Tumor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una berruga és un tipus comú de tumor (no neoplàstic)
Per a altres significats vegeu «Inflamació».

Un tumor es qualsevol alteració dels teixits que produeix un augment de volum. Es un augment anormal de una part del cos que apareix, por la qual, inflada o distesa. El tumor, juntament amb el rubor, el dolor i el calor, formen la tètrada clàssica dels símptomes i signes de la inflamació.

En sentit restringit, un tumor es qualsevol massa o embalum que hi hagi un augment en el número de cèl·lules que el componen, independentment de que siguin de caràcter benigne o maligne; en aquest cas hi ha neoformació cel·lular, i també es denomina neoplàsia. Quan un tumor és maligne, té capacitat de invasió o infiltració i de produir metàstasis a llocs distants del tumor primari, sent un càncer metastàtic.

Tumors o neoplàsia benignes[modifica | modifica el codi]

Article principal: Tumor benigne

Un tumor benigne es una neoplàsia que no posseeix la malignitat dels tumors cancerosos. Això implica que aquest tipus de tumor no creix en forma desproporcionada ni agressiva, no envaeix teixits adjacents, i no fa metàstasis a teixits o òrgans distants. Les cèl·lules de tumors benignes romanen juntes i a vegades son envoltades per una membrana de contenció o càpsula. Els tumors benignes no constituïen generalment una amenaça per la vida; es poden extirpar i, a la majoria dels casos, no reapareixen. Per a denominar aquests tumors s'utilitza com a prefixe el nom del teixit que l'origina acompanyada del sufix «-oma» (tumor).[1]

Exemples de tumors benignes:

  • Papil·loma: massa més protuberant a la pell (per exemple, un quist).
  • Adenoma: tumor que creix en las glàndules i en torn a les mateixes.
  • Lipoma: tumor a un teixit adipós.
  • Osteoma: tumor de origen a l’os
  • Mioma: tumor del teixit muscular.
  • Hemangioma: tumor compost generalment de petits vasos sanguinis o limfàtics (per exemple, una marca de naixement).
  • Nevus: petit tumor cutani de una varietat de teixits (per exemple, un lunar).
  • Teratoma tumor encapsulat amb components de teixits u òrgans que recordin els derivats normals de las tres capes germinals.
  • Tumor de Warthin: hiperplàsia quística especialment de la glàndula paròtida.

Tumors malignes o càncer[modifica | modifica el codi]

Els tumors malignes son cancerosos. Les cèl·lules canceroses poden envair i danyar teixits i òrgans propers al tumor. Les cèl·lules canceroses poden separar-se del tumor maligne i entrar al sistema limfàtic o al flux sanguini, que es la manera en que el càncer arriba a altres parts del cos. L'aspecte característic del càncer es la capacitat de la cèl·lula de créixer ràpidament, de manera descontrolada i independent del teixit on va començar. La propagació del càncer a altres llocs o òrgans al cos mitjançant el flux sanguini o el sistema limfàtic s'anomena metàstasis. Els tumors malignes generalment es poden classificar en sis categories:

Característiques dels tumors benignes i malignes
Característica Benigne Maligne
Diferenciació Les cèl·lules tumorals s'assemblen a les cèl·lules madures originals Les cèl·lules tumorals pot ser no s'assemblen a les cèl·lules madures originals
Tassa de creixement Lenta; pot interrompre o retrocedir Ràpida, autònoma; generalment no interromp ni retrocedeix
Tipus de creixement S'expandeix i desplaça Invadeix, destrueix i reemplaça
Metàstasis No
Efecte a la salud Generalment no ocasiona la mort Por ocasionar la mort si no es diagnostica i subministra tractament

Teratoma[modifica | modifica el codi]

Article principal: Teratoma

Un teratoma es un tipus de tumor d'origen embrionari. El terme teratoma procedeix del grec tumor.

El diagnòstic definitiu d'un teratoma es basa en el seu estudi histològic: un teratoma es un tumor amb teixit biològic o components de Òrgan que procedeix de derivats normals de les tres capes germinatives. Es a dir, els teratomes contenen regions cel·lulars amb les tres línies embrionàries germinals: endoderma (epiteli glandular) mesoderma (cartílag, os i múscul llest i estirat) i ectoderma (epiteli neural i epiteli escamós estratificat).

Rarament, poden no ser d'alguna d'aquestes tres capes la identificació. Els teixits de un teratoma, encara que en aparença normals en sí, poden ser alguna diferent dels teixits circumdants, i ser altament incongruents: els teratomes poden contenir cabell, dents, os i molt rarament òrgans més complexos com el globulós ocular, tors . Usualment, un teratoma no conté cap òrgan, sinó un o més teixits normalment trobats en òrgans com el cervell, tiroides, fetge i pulmó. El teratoma té una forma benigna anomenada teratoma madur, i una forma cancerosa anomenada teratoma immadur.

El teratoma madur més freqüent es el "tumor ovàric de cèl·lules germinals", que en general afecta a dones amb edat de procreació (des de adolescents fins a dones de cinquanta anys). Sovint es denomina "quist dermoide" degut a que el seu revestiment s'assembla a la pell. Aquests tumors o quists contenen diversos teixits benignes que podrien semblar-se a las vies respiratòries, els ossos, el teixit nerviós, les dents i altres teixits d'un adult. El seu tractament consisteix a la extirpació quirúrgica del quist.

Els teratomes immadurs es presenten en nenes i dones joves, en general menors de 18 anys. Aquests tumors cancerosos són poc freqüents, s'assemblen a teixits embrionaris o fetals, com el teixit connectiu, les vies respiratòries i el cervell. Quan no s'han estès més enllà de l'ovari i la immaduresa no es prominent (teratoma immadur de grau 1), es curen mediant la extirpació quirúrgica de l'ovari. Quan s'estén més enllà de l'ovari i/o una gran part del tumor té un aspecte molt immadur (teratomes immadurs de grau 2 o 3), es recomana quimioteràpia, a més de l'extirpació quirúrgica de l'ovario.

Tumors vegetals[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referencies[modifica | modifica el codi]

  1. Ramzi Cotran, Vinay Kumar, Tucker Collins. Robbins Pathologic Basis of Disease, 6th Edition. W.B. Saunders, 1999, p. 327. ISBN 072167335X. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]