Viquipèdia:Política d'ús d'imatges

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

A continuació hi tenim una petita llista de normes per a l'ús de les imatges. Cadascuna de les normes són explicades davall la llista.

En carregar una imatge...[modifica]

 1. Totes les imatges lliures es carreguen al projecte commons on es podran utilitzar per tots els projectes de Wikimedia. Vegeu Ajuda:Carregar un fitxer a Commons. A la Viquipèdia en català només s'accepten imatges en alguns casos limitats i justificats, i només serà accessible des d'aquesta Viquipèdia. Vegeu Viquipèdia:Continguts no lliures.
 2. Tingueu en compte els drets d'autor (copyright) de la imatge.
 3. Feu servir el camp de descripció de la imatge a la pàgina de càrrega o la pàgina de descripció de la imatge per a descriure una imatge i el seu context respecte als drets d'autor.
  1. Podeu incloure el codi {{PD}} per a incloure la plantilla de Domini Públic.
  2. O el codi {{GFDL}} per a incloure la plantilla de Llicència de documentació lliure de GNU.
 4. Feu servir un nom de fitxer clar i detallat. Utilitzeu noms en català; si carregueu imatges des de Viquipèdies en altres llengües, sisplau, traduïu-ne el nom. Adoneu-vos que d'haver-hi ja un fitxer amb el mateix nom, serà reemplaçat pel nou fitxer d'imatge.
 5. Heu d'editar la imatge abans de ser carregada, de manera que només es vegi la seua àrea important. Retalleu la part sobrant de la imatge que no hi puguera interessar.
 6. Sempre que sigui possible, useu imatges sense textos, per a facilitar la seua utilització per a les viquipèdies en altres idiomes.
 7. Feu servir el format JPEG per a imatges fotogràfiques, dibuixos artístics en color, mapes, etc... i el format PNG per a icones, dibuixos tècnics, gràfics, banderes, etc... Si és possible, compareu la grandària del fitxer de la imatge en format JPG i en format PNG, i trieu el que porte menys octets. No és aconsellable utilitzar imatges en format GIF (reemplaçem-ne pel de PNG), llevat que siga una imatge animada.
 8. Abans de carregar-hi un fitxer amb una imatge potencialment ofensiva, reflexioneu amb compte si en cal realment. En aquestos casos normalment és aconsellable crear un enllaç de text cap la imatge, afegint-hi una advertència sobre el seu contingut. Per exemple, els que tracten sobre sexe explícit; penseu que la enciclopèdia és accessible per a menors de 18 anys.
 9. A la Viquipèdia en català no cal categoritzar les imatges. Es classifiquen automàticament per llicències. Per a Commons vegeu com classificar les imatges.

Inclusió d'una imatge a un article[modifica]

Vegeu Ajuda:Ús d'imatges

En inserir-la a un article...[modifica]

 1. La imatge que inserim a l'article ha de ser acompanyada sempre per un text alternatiu.
 2. La imatge ha d'estar il·lustrativament dins del context de l'article.
 3. S'ha de deixar amb la mida per defecte (configurable per l'usuari) llevat que tingui algunes característiques especials o estigui inclosa en algun format de mida fixa (per exemple una infotaula).

Drets d'autor per a les imatges[modifica]

Nota: Aquesta no és la política oficial sobre Viquipèdia:drets d'autor, sinó simplement un recordatori i alguns consells addicionals.

Quan hi carreguem un fitxer d'imatge, ens hem d'assegurar què la imatge és nostra, que es trobe dins del domini públic o que l'autor haja acceptat llicenciar la imatge sota els termes de la llicència GFDL. L'estat dels drets d'autor de cada imatge ha de ser anotat a la pàgina de discussió de la imatge corresponent, inserint un dels avisos de drets d'autor de la imatge, i posant informació sobre l'origen de la imatge. Si creem una imatge, no hi escriguem imatge creada per mi mateix, escriguem per exemple imatge creada per En Tal Joan el 1 de Gener, 2000 (per descomptat que reemplaçarem En Tal Joan pel nostre nom).

El fet que aquesta viquipèdia siga, legalment, en idioma català/valencià no comporta que els drets d'autor es troben només davall la jurisdicció legal d'Espanya (on es troba la majoria del territori del domini lingüístic), França (pel Rosselló), o Itàlia (per l'Alguer), sinó també la dels dels Estats Units d'Amèrica (EUA). Açò és així perquè la seu de la Fundació Wikimedia, responsable dels servidors, és a la localitat de Saint Petersburg, Florida, EUA (vegeu la informació sobre els servidors).

Per tant, segons la llei sobre drets d'autor dels EUA, totes les imatges publicades abans del dia 1 de gener de l'any 1923 als EUA són actualment de domini públic, però no ho són les imatges que hagen sigut creades abans del 1923, i publicades de l'any 1923 en avant. L'any 1923 té un significat especial, i aquesta data romandrà sense canvis fins a l'any 2019. No contrastant, la interacció de les diferents Viquipèdies, la llicència GFDL, així com el tema de dret internacional, són temes que encara s'hi estan discutint.

En qualsevol cas, si sospitem molt sobre una possible violació dels drets d'autor (per exemple, si no hi ha informació sobre l'estat dels drets d'autor a la pàgina d'anotacions de la imatge, i ho hem vist enlloc sota un avís de drets d'autor), aleshores hauríem de marcar-lo per a esborrar (vegeu davall).

Vegeu també[modifica]

Imatges i fitxers
Ús d'imatges
Informació d'imatge
Imatges no lliures
Doctrina d'exempció
Requisits
Justificació
Ajuda i guies
Utilització
Reproduir àudio i vídeo
Carregar
Descripció
Llicències
Autoritzacions
Vegeu també
Taller gràfic
Què és Commons?
Primers passos
La taverna multimèdia
Manteniment