Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Ajuda

Si teniu alguna pregunta sobre la Viquipèdia, vegeu primer les preguntes més freqüents.

Aquí atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Si voleu fer una consulta enciclopèdica aneu al Taulell de consultes. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà.

Quan una petició d'ajuda ja ha estat atesa, podeu posar la plantilla {{respost}} en el resum del tema.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Vulcano (discussiócontribucions)

Aviam si algú pot trobar més dades sobre aquest compositor.@Vulcano

Loupeter (discussiócontribucions)
Resposta a «Andrea Müller (Hammelburg, 1570»
Resum per Mercè Piqueras

Resolt, @Alzinous i @Cataleirxs m'indiquen com fer-ho,

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

He vist que últimament s'han fet uns canvis en plantilles i sovint no entenc com funcionen ara. Per exemple, en diverses ocasions he intentat usar la plantilla de les versaletes i m'ha estat impossible trobar l'espai on havia d'escriure les lletres o paraules que volia convertir a versaleta. I ara fa uns minuts he intentat posar la plantilla copyovio/copyright a l'article Clara de la Rocha, que té fragments que són traducció literal com a mínim d'una de les referències, però tampoc he sabut com fer-ho. (Algú l'hi pot posar?) Em surt una nota que diu que els seus paràmetres no tenen descripció. Abans quedava clar on havia de posar l'URL o la informació sobre el document que havia estat copiat, però ara, tot i que hi ha a l'esquerra uns números que, en clicar-hi, s'obre un espai per a escriure, no sé què cal escriure-hi.

Alzinous (discussiócontribucions)

Amb l'editor visual, pel copyvio, has de fer 'inserir plantilla' i seleccionar 'Copyvio' (compte! hi ha dues alternatives més). Veures que et surt una columna a l'esquerra amb números. Clicant sobre el número 1 et surt un camp on pots escriure l'url de la web de la qual s'ha copiat el text. Després, clicant sobre el 2, podràs afegir la data en el nou camp que es genera.

La platilla 'Versaleta' funciona de manera semblant. A la columna de l'esquerra apareix un 1. Clicant a sobre s'obre un camp on hauràs d'escriure allò que vols que aparegui en versaleta.

Si no te'n surts, torna a preguntar.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Bon dia Mercè

A la plantilla Copyright tens l'enllaç de l'ajuda, que et dirigeix a Plantilla:Copyright. Aquí t'explica què volen dir aquests nombres: 1= On apareix el text, 2= data

Cataleirxs (discussiócontribucions)

L'ajuda de la Plantilla:Versaleta potser no és tan clara, però només tens un camp (1) on s'introdueix el text a versalitzar.

AlbertRA (discussiócontribucions)

He traduït l'article en:Linktree però alhora de publicar-lo em salta l'avís rosat de la "llista negra de la Viquipèdia" referent a "linktre.ee". Algú em pot explicar d'on neix el problema d'aquesta empresa australiana de sindicació web?

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Pel que he pogut veure, moltes webs fan spam a través de links de Linktree i, potser per això, wikimedia capa aquests enllaços. No sé si hauràs de deixar l'enllaç només en format text o t'ho podrà resoldre algun admin.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

A l'article de pt.wiki no tenen l'enllaç al web oficial, potser per la mateixa raó?

AlbertRA (discussiócontribucions)

Gràcies, així és: he suprimit una referència que portava a linktre.ee i prêmios!

Resposta a «Linktree»

Canvi de noms d'estacions de Metrovalència

4
Josu PV (discussiócontribucions)

A partir d'avui es fa efectiu el canvi de nom de 23 parades i estacions de Metrovalència. Voldria saber si hi ha una forma de canviar els noms a tots els articles on apareixen amb bot. No se si és possible però en cas de ser necessari fer-ho a mà també aprofite per a donar-ho a coneixer i a veure si algú s'anima a ajudart, tot i que siga fent el reanomenament dels articles de les parades i estacions.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Jo començaria per Wikidata. D'aquesta forma tot allò que funcioni via infotaula, ja estarà.

Per no deixar-te res, fes una cerca amb "insource". Ex.: Torre del rei

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I no crec que per reanomenar 23 articles hi hagi cap manera més ràpida que ranomenar-los a mà. Si fossin uns centenars potser sí.

Fer els canvis a Wikidata automàticament potser és possible si un ja té les eines separades i tot i així s'hi guanyaria poc.

A més, estaria bé mantenir documentat el nom antic, cosa que vol dir posar alias a Wikidata o explicar el canvi al text de l'article, i això és més difícil d'automatitzar.

Josu PV (discussiócontribucions)

Gràcies als dos, em posaré després d'examens amb el que heu dit. No em referia als reanomenaments, que és la part fàcil, sinó a totes les vegades que puguen apareixer els noms antics a altres articles.

Resposta a «Canvi de noms d'estacions de Metrovalència»
Alzinous (discussiócontribucions)

Durant anys, s’han estat publicant a la VC, de manera sistemàtica, articles que violen el dret d’autoria. En conseqüència, podríem tenir uns 10.000 articles amb copyvio (segons una estimació a la baixa). Per aquest motiu ja hem rebut diverses queixes o denuncies (GEC, festes.org, etc.).

Vist l’alt volum d’articles afectats, la cosa més urgent que cal dir ara és que fan falta moltes mans. És cert que no és la primera crida que es fa per demanar ajuda per aquesta qüestió i que, en altres ocasions, la resposta no ha estat gaire entusiasta. Malauradament, el dia d’avui, són pocs els usuaris i usuàries que estan intentant enfrontar aquest tema. La feina de formigueta que puguin fer quatre o cinc viquipedistes identificant copyvios i refent o esborrant articles és del tot insuficient.

Molts d’aquests articles són plagis flagrants de textos publicats en diversos medis externs, amb copyright i signats amb nom i cognom pels seus autors i autores originals, a qui, massa sovint, ni tan sols es dona crèdit citant-los com a fonts. Es troben entrades que inclouen còpies literals o traduccions directes de frases i paràgrafs o, fins i tot, d’articles sencers. Altres vegades, aquesta violació de drets està dissimulada mitjançant artificis que dificulten la identificació.

Un obstacle important per començar a esmenar aquest tema és que els autors principals d’aquests articles són usuaris veterans amb una reputació i trajectòria importants a la casa, la qual cosa implica aspectes molt delicats de relacions entre companys i companyes dins la comunitat.

Una primera tasca, que exigeix moltes hores de dedicació és identificar el copyvio. Això, no sempre és viable ja que en ocasions és impossible descobrir els textos originals que han estat copiats... i tot i haver-hi indicis obvis de copyvio, aquest no es pot comprovar o confirmar. La segona part és decidir què es fa amb els articles amb copyvio i dur a terme alguna acció que solucioni el problema. Un inconvenient afegit és que no sembla haver un consens manifest sobre allò que és o no és copyvio i sobre on cal situar els límits del copy-paste, ni tampoc sobre allò que cal fer en els casos de violació dels drets d’autoria. Tampoc sembla haver un acord clar sobre aquests dos punts en el grup d’administradors i administradores.

Una possibilitat seria esborrar directament qualsevol article que fos sospitós de copyvio. Aquesta mesura és pràctica perquè resol el problema i és fàcil d’aplicar. Ho fan així a altres Wikipèdies. Malgrat tot, no sembla que aquesta sigui una proposta que compti amb el suport generalitzat de la comunitat a la VC. Així que no la faré i em limitaré a demanar col·laboració per quatre qüestions molt concretes: (1) ajudar a identificar els articles amb copyvio; (2) ajudar a revisar aquests articles i a sanejar-los quan sigui possible; (3) aportar idees que puguin ajudar als revisors i revisores i que simplifiquin la seva feina, i (4) suggerir formules raonables i practicables que serveixin per alleugerir les diverses tasques i poder avançar ràpidament en aquest tema.

Bé... Com ho veieu? Gràcies per llegir-me i participar.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Bon dia, company. Després d'haver esborrat uns quants articles per copyvio (bàsicament instrumentistes amb biografies tretes del web d'una orquestra simfònica) crec que l'opció d'esborraments és força inevitable en alguns casos, quan no hi ha cap altra font que pugui servir de referència vàlida i, per tant, l'article no es pugui refer. Jo no descartaria doncs l'opció de l'esborrament. De fet, en molts casos és la més sana.

Ara per ara estic molt enfeinat amb l'escriptura d'un llibre, un projecte a llarg termini, i he de confessar haver parat les meves aportacions en aquest tema dels copyvio, així com haver baixat el meu ritme de col·laboracions en tant que administrador. Demano disculpes, procuraré repartir més el meu temps.

Alzinous (discussiócontribucions)

El dia d'avui, resoldre els problemes de copyvio a la Viquipèdia en català és una tasca inabastable. S'ha demanat ajuda, però pel motiu que sigui, sembla que ni els usuaris ni els administradors volen implicar-s'hi.

Esborrar els copyvios detectats no garanteix que molts articles estiguin lliures de copyvio, ja que sovint el copyvio no és fàcil de comprovar. Al final, els problemes de copyvio els acaben patint els revisors. Per això, creiem que seria bo disposar d'una política que afavorís la feina d'aquelles persones que estan intentant solucionar aquest problema.

Per tal de simplificar el procés, hem començat a traduir i a adaptar la pàgina d'ajuda que tenen, sobre aquest tema, a la wikipèdia en anglès. Una regulació similar ens permetria actuar més ràpidament i de manera eficaç davant la infracció dels drets d'autor. Aquesta política, a més, deixa prou espai perquè els usuaris i usuàries que vulneren aquests drets puguin modificar i esmenar les seves edicions amb temps, si així ho desitgen.

En aquest enllaç trobareu el que hem estat treballant fins ara: Viquipèdia:Revisió de drets d'autor d'editors

Sis plau, llegiu-vos-ho, feu esmenes i deixeu comentaris. Gràcies avançades a tothom.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Demano disculpes si estic una mica apartat, escriure un llibre exigeix molta dedicació i ara per ara és prioritari en la fase de treball a la qual em trobo, recollint informació de molts llocs i persones. Espero reprendre l'activitat d'administrador molt aviat.

Alzinous (discussiócontribucions)

@Jmrebes: cadascú col·labora en funció dels seus interessos, disponibilitat i possibilitats. El treball es voluntari, així que s'agraeix molt qualsevol mínima aportació, però mai no és pot reclamar a ningú que faci més del que fa. No era la meva intenció fer cap retret a ningú. Sabem que has fet molt bona feina arreglant articles amb copyvio i amb molt bon criteri. Així que cap problema. Moltíssimes gràcies per la feina feta i molta sort amb el llibre.

Paucabot (discussiócontribucions)
Barcelona (discussiócontribucions)

He fet una objecció al redactat sobre l'esborrat indiscriminat

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
Alzinous (discussiócontribucions)

@Paucabot: m'ho he estat mirant una mica. Són 5.453 articles. Com podem saber si un article qualsevol d'aquesta llista ha estat revisat per un altre company o companya? Dit d'una altra manera, caldria anar marcant d'alguna manera els articles que anem revisant? ...o fem una llista nova amb els articles revisats, per exemple, a la pàgina de discussió de la proposta? Com es podria fer per tal de no duplicar feines?

Paucabot (discussiócontribucions)

Segons el mètode proposat, el primer que hauria de fer un administrador és "acceptar" la sol·licitud. Després, per exemple, a la pàgina de discussió ja ens posarem d'acord en com ens repartim la feina.

Alzinous (discussiócontribucions)

Resulta evident que hi ha un patró clar i generalitzat de 'violació de copyright' per part d'un editor concret. Aquest editor, sembla que accepta el procés i que està disposat a ajudar a identificar i corregir els problemes. Amb tot, resulta raonable i justificat iniciar el procediment de revisió. Jo mateix podria assumir l'acceptació de la proposta que, segons la norma, ha de fer un administrador. Tinc, però, dos dubtes: (A) sóc jo l'administrador ('no implicat') idoni per a fer-ho? i (B) a on —i com— s'hauria de fer aquesta acceptació formal de la proposta?

Paucabot (discussiócontribucions)

A) Jo crec que tu ho podries fer perfectament. En realitat, no tenim coa d'administradors voluntaris per entomar aquestes feines ...

B) La cosa simplement seria moure la proposta una secció avall.

Alzinous (discussiócontribucions)

Fet!

Jmrebes (discussiócontribucions)

@Alzinous no tinc dubtes sobre que puguis fer la tasca. Miraré de donar un cop de mà també jo.

Vulcano (discussiócontribucions)

Paucabot; que no vaig bé amb les revisions d'ara??.@Vulcano

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí, però són tants els articles a revisar que haurem de ser més i, com saps, alguns s'hauran d'esborrar per problemes de drets d'autor.

Vulcano (discussiócontribucions)

Val; jo aniré fent com fins ara.@Vulcano

Resposta a «Ajuda amb el copyvio»
Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia.

No puc accedir a les contribucions del meu bot: Especial:Contribucions/Rebot. Només em passa a mi o no hi pot accedir ningú més? A qualque altre compte li passa això mateix?

De moment, només he trobat aquesta alternativa. A Phabricator, no he trobat res que fos semblant a aquest error. Si no ho puc solucionar aquí, ho informaré allà.

Gràcies.

Loupeter (discussiócontribucions)

Jo puc accedir a les del meu. En el teu cas s'acaba rebent un error de timeout.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'error deu tenir a veure amb el nombre total d'edicions de l'usuari, perquè aquest error em surt quan miro les contribucions del bot d'en Pau i del d'en @Leptictidium, que tots dos tenen moltíssimes edicions. Amb les edicions del meu bot va bé, i amb les edicions manuals d'en Pau també.

Canviar la url per demanar només les darreres 20 edicions o per demanar les més antigues no resol el problema. Per això penso que està relacionat amb el nombre total d'edicions i no amb el nombre d'edicions que vols veure o amb les edicions els darrers dies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Jo igual. Ara bé, quan l'EVA tenia el mateix nombre d'edicions que té el Rebot ara, no donava aquest problema, així que la causa deu ser alguna modificació recent.

Paucabot (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Diuen que «Yeah, I'll patch it tomorrow. It wouldn't work in wikis that read from the temp table but we stopped reading from that table (I think that's why this bug started in the first place).» Ens afecta la part en negreta?

Paucabot (discussiócontribucions)

Sembla que ja funciona.

Resposta a «Contribucions del bot»
95.169.237.201 (discussiócontribucions)

hi ha un editor que vandalitza articles, com els dels MHP Puigdemont i Aragones. i també el de la Chanel.

Alzinous (discussiócontribucions)
Resposta a «vandalisme»

Infotaula per a espècies humanoides fictícies

6
Pau Colominas (discussiócontribucions)

Bon dia,

Quina infotaula creieu que és més adient per a articles com ara Arcadià o Elfs (Terra Mitjana)? M'han passat pel cap {{grup humà}}, {{personatge}} i {{Infotaula d'ésser viu}}, però no ho acabo de veure clar. O potser fer-ne una d'específica. Sigui com sigui, crec que seria útil una infotaula per aquesta mena d'articles, ja que hi ha força informació classificable.

Gràcies.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Infotaula Personatge?

Jmrebes (discussiócontribucions)

"Infotaula ésser imaginari" podria ser massa llarg, oi? Però és el que més m'agrada ;-)

CarlesMartin (discussiócontribucions)

+ 1, Personatge sembla bastant adient.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

{{Infotaula personatge}} és la que toca.

Si hi trobeu que manca quelcom, feu llista de desitjos a la seva pàgina de discussió.

Barcelona (discussiócontribucions)

Sens dubte personatge

Resposta a «Infotaula per a espècies humanoides fictícies»
Dourx Zegri (discussiócontribucions)

Bon dia,

No sé si és el lloc adequat però,

Com hauria de referenciar un llibre parroquial (Baptismes, Matrimonis, Òbits, ...) que està dipositat en un arxiu diocesà? Hi ha algun criteri unificat o com "en Juan Palomo" ho faig una mica a criteri personal?

No sé si cap viquipedista si ha trobat.

Moltes gràcies.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Sense que tingui accés digital, cal fer-ho manualment.

Tens un exemple de com quedaria (en aquest cas, si que hi ha enllaç) a Lluís Domènech i Montaner#cite note-1.

Si ho has de fer manualment, seria quelcom com:
{{Ref-publicació |títol=Detall de registre de naixements 1849 llibre 4 (1 a 774) registre 747 |consulta=2018-06-21 |publicació=Arxiu Municipal de Barcelona |data=1849}}

Dourx Zegri (discussiócontribucions)

Moltes gràcies,

I si no hi ha l'enllaç digital i cal referènciar el llibre de paper (en tinc les referències anotades) i que està dipositat en un arxiu? Cal fer el mateix que el digital o hi ha un altre manera?

Per exemple, com els llibres de paper però amb alguna diferència:

Llibre de baptismes de la parròquia de Sant Pere de Cornellà del terri. B2 amb C (1678-1762, C 1731) pàg. 145R, s/núm.. En dipòsit a l’Arxiu Diocesà de Girona.

M'anoto com fer-ho en cas de digital per properes vegades.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

el codi que t'he posat de "Ref-publicació" és l'equivalent manual del cas digital. És a dir, sense URL i amb ref-publicació en lloc de ref-web.

en el teu cas, amb: {{Ref-publicació |títol=Llibre de baptismes de la parròquia de Sant Pere de Cornellà del terri. B2 amb C (1678-1762, C 1731) |pàgina=145R, s/núm. |consulta=2022-05-13 |publicació=Arxiu Diocesà de Girona |data=1731}}


Sortiria: «Llibre de baptismes de la parròquia de Sant Pere de Cornellà del terri. B2 amb C (1678-1762, C 1731)». Arxiu Diocesà de Girona, 1731, pàg. 145R, s/núm. [Consulta: 13 maig 2022].

Dourx Zegri (discussiócontribucions)

Gràcies,

sóc novell... :)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

si ets novell, has fet el millor que es pot fer: preguntar quan tens dubtes.

Dourx Zegri (discussiócontribucions)

Tot i que... Una altra cosa,

No estaria millor que l'Arxiu diocesà apareixés rere les referències (pàgina , número, ...), davant de la Consulta? Em fa la impressió que l'arxiu aquí enmig "talla" una mica l'ordre

Exemple: Llibre (anys), -Arxiu-, pagina, número d'ordre [Consulta] -> Millor? Llibre (anys), pàgina, número - Arxiu- [Consulta]

Opinió?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Malauradament la plantilla de referències de publicació segueixen l'ordre de notació bibliogràfica, que situa la pàgina darrera de la publicació. Ja sé que l'arxiu no és la publicació, però com que és un paràmetre obligatori (lògic si es diu "ref-publicació") l'he emplenat amb l'arxiu. He provat amb una altra plantilla, a veure si t'encaixa més.

Amb: {{ref-llibre |títol=Llibre de baptismes de la parròquia de Sant Pere de Cornellà del terri| volum= B2 amb C (1678-1762, C 1731) |pàgina=145R, s/núm. |consulta=2022-05-13 |col·lecció=Arxiu Diocesà de Girona |data=1731}}

Sortirà: Llibre de baptismes de la parròquia de Sant Pere de Cornellà del terri. B2 amb C (1678-1762, C 1731), 1731, p. 145R, s/núm. (Arxiu Diocesà de Girona) [Consulta: 13 maig 2022]. 

Resposta a «Llibres parroquials»
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hola. Al Viquiprojecte:Comunitat Viquipedista 2022 estem emprant la plantilla Ping per mencionar als usuaris a qui demanem articles. Almenys tres usuaris (@Solde, @Pallares i jo) hem detectat que el destinatari no rep cap alerta o avís a les icones que tenim allà dalt a la dreta. Algú sap el motiu? Estem fem quelcom malament?

Gràcies.

Paucabot (discussiócontribucions)

Diria que el ping només funciona si en la mateixa edició s'hi afegeix la signatura. Més informació a Plantilla:Resposta a.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

@Paucabot, se t'acut què podem fer amb els missatges que ja tenim a la pàgina del vpj?

Paucabot (discussiócontribucions)

Si els tornau a escriure amb la signatura darrera, l'usuari rebrà el ping.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No cal re-escriure'ls, només esborrant la signatura i tornant a posar les 4 ~ ja actua.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

OK, he canviat la mecànica, demanant que signin les propostes d'articles. A veure si amb això ja va.

Moltes gràcies @Paucabot, t'hi espero al vpj.

Resposta a «La plantilla Ping funciona malament?»