Usuari Discussió:Robertgarrigos

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Usuari Discussió:Robertgarrigos/Arxiu 1 en data 03-12-2021.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bon dia. Estàs millor ?

A veure: Aquí trobaràs un debat sobre si ha de ser propietat o qualificador que, si no ho he entès malament, acaba sense conclusió tancada. Un argument per tenir el format codi-catàleg era assegurar que no s'assignaven items a catàlegs sense posar-li també el codi. A les llistes de més avall es veu que un 20% dels items de música que tenen catàleg com a propietat, no tenen cap codi vinculat.

Però hi ha dues coses que t'agradaran: a) Li van treure l'obligatorietat de ser qualificador i b) es va acceptar una proposta per escriure-ho de les dues formes simultàniament, tot assumint que és una redundància.

Segon punt. Allò de que hi ha casos en format catàleg-codi ho he estat mirant.

 • tots els catàlegs que apareixen com a propietat. Hi ha molt popurri i poca música. Hi ha 68.799 items en 417 catàlegs. D'aquest, només 3.351 items tenen codi
 • tots els catàlegs de música que apareixen com a propietat. Hi ha 1.014 items en 51 catàlegs. D'aquest, només 918 items tenen codi
 • tots els catàlegs de música que apareixen com a qualif. És a dir, format codi-catàleg. Hi ha 5.188 items en 72 catàlegs

Fi de la informació.

Parlem.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Gràcies, mestre. Com sempre molt exhaustiu. Entenc el problema pel doble ús de catàleg, com a "té un" o "és membre de". Per mi, en música, l'ús és clar: una peça musical és membre d'un catàleg i el seu qualificador és el codi.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Fa poc vaig estar corregint premis de cinema a WD. Hi ha un munt de gent que tenen "Oscar" com a premi rebut, sense indicar quina categoria, ni quin any. En molts d'aquests casos, també tenia altres Oscars correctament informats. Llavors, el dubte era "serà el mateix i es pot eliminar?".

Si no fos un premi anual, sinó discrecional, únic per persona i que poden rebre diverses persones per any (com la Creu de Sant Jordi) no seria massa important. Però els Oscars són únics per any i una persona pot rebre diversos a la seva vida, per tant, la dada és important.

Suposo que quan van crear la propietat volien assegurar que el número de l'obra dins el catàleg fos informat. En música, molts catàlegs estan vinculats a un autor (Köchel, BWV..) i de poc serveix que li hi posin el catàleg a les seves obres si no s'indica, també, el número. Però estic d'acord amb tu que la lògica és la que proposes.

Per tenir les esquenes cobertes, deixaria un missatge de la decisió (com cosa feta) a la discussió de la propietat. Perquè no puguin dir que no vas avisar.

Una altra cosa, S'ha creat la Catàleg raonat (P9969) pels autors que ho tinguin.

Apa, Bon dia !

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Gràcies. Ho faré.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Avisa'm, que faré claca....

Robertgarrigos (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

comentari fet.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Gràcies. El que no pillo és aquesta propietat p5008.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

La P5008 permet assignar items a un grup, qualsevol cosa que vulguis. S'hi assembla al concepte de "membre de", que igual serveix per una institució, un grup de folk, una associació o un club selecte. Però si aquesta està pensada per persones, la P5008 és per qualsevol mena d'items. Per exemple, si vols fer la llista dels 1.000 articles que totes les WP haurien de tenir, la llista d'assistents a la Viquimarató 2021, o qualsevol altra frikada. És obvi que algú ha fet la llista prèviament, però no és cap catàleg "formal". Jo el que deia és que m'ha fet la sensació veien els resultats que alguns d'aquests "catàlegs", no ho són com a tal, sinó son "la llista de ....".

Veig altre cas de catàleg sense codi que és un problema de manca de coneixement de l'estructura. El segon cas més nombrós de la llista és Directory of Open Access Journals (Q1227538), un directori que JA TÉ la propietat Identificador Directory of Open Access Journals (P5115) per ell solet i que està informat en 10.937 items dels 11.026 items que tenen la P927 i no li caldria.

Per últim, curiositat: el "catàleg" Deu Fugitius Més Buscats per l'FBI (Q1386729), està en 15 entrades !!!.

Vaig a mirar la infotaulña.

Apalis !

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Per cert, el que no m'agrada és que els catàlegs i els codis surten barrejats a la infotaula: Winterreise. Primer surten els catàlegs i després els codis, no D911 i Opus 89, com hauria de ser a l'exemple del Winterreise. De moment no m'hi poso :-(

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Això està xupat.

Vaig a dinar i t'ho faig.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bé. Ja està arreglat per a que ho mostri bé. Però és el codi que tracta codi-catàleg.

Ara et deixo a tu el repte de fer el tractament doble alternatiu. És molt fàcil.

Resposta a «A voltes amb el Catàleg (P972)»
Lohen11 (discussiócontribucions)

Hola, d'on havies tret la informació del cònjuge de la Mayka Navarro que vas posar a WD?

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

No hi vaig posar una referència? No ho recordo. No és correcte? Canvia-ho, si cal.

Lohen11 (discussiócontribucions)

Si trobessis la referència, millor, però en tot cas el mateix Toni Clapés (que vas posar) ho ha desmentit per la ràdio i han aprofitat per malparlar de la Viquipèdia, com és costum entre periodistes...

Docosong (discussiócontribucions)

Si, en el moment que ho sentit ho he canviat. És el mateix bucle de sempre quan surt mencionada la Viquipèdia als mitjans de comunicació.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Ostres, doncs ja em sap greu. Que ho vaig buscar i trobar a diversos llocs, segur. Ara, no ho recordo on.

Resposta a «Mayka Navarro»
Loupeter (discussiócontribucions)
Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Doncs sí, molt millor. Ho faré així a partir d'ara. Moltes gràcies!

Loupeter (discussiócontribucions)

A tu!

Paucabot (discussiócontribucions)

Perdonau que m'hi fiqui. Si pot ser, estaria bé usar {{Google Books}} (que usa google.com, però supòs que es deu poder canviar), que simplifica la crida a la web.

Loupeter (discussiócontribucions)

Gràcies Pau, desconeixia la plantilla, fa alguns anys que intento treure a Google de la meva vida.

Paucabot (discussiócontribucions)

Idò no et serà fàcil ...

Loupeter (discussiócontribucions)

Cert, però si no fas res, res no canvia

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí, sí. Totalment d'acord.

Resposta a «Referències de google»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Mira de fusionar el viquiprojecte que has creat amb el que tenia mig fet : Viquiprojecte:Funcionament VP 2022

El teu nom m'agrada més, i a més a més, és el que has publicitat. Endavant !

Avui estaré fora tot el dia i no m'hi puc posar jo

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Mira que t'ho volia preguntar, si havies fet alguna cosa... ok.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)
Amortres (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Amortres, podríem dir que sí, però hem fet vacances d'hivern i hem aprofitat per dedicar-nos a la QQ, però ens hem de posar immediatament. Vols ajudar-nos.

Aprofito per felicitar-te per muntar la Quinzena de la Qualitat. A l'igual que altres temes de manteniment o gestió, acaben sent unipersonals i quan l'editor que s'encarregava ho deixa, tot s'atura.

La idea del Viquiprojecte:Actualització de processos neix de les poques vocacions que hi ha entre els editors a participar en tasques comunitàries, del tipus que siguin. L'olfacte em diu que la gent les veu menys atractives, feixugues i suposen que no ho sabran fer, ja que de facto, són poc actius en aspectes participatius. Fixa't el cas de la QQ. Altres edicions participaven una vintena d'editors. Mira les discussions que s'han fet sobre FR o "més administradors", etc. Pocs i sempre els mateixos. Creiem que cal:

 • que els editors prenguin consciència de la importància de la seva participació, ja què la VP és un projecte comunitari i sense jerarquia, per tant, diferent al que tenim a la nostra vida habitual. Aquí no hi ha estructures orgàniques que fan les tasques comunes com la neteja, l'urbanisme o la justícia. Per tant, la participació i les decisions són més pròpies d'una democràcia directa i sense ningú participant, només som formigues produïm textos.
 • que no tinguin dubtes o por a la dificultat de la normativa o de "com es fan les coses aquí". Recentment he sentit aquesta frase com a argument per justificar errors per part d'editors amb milers d'edicions. En realitat, el desconeixement no era d'aquesta o aquella directriu, sinó del desconeixement de la lògica de funcionament de la comunitat. Creiem que fent que la gent participi d'aquest projecte permetrà, o bé modernitzar i simplificar el corpus normatiu, o bé descobrir-lo i sentir-se autor de la seva (re)aprovació.

En resum, creiem que cal simplificar processos, però si acabem no canviant res, haurà pagat la pena l'acostament del màxim nombre d'editors al debat i a la interiorització del funcionament.

Estaria encantat de comptar amb la teva col·laboració.

Amortres (discussiócontribucions)

Jo he anat afegint en la taula que havíeu muntat els temes que he vist que anaven sorgint a debat. Com li he dit a @Medol sobre la renovació del Viquiprojecte:Els 1000 Articles sobre la cultura catalana que tota viquipèdia hauria de tenir, el mes de gener el volia dedicar a anar muntant la taula de QQ22 i netejar categories, ara que tinc la pràctica i abans que se m'oblidi, perquè ja quedi bastant adelantada. A partir de febrer soc tot vostre per col·laborar en el què vulgueu, però conec les meves limitacions i crec que no soc gens adient per liderar cap dels dos projectes perquè com no defugeixo problemes enquistats i tendeixo a forçar els límits en les tasques de manteniment, tensiono les situacions i habitualment causo polèmiques, havent de revertir accions més duna vegada. Aquesta feina necessita el lideratge d'algú que pugui arribar a consensos.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No és tant liderar com organitzar el projecte perquè a la gent li resulti fàcil participar. Això que dius d'anar afegint temes, és molt important, perquè de queixar-se tothom sap, però quan li dones una llista per demanar, miren cap un altre costat. Si fem una llista "sucosa" ho tindran més fàcil per participar. A més, he muntat un sistema de ping a tots els participants d'un projecte sense que et calgui saber quins són, ni el hagis d'escriure un a un. Et pot servir per altres VProjectes. Un altra idea que tenia era fer un calendari de debats a partir de la llista ordenada pel que vulguem: urgència, importància, freqüència d'aparició, etc. Amb una planificació de debats i avisant tothom que hi vulgui participar, segur que augmentem l'assistència.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)
Resposta a «viquiprojecte duplicat»
Pau Nemo (discussiócontribucions)

El peu de la imatge de la taula és incorrecte. Probablement no és culpa teva. Jo no ho sé corregir. Salut!

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

És un problema amb la infotaula. Si fas clic a la imatge podràs veure totes les imatges que hi ha a la WD. A la infotaula es veuen totes les llegendes de les imatges, encara que només es mostri la primera imatge. Ara veuràs que es veuen dues llegendes, perquè n'he afegit una. M'ho estic mirant.

Pau Nemo (discussiócontribucions)

Mercès per la bona feina i el teu comentari.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

De moment ho he resolt mostrant només el primer text trobat, que no resol el problema si només n'hi ha un i no és el de la primera imatge, en el cas de tenir diverses imatges. A veure si faig una consulta amb el mestre @Amadalvarez:

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Robertgarrigos @Pau Nemo Arreglat: Special:diff/29007582

L'explicació és: la recuperació d'imatge i el seu peu s'ha de fer simultàniament en una única lectura WD. La infotaula feia servir un codi antic que funciona bé quan no hi ha múltiples imatges, o no tenen peu (P2096).

Tal com actuava recuperava la primera imatge i després el primer peu que trobava en català. Com que la primera imatge (en realitat és la quarta, però té activat el flag de "preferit") no tenia peu català, i la primera imatge amb peu català era la 5a, feia un entrecreuament il·lògic.

Salut !

Resposta a «Òbol»
Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia, Robert. Respecte d'aquest canvi, només comentar-te que {{Infotaula d'indret}} és una redirecció a {{Indret}}. El canvi no fa res, més aviat complica la cosa ja que substitueixes una plantilla per una redirecció.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

ah, doncs sí, es clar. Però, no té massa sentit, això, no? No s'estan introduint les infotaules com un element més nou i específic per a les taules d'informació de la dreta? Tindria més sentit usar una infotaula i no una plantilla.

Paucabot (discussiócontribucions)

{{Indret}} és una infotaula, encara que no dugui la paraula infotaula al nom. {{Infotaula indret}} és un sinònim d'{{Indret}}. El que sí que és cert és que és de les poques infotaules que no usa aquesta paraula en el nom.

Resposta a «Indret»
Amortres (discussiócontribucions)

Salut! Com cada any per aquestes dates, arriba la Gran Quinzena Anual de la Qualitat, quan dediquem un temps a corregir incidències en els articles. Si no ho has fet ja, et convido a que passis per la pàgina de coordinació del projecte i vegis quines tasques es poden fer. Moltes gràcies i una abraçada!

Resposta a «És el temps del manteniment»
Pinshiulo (discussiócontribucions)

Molt interessant i ben presentat. Per part meva, he fet bastants articles d'obres de músics (Bach, Handel, Beethoven, Mozart, Vivaldi...) i amb les de Brahms i Schubert, vaig fer alguna cosa de lieder. Però ara estic amb el cap en altres coses. Ho tindré present si torno a entrar a fons en música.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)
Resposta a «Lieder»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvingut, Robert. A la teva presentació dius que t'interessen els articles d'informàtica i que dissenyes pàgines web. (corregeix-me, si m'erro)

L'interès arriba a fer alguna petita (o gran, tot depèn) programació ?. Estàs familiaritzat amb l'HTML ? Podries/voldries poder fer edició d'imatges, com ara crear icones ?

Si res de l'anterior t'interessa i el que volies era només escriure articles sobre informàtica, no pateixis que tens molta feina, ja que tinc la sensació que és una de les àrees de coneixement que tenim més desatesa.

A disposar per tot allò que et faci falta, Salut !

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Hola Amadalvarez, només t'erres en el temps verbal, que era en passat, tot i que el verb correcte era més aviat desenvolupar. Feia servir drupal i després backdrop, principalment, malgrat que també havia fet minisites amb html i css exclusivament.

Ara, de tot això, n'estic una mica "jubilat" i m'estic centrant més en la navegació a vela. Però encara faig alguna petita cosa d'ús personal quan tinc ganes de fer alguna cosa diferent. Què proposes?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No sé si ja em tens identificat, i saps que em dedico -fonamentalment- a fer infotaules i treballar amb Wikidata.

Les infotaules (la caixa vertical a la dreta dels articles) són unes plantilles de maquetació per presentar les dades. Estan fetes amb un llenguatge d'scripts propietari de la plataforma wiki i/o amb codi LUA que és més versàtil que els scripts però requereix més coneixements tècnics.

Wikidata (acabés de començar amb VP i ja t'estic presentant una altra plataforma) és una base de dades que conté les dades estructurades que hi ha a totes les wikis (dates, càrrecs, obres, característiques, georeferències, etc.) i altres dades que externament a l'entorn wiki s'han carregat. No és difícil per algú amb coneixements bàsics d'informàtica, però complicat per perfils més propers a les humanitats, per exemple. Actualment la VP obté els continguts de les seves infotaules a partir de les dades contingudes a WD. És a dir, tenim totalment integrats tos dos projectes.


Per raons que et pots imaginar, la població d'editors amb experiència i dedicació al tema és molt reduït. Val a dir que hi ha un parell de desenes de persones que tot i entendre el codi, no fan el salt a "dedicar-s-hi" potser per respecte, potser perquè els hi agrada més fer articles. Així doncs, noves mans que, tot i no conèixer el llenguatge, tinguin una experiència prèvia en informàtica, són benvingudes.


El tema dels logos és circumstancial. A Commons hi ha milers de logos, però sempre que em cal algun per posar a les infotaules, acabo trobant "similars", però que li caldria algun retoc.

Bé, ara ja ho saps. Si t'interessa conèixer més detalls, m'ho dius. I si tens dubtes de qualsevol mena, compta amb mi.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

He vist que has treballat una burrada en la VQ!!

He llegit quelcom del LUA, però no m'hi he posat mai. Podem fer una prova. Deixa'm veure en què podria ajudar concretament i et dic si m'hi podria arribar "a dedicar".

Pel que fa als logos, jo mateix he retocat alguna imatge del Commons quan m'ha fet falta, tot i que no en sóc especialment dotat.

En definitiva, anem als detalls i potser hi puc dedicar temps si no hi tinc massa problema tècnic.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Mira el LUA (que són molts pocs els que en saben), però també el codi wiki per fer plantilles que està més estès.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Ja estic fent un curset de LUA :-) El codi per les plantilles ja l'he fet servir una mica en un projecte Wikimedia personal, però el refrescaré.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si consideres bo el curset, ja em passaràs la referència que jo ho tinc pendent des de fa mesos i no trobo el moment de posar'm-hi.

A les infotaules dins el codi wiki de les plantilles hi ha barrejat les crides a WD. Com que les plantilles estan pensades per a que se li passin els valors via paràmetre per part de qui les invoca i retornin un resultat, l'accés a un base de dades com a font dels valors a tractar és una mica anti-natural, però tenim el mòdul:wikidades (s'anomenen mòduls els aplicatius fets en LUA) que fa extracció de dades de forma moooolt intel·ligent i versàtil i s'encaixa dins les plantilles com si estiguessis cridant un subfunció més.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Hi va haver una època que em vaig instal·lar el MediaWiki per avaluar-lo per un projecte personal i conec una mica tot això. Digue'm exactament què necessitaries i faig proves.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Vull que hi hagi més editors capaços de mantenir les plantilles, especialment les infotaules. Si vols veure com estan fetes i, a partir d'aquí tens dubtes sobre coses que et resultin noves o tecnicismes que no coneguis, ho parlem i si cal fem video trucada.

L'inventari que tenim per controlar les infotaules, veure els volums que maneguen, controlar canvis massius i anar identificant com millorar-les o fusionar-les, etc. està a Viquiprojecte:Adaptació de plantilles a Wikidata/infotaules

Un dels temes que tenia per obrir és la integració d'una colla de plantilles dins Plantilla:Competició esportiva.

Podries començar mirant-la. És una infotaula de les bàsiques. Seria una bona oportunitat per a què et familiaritzis en com funciona i, a partir d'aquí aniríem incorporant plegats funcions més complexes fins aconseguir integrar-les.

Com ho veus ?

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Perfecte. M'ho miro i et dic com va. Moltes gràcies.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

He retocat el missatge anterior. Ve a dir el mateix, però millor expresat

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

ok.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Aproximadament. Però primer has d'estar segur d'entendre com funciona l'arquitectura de plantilles que tenim, més que els detalls.

Per exemple, totes les infotaules estan estructurades per capes. Hi de 2, 3 i algunes de 4. Aquesta és de dos.

 • La capa més bàsica és la que munta tota l'estructura dels HMTL per tal d'aconseguir fer la capsa amb dues columnes: la dels labels (esquerra) i la de les dades (dreta). Això ho fa la {{Infobox}} o {{Infotaula}}, és una redirecció. Cal entendre com va i els tipus de línia, etc. però no s'ha de modificar. És molt versàtil i fa molt bé allò que ha de fer. La virtud principal és que no cal preocupar-se, en general, del tema de formats, alineacions, etc.
 • La següent capa és la que ves a Competició esportiva. Aquí es recuperen les dades amb el mòdul:wikidades i es passen com a paràmetres a Infobox.
 • Les infotaules amb 3 capes són les més complexes (persones, indret, organització esdeveniment, etc.). En aquest cas, el que fins ara feia la segona capa s'ha dividit en dues:
 • Una capa de dades, que fa totes les crides a Wikidades i li passa els resultats a una capa de presentació que només els prepara per passar-los a Infobox. El motiu és que en les complexes, sovint les condicions de quan mostrar o no podien ser complexes i com el llenguatge és un script sense opció a bucles o a crear sub-processos dins la plantilla resultava molt difícil fer certs tractaments. És un format, no obstant, que m'estic qüestionant perquè el mòdul:wikidades ha crescut en capacitat per formatar resultats i li queda menys feina a la capa de presentació.

En el cas que farem, provarem si suporta bé estar tot junt, tal com és ara.

Ara et passo un missatge amb el tema fusió.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Ja vaig recordant com funciona el tema de les plantilles.

De fet, el que s'hauria de fer és ampliar la plantilla de competició esportiva perquè acceptés els camps específics d'un torneig de tenis. Per exemple, a la plantilla actual de torneig de tenis hi ha un camp superfície que no és a la plantilla de competició esportiva i s'hauria d'afegir als 73 camps que ja té i enllaçar-ho a la propietat 765 de la wikidata. Naturalment, això s'ha de fer utilitzant els paràmetres de la infotaula pel que fa al posicionament i estil de les dades.

Vaig més encaminat?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Vas força ben encaminat.

La integració d'infotaules té més de procés de conversió que de dificultat tècnica.

Quan no hi havia WD, tota la informació s'havia d'entrar amb paràmetres manuals.

A més, les característiques d'una muntanya no són iguals a les d'un riu i els primers editors es van fer infotaules a mida per cada cosa, ja que no calia posar-hi masses paràmetres, només els que cada cas tingués necessitat.

Com que hi havia una plantilla per cada cosa, molts paràmetres no eren coincidents i els que si coincidien (club, data, esport, etc.) no tenien el mateix nom.


En començar a incorporar WD els paràmetres manuals -que s'han conservat perquè hi ha milers d'articles amb contingut que no tenim a WD- no eren imprescindibles i, per tant, vàrem poder fer infotaules amb tants conceptes com calguessin perquè ningú s'espantava que una infotaula entengués 100 paràmetres, ja que, si no volia, no els havia d'emplenar. De fet, després de 3-4 anys de traumes constants per l'enyorança de com es feia abans, avui quasi bé ningú els fa servir. Li resulta més còmode escriure "infotaula persona" i esperar que el "miracle de WD" li empleni amb dades que ni s'imaginava que sabíem d'aquell personatge.

Va ser llavors quan vàrem començar a fusionar infotaules similars, per exemple de tenir una per cada professió vàrem passar a tenir una per qualsevol persona. Tothom es preguntava com fèiem per saber que calia mostrar en cada cas, segons la professió de la persona. I la resposta és fàcil: la infotaula mostra tot allò que té previst, si ho troba informat. Abans no podia ser que un polític hagués estat esportista o que un químic fos polític perquè cada cas tenia un diccionari de dades propi. Ara, cada infotaula té un diccionari amb totes les propietats que hem considerat que aquell tema pot incorporar. D'aquí ve que el límit de la fusió per tenir una mida raonable de codi i no un monstre que consumeixi molts recursos, és que la temàtica comparteixi moltes propietats , tot i que altres només les aprofiten alguns articles.

Si mires la documentació de la infotaula esdeveniment, és el paradigma del calaix de sastre perquè sap mostrar qualsevol concepte que tingui a veure amb un fet singular o crònic, de dia fix, variable o de període, que passa en un lloc o a diversos, amb algú que l'organitza o per accident amb premiats o amb morts i ferits, etc. Veuràs que tracta un fotiment de propietats, però els resultats no tenen més de 15-20 línies que són les que apliquen a aquell tipus d'esdeveniment.


Val, anem a infotaula competició esportiva.

Abans de començar cal fer dos anàlisi:

 • quines propietats són comunes als casos que vols fusionar, i quines no. Dins de l'apartat propietats, cal identificar quins paràmetres manuals no tenen propietat WD ni previsiblement tindran mai. Quan les infotaules eren super especialitzades es podien mostrar dades com "núm. de pole position (o podis) de la temporada". Això requereix un manteniment brutal, ja que cada setmana canvia i si no tens un forofo de l'esport, es queda desactualitzat. Per tant, cal considerar si les mantindrem o les deixem caure (i explicar-li als seus clients...)
 • quina estructura de WD fa servir. Exemple: no és el mateix una competició com la lliga de futbol o un campionat de tennis, en un juguen equips i en l'altre esportistes individuals (si no van en la selecció). En el cas d'esports, a més, el nombre de nivells que caldria tenir a WD és molt gran i no sempre està ni pensat, ni desenvolupat. Que vull dir: Imaginem l'Open USA de tennis (que ara ha acabat? quines estructures d'informació hauria de tenir:
 • un item per cada classe de competició, que hauria de tenir els participants i els guanyadors.
Observa que no hi ha items per les sèries ni pels partits. Per que?. Doncs perquè ningí s'ha currat com haurien de ser, com s'haurien d'enllaçar amb la seva competició i quines propietats caldria per cadascun d'aquests nivells per cada esport.
Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Totxo molt interessant ;-) Ho vaig pillant. Faré la prova com em dius a l'altre missatge i t'aniré dient. Moltes gràcies!!

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

D'acord. Una altra pregunta: veig que, per exemple, la pàgina de la Supercopa d'Espanya de futbol té la plantilla de competició esportiva i la crida amb el següent codi:

{{Competició esportiva| imatge =Supercopa de España Logo.png|alt=150 px}}

Que només especifica una imatge. Com s'associen les dades de la wikidata amb la pàgina??

Tot això ve a tomb perquè no tinc clar com puc per proves de la modificació que faci a la plantilla. Ja veig que m'haig de crear una plantilla de prova (la tinc a Usuari:Robertgarrigos/proves/Plantilla:Competició_esportiva) i que hi ha la pàgina de proves de plantilla. Però en aquest darrer formulari has de posar el títol d'una pàgina que usi la meva plantilla retocada per verificar que funcioni correctament. Entenc, però, que no hi haurà cap pàgina creada amb la plantilla modificada que usi els nous camps. La podria crear jo al meu espai de proves, suposo, però llavors haig d'entendre com s'enllacen els articles amb les dades de wikidata. Espero haver-me explicat.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

T'he deixat un altre totxo-missatge, però et responc. Cada article està vinculat a un item (que trobaràs a la barra lateral esquerra: "Element a Wikidata") que comparteix amb totes les wikis que tenen aquest article. Per tant, ha d'existir una harmonització entre conceptes entre totes les WPs.

Quan plantifiques una plantilla dins un article, agafa les dades de l'item WD associat a l'article.

El mòdul wikidades recupera l'item de l'article, o el que se li indiqui al paràmetre |item=

Per fer proves, el millor és crear una plantilla:infotaula competició esportiva/proves i copiar tot el codi de la plantilla actual allà dins, així pots fer proves tranquil·lament. per no haver de tocar els articles, pots fer crides des de la mateixa plantilla posant-les entre <noinclude>{{infotaula competició esportiva/proves |item= Qnnnnnn}}</noinclude> just abans del codi. Mira el començament de plantilla:infotaula persona/proves i veuràs com fer-ho. L'avantatge és que qualsevol canvi que facis, li fas un previsualitzar i executa sense que calgui guardar el cas que li hagis posat al davant. És a dir, no et cal tenir article per provar com es comportarà amb un item determinat. Aquest comportament és fonamental per provar situacions que ja existeixen a WD, però que nosaltres ni tant sols tenim l'article.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bé no sé si saps com funcionen els tags noinclude i includeonly. Pots llegir: Ajuda:Plantilla#_i_

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Sí, sé com funcionen les etiquetes noinclude.

Veig com funciona el tema de les proves. Molt més fàcil així.

Anava a fer més preguntes, però he trobat això. Hi ha tal quantitat de literatura a llegir per entendre tot l'univers wiki que fa caure de cul. A poc a poc.

Moltes gràcies per les explicacions.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola. Com va la teva descoberta de WD ?.

No t'ho havia volgut dir fins ara, però entendre com funciona l'estructura de WD és important per tot allò que estigui relacionat amb les infotaules, tant per editors bàsics que volen afegir o canviar dades que es mostren i han de saber com fer-ho, com per fer o modificar el codi de les infotaules. Pren el temps que et calgui i, si vols, fem una video trucada i et faig una sessió de guia ràpida que et faci avançar ràpidament en els temes bàsics.

Per la meva part, he fet treballs preparatoris:

 • He preparat una taula (ara en excel) amb la llista de paràmetres i les seves propietats utilitzades a "competició esportiva". Una mena de diccionari de dades per anar afegint columnes amb la informació de les altres infotaules a mida que toqui integrar-les. Ara haig de sortir, però després la comparteixo amb tu.
 • La primera que integrarem serà Plantilla:Campionat del Món d'atletisme perquè és bastant similar i perquè té poques entrades.
 • He fet una modificació a Competició esportiva per tal de tenir "nombre d'equips" i "nombre d'atletes/jugadors" a WD sota la propietat Nombre de participants (P1132) ja que, pel que he vist, ens caldrà a tots els casos.
 • He fet un canvi en el tractament de les dates. La Data (P585) s'acostuma a posar quan un fet és de data única: lliurament de premis, atemptat, etc. Si un fet té una durada es fa servir la combinació de Data d'inici (P580) i Data de finalització (P582) encara que et manqui la primera (no saps quan va començar els estudis una persona, però sí quan va acabar) o la segona (saps quan va començar la guerra, però encara no ha acabat). Amb molts esdeveniment, com els campionats, he observat que conviuen la P585 i la P580-P582. El motiu és que la P585 (només indicant any) indica l'any de l'edició i les altres els dies de l'esdeveniment, com està previst. La versió que teníem, ignorava les segones, si tenia la P585.
 • Per últim, he afegit un gadget (plantilla:rastreig) que permet "marcar" els articles que acompleixen una condició determinada. En concret li demano que marqui els que fan servir determinats paràmetres manual que vull canviar o eliminar, per tal de poder revisar-los i canviar-los si ens fa falta, o simplement per comptar-los i saber si és una dada significativa o alguna idea que va tenir el seu autor, però a la pràctica no es fa servir.

Seguim !

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Ja m'hi he submergit, sí, a la WD. M'he mirat, una mica per sobre, algun dels teus tallers de WD que tens al perfil. Hi haig de dedicar més temps, sí, perquè és complex, però hi aniré entrant.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Robertgarrigos (discussiócontribucions)

M'ho miraré. Potser aniré una mica més lent del que esperava, perquè m'ha sorgit l'oportunitat de participar en una travessia de navegació i haig de refrescar els càlculs amb sextant....

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ha ha ha. Què bé, tot i que hagis de posar-te al dia.

Jo faré algun petit canvi que em permetran avançar i deixar un full de ruta que, quan tornis a estar actiu, no te l'acabaràs.

En tot cas, ja tinc identificada una feina per tu, del mateix tipus, però més senzilla i amb menys pressió.

Ja em diràs com evoluciona.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Mestre, ja em diràs quina és aquesta feina més senzilla. I posem fil a l'agulla.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ho hauré de pensar altre cop. El missatge és de fa 2 mesos i tot canvia a molta velocitat, però ja pensaré, ja.

T'aviso. Salut !

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ja me'n recordo que era.

Vaig fer alguna cosa sobre la "competició esportiva", però la vaig aparcar esperant que estiguessis una mica més familiaritzat amb el funcionament d'aquest món. Llavors em vaig passar a un tema que tenia pendent feia un any (o més) i com que aquest és menys embolicat, pots fer tantes cosetes com vulguis fins que facis múscul wiki (que de backdrop, ja em consta que tens).

Si vas a Plantilla:Infotaula edifici/proves/tracking, veuràs el full de ruta de les tasques a fer. No està ordenat, perquè són activitats complementàries. Quan s'integren infotaules o simplement faig upgrade aprofito per fer neteja de paràmetres manuals, ja sigui per "fer neteja" o perquè directament he eliminat el seu tractament i cal carregar els valors a WD. És a dir, que entre les activitats trobaràs més que toquen WD o els articles existents, que no pas modificar el codi. Però trobo que t'anirà bé familiaritzar-te amb l'estructura de WD per després entendre millor els accessos.

Bé, al full de ruta t'he marcat unes tasques en color verd, que són les que hauries de començar a fer. Que sigui de codi, només hi ha la primera i no és gaire complicada, només cal copiar com s'ha fet en una altra plantilla. El que és important és que això ens donara peu a que parlem sobre com es gestionen els CSS a la wiki, si tens dubtes, és clar.

Apa, ves fent i pregunta quan vulguis. Si vols centralitzem les converses del tema a la discussió de la pàgina de tracking que així és més fàcil.

Salut !

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Hi he donat un cop d'ull. Tinc alguns dubtes. Potser millor si ens veiem, ja que en tenim una certa facilitat, si et sembla...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Que proposes?.

Vols que aprofitem per fer el suspès curs d'edició que la Gemma pensava fer i així fem un set-up complert ?

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

No exactament. El curs d'edició de la Gemma ja li puc fer jo mateix. Però a mi sí que m'aniria bé que miréssim alguns dubtes que tinc en viu i en directe sobre aquestes tasques.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Ok. Em miraré aquest full de ruta.

De moment, però, et faig una consulta d'un tema que ha sortit: el cap de setmana passat, mentre sentia aquell francès que explicava el projecte de catalogació de les esglésies del Rosselló, vaig recordar que conec unes persones que tenen enregistrades una colla de campanes d'esglésies catalanes i estan disposades a autoritzar de pujar el contingut a la Commons.

Veig que la plantilla edifici inclou els paràmetres de l'antiga plantilla església, però no hi veig cap camp per les campanes (sí pel campanar). Si volguéssim incloure les campanes, caldria afegir-les a la plantilla, oi? He vist que a WD hi ha un ítem per campana (https://www.wikidata.org/wiki/Q3500690). Creus que podria ser una tasca senzilla implementar el camp de campana, amb paràmetres de nom, imatge i arxiu d'àudio, en aquesta plantilla? En faig una prova?

A part de la prova de la plantilla caldria afegir els paràmetres de nom i d'arxiu d'àudio a l'ítem campana a la WD. Creus que hi hauria cap problema per fer-ho?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

A la plantilla església no es contemplaven les campanes, que recordi. Però ara la que val és {{infotaula edifici}}, que és on estem treballant ara i si tenim material, ho posarem.

Crear una propietat és una mica complicat si no podem apel·lar al seu interès per la comunitat o a l'existència de fonts sistemàtiques, tipus open data o d'alguna autoritat certificadora. No és una qüestió d'admissibilitat com passa a VP, sinó de garantir que no serà només per carregar una part petita dels casos que existeixen al món, sinó que hi ha forma d'obtenir una completitud digna del tema. Es vol evitar que d'una cosa que poden haver desenes de milers, acabem tenint 50 items que la fan servir.

Ho podem anar preparant i, de mentre, podem carregar-les a la Conté parts del tipus (P2670) de l'església. És una propietat comodí per evitar tenir milions de propietats per cadascuna de les coses singulars que pot tenir un element. Mira, per exemple, la Molina.


L'estructura correcta no és posar-la com un valor i una colla de qualificadors, ja que la imatge, l'àudio, etc. són propietats de la campana, no de la seva relació amb l'església, a més que podrien estar en un museu. El disseny és crear-les com a items amb totes les seves característiques pròpies. A l'església on siguin, només dirà que la tenen i, potser algun qualificador relatiu a la seva activitat (quan les fan sonar, data instal·lació,...)

Per tant, en la línia del que proposes, pots pensar quines propietats tindrà l'item de cada campana, començant pel nom. Com les anomenarem ?. Tenen nom propi ?, estan a algun catàleg?, etc. Segur que aquesta gent que coneixes ens ho podran dir.

Exemple de campana: Terza (Q95982115).

Aquesta és millor: Big Joe (Q4905904)

Totes: https://w.wiki/4Sby

Salut !

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Ja ho entenc, ja. Quan deia paràmetre volia dir propietat (de campana) no valors i qualificadors de l'església. La nomenclatura encara em traeix.

Ja veurem si això tira endavant. M'havien dit que podia fer servir tot el seu material lliurement fins que els he demanat formalment l'autorització i quan han vist que la llicència de la VP permet l'ús comercial s'han tirat enrere. No sé si els podré convèncer.

En tot cas parlaré amb ells de les propietats d'una campana.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

T'interessen molt les campanes ? O era per aprofitar l'ocasió?.

Ho dic perquè a http://campaners.com hi ha milers de fitxes

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ah. I no et preocupis per les confusions. A mi em passa contínuament.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Era per aprofitar. Però és impressionant aquest web.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

hi ha frikies en tots els sectors.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

La Gemma ens diu Viquifrikies, per a la teva informació....

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Mentre se senti inclosa en la definició, ja m'està bé. Criticar des de fora, sempre és poc objectiu

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

I tant. És de bon rotllo :-)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Doncs, a veure si s'anima que ja vas veure que ens cal més mirada femenina dins la VP.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Això t'ho respondré pel mòbil

Resposta a «Informàtica ?»
Capsot (discussiócontribucions)
Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Fet. Ja li diré a la Gemma Aïsa que també hi doni un cop d'ull.

Resposta a «Dinar de la Viquitrobada»