Berruga

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de malaltiaWarts
Dornwarzen.jpg
Berrugues en el dit gros del peu
Tipus virus del papil·loma humà
Especialitat dermatologia
Causat per virus del papil·loma humà
Classificació
CIM-10 B07
CIM-9 078.1
Recursos externs
DiseasesDB 28410
MedlinePlus 000885
eMedicine emerg/641
Patient UK verrucae
MeSH D014860
Modifica dades a Wikidata

La berruga oel fic és una lesió cutània causada pel virus del papil·loma humà.

Les berrugues són lesions que presenten una forma variable, excrescències i de vegades d'aparença xocant, generalment de forma globular, que poden afectar diferents zones de la pell. La seva extirpació no és fàcil, puix que les berrugues tenen el seu propi sistema d'irrigació sanguínia que causen un sagnament abundant quan la seva extracció és per mitjans no clínics, a més es poden regenerar amb major virulència. Ultra això, compromet diversos terminals nerviosos per la qual raó llur extracció o manipulació causa una gran dolor.

Les berrugues es poden contraure per contacte íntim amb persones afectades pel virus del papil·loma humà situat a la zona genital i per transmissió consanguínia de portadors asimptomàtics. El desenvolupament de berrugues s'afavoreix quan hi ha errors en el sistema immunitari.

Segons el serotip del virus, la zona afectada és diferent:

Les berrugues plantars, que apareixen en les plantes dels peus, també són anomenades ulls de peix . Les berrugues de la zona anogenital s'anomenen condiloma acuminat. No existeix un tractament específic del virus del papil·loma. Els tractaments es basen en la destrucció local del teixit, però les berrugues poden desaparèixer espontàniament.

Un dels casos més colpidors de berrugues registrat en imatges és el que afecta un habitant d'Indonèsia, anomenat Dede, per l'extensió de tubercles cutanis, aspecte i aparença visual semblant a branques d'un arbre s'ha anomenat l'home-arbre. Un grup de gent cohabiten com un clan amb aquest Dede, són individus afectats de neurofibromatosi severa.[1]

Tècniques de tractament[modifica]

  • Criocirurgia (congelació del teixit) generalment es fa servir nitrogen líquid o diòxid de carboni sòlid (gel sec) (actualment, malgrat ser dolorós, roman un dels tractaments més eficaços i segurs per a l'eradicació de les berrugues).
  • Medicacions tòpiques (exemples: duofilm, duoplant).
  • Electrodessecació (poc recomanable perquè essent una malaltia benigna, té molt de risc de crear cicatrius poc estètiques).
  • Extirpació quirúrgica (actualment en desús pel risc de disseminació viral i alt índex de reproducció). No és tan efectiva.
  • Bleomicina intralesional: Aplicació d'aquest antibiòtic antineoplàstic en forma d'injeccions subcutànies a la base de les berrugues vulgars o palmoplantars se n'obté la inhibició del seu ADN i prevé la divisió cel·lular d'aquestes. Alguns estudis li atribueixen percentualment una més gran eficàcia comparativament al tractament de la crioteràpia.[2]
  • Làser (per bé que es corre el risc de volatilització de les partícules virals i contagió de les vies respiratòries).

Referències[modifica]

  1. Discovery Channel-Capítol: Home-arbre 2008
  2. DERMATOLOGIA, 2

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Berruga Modifica l'enllaç a Wikidata