Viquipèdia:Taulell de consultes

Sobre aquest tauler

Drecera:
VP:TC

Benvinguts al taulell de consultes de la Viquipèdia en català. Podeu fer-hi preguntes de caire enciclopèdic i altres usuaris i editors provaran de donar-vos una resposta.

Llegiu-vos les normes següents per evitar que la vostra pregunta sigui esborrada:

  • Esforceu-vos per trobar la informació abans de preguntar. La Viquipèdia té centenars de milers articles, així que probablement ja n'hi ha un que respon als vostres dubtes.
  • Aquest és un servei de consultes enciclopèdiques, no un servei de fer els deures.
  • Conformement amb l'Avís d'exempció de responsabilitat, no s'accepten preguntes de tipus mèdic, legal o similar. Es poden respondre preguntes sobre aquests àmbits sempre que siguin peticions d'informació i no peticions de consell.
  • Doneu-nos tanta informació com pugueu a l'hora de formular la demanda, així ens ajudeu a trobar la resposta més pertinent a les vostres preguntes.
  • Les preguntes es respondran únicament en aquesta pàgina. No afegiu la vostra adreça de correu electrònic, correu postal o qualsevol altre mitjà de comunicació. La Viquipèdia no es fa responsable del que puguin fer terceres persones posteriorment amb aquestes dades de caràcter personal.
  • Sigueu pacients perquè la gent tingui temps de respondre. Tingueu en compte que els col·laboradors són voluntaris i que no són necessàriament experts en la matèria. No és segur que obtingueu una resposta ni que aquesta sigui totalment fiable.
  • Les demandes sobre el funcionament de la Viquipèdia van a Viquipèdia:La taverna/Ajuda.
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Si és per referir-se a competicions en les quals es donen medalles d'or, plata, etc., entenc que sí, no?

Masoud.h1368 ha amagat aquest apunt (historial)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Aleshores, en principi no, ja que les plantilles estan dissenyades per a competicions on es premien els guanyadors amb medalles.

Resposta a «Ús de {{Plantilles de medalles}}»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

En català tenim uns quants d'animals de tres lletres (gos, gat, bou, ruc, pop, boc, rap) i uns quants més que tenen més de tres lletres però que tenen tres fonemes (gall, peix, llop).

Hi ha realment un gran nombre d'animals entre els noms curts o és només una impressió meva?

Entenc que part del motiu ha de ser que les paraules quotidianes tendeixen a ser curtes i alguns dels meus exemples són animals domèstics habituals de fa molt, però s'ha estudiat la relació entre la mida dels noms dels animals i com són de familiars? És una fenomen que passa en moltes llengües?

Jey (discussiócontribucions)

Recordo que fa temps vaig llegir un assaig de Jorge Wagensberg que deia entre altres coses que la paraula "mama" té el so "M" en molts idiomes ja que és el que primer aprenen a dir els infants. Pot ser que la cosa vagi per aquí també.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

En el mateix assaig, Wagensberg manifestava que papallona és una paraula de tres o més síl·labes en moltes llengües, malgrat tenir procedències diferents (papallona / mariposa / πεταλούδα / butterfly / farfalla / Tagfalter / bolboreta / tximeleta / papillon / ...). Sento no poder ajudar (només sé el que ja has dit, que les paraules freqüents solen ser curtes), però com a mínim podem compartir curiositats similars :p

Leptictidium (discussiócontribucions)

El primer pas seria dur a terme una anàlisi estadística per veure si, efectivament, els noms d'animals tendeixen a ser més curts que altres substantius o només ho sembla. Se m'acudeixen força exemples de noms d'animals relativament comuns en el nostre àmbit lingüístic que no segueixen aquest esquema: cabra, ovella, cavall, petxina, conill, aranya, guineu, llebre, ocell, musaranya, balena, car[a]gol... i la mateixa papallona que esmenta el Pau.

Resposta a «Animals de tres lletres»
Carallot44 (discussiócontribucions)

Salut!

Voldria publicar amb el meu usuari la bio d'un artista pintor de la meva familia, ja la tinc feta i em surt amb el títol "Usuari:Jaume...." ja fa dies que la vaig publicar i no surt a la cerca.

Que faig malament?

gràcies penya!

Docosong (discussiócontribucions)

Hola @Carallot44, abans de publicar res és recomanable que donis un cop d'ull a Viquipèdia:Conflicte d'interessos. Malauradament si teniu relació amb aquest pintor, potser no sou la persona més adequada per publicar el seu article enciclopèdic. Per altra banda, veient l'edició de proves, penso que cal contextualitzar algunes referències aportades. Salutacions!

Carallot44 (discussiócontribucions)

No veig clar on hi pot haver cap CI, interpreto que falten referències bibliogràfiques que intentaré afegir.

En cas que un link a una web dedicada al biografiat es consideri un CI el suprimiré.

salut!

Paucabot (discussiócontribucions)

Faríeu bé d'escoltar els consells del company Docosong. No hauríeu d'editar l'article d'un familiar vostre.

Resposta a «Biografia»
87.125.36.67 (discussiócontribucions)

Hola,


He publicat dues vegades un article sobre un activista i el mateix usuari les ha esborrat.

És curiós el criteri d'aquest usuari perquè també ha fet algun article d'un altre activista com en Jaume Sastre.

He contribuït i modificat diversos articles en moltes altres ocasions i és el primer cas amb el que m'hi trobo.

Sincerament, vénen ganes de no contribuir més.


Jordi

Paucabot (discussiócontribucions)
87.125.36.67 (discussiócontribucions)

El meu descontent és precisament perquè, pels mateixos motius, tu mateix has creat un altre article sobre un activista (o el vas crear fa temps) i sembla que llavors no hi havia conflicte d'interessos.

No seria doncs un CI que siguis de Mallorca i hagis fet un article sobre un activista Mallorquí com en Jaume Sastre?


Jordi

Docosong (discussiócontribucions)
Pau Colominas (discussiócontribucions)

Afegeixo que, segons se'ns ha fet arribar per missatge directe al compte de Twitter, el creador de l'article com a mínim coneix personalment i té el telèfon del biografiat. CI evident.

87.125.36.67 (discussiócontribucions)

No disposo de cap telèfon de ningú ni conec personalment el biografiat. Tampoc m'he posat en contacte amb vosaltres per DM.

Si més no, sigueu sincers!


Jordi

87.125.36.67 (discussiócontribucions)

Us equivoqueu. El contacte ha estat via DM a Twitter. Us agrairia que no mentíssiu.

Doncs evidentment he contactat amb ell a Twitter i per fer constar, és el primer contacte. Si és un CI que informi a algú que retiren un article sobre ell a la Viquipèdia és que gaire plural i democràtic no ho és.

Conèixer personalment? Telèfon del biografiat? Així és com us justifiqueu?

No m'estranya que a les Universitats no acceptin articles de la Viquipèdia com a vàlids per realitzar qualsevol treball. Ara n'entenc la causa.

87.125.36.67 (discussiócontribucions)

Afegeixo per mencionar que sempre he fet aportacions a la Viquipèdia de forma anònima i mai m'ban retirat cap article ni me l'han modificat. Primera vegada que m'hi trobo. Per tant, no entenc això del CI.

El CI el tindrà doncs cada persona que editi un article sobre quelcom que li és del seu propi interès? És a dir, si faig una edició del meu poble, Vilacolum, també hi haurà un conflicte d'interessos i n'eliminareu la modificació?

Per cert, no he fet arribar cap missatge a ningú a través de cap DM a Twitter. Si això us serveix per justificar-vos, déu n'hi do!


Jordi

Docosong (discussiócontribucions)

Sobre l'últim argument, diria que els treballs universitaris o d'investigació no s'han de basar només en fonts terciàries o altrament enciclopèdies, sinó també en fonts secundàries. De fet, ja es diu clarament a Viquipèdia:Avís d'exempció de responsabilitat. Per altra banda, recomano rebaixar una mica to de la discussió, vegeu Viquipèdia:Viquietiqueta

87.125.36.67 (discussiócontribucions)

Rebaixar el nivell del to de la discussió? Per part de qui? He rebut diverses acusacions que no són certes per part vostra! Demano que no es menteixi públicament com ho esteu fent!

- Ni en tinc el telèfon (tal com s'ha dit)

- Ni hi tinc cap CI com també s'ha informat

- Ni m'he posat en contacte amb vosaltres a Twitter (tal com afirmeu).


Jordi

Resposta a «Article esborrat dues vegades»
Mmanso4 (discussiócontribucions)

Hola, ahir vaig publicar un article nou sobre els Nanos Vells de Tarragona per un treball de la Universitat i avui he vist que l'han borrat i el meu professor no l'ha pogut veure, el cas és que és el meu primer article i no sabia com podia guardar-lo sense publicar-lo i avui he vist que existeix dins la web personal una web de proves. Podria recuperar la informació per acabar d'editar l'article i demanar ajuda als Viquipedistes per millorar-lo sisplau?

Moltes gràcies.

Paucabot (discussiócontribucions)
Mmanso4 (discussiócontribucions)

Moltes gràcies. Em podries dir quins són els aspectes que fan que l'article incompleixi les normes sisplau? Voldria millorar-lo i demanar ajuda als Viquipedistes per poder al final publicar-lo.

Paucabot (discussiócontribucions)

El primer que hauries de fer és indicar de quina font d'informació has tret cada secció. Veig que hi ha cinc notícies a l'apartat de referències però no sé si referencien tot el que hi dius. Per referenciar l'article, has d'usar fonts fiables i tot el que hi diguis ha d'estar referenciat. Això vol dir que si has entrevistat qualcú del grup i t'ha explicat qualque cosa, no la pots posar a l'article (a no ser que ho digui a una font fiable, és clar). Comença per aquí.

Kette~cawiki (discussiócontribucions)
Resposta a «Article borrat»
92.158.90.215 (discussiócontribucions)

Hola, espero que no us molestés, m'agradaria saber quins són els processos que impedeixen la putrefacció sense destruir les cèl·lules, per favor ? De fet, havia fet un esborrany d'un procés per fer alguna cosa en un futur llunyà a favor de les persones mortes (basat en el desmantellament del cervell en neurones excitades individualment per ordinador), però és necessari que les neurones estiguin intactes ...

Resposta a «Obstacles de la putrefacció»
FanaticMateriaEstranya (discussiócontribucions)

Bones, sóc novell en la Viquipèdia, però tinc un dubte sobre una paraula. La paraula és "Strangelet", em preguntava si hi hauria alguna traducció al català.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre! I tant: es diu «estranyeta» i es tracta d'un mot femení. En podeu trobar més informació aquí.

FanaticMateriaEstranya (discussiócontribucions)

Moltíssimes gràcies!

Resposta a «Pregunta»
95.23.116.150 (discussiócontribucions)

Hola, tnc dificultats per treure tot el suc a la pàgina de proves. Quan he escrit una cosa i la vull guardar perquè no he acabat, no sé com guardar-la. O com recuperar-la. Havia fet molta feina però la vaig peprdre tota. Em podeu ajudar?

Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre. Tenim la plantilla {{Autoritat}}, que funciona de manera semblant i xucla les dades de WikiData.

Resposta a «Plantilla per a enllaços externs»
Xdbf (discussiócontribucions)

Bon dia. No soc gens expert encara en la introducció a Viquipèdia de coses referents a història. En la pàgina https://ca.wikipedia.org/wiki/Hospital_de_Sant_Jaume_i_Santa_Magdalena vaig intentar ahir modificar el nom referit a una imatge del dibuix del pati de l'hospital (en comptes de Ramon Muns per Titus Muns (m'ho ha demanat l'autor del dibuix) ho vaig fer malament i em va desaparèixer el dibuix i quan vaig intentar reposar-lo diu que ja n'hi ha un.  He aconseguit canviar el nom però no surt la imatge. I també em va desaparèixer una foto del passadís interior de l'Hospital encara que queda constància del rètol. Com puc fer per reposar les dues imatges??

Jordi escarre (discussiócontribucions)

Fet!

Xdbf (discussiócontribucions)

Moltíssimes gràcies!!

Xdbf (discussiócontribucions)

Benvolgut Jordi: em permeto consultar-te de nou. Segueixo essent novell en Viquipedia tot i que ha he fet modificació d'entrades completant biografies de familiars com Llorenç de Balanzó i Pons, Josep M Capdevila de Balanzó, i altres

El que no encerto es crear una pàgina nova de la que ja tinc la construcció feta en word. Voldria crear el referit al cognom Balanzó, al terme Ressuscitació, al tema Ressuscitació Cardiopulmonar, al tema Consell Català de Ressuscitació, etc. Com faig una nova entrada?

Gracies!

Jordi escarre (discussiócontribucions)

Hola, @Xdbf Xavier

Content de poder-te ajudar si puc. No sé si has mirat la pàgina Ajuda: Com iniciar una pàgina probablement et serà més útil que si provo d'explicar-to jo. Per si no és així no dubtis de dir-ho i miraren que podem fer.

A mi també m'és molt útil tenir una pàgina d'usuari de proves. Hi faig l'article i quan està fet creo la pàgina.

Per d'altra banda penso que és molt bon tenir un expert que pugui fer articles d'una matèria que coneix.

Salutacions

Xdbf (discussiócontribucions)
Docosong (discussiócontribucions)

El problema d'aquest darrer esborrany és que hi ha parts on s'utilitza una primera persona del plural (indicatiu d'una certa proximitat). En aquest recomanaria llegir Viquipèdia:Conflicte d'interessos. També hi ha determinades parts que sembla un article d'investigació que no pas un article enciclopèdic. Recordeu que la Viquipèdia no publica treballs inèdits, i tota la informació s'ha de verificar amb fonts fiables que parlin del tema de forma àmplia i solvent. Salutacions!

Jordi escarre ha amagat aquest apunt (historial)
Xdbf (discussiócontribucions)

He fet les correccions dels temps verbals. Aquest no es un treball inèdit tal com es comenta a l'inici amb les síntesis dels historiadors Sirvent i Llovet. Per cert que Llovet també te altres articles relacionats amb els Balanzó

Docosong (discussiócontribucions)

Donant per bo que el tema té cobertura de diverses fonts, només caldria aclarir que el llibre que aporteu com a referència està redactat, entre d'altres, per Xavier de Balanzó Fernàndez (XBF) molt semblant al vostre nom d'usuari. Hi teniu relació? Recomano un altre cop la lectura de Viquipèdia:Conflicte d'interessos. Salutacions!

Xdbf (discussiócontribucions)

Gràcies. Cert Xaver de Balanzó Fernandez=Xdbf

Ho intento. De fet ho vaig posar en la pestanya en la que es pot posar diversos autors (en som tres)

El que comentes sobre el conflicte d'intreressos la lectura es per a experts doncs el llenguatge és difícil de capir.

Moltes gràcies per l'ajuda

Xdbf (discussiócontribucions)

Moltes gràcies Jordi. He seguit les instruccions que m'ha donat Docosong per millorar alguna de les coses de l'article. Ara ja tinc les referències adequadament posades. He intentat ja passar-ho de pàgina de proves a article seguint el tutorial que m'has proporcionat, però en mig del procés he perdut la connexió a internet (no tinc internet directe aquests dies i estic fent servir el mb de wifi) i ara em diu que hi ha conflicte perquè ja consta i que demani ajuda.

Help!!

Resposta a «Pregunta»