Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

lat=Icona de la taverna multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL

Fotos de wikidata no ixen al Creador de llibres

4
Resum per Paucabot

El creador de llibres en general no funciona gaire bé

Pacopac (discussiócontribucions)

Hola, m'he adonat que les fotos que es mostren als articles si venen de wikidata, amb la ferramenta de Creador de llibres estes no apareixen al llibre, i si estan al propi article sí. És una llàstima ja que deslluïxen molt els llibres. Ja direu si té solució ;-) Gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pacopac Diga'm despistat però no sé que és el "creador de llibres". Un enllaç, porfa....

Paucabot (discussiócontribucions)

Ajuda:Llibres

QuimGil (discussiócontribucions)

Un problema de fons és que tota la infrastructura de generació de PDFs a Wikimedia està en crisi. Hi ha un projecte en marxa per a renovar-la (vegeu mw:Reading/Web/PDF Functionality). Precisament per això, problemes com aquest de les imatges de Wikidata possiblement no trobaran cap desenvolupador que les arregli en la infraestructura vella, i la nova encara no està a punt...

Ara bé, penso que val la pena reportar el problema, a Phabricator o a la pàgina de discussió de PDF Functionality. He buscat una mica i em penso que ningú no l'ha reportat.

Fitxers per a lletres en ibèric

7
Resum per Paucabot

Sobre aquest alfabet

Vriullop (discussiócontribucions)

Algú que tingui pràctica amb fitxers SVG em vol ajudar? Ja em vaig barallar amb l'Inkscape i no som gaire amics. La qüestió és que m'he capficat en fer un programa que transcrigui l'ibèric d'alfabet llatí a sil·labari ibèric. En concret es tracta de completar la taula de wikt:Viccionari:Escriptura ibèrica. Són signes senzills. N'he reutilitzat alguns de l'epigrafia del grec antic, però en falten d'altres i potser corregir-ne algun per a que siguin de mida consistent com a conjunt tipogràfic.

Tenim alguns fitxers de noms a c:Category:Iberian script, per exemple usat a Bàrcino però no disponibles per Baetulo, Ilerda, etc. La idea és no haver de fet un fitxer per a cada nom sinó tenir totes les lletres per escriure qualsevol cosa.

QuimGil (discussiócontribucions)

Interessant. Pots posar una tasca concreta com a exemple? Una lletra que manqui i a on es pot trobar? Sembla lògic enforcar-nos primera a completar les lletres i llavors repassar mides consistents.

QuimGil (discussiócontribucions)

De fet, si les instruccions són clares te'n puc buscar algun/a voluntari/ària amb bona mà per a temes de disseny i amb ganes d'ajudar. Podries crear la tasca en anglès a Phabricator, o explica aquí i ja creo la tasca jo.

Vriullop (discussiócontribucions)
  • És una tasca senzilla, em sembla, potser més pròpia de c:Commons:Graphic Lab, però crec que per aquí hi ha gent que ho pot fer i que els pot interessar, si no estan de vacances.
  • Les lletres que manquen són les cel·les buides de la taula de wikt:Viccionari:Escriptura ibèrica, columna "signe".
  • On es poden trobar? En el document per Unicode enllaçat en les referències. És un pdf amb dues taules, a la pàgina 8 pel sistema dual i a la pàgina 9 pel no dual, les dues taules traslladades al Viccionari.
  • Un exemple. La primera que falta en la taula "é" en dual és a la taula d'Unicode pàgina 8 per dual amb un signe com però invertit verticalment.
  • Format consistent: es pot seguir el patró de les lletres gregues existents, mantenint la proporció amplada x alçada i mantenint els mateixos marges.
  • Aquest és el sil·labari simplificat, suficient per transcriure de forma consistent. Es pot anar més enllà, si se'n tenen ganes, fent les variants dels signes com la taula c:Greek epigraphic letters per ampliar l'article Escriptura ibèrica nord-oriental. La referències per les variants (gens fàcil de trobar) és Untermann copiat en un pdf (figura 1, baixa qualitat).
Edithsme (discussiócontribucions)

Hola de nou. Sóc l'Edithsme i tot i que això de les lletres no ho havia fet mai i tampoc he treballat amb fitxers SVG, crec que he pogut treure una aproximació "més artesanal" per dir-ho d'alguna manera però en png. Demà intentaré penjar dues lletres. Si serveixen perfecte i aniré fent a poquet a poquet i si no amb tota confiança em dieu que no són exactament el que voleu i cap problema. Prefereixo que em digueu la veritat perquè és bastant entretingut. Bona revetlla.

Vriullop (discussiócontribucions)

Gràcies pel teu interès. Realment haurien de ser en SVG per a aquest tipus de fitxers i per coherència: c:Help:SVG. M'he llançat a fer una prova, per exemple wikt:baitolo, tot i que està en petit ja es veu que les lletres ballen, unes amunt altres avall, i massa separades. Em comenta en Dvdgmz que s'haurien de passar per Fontforge, on es poden importar en SVG, per ajustar gruixos, mides i marges. Ho he aparcat de moment a veure si hi ha alguna resposta via la UOC.

Edithsme (discussiócontribucions)

Doncs cap problema, de fet m'heu fet un gran favor perquè no coneixia aquest programa, així que com veig que és de programari lliure he decidit que aquest estiu me'l baixaré i em divertiré una estona amb ell. Una abraçada

Resum per Paucabot

Ajuda

MarinaFF (discussiócontribucions)

Quina opció he d'escollir per pujar una imatge en la que hi surto?

Ssola (discussiócontribucions)

El titular dels drets de la fotografia és normalment l'autor. És el titular qui ha d'alliberar la imatge sota una llicència compatible amb la Viquipèdia.

A més, si apareixen persones identificables a la fotografia, cal el consentiment d'aquestes persones, segons la legislació de cada país, per poder publicar la imatge amb la llicència corresponent. Assegurar aquest consentiment és responsabilitat de la persona que puja la imatge. Més info a commons:Commons:Photographs_of_identifiable_people/ca.

Tens dues opcions:

  • (opció més senzilla) Que el titular dels drets de la fotografia pugi ell mateix la imatge a Wikimedia Commons, alliberant-ne els drets.
  • (opció més complicada) Que el titular dels drets de la fotografia faci una declaració alliberant la imatge sota una llicència lliure. Caldria seguir el procediment descrit a commons:Commons:OTRS/ca.

Si necessites més ajuda, no dubtis a tornar a preguntar.

TFG Infografia per la Wikipèdia

5
Resum per Paucabot

Presentació d'aquesta estudiant

NuriaWrite (discussiócontribucions)

Hola a tots i totes.Em dic NuriaWrite i sóc estudiant Multimèdia. Estic quasi al final de grau i havia d'escollir un àmbit per fer el meu TFG. Vaig veure que hi havia la possibilitat de fer-ho sobre wikipèdia, fent una aportació amb una infografia al WikiArs i aquí estic. Em sembla molt interessant saber com funciona aquest entorn i descobrir perquè tanta gent col·labora desinteressadament. Espero que la meva col·laboració serveixi per aportar una mica més de coneixement al món.

Salutacions!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvinguda. Si tens algun dubte, aquest és el lloc per a preguntar i un o un altre et respondrà.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Hola, tutoritzo des de la UOC el TFG de la Núria i no tinc dubtes que rebrà el suport que necessiti de la comunitat viquipedista. Treballarà en gràfics de biologia cel·lular i comptarà amb l'assessorament en aquest camp d'en @Xavier Dengra

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Apa, @NuriaWrite, quins dos mestres que tens !!

NuriaWrite (discussiócontribucions)

Espero aprendre molt :)

Foto portada publicació periòdica

5
Resum per Paucabot

Problemes de llicències

Vinyetgutierrez (discussiócontribucions)

Vull penjar una foto d'una capçalera d'una portada d'una revista per il·lustrar un article. La foto l'he feta jo, però em bloquegen la publicació, com hauria de procedir?.

Moltes gràcies!.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bàsicament, només cal que esperis 70 anys després de la mort dels autors de la portada.

Alternativament, pots demanar permís als titulars del copyright tal com s'explica a Viquipèdia:Autoritzacions.

Sng (discussiócontribucions)

Pel que dius, el problema és que la foto que has fet, és d'un foto amb drets d'autor. Per tant, encara que l'hagis fet tu, no et deslliures dels drets d'autor. Com be diu Pere prlpz, amb una ironia molt fina, els drets d'autor de la imatge de la portada, deixen d'estar vigents 70 anys després de la mort dels autors. Només et queda la opció de demanar permís al posseïdors dels drets.

Vinyetgutierrez (discussiócontribucions)

Entès, he optat per demanar permís als propietaris, seguint els formularis que proposa wikimedia, a veure si hi ha sort. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Vinyet

Yuanga (discussiócontribucions)

Sort!

Common Photo Challenge Multilingualism

1
Resum per Paucabot

Convidada

Alexmar983 (discussiócontribucions)

Cartelli bilingue? feste di Paese? Eventi culturali seri? Sbizzarritevi:

Bilingual plate? Local festivals? Serious cultural events? Be creative:

commons:Commons:Photo_challenge/Submitting#2017_.E2.80.93_February_.E2.80.93_Multilingualism

Più bella la foto, maggiore la diffusione. Si vince solo un gagliardetto.

The nicer the picture, the bigger its diffusion. You just win a barnstar.--~~~~

Carregar escut d'un club esportiu

4
Resum per Paucabot

Problemes de llicències

PComellas (discussiócontribucions)

Voldria carregar l'escut d'un club que és la imatge el signe principal d'identificació visual del subjecte de l'article que he fet d'aquest club.

No se com ho he de fer? ja que no en sóc l'autor (és el meu germà), aquest escut és l'inicial (de 1978), ara ja no s'empra i deu ser l'única còpia digital (feta per mi).

He vist que hi ha una justificació d'exempció d'imatges no lliures en aquests casos.

Què he de fer? Com es carrega?

Moltes gràcies!

Sng (discussiócontribucions)

Dona-li un cop d'ull a Ajuda:Carregar imatges i altres fitxers multimèdia. Allà ho explica. També t'aniria molt bé mirar Viquipèdia:Autoritzacions. Sort i anim!!

PComellas (discussiócontribucions)

Gràcies!!

PComellas (discussiócontribucions)

Amb quina llicència s'ha de carregar un escut o logotip d'una entitat o club esportiu? No hi ha cap interés comercial, només identificar l'entitat...

Moltes gràcies!

Carregar escut club esportiu que el club cedeix lliurement

12
Resum per Paucabot

Ajuda en tema llicències

Curconegre (discussiócontribucions)

Benvolguts amics, voldria carregar l'escut d'un club esportiu per a indentificar-lo en l'article que he creat. He parlat amb la gent del club i el tenen a la seva web on indiquen que es pot utilitzar lliurement però no li han afegit cap llicència C.C. Tampoc saben qui va ser l'autor. El puc pujar per mostrar-lo a l'article? Moltes gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si no saben qui en va ser l'autor, no poden saber si l'autor, que és qui té els drets de l'escut, el va cedir al club amb una llicència que permeti al club publicar l'escut sota una llicència lliure.

Curconegre (discussiócontribucions)

Per tant entenc que no el puc pujar a wikicommons per utilitzar-lo a l'article, encara que el club ho autoritza?

Sng (discussiócontribucions)

Això mateix. Necessites saber si l'autor permet la seva utilització. Si no vaig errat, crec que hi ha una altra possibilitat. Si l'escut és molt antic, els drets d'autor poden haver vençut. Els drets d'autor tenen una caducitat que crec que és de 70 o 80 anys. Potser pots mirar de saber quants anys té l'escut i si han passat els anys suficients el podries fer servir lliurement.

Curconegre (discussiócontribucions)

El club té 61 anys, suposo que l'escut també. M'han dit que investiguen a veure qui va crear l'escut, però pot ser que avui en dia ja no se sàpiga. En aquest cas, que es pot fer?

Curconegre (discussiócontribucions)

Finalment la recerca ha estat profitosa i el club em confirma que tenen els drets sobre l'escut. L'han publicat al web amb llicència CC BY Non commercial. Ara ja el podré utilitzar a l'article

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Per què diuen a Commons que no accepten llicències no comercials.

Si l'han publicat només amb llicència non commercial és que estan prohibint que es faci servir en llocs amb llicències més permissives com la Viquipèdia.

Curconegre (discussiócontribucions)

No ho entenc, i aleshores com s'ha pogut carregar l'escut del F. C. Barcelona a la Wikipedia?

Sng (discussiócontribucions)

Arribats a aquest punt, com que el drets són del club, pots demanar permís per fer-lo servir. No crec que et posin gaires problemes. Si t'autoritzen, ja el podries fer servir.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'escut del Barça, el del Madrid, el de l'Espanyol i bastants més estan carregats localment (no a Commons) amb polítiques no gens clares, amb una cobertura legal tampoc gaire clara i amb un encaix dubtós amb les directrius de la Fundació Wikimedia. Carregar així l'arxiu del club té uns resultats incerts a llarg termini però cal reconèixer que fa anys que anem passant així. Si mai algú decideix endreçar no sé si en quedaran gaires d'aquests arxius. En qualsevol cals, la justificació per carregar localment no té relació amb el permís del club.

Per contra, si la intenció és carregar a Commons, sí que cal permís per l'ús de la imatge (incloent l'ús comercial). Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions o c:Commons:OTRS#If_you_are_NOT_the_copyright_holder.

Curconegre (discussiócontribucions)

D'acord. Carregar-lo localment igual que Barça, Madrid, etc. ja va bé. Com es fa per fer-ho així? Hi ha algun enllaç?

Townie (discussiócontribucions)

Especial:Carrega, però em sembla que hi ha un filtre activat per penjar imatges.

Ara que ja ha passat l'onada -o això sembla-, podem intentar llevar-lo i veure com funciona la cosa?

Peus de foto a Wikidata

4
Resum per Paucabot

Sembla que recomanam usar wikitext als subtítols de WD

Paucabot (discussiócontribucions)

Crec que no ho tenim unificat i potser estaria bé parlar-ne. Darrerament trasllat bastants peus de foto (llegenda (P2096)) a Wikidata però tenc el dubte de si dur-los allà en text pla o amb sintaxi wiki (cursives i enllaços interns, bàsicament).

Quina de les dues opcions us sembla millor?

Yuanga (discussiócontribucions)

Jo, quan creo peus d'imatge a wikidata afegeixo de vegades sintaxi wiki, bàsicament enllaços interns.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Igual que @Yuanga. Enllaços, si. Formats, no m'ho he plantejat. Però no estic en contra

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo ho deia perquè no és gens còmode posar sintaxi wiki en aquella microcapsa. En realitat, em pensava que no es podia i que només acceptava text pla fins que vaig descobrir que estava equivocat...

Resum per Paucabot

Dubte poc concret.

Danigamez (discussiócontribucions)

Hola! Algú em pot dir com puc pujar fotografies? Em dona molts problemes.

Moltes gràcies!!

Paucabot (discussiócontribucions)

Ajuda:Carregar imatges i altres fitxers multimèdia. Quin problema concret tens?