Viquipèdia:Taulell de consultes

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Drecera:
VP:TC

Benvinguts al taulell de consultes de la Viquipèdia en català. Aquí podeu fer preguntes de caire enciclopèdic, i altres usuaris i editors provaran de donar-vos una resposta.

Llegiu-vos les normes següents per evitar que la vostra pregunta sigui esborrada:

  • Esforceu-vos per trobar la informació abans de preguntar. La Viquipèdia té centenars de milers articles, així que probablement ja n'hi ha un que respon als vostres dubtes.
  • Aquest és un servei de consultes enciclopèdiques, no un servei de fer els deures.
  • Conformement amb l'Avís d'exempció de responsabilitat, no s'accepten preguntes de tipus mèdic, legal o similar. Es poden respondre preguntes sobre aquests àmbits sempre que siguin peticions d'informació i no peticions de consell.
  • Doneu-nos tanta informació com pugueu a l'hora de formular la demanda, així ens ajudeu a trobar la resposta més pertinent a les vostres preguntes.
  • Les preguntes es respondran únicament en aquesta pàgina. No afegiu la vostra adreça de correu electrònic, correu postal o qualsevol altre mitjà de comunicació. La Viquipèdia no es fa responsable del que puguin fer terceres persones posteriorment amb aquestes dades de caràcter personal.
  • Sigueu pacients perquè la gent tingui temps de respondre. Tingueu en compte que els col·laboradors són voluntaris i que no són necessàriament experts en la matèria. No és segur que obtingueu una resposta ni que aquesta sigui totalment fiable.
  • Les demandes sobre el funcionament de la Viquipèdia van a Viquipèdia:La taverna/Ajuda.
108.171.128.164 (discussiócontribucions)

Hola. Algú em sap dir per què a Catalunya les adreces dels pisos són de l'estil "3r 2a" però a Espanya són de l'estil "3º B" (uns amb números i els altres amb lletres)? Gràcies.

Resposta a «Numeració als pisos»
83.247.136.51 (discussiócontribucions)

Bon dia,

Treballant ens ha sorgit una dicotomia lingüística, sempre hem dit "fuetó" per a referir-nos als cables de xarxa dels ordinadors, sobretot els més curts.

I no existeix !!

Hi ha alguna paraula adient?

Gràcies

Jortx

Paucabot (discussiócontribucions)

Segons el Termcat, és cable de connexió o cable de xarxa. Segons Optimot, cable de xarxa: .

Resposta a «Jortx»

Problemes d'edició a la traducció "helter skelter" al català

1
Inacudepie (discussiócontribucions)

Com he publicat a la discussió de la meva entrada, tinc uns problemes amb l'edició de l'entrada traduïda de "Helter skelter":

- No puc transferir algunes referències internes DEL TEXT en anglés al text en català. Per exemple, les referències [5], [6], [9], [10] i moltes altres no s'apliquen al català. O al menys no se'm dóna la possibilitat de fer-ho

- Per alguna raó, la plantilla d'infotaula canvia cada cop que edito l'entrada. La tinc traduïda enterament i quan torno, molts dels termes tornen a estar en anglès malgrat deia que estaven desats o directament no em deixa canviar-los

- Com tradueixo l'apartat de referències?

Gràcies!

Resposta a «Problemes d'edició a la traducció "helter skelter" al català»

Donatius econòmics evitant Wikipedia Español

3
Yoques (discussiócontribucions)

Hola companys. Com molta gent ens hem trobat fa anys, estava molt fart de llegir "San Quirico", "San Baudilio" i coses així en quant a toponímia es refereix. Així que, després de varis mails amb wikipedia central, exposant els meus motius, i darrere de moltes baralles amb autèntics censors, vaig deixar de contribuir mensualment amb wikipedia.

No era permès posar les meves aportacions fora de les mans de gent que se n'enfot de la meva cultura. Malgrat tot, i després d'analitzar les grans diferències entre els wikipedistes que col·laboren en català i en castellà, m'agradaría saber si existeix algún projecte amb el que poder col·laborar dirèctament.

Penso que ha quedat clar que em refereixo només a econòmicament. És una cosa que faig des de fa molts anys, i vull saber que els meus diners els puc gastar allà a on em ve de gust, en qualsevol projecte lliure que consideri important.

Gràcies.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hola @Yoques,

L'Amical Wikimedia és l'organització temàtica de la Fundació Wikimedia que promou la Viquipèdia en català i la llengua i la cultura catalanes. Els donatius a l'associació es destinen íntegrament a projectes que fomenten la millora de continguts en aquesta Viquipèdia i en representar la nostra cultura en qualsevol Viquipèdia en altres llengües. Els membres de l'associació (tots voluntaris excepte un alliberat que coordina les activitats) realitzen activitats, tallers i projectes de col·laboració amb museus (Miró, Picasso, CCCB, Víctor Balaguer, Etnològic de València...), biblioteques (més de 200 a Andorra, Catalunya i País Valencià), universitats i centres docents (UPC, UAB, UdG, UB, UPG, UPVD...) i altres entitats (IEC, Òmnium, AVL...) i organitzacions governamentals (Govern d'Andorra, Generalitat de Catalunya, Diputació de València, ajuntaments).

Pots trobar més informació sobre l'associació i sobre com fer un donatiu aquí.

Yoques (discussiócontribucions)

Moltíssimes gràcies @Xavier Dengra. Fins avuí no he vist la teva resposta.

Ho tindré en compte!!!

Resposta a «Donatius econòmics evitant Wikipedia Español»

Ranking de fundacions per actius i despesa

2
217.127.105.51 (discussiócontribucions)

Bon dia,

En el següent vincle https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wealthiest_charitable_foundations s'hi pot trobar un llistat de fundacions internacionals per actius.

Com podríem afegir la informació de la Fundació Bancària "la Caixa" a aquest llistat? Qui ha alimentat aquest rànking? Com d'actualitzat està?

Idealment també seria pertinent el llistat de fundacions per volum de despesa, tot i que no ho he trobat. Com es podria aconseguir aquest rànking de fundacions per despesa?

La idea seria disposar d'un ranking mundial de fundacions per actius i despesa (les 100 primeres?) on també hi aparegués la Fundació Bancària "la Caixa" o d'altres que de moment no surten en el llistat del link que he copiat a dalt. I que aquest llistat s'actualitzés anualment. Què fer per aconseguir-ho?

Gràcies en endavant.

Jey (discussiócontribucions)

Tens alguna referència per això que comentes?

Resposta a «Ranking de fundacions per actius i despesa»

Desinformació que m'afecta personalment .

8
79.151.146.216 (discussiócontribucions)

A la Viquipèdia hi ha publicada una pàgina sobre l'activitat d'un grup musical , ja desaparegut , del qual jo vaig ser membre fundador i vaig participar-hi fins a la seva dissolució fa 20 anys . Pràcticament tota la informació que s'hi dona és errònia inclosa la que s'ofereix en les referències que s'hi apunten . Com podria jo aconseguir que aquesta pàgina s'eliminés ? Em pregunto si estic indefens davant d'aquest fet ja que òbviament m'afecta personalment . Quines obcions tinc per corregir aquesta situació sense haver-me d'implicar en una meva participació dins de Viquipèdia , cosa que no m'interessa ? Com puc aconseguir fer desapareixer una pàgina vostra que dona informació equivocada sobre una part de la meva activitat en anys passats ? És clar que no és qüestió de vida o mort , però Viquipèdia és molt utilitzada per consultar informació i quan algú posa el meu nom al cercador d'Internet sempre apareix en els primers resultats aquesta pàgina . Si us plau , quina solució em podeu oferir ?

Jep.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si ens diguessis quin article és ens ajudaries a ajudar-te.

Paucabot (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hola, si ens indiques la informació errònia i ens aportes referències de pes que contradiguin les que es fan servir ara, ho podem provar d'arreglar. La Viquipèdia és una font terciària que es nodreix d'altres fonts existents, que si tenen errors és difícil de gestionar.

Si ens dones més detalls podem provar de fer-hi correccions o precisar la informació.

88.1.88.61 (discussiócontribucions)

Molt bones !

Sí , és Sui Generis . Puc aportar un munt de referències perquè disposo d'un arxiu de premsa abundant (els originals i en PDF) . Però , com us dèia abans , no estic interessat a iniciar un procés de correccions que que em comportaria un determinat grau de dedicació ... o control . L'any passat davant d'aquest problema que he explicat (però sense comprendre bé ,encara, què és la Viquipèdia) vaig intentar fer una nova pàgina sobre el grup treballant-me una narració i exposició del tema basada en 32 articles de premsa , utilitzant expressions pràcticament literals extretes dels articles , però ajuntant la informació de manera narrativa , buscant la màxima fidelitat a la premsa . Des de Viquipèdia se'm va fer veure que no era adeqüat que fes el treball jo essent persona involucrada en el grup per motiu de manca d'objectivitat . És perfectament comprensible . De fet vaig pensar que era d'agrair aquest detall de seriositat . Però també vaig anar comprenent millor com funciona Viquipèdia i que no minteressava publicar una pàgina sobre el grup que , en definitiva , quedava a l'abast de qualsevol que volgués modificar-la . Perquè després passa això que d'entrada us he exposat , que s'hi pot infiltrar informació errònia . I com , ja he dit , no tinc interés a haver d'estar atent i a punt per corregir o debatre noves desinformacions que hi puguin anar sorgint . Tal com he vist que diu en Xavier Dengra , això és difícil de gestionar . Valoro molt positivament la utilitat de Viquipèdia , però no m'interessa aquest camí per publicar informació sobre Sui Generis .

Aquesta reflexió és la que em portava , al començament , a demanar-vos quines possibilitats tinc per evitar que aquesta desinformació es mantingui publicada a la vostra enciclopèdia . Perquè havent-t'hi el que hi ha , per mi és clar que preferiria que no hi fos .

Salutacions .

Jep.

Paucabot (discussiócontribucions)

Pots informar-nos quins errors hi ha i mirarem de corregir-los. Mira d'aportar referències del que vulguis que corregim.

En tot cas, no està en les teves mans si l'article es modifica posteriorment o no (ni tampoc si s'esborra o no). Hauràs d'aprendre a conviure amb això. Si vols publicar la teva versió dels fets, millor que ho facis en un altre lloc (blog, llibre, web, etc.). L'aspecte col·laboratiu és a l'ADN d'aquesta enciclopèdia.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Seguint el que diu en Paucabot, el problema que hi ha és que, de la mateixa manera que es pot trobar a la xarxa informació esbiaixada o errònia sobre el grup que no és possible eliminar dels cercadors, totes aquelles entrades que s'escriuen a la Viquipèdia són feina que no es pot esborrar per peticions personals. Sempre serà millorable i editable per tothom (i per tant, seguint aquesta lògica, la informació sempre tendirà a ser més precisa), però com a enciclopèdia seriosa -agraïm aquest adjectiu- tampoc podem suprimir entrades. No seria lògic que esborréssim tampoc, posem per cas i disculpa'm per si la comparació és desmesurada, l'entrada d'un polític esquitxat per un cas de corrupció perquè aquesta persona queda perjudicada i ens ho demana.

Per tant, penso que el més favorable en tots els casos és poder nodrir-nos d'aquestes referències que tens i provar de fer un article acurat, rigorós i de referència sobre el grup. I un cop més, agrair-te que hagis evitat el conflicte d'interessos que comporta editar l'entrada sobre un tema que t'afecta directament. És molt lloable perquè és un problema recurrent que tenim i afecta molt greument la qualitat de l'enciclopèdia. Salut.

83.54.238.145 (discussiócontribucions)

... doncs moltes gràcies per atendre'm . Reflexionaré sobre el que m'heu exposat . La veritat és que no dedico gaire temps a les qüestions d'Internet i s'em fa feixuc involucrar-m'hi gaire , malgrat que aquest tema - com ja us he explicat - me'l trobo al davant sovint . Sense preocupar-me desmesuradament és un detall que sempre està allà i que desafina . Com us dèia abans , prefereixo l'absència de divulgació que una divulgació desinformada i errònia . Bé , ja veure'm ... en tot cas gràcies per la vostra atenció .

Salutacions .

Jep Pradas

88.8.252.50 (discussiócontribucions)

En la meva biografia que publiquen vostès hi petites errades que m'agradaria poder corregir. com puc fer-ho ???

Cordialment

Frederic

Bestiasonica (discussiócontribucions)

Us recomanem (VP:VER) que si es tracta d'errors no verificables els elimineu sense contemplacions. Si el que voleu afegir informacions addicionals us recomano que llegiu a més la pàgina relativa a Viquipèdia:Biografies de persones vives per tal de minimitzar la conflictivitat.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Benvolgut Frederic,

Les recomanacions del projecte aconsellen que no sigui vostè mateix qui esmeni els errors del seu propi article, a fi de mantenir al màxim la neutralitat del mateix. Si ho desitja, pot informar-nos aquí d'allò que és incorrecte amb alguna font fiable que acrediti la versió veritable (enllaç a premsa o a documents de la Generalitat) i jo mateix o un altre voluntari estarem encantats d'arreglar-ho.

Salutacions.

Malee04 (discussiócontribucions)

Dic exactament el mateix Frederic.

Fins un altre dia, petons.

Participeu en l'enquesta de satisfacció sobre Flow

1
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Hola!

Com altres membres de la comunitat, esteu utilitzant Flow.

Un nombre creixent de comunitats està utilitzant Flow, o ho està considerant. Encara que no hi ha cap gran desenvolupament planejat per a Flow a curt termini, l'equip de Col·laboració de la Fundació Wikimedia segueix interessat en el projecte i en proveïr un millor sistema per a discussions estructurades.

Compartint les vostres opinions sobre Flow ens podeu ajudar a prendre decisions sobre les següents passes en aquest projecte. Què funciona bé? Què no funciona i caldria millorar?

Participeu en aquesta enquesta, la qual és administrada per un servei extern. No requereix el vostre correu o nom d'usuari. Llegiu la nostra política de privadesa.

Moltes gràcies per les vostres idees i opinions sobre Flow!

Trizek (WMF), en nom de l'equip de Col·laboració, 12:07, 7 set 2016 (CEST)

80.29.150.42 ha amagat aquest apunt (historial)
Eli Moretó (discussiócontribucions)

Hola, sóc una "novata" de la Viquipèdia... el cas és que he traduït un article i en voler-lo publicar em surt això:

S'ha produït un error mentre es publicava la traducció. Proveu de publicar la pàgina de nou. Error: Error converting HTML to wikitext: docserver-http: HTTP 400

no hi ha manera... si algú em pot ajudar... gràcies!!!

Paucabot (discussiócontribucions)
Eli Moretó (discussiócontribucions)

Moltes gràcies!! Crec que agafaré un mentor... vaig una mica perduda :)

Resposta a «Error al publicar una tradució»