Treballador independent

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Un treballador independent,[1] treballador autònom o treballador per compte propi (de l'anglès: freelance o freelancer) és la persona que realitza treballs propis de la seva ocupació, ofici o professió, de forma autònoma, per a tercers que requereixen els seus serveis per a tasques determinades, que generalment li abonen la seva retribució no en funció del temps emprat sinó del resultat obtingut, sense que les dues parts contreguin obligació de continuar la relació laboral més enllà de l'encàrrec realitzat.

Origen del terme[modifica]

L'etimologia de la paraula anglesa (freelance) deriva del terme medieval anglès usat per a un mercenari ("free": independent, i "lance": llança), és a dir, un cavaller que no servia a cap senyor en concret i els serveis podien ser llogats per qualsevol.[2]

El terme va ser encunyat inicialment per Sir Walter Scott (1771-1832) en el seu reconegut romanç històric Ivanhoe per descriure a un "guerrer medieval mercenari". La frase en anglès després va fer la transició a un substantiu figuratiu al voltant de 1860 i va ser després reconegut com un verb oficialment en 1903 per diverses autoritats en lingüística tals com el Diccionari Oxford d'anglès. Només en temps moderns ha mutat el terme d'un substantiu (un freelance o un freelancer) i un adverbi (un periodista que treballa freelance).

Referències[modifica]

  1. TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'economia i empresa. Barcelona: Dossier Econòmic de Catalunya, 2000. 263 p.
  2. «Search results for 'freelance'». Chambers Harrap dictionary. [Consulta: 21 desembre 2012].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]