Passatger

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Passatgers pujant a l'autobús

Un passatger (també abreujat en anglès com a pax[1]) és una persona (infant o adult) que viatja o és transportada en un vehicle, sigui avió, autobús, vaixell, tartana, automòbil o qualsevol mitjà de transport. Sovint s'exclouen d'aquesta definició les persones encarregades d'operar el vehicle (conductor, pilots...) i les que formen part del servei (tripulació, revisors, personal de seguretat...). A més dels humans, de vegades també es consideren passatgers als animals, encara que se'ls transporti en gàbies portables, especialment dissenyades per a la seva mobilitat. En ambdós casos, generalment es paga una quota en diners pel transport utilitzat.

Els passatgers poden portar maletes, bosses o motxilles per a portar les seves pertinences d'un lloc a un altre en el seu viatge, ja sigui de treball, d'oci o de vacances. En els dos darrers supòsits són viatges turístics i per tant se'ls considera turistes.

En la indústria turística, l'abreviatura internacional utilitzada per designar la paraula “passatger” és PAX, indistintament en majúscules o minúscules. Originalment se referia tan sols als passatgers de vaixells i avions, passant després a ser utilitzada per a qualsevol tipus de transport i també, en hostaleria, per designar la unitat en termes de nombre de clients o hostes d'hotels, restaurants, etc.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Define Pax». Travel Industry dictionary. [Consulta: 5 gener 2014].
  2. «Pax» (en castellà). La Gran Enciclopedia del Turismo Español. preferente.com. [Consulta: 10 febrer 2015].

Enllaços externs[modifica]