Hipòxia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Hipòxia ambiental».
Plantilla:Infotaula malaltiaHipòxia
Pèrdua de les cèl·lules de Purkinje al cerebel en un cas d'hipòxia cerebral.[1] modifica
Tipussigne clínic Modifica el valor a Wikidata
Especialitatpneumologia i toxicologia mèdica Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-9799.02
Recursos externs
MeSHD000860 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0700292 i C0242184 Modifica el valor a Wikidata

La hipòxia és una condició patològica en la qual no hi ha un subministrament adequat d'oxigen, ja sigui tot el cos (hipòxia generalitzada) o en una regió del cos (hipòxia tissular).[2] Les variacions en les concentracions d'oxigen arterial poden ser part de la fisiologia normal, per exemple, durant l'exercici físic intens. La manca d'adequació entre l'oferta i la seva demanda d'oxigen a nivell cel·lular pot comportar una condició d'hipòxia.

La hipòxia es diferencia de la hipoxèmia i l'anoxèmia, ja que la hipòxia es refereix a un estat en què el subministrament d'oxigen és insuficient, mentre que la hipoxèmia i l'anoxèmia es refereixen específicament a estats que tenen un subministrament d'oxigen arterial baix o nul.[3] La hipòxia en què hi ha una privació completa del subministrament d’oxigen es coneix com a anòxia.

Classificació[modifica]

La hipòxia es dona quan hi ha una quantitat reduïda d'oxigen als teixits del cos. La hipoxèmia es refereix a una reducció de l'oxigenació arterial per sota del nivell normal, independentment de si l'intercanvi de gasos al pulmó està deteriorat, el contingut d'oxigen arterial (C a O ₂ - que representa la quantitat d'oxigen dirigida als teixits) és adequat o hi ha hipòxia tissular.[4] Les categories de classificació no sempre s'exclouen mútuament i la hipòxia pot ser conseqüència d'una gran varietat de causes.

Per causa[modifica]

L'entrenament hipòxic intermitent indueix una hipòxia generalitzada lleu durant períodes curts com a mètode d'entrenament per millorar el rendiment esportiu. No es considera una condició mèdica.[12] La hipòxia cerebral aguda que condueix al desmai pot produir-se durant l'apnea. Aquesta és una conseqüència de l'apnea voluntària prolongada sota l'aigua i, generalment, es produeix en esportistes entrenats, amb bona salut i bona condició física.[13]

Per extensió[modifica]

La hipòxia pot afectar tot el cos o només algunes parts.

Hipòxia generalitzada[modifica]

El terme hipòxia generalitzada pot referir-se a la hipòxia que afecta tot el cos, o es pot utilitzar com a sinònim d' hipòxia hipòxica, que es produeix quan no hi ha prou oxigen en el gas que respira per oxigenar la sang a un nivell que suporti adequadament els processos metabòlics normals, i que acaba afectant inherentment a tots els teixits perfusos.[5][6][11]

Els símptomes de la hipòxia generalitzada depenen de la gravetat i acceleració inicial. En el cas del mal d'altura, on la hipòxia es desenvolupa gradualment, els símptomes inclouen fatiga, entumiment/formigueig a les extremitats, nàusees i hipòxia cerebral.[14][15] Aquests símptomes sovint són difícils d'identificar, però la detecció precoç dels símptomes pot ser fonamental.[16]

En la hipòxia severa, o hipòxia d'aparició molt ràpida, els símptomes poden incloure: atàxia, confusió, desorientació, al·lucinacions, canvis de comportament, mals de cap severs, nivell de consciència reduït, edema papil·leu, dificultat per respirar,[14] pal·lidesa,[17] taquicàrdia i hipertensió pulmonar que finalment condueixen a els signes tardans de cianosi, ritme cardíac lent, cor pulmonar i pressió arterial baixa seguida d'una insuficiència cardíaca que finalment condueix a un xoc i la mort.[18][19]

Com que l'hemoglobina és d'un vermell més fosc quan no està lligada a l'oxigen (desoxihemoglobina), a diferència del color vermell ric que té quan s'uneix a l'oxigen (oxihemoglobina), quan es veu a través de la pell té una tendència més gran a reflectir la llum blava a l'ull.[20] En els casos en què l'oxigen és desplaçat per una altra molècula, com el monòxid de carboni, la pell pot semblar "vermell cirera" en lloc de cianòtica. La hipòxia pot provocar un part prematur i lesionar el fetge, entre altres efectes nocius.[21]

Hipòxia localitzada[modifica]

La hipòxia localitzada és aquella que es localitza en una regió del cos, com un òrgan o un membre. Sol ser la conseqüència de la isquèmia, la reducció de la perfusió a un òrgan o extremitat, i pot no estar necessàriament associada a la hipoxèmia general.

La isquèmia és una restricció del subministrament de sang a qualsevol teixit, grup muscular o òrgan, que causa una escassetat d'oxigen.[22][23] La isquèmia és generalment causada per problemes amb els vasos sanguinis, amb danys o disfunció del teixit, és a dir, hipòxia i disfunció microvascular.[24][25] També pot resultar d'una oclusió vascular, com ara vasoconstricció, trombosi o embòlia. La isquèmia inclou no només la insuficiència d'oxigen, sinó també la reducció de la disponibilitat de nutrients i l'eliminació inadequada de residus metabòlics. La isquèmia pot ser un bloqueig parcial (mala perfusió) o total.

La síndrome compartimental és una condició en la qual l'augment de la pressió dins d'un dels compartiments anatòmics del cos provoca un subministrament de sang insuficient al teixit dins d'aquest espai.[26][27] N'hi ha de dos tipus: d'aguda i de crònica.[26] Els compartiments de la cama o del braç són els més afectats.[28]

Símptomes[modifica]

La tensió de l'oxigen arterial es pot mesurar mitjançant l'anàlisi de gasos en sang d'una mostra de sang arterial, i amb menys fiabilitat mitjançant la pulsioximetria, que no és una mesura completa de la suficiència d'oxigen circulatori. Si hi ha un flux sanguini insuficient o una hemoglobina insuficient a la sang (anèmia), els teixits poden ser hipòxics fins i tot quan hi ha una saturació arterial alta d'oxigen.

 • Cianosi[29]
 • Mal de cap[29][30][31]
 • Disminució del temps de reacció,[32] desorientació i descoordinació.[29]
 • Alteració del judici, confusió, pèrdua de memòria i problemes cognitius.[29][30]
 • Eufòria o dissociació[29]
 • Discapacitat visual.[30] Un nivell moderat d'hipòxia pot causar una pèrdua parcial generalitzada de la visió del color que afecta la discriminació tant del vermell-verd com del blau-groc a una altitud de 3.700 metres.[33]
 • Sensació de mareig o vertigen.[29]
 • Fatiga, somnolència o cansament.[29]
 • Dispnea.[29]
 • Les palpitacions poden ocórrer en les fases inicials. Més tard, la freqüència cardíaca pot reduir significativament grau. En casos greus, es poden desenvolupar ritmes cardíacs anormals.
 • Nàusees i vòmits.[29]
 • La pressió arterial inicialment augmenta seguida de la pressió arterial baixa a mesura que avança la malaltia.[29]
 • La hipòxia severa pot provocar pèrdua de consciència, convulsions o convulsions, coma i, finalment, la mort. La freqüència respiratòria pot disminuir i tornar-se poc profunda i les pupil·les poden no respondre a la llum.[29]
 • Pessigolleig als dits de les mans i dels peus.[30]
 • Entumiment.[30]

Complicacions[modifica]

 • La gangrena és una complicació freqüent de la hipòxia isquèmica.
 • Dany cerebral: la ceguera cortical és una complicació coneguda però poc freqüent del dany hipòxic agut a l'escorça cerebral.[34]
 • La síndrome d'apnea obstructiva del son és un factor de risc de malaltia cerebrovascular i disfunció cognitiva.[35]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Graham, DI «Pathology of hypoxic brain damage in man» (en anglès). J Clin Pathol Suppl (R Coll Pathol), 1977; 11, pp.170-180. PMID: 269118 [Consulta: 25 desembre 2015].
 2. Das, K. K., Honnutagi, R., Mullur, L., Reddy, R. C., Das, S., Majid, D. S. A., & Biradar, M. S. (2019). Heavy metals and low-oxygen microenvironment—its impact on liver metabolism and dietary supplementation. In Dietary Interventions in Liver Disease (pp. 315-332). Academic Press.
 3. West, John B. Pulmonary Pathophysiology: The Essentials. Williams & Wilkins, 1977, p. 22. ISBN 978-0-683-08936-3. 
 4. Pierson, D.J. «Pathophysiology and clinical effects of chronic hypoxia». Respir Care, 2000, pàg. 39–51.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 Manninen, Pirjo H; Unger, Zoe M «Hypoxia». Complications in Neuroanesthesia, 2016.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 6,8 Bhutta, Beenish S.; Alghoula, Faysal; Berim, Ilya. Hypoxia. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2023. 
 7. Elliott, David «Some limitations of semi-closed rebreathers». South Pacific Underwater Medicine Society Journal, 1997, pàg. 27.
 8. Lindholm, Peter «Physiological mechanisms involved in the risk of loss of consciousness during breath-hold diving». Breath-hold diving. Proceedings of the Undersea and Hyperbaric Medical Society/Divers Alert Network, 2006, pàg. 26.
 9. 9,0 9,1 «Hypoxia: Causes, Symptoms, Tests, Diagnosis & Treatment» (en anglès). [Consulta: 29 desembre 2023].
 10. Bleecker, M.L. «Carbon monoxide intoxication». Occupational Neurology. Handbook of Clinical Neurology, 2015, pàg. 191–203.
 11. 11,0 11,1 says, Daniel Cabrera. «Hypoxia Types» (en anglès), 17-02-2010. [Consulta: 29 desembre 2023].
 12. Levine, B.D. «Intermittent hypoxic training: fact and fancy». High Altitude Medicine & Biology, 2002, pàg. 177–193.
 13. Pearn, John H; Franklin, Richard C; Peden, Amy E «Hypoxic Blackout: Diagnosis, Risks, and Prevention». International Journal of Aquatic Research and Education, 2015, pàg. 342–347.
 14. 14,0 14,1 Robinson, Grace; Strading, John; West, Sophie. Oxford Handbook of Respiratory Medicine (en anglès). Oxford University Press, 2009, p. 880. ISBN 978-0199545162. 
 15. Zhou, Qiquan «Standardization of Methods for Early Diagnosis and On-Site Treatment of High-Altitude Pulmonary Edema». Pulm Med, 2011.
 16. Bergqvist, Pia. «Hypoxia: Knowledge and Prevention» (en anglès americà), 15-04-2015. [Consulta: 29 desembre 2023].
 17. Illingworth, Robin; Graham, Colin; Hogg, Kerstin. Oxford Handbook of Emergency Medicine (en anglès). Oxford University Press, 2012, p. 768. ISBN 978-0199589562. 
 18. Hillman, Ken; Bishop, Gillian. Clinical Intensive Care and Acute Medicine (en anglès). Cambridge University Press, 2004, p. 685. ISBN 978-1139449366. 
 19. Longmore, J; Longmore, Murray; Wilkinson, Ian; Rajagopalan, Supraj. Mini Oxford Handbook of Clinical Medicine (en anglès). Oxford University Press, 2006, p. 874. ISBN 978-0198570714. 
 20. Ahrens, Thomas; Rutherford Basham, Kimberley. Essentials of Oxygenation: Implication for Clinical Practice (en anglès). Jones & Bartlett Learning, 1993, p. 194. ISBN 978-0867203325.. 
 21. Ramrakha, Punit; Moore, Kevin. Oxford Handbook of Acute Medicine (en anglès). Oxford University Press, 2004, p. 990. ISBN 978-0198520726. 
 22. Clinical Presentation of Peripheral Arterial Occlusive Disease. Stuttgart: Georg Thieme Verlag, 2013. 
 23. «Efektivitas dan Keamanan Beraprost untuk Pengobatan Klaudikasio Intermiten pada Critical Limb Threatening Ischemia (CLTI)». Jurnal Penyakit Dalam Indonesia, 10, 2, 30-06-2023. DOI: 10.7454/jpdi.v10i2.1415. ISSN: 2406-8969.
 24. Zhai, Yuan; Petrowsky, Henrik; Hong, Johnny C.; Busuttil, Ronald W.; Kupiec-Weglinski, Jerzy W. «Ischaemia–reperfusion injury in liver transplantation—from bench to bedside» (en anglès). Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 10, 2, 2013-02, pàg. 79–89. DOI: 10.1038/nrgastro.2012.225. ISSN: 1759-5045.
 25. Perico, Norberto; Cattaneo, Dario; Sayegh, Mohamed H; Remuzzi, Giuseppe «Delayed graft function in kidney transplantation» (en anglès). The Lancet, 364, 9447, 2004-11, pàg. 1814–1827. DOI: 10.1016/S0140-6736(04)17406-0.
 26. 26,0 26,1 «Acute Compartment Syndrome». Emergency Medicine, 01-03-2017. DOI: 10.12788/emed.2017.0014. ISSN: 0013-6654.
 27. The trauma manual: trauma and acute care surgery. 3rd ed. Philadelphia: Wolters Kluwer, Lippincott Williams & Wilkins, 2008. ISBN 978-0-7817-6275-5. 
 28. Ferri, Fred F. Ferri's Clinical Advisor (en anglès), 29-07-2017, p. 317. ISBN 9780323529570. 
 29. 29,00 29,01 29,02 29,03 29,04 29,05 29,06 29,07 29,08 29,09 29,10 «Hypoxia Symptoms» (en anglès), 17-02-2010. [Consulta: 29 desembre 2023].
 30. 30,0 30,1 30,2 30,3 30,4 «Pilot’s Handbook of Aeronautical Knowledge» (en anglès). Federal Aviation Administration. [Consulta: 29 desembre 2023].
 31. Shweta Prasad, Pramod Kumar Pal, Robert Chen, Chapter 1 - Breathing and the Nervous System, Editor(s): Michael J. Aminoff, S. Andrew Josephson, Aminoff's Neurology and General Medicine (Sixth Edition), Academic Press, 2021, Pages 3-19, ISBN 9780128193068, {{format ref}} https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819306-8.00001-0.
 32. «A Quick Look at Reflexes - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center». [Consulta: 29 desembre 2023].
 33. Vingrys, A.J; Garner, L.F «The effect of a moderate level of hypoxia on human color vision». Doc Ophthalmol., 1987, pàg. 171–185.
 34. Kam, C. A.; Yoong, Florence F. Y.; Ganendran, A. «Cortical Blindness following Hypoxia during Cardiac Arrest» (en anglès). Anaesthesia and Intensive Care, 6, 2, 1978-05, pàg. 143–145. DOI: 10.1177/0310057X7800600209. ISSN: 0310-057X.
 35. Prasad, Shweta; Pal, Pramod Kumar; Chen, Robert. Breathing and the Nervous System (en anglès). Elsevier, 2021, p. 3–19. DOI isbn 9780128193068. 10.1016/b978-0-12-819306-8.00001-0. isbn 9780128193068.. ISBN 978-0-12-819306-8.