Contaminació del sòl

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una vasta zona de terrenys a la vora del Pantà de Flix fou contaminada amb productes químics d'alta toxicitat. Amb el temps, aquesta contaminació del sòl ha passat a contaminar l'embassament.[1]

La contaminació del sòl és la contaminació que afecta el sòl. Es considera contaminació del sòl la degradació física o química d'aquest, que hi provoca una degradació que porta a la pèrdua parcial o total del sòl o bé a un canvi significatiu de l'ecosistema al qual pertany.

Causes[modifica]

Les causes principals solen ser per l'activitat humana o antropogèniques. Així es provoca la contaminació del sòl per escalfament, per addicció de substàncies sòlides o líquides, per addicció de radiació, per gasos, erosió, compactació i activitat minera, donant lloc a zones degradades. Les contaminacions més greus són generalment conseqüència de l'abocament de residus diversos, especialment residus industrials tòxics i residus de les explotacions petrolieres.

En alguns casos també les activitats naturals poden provocar contaminació del sòl, per exemple l'erupció d'un volcà o el pas reiterariu d'animals.

Les principals causes són:[2]

 1. Emmagatzematge incorrecte de productes i/o residus en activitats industrials
 2. Abocaments incontrolats de residus
 3. Runa industrial
 4. Bidons soterrats
 5. Emmagatzematge incorrecte de productes o residus
 6. Accidents en el transport de mercaderies
 7. Fuites en tancs o operacions deficients
 8. Abocaments incontrolats d'aigües residuals
 9. Ús incorrecte de pesticides i/o adobs
 10. Clavegueram antic en mal estat
 11. Antics enterraments de residus
 12. Deposició de contaminants atmosfèrics
 13. Acumulació excessiva de residus en abocadors[3]

Efectes[modifica]

Si sota o a la vora del sòl contaminat hi passa aigua, la contaminació pot arribar a aquesta. La contaminació de l'aigua té la possibilitat d'estrendre's després als rius i a la mar, provocant la mort de plantes aquàtiques, peixos, ocells i amfibis, entre altres formes de vida.

Els principals efectes són:[4]

 1. Contaminació de les aigües superficials
 2. Contaminació de les aigües superficials subterrànies
 3. Contaminació dels sediments del riu
 4. Evaporació de compostos volàtils: L'evaporació de compostos volàtils que es trobin en el sòl i/o aigües subterrànies pot suposar un risc d'inhalació de contaminants per a les persones i tenir efectes diversos en funció de la toxicitat dels compostos. Les acumulacions a l'interior d'edificis poden ser importants.
 5. Contaminació de l'aire a l'interior d'edificis: L'evaporació de compostos volàtils del sòl i/o d'aigües subterrànies pot provocar la seva mobilització i introducció a l'interior d'edificis a través de parets o conductes, i exposar així a les persones al risc d'inhalació de contaminants. En aquests casos, l'acumulació de compostos volàtils s'acostuma a trobar en soterranis d'edificis i pot detectar-se fàcilment mitjançant l'obertura d'una aixeta d'aigua a través de la qual s'alliberen els gasos acumulats a la canonada.
 6. Contaminació d'aigua d'abastament: La contaminació de les aigües subterrànies pot suposar la contaminació de pous d'abastament per a ús agrícola, industrial o municipal, i provocar un risc per a les persones associat a la ingestió d'aigua o a la ingestió d'hortalisses regades amb l'aigua contaminada. El punt d'abastament on es detecten els efectes de la contaminació pot estar molt lluny de l'origen d'aquesta contaminació.
 7. Ingestió de terra contaminada: La presència de sòls contaminats en zones recreatives públiques o jardins particulars pot provocar un risc de contacte amb el sòl contaminat i la possibilitat d'ingestió accidental d'aquest sòl per part de nens quan hi juguen.
 8. Ús recreatiu d'aigües superficials contaminades: Les aigües superficials contaminades en llocs destinats a un ús recreatiu poden suposar un risc per a les persones associat al contacte dèrmic amb l'aigua, a la ingestió accidental d'aigua o a la inhalació de vapors.
 9. Perills en excavacions: La realització d'excavacions en terrenys contaminats i amb possibilitat d'existència de bosses de residus poden suposar un risc per als veïns i operaris, associat a emanacions tòxiques, inhalació de compostos volàtils i/o explosions de gasos.
 10. Contaminació d'hortalisses i animals de granja a causa de la utilització d'aigües subterrànies: La utilització d'aigües subterrànies contaminades per al reg o bé per al consum en granges pot tenir els següents efectes:
  • Consum ramader de vegetals contaminats regats amb aigua contaminada.
  • Ingestió ramadera d'aigua contaminada.
  • Consum humà de productes ramaders contaminats.
  • Consum humà de productes hortícoles contaminats.

Referències[modifica]

 1. Comencen les obres de col·locació de la barrera que aïllarà els llots tòxics del pantà de Flix durant la descontaminació
 2. «Causes de la contaminació del sòl». Agència de Residus de Catalunya. [Consulta: 7 febrer 2018].
 3. Arsuaga, Juan Luis. Breve historia de la tierra con nosotros dentro (en castellà). Barcelona (Espanya): Editorial Planeta, S. A., 2019, p. 223. ISBN 978-84-233-5537-2. 
 4. «Efectes de la contaminació del sòl». Agència de Residus de Catalunya. [Consulta: 7 febrer 2018].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Contaminació del sòl