Vés al contingut

Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Sobre aquest tauler

Ajuda

Si teniu alguna pregunta sobre la Viquipèdia, vegeu primer les preguntes més freqüents.

Aquí atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Si voleu fer una consulta enciclopèdica aneu al Taulell de consultes. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà.

Quan una petició d'ajuda ja ha estat atesa, podeu posar la plantilla {{respost}} en el resum del tema.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)

Aquest plantilla es pot utilitzar en articles de clubs?

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)

@Pere prlpz Com a {{season sidebar}} que s'utilitza en equips esportius.

per exemple afegiu

{{Temporades|anterior=[[Temporada 2021-2022 del FC Barcelona|2021-2022]]|temporada=[[Temporada 2022-2023 del FC Barcelona|2022-2023]]|posterior=[[Temporada 2023-2024 del FC Barcelona|2023-2024]]}}

a Futbol Club Barcelona.

Resposta a «Plantilla:Temporades»
Alzinous (discussiócontribucions)

He afegit un avís de manca de referències a l'article Nombre. Aquest article forma part dels 100 fonamentals de la Viquipèdia, és un dels 1000 seleccionats, i està etiquetat com a article bo. Tanmateix, una part significativa del contingut no és verificable, ja que manca de referències. Per tal de mantenir l'estàndard de qualitat, convido a qui ho desitgi, a revisar l'article i afegir-hi algunes referències. Gràcies. :-)

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Li he retirat la medalla d'Article Bo perquè mai havia guanyat aquesta distinció. Potser en @Pau Colominas s'hi vol atrevir amb un parell de referències més per secció ni que sigui?

Resposta a «Article Nombre»
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Resposta a «{{tl|scholia}}»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Fa unes setmanes vaig deixar una petició a Viquipèdia:Taller_gràfic/Peticions#Posar_fons_sòlid, i un missatge aquí, a la Taverna.

No ha aparegut cap company que l'atengués. Avui he afegit algunes altres imatges a la llista i aprofito per reiterar la petició.

Si algú dels que sabeu fer-ho amb els ulls tancats em pot ajudar, estaré molt agraït.

Resposta a «Taller gràfic»

Intel·ligència artificial i llicència CC de la Viquipèdia

3
Sjoel (discussiócontribucions)

Bona tarda, sabeu si s'ha publicat alguna informació relativa a l'ús del contingut de la Viquipèdia per a entrenar intel·ligències artificials i la seva compatibilitat amb la llicència CC Reconeixement i Compartir-Igual?

Imagino que els continguts de la Viquipèdia es poden utilitzar per entrenar intel·ligències artificials (com ChatGPT). Però, d'una banda, sembla que algunes plataformes no atribueixen la Viquipèdia com a font i, d'altra banda, tampoc em queda clar si els continguts que generen són sota la mateixa llicència (o més permissiva).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La informació és lliure. El que té drets d'autor és la seva expressió, o sigui el text. Si una intel·ligència treu informació de la Viquipèdia però no en copia el text, pot fer el que vulgui sense violar cap llicència, igual que una intel·ligència natural que expliqui el que ha après a la Viquipèdia o en un llibre.

Sjoel (discussiócontribucions)

Gràcies per l'explicació Pere prlpz. Queda molt clar! :)

Resposta a «Intel·ligència artificial i llicència CC de la Viquipèdia»
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

No crec. Aquí no tenim ni la pàgina pt:Wikipédia:Livros, i tampoc crec que la trobem a faltar. Això dels llibres podia ser interessant quan va sortir però ara no crec que ningú estigui gaire interessat a navegar per pdfs amb col·leccions d'articles de la Viquipèdia.

Resposta a «pt:Predefinição:Livro»

Eina per a quantificar el biaix de gènere als artícles

3
Josu PV (discussiócontribucions)

Bon dia, recorde que fa un temps algú va comentar en la taverna l'existència d'una pàgina que et permetia veure en certa forma el biaix de gènere als articles segons els articles de persones que hi enllaçava en el cos.

Algú em pot ajudar a trobar-la?

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Josu PV (discussiócontribucions)

Efectivament, moltes gràcies!

Resposta a «Eina per a quantificar el biaix de gènere als artícles»

Assetjament digital en dos processos d'esborrament

3
Dgilso (discussiócontribucions)

Hola, Tinc processos oberts d'esborrament de diverses pàgines, un d'ells en format de lot, en els quals considero que estic patint bullying i assetjament digital per diversos motius. Vull argumentar que en el procés no s'està prioritzant el 5è pilar, i s'està fent una aplicació estricta de diferents normes, sense tenir present la millora substancial que han suposat totes les edicions que he fet a la Viquipèdia, tant d'aquests articles que es proposen esborrar, com especialment de la resta d'articles que he creat de cap i de nou. La Viquipèdia és millor després de les edicions, malgrat que editi sobretot temes històrics relacionats amb el Seminari Conciliar de Barcelona i la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari (on treballo), aspectes dels quals no me n'he amagat mai i consten clarament en el meu perfil. En cap cas durant aquests processos se m'ha donat el benefici d'haver actuat amb bona fe.

Els processos són els següents:

Penso també que aquests excessos en les formes i els procediments dels administradors no ajuden en absolut a la retenció d'editors i ni molt menys a l'entrada de nous editors, problemes que són de base i nuclears en el projecte. A més a més aquests processos penso que generen dolor i malestar que són absolutament innecessaris, i que resten al projecte, quan la Viquipèdia ha de ser un projecte per a sumar. També denoto una manca de visió global del projecte Viquipèdia, del que realment representa i significa per a la cultura catalana, i que aquesta manca queda tapada per excessos en l'aplicació de la normativa i per manca de la flexibilitat necessària en el projecte.

Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Podries explicar la diferència entre "assetjament" i "hi ha editors que no veuen fonts fiables que hagin donat una cobertura significativa al subjecte dels meus articles"?

Gràcies!

Pau Colominas (discussiócontribucions)

He revisat les propostes d'esborrament que esmentes i no hi he sabut trobar signes d'assetjament. Podries indicar si us plau quins fragments consideres assetjament per tal que puguem jutjar-ne el contingut i la forma? Gràcies.

Resposta a «Assetjament digital en dos processos d'esborrament»
Ricard Soler Roger (discussiócontribucions)

Bon dia,

Entenc que IMDB o els mateixos crèdits d'un programa no compten com a font fiable per indicar que algú ha participat o actuat en un programa, oi?

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hi ha discrepàncies sobre l'ús dels crèdits com a referència. Puntualment està acceptat, però no sustentis tot l'article en aquesta mena de refs.

De IMDB, fins on sé, no acceptem les seccions de biografia i premis. Desconec si la filmografia també està vetada, però en qualsevol cas, se li hauria d'aplicar el mateix criteri que he explicat al principi.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Els crèdits d'un programa són una font primària que poden servir per referenciar dades no controvertides. Sobre IMDB haurien de contestar els entesos però crec que s'ha posat en dubte que es pugui considerar una font fiable perquè la pot editar qualsevol.

Ara bé, pel que sortir als crèdits d'un programa (per important que sigui) o a IMDB no serveix és per justificar l'admissibilitat del subjecte. Si un article està referenciat només en fonts pròpies, fonts primàries i bases de dades perquè no existeixen fonts secundàries que en parlin és que el tema no és admissible.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Cito en @Docosong, que d'això en sap més.

Docosong (discussiócontribucions)
Resposta a «IMDB com a font fiable?»

Categoritzar imatges de cartells de Pia Vilarrubias

5
Aniol (discussiócontribucions)

Hola a tothom. Avui m'he trobat tres cartells de Pia Vilarrubias amb diverses temàtiques en català. N'he fet la foto i ho he pujat a Wikimedia Commons:

El que no me'n surto és a categoritzar les imatges, així que us demano ajuda per si algú se li ocorre les categories a posar o si cal millorar-ne alguna part de la descripció. Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hola, Aniol.

Em temo que no hi ha pressa per categoritzar aquests cartells a Commons perquè a menys que tinguis el permís de Pia Vilarrubias o dels seus hereus, no són lliures i no es poden pujar a Commons fins l'1 de gener del 2094, com a mínim.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo diria que hi aplica la llicència {{gencat-attribution}}, no?

Aniol (discussiócontribucions)

Hi he afegit l'autoria de {{Institution:Govern de Catalunya}}, també la llicència de {{Template:Attribution-gencat}}, i la categoria de [[Category:Catalan-language posters]].

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No. O sigui, sí però hi heu de penjar la font (la url) del web de la Generalitat de Catalunya on aquest document estigui publicat amb la llicència que diu a c:Template:Attribution-gencat, perquè si no sembla que sigui una fotografia d'un cartell en paper del segle passat que pot estar editar per la Generalitat i l'Ajuntament però que no teniu enlloc el permís per fer-la servir amb una llicència lliure. De fet, no està clar ni que la Generalitat i l'Ajuntament tinguin els drets suficients per alliberar el dibuix si volguessin fer-ho (que està per veure).

El cas de la Generalitat i de la immensa majoria de governs del món és diferent del govern dels Estats Units, on per llei les obres del govern federal són de domini públic.

Aleshores, si no és que teniu una font de la Generalitat amb aquesta llicència, jo trauria aquesta plantilla d'aquests fitxers abans que els que tenen dubtes (potser massa rigorosos però dubtes legítims) sobre l'ús d'aquesta plantilla quan és correcte, s'agafin a abusos evidents com aquest per esborrar la plantilla i tots els arxius que la fan servir.

Resposta a «Categoritzar imatges de cartells de Pia Vilarrubias»