Posta

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «posta (marina de guerra)».
La zona d'extramurs de la ciutat d'Augsburg on es pot veure la Posta, gravat en coure de 1616

Una posta era un establiment on es realitzaven la presa i canvi de cavalleries i assignació de postillons per als correus, viatgers o bestiar. Les cases de postes es disposaven en les principals poblacions al llarg de les línies de correus i en les vies principals per proveir el subministrament de cavalls necessari per realitzar els viatges. Moltes servien també d'aturada de diligències per a viatgers. Sobre la porta de les cases s'hi posava un escut amb les armes reials i un rètol amb grans lletres modelades amb la inscripció “parada de postes”.

Les cases de postes eren gestionades pels mestres de postes que tenien al seu càrrec les cavalleries i un o diversos postillons que assignaven als viatgers. Tenien assignades un determinat nombre de cavalleries en funció de les seves atribucions i de la distància existent fins a la següent casa de postes.

A cada posta hi havia un llibre de matrícula, foliat i rubricat per l'administrador principal de correus en el qual constaven tots els dependents de la posta tant els oficials com els aspirants, amb expressió del seu nom i cognom, edat, poble d'origen, data del seu nomenament i les notes que jutgessin oportunes respecte de la seva conducta i zel en el compliment dels seus deures. En ell es trobava inventariat el bestiar de la parada i els efectes de qualsevol classe que estiguessin destinats al servei.

En les línies generals de primer ordre els mestres de postes tenien a més a més un altre llibre de registre segellat i foliat per la direcció general on els viatgers i correus podien anotar les faltes que advertissin en el servei o l'estat en què es trobés aquella "posta" o qualsevol altra immediata.

Història[modifica]

Des de l'Antiga Roma van començar a crear-se per tota Europa conjuntament amb les posades, quan es va construir el famós sistema de calçades romanes fa dos mil·lennis. Vegeu l'article sobre la mansió romana.[1] El 1344 a les ordinacions de Pere el Cerimoniós es va instituir que hi hagués 20 correus per portar les seves cartes.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Correo general. Imprenta de Repulles, 20 octubre 1814, p. 40–. 
  2. Luis Felipe López Jurado. Prefilatelia de Mrcia: Historia Postal Del Reino de Murcia Desde 1569 Hasta 1861. Editora Regional de Murcia, 2006, p. 24–. ISBN 978-84-7564-347-2. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Posta Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Extracte de la novíssima recopilació , Joan de la Reguera i Velomar, 1848]