Hipoxèmia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaHipoxèmia
Tipushipòxia i signe o símptoma hematològic Modifica el valor a Wikidata
Especialitatpneumologia Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Causat perasfíxia neonatal Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-9799.02 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
UMLS CUIC0700292 Modifica el valor a Wikidata

La hipoxèmia és una disminució anormal de la pressió parcial d'oxigen a sang arterial.[1] No s'ha de confondre amb hipòxia, una disminució de la difusió d'oxigen en els teixits.

Causes[modifica]

Les causes de la hipoxèmia poden ser causades per diferents factors:

  1. Disminució de la pressió inspirada d'oxigen (PIO₂).[2] És dependent de la pressió atmosfèrica i el contingut d'oxigen en l'aire respirat (fracció inspirada d'oxigen).
  2. Hipoventilació. És una respiració deficient per ser molt superficial i/o molt lenta, causant deficiència de la funció pulmonar i sempre provoca un augment de la pressió parcial de CO₂.[3] Pot passar amb pulmons sans, com és el cas d'obstrucció per cos estrany, debilitat muscular, etc. La característica principal d'una hipoventilació no és la hipoxèmia, sinó la resultant acidosi respiratòria causada per l'increment en la pressió parcial de CO₂.
  3. Difusió inadequada d'oxigen a través de l'alvèol, fonamentada en la Llei de Fick.
  4. Desequilibri de la ventilació-perfusió, molt freqüent en persones amb malaltia pulmonar i insuficiència respiratòria.
  5. Curtcircuit "dreta-esquerra" o shunt. Ocorre quan hi ha transferència de sang desoxigenada venosa a l'arterial oxigenada sense passar per l'intercanvi gasós alveolar.[4] És l'única hipoxèmia que no pot ser corregida amb l'administració d'oxigen al 100%.

Efectes[modifica]

La baixa concentració d'oxigen a la sang es tradueix en una deficient alliberament d'oxigen en els teixits i depenent dels òrgans involucrats, la hipòxia resultant pot causar:

Referències[modifica]

  1. «Hipoxèmia». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Hipoxemia e hipoxia. Universidad Católica de Chile.  Arxivat 2015-12-25 a Wayback Machine.
  3. MedlinePlus - Hipoventilació.
  4. Pontifícia Universitat Javeriana de Bogotà - Facultat de Medicina. «Fisiologia Pulmonar». Arxivat de l'original el 2004-08-14. [Consulta: 7 juny 2011].
  5. Universitat Catòlica de Xile.