Contaminació del sòl

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Una vasta zona de terrenys a la vora del Pantà de Flix fou contaminada amb productes químics d'alta toxicitat. Amb el temps, aquesta contaminació del sòl ha passat a contaminar l'embassament.[1]

La contaminació del sòl és la contaminació que afecta el sòl. Es considera contaminació del sòl la degradació física o química d'aquest que hi provoca una degradació que porta a la pèrdua parcial o total del sòl o bé a un canvi significatiu de l'ecosistema al qual pertany.

Causes[modifica]

Les causes principals solen ser per l'activitat humana o antropogèniques. Així es provoca la contaminació del sòl per escalfament, per addicció de substàncies sòlides o líquides, per addicció de radiació, per gasos, erosió, compactació i activitat minera, donant lloc a zones degradades. Les contaminacions més greus són generalment conseqüència de l'abocament de residus diversos, especialment residus industrials tòxics i residus de les explotacions petrolieres.

En alguns casos també les activitats naturals poden provocar contaminació del sòl, per exemple l'erupció d'un volcà o el pas reiterariu d'animals.

Efectes[modifica]

Si sota o a la vora del sòl contaminat hi passa aigua, la contaminació pot arribar a aquesta. La contaminació de l'aigua té la possibilitat d'estrendre's després als rius i a la mar, provocant la mort de plantes aquàtiques, peixos, ocells i amfibis, entre altres formes de vida.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Contaminació del sòl Modifica l'enllaç a Wikidata