Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Lohen11 (discussiócontribucions)
Yuanga (discussiócontribucions)

Jo en penjo de domini públic.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si és en domini públic, és lliure del tot i es pot penjar a Commons.

Amb les imatges en domini públic l'únic problema pot venir de que a Commons es posi en dubte que realment són en domini públic, però amb la foto que enllaces no sembla probable que passi.

Resposta a «Domini públic»

Què fer per a pujar un pdf a wikimedia commons?

6
Ximo Bernà (discussiócontribucions)

He fet una traducció del llibre d'Abdullah Öcalan The Sociology of Freedom i voldria pujar la traducció a la pàgina d'Abdullah Öcalan en la Viquipèdia.

Docosong (discussiócontribucions)

El principal problema que hi ha és que l'autor del llibre (Abdullah Öcalan) està subjecte als drets d'autor. Per tant, si la traducció no té els permisos pertinents també tindrà els mateixos problemes legals. Per altra banda, Wikimedia Commons no recomana carregar fitxers multimèdia amb marques d'aigua: File:Sociologia de la Llibertat.pdf. Malauradament, serà marcat per esborrar ràpidament.

Ximo Bernà (discussiócontribucions)

Però aleshores els llibres que hi ha en Wikimedia Commons d'Abdullah Öcalan en anglès i castellà quin permís de l'autor tenen si ell està en confinament en Turquia?

Docosong (discussiócontribucions)
Ximo Bernà (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

A veure:

 • El llibre que enllaces no és a Commons.
 • La llicència que té és no comercial, com diu en Docosong, i per tant no es pot pujar a Commons perquè les coses que es pugen a Commons han d'admetre qualsevol ús. Pots veure que c:File:Sociologia de la Llibertat.pdf ja està marcat per destrucció ràpida per aquest motiu.
 • Pujar un pdf amb un text no entra en general dins de l'abast de Commons. Pots veure a :c:Commons:Project_scope#PDF_and_DjVu_formats que un pdf només s'admet si aporta alguna cosa més que el text, i diria que clarament un text amb una marca d'aigua no aporta res més. Seria diferent pujar una edició històrica escanejada.
 • Posar una marca d'aigua és contrari a l'objectiu dels projectes lliures. Pots veure c:Commons:Watermarks.
 • Diria que el lloc on pujar una traducció d'un llibre seria Viquitexts, i que la manera normal de pujar-la seria com a text wiki, no com a pdf.

O sigui, aquest llibre no es pot pujar als projectes Wikimedia perquè no té una llicència lliure, i si mai fas la traducció d'un altre llibre que sigui lliure segurament es podrà pujar però no així. Ara bé, potser a ocalanbooks.com estan interessats en penjar la traducció, tot i que m'imagino que la marca d'aigua no els farà cap gràcia.

Resposta a «Què fer per a pujar un pdf a wikimedia commons?»
Edithsme (discussiócontribucions)

Bona tarda a tots, tinc una consulta. Ja he acabat de restaurar les Fotografies de Lluís Marià Vidal i Carreras de la categoria: Fotografies a Memòria Digital de Catalunya, però ara en fer les d'en Jeroni Castelló i Elias, em trobo que moltes de les que té, són còpies idèntiques (potser amb diferent format i descripció, però amb imatges iguals). Per exemple:

File:Altar i retaule gòtic de l'església de Nostra Senyora de Jesús.jpeg

File:Part inferior del retaule de l'Església de Jesús a Eivissa.jpeg

Com veureu són idèntiques, i he pensat que restaurar-les totes seria una pèrdua de temps, així doncs, he optat per restaurar una de cada sèrie i afegir les altres no restaurades a la seva galeria amb un peu que posa "Imatge consemblant"

Exemple: File:Cases d'Eivissa amb la muralla al fons.jpeg

És correcte fer-ho així?

Agraïda

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que està bé i que precisament el camp d'altres versions és per això.

I d'acord que no té gaire interès restaurar-les totes. Donat que una versió és una foto sola i l'altra és una estereoscòpia només hi trobaria interès a restaurar les dues si hi hagués gaire gent fent servir les estereoscòpies per veure-les en relleu, però de moment deuen ser molt pocs els que ho fan i crec que s'aprofita més la feina restaurant fotos diferents.

Ara bé, com que som voluntaris restaura el que et vingui de gust, que tu manes del que fas amb el teu temps.

Edithsme (discussiócontribucions)

Ok. Així ho faré, doncs, i gràcies com sempre.

Resposta a «Dubte»

El cercador ha posat una foto equivocada

9
DearMir (discussiócontribucions)

Veig que google ha posat una foto que no és la foto que es veu en obrir l'article. He començat a reclamar a google i l'imprès que haig d'omplir per a fer-ho comença preguntant-me coses com si sóc legalment responsable per la persona de la biografia. He girat cua i he sortit d'allí. ¿És Vikipèdia la entitat que ha de reclamar? ¿Algú té experiència en un cas així?

Alzinous (discussiócontribucions)

A quin article et refereixes?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@DearMir Si el que vols dir és que quan cerques Àlvar Maduell al Google et mostra un requadre amb una foto del personatge i el principi del text de la Viquipèdia, i la foto no és la mateixa de l'article, aleshores diria que no té per què ser-ho. El Google no està mostrant l'article, sinó fent un resum de collita pròpia amb la foto que li sembla millor (que crec que és la primera de la cerca quan busques imatges d'Àlvar Maduell), el text que treu d'on li sembla (la Viquipèdia) i un parell de dades que deuen haver sortit d'altres fonts (la data de naixement i el llibre publicat).

Per altra banda, compte que la imatge File:Presentació llibre.jpg que il·lustra l'article i que deus haver fet tu (l'has pujada a Commons com a treball propi), és probable que a Commons es pensin que és una versió retallada de la imatge que surt a http://www.santquirzevalles.cat/DetallNoticia/_CR1bHNtBU9DLTRiyiCrCY2K4-_h2t-l-tN9bgxWNvSo . Tot i que com a fotògraf tens el dret a publicar-la a tants llocs com vulguis, caldria que enviessis una autorització perquè si no a Commons es pensaran que l'has copiada del web de l'Ajuntament i l'esborraran. Que la foto tingui aspecte de captura de pantalla no hi ajuda gaire. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.

DearMir (discussiócontribucions)

Bueno, Pere pripz, sí que vaig fer una captura de pantalla de la foto pujada pel fotógraf perquè la plantilla per fotos tenia un espai per a posar les paraules que havia posat el fotògraf: el nom de la persona retratada i el nom del fotògraf (Xavi Josa). Vaig tallar això de la foto original i vaig tornar a posar-lo en l'espai de la plantilla. Al final Vikipèdia no va utilitzar cap peu perquè van posar la foto en la plantilla de biografies. Podria jo eliminar la segunda foto i posar la primera (amb unes paraules petites, il.ligibles) però ara sé que posar el nom del fotògraf seria manca de neutralitat; seria promocional. Espero que podrien dejar tot tal com és.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que falta:

 • Que el fotògraf enviï l'autorització per publicar la foto a Commons amb una llicència lliure.
 • Posar a Commons l'autor on ara diu "treball propi" teu (a menys que tu siguis el fotògraf).

Fet això, s'hauria de demanar l'esborrat o la fusió de la foto que està carregada dos cops.

DearMir (discussiócontribucions)

Entesos. Gràcies per aquests consells!!!! Ara contactaré amb el fotògraf. Per cert, al bon principi, fa uns mesos, vaig contactar l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès i el fotògraf. Tots dos van dir "És clar que pots utilitzar la foto." L'Ajuntament va afegir "sempre amb el permis del fotògraf." Per aixó és el fotògraf que farà el que suggereixes.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El problema amb "És clar que pots utilitzar la foto" és que no està clar si vol dir "És clar que tu (DearMir) pots utilitzar la foto per penjar-la a la Viquipèdia" o si vol dir "És clar que qualsevol pot utilitzar la foto per qualsevol ús, incloent els usos comercials i fer-ne obres derivades". El primer és insuficient perquè per publicar una foto amb una llicència lliure cal el segon.

DearMir (discussiócontribucions)

Es que el fotògraf mateix va pujar la foto mitjançant la licència més comun de Vikipèdia, aquell CC BY-SA no sé què.GRÀCIES per la informació sobre com funciona google amb fotos. Potser intento arreglar-lo amb google.

Resposta a «El cercador ha posat una foto equivocada»
Jan Verdaguer (discussiócontribucions)

hola {{u|Pau Colominas}}

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvingut @Jan Verdaguer.

Dedueixo que estàs mirant de contactar amb el @Pau Colominas, perquè ho has intentat arreu.

El camí més directe és que vagis a la seva pàgina de discussió: Usuari Discussió:Pau Colominas, obris un nou tema/secció, i li escriguis.

Ell et respondrà en quan ho vegi.

Els missatges aquí, a la Taverna, són oberts a tothom i s'acostumen a fer servir quan no t'adreces a ningú en concret, sinó que demanes ajuda o proposes alguna cosa a la comunitat.

Salut !

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Hola Jan! Et contacto a la teva pàgina de discussió.

Gràcies Amador, estic fent un taller just ara :)

Resposta a «hola»
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hola.

Vull fer servir aquesta imatge de Commons però té massa marge blanc per sobre i per sota.

1) A Commons hi ha una versió antiga del fitxer on la imatge està retallada. Es poden emprar les versions antigues? Com?

2) En cas de no poder, a ca.wiki hi ha alguna plantilla d'imatges que permeti "retallar" la versió mostrada a l'article?

Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La pots fer servir però no directament.

Te l'has de baixar de Commons, tornar-la a carregar amb un altre nom, posar-li la llicència adient i indicar d'on l'has tret. Jo al camp source hi posaria com a mínim l'enllaç que ens has posat aquí, a l'historial de la foto.

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Docosong (discussiócontribucions)

Arribo tard, però també hi ha una eina més pràctica: https://croptool.toolforge.org/ que permet retallar la imatge i guardar una nova versió. El més important és que conserva les metadades originals i fa un enllaç automàtic a la font original

DearMir (discussiócontribucions)

Com puc eliminar una foto en la meva pàgina de proves?

Alzinous (discussiócontribucions)

Has de clicar al botó 'Modifica' per obrir l'editor visual, després selecciones la foto amb el ratolí i cliques la tecla 'Supr' del teclat, publiques els canvis i llestos. Salutacions!

DearMir (discussiócontribucions)

Estic fent tot en un Tablet i no apareix cap teclat després de clicar la foto i clicar modificar. Però gràcies Alzinous! Tinc més idea de com va la cosa i estaré intentant trucs aquí amb el tablet, a veure...

Alzinous (discussiócontribucions)

Has seleccionat la foto? Quan la seleccionis et quedarà d'un color més fosc. Aleshores la pots suprimir.

DearMir (discussiócontribucions)

Hmmm. A veure si apareix el teclat... Un moment.

DearMir (discussiócontribucions)

Haig d'anar al tècnic local per que endolli un teclat al meu tablet i llavors podem clicar Suprimir. Quan tinc la foto senyalada, més fosca, només surt el quadre Modificar però el teclat, no. Si faig clic en Modificar, surt el quadre Configuració multimedia.

Cap al tècnic... demà. Gràcies Alzinous. Tens molta paciència!

Alzinous (discussiócontribucions)

Per això estem. Gràcies a tu per la confiança.

DearMir (discussiócontribucions)

Eureka! En el cas d'un tablet, has de clicar la foto i mantenir-la pulsada DETINGUDAMENT. Llavors apareix el teclat i has de clicar Del molt ràpid abans que desapareixi.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Perdoneu, ja sé que la consulta està solucionada. Només afegir que hi havia una altra opció, que era entrar en l'editor de codi i esborrar la imatge des d'allà.

Gràcies.

DearMir (discussiócontribucions)

Gràcies Cataleixs! He pres nota pel futur.

Resposta a «Eliminar foto»
Pedraforca11 (discussiócontribucions)

Vull posar una fotografia al perfil i em diu que no tinc permisos. Què puc fer?

Alzinous (discussiócontribucions)

Quan dius el 'perfil' vols dir la teva 'pàgina d'usuari'? La imatge està a Wikimedia Commons? La tens a l'ordinador? Saps quina llicència té la imatge? Has llegit això?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si el que vols dir és que vols posar la imatge que hi ha a Usuari:Maria Montserrat Romagosa dins de la infotaula, aleshores el problema menys greu és la foto i et recomano que et miris Viquipèdia:Pàgina d'usuari i veuràs que gairebé tot el que hi ha a la pàgina s'hauria de treure. Les pàgines d'usuari no són per fer-se promoció, ni penjar-hi una cosa que sembli un article, sinó només per allò relacionat amb construir una enciclopèdia.

Resposta a «Foto»

puc aconseguir fotografies d'espècies marines

10
Paputx (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia! Podria ser molt interessant. Quines són les condicions exactes de la llicència?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les imatges de https://www.inaturalist.org/projects/sealife-collection no són lliures. Suposo que "puc aconseguir" vol dir que pots demanar que n'alliberin algunes. Les que pots demanar són totes les del web?

Abans havíem tingut categories d'espècies sense foto, però fa temps que les vam esborrar. Ara podríem consultar a Wikidata quines espècies no tenen foto i comparar amb el que es pot alliberar. La consulta depèn de què puguis demanar.

 • Cas més optimista: Demanar totes les fotos del web o d'un fotògraf i pujar-les a Commons. Tafanejant sípies, diria que el que hi ha és complementari del que ja hi ha a Commons i seria una bona ampliació. Per això no cal cap consulta.
 • Cas intermedi: Demanar les espècies que no tinguin imatge a Commons. Es pot consultar quines falten.
 • Cas més pessimista: Demanar les espècies amb article sense foto.

El primer hauria de ser saber què podem aconseguir i mirar de trobar la llista d'espècies a què correspon.

El darrer pas serà organitzar la pujada, però per això primer cal saber de quantes fotos parlem.

Paputx (discussiócontribucions)

Caria si que he pescat ràpid ;-)

Tenen les fotografies sota CC BY-NC 4.0 però a la Fundació Alive que promou aquest projecte ja l'interessa pujar foto amb CC BY SA a commons i buscaria qui les pots cedir. O bé les podrien anar a buscar voluntàriament.

Podríem fer quelcom senzill per engrescar-los. Fer un tastet. Ara fan una recerca sobre la Cymodocea nodosa al Golf de Roses. Podriem fer una llista d'especies que hi ha en aquest entorn.

Però qualsevol idea que us engresqui més serà benvinguda.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

De Cymodocea nodosa n'hi ha tres fotos a Commons, que són suficients per l'article però estaria bé augmentar la col·lecció.

No sé quines altres espècies s'hi pot trobar a les prades de cimodocea. L'article Cymodocea nodosa parla de tres espècies de peixos però només n'esmenta el gènere, i tenen unes quantes fotos.

A banda d'això, els articles de les principals fanerògames marines del nostre entorn es podrien millorar. Posidonia oceanica no està malament (si no el comparem amb la versió italiana, que és de qualitat), Cymodocea nodosa es pot ampliar una mica i Zostera marina s'hauria de crear.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És tan fàcil com fer un petit viquiprojecte-concurs, si voleu. Fa anys que no en fem cap sobre espècies i és cert que el darrer sobre ciència va ser el de la COVID.

Des de la Fundació Alive i Amical no podríeu parlar i veure si es pot bolcar un bon dossier de fotos (200-400) via bot i aprofitem per traçar espècies, gèneres, ordres, PEINs i ENPs dels Països Catalans? Com a recompensa, es pot regalar alguna de les fotografies en qüestió en format gran i emmarcada, amb un agraïment de la institució. Només idees ;)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com va acabar això? Al final van alliberar les imatges? Faltava alguna informació sobre el que ens calia?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Paputx (discussiócontribucions)

Hola, el projecte es va quedar encallat perquè he fet d'embut i no he donat resposta al interessat. Si algú li interessa puc facilitar el contacte. Estaven interessats però no s'hi volien dedicar gaire, s'havien de tutoritzar molt.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Potser algú del Portal:Joves. Hi ha mans i molt actives. Deixa-hi un missatge a la discussió i ens ho mirem, sembla fàcil perquè alguns es puguin foguejar ajudant a institucions :)

Resposta a «puc aconseguir fotografies d'espècies marines»

Pels que aneu de vacances: Wikishootme i més coses

1
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si aneu a https://wikishootme.toolforge.org/ hi veureu un mapa amb punts verds i vermells que són els elements que tenen coordenades a Wikidata. Els vermells són els que no tenen fotos a Commons (segons Wikidata), i la majoria d'aquests seria bo que en tinguessin. Si en voleu fer una foto, la podeu pujar amb la mateixa eina (molt pràctic si ho feu des del mòbil) o pujar-la normalment a Commons. Un cop enllaçades a Wikidata una part important d'aquestes fotos sortiran automàticament a la Viquipèdia, per exemple:

A més, si li permeteu accedir a la vostra ubicació, el Wikishootme és útil com a mapa per orientar-vos perquè el fons és l'OpenStreetMap, que cada vegada és més complet, i si hi afegiu les addicions que hi fa l'eina (enllaços a elements de Wikidata per la majoria de llocs notables, des d'on podeu anar a les viquipèdies, i fotos de Commons geolocalitzades) pot ser més útil per fer turisme que moltes aplicacions amb mapes.

Això ja ho vaig explicar l'estiu passat, però en un any han millorat algunes coses:

 • Hi ha molts més elements geolocalitzats a Wikidata. A més del creixement general, a bona part de Catalunya (de moment nord i est, i avançant cap a la resta) hi ha pujats gran part dels edificis que surten al mapa. En altres zones s'han pujat topònims força exhaustivament. Si compteu amb fer fotos en algun lloc concret, comenteu-ho i potser podem avançar feina en aquell rodal.
 • Fem servir a la Viquipèdia més imatges de Wikidata. A més de les infotaules automàtiques que s'han anat implementant des de fa molt de temps, les llistes automàtiques d'edificis i topònims fa un any no hi eren.

Ara bé, les coses que convé fotografiar i pujar a Commons no s'acaben amb el que surt al Wikishootme:

 • Les dades d'algunes llistes com les de rellotges de sol, les d'art públic (fora de les de Barcelona), algunes de les de patrimoni natural o les llistes d'arbres no estan encara pujades sistemàticament a Wikidata ni en xuclen dades automàticament.
 • Els topònims que no són encara a Wikidata ni a les viquipèdies pot ser que algun dia acabin essent-hi. No és mala idea començar a pujar fotos de qualsevol cosa que surti al mapa. De fet, hi va haver uns fotògrafs que fa un segle van tenir una idea semblant i gràcies a això hem il·lustrat un bon grapat d'articles i llistes.
 • Als llocs on n'hi ha moltes, les imatges geolocalitzades de Commons tal com surten al Wikishootme i en altres eines comencen a tenir una utilitat semblant al Google Street View, sobretot en alguns llocs on el Google Street View no arriba.

En resum, si podeu feu i pugeu fotos de tot el que pugui semblar notable, començant pel que surti al Wikishootme.

Resposta a «Pels que aneu de vacances: Wikishootme i més coses»