Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

lat=Icona de la taverna multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
Yuanga (discussiócontribucions)

Algú sap perquè a Commons no s'accepten les imatges amb CC marcades amb "no commercial", si és una entitat sense ànim de lucre?

Vriullop (discussiócontribucions)

No és una qüestió d'obtenir lucre sinó una restricció que limita la difusió. Està explicat a c:Commons:Licensing/Justifications/ca "Sense ús comercial, artistes professionals, laboratoris de recerca industrial, reeditors i petites empreses queden fora del circuit."

Més extensament, en la definició de Free Cultural Works reasons not to use a Creative Commons -NC license

Yuanga (discussiócontribucions)

@Vriullop gràcies. No em queda gaire clar el que em comentes, però ara em miro els enllaços a veure.

Convido a gent a col·laborar aportant les seves fotografies a wikimedia, i una pregunta recurrent és "es poden fer d'or amb les meves imatges?". Vull trobar uns bons motius per tal que això no sigui un impediment.

Vriullop (discussiócontribucions)

Difícilment ningú es farà d'or amb una llicència CC-BY-SA. Cal indicar qui és l'autor i quina és la llicència. Per exemple és impensable fer-ne una postal, desacreditaria l'editor que digui que usa imatges lliures i que ha estat incapaç de fer una foto pròpia. Ara bé, fent-ne difusió via Commons potser aquest editor contacta l'autor per fer negocis i que d'altra forma no hi hagués arribat mai. Si un encara hi té recances sempre pot rebaixar la resolució de forma que sigui suficient per usar en línia i insuficient per una còpia impresa de qualitat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Un argument és que ningú es farà la barba d'or perquè ningú pagarà per obtenir el que es pot obtenir gratis. Si algú fa una postal amb una foto lliure de Commons el que està venent no és la foto sinó la feina d'imprimir la postal, perquè la foto se la pot baixar qualsevol de Commons.

De fet el problema no són els que facin un ús (comercial o no) de la imatge complint la llicència sinó els que se saltin la llicència, i això no depèn de com sigui de lliure la llicència.

Ara bé, sobre baixar la resolució compte que fa uns anys es va plantejar el cas a Creative Commons i van dir que l'obra coberta per la llicència era la foto, en totes les seves resolucions, no només la versió de baixa resolució, de manera que si una foto publicada en baixa resolució amb una llicència lliure es publicava en alta resolució amb una llicència privativa, la llicència lliure també cobria la versió d'alta resolució.

QuimGil (discussiócontribucions)
Passa-li això a qui publiqui materials amb restriccions no comercials.
Resposta a «"No commercial"»
Discasto (discussiócontribucions)

He actualitzat la plantilla corresponent, commons:Template:attribution-gencat per recollir en una categoria de commons les imatges d'aquesta procedència. La llicència de les imatges no és ni CC-0 ni CC-BY-SA. Si us plau, usadla juntament amb la plantilla commons:Template:LicenseReview per poder validar (i que no passi que, si alguna web deixa d'estar disponible, no es puguin verificar). Gràcies (faig servir un traductor automàtic i pot haver-hi errors)

Resposta a «Imatges de la Generalitat de Catalunya»
Sguastevi (discussiócontribucions)

Bon dia, estic intentant modificar una imatge que apareix a una infotaula, però quan vaig a modificar codi només m'apareix

U0jj5y4a5oqeerc8

però no hi ha manera de veure tots els camps i no sé com modificar des d'aquí la imatge. Com ho puc fer?

Cpons (discussiócontribucions)

Has d'anar a la pàgina de l'organització que vols modificar a Wikidata i actualitzar/canviar les dades necessàries:

https://www.wikidata.org/

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Sguastevi

https://www.wikidata.org/wiki/Q5016197

Guedes Slayer (discussiócontribucions)

No consigo carregar la fitxer

Amadalvarez (discussiócontribucions)

La tens carregada a commons ?.

Passam el nom o l'enllaç i te la carrego a WD.

Per cert, ara hi ha Façana del Museu de la Música de Barcelona.JPG la vols canviar ?

Sguastevi (discussiócontribucions)

Gràcies a tots! Amb el wikidata ho vam resoldre!!!

Resposta a «Inserir o canviar imatge a una infotaula»
Guedes Slayer (discussiócontribucions)

Porque que no da pra carregar la fitxer?

Vriullop (discussiócontribucions)

La càrrega en local està restringida. Puja el fitxer a Commons: c:Special:UploadWizard

Resposta a «Porfavor ajude»

Peus de foto a Wikidata

12
Resum per Paucabot

Sembla que recomanam usar wikitext als subtítols de WD

Paucabot (discussiócontribucions)

Crec que no ho tenim unificat i potser estaria bé parlar-ne. Darrerament trasllat bastants peus de foto (llegenda (P2096)) a Wikidata però tenc el dubte de si dur-los allà en text pla o amb sintaxi wiki (cursives i enllaços interns, bàsicament).

Quina de les dues opcions us sembla millor?

Yuanga (discussiócontribucions)

Jo, quan creo peus d'imatge a wikidata afegeixo de vegades sintaxi wiki, bàsicament enllaços interns.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Igual que @Yuanga. Enllaços, si. Formats, no m'ho he plantejat. Però no estic en contra

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo ho deia perquè no és gens còmode posar sintaxi wiki en aquella microcapsa. En realitat, em pensava que no es podia i que només acceptava text pla fins que vaig descobrir que estava equivocat...

Paucabot (discussiócontribucions)

Acab de llegir aquí que el motiu per no posar sintaxi wiki als peus de foto és per la reusabilitat, és a dir, perquè es puguin usar fora de la Viquipèdia.

Us sembla, idò, que recomanem des d'aquí (i a partir d'ara) no posar sintaxi a les llegendes de Wikidata?

Yuanga (discussiócontribucions)

No em fa especial il·lusió, però si és el que es recomana des de wikidata...

Townie (discussiócontribucions)

D'acord amb en Yuanga. Segueixo pensant que hi hauria d'haver alguna manera d'indicar com s'han d'escriure certes paraules (com obres i espècies en cursiva)

Paucabot (discussiócontribucions)

He estat cercant si aquesta norma es basa en qualque política i no l'he trobada. De l'enllaç que us he passat (IMHO) deduïu vosaltres que és una opinió personal?

Townie (discussiócontribucions)

A la proposta de creació de la propietat ja va sortir el tema, però ningú no es va animar a discutir-ho... Potser es podria encetar el debat a la taverna de Wikidata per acabar-ho d'aclarir.

Yuanga (discussiócontribucions)

Ho veig convenient.

Paucabot (discussiócontribucions)

d:Wikidata:Project chat#Wikisyntax in media legend.

Yuanga (discussiócontribucions)

Entesos, sense sintaxi wiki doncs!

Resposta a «Peus de foto a Wikidata»
Maria SC (discussiócontribucions)

Hola, voldria saber si és possible pujar unes fotos, que he fet jo, d'unes escultures d'Àngels Freixanet. Aquesta escultora encara està viva, però les escultures estan al carrer. La idea era pujar-les per completar l'article sobre ella.

Medol (discussiócontribucions)

Diria que si estan al carrer no hi ha cap problema.

Millars (discussiócontribucions)

Si estan a una via pública de forma permanent, a Espanya hi ha llibertat de panorama, per la qual cosa sí que es pot fer una obra derivada (foto).

Maria SC (discussiócontribucions)

Gràcies, ara acabo de pujar les fotos.

Resposta a «Fotos d'unes escultures que estan al carrer»

Fotos de wikidata no ixen al Creador de llibres

4
Resum per Paucabot

El creador de llibres en general no funciona gaire bé

Pacopac (discussiócontribucions)

Hola, m'he adonat que les fotos que es mostren als articles si venen de wikidata, amb la ferramenta de Creador de llibres estes no apareixen al llibre, i si estan al propi article sí. És una llàstima ja que deslluïxen molt els llibres. Ja direu si té solució ;-) Gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pacopac Diga'm despistat però no sé que és el "creador de llibres". Un enllaç, porfa....

Paucabot (discussiócontribucions)

Ajuda:Llibres

QuimGil (discussiócontribucions)

Un problema de fons és que tota la infrastructura de generació de PDFs a Wikimedia està en crisi. Hi ha un projecte en marxa per a renovar-la (vegeu mw:Reading/Web/PDF Functionality). Precisament per això, problemes com aquest de les imatges de Wikidata possiblement no trobaran cap desenvolupador que les arregli en la infraestructura vella, i la nova encara no està a punt...

Ara bé, penso que val la pena reportar el problema, a Phabricator o a la pàgina de discussió de PDF Functionality. He buscat una mica i em penso que ningú no l'ha reportat.

Fitxers per a lletres en ibèric

7
Resum per Paucabot

Sobre aquest alfabet

Vriullop (discussiócontribucions)

Algú que tingui pràctica amb fitxers SVG em vol ajudar? Ja em vaig barallar amb l'Inkscape i no som gaire amics. La qüestió és que m'he capficat en fer un programa que transcrigui l'ibèric d'alfabet llatí a sil·labari ibèric. En concret es tracta de completar la taula de wikt:Viccionari:Escriptura ibèrica. Són signes senzills. N'he reutilitzat alguns de l'epigrafia del grec antic, però en falten d'altres i potser corregir-ne algun per a que siguin de mida consistent com a conjunt tipogràfic.

Tenim alguns fitxers de noms a c:Category:Iberian script, per exemple usat a Bàrcino però no disponibles per Baetulo, Ilerda, etc. La idea és no haver de fet un fitxer per a cada nom sinó tenir totes les lletres per escriure qualsevol cosa.

QuimGil (discussiócontribucions)

Interessant. Pots posar una tasca concreta com a exemple? Una lletra que manqui i a on es pot trobar? Sembla lògic enforcar-nos primera a completar les lletres i llavors repassar mides consistents.

QuimGil (discussiócontribucions)

De fet, si les instruccions són clares te'n puc buscar algun/a voluntari/ària amb bona mà per a temes de disseny i amb ganes d'ajudar. Podries crear la tasca en anglès a Phabricator, o explica aquí i ja creo la tasca jo.

Vriullop (discussiócontribucions)
  • És una tasca senzilla, em sembla, potser més pròpia de c:Commons:Graphic Lab, però crec que per aquí hi ha gent que ho pot fer i que els pot interessar, si no estan de vacances.
  • Les lletres que manquen són les cel·les buides de la taula de wikt:Viccionari:Escriptura ibèrica, columna "signe".
  • On es poden trobar? En el document per Unicode enllaçat en les referències. És un pdf amb dues taules, a la pàgina 8 pel sistema dual i a la pàgina 9 pel no dual, les dues taules traslladades al Viccionari.
  • Un exemple. La primera que falta en la taula "é" en dual és a la taula d'Unicode pàgina 8 per dual amb un signe com però invertit verticalment.
  • Format consistent: es pot seguir el patró de les lletres gregues existents, mantenint la proporció amplada x alçada i mantenint els mateixos marges.
  • Aquest és el sil·labari simplificat, suficient per transcriure de forma consistent. Es pot anar més enllà, si se'n tenen ganes, fent les variants dels signes com la taula c:Greek epigraphic letters per ampliar l'article Escriptura ibèrica nord-oriental. La referències per les variants (gens fàcil de trobar) és Untermann copiat en un pdf (figura 1, baixa qualitat).
Edithsme (discussiócontribucions)

Hola de nou. Sóc l'Edithsme i tot i que això de les lletres no ho havia fet mai i tampoc he treballat amb fitxers SVG, crec que he pogut treure una aproximació "més artesanal" per dir-ho d'alguna manera però en png. Demà intentaré penjar dues lletres. Si serveixen perfecte i aniré fent a poquet a poquet i si no amb tota confiança em dieu que no són exactament el que voleu i cap problema. Prefereixo que em digueu la veritat perquè és bastant entretingut. Bona revetlla.

Vriullop (discussiócontribucions)

Gràcies pel teu interès. Realment haurien de ser en SVG per a aquest tipus de fitxers i per coherència: c:Help:SVG. M'he llançat a fer una prova, per exemple wikt:baitolo, tot i que està en petit ja es veu que les lletres ballen, unes amunt altres avall, i massa separades. Em comenta en Dvdgmz que s'haurien de passar per Fontforge, on es poden importar en SVG, per ajustar gruixos, mides i marges. Ho he aparcat de moment a veure si hi ha alguna resposta via la UOC.

Edithsme (discussiócontribucions)

Doncs cap problema, de fet m'heu fet un gran favor perquè no coneixia aquest programa, així que com veig que és de programari lliure he decidit que aquest estiu me'l baixaré i em divertiré una estona amb ell. Una abraçada

Resum per Paucabot

Ajuda

MarinaFF (discussiócontribucions)

Quina opció he d'escollir per pujar una imatge en la que hi surto?

Ssola (discussiócontribucions)

El titular dels drets de la fotografia és normalment l'autor. És el titular qui ha d'alliberar la imatge sota una llicència compatible amb la Viquipèdia.

A més, si apareixen persones identificables a la fotografia, cal el consentiment d'aquestes persones, segons la legislació de cada país, per poder publicar la imatge amb la llicència corresponent. Assegurar aquest consentiment és responsabilitat de la persona que puja la imatge. Més info a commons:Commons:Photographs_of_identifiable_people/ca.

Tens dues opcions:

  • (opció més senzilla) Que el titular dels drets de la fotografia pugi ell mateix la imatge a Wikimedia Commons, alliberant-ne els drets.
  • (opció més complicada) Que el titular dels drets de la fotografia faci una declaració alliberant la imatge sota una llicència lliure. Caldria seguir el procediment descrit a commons:Commons:OTRS/ca.

Si necessites més ajuda, no dubtis a tornar a preguntar.

TFG Infografia per la Wikipèdia

5
Resum per Paucabot

Presentació d'aquesta estudiant

NuriaWrite (discussiócontribucions)

Hola a tots i totes.Em dic NuriaWrite i sóc estudiant Multimèdia. Estic quasi al final de grau i havia d'escollir un àmbit per fer el meu TFG. Vaig veure que hi havia la possibilitat de fer-ho sobre wikipèdia, fent una aportació amb una infografia al WikiArs i aquí estic. Em sembla molt interessant saber com funciona aquest entorn i descobrir perquè tanta gent col·labora desinteressadament. Espero que la meva col·laboració serveixi per aportar una mica més de coneixement al món.

Salutacions!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvinguda. Si tens algun dubte, aquest és el lloc per a preguntar i un o un altre et respondrà.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Hola, tutoritzo des de la UOC el TFG de la Núria i no tinc dubtes que rebrà el suport que necessiti de la comunitat viquipedista. Treballarà en gràfics de biologia cel·lular i comptarà amb l'assessorament en aquest camp d'en @Xavier Dengra

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Apa, @NuriaWrite, quins dos mestres que tens !!

NuriaWrite (discussiócontribucions)

Espero aprendre molt :)