Podcàsting

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El terme podcàsting deriva de les expressions anglosaxones 'Play-On-Demand' (POD), que vol dir 'reprodueix en demanda' i 'broadcasting', que vol dir radiodifusió i webcasting. El podcàsting és similar al programari de vídeo i dispositius com el TiVo, que permeten mirar el que vols quan vols enregistrant i emmagatzemant el vídeo. El podcàsting generalment s'utilitza amb arxius d'àudio si bé aquesta tecnologia es pot utilitzar per a qualsevol classe d'arxiu, incloent-hi actualitzacions de programari, imatges i vídeos.

És a dir, el podcàsting permet l'enregistrament de ràdio per Internet o programes d'àudio d'Internet similars. Aquests enregistraments es poden descarregar a un reproductor portàtil (com per exemple un iPod) per poder escoltar l'enregistrament a qualsevol lloc o bé directament des de l'ordinador.[1]

Sovint aquesta tecnologia s'utilitza conjuntament amb la tecnologia RSS que permet la subscripció a diferents continguts per estar informat de nous continguts en tot moment i els descarrega de manera automàtica.

Val a dir que a Catalunya, la primera iniciativa relacionada amb el podcàsting es va realitzar per un particular, en Pau Oliva.

Origen del terme[modifica]

El tema podcàsting apareix com l'acrònim de les paraules pod (d'iPod) i broadcast. Va ser usat per primera vegada per Ben Hammersley a The Guardian el 12 de febrer de 2004 per descriure la possibilitat d'escoltar àudio en reproductors portàtils. Malgrat l'etimologia, el contingut es pot accedir des de qualsevol ordinador amb capacitats multimèdia i no només els reproductors portàtils. Tot i la relació, l'ús del terme "podcast" és anterior al suport oficial d'aquests dispositius per a reproduir podcasts.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Podcàsting Modifica l'enllaç a Wikidata

Referències[modifica]

  1. «La renovació de la ràdio». Culturcat (Generalitat de Catalunya). [Consulta: 23 març 2013].