Quiosc (comerç)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el local de venda de premsa. Si cerqueu el local de venda de begudes i menjar, vegeu «Guingueta».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Quiosc
Imatge
Quiosc interactiu

Un quiosc és un local comercial de grandària reduïda en el qual es venen diaris, cigarrets, dolços, bitllets de loteria, etc. A més es denomina quiosc a una construcció lleugera, situada en llocs públics, on es rep atenció comercial o informativa.[1]

Etimologia[modifica]

Aquest terme deriva d'altra accepció de quiosc, una construcció de planta octogonal instal·lada generalment en llocs públics, per a esbarjo o expressió artística en la via pública o en propietats privades.

Aquesta, al seu torn, deriva del francès kiosque, aquest del turc köşk, aquest del persa košk, i aquest del pelvi kōšk, que significa pavelló.

Tipus de quioscs[modifica]

En les ciutats de l'Argentina, Xile i Uruguai s'usa més sovint el terme quiosc per a aquells locals diminuts (de vegades improvisats en una habitació d'una casa) i amb una petita àrea d'atenció al públic, o amb atenció exclusivament per mitjà d'una finestreta. Aquests locals solen vendre articles variats i que poden necessitar-se en qualsevol moment. Com ara llaminadures, cigarrets, sucre, mate, etc. En estar instal·lats en un habitatge i amb atenció exclusivament per finestreta (generalment ha de copejar-se'n el vidre, o fer sonar un timbre) són atesos per l'amo, i en un horari ampli. Una bona part d'aquests establiments atenen tot el dia, o durant un horari ampli i és punt de trobada de nens preadolescents.

Hi ha diferents tipus de quioscs, segons la seva finalitat, localització i estructura:

  • Maxiquiosc: És una varietat en la qual es posseïx una àrea d'atenció i una diversitat de productes més àmplia; generalment acompanyada d'un ampli horari d'atenció. Aquest tipus de quiosc només es troba en locals i no en la via pública.
  • Quiosc d'informació: Són posats no comercials, destinats a proveir informació per a turistes, del govern, prevenció de la sida, etc.
  • Quiosc de diaris (lloc de diaris o de periòdics): Solen ser de forma més allargada, i estan destinats a la venda de diaris, periòdics i revistes.
  • Quiosc d'Internet / Informàtics: Són computadores adaptades per a oferir serveis informatius o transaccionals, preparades per a ús exclusiu d'Internet o Intranet. Com a tals, aquestes computadores no permeten l'accés de l'usuari a les funcions de sistema de l'equip. Els avantatges que oferixen són seguretat, disponibilitat i major cobertura geogràfica.

Renovació del model de negoci[modifica]

Amb el temps, la venda de diaris en paper va anar decreixent, i això va afectar els quioscs. A la ciutat de Barcelona, es va passar de 440 quioscs censats el 2000 a 296 el 2022, 259 dels quals actius. En resposta a les inquietuds de l'Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona i Província (APVPBP), l'Ajuntament de Barcelona va completar el febrer de 2023 la modificació de la regulació del model de negoci, que permetria en endavant reduir l'espai dedicat a premsa del 80% al 51%, permetent destinar el 49% restant a altres productes com poden ser els que ja venien amb menys espai, com tabac, llaminadures, objectes de record, bitllets de loteria i títols de transport, a nous serveis com són la venda de cafè i aliments envasats per emportar, caixers automàtics, antenes 5G o armariets per a la distribució de paquets.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Quiosc
  1. «Quiosc al Diccionari de les arts del TERMCAT». [Consulta: 27 juny 2016].
  2. «El futur dels quioscs perilla: reinventar-se o desaparèixer». Vilaweb, 19-02-2023. [Consulta: 20 febrer 2023].