Vés al contingut

Viquipèdia:Amical Wikimedia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Amical Wikimedia (o, simplement, Amical) és una organització sense ànim de lucre reconeguda com a Organització Temàtica de Wikimedia que té per objectiu i missió principal que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible en qualsevol idioma.

Més informació:

Contacte

[modifica]

Rerefons i història

[modifica]

L'associació Amical Wikimedia fou fundada el 2008. A partir d'aquell moment es dugueren a terme multitud d'intents per intentar assolir el reconeixement per part de la Fundació Wikimedia (WMF) com una organització afiliada. La primera proposta de Wikimedia CAT pretenia establir un Capítol local de Wikimedia als territoris de parla catalana. La proposta no rebé una recomanació favorable del ChapCom perquè abastava un territori que comprenia diversos estats sobirans i, a més, se sobreposava amb diversos capítols existents. La segona proposta fou configurar Wikimedia CAT com un Capítol subnacional i reduir-ne el territori d'acció només a les regions espanyoles de parla catalana. Aquesta alternativa només rebé el suport clar del Consell d'Administració de la WMF per part de Jimmy Wales. La darrera proposta (2013) s'adaptà a un nou model aprovat pel Consell de la WMF anomenat Organització Temàtica. Amical Wikimedia fou reconeguda per la WMF el 7 de juny de 2013.

Durant aquests cinc anys d'existència sense el reconeixement explícit de la WMF, les persones que hi donaven suport treballaren a fons per promoure i secundar els projectes Wikimedia en català. Els enllaços als informes mensuals es poden trobar més avall.

L'organització ha estat incorporada legalment com una organització sense ànim de lucre (2009). Amical Wikimedia (anteriorment Amical Viquipèdia) i la comunitat d'editors de la Viquipèdia en català consensuaren una decisió formal d'establir enllaços amb Amical (abril de 2010). Amical també ha estat reconeguda en el Cens d'organitzacions per la promoció de la llengua catalana de la Generalitat de Catalunya des del 2011. Des del novembre de 2019 és reconeguda com associació d'utilitat pública a l'estat espanyol.

Activitats

[modifica]

Es publiquen informes mensuals sobre les activitats aquí. Teniu propostes de xerrades, tallers, col·laboracions, etcètera? Podeu escriure un correu o, simplement, deixar un missatge a la Viquipèdia.

Vegeu també

[modifica]