Immunodeficiència

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaImmunodeficiència
Tipus malaltia immunològica
Especialitat immunologia
Classificació
CIM-10 D84.9
CIM-9 279.3
Recursos externs
DiseasesDB 21506
Patient UK Immunodeficiency-(Primary-and-Secondary)
MeSH D007153
Modifica les dades a Wikidata

La immunodeficiència és un estat patològic en el qual el sistema immunitari és incapaç de desenvolupar una resposta immunològica adequada davant la presència d'un antigen estrany i aquest no és eliminat del cos. Aquest fet és molt important quan es tracta de microorganismes patògens perquè l'organisme resta vulnerable i pot patir infeccions recurrents, sovint oportunistes, més o menys greus segons el grau d'immunodeficiència.

Tipus[modifica]

Pel component afectat[modifica]

Primària o secundària[modifica]

Primària[modifica]

Article principal: Immunodeficiència primària

D'origen genètic o innat, és a dir que es neix amb un defecte que impedeix el funcionament correcte del sistema immunitari. Pot afectar tant a les defenses específiques com a les defenses inespecífiques.

Algunes d'aquestes immunodeficiències són: granulomatosi inflamatòria crònica, hipogammaglobulinèmies, síndrome de Di George (una deleció a l'extrem distal del braç llarg del cromosoma 22), immunodeficiència combinada greu o la síndrome d'Omenn (reticuloendoteliosi familiar autosòmica recessiva amb eosinofília, causada per mutacions en els gens que regulen els limfòcits B i T).

Adquirida o secundària[modifica]

No és heretada sinó que apareix en qualsevol moment com a conseqüència de diversos factors com poden ser la leucèmia, l'exposició a radiacions, l'alcoholisme, desnutrició/avitaminosi, estats aguts d'estrès, alguns fàrmacs contra les infeccions (alteració de la flora normal pels antibiòtics), el tractament prolongat amb immunosupressors, determinats antiinflamatoris i corticoides o algunes malalties greus que debiliten el sistema immunitari, com la sarcoïdosi, l'enteritis regional o l'esprue tropical. Altre d'habitual és la sida. L'envelliment també altera l'eficàcia immunitària.