Hemocultiu

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Frascons per a hemocultius.

Un hemocultiu és un cultiu microbiològic de la sang. És un mètode de diagnòstic en medicina emprat per detectar infeccions que es transmeten a través de torrent sanguini bacterièmia o septicèmia.

Mètode[modifica]

Si més no es prenen 10 ml de sang a través d'un venopunció i s'injecta en dos o més "pots de sang" amb un medi de cultiu en específic per a organismes aerobis i anaerobis.

Cal que els pots no estiguin contaminats amb bacteris dels pacients o de la mateixa gent que realitzés l'examen. Amb aquesta finalitat, a la pell del pacient se li aplica alcohol etílic desnaturalitzat i antisèptic en el punt on s'obtindrà la mostra. A més, es fan servir guants esterilitzats per minimitzar qualsevol contaminació.

Si s'incrementa la quantitat de cultius, la probabilitat de descobrir un organisme patogen en sang s'incrementa i redueix la probabilitat de tenir un cultiu positiu a causa de contaminants provinents de la pell.

Usos[modifica]

Qualsevol infecció que estigui causant febre pot portar els metges de l'hospital a demanar un hemocultiu; en identificar l'agent que porta el problema, podran dir amb més exactitud els antibiòtics que s'hauran utilitzar, així com, el que podria estar causant l'estat del pacient.

Història[modifica]

Va començar a inicis del segle XX. Gustav Mahler, el compositor, va ser diagnosticat amb endocarditis bacteriana prop de la fi de la seva vida, però això va ser abans que es comencessin a fer servir antibiòtics, això va contribuir a la seva (primerenca) mort.

Referències[modifica]