Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Modifica la descripció
lat=Icona de la taverna multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL

Fotos de wikidata no ixen al Creador de llibres

4
Pacopac (discussiócontribucions)

Hola, m'he adonat que les fotos que es mostren als articles si venen de wikidata, amb la ferramenta de Creador de llibres estes no apareixen al llibre, i si estan al propi article sí. És una llàstima ja que deslluïxen molt els llibres. Ja direu si té solució ;-) Gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pacopac Diga'm despistat però no sé que és el "creador de llibres". Un enllaç, porfa....

Paucabot (discussiócontribucions)

Ajuda:Llibres

QuimGil (discussiócontribucions)

Un problema de fons és que tota la infrastructura de generació de PDFs a Wikimedia està en crisi. Hi ha un projecte en marxa per a renovar-la (vegeu mw:Reading/Web/PDF Functionality). Precisament per això, problemes com aquest de les imatges de Wikidata possiblement no trobaran cap desenvolupador que les arregli en la infraestructura vella, i la nova encara no està a punt...

Ara bé, penso que val la pena reportar el problema, a Phabricator o a la pàgina de discussió de PDF Functionality. He buscat una mica i em penso que ningú no l'ha reportat.

Resposta a «Fotos de wikidata no ixen al Creador de llibres»

Carregar escut club esportiu que el club cedeix lliurement

12
Curconegre (discussiócontribucions)

Benvolguts amics, voldria carregar l'escut d'un club esportiu per a indentificar-lo en l'article que he creat. He parlat amb la gent del club i el tenen a la seva web on indiquen que es pot utilitzar lliurement però no li han afegit cap llicència C.C. Tampoc saben qui va ser l'autor. El puc pujar per mostrar-lo a l'article? Moltes gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si no saben qui en va ser l'autor, no poden saber si l'autor, que és qui té els drets de l'escut, el va cedir al club amb una llicència que permeti al club publicar l'escut sota una llicència lliure.

Curconegre (discussiócontribucions)

Per tant entenc que no el puc pujar a wikicommons per utilitzar-lo a l'article, encara que el club ho autoritza?

Sng (discussiócontribucions)

Això mateix. Necessites saber si l'autor permet la seva utilització. Si no vaig errat, crec que hi ha una altra possibilitat. Si l'escut és molt antic, els drets d'autor poden haver vençut. Els drets d'autor tenen una caducitat que crec que és de 70 o 80 anys. Potser pots mirar de saber quants anys té l'escut i si han passat els anys suficients el podries fer servir lliurement.

Curconegre (discussiócontribucions)

El club té 61 anys, suposo que l'escut també. M'han dit que investiguen a veure qui va crear l'escut, però pot ser que avui en dia ja no se sàpiga. En aquest cas, que es pot fer?

Curconegre (discussiócontribucions)

Finalment la recerca ha estat profitosa i el club em confirma que tenen els drets sobre l'escut. L'han publicat al web amb llicència CC BY Non commercial. Ara ja el podré utilitzar a l'article

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Per què diuen a Commons que no accepten llicències no comercials.

Si l'han publicat només amb llicència non commercial és que estan prohibint que es faci servir en llocs amb llicències més permissives com la Viquipèdia.

Curconegre (discussiócontribucions)

No ho entenc, i aleshores com s'ha pogut carregar l'escut del F. C. Barcelona a la Wikipedia?

Sng (discussiócontribucions)

Arribats a aquest punt, com que el drets són del club, pots demanar permís per fer-lo servir. No crec que et posin gaires problemes. Si t'autoritzen, ja el podries fer servir.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'escut del Barça, el del Madrid, el de l'Espanyol i bastants més estan carregats localment (no a Commons) amb polítiques no gens clares, amb una cobertura legal tampoc gaire clara i amb un encaix dubtós amb les directrius de la Fundació Wikimedia. Carregar així l'arxiu del club té uns resultats incerts a llarg termini però cal reconèixer que fa anys que anem passant així. Si mai algú decideix endreçar no sé si en quedaran gaires d'aquests arxius. En qualsevol cals, la justificació per carregar localment no té relació amb el permís del club.

Per contra, si la intenció és carregar a Commons, sí que cal permís per l'ús de la imatge (incloent l'ús comercial). Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions o c:Commons:OTRS#If_you_are_NOT_the_copyright_holder.

Curconegre (discussiócontribucions)

D'acord. Carregar-lo localment igual que Barça, Madrid, etc. ja va bé. Com es fa per fer-ho així? Hi ha algun enllaç?

Townie (discussiócontribucions)

Especial:Carrega, però em sembla que hi ha un filtre activat per penjar imatges.

Ara que ja ha passat l'onada -o això sembla-, podem intentar llevar-lo i veure com funciona la cosa?

Resposta a «Carregar escut club esportiu que el club cedeix lliurement»
Minara93 (discussiócontribucions)

Voldria pujar dues coses per a la pàgina de la colla castellera Trempats de la UPF per a il·lustrar-ne la pàgina, la primera n'és l'escut, el qual vaig dissenyar jo mateixa i vaig cedir a la colla, la qüestió és que no està registrat enlloc per part de la colla, així que no sé com l'he de pujar per a que no me l'eliminin.

A més, vull pujar una fotografia d'un castell de la colla, conec l'autor i està d'acord però només l'ha pujada a la seva pàgina de facebook sense especificar cap llicència de cap tipus i, per tant, tampoc sé ben bé comho hauria de fer.

Resposta a «Carregar escut i imatge colla castellera»

Ús d'imatges de la revista Crónica

3
Resum per Paucabot

No es poden carregar les imatges a Commons

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hola,

Voldria saber fins a quin punt puc reaprofitar les fotos de la revista "Crónica" (1929-1938), moltes d'elles sense autor i altres en què només surt un cognom que no es pot atribuir amb claredat a ningú. Fa més de 70 anys que va expirar la revista, però està digitalitzada per la Biblioteca Nacional de España amb el símbol del copyright. Entenc que hauria de ser domini públic oi?

Hi ha teca per il·lustrar 100-150 persones pel cap baix, i precedents a Commons com aquest.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Resposta curta: no pots.

Resposta llarga: Fins i tot en el cas que poguessis justificar que l'autor de la foto va morir fa 80 anys (1936), que és la condició imprescindible per que siguin en domini públic a Espanya, aquestes fotos no es podrien carregar a Commons perquè no van ser publicades abans de 1923 i no són en domini públic als Estats Units. Es podran carregar quan faci 80 anys de la mort del fotògraf i 95 de la publicació.

El tema dels precedents el pots preguntar a Commons i veuràs com els nominen de seguida per esborrar (i s'esborren).

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta llarga, @Pere prlpz, quina llàstima.

Resum per Paucabot

Felicitació de Vulcano

Vulcano (discussiócontribucions)
Vulcano i la seva esposa des del mercat de NADAL de Copenhaguen, desitgen un Bon Nadal a tots els milers de Viquipedistes

No se si ho he fet gaire bé, però m'ha sortit del cor, companys.

Lohen11 (discussiócontribucions)

Bon Nadal al més pinxo de la viquipèdia!

Townie (discussiócontribucions)

Molt bon Nadal i feliç any nou!

Millars (discussiócontribucions)

Bon Nadal!

Yuanga (discussiócontribucions)

Bon Nadal!

NuriaWrite (discussiócontribucions)

Hola a tots i totes.Em dic NuriaWrite i sóc estudiant Multimèdia. Estic quasi al final de grau i havia d'escollir un àmbit per fer el meu TFG. Vaig veure que hi havia la possibilitat de fer-ho sobre wikipèdia, fent una aportació amb una infografia al WikiArs i aquí estic. Em sembla molt interessant saber com funciona aquest entorn i descobrir perquè tanta gent col·labora desinteressadament. Espero que la meva col·laboració serveixi per aportar una mica més de coneixement al món.

Salutacions!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvinguda. Si tens algun dubte, aquest és el lloc per a preguntar i un o un altre et respondrà.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Hola, tutoritzo des de la UOC el TFG de la Núria i no tinc dubtes que rebrà el suport que necessiti de la comunitat viquipedista. Treballarà en gràfics de biologia cel·lular i comptarà amb l'assessorament en aquest camp d'en @Xavier Dengra

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Apa, @NuriaWrite, quins dos mestres que tens !!

NuriaWrite (discussiócontribucions)

Espero aprendre molt :)

Resposta a «TFG Infografia per la Wikipèdia»
PComellas (discussiócontribucions)

Voldria carregar l'escut d'un club que és la imatge el signe principal d'identificació visual del subjecte de l'article que he fet d'aquest club.

No se com ho he de fer? ja que no en sóc l'autor (és el meu germà), aquest escut és l'inicial (de 1978), ara ja no s'empra i deu ser l'única còpia digital (feta per mi).

He vist que hi ha una justificació d'exempció d'imatges no lliures en aquests casos.

Què he de fer? Com es carrega?

Moltes gràcies!

Sng (discussiócontribucions)

Dona-li un cop d'ull a Ajuda:Carregar imatges i altres fitxers multimèdia. Allà ho explica. També t'aniria molt bé mirar Viquipèdia:Autoritzacions. Sort i anim!!

PComellas (discussiócontribucions)

Gràcies!!

PComellas (discussiócontribucions)

Amb quina llicència s'ha de carregar un escut o logotip d'una entitat o club esportiu? No hi ha cap interés comercial, només identificar l'entitat...

Moltes gràcies!

Resposta a «Carregar escut d'un club esportiu»
Vinyetgutierrez (discussiócontribucions)

Vull penjar una foto d'una capçalera d'una portada d'una revista per il·lustrar un article. La foto l'he feta jo, però em bloquegen la publicació, com hauria de procedir?.

Moltes gràcies!.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bàsicament, només cal que esperis 70 anys després de la mort dels autors de la portada.

Alternativament, pots demanar permís als titulars del copyright tal com s'explica a Viquipèdia:Autoritzacions.

Sng (discussiócontribucions)

Pel que dius, el problema és que la foto que has fet, és d'un foto amb drets d'autor. Per tant, encara que l'hagis fet tu, no et deslliures dels drets d'autor. Com be diu Pere prlpz, amb una ironia molt fina, els drets d'autor de la imatge de la portada, deixen d'estar vigents 70 anys després de la mort dels autors. Només et queda la opció de demanar permís al posseïdors dels drets.

Vinyetgutierrez (discussiócontribucions)

Entès, he optat per demanar permís als propietaris, seguint els formularis que proposa wikimedia, a veure si hi ha sort. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Vinyet

Yuanga (discussiócontribucions)

Sort!

Resposta a «Foto portada publicació periòdica»
Alexmar983 (discussiócontribucions)

Cartelli bilingue? feste di Paese? Eventi culturali seri? Sbizzarritevi:

Bilingual plate? Local festivals? Serious cultural events? Be creative:

commons:Commons:Photo_challenge/Submitting#2017_.E2.80.93_February_.E2.80.93_Multilingualism

Più bella la foto, maggiore la diffusione. Si vince solo un gagliardetto.

The nicer the picture, the bigger its diffusion. You just win a barnstar.--~~~~

Resposta a «Common Photo Challenge Multilingualism»
Resum per Enric

Ja està carregat.

Enric (discussiócontribucions)

Si no m'equivoco, l'article sobre l'escut de Sud-àfrica és l'únic dels articles sobre escuts estatals que no té imatge perquè no hi és a commons. Es podria aplicar aquí el mateix que fan a la viqui anglesa i carregar nosaltres la imatge?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Crec que es podria apujar a Commons sense problemes sota la plantilla "insignia".

Enric (discussiócontribucions)

Cada vegada que algú l'ha pujada l'han esborrada perquè es veu que té drets. Ara bé, una bona part de viquipèdies la tenen pujada ells sols sense tenir-la a commons: a l'anglesa, a l'afrikaans, a la bosniana, a la portuguesa, a la russa, a l'alemanya, a la persa, a la frisona, a la croata, a l'hongaresa, a la lituana, a la serbocroata, a la sèrbia, a la tailandesa i a la ucraïnesa, si no me n'he deixat cap. Aquestes que esmento només fan referència a l'article sobre l'escut sud-africà; no sé si n'hi ha d'altres que també tinguin afegida la imatge per il·lustrar l'article sobre el país, per exemple. Això no ho he mirat...

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Doncs podem seguir els mateixos passos.

Enric (discussiócontribucions)

@Vriullop: @Pere prlpz: Ho podem fer o està absolutament prohibit penjar res a la Viquipèdia que no sigui a commons?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Enric: Entenc que d'acord amb les nostres polítiques (que no estan ben documentades i es descriuen en pàgines contradictòries entre elles que porten anys sense editar-se) es pot pujar i compliríem també amb la legislació estatunidenca (fair use) i espanyola (dret de citació). Ara bé, això només val si fem servir la imatge per parlar del mateix escut. No valdria per fer servir l'escut decorant una taula o per representar la seva selecció de futbol.

Enric (discussiócontribucions)

Ja l'he carregada. Enllaça amb tres pàgines. A la viquipèdia anglesa, per exemple, enllaça amb quatre, i a la portuguesa també amb quatre; a l'alemanya enllaça amb vuit, etc.