Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Ajuda

Si teniu alguna pregunta sobre la Viquipèdia, vegeu primer les preguntes més freqüents.

Aquí atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Si voleu fer una consulta enciclopèdica aneu al Taulell de consultes. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà.

Quan una petició d'ajuda ja ha estat atesa, podeu posar la plantilla {{respost}} en el resum del tema.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

Infotaula Obra artística

102
Resum per Amadalvarez

Aportada ajuda, construïdes les infotaules que faltaven i iniciat un procés de suport a novell.

Jvallmitja (discussiócontribucions)
Tríptic Portinari
Dissenyador Hans Memling
Data creació 1476-1478
Tècnica Oli sobre taula
Estil Gòtic
Dimensions (45 x 34) (43 x 31) (45 x 31) cm
Ubicació
Sant Benet Uffizi Florència
Marededéu amb Nen Gemäldegalerie (Berlín) Frankfurt der Main
Donant Uffizi Florència

Em sap molt de greu fer-me pesat però no teniu raó: Vegeu la segënt Infotaula, i veureu que Hans Memling no era Escultor, sinó Pintor.


I en canvi, per a Pau Gargallo, que si que era escultor, surt una infotaula que només admet la "imatge_externa" que a mi em tornava boig.

Jo feia servir aquesta Infotaula darrera (la de Pau Gargallo) no perquè vulgui enredar, sinó per evitar dir-li "dissenyador" a El Greco, cosa que em sembla molt lletja.

Per favor, mireu detingudament aquestes Infotaules, perquè encara em resten força obres d'El Greco per fer !!!! Personalmente procuro fer les coses "comme il faut"

Mercès, i fins aviat.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Jvallmitja Bon dia. Crec que tens un error de comprensió sobre "què és una infotaula" i com es fa servir. Disculpa si està mal explicat a la documentació. M'explico:

 • una infotaula és una plantilla que ens configura "com veurem estructurada" la informació que aportarem sobre l'article.
 • els exemples ens mostren alguns casos per a que ens fem una idea de què i com sortirà, però NO SÓN les plantilles fixes a fer servir per aportar la informació.
 • allò que determina el que li podem facilitar són cadascun dels paràmetres que trobaràs a la llista de paràmetres. Per cada cas, pots agafar aquells paràmetres que tenen sentit en aquell cas. Si fas servir "dissenyador", el resultat serà "Dissenyador", però si és una pintura, hauràs d'agafar "artista". Precisament hi ha varietat perquè no totes les coses que es poden documentar amb aquesta plantilla són fetes per artistes.
 • els exemples són....exemples, no plantilles a copiar.

Dit això, has de saber que les nostres infotaules (a diferència de moltes de la castellana) fan servir Wikidata (WD), un base de dades amb continguts de tots els articles que hi ha a totes les viquipedies i més informació provinent d'altres fonts.

Això significa que quan algú ja ha introduït a WD la informació sobre un determinat quadre, en aquest cas, no cal que des d'aquí la tornem a entrar, perquè ja l'agafarà automàticament la plantilla. Precisament els 3 primers exemples (Amb_informació exclusiva de WD) no van acompanyats de la llista de paràmetres, perquè no s'ha fet servir cap paràmetre. És una mostra de la quantitat d'informació que es pot arribara trobar a WD i com la manega aquesta infotaula. A la documentació hi ha la llista de quins paràmetres s'intenten trobar a WD i quins són exclusivament manuals.

En el cas del L'Espoli, versió de mig cos (El Greco, Lió), no existia encara i he creat jo l'entrada a WD. Observa que a la infotaula apareix "Gènere" tot i que no has emplenat aquest paràmetre. És perquè l'agafa de WD. Prova a eliminar els paràmetres de "alçada", "amplada" o "material" i veuràs que apareixen igualment, perquè els ha agafat de WD. En el cas del Retrat de Lluís Gonzaga (El Greco), ja existia a WD d'abans que fessis l'article. Et proposo que provis a eliminar tots els paràmetres que té actualment l'article i veuràs com el resultat és el mateix, "sense escriure res" !. Si vols veure la fitxa de WD, pitja la icona que surt abaix-dreta a la infotaula que sembla un codi de barres de colors.


Per últim, un regal. Com que dius que només fas quadres del Greco, et passo la llista de totes les obres del Greco que hi ha introduïdes a WD. Si vols veure quines dades hi ha de cadascuna d'elles, has de pitjar la "lupa" que es veu all peu de cada obra. Si pitges sobre la imatge el que et mostrarà és la fitxa de Commons. Si hi ha errors, ja saps, toca corregir-los. Per cert, no és que només pintés l'1 de gener, és que quan només tenim l'any d'una obra, les posa a començament de l'any, però no afecta al que després veurem.


Espero haver ajudat i si et queda algun dubte, pots preguntar. Recorda que ens ajuda molt a respondre, saber què cosa concreta no funciona.

Jvallmitja (discussiócontribucions)

Hola, Amadalvarez i tothom:

En primer lloc, mercès per la teva/vostra paciència. Teniu en compte que sóc un jubilat de 68 anys, de la generació que a l'escola teníem un tinter al pupitre, feiem servir una plumilla per escriure,i la Informàtica hauria semblat Ciencia Ficció.

D'Art Renaixentista i Barroc hi entenc força, però d'Informàtica, no tant, i la meva famiíia està ocupada en altres coses.

Fins fa cosa d'uns dos mesos hi havia una Infotaula diferent, amb la qual vaig fer unes 25 pàgines d'El Greco a la Viquipèdia Catalana, sense problemes. La primera va ser Santa Caterina d'Alexandria (El Greco).

Dues coses més:

++ Mercès per la llista d'imatges de "Totes les obres del Greco", però no hi són totes. Algunes pintures "rares", les que a mí m'agraden més no hi són.

++ Per favor, expliqueu-me pas a pas, com es fa una Infotaula amb aquest sistema, explicant-ho com si fos un nen petit. En el cas de que estiqui en la llista esmentada, i també en cas de que no hi sigui en aquesta llista.

Vinga, que les 6 ó 7 variants de l'Espoli estan esperant !

Mercès:

jvallmitja


Kette~cawiki (discussiócontribucions)

Per parts. La llista que ha proporcionat l'Amador és una query (petició de dades) al dipòsit de dades comú dels projectes de Wikimedia, Wikidata. Només presenta els elements que algú ha pujat a aquest dipòsit, de ben segur que en falta algú. El com afegir elements a aquest dipòsit és un altre tema.

La forma més fàcil d'afegir una infotaula és fer-ho sense cap paràmetre: {{Infotaula d'obra artística}}. Ara cal veure el què mostra, si estem d'acord, ho deixem aquí, en cas de trobar alguna mancança podem afegir el paràmetre manual, com feies abans, per completar-la. Cap dubte? Entre tots ho farem!

Kette~cawiki (discussiócontribucions)

Aprofito per aconsellar-te què facis, de tant en tant, una ollada a l'historial dels articles, normalment, quan fem alguna correcció deixem una explicació al resum d'edició amb enllaços a pàgines complementaries

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Jvallmitja No pateixis que aquí som un colla de jubilats i som els que tenim més temps, per compensar la manca de coneixements i agilitat de les noves generacions.

Un parell de coses per apartar falses creences:

 • aquesta infotaula no ha canviat els seus paràmetres manuals des de fa 3-4 anys. Mira com es veia la infotaula tal com tu la vas escriure a Santa Caterina d'Alexandria.
 • tu no saps que @Kette~cawiki és el teu àngel de la guarda i va passar 20' després i ho va arreglar. Per cert, observa que el que va fer va ser "eliminar tots els paràmetres manuals" i tot va quedar arreglat, xuclant des de WD.

Sobre el que dius que t'ho expliquem pas a pas:

 • el primer pas t'ho ha dit el @Kette~cawiki escriu la crida sense paràmetres i ves-li afegint aquells que no es mostren o estiguin malament. Això com a primer pas, properament t'ensenyarem a entrar informació a WD.
 • si no surt res de res, probablement es perquè no existeix l'obra a WD. Per això t'he passat el llistat, per a que ho puguis detectar anticipadament i donar-los d'alta.
  • quan facis algun d'aquests articles, no li posis infotaula i quan tinguis contingut al text, ens avises (al kette o a mi) per a que ho puguem crear amb les dades que hagis posat al text. Quan et sentis més àgil amb aquest funcionament, ja t'ajudarem amb les altes a WD.

Ànims

Jvallmitja (discussiócontribucions)

Abans que res: mercès per tot !!!

Bé, aquí està una col·laboració que necesita una Infotaula, perquè es tracta d'una obra d'El Greco força desconeguda:

El Greco - The Disrobing of Christ (El Espolio) - WGA10431.jpg

i l'article, que ja està complet (potser hi ha algún error, i més cites bibliogràfiques, però ja el repassaré) i només hi falta la ditxosa Infotaula, i que està acabat de sortir del meu ordinador és:

L'Espoli, versions sobre taula (El Greco) Són tres obres que tots els crítics reconeixen com a autògrafes, però que sempre passen desapercebudes.

Repeteixo, mercès per tot, perquè això de les Infotaules em torna boig !!!

jvallmitja


Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Jvallmitja Com a primer encàrrec no està malament: 3 en 1 !

Seguim amb la formació. A WD cada cosa té una entrada (l'anomenen "item"). Per tant, tu has fet un article amb un conjunt de quadres, però a WD hem de tenir una entrada per cadascun d'ells, com farien en un museu amb les fitxes d'obra. Això també permet que el teu article tingui 3 infotaules independents.

Dubtes de contingut:

 • En quina col·lecció està actualment el segon quadre ?. Jo li he posat "Contini Bonacossi" dins el nom per sortir del pas, però això és fàcil de canviar quan em diguis que hauria de dir.
 • Tenim foto dels quadres 2 i 3 ?. De Upton House hi havia foto a Commons i ja l'he posat.

Ja em diràs com ho veus

Jvallmitja (discussiócontribucions)

Hola, Amadalvarez, Mercès per tot !!!

No sé on està el segon quadre.

El signore Contini Bonacossi va llegar en herència (quan va morir) tota la seva important col·lecció a l'Estat Italià, però els seus hereus no hi van estar d'acord i hi van interposar diversos plets. Hi havia peces cabdals, com un dels poquíssims bodegons autògrafs de Zurbarán que van anar a parar als Estats Units. Altres peces van romandre al que queda de la Col·lecció Contini Bonacossi, que quan l'Estat Italià tingui diners, s'exposarà dignament a Florència.

De la peça número 3, hi ha una fotografía en blanc i negre molt lletja al llibre de Wethey, i de la peça número 2 hi ha una bona fotografía al llibre de Josep Gudiol, però no sé com posar-la a Internet,

Aquest "Espoli" d'El Greco, no sé on va anar a parar.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bon dia.

 • Es podria afirmar que aquests quatre quadres són una sèrie pictòrica ? preparatòria ?
 • L'espoli de mig cos també és de la sèrie, oi?. Quin número de catàleg li assigna Harold Wethey ?
 • Aquestes pintures, les tens identificades ?. Cap d'elles és alguna de les il.localitzades ?


Jvallmitja (discussiócontribucions)

Hola, Amadalvarez:

Bé, he fet una nova contribució, que penso que és molt interessant, on manca les Infotaules. Es tracta de: L'Espoli, altres versions de mig cos (El Greco)

Per al quadre de Budapest, hi ha Wikimedia Commons, que és: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:El_Greco_017.jpg

Per al quadre del Museu i Galeria Nacional de Cardiff, no hi ha wikimedia commons però si alguna fotografía, que és https://museum.wales/art/online/?action=show_item&item=673

Però per al quadre de localització desconeguda, no he trobat res de res (Habia estat a Ciutat de Mallorca !!)

I ara plego, que he d'atendre els meus nebodets !!!

Fins aviat

jvallmitja.


Jvallmitja (discussiócontribucions)

Noticia: he trobat la imatge del darrer quadre, però ja veureu que té un problema. Té una "Marca de agua" o no sé com es diu.

És a: http://www.villadeorgaz.es/orgaz-patrimonio-religioso-museo-expolio-4.html, i la pintura és; Madrid, Antes Colección Cenia.

Cal esmentar que les imatges i la información procedeixen d'aquest interessantissim Blog.

Fins aviat.

jvallmitja


Amadalvarez (discussiócontribucions)
 • el de la col·lecció Contini-Bonacossi explica que el van subhastar els de Stanley Moss, A la seva web expliquen que el va comprar una col.privada, però la imatge de la seva web em sembla que és la mateixa que la de l'Espoli original. Podem tancar el tema de la ubicació actual, però no tenim imatge (em sembla). Pots opinar ?
 • L'obra de la col·lecció Cenia té un article a la VP polaca amb foto inclosa. Bé, la foto és il·legal i hem de demanar a Commons que l'esborrin perquè té una marca d'aigua de l'ABC. Primer voldria demanar-li al de villadeorgaz si ens la vol passar sense marques. Si vols fer un cop d'ull a l'article traduït, potser ens ajuda.
 • La versió de casa d'Alba i Upton, no va ser comprat per Delacroix, sinò pel baró Switer, amic seu i testamentari, segons descriu l'inventari de la col·lecció Cheramy, pag.48
Jvallmitja (discussiócontribucions)

Hola Amadalvarez :

Veig que t'agrada fer les coses els "científicament" posible, com jo mateix.

xx Acabo de posar el número de catàleg de Wethey per a L'Espoli, versió de mig cos (El Greco, Lió)

xx No se sap que El Greco i/ el seu Taller treballés "per sèries" . Les versions "De mig cos" poden ser degudes per estalviar-se "Les Tres Maries" i" el sicari que treballa la Creu," que com que no surten a l'Evangeli, podien causar`problemes doctrinals. O potser també, com que eren pintures més petites i de menys personatges, eren més barates. Toledo havia perdut la capitalitat d'Espanya i ja no hi havia tants diners com abans. !!

xx Les pintures a les que et refereixes, pensó que són totes localitzables, ja les aniré fent, i algunes es poden esmentar en una sola página.

xx El llibre de Harold E. Wethey (on hi ha tot el corpus d'El Greco) no té ISBN i età exhaurit, però potser es pot trovar per Internet.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Jvallmitja Dedueixo, per tant que el mig cos és una obra derivada del original. Els altres tres són treballs preparatoris ? Ho dic perquè hauràs observat que he afegit aquesta dada a la infotaula, però si no són preparatoris (que per dates ho podrien ser), ja em diràs que feia pintant sempre el mateix. O bé, l'original no és el de Toledo, sinó que aquest és "el millor de tots" i els historiadors l'anomenen original. Bé, tu hi entens més.

Quan deia sèries volia dir si es podia considerar que aquests 3 que has posat junt en un article formaven un conjunt de treballs previs. Així podríem tenir un article amb totes les prèvies i un altre amb les derivades, com has fet amb el mig cos.

El llibre l'he buscat i he trobat una pàgina que l'ofereix en PDF si prèviament et subscrius. Em sona a estafai ho he deixat. No pateixis, si algun dia m'apassiono pel Greco (cosa que no crec necessari estan tu aquí per endreçar-lo), ja m'hi passaré per la biblioteca de Catalunya o del MNAC que el tenen.


Per cert, milloro el regal que et vaig fer. A WD hi ha un projecte que és diu Wikidata:WikiProject sum of all paintings que té per objectiu fer un inventari de totes les obres pictòriques existents o no de les que hi hagi alguna referència. El mètode de treball consisteix a que els amants de la documentació i la metodologia agafen tota mena de catàlegs i els carreguen a WD. Si és un catàleg raonat, millor que millor, però si és d'una exposició monogràfica d'un autor, també val, ja que segur que apareixen documentades obres que mai abans s'havien vist (i potser després tampoc) i probablement a molts llibres seriosos no apareixen. És a dir la suma de molts parcials donen el total del que hi ha documentat. D'aquesta forma no es pot saber mai que està complert, però si que està tot allò que algú algun cop va identificar. A partir d'aquí, ja pots imaginar: duplicats, contradiccions entre les fonts per canvi de criteri o per canvi de museu, etc. Però té la seva gràcia. Jo vaig fer una campanya i vaig carregar el catàleg de Hans Memling .

Bé, després de fotre't la xapa, aquí tens El Greco.

Jvallmitja (discussiócontribucions)

He averiguat on va anar a parar el quadre que estava a la Col·lecció Contini Bonacossi, quan els seus hereus la van dispersar: ja ho he arreglat a l'article: L'Espoli, versions sobre taula (Upton House, El Greco) (és la segona versió)

No ens hem d'estranyar que hi hagi unes 16 o 17 versions de l'Espoli. El quadre de la Catedral va tenir un èxit tan fenomenal que El Greco i/o el seu Taller i/o el seu fill no donàven l'abast per a satisfer la demanda. Segons la disponibilitat de temps, la categoría del client i el preu que el client estaba disposat a pagar, la versió era més o menys reexida.

Has de tenir en compte que del Taller d'El Greco van sortir uns 100 quadres sobre Sant Francesc !!!!! alguns dels quals són molt dolents, perquè el mestre no donava l'abast i gairebé no hi va intervenir.

En fi, que és la meva obsessió !!!

jvallmitja.Amadalvarez (discussiócontribucions)

I dius que el taller no va fer sèries ??. Seria formalment, Potser aquesta visió tant industrial no era elegant, però deu n'hi do !

Jvallmitja (discussiócontribucions)

Hola, Amadalvarez: Si, tens raó amb aixó de les sèries. però era el taller qui les feia, i si el mestre les considerava adients, les signava, donant el "visto bueno". Explica Francisco Pacheco, (sogre de Diego Velàquez) qui a més de pintor era erudit, que el propi El Greco li va ensenyar que tenia un prototip de cadascuna de les seves creacions, per ensenyar als clients i aquests triaven quin els agradava i les posibles modificacions per al llenç que volien.

Bé, ja he averiguat on van anar a parar les obres del Signore Conini Bonacossi, i l'altra que faltava, i ja les he posat a les pàgines respectives. xxxx L'Espoli, altres versions de mig cos (El Greco)

xxxx L'Espoli, versions sobre taula (Upton House, El Greco)

Respecte a les imatges problemàtiques, docs, si hi ha problemes, penso que simplement caldria arreglar les dades de les Infotaules pertinents, sense posar les imatges. De fet, la imatge "guapa" de cada Pàgina, aquesta sí que la tenim.

Una cosa, la versió que abans estaba a la Col·lecció Contini Bonacossi, no era un esbós per a la d'Upton House. Si de cas, una d'aquestes dues (o les dues) eren un esbós per a l'obra mestra de la Catedral de Toledo, però ningú ho pot asegurar.

Demà si Déu vol, faré una contribució amb quatre "Espolis"


Amadalvarez (discussiócontribucions)

Val. Ja li he demanat la foto lliure al de villadeorgaz. A veure si hi ha sort.

Mira els propietaris de la Upton.

Me¡n vaig a sopar fora

88.15.115.102 (discussiócontribucions)

Hola, Amadalvarez: Abans que res, Bon profit !!

La Publicació "La Tribuna de Toledo" asegura que sí, que aquesta va pertàner a Eugène Delacroix. Ja he posat la información pertinent. Ara bé, es poden haver equivocat.

I resulta que Stanley and Moss és una entitat de compravenda, que va vendre l'obra a una col·lecció privada. L'Espoli, versions sobre taula (Upton House, El Greco)

I plego d'aquesta contribució.

jvallmitja.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bon dia!. Va anar bé, gràcies. El tema de Delacroix prové d'un error que s'explica molt bé aquí. Aquest error, s'ha seguit reproduint perquè els periodistes no acostumen a verificar les fonts de les seves fonts. Per mi té més credibilitat la descripció de Chéramy que és qui va comprar l'obra al baró Switer, que no pas un diari que ha reproduït una frase de Cossio sense llegir la font de Cossio. Una de les coses que diferencia la VP dels documents escrits és que els errors es poden corregir.

Jvallmitja (discussiócontribucions)

Hola, Amadalvarez: Interessantíssim !! Caldria posar aquesta informació a l'article d'Upton House.

És un llibre ? Veuria si el trobo me'l puc comprar, perquè no el tinc.

Per cert, Hi surt la fenomenal Crucifixió de Crist, amb dos donants (El Greco), de la qual vaig fer (o completar, no recordo) un article a Viquipèdia. Aquesta meravellosa Crucifixió va estar uns anys al Tribunal de Justicia de Prada del Conflent !!!!!! on sembla que no savien ben bé que fer-ne. Potser alguna institució catalana o española l'hauria pogut comprar per no gaire diners. Ara està al Louvre.

I per cert a "Notable Sales" (vendes importants) de Stanley Moss surt una fotografía molt bona del quadre que havia estat a la col·lecció Contini Bonacossi: http://www.stanleymossandco.com/notable-sales Mitjançant aquet señor, va pasar dels hereus de la Contini Bonacossi a una col·lecció privada que no sabem on és.


Amadalvarez (discussiócontribucions)

El llibre està en línia a Google book, que és on ho he llegit. He passat l'enllaç.

Sobre el tema de la foto, ja t'ho havia dit una mica més amunt, on et demanava criteri sobre la certesa de la imatge, ja que em sembla massa igual a l'Espoli original. Bé, comencem a tenir un embolic de conversa i hauríem de recapitular que està pendent.

Estic posant les infotaules a Versions de mig cos i veig que al Museu de Budapest no tenen aquest quadre: https://www.mfab.hu/artworks/?artwork_collection=old-master-paintings&artwork_author=greco-el

Jvallmitja (discussiócontribucions)

No en facis cas, als grans museus, solen tenir les peces de segona fila al magatzem, i les van exposant de quan en quan. La "Gioconda" atribuïda a l'Escola de Leonardo, de la qual tant es va parlar no fa tant, estava al Magatzem d'El Prado, i només uns lletrafertis con jo saviem que existía, El museus que ho exposen tot, com la Pinacoteca de Brera, són avorridísims.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Val. Confirma'm lo de la foto del Stanley Moss que et preguntava i així la pujo


88.15.115.102 (discussiócontribucions)

Segur que és bona. Aquesta galería es veu que es molt sèria. Va vendre ni més ni menys que un dels poquíssims bodegons autògrafs de Zurbarán, el que estava a la Col·lecció Contini Bonacossi, i el va vendre al Norton Simon Museum.de Pasadena.

He fet una nova contribució a la Viquipedia:

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Quina ?. Ja saps que estàs treballant sense login ?


Per cert, crec que ja he pujat totes les fotos. He enllaçat l'article polac que et vaig comentar, amb el quadre de mig cos de Madrid, perquè és el que més s'hi assemblava, tot i que el text sembla que parla de les còpies en general, però la imatge utilitzada i el nom que apareix a la seva infotaula fa referència a la col·lecció Cenia.

Ara tinc un incendi en un altre lloc i avui ja no em puc dedicar més. Podries aprofitar per fer una lectura detallada d'aquesta conversa i mirar de fer llista de que ens ha quedat pendent ?. Merci


Jvallmitja (discussiócontribucions)

Hola, Amadalvarez: jo pensó que està quedant quelcom "enciclopèdic" de veritat, però modificaré els títols, si et sembla bé, per "