Teràpia ocupacional

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula ocupacióTeràpia ocupacional
US Navy Occupational therapists working with outpatients.png
Tipus d'ocupació
teràpia
Modifica les dades a Wikidata

La Teràpia ocupacional (T.O.) és una professió sociosanitària encarregada de proporcionar la màxima autonomia personal en aquells individus que pateixin qualsevol tipus de discapacitat, tant física com mental. El terapeuta ocupacional enfoca la seva intervenció a fi que l'usuari pugui ser el màxim independent possible en les seves respectives activitats de la vida diària (AVD), terme molt utilitzat dins d'aquesta professió.

Les diferents activitats programades en les diferents intervencions, parteixen de la base que siguin significatives per a la persona, ja que d'aquesta forma, el procés de recuperació té un valor important per a la persona. La professió a la qual fem referència -igual que moltes altres de l'àmbit sociosanitàri- parteix la seva intervenció i metodologia a partir de diferents marcs de referència i models d'actuació que s'han desenvolupat al llarg de la història d'aquesta disciplina. Bé és cert que cada terapeuta ocupacional escull/encarrila la seva intervenció a partir de la seva ideologia i a partir del model que escull. Els diferents models determinen com s'estructuren ( i amb quina prioritat ) els diferents partícips del procés d'intervenció (usuari, professional, familia...) i d'altra banda, els marcs defineixen quin serà l'enfocament de la intervenció (rehabilitadora, compensatòria, entre d'altres...).

Recentment, l'Associació Professional Espanyola de Terapeutes Ocupacionals qualificava a la T.O. Com "la disciplina soci sanitària que avalua la capacitat de la persona per a exercir les activitats de la vida quotidiana i intervé quan la dita capacitat està en risc o danyada per qualsevol causa. El Terapeuta Ocupacional utilitza l'activitat amb propòsit i l'entorn per a ajudar la persona a adquirir el coneixement, les destreses i actituds necessàries per a desenvolupar les tasques quotidianes requerides i aconseguir el màxim d'autonomia i integració".

Àrees de la Teràpia Ocupacional[modifica]

El terapeutes ocupacionals treballen en una gran varietat de marcs, aquests inclouen:

Marc físic[modifica]

 • Ortopèdia (fractures/caigudes clíniques)
 • Pediatria
 • Rehabilitació d'ancians
 • Departament hospitalari d'accidents i urgències
 • Teràpia de la mà
 • Rehabilitació cardíaca
 • Cremades
 • Accidents de trànsit

Marc comunitari[modifica]

 • Cures intermèdies
 • Centres de dia
 • Escoles
 • Centres pedagògics
 • Particulars, duent a terme la teràpia a la casa del pacient

Marc neurològic[modifica]

Marc de la Salut Mental[modifica]

 • Reformatoris
 • Psiquiatria forense
 • Presons
 • Cliniques i centres de Salut Mental
 • Programes de rehabilitació psiquiàtrica

Tractament de patologies més freqüents[modifica]

La Teràpia Ocupacional és inclosa en el tractament de rehabilitació de l'accident cerebrovascular i l'hemiplegia; les malalties degeneratives del Sistema Nerviós central; les lesions cefàliques i el traumatisme craneoencefàlic; la paràlisi cerebral infantil; el retard psicomotor i els trastorns de l'aprenentatge; les lesions de la medul·la espinal; les amputacions; les lesions traumatològiques i cremades; els trastorns reumàtics; la ceguesa; les afeccions psiquiàtriques; l'abús de drogues, etc.

Productes de suport i adaptacions[modifica]

Els T.O. Tenen un rol important en matèria d'ajudes tècniques i adaptacions així com en l'avaluació i implementació d'òrtesis i pròtesi; les tècniques de transferències i mobilitat en el llit; les transferències assistides i les independents; les tècniques d'alçament; el maneig de la cadira de rodes; la mobilitat del pacient discapacitat i la detecció de barreres arquitectòniques i urbanístiques i l'abordatge dels problemes de mobilitat a la llar.

La disponibilitat de les noves tecnologies permeten utilitzar noves ajudes tècniques en l'àmbit de la comunicació, la vida diària (domòtica), el desplaçament, així com noves estratègies d'intervenció

Les activitats terapèutiques[modifica]

El Terapeuta Ocupacional es val de les activitats terapèutiques més variades i la seua disciplina pot emprar-se en tots els tipus de pacients una vegada que ha remès la fase més aguda de la malaltia.

Perquè una activitat puga ser entesa com a terapèutica haurà de reunir una sèrie de característiques, sent les més importants:

 • estar dirigida a un objectiu
 • tenir un significat útil per al pacient
 • ser una ferramenta apta per a la prevenció de la disfunció, el manteniment o millorament de la funció, la destresa i la qualitat de vida
 • concretar la participació del pacient en tasques vitals
 • ser graduable a les capacitats de cada individu
 • estar determinada pel criteri professional del Terapeuta Ocupacional, qui es basarà per a això en els seus coneixements de la patologia en qüestió, les indicacions específiques del metge tractant, les relacions interpersonals i el valor específic de l'activitat indicada.

Per a una correcta valoració del potencial terapèutic d'una activitat el T.O. Tindrà en compte l'estat previ del pacient quant a les seues capacitats motores, sensorials, cognitives, emocionals, socials i culturals.

Formació del Terapeuta Ocupacional[modifica]

La formació del terapeuta ocupacional es divideix en tres etapes: 1) la fase mèdica, que comprèn el coneixement de les ciències mèdiques bàsiques, les afeccions o processos que han de tractar-se; 2) l'estudi de les destreses o activitats terapèutiques que s'utilitzaran en el tractament de rehabilitació i 3) la pràctica clínica durant la qual tractarà als diferents tipus de pacients i patologies (físiques, psíquiques, socials, etc.) sota la supervisió d'un terapeuta ocupacional experimentat.

Assenyala el Col·legi Professional de Terapeutes Ocupacionals d'Aragó, Espanya, que "l'exercici d'una professió com la Teràpia Ocupacional requereix persones amb una visió humanista, una mentalitat oberta i habilitat per a respondre amb creativitat a distintes situacions. Persones amb consciència de la importància de la ciència que sàpien valorar, al mateix temps, els factors culturals i contextuals de la societat. Sensibles cap a les necessitats socials de l'individu i el seu entorn, amb interès per la investigació i la principal motivació de la qual siga aportar amb la seua actuació una millor qualitat de vida a les persones".

Universitats espanyoles on ofereixen la carrera de Teràpia Ocupacional[modifica]

Visió històrica[modifica]

L'antecedent més remot de la professió, segons pareix, es connecta amb el psiquiatre francès Philip Pinel (1745-1826), qui en 1793 va alliberar als "bojos" de les seues cadenes i va ser un fervent defensor del "tractament moral" d'aqueixos pacients en oposició al corrent repressor i disciplinària.

El "tractament moral" del malalt es va caracteritzar per dispensar-li una vida en un ambient saludable, amb el desenvolupament d'hàbits socials beneficiosos, una alimentació apropiada i una activitat adequada i organitzada.

Pinel considerava a l'ocupació com un element central en la concepció del "tractament moral". Va introduir l'ocupació d'activitats com la música, la literatura, l'exercici físic i el treball. Aquest enfocament va passar a formar part del programa terapèutic de les institucions psiquiàtriques de l'època amb la condició expressa que fóra del gust del pacient.

La comunitat internacional ha assenyalat que, històricament, el "tractament moral" és l'antecessor més nítid de la teràpia ocupacional.

Internacional[modifica]

Escut de la professió de Teràpia Ocupacional elaborat pel COFFITO (2017)

COFFITO (sigles en portuguès del Conselho Federal de Fisioterapia e Terapia Ocupacional) va elaborar un escut com a símbol de la seva imatge corporativa, juntament amb altres versions de disseny.[1] Aquest però, va ser l'escollit com a resultat d'una votació per a escollir quina imatge representaria aquesta professió. Aquest disseny té un significat simbòlic, en primer lloc, la 'T' de Teràpia, és usada com a representació de la vara d'Esculapi ( simbol del poder de curació). Al seu torn -representat per les ales del Fènix- es fan referència al poder de transformació i renaixement per a la vida ocupacional de la persona. Les serps en representació de l'astúcia, la creativitat i la resiliència que tenen els terapeutes ocupacionals mitjançant la prescripció, l'adaptació, la formació i l'aplicació de les activitats significatives. Per acabar, amb la lletra 'O', es representen les ocupacions, concepte fonamental per a la pràctica d'aquesta ocupació, ja que es creu que el mitjà amb el que s'obtenen les millors evolucions al tractament, és amb l'ocupació.

Referències[modifica]

 1. «Manual de Identidade Visual» (pdf) (en portuguès). COFFITO, abril 2017. [Consulta: 30 octubre 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teràpia ocupacional