Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Salta a: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Bon dia,

El dia 6 de febrer d'enguany Especial:Estadístiques marcava que havíem assolit les 20.000.000 edicions. Jo havia estat seguint el compte enrere, i el compte de Twitter @Viquipèdia en va fer un tuit i tot. L'altre dia vaig tornar a mirar la pàgina i ara hi marca 19.785.898 edicions. Sabeu pas què ha passat?

Gràcies

Resposta a «Estadístiques en nombre d'edicions»
Toniher (discussiócontribucions)

Hola, avui sóc a Montpeller en motiu d'un acte previ de la WMHack https://www.mediawiki.org/wiki/Wikimedia_Hackathon_2018/Prehackathon_Montpellier que es fa allà i he descobert com ben cuidat tenen a la Viquipèdia en francès tot el tema de Javascript. Vegi's https://fr.wikipedia.org/wiki/Projet:JavaScript

El més semblant en català és la molt desactualitzada pàgina Scripts Un dels esforços que tenen és actualitzar molts ginys que hi havia que no estaven al dia. La Viquipèdia en francès en té molts més que la catalana. fr vs ca, però comento el tema per si és quelcom que cal mirar en un futur...

Toniher (discussiócontribucions)

Un seguiment, com a referència https://phabricator.wikimedia.org/T192228 He ofert mirar si podem provar en cawiki allò que ells miraran de migrar en global de frwiki. Noti's que no només es xxwiki, sinó que el projecte s'estén a altres llocs on poden haver-hi ginys (gadgets): wikisource, wikidata, etc.

Resposta a «Sobre ginys i Javascript a la Viquipèdia»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)
Resposta a «We need your feedback to improve Lua functions»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

Traducció:

A partir del 15 de març es podrà notificar a altres usuaris als resums d'edició. Les notificacions s'envien quan s'incorpora l'enllaç a una pàgina d'usuari [[Usuari:Exemple]] al resum d'una edició. Pot haver-hi ginys i scripts particulars d'usuaris que ja fessin això i podria ser que s'haguessin d'ajustar, tot incorporant dos punts a l'enllaç ([[:Usuari:Exemple]]). Podeu modificar com voleu rebre aquestes notificacions al vostre menú de preferències. Aquesta novetat fou molt demanada durant la Community Wishlist Survey de l'any passat, i s'agraeixen els comentaris al respecte.

Resposta a «Notification from edit summary»

NOTICE: EducationProgram extension is being deprecated

1
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)
Si us plau, ajudeu a traduir-ho al vostre idioma. Gràcies!.

Over the years many issues have been discovered from our engineering colleagues regarding the Education Extension, including security concerns. For this reason, and with a viable alternative platform available, we are starting the process to deprecate the extension and having it uninstalled where it has been activated. This includes this wiki Special:Courses.

This means that the following steps will be taken:

 1. New programs are discouraged from using the extension and encouraged to use the Programs and Events Dashboard.
 2. Current ongoing programs will be supported, until the month of June, 2018.
 3. On June 30, 2018, the Education Extension will be shut down.
 4. If you are still running an education program that uses the Education Extension, please take the appropriate measures and also reach out to your colleagues and communities so they are also aware.

It should be noted that data of previous programs that ran on the Education Extension will remain safe, and we are working on documenting how to access that data.

Thus, we invite all Education Program Leaders (and users of the Education Extension) to take the online training for the dashboard so that you can benefit from this tool and make your work easier.

Did you know you can also use the P&E Dashboard at edit-a-thons, writing competitions, and other Wiki-based activities? More training courses for the dashboard are available here, so take a look!

Do you need to communicate with us about this?

 • If you have comments or questions, please reach out to the Education Team at educationwikimedia.org, or the Programs and Events Dashboard group at dashboardwikimedia.org.
 • If you use Phabricator, you can also go to: https://phabricator.wikimedia.org/T125618.
 • You are also welcome to share questions and comments on outreach.wikimedia.org.

-- On behalf of the Education Team 20:56, 8 març 2018 (CET)

Resposta a «NOTICE: EducationProgram extension is being deprecated»

Suport automàtic en doble columna de referències

7
Kippelboy (discussiócontribucions)

He rebut un correu on s'informa que estan habilitant un sistema "automàtic" per convertir en doble columna aquells llistats de <references/> molt llargs. Penso que podria ser interessant per aquesta wiki. Diuen que s'ha de demanar aquí. https://phabricator.wikimedia.org/T159895 algú s'hi anima? Jo amb temes tècnics no arribo :P

Paucabot (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Sí ja està funcionant fa temps, tant amb plantilla com amb l'etiqueta. Kippel, si tens una pantalla prou gran, juga ampliant o reduint la finestra i veuràs com canvia el nombre de columnes.

Paucabot (discussiócontribucions)

Per cert, que de detectat una diferència de comportament en la plantilla i l'etiqueta. A Ramon Llull, amb l'etiqueta (com està actualment) em surten dues columnes, mentre que amb la plantilla, me'n sortien tres. És fet expressament?

Vriullop (discussiócontribucions)

Hauria de ser igual. Ampliant Ramon Llull amb l'etiqueta n'acabo veien 3, però el salt d'1 a 2 columnes, o de 2 a 3 columnes, amb l'etiqueta el fa amb una amplada major que amb la plantilla. Provat en l'anglesa a en:Special:Permalink/828567880 funciona igual de diferent. Ho he comentat a en:Template talk:Reflist.

Kippelboy (discussiócontribucions)

Que bons que sou! Llavors entenc que -potser- caldria fer un bot per "modificar" els articles on es forcen 2 o 3 columnes via plantilla no? Pot afectar la visibilitat al mòbil o el nostre sistema ja ho detecta i ho gestiona?

Paucabot (discussiócontribucions)

Està demanat i pendent a Viquipèdia:Bots/Sol·licituds#Plantilla Referències. De totes maneres, aquests paràmetres ja no fan cap funció (l'automatisme comanda) i només és un canvi per simplificar el codi ...

Respecte de les versions per a mòbil (aplicació i navegador), diria que mai fan columnes a les referències.

Resposta a «Suport automàtic en doble columna de referències»
Hienafant (discussiócontribucions)

He creat articles sobre còmics, per exemple L'Ascension du Haut Mal, i cree a Wikidata l'ítem especificant que és una instància de còmic, enllace l'ítem amb l'article i pose la Infotaula còmic i no apareix res. Veig que si utilitzara la Infotaula llibre no deuria haver problema.

El meu plantejament és el següent:

 • O es connecta la plantilla Infotaula còmic amb Wikidata
 • O unifiquem la Infotaula llibre amb Infotaula còmic
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Notifico els que veig que han treballat connectant la infotaula llibre amb Wikidata: @Amadalvarez, Paucabot:

Paucabot (discussiócontribucions)

Efectivament, {{Infotaula còmic}} no importa paràmetres de Wikidata. Em semblen bé les dues opcions.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

La meva opció sempre és unificar. O bé amb {{Infotaula de publicacions periòdiques}} o bé amb {{Infotaula de llibre}}, el que millor encaixi. Recorda que si "còmic" té paràmetres o característiques diferencials amb aquestes dues opcions, afegir noves propietats a la infotaula existent no acostuma a ser un problema.

@Hienafant Fes un cop d'ull a les diferències entre {{Infotaula còmic}} i les proposades i ho comentem per a trobar la millor solució. A disposar.

Hienafant (discussiócontribucions)

Unificar {{Infotaula de publicacions periòdiques}} amb [[Plantilla:Infotaula còmics]] i {{Infotaula de llibre}} amb Plantilla:Infotaula còmic. Atenció a la diferència entre Infotaules de còmic i còmics.

Els paràmetres preceded by i followed by de Infotaula còmics podríem incloure'ls i enllaçar-los al Wikidata de https://www.wikidata.org/wiki/Property:P155 i https://www.wikidata.org/wiki/Property:P156.

Els paràmetres primera edició i última edició de Infotaula còmic han de tindre's en compte i no pareix que tinguen correspondència amb alguna propietat de Wikidata.

No se m'ocorren més canvis.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant M'ho apunto. Quan acabi d'integrar-les, igual et demano ajuda per fer alguna conversió o treball manual amb els articles.

Hienafant (discussiócontribucions)

Sí, cap problema.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant@Paucabot. M'he trobat amb un problema de concepte i demano opinió experta:

 • Els còmics, especialment les tires còmiques, acostumen a estar centrades en un personatge.
 • De fet acostumen a tenir el mateix nom (Dilbert, Superman,...)
 • Quina és l'entitat que ha de figurar a WD: la publicació o el personatge (o els dos) ?
  • Els personatges són susceptibles d'aparèixer en més d'un format (Ex.: Patoruzú la tira del qual va canviar de nom i va sortir en pel·lícules), no tenen editorial ni tirada, etc..
  • Les publicacions no tenen característiques personals (edat, sexe, color cabells, etc...)
 • Si responeu "els dos" (resposta fàcil), llavors hem de pensar com vinculem dades de personatge en infotaula de llibres (o revistes)
 • Podeu veure una mostra de què sortiria amb llibre, revista o personatge a l'exemple de El Corsario de Hierro

Vaig fent

Barcelona (discussiócontribucions)

Han d'estar per separats, primer perquè en una tira poden aparèixer diversos personajes (ex: Peanuts), tots ells admisibles i amb enllaç a wd, segon perquè el personatge que dona nom a la tira pot migrar (com el cas del Marvel) a molts altres còmics. Dins infotaula llibre posaría camps de personatge: protagonista, antagonista, secundaria destacats, crec que és una dada important i que ajuda a infotaules més enllà dels còmics

Hienafant (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ja assumia que tindrem tots dos, però la clau està en com es creen (o te'ls trobes creats) a WD els ítems del còmic. Al meu entendre, l'article del còmic sempre hauria de ser el d'una publicació. Els ítems WD dels personatges han d'aplicar-se a articles "biogràfics" del personatge, no de la seva forma de difusió

Exemple: el cas d'El Corsario de Hierro és paradigmàtic ja que l'article parla del personatge, de la publicació i fins i tot de la trajectòria editorial. A WD, l'etiqueta el descriu com "personatge de còmic", tot i que la seva P31 diu que és un "còmic" i consta com a personatge..... ell mateix !!. En fi, molta pedra per picar.

Hienafant (discussiócontribucions)

L'article malgrat el que diga en el primer paràgraf, profunditza principalment en el còmic, així que el consideraria un article categoritzable com a article sobre còmic.

Supose que sóc un exemple de per aquí el fet de tenir personatges independents no agrada gaire (Barcelona dixit). Si un personatge en sí té prou cobertura bibliogràfica em pareix bé que tinga article propi (exemple, malgrat que no és un personatge de còmic, Lara Croft)... I crec que em fonamente en les normes de notabilitat quan dic açò.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Jo no sóc contrari. Qui provoca interès i hi ha contingut té dret estar aquí.

Barcelona (discussiócontribucions)

Estic d'acord amb tu, però saps que per aquí el fet de tenir personatges independents no agrada gaire...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Noves preguntes pels que saben, @Hienafant @Barcelona @Paucabot:

 • tot i encaixar millor en infotaula llibre, té la dificultat de que és periòdic com una revista i, per tant, grinyola haver de posar-li a un llibre la freqüència, o data de dissolució. Potser seria més natural adaptar la infotaula revista per afegir-li el protagonista o l'autor.
 • el concepte "tires còmiques" que no són una publicació, sinó un "material" o "obra artística" que es pot publicar en diferents mitjans, com s'haurien de tractar ?. Ex: Zits

Gràcies

Barcelona (discussiócontribucions)

A veure: si és un còmic amb periodicitat o números, caldria aplicar la infotaula de revista, si és una novel·la gràfica única (ex: Maus), la de llibre, ja que a diferencia fonamental és justament si apareix un cop o de manera seguida (fins i tot si no passa del primer número, la voluntat és anar més enllà). Les tires còmiques entrarien dins de la categoría de periòdiques, ja que usualment neixen amb un mitjà, poden publicar-se a més d'un després i fins i tot se n'acaben fent llibres (però tenen volums, com passa en el cas dels manga o dels recopilatoris com Mafalda). Per tant, tot i ser conscient que ens trobarem amb problemas i casos particulars, com a criteri general faria servir periòdic / no periòdic per aplicar una o una altra infotaula amb els camps afegits que requereixi el còmic (insisteixo en els tres valors que he apuntat a dalt sobre personatges, i que poden enllaçar a les infotaules i articles respectius)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant @Paucabot @Barcelona Fi de la transformació. Tota mena de còmics són atesos per la Plantilla:Infotaula de publicacions periòdiques. Tots els articles que feien servir les antigues infotaules han estat actualitzats i la major part de dades carregades a WD. Resta per actualitzar la documentació per tal de recollir els nous paràmetres i posar algun exemple més representatiu del que hi ha ara. T'animes, @Hienafant ?

Si hi detecteu algun error en articles que fan servir aquesta plantilla (especialment els que ja la tenien abans), m'aviseu via pàgina de discussió de la plantilla.

Merci,

Hienafant (discussiócontribucions)

@Amadalvarez:, en el cas de còmics publicats en revistes afegiria el paràmetre de "publicat en" publicat a (P1433).

Disculpa'm haver-ho pensat ara.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant No t'hi animes a fer-ho tu ?. Mira't el codi i trobaràs molts exemples

Hienafant (discussiócontribucions)

No sé modificar el codi.

El codi es modifica directament mitjançant la secció de Descripció dels paràmetres i directament mitjançant el Parameter names example? :S

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant. Noooo !. El parameter names és només perquè generi una mostra de com quedarà la infotaula i està a la pàgina de documentació. Per canviar el codi has d'editar la plantilla. En aquest cas, t'ho he fet jo perquè és una mica més complex, ja que en una propietat com aquesta és lògic que es pugui haver publicat a diversos mitjans al llarg del temps i llavors el correcte és afegir-li les dates en que es va publicar en cada mitjà (si ha estat informat, és clar).

Mira el canvi.

Resposta a «Wikidata i Plantilla:Infotaula còmic»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Apologies for writing in English. Si us plau, ajudeu a traduir-ho al vostre idioma.

Greetings,

Global preferences, a highly request feature in the 2016 Community Wishlist, is available for testing.

 1. Read over the help page, it is brief and has screenshots
 2. Login or register an account on Beta English Wikipedia
 3. Visit Global Preferences and try enabling and disabling some settings
 4. Visit some other language and project test wikis such as English Wikivoyage, the Hebrew Wikipedia and test the settings
 5. Report your findings, experience, bugs, and other observations

Once the team has feedback on design issues, bugs, and other things that might need worked out, the problems will be addressed and global preferences will be sent to the wikis.

Please let me know if you have any questions. Thanks! --Keegan (WMF) (talk) 01:24, 27 feb 2018 (CET)

ESM (discussiócontribucions)

Traducció ràpida, sense enllaços:

A la llista de desitjos de la comunitat de l'any 2016, una de les opcions amb major demand era la creació d'unes preferències a escala global.

 1. Llegiu la pàgina d'ajuda, és breu i té captures de pantalla
 2. Inicieu una sessió o registreu-vos a la versió beta de la Viquipèdia en anglès
 3. Visiteu l'opció "global preferences" i intenteu habilitar i deshabilitar algunes opcions
 4. Visiteu altres projectes i wikis en altres idiomes, com Wikivoyage en anglès o la Viquipèdia en hebreu i proveu les preferències
 5. Expliqueu la vostra experiència, aviseu de l'existència de bugs i feu tota mena d'observacions

Un cop l'equip tingui prou "feedback" en assumptes de disseny, errors i altres temes que necessitin treballar-se, els problemes es resoldran i les prferències a escala global seran habilitades als wikis.

Si us plau contacteu-me si teniu algun dubte. Gràcies!

Resposta a «Global preferences available for testing»
Sobreira (discussiócontribucions)

Estamos en un encuentro de Wikidata para la gl.wiki. Agradeceríamos si nos podeis decir como editar el código para que en los modelos aparezca la ocupación/profesión/santo/lateralidad de la mano en femenino Sobreira (disc.) 13:49, 24 feb 2018 (CET)

Paucabot (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

En concret, el nostre mòdul de Wikidata té el paràmetre "case" per a casos gramaticals. Pel femení està desenvolupat per les regles en català a Mòdul:Ca-flexió amb un submòdul d'excepcions.

Sobreira (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, verem si aixó és posible per a nós. Sobreira (disc.) 08:30, 26 feb 2018 (CET)

Resposta a «femení»

Prehackató a Casa Orlandai dissabte 10 de març

1
Toniher (discussiócontribucions)
Resposta a «Prehackató a Casa Orlandai dissabte 10 de març»