Universitat de Saragossa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Universitat de Saragossa (UZ)
Escut center500px
Escut/segell

Fundada 1542
Finançament Públic
Rector Manuel López Pérez
Ubicació Saragossa, Aragó
Estat Espanya
Coordenades n/d
Adreça C/Pedro Cerbuna, 12 50009 Saragossa
Alumnat
(curs 2006 - 2007)
32.700
Afiliació Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives, Grup Coïmbra
Campus 5 campus urbans: Campus de Saragossa, Osca, Terol, Jaca i La Almunia de Doña Godina
Pàgina web
Façana de l'antiga facultat de Mecidina
Façana de l'antiga facultat de Mecidina

La Universitat de Saragossa (oficialment Universidad de Zaragoza) és un centre d'educació superior públic aragonès, repartit geogràficament entre els campus de Saragossa, Osca, Jaca, Terol i La Almunia de Doña Godina, tots ells a Aragó. Fundada en 1542, reunia en 2008 a més de 32.000 estudiants i 3.500 membres docents[1] entre els seus 22 centres i 74 titulacions i estudis propis. El seu actual rector és Manuel López Pérez.[2]

Història[modifica | modifica el codi]

Els orígens de l'ensenyament superior a Aragó es remunten a l'Acadèmia fundada a Osca per Quint Sertori (segle I a.C). Més tard, a la mercè de l'Església i per mà del bisbe Brauli, es formarien les Escoles eclesiàstiques amb seu a Saragossa. Aquestes evolucionaran entre els segles XII i XIV fins que, en 1474, es crea l'"Estudi general d'arts" de Saragossa. No obstant això, i a causa de l'oposició oposada, no fou fins a 1583 quan, de la mà del seu fundador (Pedro Cerbuna), es van aprovar els estatuts de la nova Universitat de Saragossa. Alguns dels seus professors il·lustres han estat Gaspar Lax, matemàtic; l'humanista Juan Lorenzo Palmireno, el jurista José de Sessé; el científic Pedro Simón; l'historiador Espés; l'hel·lenista Lorente; el jurista Portolés; el canonista Ejea; el metge Royo; el bibliògraf Latassa; el geògraf Antillón y Montiano, primer director de la Reial Acadèmia d'Història. Entre els seus alumnes han estat Miguel Servet, Jerónimo Blancas, l'arquebisbe Pedro Apaolaza Ramírez, Blas Antonio Nasarre, José Martí, Santiago Ramón y Cajal, Premi Nobel de Medicina en 1906, Manuel Azaña, president la II República, María Moliner, autora del famós Diccionario de uso del español i José Antonio Labordeta.

Titulacions[modifica | modifica el codi]

En el curs 2008-2009, la Universitat de Saragossa va oferir 62 titulacions oficials de primer i segon cicle (sense comptar els programes de doble titulació)[3] així com 12 nous programes de grau.,[4] així com diversos cursos de postgrau i programes de doctorat.

Investigació[modifica | modifica el codi]

Entrada a la Ciutat Universitària de Saragossa (campus principal)

La Universitat de Saragossa es va crear amb la missió de formar personal especialitzat però amb el temps es va dedicar també a la investigació.

  • Oficina de Transferència de Resultats d'Investigació (OTRI)[5]

Des de la seva creació en 1989 l'Oficina de Transferència de Resultats d'Investigació (OTRI) de la Universitat de Saragossa ha assumit les actuacions relacionades amb les transferència dels resultats d'Investigació generats en la Universitat de Saragossa, que abasten des de la realització de contractes d'I+D amb empreses fins a la gestió de la cartera de patents de la Universitat, sense oblidar la realització de contractes d'Assessoria o l'emissió d'informes o peritatges o en general qualsevol acció relacionada amb la transferència de la I+D generada en la Universitat de Saragossa a la societat.

En els darrers anys, la incorporació de Promotors Tecnològics tant a Saragossa com a Osca i a Terol ha aconseguit una intensificació de la transferència de tecnologia cap a les empreses a través dels contactes generats per l'equip. A més la creació de l'Oficina de creació d'empreses de base tecnològica (oficina de Spin-of) ha contribuït a dur a la societat, resultats d'investigació per part dels propietaris de dites resultades i que d'una altra manera no haurien pogut tenir sortida.

Cap destacar el paper dels instituts d'investigació adscrits a la Universitat:

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Cens Electoral 2008
  2. Manuel López Pérez, Rector electe de la Universitat de Saragossa
  3. Llistat de Titulacions Universitàries de la Universitat de Saragossa a la Web del ministeri
  4. Llistat de programes de Grau segons el ministeri
  5. [enllaç sense format] http://www.unizar.es/otri

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Coord.: 41° 38′ 30″ N, 0° 53′ 58″ O / 41.6416°N,0.899398°O / 41.6416; -0.899398