Viquipèdia:Comptes titella

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Un compte titella és un compte addicional d'un viquipedista que fa modificacions amb més d'un nom. El viquipedista que fa ús d'un compte titella és coneix com a titellaire. En general, no es recomana l'ús de comptes titelles, i la comunitat de la Viquipèdia n'ha prohibit la seva creació per a la majoria dels casos.

Prohibicions i aprovacions[modifica | modifica el codi]

Prohibicions dels comptes titella[modifica | modifica el codi]

  • Es prohibeix l'ús d'un titella per votar més d'una vegada en qualsevol sondeig i/o votació de la Viquipèdia. El principi de la Viquipèdia és: un usuari un vot. Aquesta prohibició inclou l'ús d'una IP anònima com a titella.
  • Es prohibeix l'ús de titelles en les discussions i debats per fer l'efecte que una posició o opinió tingui més suport que no pas una altra. Aquesta prohibició inclou l'ús d'una IP anònima com a titella.
  • Es prohibeix que un usuari faci ús d'un titella o editi anònimament per violar les regles de la Viquipèdia o per realitzar accions de vandalisme i que el seu compte principal no sigui identificat.
  • Es prohibeix l'ús d'un titella per fer-se passar per un altre usuari, o que un usuari creï un compte titella per acusar un altre de tenir un compte titella. Aquesta prohibició inclou també l'ús d'una IP anònima com a titella.
  • Es prohibeix l'ús de molts comptes per evitar l'escrutini de contribucions. En fer ús de més d'un compte, l'historial de contribucions es distribueix i altres editors i/o administradors no poden detectar els patrons de les contribucions d'una persona; és a dir és una violació d'aquesta política crear molts comptes per confondre o per enganyar altres editors. Aquesta prohibició no inclou l'ús d'una IP anònima.
  • Es prohibeix l'ús d'un titella per evadir un bloqueig.

Usos legítims de comptes titella[modifica | modifica el codi]

  • Es recomana que els usuaris que tinguin bots, creïn altres comptes (i que siguin identificats com a bots) per filtrar les seves contribucions dels canvis recents.
  • En casos en què un usuari té por a ser discriminat per les seves contribucions en articles molt controvertits (p. ex. religió, sexualitat i ètica), no es permet l'ús de comptes registrats titella, però es condona l'ús d'una IP anònima. Tanmateix, la Viquipèdia és un lloc lliure per a tothom. Els usuaris són lliures per expressar la seva opinió sense por a ser discriminats. Es considera una greu falta i una violació a les normes d'etiqueta de la Viquipèdia discriminar altres usuaris per la seva religió o orientació sexual i els discriminadors podrien ser bloquejats de la Viquipèdia.

Altres casos no especificats[modifica | modifica el codi]

No es permet cap altre ús de titelles que no sigui especificat en aquesta política encara que l'usuari cregui que és justificat; no obstant, hi haurà flexibilitat si l'usuari contacta un administrador abans de crear-ne una, i si l'administrador n'aprova l'ús.

Com identificar un titella[modifica | modifica el codi]

Els titelles, generalment, coneixen molt més les polítiques i el funcionament de la Viquipèdia així com el procés d'edició que no pas els nouvinguts. Possiblement, les seves úniques edicions siguin participar en les guerres d'edició, i expressar de manera contundent el seu rebuig a les polítiques o les propostes per a esborrar articles o qualsevol altre votació o discussió. No obstant, no sempre és fàcil determinar si un nou usuari és una titella. Molts usuaris es registren precisament per expressar la seva opinió en temes controvertits.

Si heu estats acusats de ser un titella, no us ho prengueu com a atac personal. Cada dia es registren molts nous usuaris i no se sap amb precisió qui ha creat un compte titella. En participar i modificar articles, les vostres contribucions parlaran per si mateixes. De fet, les vostres contribucions seran l'única manera de provar que no sou el titella d'un altre usuari. Atesa la política de privadesa de la Viqupièdia, només en casos molt específics i extrems es recomana que un chekuser verifiqui la vostra adreça d'IP.

Què fer si sospiteu que un compte és un titella[modifica | modifica el codi]

La primera cosa que heu de fer és notificar els presumptes titellaire i titella. En la majoria dels casos us mostraran evidència directament per provar la seva innocència o confessaran directament les seves accions. Si l'usuari no us contesta, notifiqueu un administrador omplint el formulari de la secció següent, i notifiqueu el titellaire que heu obert una investigació. Vós, els presumptes titellaire i titella heu de presentar les vostres evidències. Si l'evidència és contundent, l'administrador blocarà el titella i penalitzarà el titellaire; si no hi ha prou evidència, l'administrador tancarà la investigació. Si l'evidència no és prou precisa, i el cas és sever, l'administrador podrà demanar que un chekuser verifiqui l'adreça IP del titella i el titellaire.

Quan s'ha d'iniciar un procés[modifica | modifica el codi]

Recordeu que la verificació de comptes ha de ser el darrer recurs per a la resolució de casos conflictius. El següent esquema indica les accions que s'hauran de prendre en els casos més comuns.

Situació Solució
Titella òbvia que infringeix regles. Es bloca. No és necessari verificar-ho.
Comptes creats amb l'únic propòsit vandàlic i abandonats. Es bloquen. No es necessària la verificació.
Evasió de bloqueigs. Deixeu un enllaç al registre del bloqueig i especifiqueu-ne les edicions que considereu que constituïxen evasió d'eixe bloqueig.
Casos de vandalisme reiterat en el temps. Inclogueu en la sol·licitud els enllaços "diff" cap a estos vandalismes.
Vots fraudulents Inclogueu enllaços "diff" cap a les edicions dels vots que considereu fraudulents.
Guerres d'edicions usant titelles. Indiqueu en quina forma se produí la guerra i deixeu enllaços "diff" a les edicions que la constituïren.
Altres casos on l'ús de titelles constituïx infracció a les regles. Especifiqueu clarament quina regla de la Viquipèdia s'ha violat i deixeu enllaços que ho demostren.

Casos de presumptes titelles[modifica | modifica el codi]


Reemplaceu el títol de la secció amb els noms dels presumptes titella i titellaire

===Titella de Titellaire===
*'''Titella''': {{usuari|Titella}}
*'''Titellaire:''': {{usuari|Titellaire}}
*'''Proves:'''

No us oblideu de signar i de notificar els comptes titella i titellaire que heu obert una investigació!

Vegeu també[modifica | modifica el codi]