Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Modifica la descripció
lat=Icona de la taverna multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL

Ús d'imatges de la revista Crónica

3
Resum per Paucabot

No es poden carregar les imatges a Commons

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hola,

Voldria saber fins a quin punt puc reaprofitar les fotos de la revista "Crónica" (1929-1938), moltes d'elles sense autor i altres en què només surt un cognom que no es pot atribuir amb claredat a ningú. Fa més de 70 anys que va expirar la revista, però està digitalitzada per la Biblioteca Nacional de España amb el símbol del copyright. Entenc que hauria de ser domini públic oi?

Hi ha teca per il·lustrar 100-150 persones pel cap baix, i precedents a Commons com aquest.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Resposta curta: no pots.

Resposta llarga: Fins i tot en el cas que poguessis justificar que l'autor de la foto va morir fa 80 anys (1936), que és la condició imprescindible per que siguin en domini públic a Espanya, aquestes fotos no es podrien carregar a Commons perquè no van ser publicades abans de 1923 i no són en domini públic als Estats Units. Es podran carregar quan faci 80 anys de la mort del fotògraf i 95 de la publicació.

El tema dels precedents el pots preguntar a Commons i veuràs com els nominen de seguida per esborrar (i s'esborren).

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta llarga, @Pere prlpz, quina llàstima.

Resum per Paucabot

Felicitació de Vulcano

Vulcano (discussiócontribucions)
Vulcano i la seva esposa des del mercat de NADAL de Copenhaguen, desitgen un Bon Nadal a tots els milers de Viquipedistes

No se si ho he fet gaire bé, però m'ha sortit del cor, companys.

Lohen11 (discussiócontribucions)

Bon Nadal al més pinxo de la viquipèdia!

Townie (discussiócontribucions)

Molt bon Nadal i feliç any nou!

Millars (discussiócontribucions)

Bon Nadal!

Yuanga (discussiócontribucions)

Bon Nadal!

NuriaWrite (discussiócontribucions)

Hola a tots i totes.Em dic NuriaWrite i sóc estudiant Multimèdia. Estic quasi al final de grau i havia d'escollir un àmbit per fer el meu TFG. Vaig veure que hi havia la possibilitat de fer-ho sobre wikipèdia, fent una aportació amb una infografia al WikiArs i aquí estic. Em sembla molt interessant saber com funciona aquest entorn i descobrir perquè tanta gent col·labora desinteressadament. Espero que la meva col·laboració serveixi per aportar una mica més de coneixement al món.

Salutacions!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvinguda. Si tens algun dubte, aquest és el lloc per a preguntar i un o un altre et respondrà.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Hola, tutoritzo des de la UOC el TFG de la Núria i no tinc dubtes que rebrà el suport que necessiti de la comunitat viquipedista. Treballarà en gràfics de biologia cel·lular i comptarà amb l'assessorament en aquest camp d'en @Xavier Dengra

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Apa, @NuriaWrite, quins dos mestres que tens !!

NuriaWrite (discussiócontribucions)

Espero aprendre molt :)

Resposta a «TFG Infografia per la Wikipèdia»
PComellas (discussiócontribucions)

Voldria carregar l'escut d'un club que és la imatge el signe principal d'identificació visual del subjecte de l'article que he fet d'aquest club.

No se com ho he de fer? ja que no en sóc l'autor (és el meu germà), aquest escut és l'inicial (de 1978), ara ja no s'empra i deu ser l'única còpia digital (feta per mi).

He vist que hi ha una justificació d'exempció d'imatges no lliures en aquests casos.

Què he de fer? Com es carrega?

Moltes gràcies!

Sng (discussiócontribucions)

Dona-li un cop d'ull a Ajuda:Carregar imatges i altres fitxers multimèdia. Allà ho explica. També t'aniria molt bé mirar Viquipèdia:Autoritzacions. Sort i anim!!

PComellas (discussiócontribucions)

Gràcies!!

PComellas (discussiócontribucions)

Amb quina llicència s'ha de carregar un escut o logotip d'una entitat o club esportiu? No hi ha cap interés comercial, només identificar l'entitat...

Moltes gràcies!

Resposta a «Carregar escut d'un club esportiu»
Vinyetgutierrez (discussiócontribucions)

Vull penjar una foto d'una capçalera d'una portada d'una revista per il·lustrar un article. La foto l'he feta jo, però em bloquegen la publicació, com hauria de procedir?.

Moltes gràcies!.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bàsicament, només cal que esperis 70 anys després de la mort dels autors de la portada.

Alternativament, pots demanar permís als titulars del copyright tal com s'explica a Viquipèdia:Autoritzacions.

Sng (discussiócontribucions)

Pel que dius, el problema és que la foto que has fet, és d'un foto amb drets d'autor. Per tant, encara que l'hagis fet tu, no et deslliures dels drets d'autor. Com be diu Pere prlpz, amb una ironia molt fina, els drets d'autor de la imatge de la portada, deixen d'estar vigents 70 anys després de la mort dels autors. Només et queda la opció de demanar permís al posseïdors dels drets.

Vinyetgutierrez (discussiócontribucions)

Entès, he optat per demanar permís als propietaris, seguint els formularis que proposa wikimedia, a veure si hi ha sort. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Vinyet

Yuanga (discussiócontribucions)

Sort!

Resposta a «Foto portada publicació periòdica»
Alexmar983 (discussiócontribucions)

Cartelli bilingue? feste di Paese? Eventi culturali seri? Sbizzarritevi:

Bilingual plate? Local festivals? Serious cultural events? Be creative:

commons:Commons:Photo_challenge/Submitting#2017_.E2.80.93_February_.E2.80.93_Multilingualism

Più bella la foto, maggiore la diffusione. Si vince solo un gagliardetto.

The nicer the picture, the bigger its diffusion. You just win a barnstar.--~~~~

Resposta a «Common Photo Challenge Multilingualism»

Escut de Sud-àfrica

7
Resum per Enric

Ja està carregat.

Enric (discussiócontribucions)

Si no m'equivoco, l'article sobre l'escut de Sud-àfrica és l'únic dels articles sobre escuts estatals que no té imatge perquè no hi és a commons. Es podria aplicar aquí el mateix que fan a la viqui anglesa i carregar nosaltres la imatge?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Crec que es podria apujar a Commons sense problemes sota la plantilla "insignia".

Enric (discussiócontribucions)

Cada vegada que algú l'ha pujada l'han esborrada perquè es veu que té drets. Ara bé, una bona part de viquipèdies la tenen pujada ells sols sense tenir-la a commons: a l'anglesa, a l'afrikaans, a la bosniana, a la portuguesa, a la russa, a l'alemanya, a la persa, a la frisona, a la croata, a l'hongaresa, a la lituana, a la serbocroata, a la sèrbia, a la tailandesa i a la ucraïnesa, si no me n'he deixat cap. Aquestes que esmento només fan referència a l'article sobre l'escut sud-africà; no sé si n'hi ha d'altres que també tinguin afegida la imatge per il·lustrar l'article sobre el país, per exemple. Això no ho he mirat...

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Doncs podem seguir els mateixos passos.

Enric (discussiócontribucions)

@Vriullop: @Pere prlpz: Ho podem fer o està absolutament prohibit penjar res a la Viquipèdia que no sigui a commons?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Enric: Entenc que d'acord amb les nostres polítiques (que no estan ben documentades i es descriuen en pàgines contradictòries entre elles que porten anys sense editar-se) es pot pujar i compliríem també amb la legislació estatunidenca (fair use) i espanyola (dret de citació). Ara bé, això només val si fem servir la imatge per parlar del mateix escut. No valdria per fer servir l'escut decorant una taula o per representar la seva selecció de futbol.

Enric (discussiócontribucions)

Ja l'he carregada. Enllaça amb tres pàgines. A la viquipèdia anglesa, per exemple, enllaça amb quatre, i a la portuguesa també amb quatre; a l'alemanya enllaça amb vuit, etc.

Fotos i dibuixos de Poblenou

6
Resum per Paucabot

... disponibles per il·lustrar articles.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Qui treballi temes relacionats amb Barcelona, Poblenou, fàbriques, establiments... i necessiti imatges... sapigueu que estem pujant les imatges del Fons Gràfic d'en Xavier Badia (vegeu:Viquiprojecte:Fons gràfic Xavier Badia/Imatges a Commons ), fotografies fetes principalment entre 2006 i 2011 d'edificis de Poblenou i altres barris de Barcelona, a més d'alguns dibuixos reproduint-ne de desapareguts. Fixeu-vos en els textos de descripció perquè us poden donar informació de propietaris (molts amb pàgina biogràfica a Viquipèdia) i activitats productives o comercials que s'hi han fet.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Dvdgmz: Pots preguntar-li si té alguna foto de la fàbrica Netol ?. Estava a Tànger i Ciutat de Granada. És un edifici amb un nivell de protecció baix i el 2006-2007 varen fer un edifici de 12 plantes, salvant part de la façana. Jo tinc una, però no és meva. Merci

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Ok, li pregunto, m'imagino que sí però per la data que dius pot ser que sigui just de llavors. Dic algo.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

@Amadalvarez doncs no, la seva foto és del 2007 :-( ja estava fet l'edifici. Caldrà trobar algú altre que hagi fet la foto abans de 2006.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Per cert, per què és?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ara és un edifici d'oficines. La meitat l'ocupa INDRA i l'Ajt. de Barcelona té 3 plantes.

Resum per Vriullop

No hi ha llibertat de panorama a Andorra. Els edificis estan protegits un mínim de 70 anys.

Enric (discussiócontribucions)

La llista de monuments d'Andorra la Vella està quedant més pelada que una rata...

Vriullop (discussiócontribucions)

És un problema que es podia esperar a pesar de fer la vista grossa. Es va trobar que a Andorra no hi ha llibertat de panorama desprès de fer la primera edició WLM.

Enric (discussiócontribucions)

No acabo d'entendre el concepte de la llibertat de panorama en general. Vol dir que no es poden fotografiar edificis fins que no faci 80 anys (o els que siguin) que siguin morts tots els que van participar en l'obra, des de l'arquitecte, l'aparellador, el manobre i els paletes fins als transportistes del ciment i la runa?

Vriullop (discussiócontribucions)

70 anys, igual que a França, i segons l'autor de l'obra, normalment l'arquitecte. Es podria discutir si un edifici determinat és una obra prou singular, però estant catalogats com a monument ho deuen ser. A més, no hi ha constància dels arquitectes, per això s'ha considerat 70 anys desprès d'acabada l'obra. Per exemple, l'antiga Clínica Vilanova, datada 1938-1948, està a c:Category:Undelete in 2018, a restaurar d'aquí dos anys.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Entenc que estem basant-nos en art.45-d i en que no hi ha aparentment altre article que el limiti.

Algunes coses que em pregunto:

  • Això afecta a la fotografia d'obres d'art o a qualsevol reproducció? Un pintor pot fer un oli o aquarel·la de l'espai públic on aparegui una escultura amb drets vigents?
  • Què vol dir "incorporades a un edifici" si no ho estan no es protegeixen?
  • No hi ha una mena de "fair use" que es pugui interpretar com a llibertat de panorama, donat que andorra té una llei d'esperit més aviat anglosaxó? No sé si el 16.b podria tenir aquesta interpretació o seria passar-se.

Llei andorrana:

http://www.wipo.int/wipolex/en/text.jsp?file_id=187689#LinkTarget_20

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquest article el veig tan poc concret que tant pot cabre-hi qualsevol cosa com no cabre-hi res. Quina és l'"expotació normal" de l'autoria d'un edifici? Si publiquem la foto a la Viquipèdia estem fent que l'arquitecte guanyi menys cobrant per les postals que potencialment es podrien fer sobre l'edifici?

Veient l'explotació normal de l'Atomium de Brusel·les i la il·luminació nocturna de la Torre Eiffel, que són dos casos sense llibertat de panorama on els propietaris dels drets restringeixen molt l'ús de les fotos perquè consideren que perjudiquen la seva explotació de l'obra, sembla que publicar una foto d'un monument pot no estar inclòs en el que permet l'article 16b.

Per altra banda, el fet que la immensa majoria dels que tenen drets sobre aquests edificis no en deuen estar explotant la imatge semblaria afavorir la idea que publicant-ne fotos no perjudiquem cap explotació normal, i més si de fotos d'aquests monuments ja n'hi ha més per Internet.

Per últim, per carregar aquestes fotos, a més d'aclarir aquest dubte sobre l'article (difícil) ens caldria adaptar-hi la nostra política d'exempció (difícil també), perquè el que està clar és que aquest article no permet pujar imatges a Commons amb una llicència lliure.

Art públic de Barcelona

4
Resum per Paucabot

Fotos d'art públic de Barcelona a Commons?

Canaan (discussiócontribucions)

Hola. Volia saber si les imatges de la web d'Art Públic de l'Ajuntament de Barcelona es poden usar a Commons. Hi ha una Nota Legal que posa: «Aquest web vol ser un instrument de difusió cultural i en aquest sentit és de lliure accés i lliure disposició en l'àmbit cultural i educatiu, salvant els drets de propietat intel·lectual i citant sempre la procedència i autoria de textos i fotografies. La utilització comercial requerirà autorització expressa de l'Ajuntament de Barcelona». Gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Deixant de banda la interpretació un xic vague de la primera frase, la segona "La utilització comercial requerirà autorització expressa de l'Ajuntament de Barcelona" vol dir que no es pot publicar amb una llicència lliure que permeti que qualsevol en faci qualsevol ús comercial, i això és un dels requisits imprescindibles a Commons.

Una altra cosa és que si féssim una nova política d'exempció de material no lliure potser això hi podria entrar.

Canaan (discussiócontribucions)

Bé, gràcies.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

No sóc massa partidari de fer una nova política per incloure-ho. Especialment en aquest cas en que són obres d'art públic, que es poden anar a fotografiar de nou i amb la llibertat de panorama no hi ha problema en publicar-les. Només em plantejaria una polítitica diferenciada de Commons per obres no lliures per a obres que realment no poden ser reproduïdes lliurement i que tindran els drets vigents encara molts anys i que són rellevants (un Miró per exemple) però no val la pena perquè en aquests casos els titulars de drets no ens ho posarien fàcil.

En general fer excepcions comproment la reutilització de Viquipèdia i facilita que qui la republica (apps de mòbil, webs, publicacions) caigui fàcilment en vulnerar llicències sense saber-ho, perquè pensa que tota la Viquipèdia és llicència lliure.