Diligència

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Diligència que realitzava el trajecte Igualada-Barcelona. S'usa en els "Tres Tombs" organitzats per l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada

Descripció[modifica | modifica el codi]

La diligència era un carruatge que feia un servei regular entre dues poblacions extremes de la seva ruta amb itinerari fix. Una diligència sol tenir tres departaments:

  • Berlina a la part anterior amb seient transversal per a tres places, finestretes de vidres al capdavant i dues portes laterals de vidre. Va darrere del pescant i sota d'ell doncs es troba aquest elevat sobre el sostre de la caixa.
  • Interior, col·locat darrere de la berlina i en el centre del carruatge com el seu nom indica. Té dos seients transversals i és per tant doble que la berlina. Té portes laterals amb vidres entre els seients.
  • Rotonda que ocupa la part posterior del carruatge amb dos seients laterals per a tres o quatre places cada un. Té porta posterior central entre els seients i estreps a totes les portes.
Diligència de 1888 (Dakota del Sud)

En algunes diligències falta el departament central i llavors a la rotonda se l'anomena interior. La coberta més resistent que la de l'òmnibus té barana per contenir els equipatges i farcells i en la qual es fixa la baca: pell formada de cuir cosit amb anells a les vores per subjectar-la amb cordes a la barana. Darrere del pescant, sobre el sostre del carruatge i davant de la barana hi ha un altre departament, el cupè, format per un seient transversal per a tres places obert per davant amb coberta de cuir per als peus i les cames que s'uneix a una capota com la dels cupès.

Les primeres diligències espanyoles apareixen el 1771 per a comunicar Madrid amb Cadis, i el 1788 de Madrid a Baiona per Valladolid i Burgos. El 1815 s'estableix la primera diligència a Catalunya entre Reus i Barcelona[1] pel comerciant Josep Brunet. El 1840 es fundà la Societat de Diligències i Missatgers de Catalunya. Realitzaven el servei de transport de persones i del correu. El cotxe tenia una capacitat de vuit persones. Malgrat la competència del ferrocarril, les diligències continuaren el seu camí durant tot el segle XIX realitzant les rutes per on no passava el tren. Cal tenir en compte que la primera línia de ferrocarril que s'instal·là a Espanya fou en 1848 per unir Barcelona i Mataró.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • El contingut d'aquest article incorpora material del Diccionari Enciclopèdic Hispà-Americà de l'any 1898, que es troba en el domini públic

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Gutiérrez González, Antonio. Manual de diligencias. Madrid: Imprenta y Fundición de Eusebio Aguado, 1842, p. VII. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diligència Modifica l'enllaç a Wikidata