Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona d'ajuda de la taverna

A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

Quan una petició d'ajuda ja ha estat atesa, podeu posar la plantilla {{respost}} en el resum del tema.

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
Element a Wikidata
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Panellet (Discussiócontribucions)

Hola, companys!

El dia 6 de febrer vaig editar l'article Josep Joaquim Landerer i poc després l'autor del mateix article a la versió espanyola hi va plantar un avís dient que el contingut comportava una violació dels drets d'autor i es podria procedir a la seua supressió.... A la meua pàgina de discussió no para d'argumentar que és un plagi de la pàgina web "Biografías y Vidas" quan, en realitat, aquesta mateixa web diu:

¿Desea reproducir alguna biografía?

Los contenidos de esta web pueden UTILIZARSE LIBREMENTE, siempre que se cite su origen. Si desea reproducir alguna de las biografías en su sitio, sólo tiene que indicar su procedencia y establecer un vínculo con nuestra página principal. Si por ejemplo reproduce la biografía de Copérnico, puede añadir al final:

Extraído de Biografias y Vidas

Note que el texto “Biografías y Vidas” actúa cono enlace hacia www.biografiasyvidas.com. Pero también puede, si lo prefiere, establecer un enlace con aquella de nuestras páginas que contenga la biografía citada. Por ejemplo:

Fuente: Nicolás Copérnico en Biografías y Vidas

Aquí el texto “Nicolás Copérnico” actúa como enlace hacia la página www.biografiasyvidas.com/biografia/c/copernico.htm. Por supuesto, aunque no utilice ninguna de nuestras biografías, siempre agradeceremos que, si le ha gustado nuestro sitio, nos ayude a darlo a conocer mediante un enlace.

Jo crec que no he fet res malament, però m'agradaria saber la vostra opinió per si he passat alguna cosa per alt. Gràcies per endavant!

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Desconec exactament com es desenvolupen les normatives que apliquen a es.wiki sobre les llicències compatibles amb la llicència sota la que es publica Wikipedia. Jo penso que si realment és cert el que dius dels avisos no crec que aquesta còpia sigui una raó per esborrar un article ja que no hi sembla haver una violació de cap copyright explicit. Tot i així si es tracta d'una qüestió relativa a es.wiki et recomano que miris de plantejar-ho a la seva cafetería o contactant amb algun dels seus Bibliotecarios que realment son els que dominen el tema.

Sobre el lloc web que cites resulta força desconcertant trobar un avís de copyright a la base de la pàgina de presentació i una descripció del copiat lliure de la informació. Suposo que els seus gestors no deuen haver pensat a fer servir alguna de les llicències lliures disponibles.

Resposta a «Josep Joaquim Landerer»
FranSisPac (Discussiócontribucions)

Acabo de deixar buit l'element Wikidata d:Q11936728 en situar l'única entrada que tenia (en català, referida a "Migració de dades") on correspon, a d:Q1932543. Cal que faci alguna cosa més per esborrar-lo o els elements buits "desapareixen sols"?

Paucabot (Discussiócontribucions)

En aquests casos, has de fer la fusió. És molt fàcil de fer activant un giny que hi ha a les preferències.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

El que has fet tu ha estat fusionar dos elements, i ara el que es fa en aquests casos no és esborrar sinó redirigir. Per fusionar hi ha a la darrera pestanya una opció "Merge" (que si tu no tinguessis és que ve amb un giny) per fusionar, que trasllada totes les dades i enllaços i acaba fent la redirecció. De fet, és aquesta opció la que he fet servir per redirigir l'element que havies deixat buit.

Ara bé, responent a la pregunta i encara que aquí no sigui d'aplicació, diria que els elements buits els esborra algú o bé queden buit per sempre sense fer gaire nosa, tot i que hi ha d:Wikidata:Requests for deletions.

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Benvolguts @Paucabot i @Pere prlpz, gràcies per la resposta. Tenia elaborada una rèplica discrepant del que dieu i mantenint la idea de l'esborrat (sóc més partidari de sanejar que d'anar deixant peces "no correctes" pel camí), però la lectura del RfC enllaçat pel Pere (gràcies) m'ha canviat una mica la perspectiva.

Des del meu punt de vista, d:Q11936728 s'havia creat erròniament i mai hauria d'haver existit. Per tant, no veig que es tracti d'una "fusió". Ara bé, crec entendre l'argument de l'estabilitat dels enllaços des de fora, cosa que ha de facilitar que Wikidata esdevingui la clau de volta dels "repositoris" d'informació, per preferir la redirecció a l'esborrat. Tanmateix, l'exploració de d:Wikidata:Requests for deletions (gràcies Pere per la informació, tot i que el teu enllaç no era del tot bo), m'ha portat a trobar-hi, en arxiu, alguns casos com ara: d:Wikidata:Requests for deletions/Archive/2015/12/28#Q10188480 o encara, una mica més avall i aparentment més similar al "nostre cas", d:Wikidata:Requests for deletions/Archive/2015/12/28#Q4725300. Sembla inconsistent, no? Cordialment.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

El "nostre cas" havia existit durant vuit mesos, de manera que el risc que algú n'hagués fet servir l'id amb aquest significat no és menyspreable i val la pena redirigir. Per exemple, pots veure al codi de la plantilla:BDT o la Plantilla:Infotaula patrimoni cultural/mapa localització wd com el funcionament d'aquestes plantilles es basa en que cada P i cada Q segueixin significant el mateix. Amb una redirecció van igual, sense redirecció deixen de funcionar.

El cas de d:Wikidata:Requests_for_deletions/Archive/2015/12/28#Q4725300 entenc que és diferent, perquè aquí s'ha esborrat l'article a enwiki que devia ser l'únic, o sigui, no s'ha esborrat l'enllaç de l'element perquè s'hagi traslladat a un altre element sinó que ja no hi ha cap article a cap projecte Wikimedia sobre el seu tema. No sé quin devia ser el tema però sense enllaços no devia complir d:Wikidata:Admissibilitat i no devia tenir sentit conservar-ne l'item, que probablement tampoc tenia gaire informació.

A més, en general porta moltíssima menys feina fusionar els elements que buidar-ne un, fins i tot sense demanar-ne l'esborrat.

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Gràcies, Pere, pel detall d'explicacions i raonaments. Essent una qüestió amb una certa complexitat inherent, m'agrada entendre els perquès.

Ignasipuig (Discussiócontribucions)

Bon dia,

estic preparant un article sobre una persona centenària però gran part de la informació l'he obtinguda per declaracions orals seves. En quin estat de referenciació queda això? Què puc fer?

Moltes gràcies,

Paucabot (Discussiócontribucions)

Hauries de llegir Viquipèdia:Fonts fiables, on es diu que les referències han de ser a fonts fiables, de tercers, i publicades. Aquesta font que dius tu no compliria cap de les tres condicions.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

D'acord amb el que diu Paucabot. Com a suggeriment addicional penso que hauries de contactar amb un editor (una revista, un diari, una tele, una ràdio...) que publiqui aquesta informació. També hi ha molts llocs webs que permeten autopublicar un treball (wordpress o algun altre lloc web). Pel que fa a la informació ja disponible en fonts publicades sota la supervisió d'un consell editorial cap problema a ser citades per a redactar un article de la Viquipèdia.

Entenc l'esforç que et deu haver suposat obtenir aquestes informacions i que possiblement són dades valuoses en un cert aspecte. Tanmateix no hauria de correspondre a nosaltres valorar si aquestes informacions són d'interès editorial.

Resposta a «Fonts orals»
Gerhidt (Discussiócontribucions)

Bon vespre,

tinc un problema amb la imatge. Em queda massa gran en aquest article Thomas Kent

Em podeu dir quin és el problema¿?

Gràcies!

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

En general pots accedir a les pàgines relatives a les plantilles que s'usen en una pàgina quan editis una pàgina. A sota la pàgina hi ha uns desplegables. entre ells "Aquesta pàgina fa servir les següents plantilles". si cliques sobre la plantilla t'adreçara a la pàgina relativa a la plantilla. Usualment en aquesta pàgina hi ha a disposició de tothom una mínima descripció de com usar la plantilla. Si vols també hi ha una pàgina del projecte específica Viquipèdia:Plantilles

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Ostres, ho desconeixia. Moltes gràcies!

Ssola (Discussiócontribucions)

Bon vespre, la plantilla {{Infotaula persona}} no entenia el camp "mida_imatge" (havia de ser "mida imatge", amb espai), però ja l'he afegit perquè també l'entengui. Gràcies per avisar del problema.

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Moltes gràcies!

Resposta a «Problema amb fotografia»
Pacopac (Discussiócontribucions)

Bon dia,

he creat Crioll reunionès i vull actualitzar-lo a la infotaula de l'Illa de la Reunió i no m'aclarisc. He mirat a Wikidata i tampoc ho veig.

Algú pot explicar-me com es resol? Gràcies!

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

arreglat !

Les dades estan dins la Infotaula ( un disseny pre-wikidata).

Salut !

Pacopac (Discussiócontribucions)

Gràcies @Amadalvarez

veig que has canviat una «Plantilla:Infotaula de regió de França», però per als novells, com podria saber jo que la infotaula realment és una Plantilla:Infotaula de regió de França? Hi ha cap tret a l'article que ho explique? Com puc editar eixa plantilla des del propi article?

Certa l'afirmació: "Aquesta plantilla fa servir algunes característiques molt complicades i esotèriques comparades amb la sintaxi més simple d'altres plantilles..."

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Les plantilles d'infotaula que encapçalen els articles s'editen com qualsevol altra, la busques amb "plantilla:el que sigui" i li cliques "modificar codi". En aquest cas no era evident, perquè és una plantilla que invoca una altra que era la que calia canviar. No t'amoïnis que sempre hi ha alguna cosa que no sabem com funciona. Jo cada setmana haig de demanar ajuda algun cop. No passa res.

Resposta a «infotaula de l'Illa de la Reunió»
Mcsmp (Discussiócontribucions)

Com anomeno els articles de dos Joans Paredes Hernández diferents que els dos van ser regidors de l'ajuntament de Girona? (un dels dos, també va ser diputat del Congrés)

Gràcies!

Jordi Roqué (Discussiócontribucions)

'''Joan Paredes Hernández (any de naix-any de mort)''' ?

Dvdgmz (Discussiócontribucions)

Ostres, déu n'hi dó. I posar (diputat)? Un veig que va ser regidor al franquisme però difícil diferenciar en un títol.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Busca una cosa que els diferencii en comptes de coses que els facin iguals (m'ho invento) - el seu ofici? Joan Paredes Hernández (advocat) , Joan Paredes Hernández (novel·lista) - relacions de parentiu amb un personatge destacat? p.ex.: Joan Paredes Hernández (fill de XXX) o Joan Paredes Hernández (nebot de XXX)

Si un va ser congressista i l'altre no potser és una bona manera.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Penseu a afegir un vegeu3

Resposta a «Anomenar pàgines»
Mcj230515 (Discussiócontribucions)

Hola! He fet un reanomena erroni i en lloc de “principial” a títol nou he seleccionat “viquipèdia”. Es podria eliminar aquesta pàgina de redirecció que s’ha creat? Gràcies! 

Paucabot (Discussiócontribucions)

Fet.

Mcj230515 (Discussiócontribucions)

Hola Pau! Gràcies. Però ara no trobo la informació que jo havia creat!! La informació que hi ha a la viquipèdia era una altra prova que no era feta per mi i caldria recuperar la que jo havia creat que és molt més completa. Pot ser?

Manlleus (Discussiócontribucions)

quan s'elimina una pàgina em sembla que no es pot recuperar a no ser que tinguis una còpia d'snapshot de la wiki.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), que resulta que ja existia: Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Mcj230515 (Discussiócontribucions)

Moltes gràcies!!!

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

@Mcj230515 disposes de Plantilla:Supressió per a afegir a aquestes pàgines en que t'has equivocat a l'hora de crear.

Resposta a «Reanomena erroni»
Curielprat (Discussiócontribucions)

Molt bona tarda,

Estic preparant la meva primera entrada (no ho havia fet mai). Quan he creat l'apartat de referències, se m'ha duplicat i m'ha aparegut també a l'apartat d'enllaços. I m'apareixe el llistat de números sense cap informació. Què faig malament?

Un cop solucionat això, ja ho tindré tot llest. Que he de fer per publicar-la? Reanomenar-la i prou?

Moltes gràcies!

Curielprat (Discussiócontribucions)

Hola de nou!

Ara m'apareix bé...suposo que m'ho heu arreglat. Mil gràcies.

Ara, però, m'apareix:

Caldria contextualitzar les obres citades al cos de l'article.

Aquest article té una llista de referències o d'enllaços externs, però les fonts no queden clares. Podeu millorar aquest article precisant cadascuna d'aquestes obres en citacions i referències a frases o paràgrafs concrets.

El que vull linkar són articles dels diferents diarisi televisions. Potser no ho hauria d'incloure a referències i ho hauria de fer a enllaços i prou? He entrat la informació segons el què es demana...que més hauria d'incloure?

Ja em direu.

Salut!

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

El que t'han volgut indicar amb aquest missatge és que les referències que has posat al final de l'article han d'estar enllaçades mitjançant citacions dins el text, de tal forma que qui llegeixi el contingut, sàpiga d'on ha sortit cada informació. Tal com està ara, tenim per un costat tot el text, sense saber d'on ha sortit, i per altre "totes" les referències juntes, sense dir "que documenten".

Et recomano que facis un cop d'ull a Viquipèdia:Guia per referenciar.

Potser et semblarà una mica rotllo, però pensa que has començat per lo més difícil de la VP: "fer un article" complert, amb imatges i referències. Et felicito, tingues paciència i no defalleixis. SI et cal ajuda, ja saps.

Curielprat (Discussiócontribucions)

Ei!!!! Moltíssimes gràcies. Ja veig on m'he equivocat!

El què he penjat no són referències al text. Ho hauria d'haver inclòs als enllaços, oi? Demà mateix ho corregeixo!

Molte sgràcies de nou!

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Quan diuen referències volen dir notes a peu de pàgina o acotacions de les obres citades a frases o paràgrafs concrets als que atribuir l'origen de la informació.

Resposta a «Enllaços i referències»
Jove (Discussiócontribucions)

M'agradaria crear un article sobre la pel·lícula "EDtv" i no me'n en surto perquè el cercador de Viquipèdia l'interpreta com un error taquigràfic i llegeix "Edtv". Com es podria fer? Algú em pot ajudar? Gràcies.

Columbusalbus (Discussiócontribucions)

El problema se resoldria anomenant l'article "EDtv (pel·lícula)"

KRLS (Discussiócontribucions)

Ja tens l'article EDtv iniciat. Tot teu.

Jove (Discussiócontribucions)

Perfecte! Moltes gràcies per l'atenció!

Ssola (Discussiócontribucions)

Un truc per crear articles amb el nom que desitgis és anar a la pàgina d'un article existent i canviar la URL amb el nom que desitgis. Una altra manera és des d'Especial:Cerca.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

També pots editar Viquipèdia:Pàgina de proves (o la teva pàgina d'usuari) com si fos un enllaç i clicar-hi a sobre.

Resposta a «EDtv»

Llista de monuments de l'Horta Nord

13
Resum per Vriullop

Actualitzar els monuments del País Valencià amb el nou idurl.

Pacopac (Discussiócontribucions)

Bon dia!

Resulta que a Llista de monuments de l'Horta Nord a la taula de contingut de dalt no apareix Rocafort, i sí que té llistats dos monuments, no sé com afegir-lo. Algú m'explica com?

D'altra banda a la columna del codi els enllaços a http://www.cult.gva.es/dgpa/binmueble_v.html o estan trencats o van a la pàgina equivocada, es poden automatitzar els canvis cal fer-ho a mà?

Gràcies!

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

El problema de Rocafort ja està resolt.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Sobre els enllaços a les fitxes, és mal assumpte, han modificat els índexs. Per exemple, pel primer tenim idurl=6 i ara és 124. No hi ha més remei que revisar-los un a un, amb el perill de que tornin a canviar en el futur. Una alternativa seria enllaçar als pdf que conserven l'índex anterior: 6.pdf; però sembla que només existeixen pels BIC, no pels BRL. No he vist altres possibilitats per enllaçar que siguin més segures. Sembla que caldrà una revisió global. En aquesta comarca he comptat 12 BIC declarats i 57 edificis BRL quan només en tenim en total 59 i mal enllaçats. Miraré de generar llistes amb bot per a actualitzar, tot i que no serà immediat.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Fet. A Especial:Cerca per prefix/Viquiprojecte:Monuments/llistes PV hi ha les llistes generades de nou, separades per BIC i BRL. A més d'actualitzar l'enllaç idurl segurament hi hauran altes i possibles baixes.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

La idea és fusionar amb bot aquestes llistes noves amb les existents?

Potser es podria aprofitar per incorporar-hi les imatges i coordenades que són als articles i no a la llista, però també ho podem fer després.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Les noves generades estan mig en castellà. La idea és fer una actualització manual. Fusionar-les amb bot ho veig arriscat.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Fusionar del tot amb bot tens raó que no, però suposo que els enllaços al web de la Generalitat (pels elements que ja són a les llistes) sí que els podem importar amb bot. Un altre possible ajut amb bot és trobar quins són els elements que falten o sobren a les llistes.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Es pot fer una actualització del paràmetre idurl. Per fer-ho queda pendent trobar el codi RI- dels BIC que en tinguin, i també generar els BIC de conjunts i jardins històrics.

Pacopac (Discussiócontribucions)

@Pere prlpz @Vriullop Igual m'he precipitat... He pentinat les dues llistes de l'Horta Nord, BRL i BIC i pràcticament tots el paràmetres d'url estaven malament i els he canviat pel bons.

I els codis també fins i tot els BIC que començaven per RI- canviant-los per que apareix a la fitxa de la GVA, per exemple ací aquest 46.13.009-002, i pel que dieu més amunt no dec haver-ho fet bé...

Podeu explicar-me com va allò del "pendent trobar el codi RI- dels BIC"? Gràcies!

Vriullop (Discussiócontribucions)

Pels BIC tenim dos codis, del ministeri i de la Generalitat. El criteri general és mantenir el codi d'àmbit superior, si existeix. En les llistes generades no s'ha tingut en compte i tenen tots el codi de la Generalitat. En la fitxa de l'exemple és "Anotación Mº: R-I-51-0010439". Simplement, recupera els codis RI- que hagis canviat, ja estaven comprovats.

Pacopac (Discussiócontribucions)

Fet! Ja he recuperat els codis ministerials a quasi tots els BIC (de l'Horta Nord), els del Col·legi Major Sant Joan de Ribera i Torre medieval (Puçol) no els he modificat jo, i no se com trobar-los.

D'altra banda, m'adone que a l'haver canviat els codis a la web de la GVA, els enllaços dins els propis articles a la fitxa de BRL o BIC s'han trencat per exemple ací, i a Commons també per exemple ací.

S'han de fer els canvis també a mà? Amb el registre d'Autoritat de Wikidata no és podria resoldre? No estenc a penes de Wikidata i igual he dit una bestiesa.

De nou, gràcies!

Vriullop (Discussiócontribucions)

No tots els BIC tenen codi del ministeri. Això passa per exemple amb les declaracions genèriques inventariades desprès de la transferència de competències. Aquest és el cas del Col·legi Major.

M'anoto com a tasca fer una llista "codi=idurl" per facilitar l'actualització, i tenir-ho preparat per si torna a canviar en el futur. A Commons serà millor eliminar el paràmetre idurl de tots els valencians, així enllaça a una consulta via toollabs. Algú té un bot disponible a Commons?

Vriullop (Discussiócontribucions)

De moment he creat Plantilla:Filera BIC Val/idurl amb una llista codi=idurl. La plantilla de filera usa aquesta llista ignorant el paràmetre. Amb això es podrà actualitzar fàcilment si torna a canviar. La llista pot servir també per actualitzar altres usos mal enllaçats. Propers passos: detectar les altes i les baixes produïdes.