Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Jump to navigation Jump to search

Sobre aquest tauler

EsportpèdiaCat — Enciclopèdia de l’esport català

5
Docosong (discussiócontribucions)

Bon dia, algú podria afegir l'EsportpèdiaCat (EEC) com a identificador a Wikidata? Està especialitzada en temes esportius de l'àmbit català. En determinats casos, complementa l'article de la GEC, per exemple, Club Esportiu Europa (GEC, EEC); en altres, l'article només està disponible en l'EEC, Circuit de Barcelona-Catalunya

Gràcies!

Paucabot (discussiócontribucions)
Docosong (discussiócontribucions)

Exacte, no sabia com fer-ho.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perdó, ja existeix des del 8 d'abril del 2016! És "enciclopèdia de l'esport català (Q23759491)". No entenc per què hauria de ser una propietat? Si algú hi té interès, el que hauria de fer és l'article corresponent.

Paucabot (discussiócontribucions)

Ja he fusionat els dos ítems. Gràcies, FranSisPac.

La propietat servirà per posar l'identificador a cada ítem de Wikidata i relacionar aquesta base de dades amb la de la web de l'EEC.

Resposta a «EsportpèdiaCat — Enciclopèdia de l’esport català»
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bona tarda. És molt útil filtrar els canvis recents per espai de noms per a poder veure les discussions actuals. Tanmateix, en filtrar per espai de noms Discussió surten els canvis recents saturats de simples reanomenaments de pàgines de discussió juntament amb el seu article principal i/o simples creacions de pàgines de discussió per a posar-hi la plantilla {{Traduït de}}.

Es podria implementar alguna manera de fer que aquests casos no apareguessin als canvis recents, o com a mínim que es poguessin amagar de manera opcional?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No sé la resposta però aprofito per recordar que tenim Viquiprojecte:Discussions desateses/discussions, que és un recull de les darreres discussions creades, fet per un bot que mira d'excloure les creacions de pàgines de discussió per posar-hi només la plantilla traduït de i coses semblants.

La diferència amb el que demana en Leptictidium és que no inclou les discussions actives que no són noves.

Resposta a «Millores al filtratge dels canvis recents»

Consultation on the creation of a separate user group for editing sitewide CSS/JS

10
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

Traducció ràpida:

S'està preparant un canvi sobre qui tindrà drets per editar pàgines de CSS i Javascript de mediawiki, que s'executen directament al navegador de tots els usuaris. Fins ara, tots els administradors tenien drets sobre aquestes pàgines, fet que suposa un risc innecessari, i aviat es crearà un grup d'usuaris que es responsabilitzarà d'aquestes tasques. La comunitat decidirà qui formarà part del grup, i això no hauria de suposar canvis notables a l'experiència general d'usuari. Es demana feedback a la pàgina corresponent a Meta, i es fa una crida a la gent que estigui implicada en el manteniment de CSS i Javascript o que es dediqui a redactar polítiques sobre administradors per a que hi facin una ullada.

Vriullop (discussiócontribucions)

És un canvi notable. Els administradors ja no podrem editar pàgines javascript globals, com MediaWiki:Vector.js o els ginys MediaWiki:Gadget-*.js. Els buròcrates locals podrem assignar usuaris al nou grup d'"administradors tècnics" (denominació provisional). Quan s'hagi acabat de discutir i es tiri endavant, necessito/necessitem (ping Paucabot) una política d'assignació per aquest nou grup d'usuaris.

Per començar ja faig una proposta transitòria. Aquells administradors actuals que hagin editat alguna vegada ginys, Vector.js/css, Common.js/css, Mobile.js/css (i relacionats per si me'n deixo algun), i que sol·licitin pertànyer al nou grup, se'ls assigna de forma ràpida.

Per aquells usuaris que no siguin administradors i que desitgin pertànyer a aquest nou grup tècnic, cal definir els requisits necessaris i el procés de discussió.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bona tarda, no crec que pugui contribuir gaire als scripts, així que no cal que m'hi inclogueu.

Jey (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb la proposta d'en Vriullop, però per transparència jo faria públic qui són els administradors que passarien a aquest grup inicial d'administradors tècnics, pel cas improbable que algú hi tingués una objecció.

KRLS (discussiócontribucions)

Quan l'altre dia vaig redirigir tot el trànsit a una única pàgina de la Viquipèdia manipulant el Javascript global vaig plantejar-me aquesta qüestió per l'alt risc que exposem la comunitat. Aquest risc s'accentua en comunitat amb un gran nombre d'administradors. Així que em sembla una mesura interessant.

Em sembla bé la proposta de'n @Vriullop:, però potser afegiria que hi hauria d'haver almenys dos "administradors tècnics" en actiu per raons de seguretat, com passa amb els verificadors de comptes.

Vriullop (discussiócontribucions)

No és el mateix problema que els checkuser ja que les accions d'aquests no són públiques i les dels administradors tècnics són visibles per tothom. Els casos en els que puc pensar són:

 1. Que algú se li vagi l'olla, cosa que no puc descartar no em passi a mi mateix un mal dia.
 2. Que un administrador accepti de bona fe una petició problemàtica.
 3. Que quedi compromès el compte d'un administrador amb insuficient seguretat en la contrasenya. Aquest era un dels motius per iniciar les baixes per inactivitat.

Si hi ha algun problema pot ser més fàcil trobar un steward que no pas un altre administrador tècnic actiu en aquell moment. Cal pensar també en els projectes germans. En general en els projectes petits serà difícil trobar administradors tècnics. Per la simple importació d'un giny caldrà una petició als stewards. Seria bo que administradors tècnics d'aquí donin suport també als projectes germans. Que n'hi hagi només un no veig que sigui cap problema.

KRLS (discussiócontribucions)

D'acord entenc el teu raonament.

Vriullop (discussiócontribucions)

Més propostes de política:

 • Per altes d'administradors tècnics es requereix el mateix nivell de confiança comunitària demanat als administradors, si no ho són prèviament. Addicionalment uns requisits tècnics a definir.
 • Serà d'aplicació la mateixa política Viquipèdia:Baixa per inactivitat d'administradors substituint el punt 2 que defineix la inactivitat administrativa per inactivitat general, és a dir, edicions. Una baixa d'administrador implica la baixa també dels grups de buròcrata o d'administrador tècnic si fos el cas.
Resposta a «Consultation on the creation of a separate user group for editing sitewide CSS/JS»
Yuanga (discussiócontribucions)

Bones! Feu un cop d'ull a aquesta categoria: Jugadors de bàsquet per club. Com hauríem d'anomenar els clubs:

 • Amb sigles, com a la categoria "Jugadors del CB Bilbao Berri",
 • Amb sigles i puntet, com a la categoria "Jugadors del C.B. Girona",
 • Amb el nom sencer, com a la categoria "Jugadors del Club Bàsquet Tarragona‎".
Millars (discussiócontribucions)

Jo sóc partidari del nom complet. Però al final es tracta d'una cosa trivial.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Potser és trivial, però no estaria malament unificar el criteri.

Millars (discussiócontribucions)

Sí, el que volia dir que totes podem ser correctes. Però caldria unificar criteris. Pot ser també per al nom de l'article en els mateixos casos. I passa el mateix per a qualsevol esport.

Yuanga (discussiócontribucions)

A mi també em sembla millor el nom complert. Ho tiro endavant?

Barcelona (discussiócontribucions)

per mi sí, complet

Yuanga (discussiócontribucions)

L'únic onconvenient que trobo és que en algun cas podrien quedar noms de categories massa llargs, no ho creieu?

Resposta a «Noms sencers o sigles?»

Termes i mots Hebreus en Català i els seu ús

7
Dajumusu (discussiócontribucions)

Bon día,

he traduït un article del castellà al català anomenat "Història dels Jueus de Tessalònica" i hi ha força termes hebreus que no sé com pluralitzar o, simplement, utilitzar. Per posar un parell d'exemples:

·Sóc incapaç d'imaginar-me quin seria el plural del terme Ieixivà en català. De moment he posat Ieixivanes, però sé que no és correcte.

·Quan un rabí es fa o el fan rabí... l'anomenen rabí? l'ordenen rabí? es fa rabí? No tinc ni idea.

·Hi ha un llarg etc. de possibles mal usos de termes d'aquest tipus... demano disculpes si no els he encertat i afegir que no voldria causar cap ofensa a la comunitat jueva, ans al contrari.

Per tot això demano que si hi ha experts en el món hebreu els encoratjo a corregir aquests usos a l'article o a donar-me resposta per aquí per que ho faci jo mateix.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Veient que tenim Categoria:Ieixivot, diria que estem fent servir ieixivot com a plural de ieixivà.

Pau Colominas (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aleshores hauríem de canviar el nom de la categoria.

Pau Colominas (discussiócontribucions)
Dajumusu (discussiócontribucions)

Ostres, moltes gràcies a tots dos. És el primer cop que faig quelcom a la viquipèdia i vaig una mica perdut. @Pere prlpz dir-li que ja he inserit allò de "traduït de" que em va comentar (hauria d'haver llegit una mica més les recomanacions per fer les traduccions abans de llençar-me) tot i que el nº4 de la planilla, el que fa referència al nº de versió de l'article, no l'he acabat de trobar i no l'he sabut inserir. Al ser optatiu i no pas obligatori ho he deixat de moment en blanc prioritzant deixar constància de l'article d'origen.

Respecte a això de "traslladar la proposta" ara miraré com funciona @Pau Colominas.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Això de traslladar la proposta afecta al nom de la categoria (és la proposta per reanomenar-la) i no afecta l'article.

Resposta a «Termes i mots Hebreus en Català i els seu ús»
Yuanga (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

A mi m'agrada el nom complert, perquè es important que els editors futurs entenguin que és o que fa. No em semblen malament les dreceres quan les fa servir qui les coneix i no té efecte en tercers. Per exemple, jo les faig servir per "anar als llocs", però no per indicar-li a un tercer "com anar". Només és una opinió i no critico ni corregeixo als que les fan servir.

Resposta a «Nom de les plantilles»

Què hauria d'anar a la categoria "Equips de l'ACB‎"

10
Yuanga (discussiócontribucions)

Què penseu que hauria d'anar dins l'actual categoria Equips de l'ACB‎: equips que actualment estiguin a l'ACB o equips que hagun jugat alguna temporada e aquesta categoria?

Millars (discussiócontribucions)

Jo crec que els que han jugat alguna vegada. I si es vol es podria crear "equips de l'ACB 2017/18" o similar per a cada temporada.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Tots. Es poden fer subcategories com indica el @Millars, o si no és volen tenir masses, crear una única amb "equip que van formar part de l'ACB (i no hi són)"

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que la tradició és posar els que hi són actualment: Special:diff/18826893. Té més sentit així que posar les categories de primera, segona, segona b i tercera al Girona Futbol Club, que més que aportar informació, embullaria a qualsevol.

Una possible alternativa, com assenyala Amadalvarez, seria fer categories tipus Categoria:Antics clubs de la Primera divisió espanyola de futbol. Si s'han de fer, només les faria per a categories significatives com la Primera Divisió de Futbol o la lliga ACB de bàsquet. Duria molta feina anar actualitzant categories tipus Categoria:Antics clubs del grup III de la Segona divisió espanyola de futbol B. Per fer aquesta feina, molt millor Wikidata.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb intentar mantenir raonable la quantitat de feina. Ara bé, porta més feina actualitzar els que hi són actualment com mantenir les categories de situacions antigues, perquè de les categories d'antics clubs un article ja no se'n mou mai més.

A més, la perspectiva de les enciclopèdies és històrica. Per exemple, posem els actors a la categoria d'actors encara que faci segles que es van retirar i morir. Aleshores, per nosaltres té més sentit que la categoria inclogui els clubs històrics, i separar els històrics dels actuals em sembla una millora assumible.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

O sigui, d'acord amb l'Amador i amb en Pau Cabot.

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies a tots. Crearé la categoria "Equips que van formar part de l'ACB".

Pau Colominas (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb en Pau Colominas, però mantenir una categoria per cada lliga i cada any pot ser una feinada i una gran inflació de categories. Per exemple, els articles de clubs una mica antics com el Barça, l'Espanyol o l'Europa tindrien una norantena de categories només per les lligues on han estat i per això val més tenir llistes que categories. Aleshores, d'acord a posar-los tots a la categoria de l'ACB (o equivalent) i fer-ne una subcategoria amb els antics equips.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Sí, aquesta és l'opció menys farragosa.

MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

CKoerner (WMF) (talk) 22:58, 12 juny 2018 (CEST)

ESM (discussiócontribucions)

Traducció ràpida:

S'ha estat treballant per a fer visibles les plantilles que informen de mancances o aspectes de millorar dels articles quan aquests es visualitzen des d'un mòbil, ja que estan ocultes per defecte i el lector no és completament conscient que el que està llegint pot tenir "problemes". Les proves que s'han fet d'una nova proposta de disseny de les pàgines en format mòbil han estat satisfactòries, i s'ha detectat que els usuaris són més conscients de les mancances/particularitats d'un article, que els lectors consideren que aquests avisos són importants (i en comprenen el seu funcionament) i que el fet de saber que una pàgina té aquests avisos fa que la impressió dels lectors sobre la Viquipèdia sigui positiva.

Ara es treballarà en la implementació dels canvis treballats. Es demanen opinions i suggeriments a la pàgina del projecte, on també hi ha maquetes sobre l'aspecte que tindrà tot plegat.

Resposta a «Update on page issues on mobile web»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Hello

Sorry to use English. Si us plau, ajudeu a traduir-ho al vostre idioma! Thank you.

In short: starting on June 18, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Watchlists. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature is used by default on Special:RecentChanges, Special:RecentChangesLinked and as a Beta feature on Special:Watchlist.

Based on a new design, that feature adds new functions to those pages, to ease vandalism tracking and support of newcomers:

 • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
 • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
 • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
 • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

About the release on Watchlists

Over 70,000 people have activated the New Filters beta, which has been in testing on Watchlist for more than eight months. We feel confident that the features are stable and effective, but if you have thoughts about these tools or the beta graduation, please let us know on the project talk page. In particular, tell us if you know of a special incompatibility or other issue that makes the New Filters problematic on your wiki. We’ll examine the blocker and may delay release on your wiki until the issue can be addressed.

The deployment will start on June 18 or on June 25, depending on the wiki (check the list). After the deployment, you will also be able to opt-out this change directly from the Watchlist page and also in your preferences.

How to be ready?

Please share this announcement!

If you use local Gadgets that change things on your Watchlist pages, or have a customized scripts or CSS, be ready. You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please share your questions and comments on the feedback page.

On behalf of the Collaboration team, Trizek (WMF) 15:14, 7 juny 2018 (CEST)

ESM (discussiócontribucions)

Traducció ràpida: unes eines noves per revisar els canvis a pàgines (ara disponibles a Beta i actives per defecte a canvis recents) passaran a estar disponibles per defecte a les llistes de seguiment de la Viquipèdia en català el 25 de juny. Aquestes novetats proporcionen un seguit de noves eines i, si pel que sigui es prefereix mantenir les llistes de seguiment tal com estaven, sempre es pot canviar la configuració des de la mateixa llista de seguiment o a les preferències d'usuari.

Bàsicament, aquestes novetats són:

 • filtres combinables per afinar els canvis a controlar
 • acolorit més clar dels canvis realitzat
 • configuracions de filtres "guardables" per utilitzar-les quan convingui sense haver-les de refer
 • Ús de l'ORES per preveure edicions vandàliques

També es demanen comentaris a la pàgina de discussió del projecte, sobretot si hi ha alguna incompatibilitat que dificulti el funcionament dels filtres a casa nostra. Si algú utilitza ginys, scripts o CSS propis que afecten la visualització de la llista de seguiment, es recomana que faci proves amb aquesta funcionalitat tot jugant-hi a beta per assegurar-se que un cop posat en marxa no desquadri gran cosa.

Resposta a «Improvements coming soon on Watchlists»
Harej (WMF) (discussiócontribucions)

I apologize if this message is not in your preferred language. Please help us translate this message.

What does your participation on the Wikimedia projects look like? Do you edit articles? Upload files? Patrol vandalism? Translate articles? Translate interface messages? Do you organize people, online or offline? Do you train new editors, or new trainers? Do you write code?

There are many different ways to contribute to Wikimedia – more than you would expect just from reading Wikipedia articles. Over the past several years, volunteers have developed technical tools that help Wikimedians improve content, patrol vandalism, and perform many other tasks. They make it possible to do what the wiki software alone cannot accomplish. Without these tools, many of our projects would slow down to a crawl.

I am very happy to announce a new project called Toolhub which seeks to create a searchable index of these tools in all languages. We are building this tool catalog based on what our communities need. If you would like to help, please take a look at m:Toolhub and review the question at the top of the page. You can also leave feedback in any language on the talkpage. You can also email me private feedback.

ESM (discussiócontribucions)

Traducció ràpida:

S'ha creat un projecte anomenat Toolhub amb la intenció de catalogar (i facilitar-ne la localització) totes les eines que els voluntaris de tots els projectes Wikimedia han desenvolupat per millorar o facilitar alguns processos. Si es vol donar un cop de mà cal anar a la pàgina del projecte a meta i participar-hi des d'allà, o contactar directament amb en Harej.

Barcelona (discussiócontribucions)

Crec que pot ser útil, veurem si còmode i intuïtiu també

Resposta a «Introducing Toolhub»