Viquipèdia:La taverna/Propostes

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Paucabot (Discussiócontribucions)

Tenim uns 1500 articles que haurien de dur {{Infotaula d'organització}} i no la duen. He començat a afegir la plantilla a aquests articles però hi ha una feinada. La feina consisteix a afegir la plantilla sense paràmetres als articles. Normalment, si són entitats estrangeres, sol recuperar bastantes dades de Wikidata. Si són entitats de per aquí, s'ha de fer la feina inversa: afegir dades a Wikidata (clicau al llapisset) perquè la infotaula tengui un mínim de contingut.

Crec que és una tasca interessant perquè o bé omple de dades provinents de Wikidata la infotaula o bé facilita l'addició de dades a Wikidata (que es poden utilitzar per totes les altres viquipèdies).

La llista d'articles susceptibles de dur aquesta plantilla és aquesta

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

No ho pot fer un bot? De manera que nosaltres només haguem de fer la part de Wikidata per entitats "nostres".

Paucabot (Discussiócontribucions)

Potser sí, però almanco hi veig uns quants inconvenients. De major a menor importància:

 • He demanat una tasca similar per les persones i no hi ha molts de candidats per fer-la.
 • La llista que he posat té organitzacions i coses que no ho són i no veig immediat discernir les entitats de les altres coses.
 • Amb la feina manual es pot revisar que no quedin imatges o coordenades duplicades, per exemple.
Jey (Discussiócontribucions)

Bona! Portava un temps intentant fer una consulta semblant però la teva és més acurada. De moment no crec que un bot ho pugui fer pels punts que comentes més amunt, però en unes poques setmanes amb ajut ens ho polim. Salut!

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Gràcies! M'hi poso aniré fent algunes cada dia

Paucabot (Discussiócontribucions)

La consulta no recull totes les entitats que haurien de dur la plantilla. Almanco falten un miler d'entitats catalanes, un centenar de fundacions Fet!, un altre centenar d'organitzacions armades ...

Paucabot (Discussiócontribucions)
Resposta a «Infotaula d'organització»
Español34 (Discussiócontribucions)

Hola a totes i a tots, m'agradaria saber (de manera documentada, és a dir, veure on hi apareix eixa norma escrita) quina és la manera de procedir a l'hora d'emplenar la fitxa d'un personatge il·lustre quant a nacionalitat i lloc de naixement es referix. Ho vinc a dir jo estic acostumat a fer-ho com a la Wikipédia en espanyol: nacionalitat indico espanyola amb la bandera d'Espanya davant i lloc de naixement poso Poble, Província, País (La província la ometo si es tracta d'una capital de província). Ací pel que he vist es posa el poble i la comarca a la que pertany. Algú em pot indicar quina és la forma correcta de fer-ho seguint les normes d'aquesta enciclopèdia online. Moltes gràcies. PD: aquest post és només un dubte, no vull dur ni a debats ni res per l'estil. Si aquest no és el lloc per a preguntar dubtes indiqueu-me on puc fer-los.

Darth vader 92 (Discussiócontribucions)

Hola @Español34, he estat els últims mesos preguntant-ho; malauradament no he rebut cap resposta satisfactòria. El cert és que no existeix cap normativa, norma, escrit, consens o votació sobre aquest tema. A la Viquipèdia de tota la vida, qui ha gosat dir que una persona a nascuda a Espanya te la nacionalitat (o ciutadania) espanyola ha estat revertit, i si hi ha insistit, ha estat bloquejat. Pots buscar i rebuscar preses de decisions, consensos i votacions, que no en trobarás cap que dongui una resposta a la pregunta que fas. Salut!

Español34 (Discussiócontribucions)

Gràcies per la teua resposta. Efectivament ho vinc a dir perquè m'ha passat, en el mateix moment en què he prés guardar pàgina m'ho han revertit. @Darth vader 92, jo he sigut bloquejat per aquest motiu i m'han acusat de vandalisme per posar coses com aquestes fins que em faig fartar i vaig dir les coses clares, llavors vaig ser bloquejat. Em vaig crear un altre compte per a demanar-li raons a qui me va bloquejar i em va acusar de crear un compte titella, el qual va eliminar de per vida, sense haver incomplit cap norma (Clar que vaig crear un compte "titella", pero no era justament per a continuar fent "el mal", sinó poder continuar contribuint a aquesta pàgina, doncs no va poder ser). Dis-m'ho tu, a veure si jo estic boig, això és o no és censura? Bé, tornant al tema: m'agradaria que algu em mostrés on s'ha debatut això i el consens al que s'ha arribat (clarament imparcial i prou alluny de la realitat) sinó em veuré obligat a continuar col·locant que Artur Mas ha nascut a Espanya o que Empar Moliner té la nacionalitat espanyola. Insistiré amb els canvis fins que algu em mostre la normativa on diu que es PROHIBEIX POSAR QUE UN CATALANOPARLANT HA NASCUT A ESPANYA O TÉ LA NACIONALITAT D'AQUEST PAÍS. Espero la resposta d'algun administrador que tinga constància d'on diu això. Moltes gràcies. PD: sempre que escric sobre aquest tema en la Viquièdia tinc por de que algu em bloqueje per blasfèmia, realment és molt trist.

Darth vader 92 (Discussiócontribucions)

Pots esperar i esperar, la resposta no arribarà mai, simplement perquè no existeix tal consens. Si segueixes canviant les coses, tot i estar aplicant les normes, seràs bloquejat; la Viquipèdia funciona així. Aquí els cinc pilars s'apliquen quan i a on els administradors volen, i a on no volen, doncs no s'apliquen. Et recomano que vagis molt en compte si realment vols entrar en aquest terreny; mesura molt les teves paraules i no donis peu a possibles suspencions. Salut!

Español34 (Discussiócontribucions)

Gràcies pels teus consells, pero no hi ha dret a que es faça això. Els administradors se suposa que han de ser imparcials, objectius i totalment neutrals. No puc entendre com una enciclopèdia online que visita tantíssima gent, algu (indistintament de la ideologia) siga capaç i tinga la poca vergonya de gastar-ho com a eina política per a IMPOSAR una ideologia d'aquesta manera tant gratuïta. Que es posen en situació, imaginem-nos que ara, per qualsevol motiu, s'arriba l'acord de que Catalunya és un estat independent d'Espanya amb moneda pròpia, nacionalitat pròpia i tot pròpi. Bé, ara ve un català a la Wikipèdia en castellà i posa que l'Artur Mas té Nacionalidad catalana. Vaig jo com a espanyolista radical (cosa que NO sóc) i li revertixo els canvis. Ell es pregunta: per què aquesta persona tan irrespetuosa està revertint els meus canvis que concorden en la realitat, doncs al passaport d'Artur Mas hi apareix que la seua nacionalitat és la catalana. Ara anem al lloc de naixement: Artur Mas. Barcelona, Cataluña. I jo, com a espanyolista radical (cosa que NO sóc), li poso detrás: ESPAÑA. Novament no estic fent cas a la realitat però jo com sóc irrespetuos i m'agradaria que Cataluña tornara a ser Espanya doncs acordem tots els administradors que posarem detras de Cataluña, España i que les nacionalitats posarem Española. Veritat que no té cap tipus de sentit? DONCS AIXÒ ÉS EL QUE PASSA A LA VIQUIÈDIA. JA ESTÀ BÉ DE COMPORTAR-SE COM A PERSONES IMMADURES. SIGUEM SERIOSOS D'UNA VEGADA I AMPLIQUEM-NE LA REALITAT EXISTENT I NO EL QUE A NOSALTRES ENS AGRADARIA QUE PASSARA. Moltes gràcies per la seua atenció, espero que això ho llegixca algun administrador i se n'adone que això no pot continuar d'aquesta manera.

Darth vader 92 (Discussiócontribucions)

En un món idilic, els administradors serien imparcials, però la realitat és ben diferent. Aquí tothom té ideologia política i sentiments nacionals (com és normal en la nostra societat). El gran problema és que degut a la sistemàtica persecució de la gent que fa segons quins canvis o diu segons quines coses, la Viquipèdia ha perdut pluralitat. Només cal fixar-s'hi: podem sumar els vots nacionalistes obtinguts en tots els territoris de parla catalana; sumarien entre un 20-25%; en canvi a la Viquipèdia, els usuaris obertament nacionalistes o independentistes (o que editen en aquest sentit) sumen més del 90%. Això és conseqüència de la persecució sistemàtica de la gent que no pensa com ells, ja sigui mitjançant bloquejos o "assetjament" a partir de reversions. No tinguis l'esperança de que cap administrador farà cas a les teves peticions. Com a molt et diràn que facis una presa de decisions (com la que jo tinc iniciada); després de tots els pals a les rodes que t'hi posaran, es podrà votar; no crec que guanyis, però en el cas que ho fessis, et diràn que les votacions a la Viqui no són vinculants. La Viquipèdia és la selva, aquí impera la llei del més fort, i, en aquest cas són certs sectors independentistes/nacionalistes catalans (no tots, ja que jo m'incloc dins del primer grup); qualsevol altra cosa que se surti dels dogmes serà revertida, i qualsevol intent de canviar-ho serà boicotejat.

Español34 (Discussiócontribucions)

UN FORT APLAUDIMENT PER AL SENYOR DARTH VADER 92. Vosté sí que sap veritablement de què tracten les meues queixes i m'entén a la perfecció. Espero gratament que algun dia ho façen esta gent nacionalista. Mentrestant, s'hauran de conformar en ser espanyols com tu i com jo i tenir pardalets en el cap, pensant que LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE CATALUNYA esdevindrà, algun dia, un estat independent. SENYORS INDEPENDENTISTES, CONTINUEN USANT COM A EINA POLÍTICA TOT EL QUE PUGUEN, PERQUÈ ÉS L'ÚNICA COSA QUE PODRAN FER. CATALUNYA ÉS I SERÀ ESPANYA. VISCA ESPANYA I VISCA CATALUNYA, SENYORES I SENYORS!

Panotxa (Discussiócontribucions)

@Darth vader 92: @Español34: us recordo que atès que de moment no es pot acreditar que sigui falsa l'existència de la nacionalitat catalana, doncs les referències que així ho defineixen no s'han pogut rebatre, aquesta és vàlida i acceptada.

De Viquipèdia:Presa de decisions/2013/Llibre d'estil sobre icones de banderes la proposta amb més suport és Proposta 2.c Utilitzar banderes regionals per l'àmbit catalanoparlant, i banderes estatals per la resta del món i d'ella s'ha seguit amb la política que està definida en Discussió:Catalunya i moltes altres discussions, i que és anterior i informal.

Teniu, com qualsevol altre, la oportunitat de canviar aquesta política, i de fet, Darth vader 92 ja ha iniciat el procediment en Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2016/Presa de decisions sobre nacionalitat i ciutadania en infotaules de biografies. Només cal acabar-lo i posar-lo a l'opinió de la Comunitat

Darth vader 92 (Discussiócontribucions)

És clar, i com que tampoc es pot acreditar que sigui falsa l'existència de la nacionalitat i la ciutadania espanyola, aquesta també és vàlida i acceptada. La presa de decisions sobre banderes és, com el seu nom indica, sobre banderes. Extrapolar el resultat d'una presa a una altra és simplement manipulació.

Els arguments que acabes de donar són totalment absurds i no tenen cap mena de coherència; però me'n alegro, així encara es fa més evident fins a quin punt arriba la manipulació. Tenim com qualsevol altre l'oportunitat de canviar la política, i potser tindriem les mateixes opcions de guanyar la presa si durant 10 anys no hagués hagut una persecució sistemàtica de la gent per les seves idees.

Panotxa (Discussiócontribucions)

@Darth vader 92: Et recordo Viquipèdia:Pressuposeu bona fe, cosa que jo faig amb tu. Si et plau, deixa de parlar de manipulacions, conxorxes i persecucions, acaba de muntar la presa de decisió al respecte sobre les bases consensuades i tindràs el resultat fiable del què pensa i vol la comunitat.

Darth vader 92 (Discussiócontribucions)

Pressuposar bona fe acaba en cert punt. Després de gairebé 8 anys a la Viquipèdia, sé de que va la cosa, i si utilitzo aquestes paraules és perque són les adequades per a descriure la situació. La presa de decisió s'acabarà quan es pugui acabar, però crec que ja sabem tots com conclourà.

Español34 (Discussiócontribucions)

M'abstinc de comentar. N'estic molt fart d'aquesta """Viquipèdia""" i dels seus PARCIALS administradors. AQUESTA PÀGINA NO ÉS SERIOSA, JA QUE HI PRIMA LA POLÍTICA I LA IDEOLOGIA ABANS QUE LA REALITAT, L'OBJECTIVITAT I LA NEUTRALITAT. Deixem de comportar-nos com a nens petits i comencem a madurar, que falta fa a molts editors i administradors d'aquesta pàgina. Ja està bé.

Lluis tgn (Discussiócontribucions)

Cridant no tens més raó, si us plau mantinguem la calma tots plegats i intentem arribar a un consens sense que la sang arribi al riu.

Townie (Discussiócontribucions)

@Español34: et recomano que miris tota la discussió anterior per la taverna (enllaç). És un tema que desgasta molt i és repetitiu, però que sempre apareix cada cert temps.

Per mi, és lloable la manera com la viquipèdia en anglès, la de referència, tracta aquest tema en el seu cas de Gran Bretanya: Sir Alex Ferguson és escocès (i no britànic), Gareth Bale és gal·lès i Van Morrison és nord-irlandès. Tenen un llibre d'estil sobre això molt ben redactat que et recomano.

Resposta a «Emplenar fitxes de personatge il·lustres»
Euskaldunaa (Discussiócontribucions)

Bona tarda a tothom. Sóc un usuari de la Wikipedia en basc i acabo de veure que la nostra Wikipedia està en la secció de "Més de 100.000 articles" de la llista "Altres llengües" de la vostra Portada. Estic congratulat de dir-vos que ahir la Wikipedia en basc va completar el seu article 250.000 així que opino que hauria d'estar en la secció de "Més de 250.000 articles". Merci.

Arratsaldeon denoi. Euskarazko Wikipediako lankidea naiz eta geure Wikipedia zuen Azaleko "Altres llengües" (Beste Hizkuntzak) zerrendako "Més de 100.000 articles" (100.000 artikulu baino gehiago) sailean dagoela ikusi berri dut. Atzokoan euskarazko Wikipediak bere 250.000. artikulua osatu zuela zeuoi esateak pozten nau, hortaz "Més de 250.000 articles" (250.000 artikulu baino gehiago) sailean egon beharko lukeela iritzi dut. Mertzi.

-Euskaldunaa ((Discussió)) 14:06, 24 març 2016 (CET)

Alvaro Vidal-Abarca (Discussiócontribucions)

Fet! Zorionak guztioi!

Nobita931 (Discussiócontribucions)

Bon dia a thotom avui us vull proposar una proposta. La proposta es que NO hi hagin mes bloquet-jos permanents. O sigui, proposo fer una votació per decidir si es que continuem fent servir bloquet-jos permanents. La rao de la meva proposta es que considero que TOTA PERSONA a aquest món pot sempre madurar i que mantenir-la bloquejada potser li posa trist quan la persona potser ja ha canviat. Pero bueno, expresaré tots els motius de per que a mes de INJUST un bloqueig per sempre es INUTIL:

1. Les persones canvien: Potser algú te 14 anys i es totalment inmadur -ja vaig fer anteriorment una pressa per aixo- pero es converteix despres amb el temps amb algu madur de 18 anys i la persona encara es bloquejada pero si que ha canviat i te molt a aportar a viquipedia. Li dexaria-ho bloquejat/da?

2. Es inútil un bloqueig per a tota la vida: Una persona pot ser bloquejada per sempre, pero clar, la persona pot fer-se un usuari titere i un checkuser potser que no pugi fer verificacions o bé perque la persona s'ha mudat (ara viu a una altre casa i te altre ip /altre ordenador/ etc) o bé perque han pasat molts anys i ja no hi es pot fer verificacio per la inactivitat del usuari.

3. Fer vandalisme a viquipedia no potser pitjor que cometre un assesinat etc: A molts paisos ja no es fa servir ni la pena de mort ni la cadena perpetua, i a alguns paisos els maxim per homicidi, violacio, segrest,fer venta de drogues de manera no llegal i tot aixo, te un maxim d'anys de presso pel delincuent com 20 o 40 anys o menys,o sigui a viquipedia el vandal que te un usuari per vandalizar, s'ha li ha de donar advertencies i despres un bloqueig menor. Mai s'hauria de ficar un bloqueig permanent sense avisar / sense donar bloqueitjos menors com aqui o com s'ha fet a molts cassos. I abans que digueu "aquests usuaris son creats per cometre actes de vandalisme" tingueu en consideracio tot el que he dit fins ara.

En resum, proposo que es faci una pressa de edicions per veure si continuen o no els bloquetjos permanents i proposo tambe que es fixi un maxim de temps de bloquetjament que s'ha de proposar a la votacio que pot ser o 4 anys o els que es propsin. Jo faig aixo per que la proposta pasi pels admins. Donaré un temps, mes o menys com 1 setmana per aquest comentari abans de la pressa. Salutacions.

Lluis tgn (Discussiócontribucions)

Bona nit.

 1. No ens pertany a nosaltres decidir si algú de 14, 14 i mig o 18 és madur, a més a més es tracta d'un subjectivitat.
 2. Efectivament una persona pot canviar d'usuari o d'IP i seguir editant sense problemes tot i així penso que no és inútil bloquejar a "infinit". S'utilitza poques vegades i tinc confiança de que els Admins coneixen les possibles problemàtiques derivades de realitzar un bloqueig d'aquestes característiques.
 3. Si revises Viquipèdia:Bloqueig podràs veure que clarament les polítiques comunitàries no estan encarades al càstig. Qualsevol persona bloquejada pot apel·lar via email o la seva pàgina de discussió. Mai s'ha negat el dret de qualsevol bloquejat a mostrar disconformitat i a proposar una solució dialogada al conflicte (Viquipèdia:Contacte/Blocatge). No tinc números en mà però la veritat és que es realitzen molt pocs bloquejos en general.
 4. Els bloquejos a "infinit" també ajuden més enllà de bloquejar usuaris, per exemple quan es realitzen atacs massius des d'algunes direccions IP.

Comparteixo amb tu que s'ha de millorar amb el tema d'avisos, així com de bloquejos menors en primera instància. En el cas de l'usuari Amiiics personalment no hagués pres la mateixa decisió que en Lohen però aquest usuari pot demanar un desbloqueig i n'estic segur que se li respondrà amb la major brevetat possible. Si ha de canviar alguna cosa que sigui la política que s'aplica i no les eines, benvingut el debat, en contra d'una votació i més en els termes de "maduresa" i coses estranyes. Salutacions.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Benvolgut @Nobita931: Tens força raó en algunes de les coses que esmentes. Això no vol dir que qui ara bloqueja ho estigui fent malament, ni que no siguin necessaris per mantenir l'ordre. La Viquipèdia, com qualsevol comunitat és dota de les seves pròpies normes i és bo que es puguin canviar, si hi ha motius i és una voluntat col·lectiva i majoritària.

També és bo que quan algú s'incorpora en una nova cultura o comunitat, miri de respectar-la, observar-la, entendre-la, integrar-se i quan ja s'hi identifiqui i l'identifiquin com a membre, llavors tindrà l'autoritat moral per a fer propostes de canvi de la seva forma de fer.

SI jo em traslladés a Japó o a la Xina, no sé quan trigaria en entendre perquè fan les coses com les fan i no com les fem al mediterrani, però mai se'm passaria pel cap dir-los que han de canviar quan només portés dos mesos (com tu aquí), quasi no conegués a ningú (com tu aquí) i pràcticament no sabés la seva llengua (portes 300 edicions).

Contingut retirat per donar unes dades personals. Doncs, cap lloc millor per aprendre que aquest. És bo que ho esmentis per a que encara tinguem més consideració amb tu, però no per això deixarem d'avisar-te quan t'equivoquis. Si més no et pot servir per a no repetir les teves enganxades i bloquejos a l'edició castellana, de la que -sembla- que has marxat. No puc evitar, per tant, pensar que fas una proposta que intenti evitar que aquí et passi el que ja t'ha passat allà.

El meu consell, en aquest cas, és que tanquis aquest fil i et dediquis a observar perquè cadascú dels que col·laborem ho fem com ho fem, mentre mires de copiar el que creguis que és bo de cadascú de nosaltres. No pensis que la gent bloqueja perquè és malvada, ni que no han pensat mai que bloquejar a perpetuïtat no dóna oportunitat a la reconversió. Tot té una raó, observa i aprèn de allò que és bo i també d'allò que no has de copiar o has d'evitar. No jutgis ràpidament als demés, corres el risc de ser superficial i que et vegin com a superb.

Quan portis sis mesos i un parell de milers d'edicions sense que t'hagin bloquejat, torna a llegir la teva proposta i, si continues pensant que és enraonada, presenta-la !.

Salut i benvingut,

Nobita931 (Discussiócontribucions)

A veure, jo crec que no fa falta esperar 6 messos per fer-la votació, aquesta presentació, tecnicament hauria de ser válida i per tant la mantinc durant 1 setmana i després faig la pressa. Aquest fil no es per donar opinions sobre si fer o no la pressa, només opinions del tema de la pressa, siusplau. Ará els punts que estaveu comentant:

1- Jo no he dit res de res sobre interrogar els nens de dades personals, em sembla que no has entes bé al que m'estava referint - ho posaré de diferent manera ará doncs. El que volía dir es que si per example algu fa vandalisme al 2010 i es bloquejada la persona fins al infinit, pero després al 2014 ha canviat i ja aporta, doncs crec que es inutil mantenir-la bloquejada.

2- Ni si vol fa falta que la persona es canvii de pais, amb només canviar-se de la seva companya com de Jazztel al Ono ja te altre IP.

3- Qualsevol pot demanar que se li tregui el bloqueig, pero potser la peticio es declina o sigui, que no es accepta el desbloquetja del seu compte. Jo conec gent que ha estat 2 anys bloquejat i després li rechazen la peticio. No donaré molts detalls pero estic bloquejat a un altre lloc web -si ho sapigueu no doneu la informacio- fa 2-3 anys i he fet varies peticions de desbloqueig I CAP LA han acceptat.

4-Respecte a aquest punt que esteu mencionant dels atacs masius, potser es pot fer com una excepcio.

Que vull dir? Simple: Que alguns casos, com els noms inacceptables, o les evasions, o els proxies i aquestes coses si que han de ser bloquejades per sempre, fent una excepcio.

Per acabar, dic que al comentari anterior al meu, hi habien certes dades molt personals que he hagut de retirar i no vull que es repeteixin. Aquest no es lloc de anar donant dades personals.

Aixo es tot. Salutacions

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Nobita931Res més lluny de la meva intenció que perjudicar-te difonen unes dades classificatòries (nen) que tu havies aportat. Res de dades personals: ni noms, ni adreces, ni dates específiques, ni biografia prèvia.

No has estat capaç d'adonar-te que, precisament, et volia protegir davant respostes "normals per algú que et consideri un adult". Algunes de les teves intervencions a la WP-ES:

Si hom considera que són fetes per un adult, són com a mínim prepotents i maleducades, i així t'ha anat. Si aquí pretens actuar d'igual forma, rebràs similars respostes. "canvi i fora!".

Que tinguis sort !.

Nobita931 (Discussiócontribucions)

Per cert, el usuari al que li vaig dir ho de deja a los niños en paz, em va dir una cosa que no va agradar-me.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Nobita931 Mala demostració de "jo aqui actuare bé. I no he fet ni guerres d'edicions ni vandalisme com a la castellana". M'has revertit les meves aportacions per dues vegades. El que diuen els meus comentaris és una mera rèplica del que tu vas fer i escriure. Per tant, ni és una opinió, ni és un secret.

T'agrairia que NO TORNIS a revertir les aportacions, ni meves ni de cap altra editor, en un fil de discussió com aquest, llevat que no acompleixin les normes d'etiqueta, que no és el cas.

Si el que estàs buscant és que algú et bloquegi i així puguis tenir raons per "demanar un canvi de normes", ho estàs aconseguint.

Per cert, no cal que em responguis. No vull debatre el que és normal i tu no vols entendre, i no et respondré, només reportaré que fas vandalisme. Entès ?.

Nobita931 (Discussiócontribucions)

D'acord, no revertiré mes la teva edició. T'agrairia que no reportesis el que he fet, perqué no sabia que es pot considerar vandalisme el editar missatges retirant contigut que jo considero inapropiat. NO HO FARÉ mes a partir d'aquest moment pel que m'has dit. Salutacions

Nobita931 (Discussiócontribucions)

Jo no pretenc actuar aixi aqui, Nomes faig aquesta proposta. Jo aqui actuare bé. I no he fet ni guerres d'edicions ni vandalisme ni res (a aquesta enciclopedia) . Una salutacio i gracies per ho de sort.

Unapersona (Discussiócontribucions)

Totalment d'acord amb la resposta d'en @Lluis tgni la reflexió de l'@Amadalvarez. Res a afegir.

Nobita931 (Discussiócontribucions)

Entenc que no voleu una pressa, pero quina altre cosa es pot fer en la que es digui a favor o en contra?

Unapersona (Discussiócontribucions)

Em sembla que la nostra opinió ha quedat prou clara: en contra.

Nobita931 (Discussiócontribucions)

Igualment potser a la pressa apareixen mes usuaris. De moment es tanca el debat i en un temps, es fa la pressa.

Nobita931 (Discussiócontribucions)

En uns messos.

Nobita931 (Discussiócontribucions)

I no us prengeu aixo com si fosi per la viquipedia en castella, les meves dades, sento molt dir-ho pero es personal que si sigui un nen o si sigui un adult.

Nobita931 (Discussiócontribucions)

Moltes graciés a tots els que han participat. He fet una pressa de decisions (votacio) sobre aquest tema.

La votacio es aquesta i encara no esta feta, l'he de acabar. Aviat estará acabada.

Lluis tgn (Discussiócontribucions)

No em sembla gens adequat realitzar aquesta votació. Personalment (i com diu aquí Viquipèdia:Sistema de presa de decisions) prefereixo el consens a les votacions. T'estàs saltant qualsevol debat previ o possibilitat de consens, simplement tires pel dret.

Per altra banda crec que la teva proposta inicial no ha generat cap interès dintre de la comunitat més enllà de bastant "passotisme" i alguns comentaris bàsicament en contra.

Crec que són dos motius prou forts per a que re-consideris la teva proposta de votació. Si-us-plau llegeix el link que he posat entre parèntesis a dalt. Salutacions.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Crec que està clar el que pensa la comunitat sobre el tema i sobre la manera de procedir, com diu el Lluis. I barreges massa el teu interès personal, la presa de decisió no segueix cap estil habitual.

Nobita931 (Discussiócontribucions)

Hola.

Vull dir que ho de la votacio A MI TAMPOC EM SEMBLA APROPIAT. Pero a la viquipedia en castella, es fa una "Encuesta" (no sé com es diu en catalá) que es com un consens de anar dient si estas a favor o no d'una part de la proposta o no.

Pero a la ca.viquipedia no existeixen les encuestas com tal.

Resposta a «Proposo votacio sobre bloquetjos»
Español34 (Discussiócontribucions)

Hola, m'agradaria saber per què en molts articles de personatges il·lustres catalans hi apareix que tenen la nacionalitat "catalana" (?), cosa inexistent legalment fins al dia d'avui. La nacionalitat dels catalans, valencians, gallecs, andalusos... és l'espanyola. Si més no, traguen els seus DNIs i miren quin país hi posa: ESPAÑA. Això també és comprovable amb el passaport, a la portada del qual apareix el país al que pertanyen tots vostés: ESPAÑA, novament. I, finalment, arribem al que jo buscava, obrin el passaport, busquen la fulla on hi apareix les seues dades i... SORPRESA: Nacionalidad/Nacionality/Nacionalité: ESPAÑOLA. Bé, ja hem pogut comprovar que els nascuts a Madrid, Barcelona, València... tenen aquesta nacionalitat de la que jo parlo. Tornant al tema, em pareix una mica absurd posar en els articles NACIONALITAT CATALANA. Ja eu vist que aquesta nacionalitat NO EXISTEIX. Si algun dia (mai se sap...) existira, em pareixeria el correcte, però demano per favor siguem seriosos i objectius a l'hora d'escriure en aquesta pàgina. Ara em diran: "No, és que aquí estem parlan de nacionalitat quant a cultura es refereix", siguem un poc madurs i més seriosos en una pàgina tan important com aquesta. Moltes gràcies per la seua atenció i espero que "baixen del burro" i em donen la raó.

Townie (Discussiócontribucions)

El tema va aparèixer i va ser discutit recentment. Hi ha una presa de decisions oberta però inactiva.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Benvolgut @Español34, No cal que et digui que la teva proposta no és gens original. Abans que tu altres editors han expressat la seva opinió en aquest sentit. Les posicions estan clares i tinc tant poques esperances de convèncer-te com de que tu aconsegueixis fer-ho. La documentació generada en acalorats discussion amb els que t'han precedit en l'intent és llarga i no voldria avorrir-te, però si vols tenir alguna mostra pots visitar Discussió:Catalunya i et faràs una idea de com acabarà el tema: desgast mutu i "nacionalitat catalana" en tots aquells que encaixen a la definició de la poc sospitosa RAE sobre País, Nación i Nacionalidad.

Veig per les teves edicions que no has vingut a la Viquipèdia només per fer debats ideològics, sinó per aportar amb canvis útils per a tothom. Un objectiu que no hauríem d'abandonar mai.

PD: Particularment no em dedico a les apassionades discussions que generen aquests temes, només he volgut aportar-te una informació que podia ajudar-te abans de decidir si paga la pena seguir fent canvis que algú pot considerar tant vandàlics com tu consideres les reversions. Salut i benvingut a la VP !

Español34 (Discussiócontribucions)

T'agraeixo la teua resposta i amabilitat, Amadalvarez. Per supost que estic ací per a col·laborar i fer d'aquesta pàgina un lloc millor. Però m'enfada moltíssim que es faça ús de la subjectivitat en una pàgina com és Viquipèdia on, justament, el segon dels cinc pilars especifica que s'utilitze de manera escrupulosa l'objectivitat. A la vista està que molts editors, malhauradament, no s'han llegit les normes i no saben (o millor dit: no volen saber) que en una enciclopèdia ha de predominar la neutralitat. Tot això ho vinc a dir perquè, per a mi, no seria de bon gust que posesen en l'enciclopèdia SALVAT que el senyor Francesc Masià era de nacionalitat catalana, va entenent-me, veritat? Doncs a això em referixo. Jo no intento canviar la ideologia de ningu, ni tampoc estic ací per aquest motiu. Només tracto de fer entendre als demés que Barcelona és una ciutat espanyola i, dins d'aquesta, catalana. Per tant, és de bon gust posar (com darrerament he fet) que Artur Mas va nàixer a Barcelona, Espanya (parlo de la fitxa). I ja ni parlem de l'ús de la paraula Espanya i de la bandera del mateix país dins d'aquesta objectiva i gens polititzada viquipèdia. Moltes gràcies, novament. Una abraçada.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Exacte Amador, malgrat la errònia forma com s'ha expressat no li falta raó, és un tema que s'ha de resoldre algun dia, algun dia 'd'aquests' si va bé però ho dubto, ja que a efectes del 'què posa al dni' ja està massa gastat l'argument com perquè tingui pes en la decisió final, hi ha massa interessos polítics entre mig i estem definint i discutint temes que ho tenim més que vistos, nacionalitat, ciutadania, edat, lloc de naixement etc.. Són informacions que no són més que camps (com d'una base de dades de biografies) i què a efectes de la viquipèdia, per neutralitat, per informació veraç i referenciada, trobo inútil aquestes discussions per tan poca cosa o resultat, però vet aquí és molt més important la infotaula o a primera línia de la introducció surti una bandera o altre.. que el cos de l'article. Doncs només demostra que és un problema d'estil barrejat amb interessos polítics. Llàstima que no estigui activa la discussió, es va parlar molt, però no sé en què va prosperar, i em temo que es tornarà a repetir diverses vegades i, usuaris com el que ha iniciat aquest fil deixaran la seva, siguin d'un bàndol o altre.

Español34 (Discussiócontribucions)

Hola, Manlleus. Tot això ho vinc a dir perquè em pareix molt fort que em vinguen els independentistes "de turno" a canviar les meues objectives edicions. SEMPRE i absolutament SEMPRE, poso quelcom que atempta contra la sensibilitat de qualsevol separatista i al cap d'uns minuts rebo un avís de que l'usuari pancatalanista X ha revertit les seues edicions. N'estic FART de que sempre que poso quelcom per a contribuïr a l'objectivitat d'aquesta pàgina, se'm tinga que revertit tota l'edició, incluint si aquesta té trets neutrals o no. És esgotador tractar de col·laborar en aquesta pàgina i que et perseguixquen com si fores un lladre o un assassí. Com crec que no faig res de mal, continuo revertint els canvis fins que em tatxen de vandalisme. NO HI HA DRET. Un administrador (Panotxa) em va censurar (bloquejar) durant unes setmanes per aquest motiu. ÉS INDIGNANT. Estic molt disgustat en aquesta viquipèdia perquè no és per a res el que jo creia. Sento parlar d'aquesta manera tant aparentment intimidant, però n'estic molt cansat de que sempre es produixca la mateixa història. Per això he obert aquest debat. Bé, com crec que no aconseguiré que aquesta enciclopèdia sigue de una vegada per totes neutral i objectiva continuaré editant coses "QUE NO ATEMPTEN CONTRA LA SENSIBILITAT DELS NACIONALISTES CATALANS". Visca el respecte. Disculpeu novament les meues formes, sé que no són les més apropiades però, com ja he dit, ja hi ha prou. Gràcies.

Panotxa (Discussiócontribucions)

@Español34: @Townie: @Amadalvarez: @Manlleus: Amb la col·laboració de @Metralleta95: @Gerhidt: @QuimGil: i jo mateix, en @Darth vader 92: ha estat treballant la discussió sobre presa de decisió al respecte, que avança en una proposta associada de format consensuable per iniciar la presa de decisió. Malauradament, Darth Vader ha abandonat la construcció de la presa de decisió d'acord al ja debatut i bastant consensuat, però Español34, si vols agafar les regnes de la presa de decisió i acabar-la, comenta-li-ho. També es va treballar anteriorment el tema a Viquipèdia:Presa de decisions/2013/Llibre d'estil sobre icones de banderes, i com a referència, l'opció preferida dels usuaris (que no s'ha formalitzat com a política) en el què el criteri d'inclusió banderetes és Utilitzar banderes regionals per l'àmbit catalanoparlant, i banderes estatals per la resta del món. Si s'acaba la presa de decisió veurem quin criteri és el que prefereixen els usuaris respecte la nacionalitat.

Entretant, per substituir la nacionalitat catalana per l'espanyola en els casos que presentes calen dues coses (1) Acreditar que la nacionalitat catalana no existeix, però per ara els conceptes de nació i nacionalitat, i l'existència de la nació i la nacionalitat catalana estan molt més que ben documentats, i (2) Canviar el format usat de facto mitjançant la presa de decisió esmentada, o fent una nova a partir del treball previ de diversos usuaris

Español34 (Discussiócontribucions)

Benvolgut Panotxa, proposo que els administradors inicieu una enquesta per a tots els editors de Viquipèdia i decidir per majoria si en les edicions es pot indiciar que una persona espanyola té nacionalitat gallega, valenciana, catalana, andalusa, manxega... Moltes gràcies.

Panotxa (Discussiócontribucions)

@Español34: En viquipèdia les feines que cada usuari ha de fer les determina el mateix usuari, i entre les funcions que tenen els administradors no està la de fer enquestes a petició de tercers.

Ja t'he dit que @QuimGil: ja va fer un sondeig en la línia que proposes, i també t'he dit com continuar la feina que ha començat @Darth vader 92: de manera que per saber la opinió a la pregunta que cerques hauràs de continuar o col·laborar amb la feina dels demés o posar-t'hi des de zero seguint Viquipèdia:Presa de decisions, però ho hauràs de fer tu mateix.

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Company @Español34, dius que realitzes contribucions neutrals, però acuses als qui pensen diferent de tu de pancatalanistes i nacionalistes. Em sembla que ningú t'ha faltat el respecte, en aquesta discussió, però arribo i ja detecto cert comportament agressiu. Dit això, i amb l'esperança de rebaixar la tensió, et comento: Com t'ha comentat en @Panotxa, en @Darth vader 92 ha iniciat un procés per definir els criteris. Com ja deus haver llegit, el concepte nacionalitat no és sinònim de ciutadania. Ara entrem ja a valorar si, a la viquipèdia, s'ha de donar més importància a un o altre concepte.

A Espanya, hi ha obert un debat sobre el terme nacionalitat. Algunes persones consideren només la nacionalitat espanyola, mentre que d'altres consideren que hi ha altres nacionalitats. A Catalunya (i a bona part de l'àmbit catalanoparlant que, no oblidem, és a qui es dirigeix la viquipèdia EN CATALÀ), aquest debat també existeix, però està majoritàriament acceptat (consulta totes les enciclopèdies) que Catalunya és una nació. Per aquest motiu, es considera a les persones nascudes a Catalunya que tenen la nacionalitat catalana.

Partint d'aquest punt, a petició de diversos usuaris (@Darth vader 92, @Metralleta95) s'ha decidit revisar la política de la viquipèdia per decidir, entre tots, com volem procedir en aquest tema concret tant espinós. Com que encara no s'ha arribat a cap consens ni s'ha decidit res, entenem que se segueixen aplicant les polítiques que s'havien aplicat fins ara. Per tant, no aplica que critiquis que es reverteixin les teves edicions, perquè si tant has llegit les polítiques, saps que aquesta és la política de la viquipèdia catalana.

Aquesta no és la viquipèdia oficial de Catalunya. És la viquipèdia en català. Què vol dir això? Que la fem entre tots els catalanoparlants. Valencians, balears, nord-catalans, algueresos, catalans, i tots aquells qui vulguin ampliar el coneixement de la viqui en català. Tots i som convidats, i tots tenim les notres opinions. Així mateix, no és una viquipèdia oficial de l'estat espanyol; en aquest sentit, no ha de seguir fil per randa la veritat científica que imposa l'estat espanyol. Aquí no s'ha censurat ningú per les seves opinions polítiques. Si s'han revertit les teves aportacions, és perquè pretens imposar la teva veritat absoluta sobre la dels altres, sense debatre ni possibilitar una resposta contraria als teus designis.

Dius que vols millorar la viquipèdia en català. Ets més que benvingut. Però respecte els qui pensen diferent que tu, que aquest si que és un pilar fonamental de la viquipèdia (i no si els catalans tenen nacionalitat espanyola o no).

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Gràcies @Gerhidt, fa estona que m'estava reprimint de fer una plantejament com el teu, bàsicament per no caure en la màxima de "no alimentar els trolls". No dic -encara- que @Español34 ho vulgui ser, però aconsegueix el mateix resultat: hores d'editor malversades explicant allò que amb sentit comú i vocació tolerant fa temps que apliquem aquí i que tant costa d'entendre en altres entorns. Estic cansat d'explicar la mateixa història mirant de ser tolerant per no ferir la sensibilitat d'aquells que no són recíprocs amb els meus drets o la meva sensibilitat, dintre i fora de la VP.

Penso que @Español34 ja té tota la informació necessària, ja no cal que li expliquem res més sobre el tema. Per descomptat, és benvingut editant la VP mentre respecti la resta d'editors i la feina que fan, apliqui les normes tàcites que ens hem donat que no requereixen "mirar el meu DNI" per saber-les aplicar i, si us plau, que deixi d'alliçonar-nos sobre com ser millor espanyol que un mesetario. No ens interessa. Tenim molta feina per fer.

Resposta a «Nacionalitat Catalana»
Llcoro1714 (Discussiócontribucions)

Després de fer una recerca personal he descobert un munt de coses sobre aquest metge. És un metge important, en el seu moment esclar, i des d'un punt de vista personal, i com ajut a aquells qui estudien medicina, podriem fer aquesta pàgina.

A més a més l'he buscat i només es troba en 5 idiomes a la Wikipedia, i d'entre ells no està l'espanyol i puix que els curiosos busquem articles com aquest, ja sigui per la influència que té tant en videojocs, com amb literatura, repeteix-ho, crec que estaria bé. Què n'opineu?

ESM (Discussiócontribucions)

Endavant! Però sobretot no t'oblidis de referenciar d'on treus la informació que empres per elaborar l'article. Recorda que els treballs inèdits no són admesos com a referència a la Viquipèdia. Si et cal ajuda sobre aquest tema, pots fer una ullada aquí.

Resposta a «Crear la pàgina de "John Elliotson"»

Canviar títol de la pàgina Avery Fisher Hall

3
Jmrebes (Discussiócontribucions)

Actualment la sala de concerts que abans es coneixia com a Avery Fisher Hall rep el nom de David Geffen Hall, desprès que el senyor David Geffen pagués la petita xifra de $100M per a tenir una sala amb el seu nom al Lincoln Center de Nova York.

Hauríem de fer, potser, com la Wikipedia anglesa, que ha canviat tot el contingut de la pàgina "Avery Ficher Hall" a una nova "David Geffen Hall" i ha creat un redireccionament de l'antiga a la nova. Què us sembla? Òbviament cal indicar a la pàgina que el nom actual és el del Sr. Geffen.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Endavant!

Jmrebes (Discussiócontribucions)

Fet ! (potser sóc massa prudent, oi?)

Resposta a «Canviar títol de la pàgina Avery Fisher Hall»
Barcelona (Discussiócontribucions)

Obro aquest debat perquè darrerament han aparegut diversos fils sobre aquesta qüestió a la taverna. Trobo que és un tema important i que hauríem d’arribar a un consens per no estar cada quinze dies amb el mateix, perquè el debat de fons no és si un article X mereix una entrada o si tal usuari incorre en CI (conflicte d'interessos), sinó de quina manera hem de treballar a la Viquipèdia perquè, al meu parer, es troben enfrontades normes i polítiques fonamentals.

No voldria personalitzar en el Paucabot, perquè és només l’usuari més actiu dels patrulladors i la seva postura, penso, és compartida per més viquipedistes, com de fet s’ha vist en aquesta taverna en més d’una ocasió. De fet, jo mateixa comparteixo la majoria dels punts del seu argumentari, per això penso que cal un debat a fons.

Exposo doncs, quines són les postures enfrontades (matiseu el que calgui) com a punt de partida per al debat, i aportaré la meva visió al respecte i alguns dubtes, a veure si entre tots podem arribar a un consens, seguint l’esperit wiki que ens uneix. Com que hi ha usuaris de perfils molt diferents, parlaré de postura A i postura B per no encasellar a ningú o pressuposar conclusions.

 • Postura A: La Viquipèdia ha de cercar per sobre de tot un punt de vista neutral, que s’altera quan un usuari escriu un article amb conflicte d’interessos. La majoria dels usuaris novells que escriuen amb CI no volen realment aprendre les normes de la Viquipèdia sinó fer publicitat d’ells mateixos o les seves causes / entitats. Aquest fet, sumat al desconeixement del funcionament de la plataforma, fa que no responguin als avisos que els fan altres usuaris sobre els articles i reaccionin malament si es proposen per esborrar els seus articles. S’ha detectat que alguns d’aquests editors provenen de viquimaratons i tallers similars on, malgrat els avisos dels formadors, arriben usuaris que volen fer el “seu” article i que després desapareixen. Si no es posa fre a aquestes pràctiques i es regula dràsticament el CI, baixarà la qualitat de la Viquipèdia, que és un dels seus valors més importants.
 • Postura B: La Viquipèdia és un projecte obert que té com a lema “Tothom pot editar”. La base dels usuaris és la seva força: com més mans, més articles i de millor qualitat, ja que més ulls els vigilaran i ompliran de contingut. Per això s’ha d’intentar acollir els nouvinguts, fer que se sentin còmodes a l’entorn i que vagin entenent les polítiques de mica en mica, com hem fet els que ara som viquipedistes experimentats. Amical Wikimedia fa molts esforços en sumar gent al projecte i una via privilegiada per assolir aquest objectiu passa per organitzar viquimaratons, tallers i accions al carrer, en col·laboració amb diverses institucions. Això, sumat a la bona acollida comunitària general de la Viquipèdia en català (a diferència d’altres viquipèdies, fet que sempre s’esmenta en aquests actes), atreu persones que en molts casos han acabat sent editors actius. Perquè això passi, cal respectar el procés d’aprenentatge que exigeix el projecte i mantenir la viquietiqueta amb els novells, ja que és un dels 5 pilars bàsics de la Viquipèdia. Només així es garantirà una Viquipèdia forta, amb una comunitat sana que la vagi mantenint amb el pas del temps.

Sóc conscient que les postures són molt parcials, i que tots compartim alguns arguments de les dues, però les he volgut resumir per iniciar el debat. Per tal de no repetir-nos, apart de comentar cada postura, proposo preguntes per a la reflexió:

 • Relatives al CI: caldria definir millor quan estem davant d'un conflicte d'interessos i quins són els seus límits, que no sempre estan clars. Per exemple, s'incorre en en un CI en aquests casos?
  • coneixença del personatge (no relació personal)
  • entorn geogràfic coincident
  • sector professional
  • admiració pel tema / obra / personatge: sentiments poden esbiaixar?
  • participació en entitat que dóna suport a X (no escriure sobre l’entitat sinó sobre tema)
  • ideologia politica o similar
 • Relatives als usuaris novells: Com podem millorar l'atenció als usuaris novells per tal que...
  • aprenguin les polítiques del projecte i les puguin seguir
  • siguin conscients de l'existència d'un CI encara que no es tracti de publicitat directa o no siguin la mateixa persona
  • puguin comunicar-se amb altres usuaris i responguin als avisos que se'ls puguin fer
  • esdevinguin actius i no editin només sobre el "seu" tema (possible CI)
  • se sentin acompanyats per la comunitat en la seva entrada
 • Relatives a la qualitat de la Viquipèdia, com mantenim els estàndards assolits quan incorporem nous membres a la comunitat?

Perdó per la parrafada però crec que el tema mereix una reflexió i no saltar a cada cas repetint-nos.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Antecedents:

Jey (Discussiócontribucions)

Gràcies per la parrafada i perdoneu el pessimisme però si en diverses Viquitrobades no hem aconseguit arribar al fons de la qüestió (més que l'actual redactat de VP:CI) trobo difícil que ho resolguem en línia. Potser hauríem de mirar d'ampliar aquesta pàgina de projecte i altres similars (la meva aportació personal a Plantilla:Usuari corporatiu)? Aprofito per trencar una llança a favor dels usuaris que es dediquen a patrullar aquests canvis, als que organitzen viquimaratons i encara més als que fan les dues coses (amb els articles creats a les viquimaratons que organitzen). Em sembla que en moltes ocasions cal seguir anant "cas per cas". Salut!

Darth vader 92 (Discussiócontribucions)

És un tema importantíssim per al bon funcionament de la Viquipèdia, així que gràcies per encetar-lo. Al meu parer el que ens hauria de preocupar menys són les edicions amb CI d'usuaris novells en comparació amb les edicions de CI amb les d'usuaris experimentats.

Responent a la pregunta, i sempre segons el meu parer:

 • coneixença del personatge (no relació personal) --> no necessàriament conflicte d'interessos
 • entorn geogràfic coincident --> sense conflicte d'interessos
 • sector professional --> sense conflicte d'interessos a no ser que es tracti de companys de feina o empresa pròpia
 • admiració pel tema / obra / personatge: sentiments poden esbiaixar? --> conflicte d'interessos
 • participació en entitat que dóna suport a X (no escriure sobre l’entitat sinó sobre tema) --> conflicte d'interessos
 • ideologia politica o similar --> conflicte d'interessos

Si em permeteu, també afegiria:

 • edició d'un tema (per exemple polític) per part d'un usuari que se'n mostra partidari a la pàgina d'usuari mitjançant etiquetes (p.e. Aquest usuari és comunista i que posteriorment editi l'article Comunisme o Stalin...); casualment aquest tipus d'edicions solen generar controvèrsia --> CI
Pere prlpz (Discussiócontribucions)

No té gaire utilitat discutir l'abast exacte del conflicte d'interessos, i menys pel casos molt perifèrics com els que s'han posat aquí, si no decidim si prohibim (o no) editar amb conflictes d'interessos clars. Estem parlant de si que els agrada un grup musical tenen un conflicte d'interès quan escriuen sobre el grup, quan el que tenim són articles sobre grups que no tenen seguidors escrits pels membres del mateix grup, o articles sobre associacions no escrits per gent de la mateixa ideologia sinó escrits pel president de l'associació, o fins i tot associacions on els membres es dediquen a escriure articles els uns sobre els altres.

I el pitjor de tot plegat és que la idea de dedicar el nostre temps lliure a escriure gratis una enciclopèdia és molt engrescadora, però la idea de treballar gratis muntant i mantenint una plataforma publicitària per qualsevol que vulgui promoure els seus interessos sembla més aviat estúpida.

Mcsmp (Discussiócontribucions)

Molt d'acord amb el comentari anterior de Pere prlpz. M'allargaria opinant sobre aquest tema, però crec que tot el que penso ja ho han expressat ell mateix i l'usuari Paucabot en anteriors discussions. Una petita apreciació relacionada amb la secció Com podem millorar l'atenció dels usuaris novells per tal que...: No sé si s'ha donat algun cas, però a mi la gent que ve a escriure només sobre ell mateix/la seva associació/el seu amic o familiar, no em sembla que tinguin cap interès en esdevenir usuaris novells ni en començar a familiaritzar-se amb la VP. I si el seu interès és 0 (perquè l'únic que volien era promocionar-se) no hi haurà manera d'aconseguir que esdevinguin actius.

FranSisPac (Discussiócontribucions)

En línia amb algun altre comentari, aquesta contribució no es cenyeix als "novells", ho sento. Tanmateix, crec que sí dóna resposta al primer bloc de "preguntes per a la reflexió".

La meva posició és que el CI no deixa de ser una circumstància, no sempre prou "objectivable", que molts cops es detecta per indicis, i que, per cert, no sols es dóna en relació amb interessos favorables ("...un usuari amb CI pot incorporar-hi un biaix favorable..."); també existeix el CI desfavorable, menys "detectable" i que no recordo haver vist considerat (en tot cas es parla de "vandalisme" o, precisament, de "manca de neutralitat").

El que realment ens ha de preocupar, i s'hauria de vigilar, són els continguts, el resultat, pel que fa a VP:PVN, VP:ADMS o VP:NO i les seves concrecions (com ara {{Promoció}}). Aquells que es resisteixen a admetre el CI com a barrera, fins i tot carregats de raons (l'antecedent Viquiprojectes i conflictes d'interessos em sembla paradigmàtic), difícilment entendran / acceptaran els arguments habituals que, a més, sols estan recolzats en una "normativa" que, per motius que em semblen evidents, "recomana", "aconsella fermament", "desaconsella", etc. Per acabar-ho d'adobar, el nostre benvolgut @Paucabot i altres esforçats vigilants, difícilment podran arribar a tot el que hi ha a la Viquipèdia, i, d'articles amb força "tuf" d'amagar algun dels clàssics CI, és fàcil trobar-ne de tant en tant, cosa que dóna peu a la coneguda queixa de "... si n'hi ha d'altres que ho han fet, per què jo no!".

De fet, nego la major: ni es pot dir que un punt de vista neutral s’altera quan un usuari escriu un article amb conflicte d’interessos ("Postura A"), ni es pot afirmar el contrari. Fins i tot trobem el "consell" de "prendre precaucions similars en temes on no tingueu un conflicte d'interès sinó un punt de vista inflexible o una implicació significativa" o, per altra banda, el "permís" a un relacions públiques per "arreglar l'article sobre la persona o companyia a qui represento"; això com es menja? Un culer és més objectiu en certs temes esportius, o un ornitòleg és menys objectiu tractant d'espècies que ha conegut a fons, que algú parlant del seu pare o de la seva entitat? El que cal és veure què hi posen! En termes de "vigilància" i de "neteja", podríem estalviar-nos d'anar definint quan hi ha CI i quan no! Compte! no dic pas que desapareguin ni el concepte, ni les recomanacions, ni molta de la "literatura" que sobre el tema hi ha als espais Viquipèdia o Ajuda.

Finalment, dos detalls sobre "plantilles" i sobre el lloc on posar-les: a) les "Plantilles d'usuari", que jo sàpiga, ni són obligatòries (llevat, potser, del cas "contribuït" per en @Jey) ni estableixen lligam directe amb articles concrets, la qual cosa situa la detecció del CI per aquesta via a nivell de tasques detectivesques; b) tant per "recomanació oficial" com per "lògica", la presencia del CI s'ha de fer palesa "en" l'article afectat ("en" vol dir "en la seva discussió", per no fer nosa al lector) i, sobre això, em permeto apuntar a una proposta meva de plantilla "Declaració de CI" que caldria desenvolupar / codificar (també serviria per "traslladar" a les pàgines afectades la condició d'usuari corporatiu).

Flamenc (Discussiócontribucions)

Tot nouvingut no és necessàriament un futur usuari. En simplificar: hi ha tres tipus. (1) Els que posen un article (amb molt de copiar empastar de la web sense enciclopeditzar) i que mai no responen als sol·licituds de millorar. Si no responen i no obren el diàleg, no se les pot accollir, i amb molt de conflicte d'interessos i poc interés. Són els més desagradables. (2) Especialistes d'un tema que han fet una recerca, un estudi i que posen, no sempre força adret,en no coneixer els usos i costums o les convencions tipogràfiques, el resultat de les recerques, sense gaire ambicions per escriure més articles. Són valorables i un bon accull té potencial de «seducció», més amb el diàleg que amb plantilles. (3) Els debutants que comencen amb un CI força personal, descobreixen les possibilitats un dia i que continuen de manera més objectiva en trobar goig.

Conclusió: No ens cals ni més regles ni més plantilles. No ajuden gaire i de vegades queden cinc anys o més sense que ningú no hi fes cas (sobretot el primer autor). La única cosa que ens manca és més gent motivada, il·lusionada a qui li agrada escriure, fer tasques de manteniment, actualitzar, estructurar etc.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Perquè no s'haurien d'escriure articles en els quals tenguem conflicte d'interès? perquè aquest mateix conflicte ens impedeix raonar racionalment sobre l'article. Podeu comprovar-ho en aquest fil: una persona propera a la Diputació de Barcelona fent articles sobre marques turístiques de la diputació amb un conflicte d'interessos que no nega i que justifica dient que els castellers també s'editen els seus propis articles (cosa que és certa). El problema de que qualcuns editin amb conflicte d'interessos és que alimenta la bèstia.

Pau Salut (Discussiócontribucions)

Bé, ja que em cita en Paucabot, i suposo que jo sóc "la bèstia", deixeu-me dir-hi la meva, breument (espero). Al Paucabot ja li he explicat en no sé quantes ocasions per què he fet articles sobre aquestes marques turístiques, però sembla que no ho vol entendre. Personalment m'he sentit força mal rebut per aquesta comunitat, i molt decepcionat, ja que em penso que a ningú li agrada que encara no 10' després de publicar un article, que m'he treballat, i sense ni tan sols donar-te la possibilitat d'explicar-te per què has posat aquell enllaç o aquella referència, ja et trobis que t'han eliminat tots els enllaços externs que havies estat cercant o que et canviïn de dalt a baix un munt de coses. I tot per què? Perquè hi ha una persona que es pensa que qui fa l'article té un CI. A partir d'aquí, tot article que faig, segons ell, persegueix un CI, cosa que quasi m'invalida per fer res més a la Viquipèdia. Però no és només això: si la feina dels que esteu darrera la Viquipèdia ha de ser més de policies que no pas d'editors, malament anem, perquè ja em direu com es demostra això del CI: per molt que li digui al Paucabot que jo no tinc cap interès propagandístic amb aquest tema ("que no nega"??), ell està tot el dia amb això, en comptes de mirar com millorar l'article. La veritat, si voleu que Viquipèdia sigui una enciclopèdia oberta, lliure, en què hi trobis molta informació que difícilment trobaràs en altres llocs, i sobretot en què la gent s'engresqui a participar-hi, no entenc el per què de tantes limitacions i tantes normes impossibles de complir.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Supòs que no m'he expressat gaire bé, però llegint i rellegint la frase crec que queda bastant clar que la bèstia no era cap usuari (ni tan sols l'autor de l'apunt al qual apunta l'enllaç, que ni tan sols era Pau Salut).

Respecte de que no he fet res per millorar l'article, pegau una ullada a Discussió:Paisatges Barcelona i a l'historial de l'article.

Aquest cas em recorda al que comentava en Pere en un fil anterior.

Pau Salut (Discussiócontribucions)

Sí, Pau, sí que has fet per millorar l'article. Gràcies. Jo, com sabeu, sóc novell en això de la Viquipèdia, però trobo interessantíssim (i dificilíssim) el debat, precisament perquè la idea de la Viquipèdia en sí ja és prou "elàstica" i complexa. Bé, espero que els que porteu temps en això ho sapigueu administrar. Salutacions.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Una manera molt humil i elegant d'intentar evitar edicions esbiaixades a causa d'un conflicte d'interessos: Discussió:Observatori de l'Ebre.

Resposta a «Novells i CI»
Melamrawy (WMF) (Discussiócontribucions)

Hello hello, one more time with Wikidata descriptions, the team would also like to display Wikidata description underneath article name, on mobile version, in stable mode (not beta). This already exists on beta on mobile (see image), and we are testing with some Wikipedias (here, French, and Polish) to let them have this feature on the mobile version within two weeks. Thanks!

Resposta a «Wikidata descriptions under article name»
Paucabot (Discussiócontribucions)

Ara mateix tenim 1353 articles que no tenen ítem a Wikidata. Podeu mirar d'enllaçar-los a l'ítem corresponent utilitzant Duplicity o, si el concepte no hi és, podeu crear molts ítems de cop ràpidament utilitzant Petscan.

Les estadístiques.

Paucabot (Discussiócontribucions)
Paucabot (Discussiócontribucions)

Tots els elements que tenim sense enllaçar a Wikidata: Especial:UnconnectedPages (només mostra els 10 000 primers).

Resposta a «Articles sense ítem a Wikidata»