Viquipèdia:La taverna/Propostes

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Resum per Kippelboy

proposta acceptada

Leptictidium (Discussiócontribucions)

Bona tarda. En la immensa majoria de casos, l'expressió "període de temps" és un pleonasme, car la paraula "període" ja inclou la noció de temps. Per tant, proposo substituir aquesta expressió per simplement "període" en tots els casos que sigui necessari.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

+1

Manlleus (Discussiócontribucions)

També crec obvi el raonament. Voluntari amb bot per fer correccions massives?

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

A favor

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Hi estic d'acord

Leptictidium (Discussiócontribucions)

Tiro endavant, doncs.

Resum per Kippelboy

Discussió inactiva

47.63.69.82 (Discussiócontribucions)

Proposo que el dia 23 d'abril de cada any la Viquipèdia en català dediqui l'article principal de la Portada a tot el relacionat amb Sant Jordi, patró de Catalunya, i la seva festa.

Llàstima que aquest any actuem com si fòssim una colònia espanyola.

Salut i República

Jordi Millan

E4024 (Discussiócontribucions)

Jordi, VP en catala no es de Catalunya o de Valencia o de les Illes Balears, pertenya a tots.

Sitenotice amb faltes

17
Darrera edició del resum per Kippelboy 07:25, 26 set 2016 fa 18 hores

Concurs finalitzat

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Que a base de traduccions automàtiques i articles fets segons com la llengua de la Viquipèdia no és com hauria de ser ja se sap, però diria que no hauríem de tenir un sitenotice amb dues faltes i a més enllaçat a la versió castellana de la pàgina.

Proposo treure el concurs del sitenotice mentre no s'arregli el missatge.

Lohen11 (Discussiócontribucions)

Proposo que a la viquipèdia en català no hi surtin anuncis sense tenir l'acord dels seus usuaris.

KRLS (Discussiócontribucions)

La proposta és no fer aparèixer cap missatge de fundraising de la Wikimedia Foundation perquè no hi ha cap acord explícit de la comunitat?

Lohen11 (Discussiócontribucions)

No, llegeix exactament el què he dit. I afegeixo, no hem d'acceptar que algú aliè a la viquipèdia en català ens imposi un anunci, i ple de faltes. És clar que és la meva opinió i res més.

QuimGil (Discussiócontribucions)

Potser només calia una mica de coordinació abans per a la traducció en català? És una campanya originada a Commons, la part corresponent a l'Estat Espanyol és organitzada per Wikimedia Espanya, i el text en català va arribar no sé com [via el voluntari de WLE que està cordinant aquest bàner, que ni parla català ni espanyol. Moltes campanyes funcionen així, i la gent ajuda amb les traduccions sense pensar en si són aliens o no a una Wikipedia determinada o en si estan imposant o no un bàner.

Lohen11 (Discussiócontribucions)

Gràcies per l'explicació. Ara s'hauria de posar l'enllaç a la traducció en català. Perquè, Amical Wikimedia no ho pot fer?

Vriullop (Discussiócontribucions)

Context:

  • El 2014 WLE va ser organitzat per Amical i el bàner es veia en català i castellà per tot Espanya enllaçat a wikilovesearth.cat i amb les llistes de ca.wiki. L'organització va rebre alguns correus fora de to.
  • El 2015 va ser organitzat per Amical i wm-es. En català enllaçava a .cat i en castellà a .es.
  • El 2016 Amical no hi participa. Hem considerat que ja tenim prou fotos del nostre àmbit i que el tema està esgotat.
Lohen11 (Discussiócontribucions)

Gràcies pel context. Doncs crec que les coses si s'expliquen és més fàcil d'entendre-les pels que hem optat per fer una feina més de camp i no tant a les altes esferes.

Arnaugir (Discussiócontribucions)

No puc estar més d'acord amb en Lohen11...

Manlleus (Discussiócontribucions)

un espai per anuncis comunitaris és important, el que s'ha de fer és revisar-los abans de posar-los públics.

QuimGil (Discussiócontribucions)

Parleu del "Wiki Loves Earth 2016" que ara mateix em surt en anglès? En qualsevol cas, on es pot traduir/editar?

Vriullop (Discussiócontribucions)

Es parla de c:Commons:Wiki Loves Earth 2016/CentralNotice, un bàner centralitzat i geolocalitzat responsabilitat de Wikimedia Spain, en català, castellà o anglès per defecte. Per modificar-lo cal un gestor de campanyes, per aquest cas es pot veure el registre. Per anul·lar-lo cal parlar amb els organitzadors de la campanya.

Vriullop (Discussiócontribucions)

En atenció al Quim, enllaç per veure'l des de fora d'Espanya: https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Random&banner=wle_2016_es&uselang=ca&force=1

QuimGil (Discussiócontribucions)

Moltes gràcies. He arreglat una mica el text, i veig que en Kippel hi ha editat també (diff). Quin temps verbal és preferible, descobreix o descobriu?

Sembla que el text a la campanya es va actualitzant (l'edició d'en Kippel ja ha estat incorporada).

QuimGil (Discussiócontribucions)

La meva versió ha estat incorporada.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

He actualitzat amb la segona del plural que és com ens dirigim als ususaris normalment.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Amb IPs alemanyes (suposo que igual amb IPs d'altres llocs des de la xarxa Tor) solc veure els missatges en anglès (fins que entro en sessió).

Eurocopa i Jocs Olímpics

7
Resum per Kippelboy

Esdeveniments finalitzats

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Bona tarda. Tenint en compte que aquest estiu tenim Eurocopa i Jocs Olímpics, us semblaria bé realitzar un viquiprojecte per cada un? Un viquiprojecte Eurocopa 2016, on els participants creessin i ampliessin articles sobre els jugadors convocats, els àrbitres, els estadis, les ciutats seu, els partits, les Eurocopes anteriors, etc., i el mateix pels Jocs Olímpics: un viquiprojecte sobre els esportistes participants, i tota la pesca.

A part d'interessant, em sembla que això podria engrescar persones poc habituals o noves al projecte, a més de fer augmentar el nombre de visitants a la viquipèdia (que veu augmentats els seus índexs en aquest tipus de celebracions.

Gràcies!

Jarashi (Discussiócontribucions)

Per mi, endavant! Intentaré ajudar-hi tant com pugui...

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Podríem mirar com ho plantegem. Publicitant-ho una mica, o com s'estructura.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Està cuinant-se la idea d'un projecte sobre dones olímpiques, pot ser una de les vies

LauraHale (Discussiócontribucions)

Hi. I was in Salou for http://www.cpfootballsalou2016.org/ last week. It was organized by Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals. While not the Olympics, I did mention Wikipedia to members of the Federation as something they should consider as a way of publicizing local Paralympians. It might be worthwhile to reach out to them to see if you could arrange to have a local edit-a-thon ahead of the Rio Games with them, or see if you can set up a photoshoot with some of the local Rio bound Paralympians.

(I have a few pictures from the event I should upload that I took on my phone that I should not run into copyright issues with. It just would be nice to get local sportspeople, of which there are a pretty decent number of.)

Townie (Discussiócontribucions)

Tinc unes proves fetes pel viquiprojecte de Rio 2016 aquí.

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Em sembla perfecte, podem treballar des d'aquest punt. Jo havia pensat en dividir per categories, separant cada disciplina perquè els participants puguin escollir aquella en la que volen participar. Un cop hagin començat, ja s'hanirien carregant els resultats, però en el temps previ ja podrien anar fent-se els articles dels i les esportistes.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Tenim uns 1500 articles que haurien de dur {{Infotaula d'organització}} i no la duen. He començat a afegir la plantilla a aquests articles però hi ha una feinada. La feina consisteix a afegir la plantilla sense paràmetres als articles. Normalment, si són entitats estrangeres, sol recuperar bastantes dades de Wikidata. Si són entitats de per aquí, s'ha de fer la feina inversa: afegir dades a Wikidata (clicau al llapisset) perquè la infotaula tengui un mínim de contingut.

Crec que és una tasca interessant perquè o bé omple de dades provinents de Wikidata la infotaula o bé facilita l'addició de dades a Wikidata (que es poden utilitzar per totes les altres viquipèdies).

La llista d'articles susceptibles de dur aquesta plantilla és aquesta

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

No ho pot fer un bot? De manera que nosaltres només haguem de fer la part de Wikidata per entitats "nostres".

Paucabot (Discussiócontribucions)

Potser sí, però almanco hi veig uns quants inconvenients. De major a menor importància:

  • He demanat una tasca similar per les persones i no hi ha molts de candidats per fer-la.
  • La llista que he posat té organitzacions i coses que no ho són i no veig immediat discernir les entitats de les altres coses.
  • Amb la feina manual es pot revisar que no quedin imatges o coordenades duplicades, per exemple.
Jey (Discussiócontribucions)

Bona! Portava un temps intentant fer una consulta semblant però la teva és més acurada. De moment no crec que un bot ho pugui fer pels punts que comentes més amunt, però en unes poques setmanes amb ajut ens ho polim. Salut!

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Gràcies! M'hi poso aniré fent algunes cada dia

Paucabot (Discussiócontribucions)

La consulta no recull totes les entitats que haurien de dur la plantilla. Almanco falten un miler d'entitats catalanes, un centenar de fundacions Fet!, un altre centenar d'organitzacions armades Fet! ...

Paucabot (Discussiócontribucions)
Paucabot (Discussiócontribucions)
Paucabot (Discussiócontribucions)

200 centres educatius Fet!

Jey (Discussiócontribucions)

Ja quasi ho tenim! Tampoc convé oblidar-se d'aquests errors

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Això no ho podria arreglar un bot? Costa molt?

Paucabot (Discussiócontribucions)

Viquipèdia:Bots/Sol·licituds#Coordinades duplicades.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Diria que em vaig equivocar de bastant quan vaig estimar en 1500 les organitzacions que quedaven sense infotaula. En lloc de 1500, aquest estiu, en devem haver fet més de 5000. La bona notícia és que diria que ara només queden aquests 1200 articles per repassar (no tots han de dur la plantilla, hi ha falsos positius).

En haver acabat aquestes, ja podrem envestir les persones.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Una altra feina pendent és afegir {{Infotaula de publicacions periòdiques}} a la majoria d'aquests 400 elements. Aquesta infotaula ha estat estandaritzada i ara importa fins a 33 paràmetres de Wikidata.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Hem reunit totes aquestes consultes a Viquipèdia:PetScan.

Resposta a «Infotaula d'organització»
Paucabot (Discussiócontribucions)

@Peprovira: No m'acaben de convèncer edicions com Special:diff/17443886, que consisteix en afegir un enllaç a un portal a absolutament tots els articles de la categoria corresponent. Em semblen publicitat innecessària.

D'aquest tema ja n'hem parlat d'altres vegades, la darrera: Tema:T8japahxk51s6be4.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Paucabot Està clar que no se li pot prohibir a ningú que crei un portal. Per mi el compromís és mantenir-ho.

Al tema que comentes, jo em queixava de l'abandonament i els participants coincidien en la caiguda de la moda pels portals.

Respecte a la inserció massiva als articles, coincideixo amb tu, si bé recordem que, quan estaven de moda els portals, s'acostumava a vincular articles a un (únic) portal.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Cap problema en què la gent creï portals, fins i tot si no els mantenen.

Al tema que he enllaçat hi ha una intervenció de Pau Colominas que parla exactament d'això: . Ja som tres que no ens agraden aquestes insercions massives.

Peprovira (Discussiócontribucions)

Cap problema, doncs quan tingui una estona trec els enllaços i tot quedarà com estava. Perdoneu si he creat quelcom rònec i desfasat, però m'ha semblat que les versions anglesa, castellana i francesa del portal que he creat estaven prou treballades i era una pena que en català no el tinguéssim.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Almanco per la meva part, el problema no és la creació del portal. El problema és la seva excessiva publicitació.

Peprovira (Discussiócontribucions)

Tens raó, potser m'he passat en la campanya de màrqueting... Hi posarem remei.

Yuanga (Discussiócontribucions)

Suposo que és semblant a altres casos com el de l'article de Joan Carles Navarro, que enllaça a un viquiprojecte que no s'actualitza des del 2013. Si és així, tenim feina...

Paucabot (Discussiócontribucions)

Feina, n'hi ha molta i no l'acabarem. Jo el que mirava d'evitar és que n'hi hagués una més ...

Peprovira (Discussiócontribucions)

Per la part que m'afecta, ja no hi ha cap article que enllaci amb Portal:Motociclisme

Paputx (Discussiócontribucions)

He vist que a la Viquipèdia anglesa esmenten els portals a la pàgina de discussió. Per exemple gamba de palamós

Resposta a «Enllaços a portals»

Les burilles, són bones o dolentes?

36
Resum per Paucabot

Problemes amb les traduccions automàtiques sense revisar.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Bones, no se si és aquí on puc comentar això, però ahir per primera vegada vaig veure un article on al acabar posava: "Aquest article [...] és una burilla. Et Pot ajudar Viquipèdia per expandir-lo." @Joutbis: Va donar-me la idea (ja que compartiem, crec, el mateix enuig). Avui n'he vist un altre. Resulta, per als que no ho sàpiguen, que aquests articles són els que han estat traduïts mitjançant un programa. Desconec el programa però sabia que existia. El que vull exposar és que avui he llegit un article d'aquests (abans d'ésser editat per mi) i era incomprensible, il•legible... He hagut de fer un esforç per saber que volia dir, i poder millorar-ho, tot i així s'ha quedat en mitja burilla l'article. Com van dir alguns, estic d'acord que existeixi el programa si se'n fa un bon ús, però això a vegades és excessiu (de malament). Demano que si els usuaris realitzen traduccions i volen fer-ho ràpid i volen usar aquest programa; que d'acord, ho facin Però els demano siusplau que revisin el contingut perquè realment hi ha de lamentables... No és una queixa, ni vull senyalar a ningú; tant sols demano una mica d'atenció, ja que això no és qüestió de retallar i enganxar en un programa per a que faci la feina. Crec que lo bo d'aquest lloc és l'aportació (en la redacció) feta per usuaris i no tant per màquines (aquestes s'haurien de limitar per petits errors, no per crear articles; i en el segon cas si es volgués fer així, crec que haurien de ser més una ajuda que (com ara) un perjudici... A vegades potser és més ràpid traduir-ho i corregir-ho que traduir-ho i deixar-ho (ja que en aquest últim cas, fas que la comunitat viquipedista, hagi de treballar per doble, coses que només amb 5 minuts més es podrien millorar pel propi autor)...

Vriullop (Discussiócontribucions)

Les burilles que trobis marca-les amb {{millorar traducció}}. Si són infumables, caldrà esborrar-les. L'usuari que vagi llençant burilles caldrà avisar-lo.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Sí, ja ho faig. El procés me'l conec massa bé. La idea d'aquest tema és més de conscienciació que de dubte procedimental.

Paucabot (Discussiócontribucions)

L'eina és aquesta: Special:ContentTranslation.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Ara mateix tenim 11 articles que són una burilla.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Sincerament em desmoralitza llegir alguns... Però crec que hauriem de fer quelcom més al respecte, a part de col·locar les plantilles i de tenir el purgatori (ja que pel que veig hi ha articles des de 2013 que no s'han millorat per l'autor) i han estat deixats en l'oblit...

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

La burilla i la mala traducció de l'article no estan relacionades. Burilla és una inadequada accepció de stub (anglès) i hauria de ser "esborrany". Que la resta de l'article sigui un nyap és cosa de l'editor que no ha fet de revisor i això passa en els burilles i en els llargs.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Entenc el que vols dir. Crec que s'empra burilla en aquests casos com a "mot irònic" degut a les males traduccions. Tens raó en el fet de que "passa en els burilles i en els llargs", però hi ha una diferència. Tots els marcats com burilla (és a dir, traduïts literalment, ja sigui mitjançant programes), estan fets un "nyap" com bé has dit. A diferència dels altres (que hi ha de les dos bandes, bons i molt bons articles i d'altres que arriben al "quasi burilles"), crec jo. Per tant és més fàcil plantejar que amb els "traducció literal" (burilles) se'n faci alguna cosa al respecte, mentre que la resta (que també n'hi a de mals articles), ja aniran rebent atenció, o si són tant immenjables com els burilla, ja seran marcats com a tal o com a MR. El que jo proposava va més enllà. Volia fer una demanda, en concret pels articles burilla o MR, per a trobar alguna solució, ja que hi ha un llarg llistat que ha quedat allà, i crec que és quelcom del que s’ha de parlar.

Joutbis (Discussiócontribucions)

La meva opinió ja l'he dita uns quants cops. L'eina aquesta hauria d'estar limitada, o directament treure-la. Si saps l'idioma, no et fa falta; i si no el saps, val més que no tradueixis. Fins i tot a usuaris experimentats els he vist articles revisats que estan bé, però on s'hi ha colat un "Furgoneta" en comptes de la partícula "Van" abans del cognom.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Metralleta95 Com ja va passar en una altra discussió, fer alguna acció amb traduccions literals sense revisar és un discussió tant honorable com a cíclica. Fins i tot varem patir un usuari que s'havia inventat un traductor que generava una cosa pitjor que nyaps, però com que a ell l'interessava el seu software i no els resultats que generava, s'entestava a dir que els productes defectuosos del seu giny ja ho arreglarien "els que els hi agrada fer correccions", ja que ell estava centrat en millorar els seu invent. Va generar milers d'articles. Se li van esborrar alguns, varem dedicar moltíssimes hores a discutir sobre la diferència entre treball cooperatiu i l'incivisme de repercussió comunitària, varem fer reunions presencials i va ser motiu de bronca a les viquitrobades perquè deia que li teníem mania i no compreníem la gran aportació que feia a la VP.

En resum: Si, s'ha de fer alguna cosa: conscienciar, conscienciar i conscienciar. Qui ha fet això no és conscient de les prioritats. Si després d'explicar-li (si cal reiteradament) continua, acabarà per avorrir-se quan vegi que el grup "no entén" la seva sabia actuació i marxarà perquè "ens considerarà uns immobilistes" que no comprenem la seva peculiar forma de veure la vida en societat. Esforçar-se en regular el sentit comú, s'ha demostrat una feina estèril a la VP, perquè qui no té respecte per la feina dels altres, qui no entengui que qualsevol aportació ha de ser per millorar la VP abans que per fer-la grossa, acostuma a coincidir amb algú que no li agrada complir les normes. Per tant, no cal dedicar esforços a discutir-les ni a escriure-les.

Disculpa el rotllo, si la teva proposta no anava per aquí.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Coincideixo amb aquesta visió, és i serà una cosa cíclica que no s'arreglarà amb limitacions tècniques sinó intentant que els usuaris implicats en els nyaps els arreglin o deixin de produir-ne

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

@Amadalvarez Bé, s'agraeix una reflexió experimentada en el tema d'aquesta discussió cíclica com tu dius. Jo porto poc temps aquí, així que per a mi és nou, però ja veig que és un tema monóton en el temps. Si ho he entès bé, comparteixo la teva opinió de "qui no té respecte per la feina dels altres, qui no entengui que qualsevol aportació ha de ser per millorar la VP abans que per fer-la grossa". Hauriem de limitar les edicions "nyap" que pujen la grandària però fan baixar la qualitat. I veig que, si no m'equivoco, veus única l'opció de conscienciar però cap més. Jo, nou que sóc, i suposo que amb esperances, de moment, volia trobar una forma (no se com, per això he obert aquest tema), de combatre aquestes edicions "frustrants"... Salut.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Metralleta95 Potser he exagerat i ha semblat que conscienciar és la única opció que hi veig. Ho diré al revès, crec poc en les regulacions per aconseguir-ho. Penso que l'avís, la pedagogia mostrant que el que tu no fas ho fem la resta, la difusió de bones pràctiques per la via de l'acció directa, etc. aplicats ''ad nauseam'' si cal, converteix de forma immediata als que s'havien equivocat accidentalment, al cap d'un temps als que ho feien malament però pensaven que era un estil personal fruit de la llibertat inalienable de l'ésser humà, i autoexpulsa els iconoclastes que els hi és igual embrutar la VP que el carrer perquè la seva consideració de l'espai públic o del bé comú està subordinada a uns valors antisocials egocèntrics. Sé que em direu somiatruites però aquests dies que estem treballant sobre Llull, és la diferència entre la visió franciscana i la dominica de convertir infidels: per la demostració de les virtuts d'allò en que creus o per la imposició d'unes regles que algú va escriure, ves a saber qui i ves a saber perquè.

Alguns comentaris d'aquest fil estan contra l'eina (prohibim l'alcohol perquè hi ha borratxos que maten innocents), altres donen pistes de com localitzar les males praxis (on hi hagi burilles, referencias,..), altres suggereixen anticipar-se al problema i fer que les eines no permetin el seu mal ús. Ara ja saps quines m'agraden més.

Joutbis (Discussiócontribucions)

És una mica com els arguments de l'NRA als Estats Units: "guns don't kill, people do". Home, doncs sí, cal conscienciar la gent, però si limitéssim una mica les armes i no les venguéssim al primer que passa pel supermercat, potser no hi hauria tantes morts violentes.

Evidentment, sempre hi haurà motivats que faran copy-paste del Google translator, però com a mínim no els ho facilitem.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Joutbis No et falta raó, però l'exemple no és el millor, ja que als USA no es mata per poca regulació, sinó per una priorització diferent dels valors. En tot cas, i per no apartar-nos del tema, no estic dient d'anar amb el lliri a la mà. Les mesures de tipus policials (reversió, bloqueig, esborrat immediat, etc.) han d'existir. No és pot permetre que sigui la selva perquè uns pacifistes estan mirant de negociar amb algú que ha perdut el senderi. Les normes mínimes de quins són els nostres valors han d'estar clares per a què ningú és pensi que ha entrat en un xiquipark, però regular, lo mínim de lo mínim. La meva visió crítica des de dins d'una administració és que cada cop que hom regula el sentit comú en favor d'una situació, se'n perjudica -com a mínim- una altra. Això més d'hora que tard, provoca una nova regulació per a corregir i al poc tens un garbuix legislatiu que ningú entén però tothom mira de trobar la seva interpretació de la fissura. Terreny adobat pels buròcrates.

Voldria pensar que viure en un món de valors és millor que viure en un món de normes, i que, aquí, som capaços d'aconseguir-ho.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Jo no ho veig com una prohibició. Simplement, reconèixer que l'eina és molt defectuosa, i no utilitzar-la en producció. Perquè, en el millor dels casos, quan l'usuari és responsable i repassa la traducció:

  • li suposarà una feinada pràcticament equivalent a haver-ho traduït a l'antiga.
  • és molt fàcil que la llengua no sigui genuïna: calcs, desaparició dels pronoms febles, ...
  • de vegades s'hi cola alguna animalada del tipus "New York Estafis", "Furgoneta Morrison", o "break-dansi"

I aquests casos són molt més complicats d'arreglar. Un d'aquests sense repassar, l'usuarifiques i s'ha acabat, però en els altres, la usuarificació no està justificada, i perduren. I la qualitat de la llengua a la Viquipèdia continua baixant i baixant...

ESM (Discussiócontribucions)

Només un incís: em sembla recordar que el content translator t'avisa (i diria que no et deixa) publicar traduccions 100% automàtiques; requereix una part (no sé fins a quin punt) d'activitat humana per —en teoria— evitar això. No es podria intentar dificultar una mica la creació "alegre" d'articles per aquesta banda?

Townie (Discussiócontribucions)

Ho acabo de provar. T'avisa que estàs fent una bajanada, però no t'atura. He agafat un article de la Viquipèdia en urdú i l'he burillat (?), aquest n'és el resultat.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Tant sols puc afegir: jajajajajaj; de veritat, és el 'millor text' que he llegit... Eus ací el mal que pot fer el programa. (encara ric)...

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Ondia @Townie, boníssim. Observo que està obsessionat en no traduir "referències" tant se val l'idioma en que estigui escrit. En aquest cas no s'ha atrevit ni a canviar l'alfabet. Bé, suposo que ho revisaràs i corregiràs, oi ?.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Qualcú hauria d'obrir un bug a Phabricator indicant això de l'encapçalament de les referències (si és que no existeix ja, jo no l'he trobat).

Paucabot (Discussiócontribucions)

Un dels defectes que solen tenir aquestes traduccions automàtiques és que, no sé perquè, de vegades no tradueixen l'encapçalament de la secció de referències: 277 "Referencias". El problema en aquests 277 articles és que deuen tenir més errades: si el creador no ha vist un encapçalament no traduït, segurament la resta tampoc no deu estar revisat gaire a fons ...

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si qualcú vol fer pràctiques de mediació, podria mirar de parlar amb ChandraHelsinky, que fa articles d'actrius porno en sis o set minuts. Les traduccions automàtiques, evidentment, deixen molt que desitjar: Krissy Lynn va anar vestida de Caperucita vermella i de Blancanieves , Taylor Hayes va fitxar pel grup Viviu i Jessica Drake va començar fent fotografies per la revesteixi Playboy.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Per cert, que de revesteixi en tenim bastants: .

Joutbis (Discussiócontribucions)

He, n'hi ha una que és la "revesteixi de la Faculteu de medicina". Curiosament, no hi ha cap "revesteixi Estafi", el dec haver corregit. Amb aquests sempre tinc dubtes: els puc arreglar amb el bot ràpid, però llavors perdem el detector d'"article bunyol".

Paucabot (Discussiócontribucions)

Sí, jo també ho havia pensat. En tot cas, quan qualcú corregeixi burilles, furgonetes, estafis o revesteixis, que no s'oblidi de revisar-los completament o bé de deixar la plantilla {{MT}}.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Llavors no ho podré fer amb el bot. Perquè he vist articles on l'únic problema era una "furgoneta" fora de lloc.

Paucabot (Discussiócontribucions)

De la tongada d'actors porno d'aquesta matinada de ChandraHelsinky, destacar que Aria Giovanni va treballar de mesera (feina per mesos?) i Lauren Phoenix va fer striptease als afores de Torontó i la seva primera escena fou Habiti Dirty Debutants (More Dirty Debutants).

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Mirant la seva pàg. discussió, sembla irreductible i és prolífic (27.750 edicions). Crec que s'hauria de negociar un pla model Capdevila. O revisa o passen a pàgs. d'usuari. Quan tingui una estoneta m'hi penso una proposta a fer-li.

Townie (Discussiócontribucions)

Els L.A. Guns tenen una gran cançó, es veu, anomenada 'One Habiti Reason'. Un projecte es diu 'Not a Penny Habiti, Not a Penny Less'. L'Antonio Habito era un pintor. Un llibre es diu 'The Habiti I Owe You' i en Thomas Habiti fou un jurista. Amb un simple cop d'ull són cagades que es rectifiquen, si es fa una revisió de l'article.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Cercau "habiti" (n'hi ha qualcuns de legítims)

Joutbis (Discussiócontribucions)

Puc passar el bot en un moment, i canviar només els que s'han de canviar. De destrossa no en faré, però perdem la referència d'articles mal traduïts. Jo ho faria, si no ens hi morirem.

Paucabot (Discussiócontribucions)

El que seria important seria documentar aquests errors de traducció per tal de millorar la detecció d'articles en estat lamentable. Ho feim a Viquipèdia:Traduccions/Errors comuns?

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Entenc que a la pàgina de Content Translator només arreglen errors de l'eina, però no errors del traductor, oi?.

Ho dic perquè la "no traducció" de "referències" és clar que és de l'eina, però revesteix, mesera o furgoneta són del traductor (per cert, molt superat pel mateix google translator)

Val la pena que ho reportem ?

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Hi ha feinada pel que veig. I els dubtes, de si arreglar tots els articles mal traduïts o deixar-los per no perdre la referència d'aquests casos; si ho entès bé. Crec, personalment que hauríem de posar-nos més estrictes. És a dir, les petites mal traduccions arreglar-les, vaja. Si l'article es pot salvar. Però si un article d'aquest és insalvable, canviar-lo directament a una pàgina d'usuari. O proposar d'esborrar. Això no és un lloc per fer un article en 30 segons amb un copy peast. Crec que els articles han de tenir un treball darrere, cerca de fonts i redacció. Tot i que qualsevol, o almenys jo, certs cops haurem agafat material d'altres wiquis, però traduint amb dedicació darrere (manualment) i revisant les fonts... (Intercanvi d'info d'altres wikis) però el copy peast and translate és molt "semat" perdoneu el mot col·loquial. Així que la meva proposta és aquesta. Ser estrictes, però si es pot salvar, intentar-ho per millorar la "qualitat" i que la gent que pugui consultar aquests articles no es trobi amb "habitis", "furgonetes" i altres "burilles". PD: si a més d’això es pot enviar un avís o modificar l'eina (ja que de ben segur que no la podem abolir, ja que l'ús correcte segur que tampoc està tant malament (si hi ha llegida i elaboració prèvia)), doncs enviem-lo a veure que en podem treure de benefici. Salut!

Paucabot (Discussiócontribucions)

Els articles que ja s'han hagut de moure a l'espai d'usuari, majoritàriament per problemes de traducció són a Categoria:Articles traslladats a l'espai d'usuari. Es pot veure quins usuaris són els més donats a fer traduccions-burilla.

Resum per Paucabot

Articles de dones.

E4024 (Discussiócontribucions)

Estoy tratando de contribuir lo que puedo, en el area de les dones turques. També falten moltes dones d'Azerbaidjan. Com per exemple l'escriptora notable Nigar Rafibeyli. Hi ha en anglés el seu article, si qualcun vol traduir.

Paucabot (Discussiócontribucions)

SI voleu col·laborar en augmentar el % de dones a la Viquipèdia, aquí teniu una llista de les 230 dones de l'àmbit catalanoparlant que tenen en castellà però no tenim en català.

Llista estàtica però en format wiki: Usuari:Paucabot/Dones.

Barcelona (Discussiócontribucions)

@Kippelboy @Tiputini, podria incorporar-se a propers projectes Viquidones, com ho veieu?

Paucabot (Discussiócontribucions)

N'hi ha 85 més que tenen article en anglès i que no en tenen ni en català ni en castellà.

E4024 (Discussiócontribucions)

Renata Tarragó Fàbregas ja esta fet.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Sí, n'hi ha dos més que també. Sortien a la llista perquè no estaven enllaçats correctament a Wikidata. Potser en trobarem més, de casos d'aquests.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si n'heu de traduir qualcun, mirau de triar aquells que estiguin més ben referenciats i, sobretot, que no presentin dubtes sobre la seva admissibilitat. Jo acab de traduir Pilar Bonet Cardona.

E4024 (Discussiócontribucions)

A que idioma deberia traducir? Primero el catanyol, i després rogar a Metralleta, Darth, Castellbo i altres per a que me corrigessin? (Se entiende? :)

E4024 (Discussiócontribucions)

es:Ana María Álvarez de Toledo Portugal no té ni una referencia ni una font, per exemple.

Wikidata descriptions

17
Resum per Paucabot

Les descripcions de Wikidata ara apareixen a les cerques.

Melamrawy (WMF) (Discussiócontribucions)

Hola a tots! One more time, with my messages that has only one scentence in Catalan :).

So, right now on our mobile devices, while searching we can see Wikidata descriptions underneath the items we search. We would like to extend the same browsing experimence into desktop, so that while you type in the search box, you can view Wikidata descriptions underneath. We are targeting some Wikipedias to be the first to apply it in stable (not beta) mode. We would like Catalan Wikipedia to be one of our first Wikipedias to apply it after two weeks from now. Let me know how does that sound. Thanks :)

Vriullop (Discussiócontribucions)

Thanks, Melamrawy, let me explain it my way :-)

En la versió per a mòbils, quan es fa una cerca s'inclou la descripció de Wikidata en els resultats. Es pot veure en la captura enllaçada més amunt o directament a https://ca.m.wikipedia.org poseu per exemple "Joan".

Estan pensant estendre-ho a la versió escriptori en la llista que surt sota la caixa de cerca mentre s'escriu. Proposen la Viquipèdia en català com una de les primeres en implantar-ho d'aquí a 15 dies. A mi em sembla perfecte.

Davidpar (Discussiócontribucions)

Endavant!

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

I tant.

Unapersona (Discussiócontribucions)

No sabia que existís aquesta funció. Molt útil!

Medol (Discussiócontribucions)

Fantàstic

Paucabot (Discussiócontribucions)

També d'acord. Això vol dir que hauríem de mirar d'augmentar el nombre d'ítems de Wikidata que tenen descripció. Si voleu fer-hi feina ...

Paucabot (Discussiócontribucions)

En realitat, no crec que sigui prioritari posar descripcions a tots els ítems de Wikidata. Jo miraria de començar pels centenars de milers d'ítems dels quals tenim article en català però que no tenen descripció a Wikidata. He intentat fer la consulta per obtenir la llista però no l'he sabuda fer. Si qualcú sap SPARQL ...

FranSisPac (Discussiócontribucions)

No és una variant del que deia en @Kippelboy a Tema:T3t0epvevop2x2j0?

Paucabot (Discussiócontribucions)

No, no és cap d'aquestes. La consulta limitada a 10 000 ítems és aquesta. La consulta de tots, peta.

ESM (Discussiócontribucions)

Endavant. I molt d'acord amb el Pau. Torno a insistir que estaria molt bé que els més hardcore provéssiu el giny que mostra dades de wikidata entre el títol i el text de cada article, per detectar i afinar de manera relativament senzilla ítems que tenim a VP sense descripció (i a vegades sense àlias) a WD.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Preferències → Ginys → Interfície → WikidataInfo

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Hi @Melamrawy (WMF) it seems that community supports the proposal! :-)

Melamrawy (WMF) (Discussiócontribucions)

Yes, it looks like it :D Thanks @Kippelboy, it shall be available within 10days.

Paucabot (Discussiócontribucions)

No sé si hi ha una manera senzilla de fer un recompte dels ítems de :ca que tenen descripció i dels que no en tenen. He fet una aproximació centrant-me a la categoria:Palmesans. Dels aproximadament 800 articles, 600 no tenien descripció. Extrapolant vol dir que devem tenir uns 380 000 articles sense descripció. Sort que, si no tenim la descripció, simplement no apareixerà res en aquell camp ...

Manlleus (Discussiócontribucions)

Sembla una feina titànica, però els bots podrien fer descripcions automàtiques si els articles són una sèrie semblant o en categoria.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si qualcú s'anima, d:Wikidata:Creating a bot.

Articles sense ítem a Wikidata

3
Resum per Paucabot

Proposta de feina.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Ara mateix tenim 1353 articles que no tenen ítem a Wikidata. Podeu mirar d'enllaçar-los a l'ítem corresponent utilitzant Duplicity o, si el concepte no hi és, podeu crear molts ítems de cop ràpidament utilitzant Petscan.

Les estadístiques.

Paucabot (Discussiócontribucions)
Paucabot (Discussiócontribucions)

Tots els elements que tenim sense enllaçar a Wikidata: Especial:UnconnectedPages (només mostra els 10 000 primers).