Boca

(S'ha redirigit des de: Cavitat oral)
De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula taxonòmicaBoca
Illu01 head neck.jpg
Tall sagital de la boca
Mouth.jpg
Boca humana
Detalls
Llatí cavitas oris
Sistema Digestiu
Identificadors
MeSH [1]
TA A05.1.00.001
FMA 49184: multiaxialjeràrquic
Terminologia anatòmica
Modifica dades a Wikidata

La boca, també coneguda com a cavitat bucal o cavitat oral, és l'orifici per on els animals ingereixen l'aliment. Generalment està ubicada al cap i constitueix la primera part del sistema digestiu i tub digestiu. La boca s'obre a un espai previ a la faringe anomenat cavitat oral o cavitat bucal.

La boca humana està coberta per un llavi superior i un inferior, i desenvolupa funcions importants en diverses activitats com el llenguatge i les expressions facials, com el somriure.

La boca és un gran indicador de la salut de l'individu. La mucosa, per exemple, es pot veure més clara, pàl·lida o amb taques blanques, indicador de proliferacions epitelials.

Podem distingir tres tipus de mucosa:

 • Simple de revestiment: Presenta mucosa.
 • Masticatòria: Amb probable absència de submucosa, queratinitzada o paraqueratinitzada i en contacte directe amb el teixit ossi.
 • Especialitzada: Es presenta en certes regions de la llengua. Es refereix a la mucosa relacionada amb els receptors del gust.

Funcions de la boca[modifica]

 • Mastegar: Gràcies als moviments de la mandíbula i de la pressió de les dents es produeix aquest tractament mecànic que degrada aliments.
 • Salivar: Gràcies a la desembocadura dels conductes de les glàndules salivals, es produeix el primer suc digestiu (saliva), que realitza una degradació química dels aliments. En el cas dels carbohidrats ho fa a través de l'Amilasa salival, que s'encarrega de destruir els enllaços alfa-1,4 que estan presents en els polisacàrids, i després segueixen degradant-se a nivell intestinal.
 • Sentit del gust: A la boca trobem els receptors sensorials del gust, sobretot a la llengua, anomenades Papil·les gustatives.
 • Parla: A la boca trobem gran part de les estructures que modifiquen el so laríngic i produeixen la veu articulada gràcies a les seves cavitats especials.
 • Deglució: Es divideix en dues parts:
  • Fase voluntària: La llengua s'eleva fins al sostre de la cavitat bucal, impulsant el bol alimentari perquè entri a la faringe.
  • Fase involuntària: L'epiglotis va cap enrere i tanca l'orifici superior de la laringe. Com a causa d'aquest reflex, la faringe queda convertida només en una via digestiva transitòria, impedint així l'ingrés de trossos a la via aèria (tràquea).

Parts de la cavitat oral[modifica]

La boca es pot considerar una cambra amb sis parets:

 • Paret anterior: Està formada pels llavis.
 • Parets laterals: Estan formades per les galtes.
 • Paret inferior: Formada en gran mesura per la llengua i per sota d'aquesta una regió anomenada sòl de la boca.
 • Paret superior: Formada pel paladar.
 • Paret posterior: És realment un orifici irregular que comunica la boca amb la faringe.

Els annexos de la boca són les dents, les genives i les amígdales.

La boca a la cultura[modifica]

La boca s'usa com a sinècdoque o símbol de la parla, de la llengua. Per aquest motiu hi ha diverses boques que són oracles, com la Boca de la Veritat a Roma, per exemple. Una boca ratllada és un dibuix per significar la censura.

La part que s'intenta realçar per transmetre bellesa són els llavis, que per aquest motiu es pinten i s'adornen amb joies, especialment entre les dones. Els llavis vermells deixen petons als còmics i dibuixos animats. Com que és un petó d'amor, algunes prostitutes no l'ofereixen entre els seus serveis.

La deessa romana Fama tenia centenars d'ulls per veure què feia la gent i centenars de boques per escampar-ho, usant els poetes com a mitjancers. La boca amb la llengua fora és també un logotip dels Rolling Stones.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Boca Modifica l'enllaç a Wikidata