Viquipèdia:Comptes titella

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Un compte titella és un compte addicional d'un viquipedista que fa modificacions amb més d'un nom. El viquipedista que fa ús d'un compte titella es coneix com a titellaire. En general, no es recomana l'ús de comptes titelles, i la comunitat de la Viquipèdia n'ha prohibit la creació per a la majoria dels casos.

Prohibicions i aprovacions[modifica]

Prohibicions dels comptes titella[modifica]

 • Es prohibeix l'ús d'un titella per a votar més d'una vegada en qualsevol sondatge o votació de la Viquipèdia. El principi de la Viquipèdia és: un usuari un vot. Aquesta prohibició inclou l'ús d'una IP anònima com a titella.
 • Es prohibeix l'ús de titelles en les discussions i debats per a fer l'efecte que una posició o opinió tingui més suport que no pas una altra. Aquesta prohibició inclou l'ús d'una IP anònima com a titella.
 • Es prohibeix que un usuari faci ús d'un titella o editi anònimament per a violar les regles de la Viquipèdia o per a cometre accions de vandalisme i que el seu compte principal no sigui identificat.
 • Es prohibeix l'ús d'un titella per a fer-se passar per un altre usuari, o que un usuari creï un compte titella per a acusar un altre de tenir un compte titella. Aquesta prohibició inclou també l'ús d'una IP anònima com a titella.
 • Es prohibeix l'ús de molts comptes per a evitar l'escrutini de contribucions. En fer ús de més d'un compte, l'historial de contribucions es distribueix i altres editors o administradors o totes dues coses ensems no poden detectar els patrons de les contribucions d'una persona; és a dir és una violació d'aquesta norma de crear molts comptes per a confondre o per a enganyar altres editors. Aquesta prohibició no inclou l'ús d'una IP anònima.
 • Es prohibeix l'ús d'un titella per a evitar un bloqueig.

Usos legítims de comptes titella[modifica]

 • Es recomana que els usuaris que tinguin bots, creïn altres comptes (i que siguin identificats com a bots) per filtrar les seves contribucions dels canvis recents.
 • En casos en què un usuari té por de ser discriminat per les seves contribucions en articles molt controvertits (p. ex. religió, sexualitat i ètica), no es permet l'ús de comptes registrats titella, però es condona l'ús d'una IP anònima. Tanmateix, la Viquipèdia és un lloc lliure per a tothom. Els usuaris són lliures per expressar la seva opinió sense por a ser discriminats. Es considera una greu falta i una violació a les normes d'etiqueta de la Viquipèdia discriminar altres usuaris per la seva religió o orientació sexual i els discriminadors podrien ser bloquejats a la Viquipèdia.

Altres casos no especificats[modifica]

No es permet cap altre ús de titelles que no sigui especificat en aquesta política encara que l'usuari cregui que és justificat; no obstant, hi haurà flexibilitat si l'usuari contacta un administrador abans de crear-ne una, i si l'administrador n'aprova l'ús.

Com identificar un titella[modifica]

Els titellaires, generalment, coneixen molt més les normes i el funcionament de la Viquipèdia així com el procés d'edició que no pas els nouvinguts. Possiblement, les seves úniques edicions són de participar en les guerres d'edició, i expressar de manera contundent el seu rebuig a les polítiques o les propostes per a esborrar articles o qualsevol altre votació o discussió. No obstant, no sempre és fàcil de determinar si un nou compte és un titella. Molts usuaris es registren precisament per tal d'expressar la seva opinió en temes controvertits.

Si heu estats acusats de ser un titella, no ho prengueu com a un atac personal. Cada dia es registren molts nous usuaris i no se sap amb precisió qui ha creat un compte titella. En participar i modificar articles, les vostres contribucions parlaran per si mateixes. De fet, les vostres contribucions seran l'única manera de provar que no sou el titella d'un altre usuari. Atesa la política de privadesa de la Viquipèdia, només en casos molt específics i extrems es recomana que un chekuser verifiqui la vostra adreça d'IP.

Què fer si sospiteu que un compte és un titella[modifica]

La primera cosa que heu de fer és notificar els presumptes titellaire i titella. En la majoria dels casos us mostraran prova directament per provar la seva innocència o confessaran directament les seves accions. Si l'usuari no us contesta, notifiqueu un administrador omplint el formulari de la secció següent, i notifiqueu el titellaire que heu obert una investigació. Vós, els presumptes titellaire i titella heu de presentar les vostres proves. Si la prova és contundent, l'administrador bloquejarà el titella i penalitzarà el titellaire; si no hi ha prou proves, l'administrador tancarà la investigació. Si la prova no és prou precisa, i el cas és sever, l'administrador podrà demanar que un chekuser verifiqui l'adreça IP del titella i el titellaire.

Quan s'ha d'iniciar un procés[modifica]

Recordeu que la verificació de comptes ha de ser el darrer recurs per a la resolució de casos conflictius. El següent esquema indica les accions que s'hauran de prendre en els casos més comuns.

Situació Solució
Titella obvi que infringeix regles. Es bloqueja. No és necessari de verificar-ho.
Comptes creats amb l'únic propòsit vandàlic i abandonats. Es bloquegen. No n'és necessària la verificació.
Evasió de bloqueigs. Deixeu un enllaç al registre del bloqueig i especifiqueu-ne les edicions que considereu que constituïxen evasió d'eixe bloqueig.
Casos de vandalisme reiterat en el temps. Inclogueu en la sol·licitud els enllaços "diff" cap a estos vandalismes.
Vots fraudulents Inclogueu enllaços "diff" cap a les edicions dels vots que considereu fraudulents.
Guerres d'edicions usant titelles. Indiqueu de quina manera es produí la guerra i deixeu enllaços "diff" a les edicions que la constituïren.
Altres casos on l'ús de titelles constituïx infracció a les regles. Especifiqueu clarament quina regla de la Viquipèdia s'ha violat i deixeu enllaços que ho demostren.

Casos de presumptes titelles[modifica]


Reemplaceu el títol de la secció amb els noms dels presumptes titella i titellaire

===Titella de Titellaire===
*'''Titella''': {{usuari|Titella}}
*'''Titellaire:''': {{usuari|Titellaire}}
*'''Proves:'''

No us oblideu de signar i de notificar els comptes titella i titellaire que heu obert una investigació!

Gabones de Jpgine[modifica]

 1. Edicions controvertides molt similars (p. ex.: la clàssica substitució de «tot i que» per formes equivalents).
 2. Les seves edicions se centren en els mateixos articles (p. ex.: «Català septentrional», «Sistema horari català», vegeu els historials)
 3. Els dos usuaris fan la gran majoria de les seves edicions via web per a mòbils.
 4. Gabones es va registrar poc després del bloqueig de Jpgine.

Leptictidium (digui) 11:38, 5 gen 2017 (CET)

Em semblen sòlides les proves, espero a la reposta de Gabones per seguir opinant. Creieu que és necessaria l'actuació dels checkusers? --gerardduenascontacta'm 13:41, 5 gen 2017 (CET)
Em sembla que aquesta és la seva resposta... Algunes coses estan ben rectificades, d'altres són pura "harmonització", segons el resum d'edició. --Townie · discussió 10:46, 6 gen 2017 (CET)
A favorA favor Suport Em semblen proves vàlides, més si l'usuari en investigació ha tingut ocasió de defensar-se i no ho ha fet.--gerardduenascontacta'm 10:53, 6 gen 2017 (CET)
Us sembla bé que el bloqui indefinidament, vistes les sospites de que efectivament hi ha un intent d'evasió del bloqueig i que l'usuari no ha fet res per refutar-les (més aviat el contrari)? Pau Cabot · Discussió 14:48, 11 gen 2017 (CET)
Em sembla bé. @Paucabot:.—Leptictidium (digui) 18:51, 16 gen 2017 (CET)
L'usuari segueix a la seva.—Leptictidium (digui) 11:24, 22 gen 2017 (CET)
Esperava qualque resposta més... @Gerardduenas, Townie: Pau Cabot · Discussió 11:32, 22 gen 2017 (CET)
D'acord amb el que s'ha dit, per mi endavant. --Townie · discussió 11:33, 22 gen 2017 (CET)
Fet Fet!, idò. Pau Cabot · Discussió 12:05, 22 gen 2017 (CET)
Resposta
Després d'analitzar les proves presentades i de comprovar les adreces IP de tots dos usuaris, puc dir que les adreces IP no coincideixen. Gabones fa servir IP de Gabon. Tot i així, hi ha una sèrie de coincidències que em fan pensar que podria tractar-se de la mateixa persona: 1) coincideix el perfil d'activitat (mateixos temes), 2) mateix ús de dispositiu (tots dos coincideixen en mòbil, model i ordinador), 3) la franja temporal considera aquesta possibilitat. L'ús d'IPS gaboneses és, també, sospitós. Això és el que puc concloure. Bona sort. --J. G. Góngora (disc.) 14:54, 5 gen 2017 (CET)

Bloqueig permanent[modifica]

L'usuari continua intentant evitar el bloqueig imposat per la comunitat. Cada pocs dies fa servir una IP anònima nova, però és evident que es tracta del mateix usuari perquè edita els mateixos articles i fa el mateix tipus de canvis (incloent-hi els seus «canvis signatura»). Com que l'usuari no ha mostrat voluntat de reformar el seu comportament malgrat el bloqueig del seu usuari principal i el del compte titella, crec que cal valorar la possibilitat de bloquejar Jpgine permanentment en comptes de fer-ho només per un any. El tema del seu ús d'IP anònimes és un altre i ja trobarem la manera de controlar-ho.—Leptictidium (digui) 10:57, 6 abr 2017 (CEST)

Diria que Popopot també és ell, tant pel tipus com pel tema de les seves edicions.—Leptictidium (digui) 14:30, 6 nov 2017 (CET)

Tanufu, Tanufu2, Cambel3 i PatxonF de Maurici23[modifica]

Resposta

Després de consultar-ho amb l'altre checkuser de la comunitat, en Góngora, considerem que no hi ha base suficient que ens permeti verificar els comptes donat que no s'ha infringit cap norma comunitària a la Viquipèdia en català. El compte al·legat (ni els suposats titella) no ha estat bloquejat, així doncs, no hi ha hagut cap evasió del bloqueig. La suposada evasió de comptes a la Viquipèdia en castellà no aplica en la nostra comunitat.--KRLS , (disc.) 12:16, 5 juny 2017 (CEST)

D'acord. Acaba de crear-ne una altra: Cambel3. Es tracta d'un usuari problemàtic. No hi hauria cap manera de tenir-lo controlat d'alguna manera?--Bradoman (disc.) 12:47, 5 juny 2017 (CEST)
Com ha dit el meu company, vam parlar d'això, i en tant no hi hagi una violació clara de les polítiques del projecte ni cap evasió de bloqueig, no podem fer la verificació. Pel que fa a la teva pregunta, si creus que l'usuari ha infringit les normes de la comunitat, llavors hauries de posar-te en contacte amb un administrador. Vegeu Viquipèdia:Petició als administradors. --J. G. Góngora (disc.) 13:40, 5 juny 2017 (CEST)
Acaba de crear-ne un altre més: PatxonF. No entenc per què ho fa, ja que aquí no està expulsat com ho està a la Wikipedia en castellà. Potser algun administrador li podria dir que deixi de crear titelles per a fer guerres d'edicions?--Bradoman (disc.) 11:58, 6 juny 2017 (CEST)

Mishavc de Vilacama[modifica]

@Góngora, KRLS: Pau Cabot · Discussió 12:44, 22 ago 2018 (CEST)
Resposta
Efectivament, la probabilitat de que sigui el mateix usuari és molt alta. --J. G. Góngora (disc.) 13:11, 22 ago 2018 (CEST)
Bloqueig l'usuari titella per sempre. Pau Cabot · Discussió 17:31, 22 ago 2018 (CEST)

CiudadanosAlicante de Christian Mas Garcia[modifica]

Resposta

Es tracta del mateix usuari. Hi ha evasió del blocatge. --J. G. Góngora (disc.) 13:45, 22 ago 2018 (CEST)

Tècnicament no ha estat així per poc temps. El blocatge del primer usuari (d'una setmana) va acabar ahir a les 18.04 h i la primera edició del segon ha estat avui a les 12.25 h. Igualment, jo blocaria el nou usuari pels mateixos motius que l'anterior. Pau Cabot · Discussió 17:30, 22 ago 2018 (CEST)
Bloquejat Bloquejat --Townie (discussió) 17:38, 22 ago 2018 (CEST)

192.148.208.20 de Popopot[modifica]

@Góngora, KRLS: Pau Cabot · Discussió 17:37, 31 ago 2018 (CEST)
Resposta
@Paucabot:. Sí, és el mateix usuari. Hi ha hagut evasió del bloqueig. --J. G. Góngora (disc.) 18:26, 3 set 2018 (CEST)
Bloquejada la IP per un any. He allargat el bloqueig del titellaire a un mes a partir d'avui. Pau Cabot · Discussió 18:41, 3 set 2018 (CEST)

Pauvela03, Deutschlandfree de Pau Vela[modifica]

@Pauvela03: acusació rotundament falsa.el comentari anterior sense signar és fet per Pauvela03 (disc.contr.)
 1. Guerres d'edicions usant titelles: Línia 14 del metro de Barcelona Línia 15 del Metro de Barcelona.
 2. Edicions semblants d'articles de la mateixa temàtica.--Docosong (disc.) 21:35, 22 nov 2018 (CET)

Juanriselsid de Daaioo[modifica]

 • Titella: Juanriselsid (discussió contribucions registre)
 • Titellaire:: Daaioo (discussió contribucions registre)
 • Proves: El compte de propòsit particular Juanriselsid es va crear el 6 de març per pujar a Commons i publicar a Wikidata (i mitjanant l'infotaula a VP:CA) la imatge de Montserrat del Toro López, testimoni en el judici al procés; això va ocórrer minuts abans que Daaioo edités també el perfil de MTDL a Wikidata. L'assetjament sofert per MTDL, del que podria formar part la publicació de la seva imatge a les xarxes socials i a VP:CA, esta sent investigat per un jutjat. Fa un mes, l'usuari Daaioo va esborrar de l'article de MDTL totes les referències a l'assetjament i la publicació a VP:CA de la seva imatge, adduint falta de rellevància enciclopèdica, malgrat que l'assumpte va ser notícia en molts mitjans de comunicació. Ell i jo vàrem entrar en una guerra d'edicions, fins que ell va aconseguir de l'administrador Paucabot el bloqueig per tres mesos de l'article, que ara mostra la versió de Daaioo sense cap referència a l'assetjament i a la publicació a VP:CA de l'imatge de MTDL. He preguntat dues vegades a Daaioo si ell va crear l'usuari Juanriselsid i si té cap conflicte d'interès en l'esborrament de la informació i s'ha negat a respondre. Ho he explicat més extensament a Wikidata.
@Góngora: --Pompilos (disc.) 23:55, 20 juny 2019 (CEST)
Resposta

El compte Juanriselsid no existeix a ca.wiki. --J. G. Góngora (disc.) 00:10, 21 juny 2019 (CEST)

Gràcies. Trasllado la petició als chekusers de Wikimedia Commons. --Pompilos (disc.) 13:39, 21 juny 2019 (CEST)


Haslf i Tenienteramires de Popopot i cia.[modifica]

@KRLS, Góngora: Pau Cabot · Discussió 13:54, 11 oct 2019 (CEST)

Resposta
després d'analitzar les proves presentades i de comprovar les adreces IP de tots dos usuaris, puc dir que les adreces IP no coincideixen. Tanmateix, animo al @Góngora: a fer una segona revisió.--KRLS , (disc.) 12:22, 19 oct 2019 (CEST)

Dr.Mas20 de ChristianCS20[modifica]

@KRLS, Góngora: --Docosong (disc.) 22:36, 30 abr 2020 (CEST)

Resposta
@Docosong: És molt probable que sigui el mateix usuari..--KRLS , (disc.) 19:01, 3 maig 2020 (CEST)

Nadnorav de Termes55[modifica]

 • Titella: Nadnorav (discussió contribucions registre)
 • Titellaire:: Termes55 (discussió contribucions registre)
 • Raonament: Possible evasió de bloqueig. Mateix patró de comportament i tendència a les edicions polèmiques i poc d'interés en arribar a consensos (Barraca valenciana, Regions del País Valencià, Mocadorada, Diada del Nou d'Octubre i altres temes valencians). Patró semblant a Benicarlando i Editant.--TaronjaSatsuma (disc.) 12:39, 29 nov 2020 (CET)
 • Comentari: No sé encara que faig jo ací anomenat però podem parlar ja d'assetjament digital? Des de què vaig introduir unes edicions que van portar a aquest debat no para d'assetjar-me, per cert, intentant també coartar a un altre usuari també pel mateix motiu com fa ací, però supose que és més fàcil fer-ho als usuaris que no som habituals. I ara tot açò sembla per la rabieta que es veu que té per un articles que ell va crear i es negava a fusionar i la fusió és correctissíma i consensuada. I és que parlant d'edicions polèmiques i titelles, només investigant i posant-se a sospitar (com fa ell) només cal seguir la petjada dels seus possibles titelles Coentor i Espencat per entendre perquè li molesta tant certs canvis i la manera que té de pensar que el seu pensamnt únic és l'únic editable a la Viquipèdia com de nou demostra ací. --Benicarlando (disc.) 09:28, 30 nov 2020 (CET)
Resposta
@TaronjaSatsuma: És molt probable que Nadnorav, Termes55 i Benicarlando siguin el mateix usuari. --J. G. Góngora (disc.) 22:50, 8 des 2020 (CET)

Indepecat de Termes55[modifica]

@Góngora, KRLS: Pau Cabot · Discussió 07:49, 23 des 2020 (CET)
Ara ja s'ha blocat, i per la qual cosa té igual comprovar este usuari en concret, però com dic a la petició als admins, seria interessant fer un check del rang de la IP per a trobar altres possibles comptes. En sospite d'un parell, però si es checka la IP no cal que assenyale públicament ningú. @Góngora, KRLS: --TaronjaSatsuma (disc.) 10:28, 23 des 2020 (CET)
Blocats tots els usuaris citats per KRLS. Pau Cabot · Discussió 14:48, 23 des 2020 (CET)
Resposta

@Paucabot: @TaronjaSatsuma: He fet la consulta i els següents usuaris pertanyen al mateix usuari. Potser seria interessant crear una categoria que agrupés tots els usuaris del mateix titellaire:

--KRLS, (disc.) 12:34, 23 des 2020 (CET)

TaronjaSatsuma de Coentor[modifica]

@Góngora, KRLS: Pau Cabot · Discussió 07:49, 23 des 2020 (CET)
Resposta
@Indepecat: No es compleix cap supòsit per fer la comprovació que demanes. Els usuaris @Coentor: i @Espencat: són manifestament inactius des de fa molts anys i ja no ens aportaria res saber si són titella/titellaires. Respecte en @Túria: i en @TaronjaSatsuma: no veig clar que pugui fer la comprovació, perquè si es repassen les seves edicions es pot veure que les seves contribucions han arribat a coincidir (i no) en el temps fet que em porta a pensar que són usuaris diferents amb patrons d'edició diferents.--KRLS, (disc.) 08:23, 23 des 2020 (CET)
Comentari
Algú m'explica perquè no es compleix cap supòsit i en el cas de sota sí? No és una mostra despropòsit totalment impresentable? Hi ha un coorporativisme i una imparcialitat tan gran que dona vegonya aliena. Algú amb dots dits de front vol ser raonable i no seguir el sectarisme dels dos usuaris de sota? Un que atia el foc i l'altre que va de seguida darrere? Quina institució acadèmica (?) digital voleu representar?--Editant-anti-censura (disc.) 17:14, 1 març 2021 (CET)

Candidiasi d'Editant[modifica]

Resposta
No he pogut determinar que siguin el mateix usuari. --J. G. Góngora (disc.) 23:48, 28 feb 2021 (CET)
He fet una nova investigació i considero que sí hi ha una relació entre ambdós usuaris (també amb altres comptes titella de l'usuari). Aquí teniu els 3 usuaris (amb el mateix patró d'edició) que estan vinculats a Editant:

@Paucabot: No els blocaré jo mateix, perquè no em sembla ètic.--KRLS, (disc.) 08:07, 1 març 2021 (CET)

Fet Fet! Bloquejats tots tres. Pau Cabot · Discussió 08:39, 1 març 2021 (CET)

Eduard Doble D de ChristianCS20[modifica]

@Góngora, KRLS: Pau Cabot · Discussió 17:09, 6 abr 2021 (CEST)
Resposta
Després de fer la consulta es pot establir que Eduard Doble D (discussió contribucions registre) és un compte titella de Dr.Mas20 (discussió contribucions registre). També ha aparegut el compte DogStyle890 (discussió contribucions registre), el qual té un patró similar als anteriors. En el cas de ChristianCS20 (discussió contribucions registre), no hi ha registres suficients per creuar-los, tanmateix el patró d'edicions és molt similar.--KRLS, (disc.) 18:03, 6 abr 2021 (CEST)

Carpetovetonicus d'Editant[modifica]

Resposta
 • No fet No fet! @TaronjaSatsuma: L'interès per modificar temes de geografia política no està restringit a un usuari. No veig indicis suficients per fer la consulta. En el cas de'n Carpetovetonicus ni s'ha revertit cap de les seves edicions. Cal ser curosos al demanar una consulta, per tal de prioritzar l'anonimat dels usuaris.--KRLS, (disc.) 17:52, 6 abr 2021 (CEST)
L'evasió de bloqueig sí que és motiu per demanar-ne'n.--TaronjaSatsuma (disc.) 17:55, 6 abr 2021 (CEST)
@TaronjaSatsuma: No hi ha indicis d'edició que portin a pensar que són el mateix l'usuari i mereixi una revisió d'IP.--KRLS, (disc.) 08:52, 7 abr 2021 (CEST)

Vegeu també[modifica]