Ajuda:Pàgina de desambiguació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
A:PD
Benvinguda
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Editar
Manteniment i organització
Establir contacte
Modifica

Una pàgina de desambiguació és una pàgina de la Viquipèdia pertanyent a l'espai principal que aplega enllaços interns que dirigeixen a articles amb el mateix títol. Sovint en el llenguatge corrent és habitual que una mateixa grafia tingui diversos significats. És a dir hi ha termes ambigus que, segons el context, poden significar una o altra cosa. Les cerques d'informació a través de la caixa de cerca poden dirigir a una d'aquestes pàgines així el lector pot triar quin és l'article que volen llegir. Les pàgines de desambiguació faciliten d'aquesta manera l'accessibilitat als diferents articles amb un mateix títol.

Generalment no s'aconsella generar enllaços que apuntin cap a pàgines de desambiguació, ja que és millor adreçar al lector directament cap a l'article corresponent. Si detecteu un enllaç intern que apunta cap a una pàgina de desambiguació podeu corregir-ho canviant la sintaxi de la pàgina. Per exemple, en un article hi ha la sintaxi [[caixa]] i hauria d'enllaçar cap a l'article sobre les entitats financeres que és l'article caixa d'estalvis podeu afegir [[caixa d'estalvis|caixa]] que genera caixa amb la mateixa grafia en llegir la pàgina però que apunta cap a l'article que per context ha d'enllaçar. Tot i així quan hi hagi confusió entre els títols articles és possible que calgui enllaçar articles a pàgines de desambiguació.

Terminologia[modifica]

Homònim
Dos mots són homònims quan s'escriuen igual, però tenen diferent significat i diferent etimologia. Al diccionari tenen diferents entrades.
Homòfon
Dos mots són homòfons quan tenen la mateixa pronunciació, però grafia diferent. Per exemple, en alguns dialectes del català: Vaca (l'animal) i Baca (l'estri que serveix per a afegir càrrega al sostre dels automòbils).
Polisèmia
Es produeix polisèmia quan un mot o un signe lingüístic té més d'un significat, encara que l'etimologia sigui única. Al diccionari tenen totes les accepcions dintre la mateixa entrada. Per exemple: Caixa pot referir-se caixa d'estalvis o caixa de cabals.
Desambiguació
S'utilitza aquí desambiguació per explicar i resoldre l'ambigüitat que pot tenir l'entrada d'un article, per qualsevol motiu.

Resolució[modifica]

Quan una grafia determinada té més d'un article al qual pot apuntar es pot resoldre de diverses maneres segons convingui. Quan sigui possible i només siguin dos els articles polisèmics és possible que no hi hagi la necessitat d'una pàgina de desambiguació específica.

Hi ha tres formes diferents de desambiguar:

  1. Enllaç de desambiguació, si només existeixen dos articles polisèmics.
  2. Pàgina de desambiguació amb el títol principal.
  3. Pàgina de desambiguació creant un títol específic per aquest propòsit de l'estil TERME (desambiguació)

Si les dues entrades estan relacionades conceptualment però no hi ha confusió amb els títols, o bé s'explica en el text de l'article (per exemple afegint {{Vegeu també|Nom de la pàgina}}), o bé s'afegeix al final de l'article sota la secció ==Vegeu també==.

Enllaç de desambiguació[modifica]

Els lectors que cerquin un terme que pot resultar ambigu, és probable que arribin a la pàgina equivocada. En aquest cas és el primer que se'ls hauria d'advertir i se'ls hauria d'informar de les possibles alternatives.

Pàgina de l'accepció principal, amb una sola accepció secundària (no desambiguació)

Si només existeixen dues entrades a desambiguar, és suficient afegir una nota al principi de l'article indicant l'existència d'una segona accepció:

Amb la plantilla {{vegeu| accepció principal| article secundari}}:

Icona de desambiguació Aquest article tracta sobre accepció principal. Per a altres significats, vegeu «[[article secundari]]».

Amb la plantilla {{polisèmia| article secundari}}, si no cal una breu descripció perquè el títol de l'altre article ja és prou explícit:

Icona de desambiguació Per a altres significats, vegeu «[[article secundari]]».
Pàgina de l'accepció secundària, amb una sola accepció principal (no desambiguació)

Es pot fer com en el cas anterior, però només si realment és necessari i no és improbable arribar a l'article secundari tot cercant el principal.

Pàgina de l'accepció principal amb una pàgina de desambiguació associada

Amb la plantilla {{polisèmia}}

Icona de desambiguació Per a altres significats, vegeu «[[títol de l'article (desambiguació)]]».

Amb la plantilla {{vegeu| accepció principal| pàgina de desambiguació}}, si fos necessària una breu descripció:

Icona de desambiguació Aquest article tracta sobre accepció principal. Per a altres significats, vegeu «[[pàgina de desambiguació]]».
Pàgina d'una accepció amb títol inequívoc i pàgina de desambiguació associada

Només cal afegir l'enllaç de desambiguació si, a pesar del títol inequívoc, hi pot haver alguna confusió amb altres accepcions. Vegeu la plantilla {{confusió}}.

Pàgina amb una redirecció des de l'accepció principal

Si l'accepció principal és una redirecció que pot resultar equívoca, es pot afegir a la pàgina redirigida: {{Redirecció| redirecció| article secundari o desambiguació}}

Icona de desambiguació Redirecció redirigeix aquí. Vegeu altres significats a «[[article secundari o desambiguació]]».

Exemples d'enllaços de desambiguació[modifica]

Aquestes són les plantilles disponibles per enllaçar a una pàgina de desambiguació:

Article Pàgina de desambiguació Plantilla Resultat
Pau Pau (desambiguació) {{polisèmia}} Per a d'altres significats, vegeu Pau (desambiguació).
{{vegeu (des)|la no violència}} Aquest article tracta sobre la no violència. Per a altres significats, vegeu Pau (desambiguació).
Anoia Riu Anoia {{polisèmia|Riu Anoia}} Per a d'altres significats, vegeu Riu Anoia.
{{vegeu|la comarca|Riu Anoia}} Aquest article tracta sobre la comarca. Per a altres significats, vegeu Riu Anoia.
Perafita Pedrafita {{confusió|Perafita}} No s'ha de confondre amb Perafita.
{{confusió|text=altres personatges grecs de Troia, vegeu [[Pedrafita]]}} No s'ha de confondre amb altres personatges grecs de Troia, vegeu Pedrafita.

Criteris pels enllaços de desambiguació[modifica]

  • Aquests enllaços han d'anar a dalt de tot de l'article, abans d'altres plantilles de navegació o de manteniment. Si un lector arriba a la pàgina equivocada és el primer que hauria de saber. Si simplement són alternatives relacionades amb l'article, haurien d'anar en el cos de l'article, per exemple a la secció ==Vegeu també==.
  • No hi ha necessitat d'afegir un enllaç de desambiguació en una pàgina amb un títol inequívoc que el distingeix del terme genèric o d'altres secundaris. Per exemple, és improbable arribar a la pàgina Pau (Alt Empordà) tot cercant el concepte de la pau o bé Pau (França). Un avís aquí seria superflu. Ara bé, hi poden haver casos en què, tot i tenir un títol explícit, puguin provocar raonablement confusions com, per exemple, entre l'Estat de Mèxic i Mèxic com estat federal.
  • No amagueu en aquests avisos l'enllaç de desambiguació amb la sintaxi, per exemple, [[Pau (Alt Empordà)|Pau]]. El propòsit d'un enllaç de desambiguació és justament evitar confusions.
  • No afegiu informació trivial, com simples definicions. La secció d'introducció de cada article és el lloc adequat per fer un resum i donar una visió del contingut. En general, no afegiu informació pròpia de l'article. El seu propòsit és dirigir al lector cap a una altra pàgina, estalviant-li llegir la pàgina equivocada. De fet, la plantilla no apareix en la versió per a impressora, per tant recordeu que tota informació ha d'anar en el cos de l'article.
  • Enllaceu només la pàgina de destinació. Altres enllaços a informació addicional poden desviar l'atenció del propòsit real de la desambiguació. De la mateixa forma, és inútil un avís cap a una pàgina que no existeixi. Creeu primer aquella pàgina i afegiu després l'enllaç de desambiguació. En cap cas no hi haurien d'haver enllaços externs.

Pàgina de desambiguació[modifica]

Títol[modifica]

D'entrada, el títol d'una pàgina de desambiguació ha de seguir les mateixes convencions establertes per anomenar pàgines. En aquest cas es presenten dues possibilitats:

  1. El nom no té un significat clar degut a la polisèmia, com per exemple «Mercuri». En aquest cas «Mercuri» és el títol de la pàgina de desambiguació.
  2. Una de les accepcions té un ús més estès i eclipsa les altres, com per exemple «Pau». En aquest cas la pàgina de desambiguació s'anomena «Pau (desambiguació)» i s'afegeix al principi de l'entrada principal «Pau» la plantilla {{polisèmia}} que mostra
Per a altres significats, vegeu «Pau (desambiguació)».

Per determinar si una accepció eclipsa suficientment les altres, es pot tenir en compte el nombre d'enllaços que hi apunten. Vegeu a la caixa d'eines l'opció «Què hi enllaça». Cap article no hauria de tenir enllaços interns cap a una pàgina de desambiguació, excepte les plantilles que enllacen els articles d'una mateixa desambiguació.

Creació[modifica]

Una pàgina de desambiguació es crea com qualsevol altre tipus de pàgina. El que la distingeix és la plantilla de desambiguació que es col·loca al principi. Utilitzeu la plantilla {{Desambiguació}} i, en cas que es vulgui especificar un nom diferent al títol, s'afegeix un paràmetre: {{desambiguació|Nom}}. En l'exemple «Mercuri» la capçalera de la pàgina és:

{{desambiguació|Mercuri}}

Mercuri pot tenir els significats següents:

Per a tipus específics de plantilles de desambiguació vegeu Plantilla:Biografies. P.ex.: {{Biografies|Jordi}}

O també Plantilla:Acrònim per a planes de desambiguació específiques per a acrònims i abreviatures. P.ex.: {{acrònim|ABC}}

Format d'una pàgina de desambiguació[modifica]

Afegiu una llista amb totes les accepcions, amb una descripció concisa que no superi una línia per concepte. Si ajuda a clarificar es poden agrupar els termes de la llista per disciplines indicades en cursiva. Al contrari de les normes d'estil d'altres pàgines, s'ha de limitar l'ús d'enllaços interns per prioritzar l'accés als diferents articles. En aquest cas no cal la utilització de negretes per remarcar-los. Si a més existeixen paraules similars (homòfons o derivats amb la mateixa arrel lèxica) que es poden confondre amb l'entrada de desambiguació, es poden afegir sota un apartat de «== Termes relacionats ==» o «== Vegeu també ==» al final de l'entrada. Recordeu que l'objectiu és desambiguar, no fer una llista de títols on aparegui el terme.

  • Categorització i indexació: No cal afegir cap categoria. Totes les pàgines de desambiguació es troben dins de la Categoria:Pàgines de desambiguació, ja que aquestes pàgines no s'organitzen per temàtiques sinó per homonímia. Tot i així es poden indexar afegint {{ORDENA:Nom de la pàgina de desambiguació, El}} quan sigui necessari.
  • Interviquis: Es poden afegir enllaços entre viquipèdies entre pàgines de desambiguació o homonímia d'altres viquipèdies amb el mateix títol, tanmateix tingueu en compte que de la mateixa manera les pàgines de desambiguació no apunten a conceptes sinó a grafies.
  • Enllaç al Viccionari: Al contrari que a la resta de pàgines és recomanable que els enllaços al Viccionari {{Viccionari|El títol de la pàgina al Viccionari}} siguin prop de la capçalera de l'article, ja que és un tipus de pàgina amb continguts similars al d'un diccionari.
Exemple

{{Viccionari|Ala|Ala}}
*''Aeronàutica'': part d'una aeronau. Vegeu '''[[ala (aeronàutica)]]'''.
*''Anatomia'': extremitat d'un ocell. Vegeu '''[[ala (anatomia)]]'''.
*''Bioquímica'': codi de l'aminoàcid '''[[alanina]]'''.
*''Història'': [[Ala romana]]

==Termes relacionats==
* [[Alà]]
* [[Al·là]]

Donarà lloc a:

Vegeu Ala en el Viccionari, el diccionari lliure.
Termes relacionats

Vegeu també[modifica]

Família de plantilles per a enllaços de desambiguació:

  • {{polisèmia}}: Per a altres significats vegeu «...».
  • {{vegeu}}: Aquest article tracta sobre ... Vegeu altres significats a «...».
  • {{vegeu lliure}}: ...
  • {{vegeu3}}: Aquest article tracta sobre ... Si cerqueu ..., vegeu «...»
  • {{redirecció}}: «...» redirigeix aquí. Vegeu altres significats a «...».
  • {{redirecció3}}: «...» redirigeix aquí. Si cerqueu ..., vegeu «...»
  • {{confusió}}: No s'ha de confondre amb «...»
  • {{Vegeu també}}