Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

lat=Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Jove (discussiócontribucions)

Vaig penjar una fotografia a Commons que s'ha proposat eliminar sota pretext de "EXIF data" insuficient.

La veritat és que vaig retallar els marges de la fotografia per tal que quedés més centrat. Dedueixo que aquesta és la causa de la pèrdua parcial d'informació EXIF però, s'hi pot fer quelcom a hores d'ara? No conservo la foto original feta amb el mòbil.

Moltes gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que l'únic que pots fer és dir-ho. Que manqui l'EXIF és un indici que ha passat alguna cosa, perquè a les fotos copiades d'Internet sol mancar. Aleshores suposo que t'estan dient que la imatge és suspecte de copyvio i, a més d'explicar per què no té exif, la meva resposta seria que dir-los que si és copyvio primer haurien de dir ells d'on ha estat copiada la imatge. Per si et serveix de referència, enllaço una conversa on em van dir una cosa semblant: :commons:User_talk:Pere_prlpz#File_source_is_not_properly_indicated:_File:Galeria_de_fotos_de_Sitges.jpg.

Si enllacessis la imatge o la discussió d'esborrat potser podríem ajudar amb coneixement de causa.

Jove (discussiócontribucions)

Reprenc el fil.

Durant els dies frenètics i convulsos de Protestes contra la sentència del judici al procés independentista català em vaig dedicar a recollir tantes imatges com vaig poder, amb la idea que l'article seria d'interès rellevant a l'univers Wiki.

La proposta de supressió ve d'un usuari pro-xinès de Hong Kong, per tant, no descarto el mòbil polític en la voluntat d'eliminació. Tot i així, vingui d'on vingui, m'agradaria trobar una solució per no deixar marge al dubte que la imatge compleix correctament la política de drets d'autoria.

Aquí adjunto el fil: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2019_Catalan_protests_-_Mural_in_Masnou_train_station.jpg

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Igualment, diria que el primer és que tu diguis a la discussió que la imatge és teva i expliquis el tractament que li va fer perdre l'exif i per què ja no tens la foto original. Si a més saps amb quin aparell vas fer la foto i en tens de semblants a Commons del mateix aparell i tot lliga, entenc que tens un cas força clar. Com que a les metadades hi surt una hora si aquesta hora té significat (l'hora en que vas retallar la foto?) ho pots afegir. Que la foto no es vegi professional (pel contrallum involuntari, sobretot) pot ser una ajuda.

Un cop hi hagis passat tu els altres hi podem anar a recolzar-te si se'ns ocorre algun bon argument a partir dels fets que hagis exposat, perquè les discussions d'esborrat a Commons no són votacions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per cert, mirant les teves contribucions a Commons em temo que hi ha unes quantes imatges en la mateixa situació (entre les recents, diria que totes les petites). Jo miraria d'argumentar bé aquest cas per tenir-lo de precedent si mai algú es posa amb les altres. Pot ser que a algú li sembli sospitós tenir fotos dubtoses fetes a extrems oposats d'Europa, tot i que poden explicar-se amb molt pocs viatges i i crec que tens fotos amb EXIF dels mateixos llocs.

Jove (discussiócontribucions)

Perfecte. Demà exposaré a la pàgina de discussió com realment aquesta foto es va fer (precàriament) des del cotxe amb un iphone i vaig acabar retallant-la per salvar els mobles.

Moltes gràcies pels consells.

Bona nit!

Jove (discussiócontribucions)

Sí, és ben cert! Quan he viatjat és quan més aprofito per fer fotografies per a Wikicommons. Suposo que ve de l'interès de pensar cada dia en Wikimedia i no tenir l'ordinador a mà per a editar articles. Prenc nota del supòsit de precedent perquè en un futur no perjudiquin el treball acumulat.

Resposta a «Possible supressió a Commons»

Emprar fotografia feta a un museu de ciència?

3
Arnau Boix (discussiócontribucions)

Hola,

Tinc un dubte relatiu a la càrrega d'una fotografia a Wikimedia Commons feta per mi, que aniria molt bé per a il·lustrar la pàgina del Novec 1230. La fotografia en qüestió és feta al Cosmo Caixa i no hi apareix cap text del museu ni tampoc persones. A la fotografia s'hi observa un circuit electrònic en funcionament i un llibre completament submergits en Novec 1230.

M'agradaria saber si aquest tipus d'imatge es pot pujar al commons, o si els drets corresponen a la Fundació La Caixa, i caldria que em fiqués en contacte amb ells per sol·licitar-los el permís necessari per a carregar la fotografia en qüestió.


Moltes gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Relacionat: Commons:Commons:Copyright rules by subject matter#Museum and interior photography.

Bàsicament, el que compta és si el que estàs fotografiant té drets d'autor. D'un circuit electrònic i un llibre submergits en un gas o en un líquid, el més preocupant és la coberta del llibre, però entenc que probablement serà commons:Commons:De minimis. Segons com sigui, el muntatge es pot considerar una creació original però veig difícil que hi hagi problemes. Probablement, el mateix muntatge que al CaixaForum podria ser considerat una obra d'art al CosmoCaixa pot ser un muntatge utilitari. De fet, ara mateix a Commons hi ha imatges del CosmoCaixa que em semblen força menys defensables que el que m'imagino que és aquesta fotografia teva.

Arnau Boix (discussiócontribucions)

Entenent que és un muntatge utilitari d'un museu de ciència i entenent que el llibre entra a la categoria de minimis, l'he pujada i es troba il·lustrant l'article Novec 1230.

Moltes gràcies per la resposta, Pere


Arnau

Resposta a «Emprar fotografia feta a un museu de ciència?»

Imatge il·lustrativa (propietat de Marvel Comics)

3
Resum per Pere prlpz
Ivan Avz F (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Ells ho anomenen fair use i és una figura que existeix a la legislació dels Estats Units. Nosaltres hem de complir la dels Estats Units i l'espanyola, que no té fair use, més les polítiques de la Viquipèdia. A la legislació espanyola el que hi ha és el dret de citació, o sigui, pots publicar una imatge per parlar de la imatge i fer-ne un comentari crític. En aquest seria per parlar de la tècnica que fa servir la imatge i diria que és un cas límit.

Ara bé, la política d'imatges la tenim desactualitzada i a més no hi ha gaire gent que es dediqui a fer-la complir, de manera que he de reconèixer que tenim casos molt menys clar carregats localment que no s'esborren, de manera que és poc probable que algú esborri la teva. Una altra cosa és que si algun dia la Fundació se'n cansa acabarem sense imatges carregades localment (nosaltres i uns quants projectes més).

Per carregar localment, has de clicar l'enllaç "puja un fitxer" que trobaràs a l'esquerra i després "Accés directe per a excepcions (usuaris avançats)".

El que segur que no pots és pujar aquesta imatge a Commons.

Ivan Avz F (discussiócontribucions)

Fet, moltes gràcies!

Resposta a «Imatge il·lustrativa (propietat de Marvel Comics)»
Yuanga (discussiócontribucions)

Bones! Al viquiprojecte de minerals hem descobert recentment aquesta font on es publiquen articles de mineralogia amb llicència Creative Commons, però no sabem com citar l'autor de les imatges que hi apareixen.

Per exemple, en aquest article no s'especifica qui és l'autor de la figura 4, que és la primera que he trobat interessant rescatar. Cal mencionar a TOTS els autors de l'article? Això suposaria que al camp "autor" haria de posar: "Andreu Cacho, Joan-Carles Melgarejo, Antoni Camprubí, Lisard Torró, Montgarri Castillo-Oliver, Belén Torres, David Artiaga, Esperança Tauler, Álvaro Martínez, Marc Campeny, Pura Alfonso i Osvaldo R. Arce-Burgoa".

Què me'n dieu?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si vas a la pàgina de l'article (no del text complet) https://www.mdpi.com/2075-163X/9/12/753 veuràs un apartat "Share and cite". Allà hi ha les citacions de l'article. Entenc que aquest format, a més de ser un format acadèmic, compleix amb el requeriment de la citació requerida per reutilitzar qualsevol part de l'article. A més, jo hi afegiria un link a l'article, que sembla que les citacions no en tenen.

A Commons tot això ho posaria a "source". Si a més, vols posar tota la rastellera d'autors de l'article al camp "author", encara millor.

Això sí, compte que les imatges d'un article no siguin obra derivada d'una altra font, que de vegades passa. Si fos el cas, a l'article ho hauria de dir, i aleshores estaria bé que a Commons es reconegués també la font original.

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies per la intervenció @Pere prlpz. La llista d'autors a "Share and cite" és la mateixa que posava jo, però "acadèmicament correcta", només amb els cognoms i les inicials dels noms.

La penjo d'aquesta manera, i vaig comentant si em diuen alguna cosa diferent a commons.

Yuanga (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi he afegit la citació completa. Com que l'article proposa diferents formats, he agafat el que tenia menys negretes i cursives per simplificar la còpia.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I ja que havies fet la feina de recollir la llista d'autors sense abreviar, l'he aprofitada i així la font i els autors no queden tan redundants.

Yuanga (discussiócontribucions)

Cert, havia oblidat posar les dades al camp ‘’source’’. Gràcies novament.

Resposta a «Com citaríeu l'autor d'aquesta imatge?»
Titafreda (discussiócontribucions)

Hola bones, volia preguntar si és possible penjar com a imatge d'una persona una fotografia d'un retrat fet pels voltants del 1920. Una altra fotografia del mateix quadre es pot trobar a internet a la venda però la fotografia que volem pujar és pròpia. La firma del quadre diu Baró Barcelona, però en desconeixem l'autor.

Gràcies

Titafreda (discussiócontribucions)

Disculpeu, sembla que no es tracta d'una pintura si no d'una fotografia colorejada. L'origen és el mateix, voltants del 1920 i signat Baró Barcelona. La fotografia de la fotografia és pròpia.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si la pregunta és si es pot pujar d'acord amb la llei i amb les polítiques de Commons, la resposta és que més aviat no.

Per poder pujar aquesta foto a Commons hauries de poder assegurar que:

  • O bé tens permís de qui tingui els drets d'autor de la foto (l'autor o els seus hereus).
  • O bé fa més de 80 anys que el fotògraf és mort.

Amb una foto de fotògraf desconegut de fa uns 100 anys no pots assegurar cap de les dues coses, i per tant no es pot assegurar que sigui una imatge lliure i no es pot pujar a Commons.

Ara bé, si la pregunta és que passaria si la pugessis a Commons, la resposta és que ves a saber. És segur que no passaria una proposta d'esborrat, però les fotos antigues no sempre hi ha algú que les proposi. De cap al 1900 o abans n'hi ha moltes, però el 1920 és més arriscat. El risc que apareguin els hereus del fotògraf i et posin un plet és extremadament baix però has de tenir en compte que el corres tu, no Commons.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi afegeixo que aquesta fotografia no deu ser de fotògraf desconegut. Si diu "Baró Barcelona" és probable que sigui d'un fotògraf anomenat així que tenia l'estudi a la Rambla dels Estudis. Diria que el fet que sigui una fotografia d'estudi no afecta gaire als drets d'autor (però s'hauria de confirmar), però pot ser útil per esbrinar quan va morir el fotògraf.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Titafreda (discussiócontribucions)

Segurament pel tema dels drets no té massa importància, però la foto és aquesta https://militaria.es/lc-guell.html. Del que disposem és d'una fotografia d'un retrat idèntic a aquest, que devia ser una altra còpia (o el mateix, no ho tenim massa clar)


Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bé, el tema dels drets pot ser poc important però és la diferència entre que pugui estar tranquil·lament a Commons i que la puguin esborrar en qualsevol moment.

Titafreda (discussiócontribucions)

D'acord. No ens arriscarem. Moltes gràcies.

Resposta a «Fotògrafia quadre»
Vlcongaku (discussiócontribucions)

Hola! Volia preguntar-vos si es convenient pujar una foto d'un pòster electoral (crec que és de matèria pública, ja que es penja per tot arreu) d'una política japonesa rellevant. Aquesta política no té cap foto a viquipèdia. Moltes gràcies de bestreta.

Yuanga (discussiócontribucions)

Si el pòster està publicat amb una llicènci CC adient, sí. Si la resposta és “no” o “no trobo amb quina llicència està publicat”, no.

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Bé, es tracta d'un poster de ja fa anys d'un web electoral (tot i que també ix en alguns privats). Moltes gràcies, vore això de la llicència.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si "fa anys" vol dir fa més de 170 anys aleshores es pot publicar sense problemes a Commons. Si fa entre 80 i 170 anys aleshores és un cas dubtós però segurament es pot salvar. Si fa menys, cal una autorització de l'autor o qui en tingui els drets, si no és que es dóna el cas improbable que l'autor hagi alliberat el pòster amb una llicència lliure.

Resposta a «Poster electoral»
Edithsme (discussiócontribucions)

Hola a tots. Tinc una pregunta. Una altra! Veureu. Quan pujo una imatge nova (de una que ja he restaurat) a "File History-Comentari" em surt "User created page with UploadWizard" i jo voldria que sortís "restored". He vist que altres ho fan però no se com. Poso com a exemple, File:Vista general de Llessui (AFCEC EMC X 2953) (restored).jpg Gracies com sempre!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

N'hauríem de veure un exemple, però si el comentari diu "page restored", no pot ser que sigui un administrador recuperant una pàgina esborrada?

De fet, el teu sumari no és erroni. El fitxer és una imatge restaurada, però com a pàgina de Commons és una pàgina nova.

Edithsme (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Segueixo responent des de la ignorància.

En tots aquests fitxers que enllaces el sumari d'edició és la mateixa descripció del fitxer, o sigui, el contingut de la pàgina. Si mires la primera edició de cada un veuràs com coincideix.

Crec que aquests fitxers estan pujats amb el formulari bàsic de càrrega https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Upload&uselang=ca o una versió anterior, i que aquest és el seu comportament per defecte. De fet, si miro les meves primeres fotos, com ara https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Gargallo_mira_rostre.JPG&oldid=3045692, que devien estar pujades amb el formulari bàsic perquè fa tretze anys l'upload wizard no existia, també tenen com a sumari de la primera edició el contingut de la pàgina.

En resum, si per tu és molt important el sumari de l'edició de la pujada de la foto, (més important que el contingut de la pàgina i la comoditat de l'operació) pots provar el formulari bàsic.

Edithsme (discussiócontribucions)

Upss! Massa complicat. Prefereixo deixar complet el contingut de la pàgina. Així doncs seguiré pujant-les tal com ara ho faig. Per cert Pere... Ja m'agradaria a mi, tenir 1/4 de la teva ignorància. Sempre apareixes quan se't necessita. Un plaer compartir viatge a companys com tu. :)

Resposta a «File History-Comentari»
Wikiwiki (discussiócontribucions)

Bon dia, Arrel de revisar alguns articles de Ciutat de Mallorca i d'altres indrets de l'illa he observat que en molts casos hi ha manquen imatges per il·lustrar-los. Es podria fer alguna crida per recopilar imatges?

Yuanga (discussiócontribucions)

Com ho tenim a commons? Vull dir, tenim poques imatges als nostres articles o el problema és la manca d’imatges amb llicència?

Wikiwiki (discussiócontribucions)

Bàsicament manquen imatges amb llicència... Sobretot de barris o zones no turístiques.

Paucabot (discussiócontribucions)
Wikiwiki (discussiócontribucions)

Si, el què volia dir és que no n'hi ha i que fóra bo fer alguna mena de campanya per incentivar la pujada de fitxers... Com a comentari

Resposta a «Imatges de Palma i foravila»
Isidre blanc (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si alguna la podeu identificar, a més de marcar-ho a la llista la podeu categoritzar a Commons. @Herodotptlomeu

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Flamenc Entre les imatges de la llista 2 (cap al final de la pàgina) n'hi ha algunes que diu que són de Bèlgica. Potser vols fer-hi un cop d'ull a veure si en pots identificar alguna.

ESM (discussiócontribucions)

Faig una crida a veure si hi ha sort!

ESM (discussiócontribucions)

La crida ha tingut efecte i se n'ha identificat una bona colla. Vaig passant els resultats a la taula!

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Bona feina, ESM. Agraeix als teus contactes la seva col·laboració i digues a en Yeguas que, amb tota seguretat, la foto 55 no és l'església de Castellserà, sinó la de Bellpuig. M'agrada les notes que poses fent constar l'informador que ha identificat les fotos. Tenia pensat que, a mesura que s'identificaven les fotos, una vegada ja categoritzades, les esborraria de la llista. No ho faré perquè quedi constància d'aquestes dades.

Per cert: t'has fixat com queda la pàgina Commons:Commons talk:Wikiproject Memòria Digital de Catalunya?

ESM (discussiócontribucions)

Gràcies a tu per la feina feta, Isidre! La crida encara porta cua i s'han identificat algunes fotos més. Li dic al Yeguas això que comentes, ara que m'ho he mirat amb una mica de carinyo jo també veig que és Bellpuig. També coincideixo amb tu amb el criteri de conservar la informació de qui són els identificadors. Si no et fan nosa, jo ho guardaria, també com a exemple de les alegries que pot donar això del treball col·laboratiu :)

Resposta a «Fotografies històriques a identificar»
Discasto (discussiócontribucions)
Resposta a «Castellón de la Plana»