Comunitat Wikipedia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La comunitat Wikipedia (o Comunitat Viquipèdia en la seva versió en català) és la comunitat de col·laboradors de l'enciclopèdia en línia Wikipedia. Els col·laboradors individuals són coneguts com a "viquipedistes". L'Oxford English Dictionary va incloure la paraula "Wikipedian" l'agost del 2012.[1]

La immensa majoria de viquipedistes són voluntaris. Amb la creixent maduresa i visibilitat de la Viquipèdia han emergit altres categories de viquipedistes, com el viquipedista resident i estudiants amb activitats formatives relacionades amb l'edició a la Viquipèdia.

Estadístiques[modifica]

El Monument a la Viquipèdia a Słubice, Polònia. La inscripció (part) diu: "Amb aquest monument els ciutadans de Słubice volen retre homenatge a milers d'editors anònims de tot el món, que han contribuït per voluntat pròpia a la creació de la Viquipèdia, el projecte més gran cocreat per persones més enllà de les fronteres polítiques, religioses o culturals."

Els estudis de la grandària de la comunitat viquipedista mostren un índex de creixement exponencial del nombre de col·laboradors durant els primers anys. L'abril de 2008, l'escriptor i conferenciant Clay Shirky i el científic informàtic Martin Wattenberg van calcular l'esforç total per crear la Viquipèdia en més o menys uns 100 milions d'hores-home.[2] El novembre de 2011, hi havia aproximadament 31,7 milions d'usuaris registrats entre totes les llengües en que s'edita, dels quals al voltant 270.000 comptes eren actius mensualment.[3] El recompte d'articles totals en la Viquipèdia anglesa és de 5.004.610. Hi ha 26.661.583 editors registrats a la Viquipèdia anglesa, 128.757 dels quals són actius en aquesta edició. Els editors que fan més d'una edició al mes es consideren actius. Els editors de la Viquipèdia continuen augmentant el nombre i longitud dels articles. De mitjana, els editors actius dediquen com a mínim una hora al dia a editar, i un 20% dediquen més de tres hores diàries.[4]

Motivació[modifica]

Vídeo que articula l'entusiasme de la comunitat Wikipedia
Dades d'una enquesta a editors d'abril de 2011 que mostra les principals raons per continuar contribuint
Dades d'una enquesta a editors d'abril de 2011 que mostra les principals raons per odiar la participació

S'han fet diversos estudis en relació a les motivacions dels col·laboradors de la Wikipedia. En un estudi de 2003 sobre la comunitat feta per l'economista Andrea Ciffolilli, aquest argumentava que el baix cost de transacció de participar en desenvolupaments de programari wiki crea un catalitzador per a un desenvolupament col·laboratiu, i que una "construcció creativa" anima a la participació.[5] Un informe escrit per Andrea Forte i Amy Bruckman el 2005, anomenat "Per què les persones editen a la Wikipedia? Incentius per contribuir a publicar continguts oberts", descrivia les possibles motivacions dels col·laboradors de la Wikipedia. Va aplicar el concepte del cicle de crèdit de Latour i Woolgar per avaluar les motivacions dels col·laboradors de la Wikipedia, suggerint que la raó principal per participar és per obtenir reconeixement dins la comunitat.[6]

Oded Nov, en el seu informe de 2007 "Que motiva als Wikipedistes ?", va relacionar les motivacions dels voluntaris en general a les motivacions de persones que contribueixen a la Wikipedia.[7] Nov va dur a terme una enquesta que utilitzava les sis motivacions dels voluntaris, identificades en un treball anterior.[8] Les sis motivacions que va utilitzar eren:

 • Valors – expressar valors per fer amb altruisme i ajudant altres
 • Social – comprometent amb amics, participant en activitats vistes com a favorables pels altres
 • Coneixements – expandint coneixement a través d'activitats
 • Currículum – obtenir experiència de feina i habilitats
 • Protector – p. ex. reduint el sentiment de culpabilitat per un privilegi personal
 • Reconeixement – demostrant coneixement davant els altres

A aquestes sis motivacions també es van afegir:

 • Ideologia – manifestant suport per allò que és percebut com una ideologia subjacent de la mateixa activitat (p. ex. la creença que el coneixement hauria de ser lliure)
 • Diversió – gaudint de l'activitat

L'enquesta trobava que els motives més valorats eren "diversió", "ideologia", i "valors", mentre que el menys freqüents eren "currículum", "social", i "protector".[7]

Un estudi més recent, de 2014,[9] fet per Cheng-Yu Lai & Heng-Li Yang, va explorar les raons per què les persones continuen editant continguts de Wikipedia. L'estudi va utilitzar autors de la versió de llengua anglesa i va obtenir 288 enquestes en línia amb respostes vàlides. Els seus resultats indicaven i van confirmar que valor subjectiu de la feina, el compromís, i la justícia processal era causes significatives de satisfacció per als wikipedistes; i la satisfacció influïa significativament en l'autor sobre la intenció de continuar editant la Wikipedia.[10]

Mitjans de comunicació[modifica]

Wikipedia ha donat lloc a diverses publicacions de notícies de la comunitat. Des del 10 de gener de 2005 s'ha publicat setmanalment The Signpost, un butlletí de notícies en línia. El dibuixant professional Greg Williams va crear un webcomic anomenat "WikiWorld" que va aparèixer a The Signpost, des de 2006 a 2008. També va existir un podcast setmanal anomenat Wikipedia Weekly , actiu de 2006 a 2009; mentre que una sèrie de conferències en vídeo anomenades "No és Wikipedia Weekly" va funcionar de 2008 a 2009. Alguns temes específics dins la comunitat wikipedista anomenats "WikiProjectes" han tingut també difusió en butlletins i comunicats.

Socialització[modifica]

La Fundació Wikimedia organitza activitats de trobada física de la comunitat Wikipedia. Les Viquitrobades són trobades cara a cara organitzades per conèixer entre si els membres de la comunitat, de vegades són de petit format i informals, d'altres són més nombroses i formals.

Wikimania[modifica]

Wikimania, és una conferència anual per a usuaris de Wikipedia i altres projectes organitzada per la Fundació Wikimedia

Wikimania és una conferència internacional anual per a usuaris dels projectes wiki, com Wikipedia i altres projectes germans, organitzada per la Fundació Wikimedia. Els temes de presentacions i discussions inclouen tots els projectes de la Fundació Wikimedia, altre wikis, programari de codi obert, coneixement lliure i contingut lliure, i els diferents aspectes socials i tècnics que relacionen a aquests temes.

Reconeixement[modifica]

A Słubice, Polònia es va aixecar un monument a la Viquipèdia el 2014 en honor dels viquipedistes.[11]

El 2015 se li va atorgar el Premi Erasmus a la comunitat Wikipedia per

« Promoure la disseminació de coneixement a través d'una enciclopèdia comprensible i universalment accessible. Per aconseguir que, els creadors de la Wikipedia han dissenyat una nova plataforma democràtica i eficaç. El premi concretament reconeix Wikipedia com a comunitat — un projecte compartit que implica desenes de milers de voluntaris al voltant del món. »
— Praemium Erasmianum Foundation

[12]

Referències[modifica]

 1. «Hella ridic new words to make you lolz: ODO August 2012 update». OxfordWords blog. Oxford University Press, 23-08-2012. Arxivat de l'original el 2012-09-27. [Consulta: 27 setembre 2012].
 2. Shirky, Clay. «Gin, Television, and Social Surplus». World Changing, 07-05-2008. Arxivat de l'original el 29 de desembre 2015. [Consulta: 8 juny 2014].
 3. List of Wikipedias.
 4. Simonite, Tom «The Decline of Wikipedia». MIT Technology Review, 22-10-2013. Arxivat de l'original el 19 de juny 2015 [Consulta: 23 octubre 2013]. Arxivat 19 de juny 2015 at Archive-It
 5. Ciffolilli, Andrea.
 6. Forte, Amy; Bruckman, Andrea «Why Do People Write for Wikipedia? Incentives to Contribute to Open-Content Publishing». SIGGROUP 2005 Workshop: Sustaining community, 2005.
 7. 7,0 7,1 Nov, Oded «What Motivates Wikipedians?». Communications of the ACM, 50, 11, 2007, pàg. 60–64. DOI: 10.1145/1297797.1297798 [Consulta: 11 agost 2011].
 8. Clary, E.; Snyder, M.; Ridge, R.; Copeland, J.; Stukas, A. «Understanding and assessing the motivations of volunteers: A functional approach». J. Personality and Social Psychology, 74, 1998, pàg. 1516–1530.
 9. Laia, Cheng-Yu; Yanga, Heng-Li «The reasons why people continue editing Wikipedia content – task value confirmation perspective» (en anglès). Behaviour & Information Technology, vol. 33, 2014, pàg. 1371-1382. DOI: 10.1080/0144929X.2014.929744 [Consulta: 13 novembre 2015].
 10. Cheng-Yu Lai & Heng-Li Yang, 2014, "The reasons why people continue editing Wikipedia content – task value confirmation perspective".
 11. «Slubice: Polnische Stadt setzt Wikipedia ein Denkmal». Spiegel Online. [Consulta: 17 juny 2016].
 12. «Former Laureates Wikipedia 2015». Praemium Erasmianum Foundation. Arxivat de l'original el 27 de setembre 2016. [Consulta: 17 juny 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Comunitat Wikipedia