Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

lat=Icona de la taverna multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
Metralleta95 (discussiócontribucions)

He contactat amb una fotógrafa que féu diverses fotografies de l'autor Leopoldo María Panero, en vida, m'ha enviat dues fotografies per correu electronic i m'ha donat permís explícit per a penjar-les a l'article de la viquièdia en català. Com puc procedir a pujar les imatges? Salut i gràcies. PS. Vaig dir-li que al penjar-les faria constar, evidentment, el seu nom com a autora de les imatges.

Paucabot (discussiócontribucions)

Ajuda:Carregar imatges i altres fitxers multimèdia et serveix?

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Bé no gaire si et sóc sincer, el meu problema està més enfocat en que en aquesta pàgina no sé on clicar si a 'he trobat una imatge per internet' o on? El meu cas és que la imatge estava a un llibre i l'autora de la imatge m'ha donat permís. Gràcies Paucabot.

Paucabot (discussiócontribucions)

I això?

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Em sap greu, és un tema complex per a mí i no veig encara per on procedir. Si la penjo a Commons tinc por de que em bloquejin ja que antiorirment vaig penjar imatges i resulta que no estava clar si eren lliures o no. En aquest cas tinc el permís de penjar-la a l'article però nose si al penjar-la al commons estic fent que la imatge sigui lliure totalment quan explicitament només tinc el permis de penjar-la a la VP:ca, hi ha alguna manera de penjar-la a VP:ca acord amb el permís de l'autor que tinc? Em sap greu la meva ignorància envers aquest tema. Salut i gràcies de nou.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que la pots penjar en local. En tot cas, espera opinions de gent més experta en llicències i drets d'autor.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

D'acord, podries citar algú que sàpigues que podria ajudar-me? Gràcies. (Per cert penjar per local on és, per aquí? "Accés directe per a excepcions (usuaris avançats)").

Paucabot (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, Vriullop:

Vriullop (discussiócontribucions)

Un permís exclusiu per a la Viquipèdia en català no és acceptable. La Viquipèdia s'ha de poder redistribuir sense restriccions i això seria un impediment important, caldria renegociar el permís per a cada reutilització.

Cal que l'autor ho cedeixi explícitament sota una llicència lliure i cal enviar per correu electrònic el model de c:Commons:OTRS/ca per confirmar la validesa i arxivar-ho a efectes legals.

Yuanga (discussiócontribucions)

Jo contemplo dues alternatives a OTRS:

  1. Que l'usuàri/a tingui penjades les imatges en un bloc personal o en alguna pàgina com flickr, on s'especifiqui la llicència CC de les imatges. Aquest fet et permet a tu agafar-les i penjar-les a commons amb la llicència triada.
  2. Que l'usuàri/a es faci un compte d'usuari a wikimedia i pengi ella mateix les imatges amb la llicència desitjada.

Aquestes són dues de les opcions que plantejo als fotògrafs quan els proposo cedir imatges al viquiprojecte.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El problema no és el mecanisme. El problema és que l'autora realment vulgui cedir les fotos per que qualsevol en faci qualsevol ús. Si és així, amb reenviar a OTRS el correu on l'autora doni el seu permís explícit segurament n'hi hauria prou per poder-les penjar a Commons.

Un altre tema és que probablement tenim penjades en local imatges en situació semblant sense ni permís de l'autor, però això és una cosa que hauríem d'arreglar algun dia abans que la Fundació se li ocorri posar ordre per la via directa i comenci a esborrar les imatges locals de tots els projectes que no hagin fet els deures.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Gràcies per les explicions. Per cert, existeix una remota possibilitat de penjar una foto tant sols en un article sense fer-la lliure, només que en un article particular, "Fugint del projecte Commons"? Quelcom així com penjar una imatge restrictiva a la VP:ca com si fos les penjades per categ. d'exempció que només es poden usar en VP en la que han estat penjades?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com diu en Vriullop més amunt, "Un permís exclusiu per a la Viquipèdia en català no és acceptable".

I és mot discutible si en un article sobre la foto o sobre l'autor, on es faci un comentari crític de la foto, seria una excepció, però una foto per il·lustrar el personatge que hi surt no ho és.

Resposta a «Imatge Leopoldo María Panero»

Imatges de la Generalitat de Catalunya (de nou)

2
Discasto (discussiócontribucions)

La plantilla està subjecta a una sol·licitud d'eliminació: commons:Commons:Deletion requests/Template:Attribution-gencat

Discasto (discussiócontribucions)

Cas tancat. La plantilla segueix en ús. Bon any nou a tots!!!

Resposta a «Imatges de la Generalitat de Catalunya (de nou)»
Yuanga (discussiócontribucions)

Algú sap perquè a Commons no s'accepten les imatges amb CC marcades amb "no commercial", si és una entitat sense ànim de lucre?

Vriullop (discussiócontribucions)

No és una qüestió d'obtenir lucre sinó una restricció que limita la difusió. Està explicat a c:Commons:Licensing/Justifications/ca "Sense ús comercial, artistes professionals, laboratoris de recerca industrial, reeditors i petites empreses queden fora del circuit."

Més extensament, en la definició de Free Cultural Works reasons not to use a Creative Commons -NC license

Yuanga (discussiócontribucions)

@Vriullop gràcies. No em queda gaire clar el que em comentes, però ara em miro els enllaços a veure.

Convido a gent a col·laborar aportant les seves fotografies a wikimedia, i una pregunta recurrent és "es poden fer d'or amb les meves imatges?". Vull trobar uns bons motius per tal que això no sigui un impediment.

Vriullop (discussiócontribucions)

Difícilment ningú es farà d'or amb una llicència CC-BY-SA. Cal indicar qui és l'autor i quina és la llicència. Per exemple és impensable fer-ne una postal, desacreditaria l'editor que digui que usa imatges lliures i que ha estat incapaç de fer una foto pròpia. Ara bé, fent-ne difusió via Commons potser aquest editor contacta l'autor per fer negocis i que d'altra forma no hi hagués arribat mai. Si un encara hi té recances sempre pot rebaixar la resolució de forma que sigui suficient per usar en línia i insuficient per una còpia impresa de qualitat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Un argument és que ningú es farà la barba d'or perquè ningú pagarà per obtenir el que es pot obtenir gratis. Si algú fa una postal amb una foto lliure de Commons el que està venent no és la foto sinó la feina d'imprimir la postal, perquè la foto se la pot baixar qualsevol de Commons.

De fet el problema no són els que facin un ús (comercial o no) de la imatge complint la llicència sinó els que se saltin la llicència, i això no depèn de com sigui de lliure la llicència.

Ara bé, sobre baixar la resolució compte que fa uns anys es va plantejar el cas a Creative Commons i van dir que l'obra coberta per la llicència era la foto, en totes les seves resolucions, no només la versió de baixa resolució, de manera que si una foto publicada en baixa resolució amb una llicència lliure es publicava en alta resolució amb una llicència privativa, la llicència lliure també cobria la versió d'alta resolució.

QuimGil (discussiócontribucions)
Passa-li això a qui publiqui materials amb restriccions no comercials.
Resposta a «"No commercial"»
Discasto (discussiócontribucions)

He actualitzat la plantilla corresponent, commons:Template:attribution-gencat per recollir en una categoria de commons les imatges d'aquesta procedència. La llicència de les imatges no és ni CC-0 ni CC-BY-SA. Si us plau, usadla juntament amb la plantilla commons:Template:LicenseReview per poder validar (i que no passi que, si alguna web deixa d'estar disponible, no es puguin verificar). Gràcies (faig servir un traductor automàtic i pot haver-hi errors)

Resposta a «Imatges de la Generalitat de Catalunya»
Sguastevi (discussiócontribucions)

Bon dia, estic intentant modificar una imatge que apareix a una infotaula, però quan vaig a modificar codi només m'apareix

U0jj5y4a5oqeerc8

però no hi ha manera de veure tots els camps i no sé com modificar des d'aquí la imatge. Com ho puc fer?

Cpons (discussiócontribucions)

Has d'anar a la pàgina de l'organització que vols modificar a Wikidata i actualitzar/canviar les dades necessàries:

https://www.wikidata.org/

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Sguastevi

https://www.wikidata.org/wiki/Q5016197

Guedes Slayer (discussiócontribucions)

No consigo carregar la fitxer

Amadalvarez (discussiócontribucions)

La tens carregada a commons ?.

Passam el nom o l'enllaç i te la carrego a WD.

Per cert, ara hi ha Façana del Museu de la Música de Barcelona.JPG la vols canviar ?

Sguastevi (discussiócontribucions)

Gràcies a tots! Amb el wikidata ho vam resoldre!!!

Resposta a «Inserir o canviar imatge a una infotaula»
Guedes Slayer (discussiócontribucions)

Porque que no da pra carregar la fitxer?

Vriullop (discussiócontribucions)

La càrrega en local està restringida. Puja el fitxer a Commons: c:Special:UploadWizard

Resposta a «Porfavor ajude»

Peus de foto a Wikidata

12
Resum per Paucabot

Sembla que recomanam usar wikitext als subtítols de WD

Paucabot (discussiócontribucions)

Crec que no ho tenim unificat i potser estaria bé parlar-ne. Darrerament trasllat bastants peus de foto (llegenda (P2096)) a Wikidata però tenc el dubte de si dur-los allà en text pla o amb sintaxi wiki (cursives i enllaços interns, bàsicament).

Quina de les dues opcions us sembla millor?

Yuanga (discussiócontribucions)

Jo, quan creo peus d'imatge a wikidata afegeixo de vegades sintaxi wiki, bàsicament enllaços interns.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Igual que @Yuanga. Enllaços, si. Formats, no m'ho he plantejat. Però no estic en contra

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo ho deia perquè no és gens còmode posar sintaxi wiki en aquella microcapsa. En realitat, em pensava que no es podia i que només acceptava text pla fins que vaig descobrir que estava equivocat...

Paucabot (discussiócontribucions)

Acab de llegir aquí que el motiu per no posar sintaxi wiki als peus de foto és per la reusabilitat, és a dir, perquè es puguin usar fora de la Viquipèdia.

Us sembla, idò, que recomanem des d'aquí (i a partir d'ara) no posar sintaxi a les llegendes de Wikidata?

Yuanga (discussiócontribucions)

No em fa especial il·lusió, però si és el que es recomana des de wikidata...

Townie (discussiócontribucions)

D'acord amb en Yuanga. Segueixo pensant que hi hauria d'haver alguna manera d'indicar com s'han d'escriure certes paraules (com obres i espècies en cursiva)

Paucabot (discussiócontribucions)

He estat cercant si aquesta norma es basa en qualque política i no l'he trobada. De l'enllaç que us he passat (IMHO) deduïu vosaltres que és una opinió personal?

Townie (discussiócontribucions)

A la proposta de creació de la propietat ja va sortir el tema, però ningú no es va animar a discutir-ho... Potser es podria encetar el debat a la taverna de Wikidata per acabar-ho d'aclarir.

Yuanga (discussiócontribucions)

Ho veig convenient.

Paucabot (discussiócontribucions)

d:Wikidata:Project chat#Wikisyntax in media legend.

Yuanga (discussiócontribucions)

Entesos, sense sintaxi wiki doncs!

Resposta a «Peus de foto a Wikidata»
Maria SC (discussiócontribucions)

Hola, voldria saber si és possible pujar unes fotos, que he fet jo, d'unes escultures d'Àngels Freixanet. Aquesta escultora encara està viva, però les escultures estan al carrer. La idea era pujar-les per completar l'article sobre ella.

Medol (discussiócontribucions)

Diria que si estan al carrer no hi ha cap problema.

Millars (discussiócontribucions)

Si estan a una via pública de forma permanent, a Espanya hi ha llibertat de panorama, per la qual cosa sí que es pot fer una obra derivada (foto).

Maria SC (discussiócontribucions)

Gràcies, ara acabo de pujar les fotos.

Resposta a «Fotos d'unes escultures que estan al carrer»

Fotos de wikidata no ixen al Creador de llibres

4
Resum per Paucabot

El creador de llibres en general no funciona gaire bé

Pacopac (discussiócontribucions)

Hola, m'he adonat que les fotos que es mostren als articles si venen de wikidata, amb la ferramenta de Creador de llibres estes no apareixen al llibre, i si estan al propi article sí. És una llàstima ja que deslluïxen molt els llibres. Ja direu si té solució ;-) Gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pacopac Diga'm despistat però no sé que és el "creador de llibres". Un enllaç, porfa....

Paucabot (discussiócontribucions)

Ajuda:Llibres

QuimGil (discussiócontribucions)

Un problema de fons és que tota la infrastructura de generació de PDFs a Wikimedia està en crisi. Hi ha un projecte en marxa per a renovar-la (vegeu mw:Reading/Web/PDF Functionality). Precisament per això, problemes com aquest de les imatges de Wikidata possiblement no trobaran cap desenvolupador que les arregli en la infraestructura vella, i la nova encara no està a punt...

Ara bé, penso que val la pena reportar el problema, a Phabricator o a la pàgina de discussió de PDF Functionality. He buscat una mica i em penso que ningú no l'ha reportat.

Fitxers per a lletres en ibèric

7
Resum per Paucabot

Sobre aquest alfabet

Vriullop (discussiócontribucions)

Algú que tingui pràctica amb fitxers SVG em vol ajudar? Ja em vaig barallar amb l'Inkscape i no som gaire amics. La qüestió és que m'he capficat en fer un programa que transcrigui l'ibèric d'alfabet llatí a sil·labari ibèric. En concret es tracta de completar la taula de wikt:Viccionari:Escriptura ibèrica. Són signes senzills. N'he reutilitzat alguns de l'epigrafia del grec antic, però en falten d'altres i potser corregir-ne algun per a que siguin de mida consistent com a conjunt tipogràfic.

Tenim alguns fitxers de noms a c:Category:Iberian script, per exemple usat a Bàrcino però no disponibles per Baetulo, Ilerda, etc. La idea és no haver de fet un fitxer per a cada nom sinó tenir totes les lletres per escriure qualsevol cosa.

QuimGil (discussiócontribucions)

Interessant. Pots posar una tasca concreta com a exemple? Una lletra que manqui i a on es pot trobar? Sembla lògic enforcar-nos primera a completar les lletres i llavors repassar mides consistents.

QuimGil (discussiócontribucions)

De fet, si les instruccions són clares te'n puc buscar algun/a voluntari/ària amb bona mà per a temes de disseny i amb ganes d'ajudar. Podries crear la tasca en anglès a Phabricator, o explica aquí i ja creo la tasca jo.

Vriullop (discussiócontribucions)
  • És una tasca senzilla, em sembla, potser més pròpia de c:Commons:Graphic Lab, però crec que per aquí hi ha gent que ho pot fer i que els pot interessar, si no estan de vacances.
  • Les lletres que manquen són les cel·les buides de la taula de wikt:Viccionari:Escriptura ibèrica, columna "signe".
  • On es poden trobar? En el document per Unicode enllaçat en les referències. És un pdf amb dues taules, a la pàgina 8 pel sistema dual i a la pàgina 9 pel no dual, les dues taules traslladades al Viccionari.
  • Un exemple. La primera que falta en la taula "é" en dual és a la taula d'Unicode pàgina 8 per dual amb un signe com però invertit verticalment.
  • Format consistent: es pot seguir el patró de les lletres gregues existents, mantenint la proporció amplada x alçada i mantenint els mateixos marges.
  • Aquest és el sil·labari simplificat, suficient per transcriure de forma consistent. Es pot anar més enllà, si se'n tenen ganes, fent les variants dels signes com la taula c:Greek epigraphic letters per ampliar l'article Escriptura ibèrica nord-oriental. La referències per les variants (gens fàcil de trobar) és Untermann copiat en un pdf (figura 1, baixa qualitat).
Edithsme (discussiócontribucions)

Hola de nou. Sóc l'Edithsme i tot i que això de les lletres no ho havia fet mai i tampoc he treballat amb fitxers SVG, crec que he pogut treure una aproximació "més artesanal" per dir-ho d'alguna manera però en png. Demà intentaré penjar dues lletres. Si serveixen perfecte i aniré fent a poquet a poquet i si no amb tota confiança em dieu que no són exactament el que voleu i cap problema. Prefereixo que em digueu la veritat perquè és bastant entretingut. Bona revetlla.

Vriullop (discussiócontribucions)

Gràcies pel teu interès. Realment haurien de ser en SVG per a aquest tipus de fitxers i per coherència: c:Help:SVG. M'he llançat a fer una prova, per exemple wikt:baitolo, tot i que està en petit ja es veu que les lletres ballen, unes amunt altres avall, i massa separades. Em comenta en Dvdgmz que s'haurien de passar per Fontforge, on es poden importar en SVG, per ajustar gruixos, mides i marges. Ho he aparcat de moment a veure si hi ha alguna resposta via la UOC.

Edithsme (discussiócontribucions)

Doncs cap problema, de fet m'heu fet un gran favor perquè no coneixia aquest programa, així que com veig que és de programari lliure he decidit que aquest estiu me'l baixaré i em divertiré una estona amb ell. Una abraçada