Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

lat=Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

foto de l'article al resultat de la cerca a google

6
Beplvi (discussiócontribucions)

Hola,

Vaig introduir noves fotos a l'article de Carl Faust, i la que hi havia a la plantilla persona de la dreta la vaig baixar a mig article. Ara quan es fa la cerca a google a la dreta apareix l'enllaç a l'article però amb la fotografia antiga. Què he fet malament?

gràcies

Vriullop (discussiócontribucions)

Google usa una memòria caché i pot trigar dies en actualitzar-ho.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tot i no tenir gaire a veure amb la pregunta, una cosa que s'hauria de millorar és que has pujat una imatge a Commons afirmant que és una foto que vas fer tu mateix. Tenint en compte que hi surt un home mort el 1952, si tens més de 80 o 90 anys pot ser que una afirmació així no es posi en dubte directament. Ara bé, tenint en compte que la foto ha estat publicada abans com a mínim al web del jardí botànic, és molt probable que sigui esborrada ràpidament a menys que hi hagi una autorització. De fet, com que els editors de més de 80 anys que pugen fotos que van fer quan en tenien menys de 20 són benvinguts però són molt poc freqüents, enviar una autorització estaria bé fins i tot si no estigués publicada enlloc. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.

D'altra banda, el que surt en una cerca a Google depèn de Google, no de nosaltres, i quan agafa contingut de la Viquipèdia l'actualització no deu ser immediata. Fins i tot si ho fos, em temo que la foto i el text venen de llocs diferents, i si la viquipèdia és la font de la foto, pot ser que hi pesi més que la imatge que tenen ara és la que surt a les viquipèdies en castellà i alemany i que hi surt una persona de cara, cosa que els algorismes de Google deuen afavorir encara que sigui de bronze.

Vriullop (discussiócontribucions)
Beplvi (discussiócontribucions)

hola pere, primer de tot gràcies, tot just estic començant a editar i encara no domino massa el tema. (les ganes de millorar si que hi són). Les fotografies me les ha cedit el Jardí Marimurtra. Llegiré l'enllaç que em dius sobre les autoritzacions

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En aquest cas, la font no és "own work", i cal l'autorització.

Quan puges una foto a Commons ho fas amb una llicència lliure, que permet que qualsevol en faci qualsevol cosa, fins i tot en publicacions comercials, amb molt poques restriccions. Si és això el permís que t'han donat quan t'han cedit les fotos, et recomano que el tinguis ben documentat.

Resposta a «foto de l'article al resultat de la cerca a google»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Gran part de les imatges de Commons tenen llicències que requereixen una atribució i de vegades més informació. En general, a les viquis de la Fundació Wikimedia això es fa enllaçant la imatge a la seva pàgina de descripció de Commons on hi ha l'atribució i tota la informació que cal. Ara bé, si clicant la imatge no es va a parar a la seva pàgina això no funciona i l'atribució s'hauria de fer d'alguna altra manera.

Ara mateix, als dos carrussels de la portada hi tenim set imatges, cap de les quals està directament enllaçada. D'aquestes, quatre estan enllaçades a articles on la imatge surt al principi, i tornant-la a clicar es va a la seva descripció i podria ser que això fos suficient (o no).

Ara bé, hi ha tres imatges més que clicant-les no es va a cap pàgina on surtin. D'aquestes tres, només una és de domini públic, però les altres dues tenen llicències CC que requereixen atribució.

Aleshores, crec que hauríem de trobar un sistema fàcil de mantenir per atribuir les imatges de la portada. Un enllaç a una pàgina amb tots els enllaços seria una manera si l'actualitza el mateix bot que actualitza la portada. Fer que el carrussels enllacin a les imatges seria una altra manera, tot i que potser trauria enllaços als articles.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ben vist, ningú hi havia caigut. La imatge del dia té un enllaç al final del text: "Vegeu informació sobre la imatge". La mateixa solució es pot adoptar en les altres. Ping Townie.

Townie (discussiócontribucions)

Ja he afegit "Vegeu informació sobre la imatge" al primer carrusel; aquest vespre arreglaré el codi del bot perquè s'actualitzi bé al de sota. Moltes gràcies a tots dos per avisar!

Resposta a «Atribució de les imatges de la portada»

Mapa interactiu amb fotos de Wikimedia commons

4
Wikiwiki (discussiócontribucions)

Bon dia,

Crec recordar que hi havia un mapa interactiu amb les fotos geolocalitzades de wikimedia i també sortien els monuments o indrets sense fotografiar... Algú é l'enllaç? Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Wikiwiki (discussiócontribucions)

Gràcies! :)

Vriullop (discussiócontribucions)

Està enllaçat a les llistes de monuments, on diu "a prop", però amb un filtre que caldrà revisar. També existeix wlm-maps però sembla que només s'actualitza durant les campanyes.

Resposta a «Mapa interactiu amb fotos de Wikimedia commons»
CrisRepCat (discussiócontribucions)

Bon dia,

Estic creant una página nova d'un partit polític i necesito saber com ho haig de fer per pujar la imatge del logo.

No sé si necessito autorització escrita del partit o qualsevol altre document

Salutacions

Cristina.

Resposta a «Directe 68»

quadre d'un pintor

5
Resum per Kippelboy

Consulta resolta

Annapbr (discussiócontribucions)

Puc carregar una fotografia d'un quadre de la meva propietat per tal d'il·lustrar posteriorment un article a Viquipèdia? prefix:Commons:La taverna/Arxius

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Que l'objecte-quadre sigui de la teva propietat no vol dir que tinguis els drets d'autor de l'obra. La propietat intel·lectual és del seu autor o hereus si no te'ls ha cedit explícitament. Si no és així no pots carregar una reproducció de l'obra a Commons perquè alliberaries els drets que no tens.

Si el quadre és antic i pots acreditar que fa més de 80 anys de la mort de l'autor llavors està al domini públic i pots carregar-lo indicant-ho.

Hectorthomasc (discussiócontribucions)

Jo tinc el mateix problema. Si disposo de l'autorització dels hereus del pintor, he de mostrar a Commons la autorització per cada una de les fotografies dels quadres o ho puc fer globlament? S'han de pujar les fotografies prèviament? També em demana la data en que van ser fetes les fotografies i en alguns casos no ho puc saber. Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Hectorthomasc: Responc amb retard. En general pots ensenyar les autoritzacions com vulguis. Pots enviar un correu com s'explica a Viquipèdia:Autoritzacions amb una l'autorització genèrica o amb les autoritzacions particulars de cada quadre. Mentre quedi clar què és el que s'autoritza, que el qui ho autoritza té dret a autoritzar-ho i el que s'autoritzi sigui suficient per que la imatge sigui lliure, no hi hauria d'haver problema.

Hectorthomasc (discussiócontribucions)

Gràcies per la explicació! Ho tindré en compte.

Resposta a «quadre d'un pintor»
Jordiventura96 (discussiócontribucions)

Acabo d'iniciar article de Sobiranistes i m'agradaria que es disposés del logo de la plataforma. Desconec totalment la normativa pel que fa a logos de plataformes de partits o formacions. M'estimo més solucionar el dubte a priori que ''liar-la'' a Wikimedia Commons...

Ja de pas, també ho faria extensiu a altres plataformes/entitats/campanyes com Som alternativa, Som 27 i més o Et volem a casa, entre moltes d'altres.

Gràcies per solucionar-me el dubte

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Jordiventura96: Els camins són força limitats. Bàsicament són:

  • Que l'autor del logo o qui en tingui els drets d'autor els alliberi sota una llicència lliure, que bàsicament autoritza qualsevol a fer-ne gairebé qualsevol cosa. Si l'alliberament no l'ha fet en un altre lloc (com per exemple el seu web) cal un correu com es demana a Viquipèdia:Autoritzacions.
  • Que el logo sigui massa senzill per arribar al llindar d'originalitat i per tant sigui de domini públic.
  • Carregar-lo localment. No ho aconsello perquè els casos en que es pot fer són molt limitats i difícilment cobririen aquest cas, però ho apunto perquè es fa sovint, tot i que el dia que algú es posi a endreçar o la Fundació Wikimedia deixi de fer els ulls grossos la immensa majoria d'imatges carregades localment desapareixeran.
Resposta a «Logo de Sobiranistes»
AnnaAstorza (discussiócontribucions)

Bon dia! Necessito la vostra ajuda per resoldre un dubte. M'agradaria afegir una imatge a un article d'una patent del 1918 però no sé si és possible. Encara no s'han complet els setanta anys de la mort de l'autor, per si és pertinent. Es pot utilitzar o està protegida pels drets d'autor? Espero que algú pugui ajudar-me.

Gràcies i salutacions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
AnnaAstorza (discussiócontribucions)

Hola @Pere prlpz, justament és dels Estats Units. En aquest cas si que és podria, oi?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pel que diu a Commons entenc que sí, o com a mínim en general sí. Quan la carreguis a Commons hauries d'indicar que és de domini públic i enllaçar la patent d'on l'has tret.

AnnaAstorza (discussiócontribucions)

Perfecte. Moltes gràcies per ajudar-me a resoldre el dubte!

Discasto (discussiócontribucions)
Resposta a «Flickr»
Yuanga (discussiócontribucions)

Bon dia! He penjat algunes imatge a commons d’altres autors que he aconseguit parlant amb ells, les quals no estaven penjades a cap lloc prèviament. Hem enviat el mail a OTRS i l’ok es troba en tràmit. Però no sé que posar al camp “source”, ja que no estan agafades de cap web ni són treball propi. Gràcies!

Vriullop (discussiócontribucions)

Per exemple "Provided by author", traslladant la plantilla OTRS pending al camp permission.

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies @Vriullop! Pensava en una plantilla o quelcom similar i per això no se'm venia cap cosa al cap :P De vegades les solucions són més senzilles del que ens pensem!

Resposta a «Què poso a Source?»
David Ebro (discussiócontribucions)

Hola:

En Josep Aragay va declarar lliure de drets la seva obra.

M'ho va confirmar el director del museu Josep Aragay, en Xavier Castanyer i Angelet.

La web del museu és www.museuaragay.cat i el correu museuaragay@cat

Fa uns dos anys em van esborrar a Commonsla foto del quadre "Vacances", tot i que vaig manifestar que l'obra d'Aragay és de lliure disposició, per la seva voluntad.

El dimarts 11/9/18 vaig prendre fotos de l'obra d'Aragay amb trespeus (trípode en castellà) per tal de pujar-ne imatges a Internet. Les fotos són d'una qualitat aceptable i van ser preses amb la llum ambient.

Vaig informar d'això a l'encarregat del museu, Sr. Salvador.

Puc pujar totes les fotos dels quadres d'Aragay a Commons?

Salutacions: David Ebro.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A Commons caldria documentar aquest permís i contrastar que és prou lliure (permet que qualsevol faci servir les imatges per qualsevol cosa, incloent fins comercials?).

Si aquest alliberament està publicat en algun lloc, pot haver-n'hi prou amb un enllaç. Si no, caldria una autorització per part de qui tingui els drets. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.

David Ebro (discussiócontribucions)

Bon dia Pere i tothom:

Consultaré amb el director, sr, Xavier Castanyer.

Aragay va alliberar els drets però respecte a l'ús comercial: Què entenem? Incloure les imatges a un llibre didàctic o fer-les servir per a publicitat comercial? Suposo que les alliberaria per a usos normals.

Quan en sàpiga alguna cosa, us ho diré.

Salutacions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pots veure commons:Commons:Licensing. Una llicència lliure no té restriccions per l'ús. Fer postals i vendre-les hi està clarament inclòs. La gran majoria d'anuncis probablement també.

Resposta a «Fotos de l'obra de Josep Aragay.»