Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Ajuda

Si teniu alguna pregunta sobre la Viquipèdia, vegeu primer les preguntes més freqüents.

Aquí atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Si voleu fer una consulta enciclopèdica aneu al Taulell de consultes. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà.

Quan una petició d'ajuda ja ha estat atesa, podeu posar la plantilla {{respost}} en el resum del tema.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Sangifetge (discussiócontribucions)

He agafat un esborrany i l'he omplert de contingut i de cites. Ho he fet traduint jo mateix una entrada de la wikipedia en anglès. No ho he fet pels punts, però em sorprèn aparèixer a la llista de participants de la wikiestirada amb 0 punts. Segur que alguna cosa he fet malament, sóc novell, però en tot cas, molt motivador no és.

Townie (discussiócontribucions)

Molt bona feina, @Sangifetge:! Sembla que hi ha algun problema amb el robot que fa el recompte, faig ping a en @Toniher:

Toniher (discussiócontribucions)

Hola, he fet un cop d'ull al robot i veig que és bàsicament que estem comptant a partir de 3.000 octets de contribucions de l'usuari en l'article concret i no del total de l'article per començar a comptar. Tu n'has fet 2961 en aquest article; si en fas una mica més, veuràs el canvi... En el robot faig servir el recompte sobre quan afegeix cada usuari per pàgina a l'hora de comptar. Bàsicament perquè diferents usuaris poden modificar al llarg del concurs una mateixa pàgina i és l'única forma de mesurar l'esforç de tothom equitativament.. Veient l'explicació del viquiprojecte possiblement calgui precisar-ho millor... /cc @Xavier Dengra

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ho detallo perquè sigui plenament explícit que la contribució ha de ser una ampliació per sobre dels 3.000 octets.

Resposta a «wikiestirada»
Manlleus (discussiócontribucions)

Bones! A partir de les plantilles de referències web equivalents anglesa o espanyola de ref-web tenen els camps de arxiuurl o arxiudata igual com ja tenim implementat a ref-publicació amb la particularitat que quan són d'arxiu i no accessibles (web tancada o caducada a Internet) agafa de Internet Archive i així mantenir la referència. Algú que tingui per mà el codi de ref-web podria ajudar a fer que ho contempli? Gràcies

Resposta a «Internet Archive amb ref-web»

Problema amb la plantilla Alcaldes post-constitució

2
MrPotato1010 (discussiócontribucions)

A l'article Canals (La Costera) el camp Data_10 apareix en comptes del camp Data_11, és a dir, es repeteix la data de 2015 i apareix al lloc on hauria d'anar la de 2019.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Resposta a «Problema amb la plantilla Alcaldes post-constitució»
Albert SN (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom,

He creat un nou article traduït de l'anglès OKEANOS i tinc un problema amb una subplantilla i em dóna un error

Plantilla:Err -->{{Infotaula vol espacial/IP}}Plantilla:Err

Em podeu ajudar?!

Salut i força.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Albert SN

Arreglat el fet que doni error, però resta pendent arreglar el casque de {{err}} que li deixo al @Kette~cawiki.

El motiu és que type espera tenir una llista de valors determinats i la subplantilla /IP genera el text que es mostra a la infoaula.Com que tu havies posat el text final (aterratge....),no ho entenia i anava a la funció de donar error que, també donava error perquè no existeix encara. Suposo que és una herència de la plantilla anglesa que potser caldria millorar. No ho sé. Els valors que té previstos són:

demo, flyby, orbiter, impactor, impactor_flyby, atmospheric |lander, lander_impact, lander_flyby i rover .

Salut !


Resposta a «Ajuda amb una subplantilla!!!»
Pompilos (discussiócontribucions)

A l'article de Montserrat del Toro López l'usuari Daaioo i jo, l'usuari Pompilos, estem discutint la rellevància d'una qüestió que va ser tema de molts articles als mitjans de comunicació. Agrairé que aporteu el vostre punt de vista. Gràcies.

Resposta a «Ens apropem a una guerra d'edicions»
Walden69 (discussiócontribucions)

M'agradaria saber per quins set sous l'usuari Arianatoreblink està passant els municipis de Tirol del Sud, que vaig crear segons el topònim alemany, al topònim italià. Si seguim la nostra política, donat que el Tirol del Sud és un territori administrativament italià però lingüísticament alemany, i on l'alemany és oficial (i no pas perseguit), el topònim alemany hauria de ser el que donés entrada a l'article. Jo no sé si aquest usuari segueix alguna directriu de la viquipèdia o actua pel seu comte. Si ho fa, caldria que algú li digués alguna cosa.

Walden69 (discussiócontribucions)

És el cas de Völs am Schlern, poble de majoria alemanya (95,5 %) que ha mogut arbitràriament a Fiè allo Sciliar. Estic intentant desfer l'edició però no em deixa.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

De la motivació de l'usuari en tenim prou mostres semblants més a prop com per deduir-la per analogia.

En qualsevol cas, al Tirol del Sud està clar quin és l'idioma local i no és un cas controvertit quin ha de ser el nom de l'article d'acord amb Viquipèdia:Anomenar pàgines. Aleshores, si algun article no te'l deixa reanomenar només cal que ho demanis a VP:PA per que ho faci un administrador. El que no s'hauria de fer és reanomenar copiant i enganxant per que aleshores es perd l'historial.

Resposta a «Canvis d'idioma en articles»
Josemaria.lassalle (discussiócontribucions)

Hola! Estic editant el perfil d´una persona retllevant i volia saber si Wikipedia tradueix directamtent per Viquipedia (al català) o ho haig de fer jo.

A la viquipedia només s´han traduit una part dels canvis que he fet en castellà i l´altre part NO. Pot ser perque a la versió castellana el perfil només porta el primer cognom i a VIquipedia surt els 2 cognoms?

Si és així, com puc suprimir el segon cognom a la versió catalana?

Moltes gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En primer lloc, per si de cas la semblança entre el teu nom d'usuari i el de la "persona rellevant" no fos casualitat, et recomano que et llegeixis Viquipèdia:Conflicte d'interès.

Dit això:

  • Les diferents versions de la Viquipèdia són independents. Si fas un canvi en català, pot ser que a algú se li acudeixi portar aquest canvi a la versió en castellà, suec o suahili, o pot ser que no passi mai. Una bona idea és editar tu mateix els articles que t'interessin en les edicions que vulguis.
  • Sobre els noms dels articles, pots veure Viquipèdia:Anomenar pàgines pels nostres criteris. En d'altres idiomes, cada projecte té els seus criteris, i no són iguals tot i que hi ha semblances.
Resposta a «PROBLEMES WIKI-VIQUI PEDIA»
Joan Gené (discussiócontribucions)

Bon vespre. M'agradaria saber si la Viquipèdia té cap criteri per a anomenar topònims, pobles, llengües, personatges històrics, etc, de cultures llunyanes a la nostra i que per tant no tenen tradició en català o bé és desconeguda a molts de catalans. Ho dic perquè de vegades he trobat articles sobre llengües africanes, o asiàtiques o americanes, o que contenien topònims llunyans, o també personatges del món greco-romà; amb noms que sospitava que no estaven escrits en català de la millor manera possible.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pots veure Viquipèdia:Anomenar pàgines i Viquipèdia:Transliteració. En general, els criteris són:

  • Fer servir la forma que facin servir les fonts acadèmiques en català.
  • Fer servir la forma original i no l'exònim d'una altra llengua. Això sol ser rellevant on la llengua local està minoritzada.

I el problema és que a la pràctica no sempre hi ha una manera evident d'aplicar aquests dos criteris, cosa que sovint porta a discussions molt interessants sobre casos particulars.

Joan Gené (discussiócontribucions)

I no fóra bona idea d'establir un criteri per a seguir? Per exemple, per als noms greco-llatins, hi ha l'obra d'Alberich i Ros «La transcripció dels noms propis grecs i llatins», o per als exònims hi ha un document de l'encliclopèdia.cat de David Ordóñez molt exhaustiu; per a les llengües no europees, na Carme Junyent deu tenir apèndixs a qualque obra seva, etc. En molts de casos, els criteris d'aquestes obres seran millors que els que puguem establir els viquipedistes... Bé, tampoc voldria embolicar la troca...

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Decidir que seguim el mateix criteri d'un determinat llibre per una determinada llengua és establir un criteri. Això és el que s'ha fet amb les llengües per les que s'ha establert un criteri a la Viquipèdia. I de fet, fer això no és més que seguir el criteri general de fer el que facin les fonts acadèmiques en català.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Joan Gené (discussiócontribucions)

Moltes gràcies. Però la cosa que deman és: són enlloc, els criteris de la Viquipèdia per a anomenar cada cosa (per més que la Viquipèdia es limiti a seguir el criteri d'una obra de referència diferent en cada cas)? Vull dir, si jo ara volgués crear pàgines sobre, m'ho invent, localitats dels Estats Units, i tengués dubtes sobre els criteris de la Viquipèdia pel que fa a la toponímia dels Estats Units (jo què sé: si tal topònim té variant en sioux o en tal altra llengua ameríndia, o si té versió francesa/castellana i anglesa...), com podria saber el criteri de què s'han servit la resta de viquipedistes que han creat pàgines sobre aquesta mateixa matèria?

Joan Gené (discussiócontribucions)

Per exemple, no fa gaire vaig unificar tots els yukaghir/yukaguir/iucaguir en iukaguir, perquè és la forma que fa servir la Gran Enciclopèdia Catalana; però com podia saber si hi ha cap obra fiable que els viquipedistes han convingut que té un criteri millor que el de l'Enciclopèdia Catalana? Vaig ser massa agosarat? O, per exemple, ara m'he decidit a posar aquesta qüestió perquè he vist escrit "Aule Gel·li" i he pensat que seria millor "Aulus Gel·li", tot i que el nom conté una referència a l'enciclopèdia.cat. Quan pugui comprovaré què en diu l'obra d'Alberich; si resultàs que es decanta per "Aulus", aleshores què cal elegir? Cal seguir el criteri de tal obra fiable o el criteri de tal altra obra fiable?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Enric Algun comentari ?.

Merci

Pau Colominas (discussiócontribucions)

En Leptictidium també és un bon referent en matèria de transliteracions, potser et pot ajudar.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Un debat únic no ens serveix perquè la quantitat i qualitat de fonts fiables pot variar molt respecte a la transcripció des d'una llengua o des de l'altra. Cal anar cas per cas.

En el cas dels Aules i els Aulus, quan dues fonts entren en conflicte i són [més o menys] igual de fiables, diria que la convenció viquipedista és respectar l'elecció de l'usuari que va crear els articles.

Joan Gené (discussiócontribucions)

Entesos. Però, aleshores, si trop topònims o noms de persona o el que sigui escrits seguint o bé cap criteri o bé un criteri poc desitjable, em recomanau que els esmeni o que simplement ho posi a la discussió?

(el cas de Gel·li el modificaré perquè ara he vist que el propi enllaç que posa l'article per a justificar Aule redirigeix a l'Enciclopèdia, que l'anomena Aulus)

Joan Gené (discussiócontribucions)

(pot ser que no el modifiqui perquè hi ha una tracalada d'articles de romans anomenats Aule el-que-sigui)

Leptictidium (discussiócontribucions)

El mateix criteri l'hem d'aplicar per a tots els articles en la mateixa casuística, així que hauríem de veure si en les fonts fiables en català hi ha una majoria clara a favor d'una forma o una altra.

Pel que fa a la teva pregunta, t'animo a portar els casos que puguis trobar a La Taverna perquè la comunitat pugui assolir un consens general (evidentment, si un article està indubtablement i clara anomenat de manera incorrecta, tira endavant).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I en general, aquest raonament s'aplica a qualsevol cosa que vulguis canviar a la Viquipèdia:

  • Si una cosa és evident que està malament, o si vols fer una millora o una ampliació que no desfà res del que hi ha fet, endavant.
  • Si vols canviar o discutir el criteri que s'ha fet servir en un article concret, proposa el canvi a la discussió de l'article. De vegades pot valdre la pena notificar els editors que hi puguin tenir interès, veient l'historial.
  • Si vols canviar gaires articles per la mateixa raó o pel mateix criteri, millor plantejar-ho a la Taverna per no haver de discutir els articles un per un.
Resposta a «Criteris»
Flamenc (discussiócontribucions)

A l'article Sèrie 213 de FGC hi ha tota una llista de dades a wikidata, que la plantilla infotaula tren no sembla prendre a la viquipèdia. Hi hauria una solució? @The STB

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Flamenc No està Wikidatada. Ni la coneixia.

La poso a la llista a veure si el @Paucabot, el @Kette~cawiki, algun altre infotauler o jo mateix ens posem.

Merci

Flamenc (discussiócontribucions)

No coneixia el verb "wikidatar", aprenc cada dia!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No és normatiu. M'ho acabo d'inventar assimilant-lo a Viquificar.

Paucabot (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Resposta a «wikidata & trens»

Editant element a Wikidata i resultat pobre

3
Konkordia (discussiócontribucions)

Hola! A l'element José Carrasco Herrera (Q63985052) he afegit valors i no apareixen a la infotaula persona de l'article corresponent. Què he de fer per que surti que era regidor de l'Ajuntament de l'Hospitalet, la seva afdiliació, el partit polític on era membre? Gràcies!! @Konkordia

Townie (discussiócontribucions)

És un tema de la memòria cau. Si edites l'article i el previsualitzes, en principi se t'hauria d'actualitzar.

Konkordia (discussiócontribucions)

He fet algunes modificacions sense rellevància amb el propòsit de veure previsualitzacions. A la caixa de diàleg per publicar les edicions no ha sortit, cap cop, el botó <<Mostra previsualització>>. He fet diverses 'refresca' de la pàgina amb el mateix resultat. Demà ho tornaré a fer i et diré el què. T'agraeixo la resposta. @Konkordia

Resposta a «Editant element a Wikidata i resultat pobre»