Veterinària

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Portal

Portal: Ciències de la salut

Cirurgià veterinari

La Veterinària és una branca de la ciència mèdica que s'ocupa de prevenir, guarir o pal·liar les malalties i lesions dels animals, especialment dels domèstics; comprèn les disciplines d'histologia, anatomia, microbiologia, parasitologia, patologia, farmacologia i fisiologia dels animals. Els veterinaris també ajuden a protegir en ser humà de les més de 100 malalties dels animals que poden afectar-lo.

Orígens[modifica | modifica el codi]

Antigament, l'ofici de manescal es corresponia amb la persona que tenia cura de les malalties de les bèsties, i estava estretament relacionat amb el de ferrador, i ambdós eren integrats en els gremis de ferrers. En el segle XIX l'ofici antic de manescal es transformà en l'actual de veterinari.

Actualitat[modifica | modifica el codi]

La major part dels veterinaris es dediquen a la pràctica privada. Molts d'ells tracten a tot tipus d'animals, però en els últims anys molts han limitat la seua pràctica al tractament d'animals de companyia. Alguns s'han especialitzat en el tractament de certes poblacions, com les de cavalls, aus de corral o els animals dels zoològics. Altres s'han especialitzat en certs problemes mèdics dels animals; aquests especialistes són oftalmòlegs, dermatòlegs, radiòlegs i patòlegs veterinaris. Molts d'ells són membres de facultats d'institucions educatives, que a més d'impartir ensenyaments realitzen també investigacions. Les indústries que elaboren fàrmacs per a les persones i els animals donen treball a un gran nombre de veterinaris. Un nombre reduït de veterinaris treballen com a gestors de grans granges de cria de boví per a carn, de centres de producció de llet i de moltes de les grans granges avícoles, cada vegada més gran. També hi ha un nombre reduït de veterinaris que comencen a implicar-se en la transferència d'embrions en el ramat boví, en la que s'extrauen ous fecundats de donants superiors per a transferir-los a l'úter de vaques de qualitat genètica inferior.

La veterinària moderna està avui al mateix nivell que la medicina, i s'empren mètodes d'investigació semblants. Moltes de les clíniques privades per a animals que han aparegut tenen dues o més veterinaris entre el seu personal, i les més grans normalment disposen d'especialistes en determinats animals. La demanda d'inspecció alimentària per part de veterinaris va en augment, especialment en el cas de la carn, la llet i els aliments processats, així com la de regulació del tràfic de qualsevol tipus d'animals i l'eradicació de les plagues que els afecten. A més, l'apilotament cada vegada major de molts animals de granja requereix experts veterinaris als camps de la vacunació, la immunització i mètodes especials d'higiene.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Veterinària Modifica l'enllaç a Wikidata