Bol alimentari

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El bol alimentari és el resultat de la masticació de l'aliment pels molars i posterior insalivació. En aquest cas la saliva conté l'enzim ptialina que comença la digestió dels carbohidrats i els converteix en sucres més simples que es poden digerir més fàcilment per altres enzims de l'aparell digestiu.

Procés de desplaçament del bol a l'estómac[modifica]

El bol alimentari un cop dintre la boca és impulsat per la llengua contra el paladar i d'aquí cap a la faringe. El bol és deglutit d'una sola vegada.[1] Aquesta part és realitzada de manera conscient i voluntària.

Després se succeeixen diverses accions automàtiques (reflexos): les parets de l'esòfag es contreuen i propulsen l'aliment cap a l'estómac, mentre el vel del paladar s'eleva perquè el bol alimentari no passi a les fosses nasals. L'epiglotis o nou del coll, un cartílag que actua com a vàlvula, tapona la laringe perquè no entri a les vies aèries.

Ja a l'esòfag, una sèrie de contraccions musculars anomenades moviment peristàltic peristàltiques seqüencials de les parets de l'òrgan fa que l'aliment progressi cap avall fins que, finalment és abocat a l'interior de l'estómac a través del càrdies que s'obre al pas del bol.

Un cop a l'estómac amb contacte amb els sucs gàstrics compostos per aigua, àcid clorhídric, rennina (àcid que degrada la llet), mucina, la pepsina i el factor intrínsec juntament amb els moviments peristàltics esdevé al cap d'1-5 hores en un líquid i passa dir-se quim. Després les ones de contracció empenyen el quim cap al pílor, on entrarà dins l'intestí prim.[2]

Bibliografia[modifica]

Kinderley, Dorling. Illustrated Reference Encyclopedia. Londres (Gran Bretanya): Dorling Kindersley, 1995. ISBN 84-920055-2-1. 

Cassan Tachlitzky, Adolfo. Atles bàsic d'anatomia. Barcelona (Espanya): Parramón, 2001. ISBN 84-342-2313-9. 

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]