Vés al contingut

Viquipèdia:Viquipedistes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:VP

Els viquipedistes són les persones que escriuen i editen pàgines de la Viquipèdia. En general fa referència tant als usuaris registrats com no registrats, però el terme viquipedista sovint es fa servir per a aquelles persones que s'han registrat i disposen d'un compte d'usuari o d'usuària. Aquesta pàgina pretén recopilar i descriure la majoria de funcionalitats associades a la possessió d'un compte d'usuari.

Malgrat que essencialment un usuari no registrat i un de registrat poden fer edicions sobre les pàgines o iniciar-ne de noves, l'usuari registrat disposa d'una sèrie de funcionalitats que els permet participar del projecte d'una forma més eficient. Un usuari registrat és un usuari que s'ha registrat per un compte i s'ha connectat a un projecte de la Fundació Wikimedia. A nivell tècnic a diferència dels usuaris no registrats, l'usuari registrat pot:

Si us registreu totes les edicions fetes es mostraran amb el vostre nom d'usuari en la historial en lloc d'una adreça IP.

En general els usuaris registrats (amb excepcions) no poden editar o moure pàgines protegides. Els nous usuaris registrats no poden editar pàgines semi-protegides o moure qualsevol pàgina.

Registre i inici de sessió

[modifica]

Podeu registrar-vos com a usuari clicant a l'enllaç “Crea un compte - Registre/Entrada” que hi ha a la capçalera de totes les pàgines de la Viquipèdia que visiteu. Per a registrar-vos necessitareu facilitar un compte de correu electrònic al qual tingueu accés, triar un nom d'usuari o àlies disponible que us identifiqui dins dels projectes de la Fundació. Aquest nom serà el que us identificarà en les activitats realitzades dins dels projectes de Wikimedia, pel que us recomanem que feu servir un nom que us resulti fàcil de recordar i que tingueu en compte sovint resulta difícil de canviar pel que és útil que invertiu una mica de temps a triar aquell que us resulti més adient. A més haureu de generar una contrasenya associada a aquest compte. En cas de necessitat tant la contrasenya com el correu electrònic són fàcilment modificables des del vostre compte d'usuari. Un cop registrat només necessitareu la vostra contrasenya i nom d'usuari per a iniciar la vostra sessió d'usuari. Per qüestions de seguretat és convenient que feu servir una contrasenya segura, que només conegueu vosaltres i que finalitzeu la sessió quan acabeu d'editar si no podeu garantir que sou l'única persona que accedeix a l'equip informàtic que heu utilitzat especialment aquells ubicats en llocs de pública concurrència (com cafès d'Internet, biblioteques, aules...) i que eviteu que l'equip recordi les vostres dades d'accés en aquests casos.

Preferències

[modifica]

Un cop iniciada la sessió podeu modificar les vostres preferències d'usuari a través de Especial:Preferències. Aquesta inclou des de la presentació de les pàgines, com ajudes a la navegació i a l'edició, l'idioma de preferència en què es presenten alguns dels continguts i avisos de les pàgines.

Llista de seguiment

[modifica]

Una de les funcionalitats del registre és poder mantenir una llista de seguiment de pàgines que us interessin. Aquest seguiment us avisarà en una pàgina especial especial:Llista de seguiment totes les edicions que s'efectuen en les pàgines que afegiu a la llista. Això permet fer un seguiment de modificacions substancials a les pàgines i detectar possibles vandalismes. Podeu afegir les pàgines fent clic a la pestanya "Vigila" que apareix al marc superior de la pàgina que voleu vigilar o en la caixa d'edició quan estigueu modificant una pàgina. Podeu retirar les pàgines que seguiu desmarcant aquesta pestanya o bé a través de la llista exhaustiva disponible a Especial:EditWatchlist.

Contribucions

[modifica]

A especial:Contribucions hi ha un registre exhaustiu amb les edicions realitzades per cada usuari. Aquest registre és públic i accessible per qualsevol usuari (registrat o no) de la Viquipèdia. Podeu accedir a les vostres contribucions a través de l'enllaç que hi ha a la capçalera de totes les pàgines de la Viquipèdia que visiteu un cop iniciada la sessió. Estigueu o no registrats també disposeu d'un enllaç per a les contribucions visitant la pàgina de l'usuari al marge dret de la pàgina dins de la caixa "Eines" amb el títol "Contribucions de l'usuari".

Pàgina d'usuari

[modifica]

Així mateix cada usuari registrat disposa d'una pàgina d'usuari. Aquesta s'anomena amb el nom d'usuari fet servir per a registrar-se. És a dir si us heu registrat amb el nom de "Exemple" la pàgina d'usuari s'anomenarà Usuari:Exemple. Quan inicieu la sessió disposareu d'un enllaç cap a la vostra pàgina d'usuari i la seva discussió a la part superior de qualsevol pàgina de la Viquipèdia que visiteu amb el vostre nom d'usuari. Molts usuaris fan servir aquesta pàgina per a descriure els seus gustos i l'activitat que realitzen al wiki, així com organitzar-se les tasques que volen realitzar recopilar recursos o altres coses relacionades amb la seva activitat com a usuari. Així mateix la pàgina de discussió d'usuari serveix per a rebre comunicacions d'altres usuaris. Quan la pàgina de discussió sigui modificada rebreu un avís d'aquesta comunicació en la part superior de la primera pàgina de la Viquipèdia que carregueu.

Vegeu també

[modifica]