Glàndula salival

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
1. Paròtida
2. Submandibular
3. Sublingual

Les glàndules salivals secreten la saliva, la qual conté enzims que duen a terme la fase inicial de la digestió de l'aliment.

Glàndules salivals majors[modifica]

Formen unitats anatòmiques perfectament distingibles i se situen fora de la cavitat oral. El seu parènquima està dividit en lòbuls i lobels per mitjà de septes de teixit connectiu. Són glàndules túbulo-acinars i per tant tenen dues zones: secretora i excretora. La zona secretora pot ser serosa, mucinosa o seromucosa, i pot tenir cèl·lules mioepitelials que ajuden a impulsar la secreció cap als conductes. La zona excretora és activa, ja que modifica la saliva que passa pels primers conductes: conductes intercal·lars > estriats > intralobelars. Després venen els conductes interlobelars > lobulars > terminals que són els que desemboquen a la cavitat oral. Secreten saliva en resposta a estímuls.

  • Glàndula paròtide. Secreció serosa. És la més voluminosa, i se situa sota el conducte auditiu extern, davant l'apòfisi mastoide i estiloide, i darrere la branca ascendent de la mandíbula (a les galtes). El seu conducte excretor, anomenat conducte de Stenon, travessa el múscul buccinador per a desembocar a la mucosa oral a l'alçada del primer o segon molar superiors. El nervi facial penetra en l'espessor de la glàndula paròtide i s'hi ramifica en el seu interior. Està envoltada per una aponeurosi anomenada cel·la parotídia.
  • Glàndula submandibular. Seromucosa. Per la seva mida mitjana és la que forma major quantitat de saliva (60%). Les cèl·lules seroses es posen com envoltant les mucoses. Les glàndules seroses són basòfiles i les mucinoses són eosinòfiles. Se situa a la porció lateral de la regió suprahioïdal just per sota de l'angle de la mandíbula. El seu conducte excretor, conducte de Warthon, desemboca a ambdós costats del fre lingual. Té la cel·la submandibular i es relaciona amb els vasos facials, nervi hipoglòs i nervi lingual.
  • Glàndula sublingual. Mucosa. És la més petita i se situa al terra de la boca, per sota la mucosa del solc alveololingual. El seu conducte excretor, conducte de Bartholin, finalitza a ambdós costats del fre lingual per fora del conducte de Warthon.

Glàndules salivals menors[modifica]

Són glàndules microscòpiques seromucoses, mucinoses o seroses que produeixen el 5% de la saliva. Se situen disperses per tota la mucosa oral, com ara llavis, parets, llengua i paladar. Secreten saliva contínuament.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Glàndula salival