Vés al contingut

Viquipèdia:Taulell de consultes

Sobre aquest tauler

Drecera:
VP:TC

Benvinguts al taulell de consultes de la Viquipèdia en català. Podeu fer-hi preguntes de caire enciclopèdic i altres usuaris i editors provaran de donar-vos una resposta.

Llegiu-vos les normes següents per evitar que la vostra pregunta sigui esborrada:

  • Esforceu-vos per trobar la informació abans de preguntar. La Viquipèdia té centenars de milers articles, així que probablement ja n'hi ha un que respon als vostres dubtes.
  • Aquest és un servei de consultes enciclopèdiques, no un servei de fer els deures.
  • Conformement amb l'Avís d'exempció de responsabilitat, no s'accepten preguntes de tipus mèdic, legal o similar. Es poden respondre preguntes sobre aquests àmbits sempre que siguin peticions d'informació i no peticions de consell.
  • Doneu-nos tanta informació com pugueu a l'hora de formular la demanda, així ens ajudeu a trobar la resposta més pertinent a les vostres preguntes.
  • Les preguntes es respondran únicament en aquesta pàgina. No afegiu la vostra adreça de correu electrònic, correu postal o qualsevol altre mitjà de comunicació. La Viquipèdia no es fa responsable del que puguin fer terceres persones posteriorment amb aquestes dades de caràcter personal.
  • Sigueu pacients perquè la gent tingui temps de respondre. Tingueu en compte que els col·laboradors són voluntaris i que no són necessàriament experts en la matèria. No és segur que obtingueu una resposta ni que aquesta sigui totalment fiable.
  • Les demandes sobre el funcionament de la Viquipèdia van a Viquipèdia:La taverna/Ajuda.
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Crec que en català, com en castellà, no s'empren aquesta mena de sigles.

Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

No estem parlant del mateix, no? Et referies a les sigles que identifiquen un guardó com l'Orde de l'Imperi Britànic, no a les inicials d'un nom propi o d'empresa

Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Ara caic que et referies a la introducció de l'article i no pas al JRR del seu nom, perdona.

Com et deia, no fem servir sigles per aquests guardons. Tampoc crec que haguem de començar les biografies amb l'estructura Nom / títols / data de naixement, no és pròpia de la nostra llengua i ho considero una mala traducció (dit per mí, no recordo haver-ho vist al llibre d'estil). Pots comprovar-ho a www.enciclopedia.cat, on aquestes sigles no existeixen.

Masoud.h1368 (discussiócontribucions)

Sí, no existeix postnominals a {{IniciBio}} també

Resposta a «Postnominals»

Llista de viquipedistes per nombre de edicions

15
Isurus88 (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Sí, és cosa d'en @Coet. Però ens va comentar que tenia problemes tècnics amb l'ordinador en què executava aquest bot. Vejam si ho veu i ho pot actualitzar com més aviat millor… 🙏🏼

Isurus88 (discussiócontribucions)

Sí molt bé. Peró aquest Usuari no ho actualitzat desde 20:24, 23 març 2024. Sí amb tres mesos no es fa algo que amb menys de tres minuts ( qui Ho sàpiga Fer) es fa, és simptomàtic de algo. Per tant aquesta necesaria actualització la hauria de Fer algu altre JA. Aquesta és la meva opinió. En cas de no fer la actualització no es pot tenir la estadística de usuaris actius i edicions la qual és molt valuosa i no un simple joc de clicks tal com vostès insinuen.

Docosong (discussiócontribucions)

No recordo que en cap lloc s'indiqui que aquesta llista sigui important o valuosa per al projecte. I molt menys és una llista que mostri de forma fiable els usuaris actius, ja que també hi apareix gent que no edita des de fa molt de temps. Si voleu comptar les vostres globalment de forma fiable, disposeu de l'XTools

Isurus88 (discussiócontribucions)

Sí no és valuosa o important doncs la poden borrar? És un article que no serveix per res? En cas de ser afirmativa la Seva resposta. Fa varias mesos que podria haver estat borrat. Això no és un error tb, ja sigui no actualizar-ho o no borrar-ho? O Fer que només una persona ho faci i que quan aquesta no ho fa quedi aturat? I a més aquest error flagrant és permès per vostès, acceptat, ven vist, i no solucionat? Sí revisa el meu primer missatge en aquest fil, veurà com només demanava que ho actualitzecin o com actualitzar-ho. En cap moment demanava tenir una conversa infructuosa i estèril més amb vostès. Per tant, com a colofó, estaría b, menys paraules i més solucions... Tot i que ja se el que no els agrada com ho solucionen, i no és pas dialogant malauradament; sinó banejant i bloquejant.

Docosong (discussiócontribucions)
Isurus88 (discussiócontribucions)

Et faré una comparació pq ho entengueu.Tot i que segurament ni així. Demano ho actualitzeu o m'ajudeu a actualitzar-ho, no ho feu. Comparo, un va al metge, no sé l'atent, paciente és mor com a resultar. Obviamente, aquí no es morirà ningú, peró en cas de seguir així casi casi es por dir que part del projecte viquipèdia en català (i cultura i llengua catalana) està mort, o destinat a morir (doncs molt certa és la mort i molt inserta la seva hora). Temps al temps.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

La diferència és que el metge és un treballador que rep un sou i aquí som voluntaris que hi dediquem el nostre temps de manera altruista. Per tant les exigències, al meu enteniment, sobren.

Isurus88 (discussiócontribucions)

Hi ha metges (símil) Ong metges sense fronteres que també treballen de manera gratuita, voluntària i altruista. Sí veieu el meu primer comentari Hi ha escrit demano, i en alstres succesius inclus suplico o imploro... Així que el sobrat capitalista no sòc jo, i el que sobre tampoc. És tot aquell que no aporta res i només desvía el fil de aquesta conversa per tal de fer-ne infructuosa la demanda original, actualitzar les llistes. I lo del sou que comenteu és sobrant, en cap Lloc pregunto quant cobreu ni res. Aquí ni tan sols treballeu, només xerreu com si es tractés de una xarxa social en la que no s'accepten els nouvinguts, algo que fa que el vostre grup sigui tancat, antisocial, endogàmic i degut a la por a idees externes xenofob, i amb el autoritarismo propi de la censura i del faccio (veure feixisme o amirallar-se).

Docosong (discussiócontribucions)

@Isurus88 recomano que rebaixeu el to i eviteu crear mala maror. Retiro comentari, entenc que el verb correcte és "demanar-los". Com ja us heu dit a la vostra discussió la Viquipèdia no fa una competició per qui edita més, sinó que les edicions siguin correctes.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Isurus88 per altra banda, si la teva intenció és venir a la Viquipèdia en català merament per «competir» i per «pujar edicions en el rànquing», estàs molt equivocat de projecte digital i aquest interès personal no és benvingut.

Aquí venim a construir una enciclopèdia, no a jugar a fer clics i pujar de nivell amb edicions a la babalà.

Isurus88 (discussiócontribucions)

Estimat @Xavier Dengra estàs molt equivocat. Aquest clicks que tú defineixes com a la babalá són edicions positives a al gran projecte viquipèdia Cat, per tan aquest joc és positiu i només mal vist per tu i pocs més. Per tu no serà ben vist, ni benvingut, jo no diré què respecte el teu comentari (de dir no ets benvingut, no diré tu què ets o deixes de ser per cortesia) qualsevol s'ho pot imaginar llegint "entre linies". En la educació es competeix, exemple a colegi et fan un examen i et fiquen nota, si treus millor nota que un altre guanyes. Aquí igual, la millora pel coneixement i la cultura igual, entenc que la mesura en clicks potser o edicions no sigui la més convenient peró és una i és acceptable. Per acabar, no deveu coneixer el projecte guerra d'edicions en català, en el que varis centres educatius competirán al 20 de juny per veure qui fa més edicions... Ja porten vàries edicions molt interessants. Salut i informació

Docosong (discussiócontribucions)

@Isurus88 veig que, com en altres ocasions, ratlleu la viquietiqueta, comentaris com (de dir no ets benvingut, no diré tu què ets o deixes de ser per cortesia) són innecessaris i creen mala maror de forma gratuïta. Aquest és el darrer avís per a que rebaixeu el to de la conversa, ja se us ha donat resposta.

Isurus88 (discussiócontribucions)

Sí. Hi estic d'acord. Però siusplau tingues en compte que ha set ell qui ha dit que no sòc benvingut. Jo no més he dit que no diré res al respecte sobre ell. Per tan, aquest avís que rebo i acepto, al meu entendre, també ha d'anar dirigit a l'altre part. Quina injusticia que no fos així quan ha set ell qui l'ha provocat. Jo només he reaccionat, a la Seva equivocada, errónea, maldestre, etc acció. Li demano disculpes a vostè, no a @Xavier Dengra, que considero se hauria de disculpar pel seu comentari. Cordialment

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo he explicat la circumstància del bot inactiu d'una manera completament adient i contextualitzada.

I quan he llegit les vostres intencions i la vostra frustració airada perquè el rànquing no funciona, he matisat que "aquest interès personal [de competir i pujar en un rànquing] no és benvingut", la qual cosa mantinc del tot. Poc més a dir.

Resposta a «Llista de viquipedistes per nombre de edicions»
Reinacs (discussiócontribucions)

Voldria penjar una biografia i he vist que hi ha com una plantilla.

On la puc trobar?

Socialdilema (discussiócontribucions)

Bones! Suposo que el que busca és Plantilla:Infotaula persona/ús, Aquesta li pot servir per posar a l'inici de l'article i, seguidament, escriure la biografia. Li recomano llegir-se la Guia bàsica i, si té més dubtes, no dubti en demanar!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si el que vols dir és la infotaula que hi ha a dalt a la dreta de les biografies, surt amb la plantilla {{infotaula persona}} i les dades que hi hagi a Wikidata. És això el que vols?

Reinacs (discussiócontribucions)

De moment sí. Gràcies

Reinacs (discussiócontribucions)

Encara una altra cosa, si necessito canviar el nom de la capçalera com ho puc modificar?

Socialdilema (discussiócontribucions)

A dalt a la dreta, al costat de l'estrella, hi ha un desplegable que dona l'opció de "reanomena". Aprofito per demanar que es llegeixi la guia bàsica i que miri que el seu article compleixi amb les normes de la Viquipèdia. Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per tenir la pestanya de reanomenar cal un mínim d'antiguitat. Com s'hauria de reanomenar l'article? És per l'accent d'Otília?

Per altra banda, en la línia del que comenta Socialdilema, per poder mantenir l'article calen referències, o sigui, llibres i altres fonts fiables publicades que parlin sobre Otília Defis. Pots veure Viquipèdia:Admissibilitat.

Reinacs (discussiócontribucions)

Hi ha bibliografia seva i un enllaç de TV Sant Cugat

Socialdilema (discussiócontribucions)

La seva pròpia bibliografia no seria vàlida com a referència ja que no es tracta d'una font independent i, en quant a l'enllaç, una sola referència no és suficient per cobrir tot l'article.

Reinacs (discussiócontribucions)

Sí, necessito posar l'accent

Reinacs (discussiócontribucions)

Moltes gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El reanomenament acaba de fer-lo en @Paucabot.

Sobre les referències: el que cal no és bibliografia que hagi escrit Otília Delfis sinó bibliografia que hagi escrit altra gent sobre Otília Delfis (i que no siguin els seus col·laboradors, les institucions on treballava, etc.).

Un reportatge de la TV de Sant Cugat pot ser útil, però s'hi hauria de posar l'enllaç.

Resposta a «Biografia»

Canviar el nom de la meva pàgina de Wikipedia

2
2A02:9130:802F:808E:F042:763E:F549:E71 (discussiócontribucions)

Benvolguts, fa un temps algú va escriure l'article de la meva pàgina de Wikipedia. Em dedico a cantar òpera i es crucial per la meva feina que el meu nom sigui escrit correctament. Necessitaria que algu m'ajudés a corregir-ho. La pàgina en qüestió es diu Carles Pachón i Díaz i hauria de dir-se, Carles Pachon.

Molt agraït per avançat

KajenCAT (discussiócontribucions)
Resposta a «Canviar el nom de la meva pàgina de Wikipedia»
Miquel Moretó Pedragosa (discussiócontribucions)

Soc fisiòleg i m'agradaria contribuir a millorar la qualitat de Vikipedia en aquells temes en què tinc experiència. Per exemple, m'agradaria corregir errors (greus) que trobo a la versió catalana de la definició de "Homeòstasi". No obstant això, quan consulto la versió en anglès, la definició i els exemples són correctes. Pregunta: el rigor i la qualitat de la V(W)ikipèdia depèn de la llengua en què està escrita? Perquè si la resposta fos afirmativa voldria dir que hi ha tantes viquipèdies com llengües, i amb continguts potencialment contradictoris...

Leptictidium (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hola Miquel.

En el cas d'Homeòstasi, tret de la introducció i la secció "Homeòstasi ecològica", diria que la resta és traducció de l'anglès (cito a l'@Ivan Avz F, qui ho va treballar). Sobre la teva observació final: sí, hi pot haver tants continguts diferents com versions idiomàtiques, sempre que estiguin recolzats per fonts bibliogràfiques fiables (un exemple habitual són els articles sobre la Guerra de les Malvines en anglès i castellà).

Potser peco de sensible, però no és bona forma començar posant en dubte el rigor i la qualitat de la Viquipèdia en català (i dels que la fem). Per definició, aquesta és una obra incompleta i tota ajuda és necessària i molt benvinguda. Abans de començar a editar "en obert", fora bo que et miressis bé les normes, manuals i tutorials. Estarem encantats d'ajudar-te en el que necessitis.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Ara bé, la resposta a la pregunta és que sí que hi ha tantes viquipèdies com llengües.

Ivan Avz F (discussiócontribucions)

Hola, la meva contribució va ser pricipalment traduir de l'anglès. La introducció estava prou referenciada i pel que he vist encaixa amb les fonts, només hi vaig fer alguns retocs. La definició prové de l'Enciclopèdia Catalana.

Hi ha apartats de l'article en anglès que no vaig traduir, i algun que vaig traduir d'alguna altra llengua, com el subapartat de nivells de ferro (del castellà diria), que en anglès era molt pobre.

Benvingut, Miquel. Tota ajuda és benvinguda.

Jo diria que encara hi ha més llengües que viquipèdies.

Però la pregunta no era ben bé aquesta. El rigor no depén tan de la llengua com de l'article, en tenim alguns de molt bons, els anglesos en tenen més (en total i més de molt bons), però no necessàriament un article de la viquipèdia anglesa (o d'una altra llengua) és millor que el d'un altre per ser en anglès (o la llengua que sigui), depén de l'article. No sé si la pregunta anava per aquí.

Resposta a «Llengua i continguts divergents»

Quina és la plantilla equivalent en català?

6
Isurus88 (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que el sistema no és essencialment diferent del nostre. La diferència és quin bot es cuida de fer els arxivament i quins botaires té al darrera. Si algú vol fer el mateix aquí pot agafar el codi d'en Coet i en Vriullop, que crec que és en Python, o agafar el codi que fan servir en castellà que sembla en Visual Basic, o agafar qualsevol dels codis que fan servir en altres llengües.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Si algun botaire ho vol reprendre, l'opció bàsica és mw:Manual:Pywikibot/archivebot.py. Si estem encallats és perquè en el seu moment vaig fer un fork afegint més opcions, i ho va reprendre en Coet canviant més coses. Fer-lo anar amb les opcions incloses en el paquet no té cap complicació.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Resposta a «Quina és la plantilla equivalent en català?»

Quina és en català la plantilla i el seu codi de recompte d'edicions d'un Usuari? Gracias

5
Isurus88 (discussiócontribucions)

Només vull saber-ho. En castellà Hi és, però en català no ho trobo

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Val a dir que aquesta última fa setmanes que no s'actualitza.

Isurus88 (discussiócontribucions)

Sí. Moltes gràcies.

Pere prlpz ha amagat aquest apunt (historial)
Resposta a «Quina és en català la plantilla i el seu codi de recompte d'edicions d'un Usuari? Gracias»
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Pau Colominas (discussiócontribucions)
Resposta a «Futbol Club Barcelona»
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Si és per referir-se a competicions en les quals es donen medalles d'or, plata, etc., entenc que sí, no?

Masoud.h1368 ha amagat aquest apunt (historial)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Aleshores, en principi no, ja que les plantilles estan dissenyades per a competicions on es premien els guanyadors amb medalles.

Resposta a «Ús de {{Plantilles de medalles}}»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

En català tenim uns quants d'animals de tres lletres (gos, gat, bou, ruc, pop, boc, rap) i uns quants més que tenen més de tres lletres però que tenen tres fonemes (gall, peix, llop).

Hi ha realment un gran nombre d'animals entre els noms curts o és només una impressió meva?

Entenc que part del motiu ha de ser que les paraules quotidianes tendeixen a ser curtes i alguns dels meus exemples són animals domèstics habituals de fa molt, però s'ha estudiat la relació entre la mida dels noms dels animals i com són de familiars? És una fenomen que passa en moltes llengües?

Jey (discussiócontribucions)

Recordo que fa temps vaig llegir un assaig de Jorge Wagensberg que deia entre altres coses que la paraula "mama" té el so "M" en molts idiomes ja que és el que primer aprenen a dir els infants. Pot ser que la cosa vagi per aquí també.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

En el mateix assaig, Wagensberg manifestava que papallona és una paraula de tres o més síl·labes en moltes llengües, malgrat tenir procedències diferents (papallona / mariposa / πεταλούδα / butterfly / farfalla / Tagfalter / bolboreta / tximeleta / papillon / ...). Sento no poder ajudar (només sé el que ja has dit, que les paraules freqüents solen ser curtes), però com a mínim podem compartir curiositats similars :p

Leptictidium (discussiócontribucions)

El primer pas seria dur a terme una anàlisi estadística per veure si, efectivament, els noms d'animals tendeixen a ser més curts que altres substantius o només ho sembla. Se m'acudeixen força exemples de noms d'animals relativament comuns en el nostre àmbit lingüístic que no segueixen aquest esquema: cabra, ovella, cavall, petxina, conill, aranya, guineu, llebre, ocell, musaranya, balena, car[a]gol... i la mateixa papallona que esmenta el Pau.

Resposta a «Animals de tres lletres»