Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Jump to navigation Jump to search

Sobre aquest tauler

Ajuda

Si teniu alguna pregunta sobre la Viquipèdia, vegeu primer les preguntes més freqüents.

Aquí atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Si voleu fer una consulta enciclopèdica aneu al Taulell de consultes. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà.

Quan una petició d'ajuda ja ha estat atesa, podeu posar la plantilla {{respost}} en el resum del tema.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Ferran Mir (discussiócontribucions)

Què cal fer quan diferents fonts donen diferents llocs de defunció d'un personatge? Si mireu el article W. F. R. Weldon (mort el 1906), veureu que a l'infotaula posa com a lloc de defunció Oxford, però al text posa Londres. Quan vas al WD hi ha les dues poblacions i les dues amb referències fiables (un article de revista científica, una enciclopèdia d'estadístics i la base de dades MacTutor). A qui s'ha de fer cas?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que s'hauria d'explicar al text la discrepància. Si hi ha alguna font més fiable que les altres, o si una de les versions és obsoleta i el consens actual està clar, també val la pena comentar-ho per tal d'evitar que algú ho canviï.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Amb personatges antics (medievals o anteriors), ja passa a vegades, i em sembla que el que dius és el correcte: posar les diferents opcions/opinions al text... Però sobre algú mort el 1906? Ja feia molts anys que existien el Registres Civils: és evident que alguna font està equivocada. El problema és saber quina

Ferran Mir (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'existència del registre civil ajuda, però no és garantia de gran cosa. Per exemple, un familiar meu té la data de naixement al DNI dos dies després del que diu la partida de naixement per un error de quan li van fer el primer DNI que ningú s'ha dedicat a esmenar en els darrers 30 anys i que s'ha anat propagant a d'altres registres que han de concordar amb el DNI, i alguns dels meus avis (nascuts fa poc més d'un segle) estaven inscrits com a nascuts uns dies després de quan van néixer de veritat. Si qualsevol d'ells hagués esdevingut notable probablement tindrien biografies amb dates contradictòries segons d'on les haguessin tret cada autor, tot i que evidentment només una data seria correcta.

O sigui, això passa amb tota mena de dades en qualsevol època. Podem investigar entre les fonts i de vegades arribem a una conclusió clara, com quan totes les fonts més detallades donen la mateixa dada i només fonts molt terciàries que es copien les unes a les altres van repetint l'altra versió, però si només tenim fonts de valor semblant dient coses diferents no podem fer altra cosa que posar-les totes.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Hola Ferran Mir. Malgrat l'obituari, crec que com diu el Pere prlpz no en tenim prou per retirar l'altra afirmació. Pot ser perfectament un error (com pot ser-ho Oxford). Jo mantindria ambdues afirmacions.

ESM (discussiócontribucions)

Jo tampoc apostaria per fer efectiu el canvi. Com a exemple complementari, mira la discussió de Jaume Morera i Galícia.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Una mica d'acord amb tots. Veient el que tenim fins ara, el més probable és que morís a Londres i l'enterressin a Oxford. Ara bé, donat que un periodista que escriu obituaris no té per què ser més fiable que un historiador que escriu biografies, jo esmentaria que hi ha fonts que donen una altra versió.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Naturalment, es poden fer tots els esments que volgueu. Però la realitat és que a la Infotaula només apareix un lloc de defunció encara que a WD n'hi hagi més. No sé com escull el lloc de defunció la Infotaula quan a WD n'hi ha més d'un. Suposo que deu posar el primer. I si fos així, en aquest cas, penso que caldria posar a WD, Londres en primer lloc per ser el més probable.

ESM (discussiócontribucions)

Això es fa donant més importància a la declaració de Wikidata. Quan edites una declaració, just al costat de la caixa on es posa el valor de la propietat hi ha com tres botons apilats (dos de blancs als extrems i un de blau al centre). Si marques en blau el primer botó, la declaració serà "preferida"; si marques el tercer, la declaració serà "deprecated" (no em surt en català correcte). Això va bé per gent que té càrrecs, per donar-los rellevància quan els ocupen i treure'ls quan ja no els tenen. Espero haver-me explicat!

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Ves per on! Sempre m'havia preguntat per a que servien aquells tres botons! Perfecte, ja he aprés una cosa nova. Gràcies.

Resposta a «Dos llocs de defunció (sic)»
Vicentlunaisirera (discussiócontribucions)

Em diu que la meua pàgina de Viquipèdia podria ser esborrada per la falta de referències, però jo trobe que està tot be, què cal? gràcies.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Cal que no creïs una pàgina sobre tu mateix! Mira't Viquipèdia:Conflicte d'interessos.

Deixant de banda això (algú no pot crear la seva pròpia biografia) l'article està ple de problemes. Està en format de currículum i no d'article enciclopèdic, no té referències en fonts fiables, té enllaços externs al cos de l'article... Clarament ha de ser esborrat.

Paucabot (discussiócontribucions)

L'he esborrat directament.

Resposta a «Vicent Luna»

Com corregir el segon cognom que surt en la pàgina que porta el meu nom?

2
Neus Buira (discussiócontribucions)

Com puc corregir el segon cognom que surt en la pàgina que porta el meu nom? hauria de ser Ferré i no Ferrer

Gràcies * n

Rocafera (discussiócontribucions)

Veig que ja ho tens solucionat.

Però ja que hi ets, podries pujar a commons alguna foto que pugui il·lustrar l'article! ;-)

Resposta a «Com corregir el segon cognom que surt en la pàgina que porta el meu nom?»
Oneurt (discussiócontribucions)

Com puc posar la professió a la infotaula d'una persona?. No m'en surto. L'entrada és Felipe Alcántara Arellano i vull posar-hi "Miner i metal-lúrgic"

KRLS (discussiócontribucions)

En el menú lateral clica a "Element a Wikidata". Allà hi haurà el recull de dades estructurades sobre el concepte de l'article en qüestió. Després només és qüestió d'afegir una Declaració amb l'ocupació. Pasos: 1) Prem "Afegiu una declaració", 2) Afegeix la propietat "Ocupació" 3) Valor "minaire". 4) Publica. Aquests 4 pasos els hauràs de repetir per afegir "Metal·lúrgic". Si et veus en cor, també podries afegir una referència d'on has tret la informació de l'ocupació. Si no te'n surts, pregunta.

Townie ha amagat aquest apunt (historial)
Oneurt (discussiócontribucions)

Gracies mirar de fer-ho

Oneurt (discussiócontribucions)

En el menú lateral no veig "Element a Wiquidata"

Townie (discussiócontribucions)

Una alternativa per accedir a Wikidata és clicar el llapis gris de la part inferior dreta de la infotaula.

Resposta a «Ajut»
Rocafera (discussiócontribucions)

Hola a Tothom,

m'he trobat amb dificultats per editar una taula.

Com que no domino el llenguatge us passo l'enllaç de l'article on hi ha la taula perquè s'entengui el que vull dir. Es l'article Bernat Ató IV Trencavell. En el quadre del final (precedit, títols, succeït) no he pogut centrar el text, ni centrar la taula...

Començo a sospitar que no ho he fet com calia. Ho he fet així perquè m'era facil fusionar les cel·les, ja que varis títols els concentrava una mateixa persona.

Gràcies!!

ESM (discussiócontribucions)

Ja te l'he centrat. Ho he fet amb les etiquetes <center> i </center> (i no sé si és 100% correcte fer-ho així). El centrat del text entenc que va igual, però ja ho deixo a les teves mans! :)

Rocafera (discussiócontribucions)

Moltes gràcies ESM!

Efectivament el centrat del text anava igual.

Una gran ajuda!

Resposta a «Problemes amb les taules»
Lapuntador (discussiócontribucions)

Bon dia! Ahir vaig fer un article sobre un guitarrer català, Joan Pellisa Pujades. Aquest matí quan he entrat a la Viquipèdia m'he trobat amb dues capçaleres que dubten de si és un article admissible i que té forma de currículum. Em podeu dir per què podria no ser admissible i què he de modificar perquè no sembli un currículum? Moltes gràcies!

Lohen11 (discussiócontribucions)

Ho notifico a l'usuari que ho ha posat. @Castellbo:

Lapuntador (discussiócontribucions)

Moltes gràcies! També pels retocs que vau fer a l'article del Xavier Puig i Ortiz...

Castellbo (discussiócontribucions)

El biografiat sembla que es un bon professional de la guitarra pero crec que l'article podria no ser admissible per la falta de referències que verifiquin la seva notabilitat. Ara mateix crec que no son suficients una entrevista o un link a un blog. M’ha semblat un currículum per la llista indiscriminada d'articles i llibres sense cap referència que en parli. Obro fil a la discussió de l'article.

Resposta a «Article sobre Joan Pellisa Pujades»

Algun voluntari per a fer una petita funció en LUA ?

1
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Vull refer la {{bloc dimensions}} que és una plantilla que presenta les dimensions d'un objecte en format nn (↑) x mm (↔) x zz (/) a partir de la informació de fins a 5 propietats diferents de WD. Fins aquí, cap problema, ja ho fa.

Sovint, però aquests valors tenen un qualificador que indica a que es refereix la dimensió, per exemple: escultura o pedestal.

La funció demanada ha de recuperar tots els valors de les possibles 5 unitats (Amplada (P2049), Longitud (P2043), Alçada (P2048), Gruix (P2610), Fons (P5524)) amb el valor dels qualificadors, agrupar-les pel valor del qualificador i retornar la taula resultant.

Merci

Resposta a «Algun voluntari per a fer una petita funció en LUA ?»
Eli Moretó (discussiócontribucions)

Hola!!

Acabo de publicar aquesta traducció:

Jenny von Westphalen

Hi ha alguns errors de les plantilles d'infotaula i de la bibliorafia que no sé solucionar. Si algú ho pot arreglar... :)

Gràcies!!

Castellbo (discussiócontribucions)

Fet, la infotaula només posant {{infotaula de persona}}

Eli Moretó (discussiócontribucions)

Gràcies!! A la propera ho intentaré aviam si me'n surto!

Resposta a «Ajuda amb infotaula»

Problema amb pàgina d'usuari

5
Resum per Vriullop

Error intern amb babel, solucionat per phab:T199941.

MALLUS (discussiócontribucions)

Bona nit ! Desconec si és un problema únic o temporal, pero a hores d'ara, quan tracto d'accedir a la meva pàgina d'usuari, m'apareix el següent missatge

Error intern

Jump to navigationJump to search [W0@7yApAMFAAAK@lD28AAABD] 2018-07-18 22:14:33: Excepció fatal del tipus «MWException»

Però si vull entrar per editar-la, ho puc fer, i tinc tota la informació, però pel que veig no em guarda les edicions.

Alguna idea de què pot ser ?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

He estat fent proves amb la teva pàgina. Crec que hi ha un problema amb alguna cosa del contingut. Eliminant el contingut actual on desant-lo entre "nowiki" es pot desar bé. Sospito que algun caràcter, un enllaç o alguna plantilla que fins ara funcionava ha deixat de funcionar per una actualització del MediaWiki o d'algun codi que fa servir.

Posant "nowiki" o esborrant per trossos hauríem de poder aïllar quin és el tros problemàtic.

Espero que no et sàpiga greu que estigui remenant. A toro passat, ara crec que si en comptes d'editar hagués previsualitzat hauria arribat a la mateixa conclusió sense trencar res.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Em sembla que està provisionalment resolt: a la plantilla babel la llengua "simple-4" causava el problema i l'he eliminada.

El que ja no sé és perquè la llengua "simple" a la plantilla fa saltar la pàgina ni com s'hauria d'arreglar. De fet, ara hi ha el problema (no sé si important o no) que no pots veure com eren les versions antigues de la teva pàgina (sí que en pots veure el codi i surten a l'historial, però no les pots visualitzar).

Si vols eliminar els meus experiments de l'historial de la teva pàgina pots editar la darrera versió per conservar-la i demanar als administradors que amaguin les meves edicions.

MALLUS (discussiócontribucions)

Hola de nou ! Pel que veig de moment funciona. No entenc perquè donava error tota la pàgina per una sola plantilla..però bé..la qüestió és que funciona. Gràcies per tot !

Vriullop (discussiócontribucions)

Enhorabona, és la primera vegada que veig algú que aconsegueix petar-se la seva pàgina :-) Bromes a banda, falla en tots els de Categoria:Usuaris simple. Gràcies, Pere, per localitzar-ho. Probablement és la nova versió del MediaWiki instal·lada ahir com a conillets d'índies. Notificat a phab:T199970.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si us plau, passeu-vos a opinar i, si de cas, votar en aquesta proposta de propietat. Merci,

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No estem barrejant coses diferents amb aquesta propietat? La muralla d'Empúries és parcialment destruïda, parcialment reconstruïda, accessible al públic, en desús (com a muralla) i en ús (com a jaciment arqueològic, museu i atracció turística). Dubto si no pot anar millor tenir més d'una propietat, separant com a mínim per l'estat físic i l'estat funcional.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pere prlpz La llista que es mostra no és tancada, ni els valors són únics. Aquest paràmetre el tenim manual des de l'inici dels temps. Jo només m'he limitat a intentar incorporar-lo a WD. L'ambigüitat dels conceptes ha permès que cadascú el complimentés com millor li encaixava. Doncs, ara pretenc el mateix però a WD. Una cosa pràctica, no una taxonomia perfecta i indiscutible.

A la discussió, un company ja em va comentar que l'exemple que havia posat del London Eye podia tenir "in use" i "open to the public". Doncs que posi el que vulgui. El tema no és, si "obert al públic" denota que està "en funcionament" o no, sinó que hi ha edificis no visitables, i hi ha edificis que estan abandonats i que poden estar ruïnosos o no. Només és un indicatiu multivalor, no un test d'inconsistències.

Pel que fa a demanar una altra propietat, és una aventura especialment complexa i em reservo per a coses més necessàries que en tinc mitja dotzena pendent. Merci,

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Amadalvarez No voldria aixafar la guitarra, però em sorgeix un dubte: com es resol el multilingüisme si es proposa / permet utilitzar "open list" de valors, no necessàriament elements de WD (Qnnn)? Ja veig que "demanes" que es tracti de subclasses d'estat d'ús (Q55553838), però no sembla gaire viable, i de fet és contradictori amb la idea oberta de que «cadascú el complementi com millor li encaixi».

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@FranSisPac No sé si entenc bé el que em dius. Veig dues coses combinades:

 • Multilingüisme: funcionarà sobre continguts provinents de WD. Els paràmetres manuals, cadascú els escriu en la llengua de la seva WP.
 • open list: Volia expressar que els valors mostrats a la proposta només són exemples, i estan per a que s'entengui millor i per dotar els futurs usuaris dels estats més habituals que he vist als articles, però no són limitatius.

Era això ?. Merci.

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Perdona, sembla que em vaig explicar "fatal". De fet, jo em prenia a la lleugera la idea que «cadascú el complementi com millor li encaixi» i inicialment m’havia semblat que es tractava de text lliure (per això jo parlava de «valors no necessàriament elements de WD») i d’aquí sorgia la meva preocupació pel multilingüisme. Interpretava que estàvem davant d’un altre cas de text monolingüe similar al de "Llegenda (P2096) d’imatge"!

Ara tinc més clar que el problema de fons és que a WD, mentre que el món dels elements és "campi qui pugui", el de les propietats està sotmès a una estricta litúrgia, i el que "necessites" és que al nou element estat d'ús (Q55553838) se li puguin assignar continguts, cosa que ha de proporcionar la propietat proposada. És a dir, que aquell “cadascú” que vulgui posar un valor a la propietat ha de:

 1. Veure si les paraules que vol posar-hi ja existeixen, i amb un significat aplicable a aquest cas, com a element de WD (Qnnnn).
 2. En cas afirmatiu, assegurar-se (o incorporar-li) que és Subclasse de (P279) estat d'ús (Q55553838)
 3. En cas negatiu, crear un nou element WD que, entre altres coses, tingui la característica anterior.

Darrere el meu comentari també hi havia una creixent preocupació per com evoluciona la WD que, particularment en tot allò que és conceptual, la veig convertir-se cada cop més en un gran emboliccomplicació d'esdeveniments, de circumstàncies, etc., de què no és fàcil deseixir-se») que acabarà ofegant-la. Per tal d’evitar contribuir-hi amb aquesta iniciativa, segurament seria bo comptar d'entrada amb una bona relació de valors ben identificats, ampliant la que ja has iniciat (veure NOTA). La confusió entre "estat d’ús" i "estat de conservació", apuntada per en @Pere prlpz, no sols sembla inherent a la pròpia denominació de la propietat sinó que, pel que dius, em temo que resulta "inevitable". Gràcies, de totes maneres, per l’esforç de millora (de fet, pels teus ingents esforços de millora que es troben per molts racons).

NOTA: els resultats de l’exploració que he fet sobre la situació, a WD, dels conceptes presents en la proposta + discussió, els deixo recollits aquí. M'ofereixo a treballar, si cal, en la llista suggerida.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

My dear @FranSisPac. Moltes coses a respondre i explicar:

 • A WD hi ha diferents tipus de dades (elements, textos, unitats, etc.) Cada propietat defineix -quan es crea- quin tipus de dades contindrà. Entre textos i elements sempre es prefereix fer servir elements, però no sempre és possible perquè potser has de posar una frase sencera, com ara les Llegenda (P2096) de les fotos. La virtut dels elements és que les relacions entre llengües i entre WP és 1 a 1 i això permet tenir una base de dades d'ontologia autocontinguda i multilingüe.
 • La majoria de propietats no tenen limitacions en el seu contingut. Però algunes permeten definir una característica que té una llista finita de valors, per exemple aprofitant un tema que has comentat, la Estat de conservació (UICN) (P141). Això vol dir que només pots triar un dels valors de la llista (apareixen com a Restricció (P2302) a la definició de la propietat) i qualsevol altra et donarà un error. En el cas que jo he proposat, precisament volia fugir d'això perquè si no hi ha un catàleg o autoritat que ho avali d'antuvi, et fiques en una discussió bizantina amb els russos, els francesos i els anglesos que poblen WD.
 • Quins valors pot tenir?. Honestament, el que cadascú vulgui i sigui assenyat. La propietat és mutivalor i, per tant, pot estar "operativa" i accessible", o "ruïnosa" i en "restauració". Per a fer-ho comprensible, he creat uns quants valors hipotèticament útils o habituals, però no comprometen a res.
 • Ha de tenir com a subclasse "estat d'ús"?. Em va semblar una restricció fàcil d'assumir i que evitava que algú desbarrés posant qualsevol adjectiu, per exemple, "metàl·lic" o "rosat". Molt probablement, la maor part d'adjectius que es facin servir només serviran per a aquesta propietat, però no és necessàriament limitatiu. Et poso un cas extrem: vulnerable (Q278113) i vulnerable (Q55714094), sonen igual però si els mires tenen atributs diferents (imatge, categoria commons, etc.). No crec que aquí sigui el cas, però.
 • Una propietat o dues ?. En aquest moment hi ha una inflació de propietats de codis d'identificació a WD i, per contra, una resistència a crear aquelles que de debò són vàlides per definir les característiques d'un element. Estan fent servir algunes propietats comodí com Esdeveniment significatiu (P793) per posar en un sac coses heterogènies diferenciant-les en base a qualificadors. Vull dir, que si aquesta propietat es fa servir amb seny, no en calen dues. De fet, es pot veure l'estat d'ús com una continuació de l'estat de conservació. No és un línia contínua, però encaixa prou bé.
 • En referència al teu document d'anàlisi. Anem a un embolic ?. Potser si, però cal entendre (i no és fàcil) que en la definició conceptual d'elements no és el mateix que l'estat (característica) d'un edifici (subjecte) sigui "danyat", que descriure quins edificis (objectes) han estat danyats per un cicló (subjecte). Per això has trobat Destruït (P3082) com a característica que defineix "quines coses" ha destruït un fet/esdeveniment, com un atemptat o un desastre natural. Mentre que si vas a mirar l'objecte destruït, hauries de poder trobar-te la propietat "estat d'ús = Obra d'art destruïda (Q21745157)", per exemple. La gràcia de WD, com ja estem acostumats a veure en WP, és que primer s'avança i després es regula. Si hi haguessin normes racionals de com s'han de fer les coses, encara no hauríem començat.

Espero haver respost a alguna de les inquietuds i no haver-ne creat de noves ... Salut i gràcies per les reflexions,

Resposta a «Suport per una nova propietat»