Al·lucinació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaAl·lucinació
Els meus ulls en el moment de les aparicions per August Natterer, un artista alemany que va crear nombrosos dibuixos de les seves al·lucinacions.
Tipussímptoma psicopatològic, disrupció, perceptual distortion (en) Tradueix i símptoma general Modifica el valor a Wikidata
Especialitatpsiquiatria, psicologia mèdica i psicoteràpia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11MB27.2 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10R44
CIM-9780.1
Recursos externs
DiseasesDB19769
MedlinePlus003258
Patient UKOdd-Ideas-Delusions-and-Hallucinations Modifica el valor a Wikidata
MeSHD006212 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0018524 i C0235153 Modifica el valor a Wikidata

Una al·lucinació és la sensació de percebre una realitat no existent, és a dir, sense que intervinguin els sentits, en absència d'estímuls externs. Aquest terme va ser introduït per Jean-Étienne Dominique Esquirol al segle xviii.

Aquesta percepció pot afectar qualsevol sentit i és deguda a un funcionament no convencional del cervell, bé produït per una malaltia mental, per un estat extrem de l'organisme o per haver consumit determinades drogues. No es consideren al·lucinacions les imatges o sensacions projectades als somnis.

Les al·lucinacions més freqüents són les auditives, especialment associades a sentir veus, el missatge de les quals pot ser desxifrar o no. Per contra, les al·lucinacions menys freqüents són les lligades al gust i l'olfacte. Usualment es tracta de la percepció de pudor d'un aliment en descomposició sense que n'hi hagi cap.

Amb l’auge de la Intel·ligència Artificial s’ha popularitzat la noció d’al·lucinació artificial per referir-se als processos espontanis dels algoritmes que no es corresponen a les ordres donades als ordinadors, però són fenòmens que no tenen relació amb l’al·lucinació psicològica.

Al·lucinació hipnopòmpica[modifica]

Una al·lucinació hipnopòmpica és una mena d'al·lucinació que es produeix en un estat intermedi entre el son i la vigília, és a dir, que ocorre quan hom s'està despertant.[1] Es tracta de percepcions visuals (imatges intenses, auditives o tàctils) que apareixen quan hom s'està despertant, el vincle de les quals amb la realitat objectiva no està clara però són experimentades com a tals, de manera que el subjecte no les distingeix d'una experiència normal viscuda completament despert. També sol ocórrer durant el fenomen de paràlisi del son. No és patològica. Aquest tipus d'al·lucinacions són part de les al·lucinacions hípniques.

Referències[modifica]