Viquipèdia:Pàgines de discussió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ajuda:Pàgines de discussió)

Una pàgina de discussió, accessible per la pestanya "Discussió", és un espai destinat als editors per parlar sobre els canvis a fer en la pàgina associada. La Viquipèdia no és un fòrum de discussió i el propòsit bàsic és construir una enciclopèdia. Aquestes pàgines no es poden utilitzar per exposar punts de vista personals sobre el tema.

Algunes pàgines del projecte, en un espai de noms específic, tenen el propòsit de comunicació entre els usuaris i són aplicables les mateixes convencions que en una discussió.

En escriure en una pàgina de discussió, alguns plantejaments són contraproduents mentre que d'altres faciliten avançar en la millora. Els principals valors en una pàgina de discussió són comunicació, respecte i positivisme. La guia següent està pensada per ajudar eficaçment als usuaris en utilitzar una pàgina de discussió.

Per a què es fan servir?[modifica]

L'objectiu de les pàgines de discussió és facilitar l'intercanvi d'opinions entre els col·laboradors, amb l'objectiu de millorar els articles o el funcionament de la Viquipèdia en general. Per tant, hi són pertinents qüestions, crítiques, comentaris, propostes per canviar el text, etc.

Les pàgines de discussió no s'haurien d'utilitzar per discussions ideològiques. Si us plau, utilitzeu-les per discutir sobre els articles, no sobre el tema que tracten els articles.

Òbviament, les pàgines de discussió no es poden utilitzar per fer propaganda, comercial o no, atacs personals, etc. Aquest tipus de contribucions poden ser esborrades directament.

Convencions[modifica]

Validesa de les normes generals[modifica]

Les pàgines de discussió són part integrant de la Viquipèdia i estan sotmeses als mateixos principis fonamentals, especialment en quant a l'etiqueta i les condicions d'ús.

Hi ha una certa permissivitat en quant a les directrius sobre contingut. Es poden expressar especulacions, suggeriments o experiències personals, però amb l'objectiu de proposar una possible via a analitzar i poder arribar a alguna conclusió que estigui d'acord amb les normes generals de la Viquipèdia. Normalment, és un abús de les pàgines de discussió continuar insistint en qualsevol punt que no satisfà els requisits de les polítiques.

Cal tenir una cura especial amb la informació sobre persones vives. Aquesta és una política d'aplicació no només als articles sinó a qualsevol pàgina de la Viquipèdia.

Com utilitzar pàgines de discussió d'articles[modifica]

  • Expliqueu-vos: Està bé explicar les vostres opinions, però no són útils si no expliqueu els motius. Si cal, feu un esforç per a que us entenguin i poder arribar a un consens. Una actitud amistosa sempre ajuda a que us escoltin.
  • Centreu-vos en el tema: Les pàgines de discussió són per parlar de l'article, no per a una conversa general sobre el tema de l'article i molt menys sobre altres temes. Mantingueu les discussions enfocades a com millorar l'article. Les discussions irrellevants són subjecte de supressió.
  • Sigueu positiu: Mireu de millorar les coses en lloc de criticar, assenyalar o esbombar l'estat actual d'un article o el seu tema. Ara bé, si penseu que alguna cosa està malament, però no esteu segur de com arreglar-ho, llavors atraure l'atenció sobre el problema és una forma de demanar suggeriments als altres.
  • Sigueu objectiu: Les pàgines de discussió no són un fòrum per discutir punts de vista personals. Són un espai d'ajuda per parlar sobre com s'haurien d'incloure els punts de vista de fonts secundàries fiables de manera que el resultat final sigui neutral. La millor manera de procedir és aportant material correctament referenciat.
  • Tracteu els fets: La pàgina de discussió és el lloc ideal per a assumptes relacionats amb la verificació, com demanar ajuda per trobar fonts, parlar de conflictes o inconsistències entre fonts i examinar la fiabilitat de les referències. Demanar una referència verificable que justifiqui una afirmació sovint és millor que discutir-la.
  • Compartiu el contingut: La pàgina de discussió es pot utilitzar per aparcar material tret de l'article per no ser verificable o altres motius, mentre es busquen referències o es parla dels problemes. El material nou es pot preparar a la pàgina de discussió fins que estigui preparat per incloure'l a l'article; això és especialment una bona pràctica si es tracta de contingut controvertit.
  • Parleu dels canvis: La pàgina de discussió és especialment útil per parlar sobre els canvis. Si us han revertit una modificació, i la torneu a posar una altra vegada, és una bona pràctica deixar una explicació a la pàgina de discussió i fer-no notar en el resum de l'edició. La pàgina de discussió és també el lloc per preguntar per les modificacions fetes per un altre editor. Si algú us qüestiona alguna de les vostres modificacions, assegurar-vos de respondre amb una justificació completa i útil.
  • Feu propostes: Les propostes noves per a l'article poden ser plantejades per debatre-les amb altres editors, si ho desitgeu. Aquestes propostes poden ser canvis en punts determinats, reanomenar la pàgina, fusionar-la o escindir una secció d'un article llarg en un article nou.

Bones pràctiques[modifica]

  • Signeu els vostres missatges. Al final del vostre missatge escriviu quatre titlles (~~~~ o el botó Icona per a signar). El programari les substituirà pel vostre nom d'usuari i la datació, com ara: --Exemple (disc.) 21:29, 30 oct 2010 (CEST). Tingueu en compte que no és possible deixar un comentari anònim perquè quedarà registrat en l'historial el vostre nom d'usuari o adreça d'IP.[respon]
  • Sigueu concís: Si el vostre missatge és llarg, considereu escurçar-lo. Els missatges llargs i confusos són difícils d'entendre, i freqüentment són ignorats o malentesos. Si cal fer un missatge detallat, separeu-lo punt per punt.
  • Mantingueu una estructura clara: Procureu que la pàgina de discussió sigui fàcil de llegir, amb una estructura clara i atractiva. Utilitzeu les convencions de sagnat i un format estàndard. Eviteu repeticions, redactat confús i digressions innecessàries. És més probable que hi hagi una participació continuada en una pàgina de discussió sense soroll innecessari.
  • Centreu la discussió: Les discussions haurien d'acabar amb alguna conclusió, no per esgotament.
  • Ajudeu els novells: Els nous usuaris de la Viquipèdia no tenen per què saber necessàriament les normes i polítiques. Si algú fa un pas en fals cal suposar que ha estat involuntàriament. Feu-li veure amablement, orienteu-lo cap a la pàgina pertinent que li sigui d'ajuda i suggeriu-li com pot enfocar-ho millor.
  • Eviteu èmfasi excessiu: Posar MAJÚSCULES s'interpreta com que un està cridant i gairebé mai són apropiades. La negreta es pot utilitzar per remarcar paraules clau (normalment per resumir l'opinió d'un usuari com "a favor" o "en contra"), però s'hauria d'utilitzar només amb prudència, no per expressar estats d'ànim. La cursiva es pot utilitzar més freqüentment per marcar èmfasi o per claredat de paraules clau o frases, però s'hauria d'evitar en paràgrafs massa llargs. Recordeu que l'abús d'èmfasi pot perjudicar el seu impacte.
  • Escriviu en català: És preferible que escriviu en català en les pàgines de discussió de la Viquipèdia en català, independentment de a qui us dirigiu. En ocasions altres usuaris d'altres versions deixen missatges en anglès o en castellà, bé demanant que algú els tradueixi o bé amb la confiança que seran prou entesos. Aquests missatges s'accepten normalment pressuposant bona intenció, però cal que siguin comprensibles a la comunitat en general. Si us demanen una traducció hauríeu de trobar algú que ho faci o contactar amb Viquipèdia:Ambaixada. La correcció ortogràfica i gramatical no és essencial en les pàgines de discussió; ara bé, procureu que els vostres comentaris siguin entenedors.
  • Eviteu publicar el mateix missatge en diferents llocs: Això fragmenta i dispersa la discussió. Comenceu la discussió en un lloc i, si cal, informeu en d'altres afegint un enllaç. Si trobeu una discussió fragmentada, podeu moure els comentaris a un únic lloc deixant-hi una explicació amb un enllaç i omplint el resum de l'edició.

Comportament inacceptable[modifica]

Alguns comportaments poden ser prou greus com per infringir les normes de la Viquipèdia i comportar un bloqueig, especialment quan són reiterats.

  • No feu atacs personals. Un atac personal és dir alguna cosa negativa sobre algú altre. Això significa bàsicament:
    • No insulteu: En general eviteu arguments ad hominem, especialment de forma ofensiva. Per exemple, anomenar a algú vàndal per un comportament no especificat com a vandalisme, és una ofensa. En canvi, expliqueu què està malament en les seves modificacions i com es pot arreglar.
    • No amenaceu la gent: Per exemple, és una amenaça dir a algú amb qui esteu en desacord que serà blocat. Tanmateix, es pot explicar quina és la nostra política sobre bloqueig.
      • No amenaceu amb accions legals: Amenaçar amb litigis és altament perjudicial per la Viquipèdia. En aquest cas, sigui real o suposat, podeu ser blocat fins que no hi hagi una resolució. Pot ser una excepció en casos de problemes de drets d'autor.
    • Mai publiqueu dades personals: Revelar una suposada informació personal d'altres usuaris sense el seu consentiment és motiu d'un bloqueig de llarga durada o indefinit. Igualment, no es poden demanar dades personals d'altra gent.
  • No tergiverseu els altres: El registre hauria de mostrar acuradament els intercanvis significatius tal com s'han produït i en el context correcte. Això normalment significa: ser precís en fer citacions; utilitzar l'enllaç permanent de diferències en parlar d'una modificació; i, en general, no alterar els comentaris dels altres.
  • No us feu passar per d'altres, siguin altres editors o altres usuaris amb uns drets d'accés que no teniu, per exemple administradors. Qualsevol ho pot comprovar a Especial:Usuaris.
  • No en feu un fòrum de discussió indiscriminada o una tribuna promocional. Les pàgines de discussió són per millorar l'article o la Viquipèdia en general.

Modificació de comentaris[modifica]

Comentaris d'altres[modifica]

No és necessari que les pàgines de discussió segueixin els estàndards normatius de la llengua, per tant no cal fer correccions ortogràfiques, gramaticals o per l'estil. A diferència d'altres tipus de pàgines, les discussions van signades i les modificacions només poden enrarir la discussió irritant als usuaris que estigueu corregint.

La norma bàsica, amb algunes excepcions concretes descrites més avall, és que no s'haurien d'eliminar ni modificar els comentaris d'altres usuaris sense el seu permís. No s'haurien de modificar mai els comentaris d'altres per canviar el seu sentit, fins i tot en la vostra pròpia pàgina de discussió. Ratllar el text és una forma de canviar el sentit i només ho hauria de fer el propi usuari o algú altre amb el seu consentiment.

Modificar, o fins i tot eliminar, comentaris d'altres és possible en algunes ocasions. Però cal fer-ho amb precaució i no insistir si hi ha alguna objecció. Alguns exemples de modificacions de comentaris d'altres que són apropiades:

  • Si teniu el seu consentiment.
  • Eliminar material prohibit com difamacions, dades personals, violacions de la política sobre persones vives o infraccions de drets d'autor.
  • Eliminar comentaris malignes, incloent-hi atacs personals, trolling i vandalisme. Generalment això no és extensible a missatges que simplement manquen de civilitat. L'eliminació de simples diatribes pot ser controvertit. Altres missatges que d'alguna manera poden ser considerats pertorbadors són un cas límit i en general és millor deixar-los o arxiva-los.
  • Refecció per rellevància: Arxivar material no rellevant per a millorar l'article (tal com s'explica més amunt #Com utilitzar pàgines de discussió d'articles). No és estrany que en ocasions s'eliminin missatges fora del tema, però això a vegades pot donar lloc a conflictes i generalment és millor arxivar-los. És comú, i no és controvertit, eliminar galimaties, diatribes sobre el tema de l'article (en lloc de sobre el tractament fet en l'article) i edicions de proves així com material nociu o prohibit tal com es descriu més amunt. Una altra forma de refecció és traslladar un fil de discussió totalment personal entre dos usuaris a la pàgina de discussió del que ha iniciat el fil fora de tema.
  • Atribuir comentaris no signats: Està permès afegir l'atribució (extreta de la pàgina d'historial) al final del comentari d'algú que no ho ha signat. La plantilla {{sense signar}} pot servir per aquest propòsit.
  • Neteja de signatures: Una signatura intrusiva en contra de les normes per a signatures, o un intent de falsificar una signatura, es pot modificar al format estàndard amb la informació correcta (— [[Usuari:NOM|NOM]] DATACIÓ (CET)). No modifiqueu les signatures sense un bon motiu. Si la signatura té alguna errada de codificació, aviseu a l'usuari per a que ho arregli a les seves preferències.
  • Intercalacions: En alguns casos és correcte partir un missatge llarg, ja sigui amb un breu comentari (com a resposta a un punt menor) o amb un encapçalament (si el missatge introdueix un nou tema o subtema; en aquest cas és millor explicar-ho per fer més entenedor el canvi, per exemple :<small>Nou encapçalament afegit per MOTIU per ~~~~</small>). Si afegiu un comentari intercalat, feu-ho de forma que quedi clara l'atribució, per exemple copiant la signatura original abans de la interrupció i explicant que contesteu parcialment al missatge original que segueix a continuació.
  • Arreglar errors de format que facin difícil seguir el fil de discussió. En aquest cas, limiteu l'edició només als canvis de format i mantingueu el contingut com sigui possible. Per exemple: arreglar nivells de sagnat, treure pics de format de llista on no sigui apropiat, utilitzar <nowiki> i altres funcions tècniques per arreglar el codi, o afegir enllaços per ajudar a la comprensió i navegació.
  • Arreglar errors d'estructura: Això pot incloure moure un comentari nou del principi de la pàgina al final, afegir un encapçalament a un fil nou, reparar errades accidentals d'edició, corregir errades de codi que afectin al format de la pàgina, etc.
  • Particions: Si en un fil es desenvolupen nous temes, pot ser millor partir-lo en seccions o subseccions diferents amb els seus propis encapçalaments. És útil que expliqueu què heu fet afegint una nota. En qualsevol cas, cal mantenir el sentit de la discussió, vigilant no alterar el sentit de cap comentari, i preservar l'atribució.
  • Encapçalaments: Els fils de discussió són compartits per múltiples usuaris i cap d'ells, ni el que l'ha iniciat, és el propietari de la discussió o el seu encapçalament. És acceptable canviar l'encapçalament quan n'hi ha un altre més apropiat, per exemple que sigui més descriptiu del contingut o del tema discutit, més neutral, més apropiat per motius d'accessibilitat, etc. Per evitar disputes és millor discutir el canvi amb l'usuari que el va escriure, si és possible, quan el canvi pugui ser controvertit. En ocasions pot ser apropiat fusionar diferents seccions sota un únic encapçalament per evitar dispersió del mateix tema discutit.
  • Desambiguar o arreglar enllaços, si la pàgina enllaçada ha estat reanomenada, la secció de discussió ha estat arxivada, l'enllaç simplement està trencat per error, etc. No canvieu enllaços en el comentaris d'altres per anar a una pàgina diferent. En cas de dubte, pregunteu si es pot actualitzar o afegiu un comentari de resposta suggerint l'enllaç alternatiu. Canvieu l'enllaç a una plantilla que ha estat substituïda o és obsoleta només si l'efecte de la nova plantilla és essencialment el mateix que l'original. Un missatge que resulti trencat és preferible a que el significat sigui alterat.
  • Amagar o canviar la mida d'imatges: Podeu amagar una imatge, deixant l'enllaç (p.ex. canviant [[Fitxer:Daixonses.jpg|...detalls...]] a [[:Fitxer:Daixonses.jpg|...detalls...]] afegint-hi dos punts), una vegada que la discussió ha estat closa. Aquest pot ser el cas d'icones d'alerta afegits per avisos de bots que ja han estat resolts. També pot ser apropiat canviar la mida de les imatges massa intrusives.
  • Treure categoritzacions: Podeu desactivar els enllaços a categories (p.ex. canviant [[Categoria:Daixonses]] a [[:Categoria:Daixonses]] afegint-hi dos punts) per evitar que la pàgina sigui afegida a una categoria.
  • Amagar exemples de codi: Podeu substituir mostres llargues de codi (afegint una nota) una vegada la discussió ha estat closa.
  • Neteja de la pròpia pàgina de discussió: en la vostra pròpia pàgina de discussió podeu arxivar els fils quan vulgueu. També els podeu eliminar, però la majoria d'usuaris prefereix arxivar-los. Els comentaris crítics no s'amaguen eliminant-los, sempre es poden trobar a la pàgina d'historial. Arxivar-los o eliminar-los es considera una prova de que han estat llegit.

Comentaris propis[modifica]

És millor evitar canviar els vostres propis comentaris. Altres usuaris ja us poden haver citat amb un dif o us poden haver respost. Per tant, utilitzeu "Mostra previsualització" i abans de desar-lo penseu com el demès percebran el vostre comentari.

Alterar substancialment un comentari després que hagi estat respost pot alterar el context en que es va respondre i resultar confús. Abans de canviar el vostre propi comentari, considereu algun dels passos següents:

  • Contacteu al l'usuari o usuaris que us van respondre (a través de la seva pàgina de discussió) i demaneu-los si estan d'acord en eliminar o canviar el vostre text.
  • Utilitzeu marques d'esborrat i inserció, o un marcador de notes, per mostrar que el comentari ha estat alterat.
    • La marca d'esborrat es codifica <del>així</del> i es mostra així (en la majoria de navegadors es mostra el text tatxat).
    • La marca d'inserció es codifica <ins>així</ins> i es mostra així (en la majoria de navegadors es mostra el text subratllat).
    • Un marcador de notes d'inserció o supressió es posa entre claudàtors: "[Comentari irreflexiu i estúpid eliminat per l'autor]". Això assegurarà que les respostes irritades dels companys encara tindran sentit. Al seu torn, ells també poden substituir la seva resposta, "[Treta resposta irritada a comentari eliminat. Disculpes acceptades.]"
    • No apliqueu aquests canvis als comentaris d'altres usuaris sense el seu consentiment.
  • En modificar un comentari, podeu afegir una nota entre parèntesi assenyalant els canvis. També podeu afegir una datació addicional escriviu ~~~~~ (cinc titlles).

Convencions tècniques i de format[modifica]

  • Afegiu els vostres comentaris al final: És més clar mantenir un ordre cronològic. Si poseu el vostre comentari al principi, pot ser confús i fàcilment pot passar per alt.
  • Separeu els fils de discussió: Creeu una nova secció per un nou fil de discussió, que apareixerà en la taula de continguts. Utilitzeu la pestanya "Nova secció" per iniciar un fil nou amb el seu encapçalament. Separeu les discussions diferents en seccions diferents ("== Encapçalament de la secció ==").
  • Creeu subseccions si és necessari: Les pàgines de discussió haurien de ser concises, però si una discussió s'allarga molt, pot ser útil afegir una subsecció per facilitar l'edició, o dividir-la en subtemes per clarificar diversos punts a discutir en paral·lel.
  • Escriviu encapçalaments clars: L'encapçalament hauria d'estar relacionat amb la qüestió a tractar en concret (per exemple, "Aquest article està malament" és un mal encapçalament). Hauria de ser neutral, no induint un punt de vista concret, ni una apreciació personal, ni una crítica que pugui ofendre. L'encapçalament ha de ser una invitació a tothom a comentar un aspecte concret, no només a un editor. Utilitzar-los per atacs personals és un agreujament de la intencionalitat.
  • Utilitzeu el sagnat en les respostes: Deixeu clar a qui esteu responent utilitzant el sagnat en la vostra resposta. Utilitzeu dos punts ":" incrementant-los en cada resposta. Vegeu Viquipèdia:Apunts d'ajuda per a formats simples del text.
  • Utilitzeu enllaços segons convingui.
  • Mencioneu el nom actual de la pàgina, quan calgui: Si discutiu sobre el nom de l'article, mencioneu-lo explícitament, perquè el nom de l'article podria canviar més endavant, i podria ser difícil d'entendre a què us referiu.
  • Arxiveu les discussions: Quan una pàgina de discussió es fa massa llarga, o quan un fil de discussió fa temps que està inactiu, arxiveu-la. Vegeu Ajuda:Arxiu de discussions per a més informació.
  • Resumiu i reestructureu (refacció). La refacció (terme utilitzat en programació) és una reescriptura que faciliti la comprensió millorant el disseny tot conservant el significat. Pot ser útil resumir les discussions, amb els pros i contres o les conclusions; netejar contingut de distracció, poc clar, que es desviï del tema o maleducat; reestructurar-les per a major claredat; o recol·locar-les en diferents seccions o pàgines. Aquesta és una pràctica útil, feta de bona fe, però que no pot ser controvertida.

Pàgines de discussió dels usuaris[modifica]

Cada usuari té una pàgina de discussió associada a la seva pàgina personal. Cada vegada que algú modifiqui la vostra pàgina de discussió, rebreu un missatge de notificació: "Teniu nous missatges (últims canvis)."

Podeu utilitzar aquestes pàgines per comunicar-vos directament amb un usuari i tractar sobre les seves edicions. La Viquipèdia no és una xarxa social i tota la discussió en el fons ha d'estar dirigida cap a la millora de l'enciclopèdia.

S'accepta que els usuaris treguin comentaris de les seves pròpies pàgines de discussió, encara que és preferible arxivar-les. També poden fer neteja a l'hora d'arxivar. La supressió d'un avís és considerada com a prova que l'avís ha estat llegit per l'usuari. Això específicament inclou usuaris tant registrats com anònims.

Vegeu també[modifica]