Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Josepko (discussiócontribucions)

M'he descarregat MediaWiki per fer-me un web personal. Com puc utilitzar les plantilles, n'hi ha alguna manera de fer-ho?

Gràcies.

Ssola (discussiócontribucions)

Crec que aquí no som gaire experts en MediaWiki. No sé on pots trobar gent que el domini.

Que jo sàpiga, no es poden cridar directament les plantilles de la Viquipèdia (tret que hi hagi alguna extensió que ho faci). Però sembla que podries importar-les: mira mw:Help:Templates o mw:Manual:Importing Wikipedia infoboxes tutorial.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les plantilles senzilles només caldrà copiar-les o importar-les com qualsevol altra pàgina, suposo. Les que facin servir extensions i mòduls pot ser més complicat.

Resposta a «Un dubte...»
Davdde (discussiócontribucions)

La wikidata d'aquest article que acabo de crear a partir de la versió anglesa és totalment errònia: Soła. S'hi barreja informació d'un indret del País Basc i de Polònia. Podeu dir-me com corregir-ho? Gràcies.

Alvaro Vidal-Abarca (discussiócontribucions)

Crec que hi va haver una importació de metadades incorrecta a . L'he revertit després de comprovar que l'ítem "Sola" (en comptes de "Soła") no existeix a Wikidata com a riu del País Basc, i tampoc no l'he trobat a euwiki.

Vriullop (discussiócontribucions)
Theklan (discussiócontribucions)
Resposta a «Wikidata barrejada»
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre,

Els darrers dies he provat de traduir gairebé tota la interfície de Wikimedia Statistics, el nou portal renovat de mètriques sobre lectures i edicions als projectes. Esperem que aquesta, que té força bona pinta i és prou interessant, corri millor sort i rebi un bon manteniment que no pas d'altres que han acabat abandonades durant els darrers anys (com ara WiViVi...).

La qüestió és que crec que algú altre també ha traduït algunes cadenes i ja només cal una o dues persones que acabin de validar un 70-80% dels textos perquè la interfície en català ja sigui operativa.

Ho podeu fer aquí, al Translatewiki, i calculo que són uns 20-30 minuts de feina. Gràcies!

Resposta a «Traducció de Wikimedia Statistics»
TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Recentment el Theklan ha compartit per canals externs les noves infotaules d' eu.wikipedia (crec que són noves), a articles com Nagaland. Es poden vore de manera visual dades estadístiques i crec que fa patxoca. @Amadalvarez: @Paucabot:. Com ho veieu de vore-ho en ca nostra?

Theklan (discussiócontribucions)

La plantilla no és nova, però la funcionalitat si. Utilitza tres parells de propietats (dones / homes, rural / ciutat i alfabetitzats / analfabets) per crear tres barres. Es pot millorar, segur, perquè hi ha més casos complexos a l'Índia (percentatge de població rural analfabeta, per exemple).

Amadalvarez (discussiócontribucions)

L'estètica m'agrada. El càlcul del creixement de la població li vaig fer un cop de mà amb el codi, però no sabia que havia afegit aquestes barres. Pillaré alguna idea.

Ara bé, aquestes dades són poc freqüents al món occidental i dubto del manteniment. De fet, Els 2900 items que ho tenen són de l'Índia.

En tot cas, aquesta infotaula l'haig de revisar i podria ser un bon moment per afegir-li gadgets.

Merci per avisar !!

Theklan (discussiócontribucions)

la ràtio dones / homes està en molts ítems. De fet, ara ho estic pujant per a tots els municipis d'Espanya, i penso posar-me amb els de França.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Això sí, però el tema de la població rural/ciutat i el de analfabetisme és menys utilitzat a les nostres latituds.

En tot cas, el que importa és aconseguir que hi hagi un bot que escombri l'INE (o similar) cada any.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Gràcies a vosaltres. Jo no hi entenc tant, o siga que qualsevol millora serà benvinguda.

Vriullop (discussiócontribucions)

Vist amb el mòbil les barres no surten bé, no agafen tota l'amplada.

Xamil (discussiócontribucions)

És curiosa la dada de ràtio alfabetitzats / analfabets. Podríem posar-la, per exemple, a l'article Congrés dels Diputats, hehehehe. Era broma. La majoria de la gent ja sap quina és la ràtio aproximada allà...

Arnaugir (discussiócontribucions)

La pregunta seria si la ràtio dones/homes (per exemple) és una dada prou rellevant com per posar-la a la infotaula (per molt bé que quedi, això no ho discuteixo). Ja les tenim molt plenes com per fer-les més llargues amb dades que no aporten gaire i que si cal es poden explicar al text.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb l'Arnau. Fa molt maco però és destacar molt i dedicar molt d'espai a una dada poc important.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hi estic d'acord, també. Sovint les infotaules ja prenen massa espai i eclipsen el cos principal. Aquests gràfics, desenvolupats com a plantilles que facin igual de patxoca, podrien també lluir-se i fomentar-se al llarg del text a la secció que els hi correspongui..

Vriullop (discussiócontribucions)
Resposta a «Infotaules basques»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Avui el ListeriaBot ha deixat buides totes les llistes de municipis per províncies, o si més no totes les que he vist. He mirat que no sigui cosa d'un canvi a Wikidata però les querys d'aquestes llistes segueixen funcionant. En altres llistes ha fet algun canvi de format o d'ordre sense que aparentment hagin canviat les dades, de manera que podria ser que hagi canviat alguna cosa del codi del bot.

Forçant a actualitzar les llistes de municipis tampoc funciona.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Resposta a «Listeria fa coses rares»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Crec que seria important tenir el paràmetre WikidataInfo marcat per defecte a les preferències (secció Ginys).

Per anar a l'ítem WD des de l'article es pot fer des del menú de l'esquerra, però quan no hi ha item, no surt. Amb el WikidataInfo t'avisa explícitament que no hi ha WD i quan cliques passes a fer l'alta i deixa feta la vinculació als interwikis.

Per tant, considero que és molt útil per editors novells.

Podeu opinar i, si no hi ha raons en contra, podria algú autoritzat implantar-ho?.

gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per a afegir els interviquis, l'enllaç "afegeix enllaços" de l'apartat de llengües de l'esquerra funciona igual tant si hi ha l'element a Wikidata com si no hi és.

Aleshores, quina és la intenció d'afegir el WikidataInfo pels novells? Facilitar que pugin omplir les dades de la infotaula? Si la intenció fos aquesta, jo més aviat afegiria a la infotaula un enllaç "crea l'element a Wikidata".

Posar el WikidataInfo tan destacat a tot arreu em sembla un xic intrusiu, com m'ho semblaria posar-hi la resta de projectes germans.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que més aviat estic d'acord amb en Pere.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Val. Ho preguntaré d'altra forma.

Amb "afegeix enllaços", primer cal saber com és diu aquest article en altra llengua. Cap problema.

Per tant, han d'anar a Wikidata per fer la cerca.

Com els hi podem fer fàcil, més enllà d'haver de fer www.wikidata.org ?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per buscar l'article en una altra llengua no se m'ocorreria gaire anar a Wikidata. Més aviat se m'ocorreria anar a l'altra viquipèdia o al Google. I em sembla que la diferència entre el que faria ara i el que hagués fet de més novell és que aleshores no se m'hagués ocorregut posar interviquis, si no fos que ja sabés que hi és en altres llengües.

A més, jo fa mesos que tinc el WikidataInfo activat i encara no sabia que clicant a "No s'ha trobat l'element de Wikidata" s'anava a crear-lo. Segurament la majoria dels altres novells són més espavilats que jo, però no veig que amb WikidataInfo els estiguem facilitant l'enllaçar els interviquis ni a crear l'element per omplir la infotaula.

I per mi la manera de facilitar-los-ho pot ser posar al final de la infotaula els enllaços "crea element a Wikidata" i "busca l'element a Wikidata", que poden ser molt grossos perquè només han de sortir quan l'article no estigui enllaçat a Wikidata. Naturalment, això té un abast limitat perquè no ajuda als articles que no portin infotaula ni als novells que no sàpiguen posar una infotaula.

De tota manera, els novells que volen posar interviquis i no saben trobar els articles en altres llengües són un problema que passi sovint?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pere prlpz No intento solucionar els novells que volen posar interwikis, perquè no deu haver-ne cap ni un. T'explicaré el cas, a veure si m'entens millor què vull aconseguir.

  • Quan fas un taller i hom fa un article nou, la pregunta clàssica és "cóm faig per a què surti la infotaula?. (bé, no li diuen així perquè encara no ho saben).
  • La solució no és fàcil per algú que encara no ha sentit parlar de WD.
  • Estic intentant fer una ajuda específica per explicar cóm afegir-li l'enllaç a WD, i és clar, cal preveure que no existeix o no sigui fàcil trobar-lo.
  • Quan existeix, és un nom propi (persona o indret), i està a unes quantes WPs, explicar la via d'"afegeix enllaços" és una bona opció.
  • Quan no sé com es pot dir en altres llengües o directament no existeix, cal anar a WD per tenir unes opcions de cerca més potents que el que permet "afegix enllaços".
  • Sobre la proposta de que l'enllaç l'aporti la Infotaula, és una prestació que tenia el module:Infobox, és a dir la capa de presentació genèrica de totes les infotaules, però es va treure quan es va posar la prestació del llapis, ja que era redundant. Gestionar-la des de cadascuna de les infotaules, no és elemental i massa genèric per posar-lo arreu.
  • Si tens algun suggeriment adient a les circumstàncies descrites, serà benvingut. salut !
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Espero que opini algú més perquè no pretenc saber-ne més que els altres, però el que he proposat de l'enllaç a Wikidata a les infotaules es pot posar que surti només quan no hi ha element enllaçat a Wikidata. Així el dubte "cóm faig per a què surti la infotaula?" es resol posant la infotaula i aleshores el dubte passa a ser "com faig que hi surtin dades", i la resposta és clicant a l'enllaç que ha aparegut a la infotaula. Aquest enllaç es pot posar a totes les infotaules, fa el mateix que l'enllaç "no hi ha element a Wikidata" que posa WikidataInfo, no és redundant amb res que hi hagi a la infotaula perquè quan surt la infotaula no té res més, i es pot posar genèricament a totes les infotaules (o si més no, a totes les infotaules que agafin dades de Wikidata). Si al costat d'aquest enllaç per crear l'element n'hi ha un altre de buscar que vagi a la pàgina de cerca de Wikidata encara hauria d'anar millor que WikidataInfo.

Naturalment, no és l'única opció, tot i que em sembla la més fàcil d'implementar. La cosa és evitar col·locar WikidataInfo a tots els articles per posar un enllaç a Wikidata al mínim percentatge que encara no tenen element Wikidata. Una altra manera seria crear un WikidataInfo diferent que només sortís quan no hi ha element, que no deu ser difícil però per això cal saber remenar els ginys.

Resposta a «WikidataInfo»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola.

Vull tenir un element d'una taula on una part del text estigui alineat a l'esquerra i una altra a la dret. Amb span no em funciona l'alineament i amb div no em respecta la línea.

A saber: special:permalink/25424876

Alvaro Vidal-Abarca (discussiócontribucions)

Bon dia, @Amadalvarez: has provat amb un span float dins d'un span align? Exemple 1:


text a l'esquerraText a la dreta


Exemple 2:


xxxxxxxMMMMMMMMMMMM

Exemple 3:


xxxxxxxxxxxxxxMMMMMMMMMMMM

Font:

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Resposta a «span vs div»
Paracel63 (discussiócontribucions)

Bon dia! Fa unes setmanes vaig començar patrullar Canvis recents, i crec que he fet alguna cosa bona. Sóc també administrador a svwp després de 2014, i he trobat que les pràctiques aquí i allà són molt semblants. Aquí he trobat un ús estrany espicífic, amb novells qui editen articles. Molt sovint l'article té per al sobre {{Inacabat|Viquiprojecte|Supervisor|Data}}, i sovint amb els tags nowiki actius, que no sembla gens pràctic. Aquest ús de plantilla es troba en una pàgina d'ajuda? Ara la plantilla {{Inacabat}} està substituït per {{Editant}}, amb unes recomanacions completament diferents.

Yuanga (discussiócontribucions)

Jo també he vist en algun article {{Inacabat|Viquiprojecte|Supervisor|Data}}, la qual cosa és un error i un mal ús. Hauria de posar-se simplement {{inacabat}} o {{editant}}. En articles de viquiprojectes escolars m’agrada recomanar {{escolar}}.

Paracel63 (discussiócontribucions)

@Yuanga: No crec que {{inacabat}} seria pràctic, vist que és una redirecció a {{editant}}. Moltes gràcies per m'informar sobre {{escolar}}! Realment n'hi ha, a la secció Ús, l'exemple {{Inacabat|Viquiprojecte|Supervisor|Data}}! Potser que aquesta és la causa de l'ús erroni. Crec qu'aquesta plantilla podria ser més clar i actualitzat. El tema també és discuta a la pàgina de discussió.

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies per l’avís @Paracel63, acabo de millorar el text a veure si així dona peu a menys confusions.

Paracel63 (discussiócontribucions)

@Yuanga: Molt bé! Vaig fer més aclariments a la documentació, i vaig escriure més allà sobre els paramètres que funcionen mal. També estic buscant contacte amb un "supervisor" d'algun viquiprojecte vigent, com ara amb el "torrent" veritable d'articles sobre la medicina.

Resposta a «Ús estrany de plantilla»
Sorenike (discussiócontribucions)

Bones. Últimament he detectat que a l'editor visual la ref-llibre no funciona bé. Quan intentes citar un llibre habitualment surten les opcions predeterminades a emplenar i, addicionalment, se'n poden afegir d'altres del llistat. Ara s'ha d'afegir tot buscant-ho al llistat, cosa que resulta més feixuga. D'altra banda, tampoc funciona el zotero (per exemple, quan introdueixes un ISBN no es genera automàticament la referència). Bé, doncs aquí ho deixo, per veure si algú que hi entengui s'ho pot mirar. Merci!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Sí, jo també ho he vist i m'hi he trobat amb preguntes dels alumnes dels viquiprojectes, que veuen que la inserció de ref de llibre no rutlla com les altres dues.

A part de feixuc, suposa una dificultat molt més greu per editar de cara als novells, que encara no saben quins paràmetres hi ha i quins són essencials. Zotero, a més a més, falla molt més de l'habitual en articles amb una DOI molt nova i això inevitablement contribuirà a la inserció de menys bibliografia. Què s'hi pot fer?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Suposo que escalar el problema, potser a Phabricator, potser a meta,....

Jo no ho sé, però sembla clar que ens falten perfils tècnics que sàpiguen moure's en temes de plataforma i altres tecnicismes.


Algun voluntari ?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

En @Cesc97 es va oferir per ajudar en aquests temes. Com a novell, si els pocs experts tècnics que tenim el podeu mentoritzar una mica serà de profit.

Cesc97 (discussiócontribucions)

Jo m'ofereixo, però necessitaria un mentor

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Joutbis (discussiócontribucions)

Per coses de bots, el que vulgueu. Però això em sembla que és més cosa de ginys de navegador, i en això sóc una nul·litat.

Toniher (discussiócontribucions)

Ep @Cesc97, jo sóc mal mentor per la manca de disponibilitat que tinc, però mentre faig recordatori i comprovo en altres wikis tot el que implica, acompanya'm en el trajecte... On provaríem tot plegat és a: https://ca.wikipedia.beta.wmflabs.org/ (on no afectaríem el desenvolupament de cawiki). Si fas un cop d'ull a les meves contribucions, pots començar a inspeccionar cap on cal anar...

Cesc97 (discussiócontribucions)

@Toniher @Joutbis No tinc preferències per escollir mentor, mentre que m'ajudeu entre tots, tot em va bé.

Toniher (discussiócontribucions)

Bé, a cawikibeta no hi haguéssim pogut fer res ara, perquè sembla que no hi ha activada la generació automàtica de cites (sic)... Caldrà mirar si es pot habilitar per fer proves de l'estil en un futur...

Flamenc (discussiócontribucions)

El problema és doble per fer referències bibliogràfiques.

1. Abans en copiar/enganxar l'url de googlebooks o l'isbn amb «cita->automàtic» el sistema et feia una referència aproximativament bona que amb poques correccions manuals quedava perfecte.

2. Si optaves per ref manual, et presentava els camps més corrents (nom, títol etc.)

Ambdós eines confortables han desaparegut i em manquen molt!

Toniher (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom, he trobat i solucionat l'error. Bàsicament era al templatedata associat a Plantilla:Ref-llibre. Vegi's l'historial de: Plantilla:Ref-llibre/ús

El JSON implicat estava trencat i he eliminat també un camp que s'havia afergit (no tinc clar 100% que això fos problema, però com que no tirava m'ho he petat).

Bàsicament el templatedata, que genera un API https://ca.wikipedia.org/w/api.php?action=templatedata&format=json&formatversion=2&titles=Plantilla%3ARef-llibre&lang=ca&doNotIgnoreMissingTitles=1&redirects=1

s'ajunta amb el de Citoid, posem el cas: https://ca.wikipedia.org/api/rest_v1/data/citation/mediawiki/https%3A%2F%2Fwww.worldcat.org%2Ftitle%2Fmillors-contes-de-pere-calders%2Foclc%2F434310559%26referer%3Dbrief_results?action=query&format=json

i amb això es genera l'automàtic que tots gaudim.

Sigui com sigui, caldria anar amb compte amb la pàgina d'ús associada i fóra bo pensar en alguna major protecció. Els bots no hi haurien d'entrar. Feu un cop d'ull si hi ha res més que peti en aquesta o altres plantilles similars...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, Toni !!.


Ja pots retirar el post-it.

Resposta a «Incidència ref-llibre i zotero»
Vriullop (discussiócontribucions)

A phab:T259385 s'han identificat una sèrie de ginys que provoquen errors de javascript a la nostra Viquipèdia. Tot això em supera. Fa temps que tenim un problema de manteniment. Cal gent experta en javascript i que vulgui ser administrador de la interfície. L'alternativa dràstica és començar a eliminar coses que no tenen manteniment i que donin qualsevol problema.

Paucabot (discussiócontribucions)

Entre els ginys que donen problemes hi ha cat-a-lot i hotcat? jo no en tenc ni idea d'això, però seria una llàstima perdre aquestes dues eines ...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

em sembla que estan les dues.

Des del desconeixement, és un error que només ens passa a cawiki ?. Ho dic perquè en casos com el cat-a-lot que tenen altres WPs, es podria actualitzar copiant-les d'allà on funcionin. És correcte o vaig molt desorientat ?

Vriullop (discussiócontribucions)

Em sembla que han pres cawiki com a punt de partida per fer neteja. Deu ser la que té més problemes de les més grans.

El cat-a-lot el tenim definit perquè carregui el giny de Commons. Fent un copia&enganxa encara cal més manteniment. A diferència de plantilles i mòduls no és copiar i despreocupar-se'n. Tot sovint hi ha canvis al javascript o al MediaWiki que cal estar al cas per fer actualitzacions.

Aquí només vaig donant bastonades per intuïció. És una pena que ens hagin d'avisar dels errors i no tinguem cap interlocutor. Encara sort que són ginys, quan això passa al Common.js es trenquen un munt de coses.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

A raó d'aquest fil, en el meu cas des de fa 2-3 mesos m'apareixen aquestes finestres emergents quan obro qualsevol pàgina de la Viquipèdia en català. Entenc que es tracta de ginys mal configurats o que ja estan abandonats i donen problemes:

Creieu que ajudaria fer una crida oberta a xarxes per intentar trobar administradors d'interfície? Es pot intentar, no sé si podríem trobar voluntaris que vulguin donar un cop de mà en aquests aspectes.

KRLS (discussiócontribucions)

He desactivat "api.js" perquè no t'aparegui el missatge (edició). No he desactivat "BarraEinesEstesa" per si falla només en alguns casos. Si més no, no entenc per què el teniu encara activat. En el teu cas, pots desactivar els viquiestris a Usuari:Xavier Dengra/vector.js. Per mi, no té sentit donar permisos d'interfície a un desconegut de twitter que no forma part de la comunitat.

KRLS (discussiócontribucions)

Rectifico. També he desactivat "BarraEinesEstesa", perquè veig que llença l'avís que han posat els tècnics de la WMF per desactivar-lo. Caldria valorar si hi ha alguna eina de les del Coet que valdria recuperar.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Penso que no són vàlides. Moltes eren pel monobook i altres estan desactualitzades.

Jo me les vaig treure totes després d'un avís de Meta d'uns errors que generaven.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies, molt millor ara!

Cesc97 (discussiócontribucions)

Hola, jo em puc oferir, però en el funcionament de la Viquipèdia tinc poca experiència, si algun em pot fer de mentor, estaria agraït.

Flamenc (discussiócontribucions)

Hola Cesc, pel funcioment de la viqui poc ajudar-te tant com vulguis, el conec prou bé, però no sé res del programari que és darrere. A més, com neojubilat en temps de confinament, tinc temps!

Cesc97 (discussiócontribucions)

@Flamenc Doncs si em dieu el que s'ha de fer i el com ús ajudaré en el que faci falta.

Resposta a «Es necessiten mantenidors de scripts»