Viquipèdia:La taverna/Propostes

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Modifica la descripció
Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL

II Congreso Internacional de Escritores para la Defensa de la Cultura

1
HombreDHojalata (discussiócontribucions)

Perdón, no hablo catalán.

Quizás sea de vuestro interés, para traerlo a la Wikipedia en catalán, el siguiente artículo: d:Q29982153, que, modestamente, he iniciado en es.Wiki y gl.Wiki.

Un saludo y a seguir. ~~~~

Resposta a «II Congreso Internacional de Escritores para la Defensa de la Cultura»

Prioritats per a millorar la cita dels recursos del CSUC

5
Toniher (discussiócontribucions)

Hola gent,

estic treballant amb la gent CSUC per facilitar la inclusió de cites dels seus recursos.

Estem molt a prop de tenir el http://tdx.cat funcionant de forma plenament correcta i la qüestió seria afegir altres recursos progressivament.

Els repositoris que mantenen pendents d'incloure:

Ens preguntàvem quin serien els següents de més interès. Segons el meu punt de vista, potser el RACO... Quins altres creieu o quin altre a continuació en comptes del RACO?

Gràcies!

Kippelboy (discussiócontribucions)

Per part meva, m'agradaria el següent ordre de prioritat: RACO, CALAIX, PADICAT, RECERCAT, FILMOTECA.... et al. També es podria fer una cerca a "especial:cercador d'enllaços externs" per veure quins són els repositoris més utilitzats a Viquipèdia i jerarquitzar segons resultats

Amadalvarez (discussiócontribucions)

+1

ESM (discussiócontribucions)

Sensacional! Jo també aposto per començar pel RACO i continuar pel CALAIX. Els repositoris oberts de les diferents universitats entenc que ja funcionen, oi? O no estan dins l'abast d'aquesta iniciativa?

Toniher (discussiócontribucions)

Això és només del CSUC que han estat molt col·laboratius i podem estar molt agraïts i ells mateixos han creat els diferents 'translators' https://www.mediawiki.org/wiki/Citoid/Creating_Zotero_translators.

Pel que fa a les universitats, doncs caldria intentar que facin el mateix que està fent el CSUC (IDEAL) o en defecte fer-ho una 3a part (com pot ser algú de la nostra comunitat).

En tot cas, perquè tot el que s'ha fet amb Zotero passi a la Viquipèdia, cal fer arribar el fitxer que és a Tesis Doctorals en Xarxa.js de https://github.com/zotero/translators a https://github.com/wikimedia/mediawiki-services-zotero-translators En els propers dies miraré això...

Resposta a «Prioritats per a millorar la cita dels recursos del CSUC»

Debat sobre l'entramat de categories Terrorisme

8
KRLS (discussiócontribucions)

M'agradaria abordar entre tots l'arbre de categoria que pengen de Categoria:Terrorisme. És un terme que els que porteu un temps per aquesta casa sabreu que s'ha parlat en diferents fils, discussions d'articles i categories, i que el consens més estès a ca.wiki és evitar aquest qualificatiu en la definició d'organitzacions armes o activistes pel seu caràcter subjectiu; sempre sense invisibilitzar les fonts que els qualifiquen així. No tinc clar si obrir un debat més genèric sobre la conveniència de l'existència d'aquesta categoria genèric o centrar-nos en casos particulars. Personalment començaria amb casos específics i aniria canviant si hi ha suficients veus disposades a parlar-ne.

Actualment, hi ha com dos criteris de categorització sobre les persones vinculades a organitzacions armades: Categoria:Terroristes (6 maig 2016‎) i Categoria:Activistes d'organitzacions armades (5 abril 2013). Personalment, crec que la 2a és un terme més neutre i segueix l'esperit anterior però no veig clar el criteri d'inclusió i si hauria de penjar de terrorisme.

Ara us toca a vosaltres.

Kippelboy (discussiócontribucions)

Veient el poc acord que genera la mateixa definició del terme terrorisme (llegiu l'article) jo optaria més per la segona opció.

Barcelona (discussiócontribucions)

També penso que és més neutre, després als articles ja es dirà que X considera que el grup Y és terrorista mentre que Z considera que no ho és. Demanaria esborrar "terroristes" com a categoria, deixant "terrorisme" per als conceptes

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord que Categoria:terroristes és una classificació gens objectiva que, si la mantenim, es pot convertir en una font de problemes. Això sí, segons jo ho veig, Categoria:terrorisme tendria exactament els mateixos problemes.

Per a la categoria de les organitzacions, podríem agafar com a referència Llista d'organitzacions terroristes segons la Unió Europea (Categoria:Organitzacions terroristes segons la Unió Europea) i Llista d'Organitzacions Terroristes Estrangeres del Departament d'Estat dels EUA (Categoria:Organitzacions terroristes segons el Departament d'Estat dels EUA).

Paucabot (discussiócontribucions)

Antecedents:

Barcelona (discussiócontribucions)

Jo posaria totes a organitzacions armades, podem usar aquestes llistes com a referències internes, no calen a categories, porten problemes i la informació ja apareix en aquests articles que esmentes

KRLS (discussiócontribucions)

Jo puc veure vàlid la categorització que proposa en Pau per a les organitzacions (criteri d'inclusió clar), però em sembla supèrflua si ja disposem de Categoria:Organitzacions armades. Ho dic perquè si aprovem aquest sistema superflu també s'obre la porta a crear Categoria:Terroristes segons el Departament d'Estat dels EUA, encara que ja tenim Categoria:Activistes d'organitzacions armades. Està clar que els sistemes de categorització superflus són vàlids, però tractant-se d'un tema tant sensible no el forçaria.

Kippelboy (discussiócontribucions)

D'acord a mantenir el model el més neutre possible.

Resposta a «Debat sobre l'entramat de categories Terrorisme»
Paputx (discussiócontribucions)

Fa temps que em volta pel cap una idea i no se si és factible o si ja existeix.

Les tasques de manteniment i revisar els canvis recents són molt necessàries però hi ha pocs voluntaris que ho facin. Jo mateix a vegades ho faig però molt esporàdicament. Per tal de potenciar aquestes tasques podria ser interessant que quedessin reflectides. Per exemple, que jo conegui no hi ha cap llistat de vegades que un viquepedista ha "marcat com a supervisa" una pàgina, o bé ha revertit edicions, o ha ajudat un novell, ...

En el seu moment a mi, i sobretot al meu ego, m'agradava visitar la llista de viquipediestes per nombre d'edicions. Potser es podria fer quelcom així, ja sigui per potenciar aquestes tasques o bé reconèixer als usuaris que excel·leixen en aquest camp. Quan fas un article de qualitat, aquest rep un distintiu. Quan corregeixes a vegades t'emportes males paraules.

Reconec que la satisfacció personal d'una tasca ben feta no necessita cap empenta ni reconeixement. Però a vegades pot ajudar. Que en penseu?

Pau Colominas (discussiócontribucions)

I tant que existeixen aquestes dades! Potser no en una llista "general", però podeu veure aquí que jo he patrullat més de 22.600 edicions i podeu veure aquí quines són, clicant a "Mostra el registre de patrulla".

De tota manera, a favor de fer que un bot creï la llista de viquipedistes per nombre d'edicions patrullades si serveix per activar la tasca.

Barcelona (discussiócontribucions)

Si la gent vol "competir" per patrullar més i això incentiva, sens dubte a favor

Paputx (discussiócontribucions)

@Coet, @Gerardduenas seria molt complicat adaptar Cobainbot per fer-ho?

Gerardduenas (discussiócontribucions)

M'agrada la idea i trobo que podria funcionar. Malauradament ni en Coet ni jo disposem del temps per programar. Si trobo el moment ho intentaré fer, però vaig bastant liat últimament :)

Coet (discussiócontribucions)

M'ho puc mirar a l'estiu.

Manlleus (discussiócontribucions)

jo també faig una mica de manteniment de tan en tan, però si es vol incentivar aquests tipus d'edicions tenint un rànquing de patrulladors per edicions crec que seria insuficient, clar que s'hauria de reformular ja que el paper que fa cada usuari a la Viquipèdia pot ser diferent i igual de reconeixement.

Resposta a «Com potenciar les tasques de manteniment»
Paucabot (discussiócontribucions)

Ho pos aquí perquè crec que és un tema potencialment sensible. Ara mateix tenim centenars de colors diferents a les infotaules i potser estaria bé estandarditzar-ho. N'estam parlant a Plantilla Discussió:Colors infotaules. La vostra opinió serà benvinguda. Gràcies.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Amics i amigues de les Infotaules. No sé si penseu que els colors que tenen no us agraden i no us atrevíeu a dir-ho per no generar-me una desil·lusió. Doncs, heu de saber que altres companys ho han estat discutint (no massa apassionadament, tot s'ha de dir) i, a falta de millors propostes, tirarem endavant amb la proposta que trobareu aquí, de la qual @Townie en té la paternitat.

No puc dir que "no podeu opinar i ja està tot dit", però comprendreu que després de 24 dies des que el @Paucabot ho va avisar, entenem que el "silenci administratiu" ens empodera a fer el canvi.

Aquesta nit comença el canvi. Si algun come later vol dir la seva, té 3 hores per fer-ho.

Gràcies

Barcelona (discussiócontribucions)

hehe, massa tard;) feu doncs, tot i que hi ha alguna incongruència (els temes similars haurien de tenir una paleta de colors similar) Però no ho trobo clau

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Barcelona Proposa, no et tallis. El nucli de les discussions no ha estat el matís del pantone, sinó la quantitat i tipologia de les agrupacions. Ajustar colors no crec que generi una crisi

Sempre tindrem fronteres discutibles. Per exemple: discogràfica, és cultura o organització ?. Esports (no bios ni estadis) és cultura ? Un grup musical, és cultura?. Jo penso que sí, però un cantant és biografia. No ho dic per polemitzar, sinó per invocar la tolerància.

Barcelona (discussiócontribucions)

Fet doncs

Paucabot (discussiócontribucions)

A part dels colors de les infotaules, un altre tema potencialment sensible és si les etiquetes de les infotaules han de dur color o no. He obert un fil per mirar d'unificar-ho a Tema:Tnusnvvcoc6y4mqg. Ajudau-nos a decidir-ho! Gràcies.

Ignasi (discussiócontribucions)

Hola.

Ho volia comentar fa uns dies, això. Em vaig adonar que a les taules de líders religiosos el color s'ha unificat.

Potser era una collonada, però en aquest cas, els canvis de color anaven bé per diferenciar els rangs (groc pels papes, vermell pels cardenals i morat pels bisbes).

A les altres viquipèdies segueixen fent servir els canvis de colors.

Salut i gràcies!

Barcelona (discussiócontribucions)

Vam optar per simplificar perquè el rang s'indica ja amb el text però es pot parlar

Resposta a «Colors de les infotaules»
FranSisPac (discussiócontribucions)

No sé si es donen casos similars i quin en seria el millor tractament, però acabo de detectar la creació, per part d'un usuari anònim, de Llista de guardonats amb la Creu de Sant Jordi, pàgina que, tot i que cal reconèixer l'esforç fet per l'autor, no deixa de ser la versió en format taula de Llista de Creus de Sant Jordi, amb l'afegit d'una quantificació de persones / entitats per any.

Tenint en compte els problemes de manteniment que això pot generar (de fet durant una estona he cregut erròniament que havia de traslladar-hi la correcció d'una edició del mateix autor a l'article "original"), es podria incorporar aquesta situació de duplicitat de continguts als criteris de supressió o a una variant de "fusió" d'articles?

Pensant-ho bé, en aquest cas potser el nou article hauria de substituir l'anterior. El que no veig clar és la coexistència de tots dos.

Paucabot (discussiócontribucions)

I encara una tercera opció: potser estaria bé migrar tota la informació a Wikidata i fer llistes automàtiques com Usuari:Paucabot/Muntanyes.

Jarashi (discussiócontribucions)

Totalment d'acord amb en @Paucabot, però en algun lloc s'hauria de documentar bé com crear aquestes llistes i aquestes taules, perquè no és evident per molts usuaris (entre els quals m'incloc).

Paucabot (discussiócontribucions)

De moment, el millor que tenim és Plantilla:Wikidata list/ús.

Jarashi (discussiócontribucions)

Sí, aquí s'explica com muntar la cerca, però encara no he trobat com presentar els resultats...

(perdó per l'offtopic)

Paucabot (discussiócontribucions)

Tu només has de posar la consulta. Un bot actualitza els resultats de la consulta quan hi ha canvis. Fixa't en el codi i en l'historial de Usuari:Paucabot/Muntanyes.

Jarashi (discussiócontribucions)

Sí, sí. No m'he explicat bé. Volia dir si hi ha possibilitats d'intervenir en com es mostren els resultats de la taula, per fer-la més personalitzada o que les dates es mostrin en el nostre estil...

Paucabot (discussiócontribucions)

Això ja no ho sé. He vist que als interwikis no hi ha molta més informació. Exactament, què vols fer?

Paucabot (discussiócontribucions)

@Jarashi: Potser et serveixi això, que va amb això altre.

Jarashi (discussiócontribucions)

@Paucabot: Exacte! Moltes gràcies!

Resposta a «Llistes que "dupliquen" altres llistes»

Últimes destrosses del traductor automàtic

89
Joutbis (discussiócontribucions)

L'última "millora" del refotut traductor automàtic és transformar totes les referències en el text: Error en el títol o la url.«». No hi queda ni rastre de la referència original. Mireu Crisi del PSOE de 2016, però d'exemples n'hi ha a palades.

Tenint en compte que els textos que genera continuen sent tant desastrosos com sempre, si no són pitjors, podem deixar-lo en suspens una temporadeta? En principi, fins que s'arregli el tema de les referències; però si ens descuidem de tornar-lo a engegar un lustre o dos, no seré pas jo qui es queixi.

De veritat, no sé per què fem quinzenes de la qualitat si per l'altra banda permetem engendres com aquest, i no donem a l'abast d'usuarificar-los. No hem de créixer perquè sí, si no garantim un mínim de qualitat.

Yuanga (discussiócontribucions)

+1 a la proposta de congelació.

CarlesMartin (discussiócontribucions)

Totalment a favor. A la nevera. El traductor automàtic pot ser útil en alguns casos, però només si qui el fa servir hi dedica temps després, per repassar frase per frase.

Medol (discussiócontribucions)

I no seria millor arreglar el que no funciona? Segurament s'hi troben en altres Viquipèdies amb això. Mentrestant, d'acord en desactivar-lo.

Joutbis (discussiócontribucions)

El que no funciona, et refereixes al tema de les referències en concret, o a les mancances dels textos que perpetra? Perquè suposo que això de les referències és relativament fàcil de solucionar, em temo. Però el que seria generar un català correcte amb pronoms febles, ho tenim més pelut.

Jo ho aturaria del tot mentre no se solucionin les referències. I després l'obriria només per als usuaris que han demostrat que en saben fer un ús responsable (que es poden comptar amb els dits d'una mà, i encara me'n sobren).

Medol (discussiócontribucions)

És una ajuda, mai serà totalment automàtic ni perfecte, sempre caldrà una revisió. Ara mateix és un niu de problemes, però arreglant les referències i les plantilles facilitaria la feina, em sembla.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Com ja he manifestat en diverses ocasions, el traductor automàtic em sembla una catàstrofe per la Viquipèdia. La tira d'usuaris tradueixen sense fer la revisió pertinent i després els patrulladors i els correctors no donem a l'abast de dignificar-los.

FranSisPac (discussiócontribucions)

SI algun cop he tingut problemes significatius amb les traduccions des del castellà ha sigut més per les mancances de l'article original que no pas pel traductor (fins i tot en alguna ocasió l'havia de refer tant que he preferit partir de zero abans de deixar que constés com a "traduït"). Potser parleu d'un problema temporal (el de les referències)? D'acord amb en @Medol: evidentment, és una ajuda, no ho fa tot, i poques vegades es podrà deixar l'article sense una "neteja" posterior, però no crec que això impliqui prescindir-ne. Altra cosa és si s'ha "d'aturar" temporalment per problemes.

Joutbis (discussiócontribucions)

"Tanmateix, l'aliança entre Sánchez i Díaz era curta-va viure. Díaz segons es diu pretès per esdevenir el candidat de PSOE per la 2015 elecció general,"

"Pablo Iglesias de Podemos posat fora de stiff termes a fins i tot considera començar negociacions per una coalició"

"Fonts de partit van indicar l'alt likelihood de Susana Díaz candidacy si Sánchez va fallar en el seu intent a esdevenir Primer ministre"

"Primer ministre llavors suplent Mariano Rajoy i C dirigent Albert Rivera tots dos van suggerir una coalició magnífica entre els seus partits i PSOE"

Vist això, el tema referències és una simple excusa que em va de conya per denunciar el gran desastre que és el traductor, i per demanar que si us plau es concedeixi una treva. Si pot ser indefinida, millor, perquè les referències les arreglaran, però traduir "was short-lived" per "era curta-va viure" fa de més mal solucionar. "laid out stiff terms" seria "va posar condicions exigents", no "posat fora de stiff termes". Això ho considereu ajuda?

No potser que el primer que passa ens endossi material de baixíssima qualitat i no el tornem a veure més. Ens hem de guanyar el prestigi, i així no ho farem mai.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Quan jo parlo d'ajuda em refereixo a la traducció des del castellà (no m'havia imaginat que la pàgina del PSOE es traduïa de l'anglès!). Des de l'anglès i del francès ràpidament vaig descobrir que feien més nosa que servei; quasi estaria d'acord en bloquejar-les o restringir-ne l'ús..

Una altra aportació a l'anecdotari: "siglo VI" > "segle vaig veure".

Unapersona (discussiócontribucions)

Està clar que la traducció anglès-català fa pena, però alguna vegada l'he utilitzat per traduir des del castellà i no va tant malament (potser és així amb tots els idiomes romànic? No l'he provat amb el francès). S'ha de revisar, clar, però a mi m'ha ajudat. No hi ha cap opció per activar només algunes llengües en concret?

Joutbis (discussiócontribucions)

Potser no és tan flagrant, però desenganya't, el resultat és catanyol. Justament perquè són llengües més properes, la interferència és més fàcil; has de corregir menys, però el resultat no és pas més genuí.

CarlesMartin (discussiócontribucions)

El problema de fons no és si tradueix bé d'una llengua en concret. Està clar que del castellà tradueix millor que de l'anglès. Pero la qüestió és que el traductor és només una eina auxiliar, i que després cal sempre repassar tot el text, frase per frase, per evitar que l'estat mexicà de "Quintana Roo" esdevingui "Quintana Rosego" per exemple. Com diu en Joutbis hi ha molts textos fets així per usuaris que acaben de començar, o que passen per aquí només perquè els han dit a classe d'informàtica que han de fer un article, i que apreten el botó de traduir i deixen textos lamentables sense repassar, que només donen feina addicional per fer, a banda de donar una imatge lamentable dels nostres continguts. Potser una possible solució seria no deixar traduir articles directament a l'espai principal, i obligar a fer-los en subpàgines d'usuari, per traslladar-los només si estiguessin polits.

Joutbis (discussiócontribucions)

No oblidem els clàssics "New York Estafis", "Llegeixo Messi", "Furgoneta Morrison" i "The Kids Llauri Alright" ...

La proposta és interessant. La compraria si el pas de l'espai d'usuari al principal el fes forçosament un usuari autopatrullat. Això salvaria els usuaris experts que llegeixen el que publiquen.

Medol (discussiócontribucions)

No em sembla malament aquesta darrera proposta.

CarlesMartin (discussiócontribucions)

Per cert, parlant de Crisi del PSOE de 2016, acabo de posar-hi {{usuarificar}} que és la plantilla que hagués hagut de tenir des del minut 1. La plantilla diu que si no hi ha canvis en una setmana, es mou l'article a l'espai d'usuari. Animo a tothom a fer servir aquesta plantilla en lloc de la {{MT}} per exemple, quan es tracti de casos flagrants de traducció automàtica infumable, com aquest cas.

Arnaugir (discussiócontribucions)

El tema de les referències és veritablement preocupant.

Joutbis (discussiócontribucions)

Doncs què, aturem el traductor? I mentrestant ens pensem en quines condicions el tornem a engegar.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Aquí s'ha plantejat la possibilitat de seguir treballant amb la traducció des de castellà. Es pot aturar la resta? (mai s'ha contestat a l'alternativa d'activar selectivament). Hi ha manera de saber exactament què està passant amb les referències? (algú amb coneixement tècnic hauria de dir quin és l'abast del problema, des de quan i quines perspectives de solució té).

Perdoneu però aquest "aturem el traductor", seguit d'un imprecís "mentrestant", em sembla massa precipitat: ve d'hores quan la funcionalitat de traducció porta força mesos activa? I les contribucions que un té a mig fer? Demanaria una valoració tècnica "serena" de la situació i/o de les novetats / canvis que ens porten a qüestionar-ho ara, amb una avaluació de pros i contres en el temps transcorregut, com a base per a una presa de decisions. Algú la pot proporcionar?

Per cert, qui té la "clau" per aturar / adaptar "la cosa" si es decideix fer-ho?

Joutbis (discussiócontribucions)

Mentre estem aquí fent-la petar, en van apareixent d'aquests:Centre internacional de conferències de Kyoto. Fixa't que el títol està en castellà, i més avall parla de la "locación". Au, ja ho arreglarà algú.

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Joutbis: "touché". Potser he estat un punt egoista per no perdre aquesta "ajuda", que faig servir de tant en tant (diria que com a recurs d'emergència) i en la que tinc emmagatzemades algunes traduccions parcials (que potser mai acabaré, però que m'agradaria recuperar si es decideix tancar l'eina!). Arribat el cas, i si és possible, demanaria ser considerat un d'aquests "usuaris que han demostrat que en saben fer un ús responsable". Poso la meva "nova" posició al final del fil.

Barcelona (discussiócontribucions)

Em sembla que debat sobre aturar traductor és repetit i no crec que es pugui fer ni s'hagi de fer, per anar contra l'esperit wiki (i jo no l'uso). Cal conscienciar la gent i no deixar nyaps, el problema no és de l'eina i si focalitzeu els odis en ella no arreglem res

Joutbis (discussiócontribucions)

Ara no t'entenc. Per a mi, l'esperit wiki és el coneixement lliure, i la col·laboració entre viquipedistes. Que un article no és de ningú, perquè s'ha fet amb l'ajuda de molta gent. Que tothom pot editar perquè ha trobat un error, o perquè li sembla que pot afegir informació. Que alguns viquipedistes seran molt bons tècnicament, d'altres seran molt bons redactant, i d'altres seran molt bons trobant fonts. Quan es produeix aquesta màgia, tens l'article perfecte.

I no entenc que té veure això amb deixar un monstre de 60.000 octets al mig de la viquipèdia, només pel gust de veure que la teva merderada apareix a la primera pàgina de les cerques de Google o perquè és un treball de classe. Quan el punt de partida és aquest, la resta d'usuaris han d'estar molt motivats per millorar-lo. Més que res, perquè la majoria de les frases són incomprensibles, i has d'anar un altre cop a la versió original per veure què redimonis volia dir, i explicar-ho en català de veritat. Per mi, això és el més allunyat de l'esperit wiki que hi pot haver, perquè en comptes de fomentar la col·laboració, l'espanta.

Podria donar exemples d'articles d'aquestes característiques que fa més de quatre anys que estan penjats, i després de les aportacions de molts bots i usuaris, continuen plens de paraules en castellà i frases incomprensibles. I no precisament d'usuaris novells. He vist viquipedistes brillants fent articles penosos si hi ha el bot entremig.

Alguna vegada s'ha dit que això pot animar usuaris nous a entrar en la comunitat de viquipedistes. Jo no ho veig. Precisament si ets novell, el que menys falta et fa és una eina que t'enfronta amb un text enorme en codi wiki. L'empatx està assegurat. I la temptació de ni llegir el que has "escrit" és molt forta.

El traductor és una eina informàtica que no arriba ni de conya al mínim de qualitat exigible. Si l'haguessis pagada, duries l'empresa a judici. Doncs fora.

Seria meravellós que existís un traductor bo que ajudés els usuaris? Sí, però només desitjant-ho no s'aconsegueix. El que tenim ara no serveix, igual que l'AmicalBot no servia. Fan més nosa que servei. Superem-ho tots plegats, i fem una Viquipèdia millor.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Si et faig cas i deixo de focalitzar l'odi en l'eina, començaré a focalitzar-lo en la gent que la fa servir malament. I aquí sí que prendrem mal...

FranSisPac (discussiócontribucions)

Segons apunto en una resposta anterior a n'en @Joutbis, m'he plantejat reconsiderar la meva posició sobre el traductor. He recuperat les traduccions que tenia a mig fer i, quan anava a manifestar-me a favor de l'aturada, he cregut oportú donar un cop d'ull a les estadístiques del Content Translator. Les xifres, fins al moment, són les següents:

- S'han publicat 16.161 articles traduïts al català (alguns poden ser proves) per part de 1.273 traductors.

- 319 traductors han passat 2.205 articles del català al castellà.

- Hi ha hagut unes quantes traduccions del català a altres llengües, com ara, al francès (76 / de 50 traductors), al rus (7 / 5), al portuguès (18 / 12), a l'anglès (76 / 50), a l'armeni (1 / 1), a l'italià (6 / 3), a l'hebreu (4 / 3), i també a l'asturià, al gallec, a l'eusquera, etc.

- Hi ha 879 traduccions al català a mig fer; més de la meitat de l'anglès, un terç del castellà i altres procedents de 23 llengües (per pròpia experiència, aquesta dada pot ser poc significativa i correspondre a moltes traduccions "oblidades").

Hem de suposar que almenys una part de tot plegat haurà tingut un resultat satisfactori.

Per altra banda, dono ple suport a la preocupació per les considerables deficiències de qualitat (no sols "destrosses") que es produeixen. Millorar la qualitat és, potser, el principal motor de les meves edicions.

La meva conclusió és que hem de trobar la millor manera de situar l'ús del Content Translator dins d'un procés controlat (determinats usuaris?, amb certs requisits "atorgables"?,...) sense prescindir-ne totalment. Per tal de fer una proposta concreta: seria factible (tècnicament i "operativament") tenir una llista d'usuaris autoritzats, gestionada pels administradors, en la qual s'entrés per sol·licitud i amb regles preestablertes d'exclusió?

Townie (discussiócontribucions)

D'acord amb la proposta, faig ping a en @Vriullop:.

Vriullop (discussiócontribucions)

No sé a què ve aquest ping. No està en les meves mans ni estic d'acord en cap restricció a l'edició. Les mateixes discussions em sonen a un dejà-vue d'abans de tenir aquest traductor.

Townie (discussiócontribucions)

Em refereixo a si saps si tècnicament és possible fer-ho, jo no he sabut trobar res.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ja he contestat, no està en les meves mans ni de cap administrador i no estic interessat per esbrinar-ho més enllà.

Joutbis (discussiócontribucions)

Ostres, ve directe de Mediawiki! Doncs ja em presento voluntari per esbrinar com es pot fer tècnicament la limitació de l'eina. Cap problema.

Però crec que aquí ningú està parlant de posar restriccions a l'edició. Al contrari. Com he dit algun cop, és molt més agraït millorar un article creat a mà que enfrontar-se a un monstre que ha sortit d'una traducció automàtica i no entens ni què vol dir.

Exigir que, per escriure a la viquipèdia, sàpigues què hi estàs posant no és una limitació de drets, és pur sentit comú. A mi m'agradaria jugar al primer equip del Barça, però no em deixen perquè no sé jugar a futbol, i no em queixo. I això que amb l'eina informàtica del FIFA faig autèntiques virgueries, però es veu que no és el mateix.

Aquí estem parlant d'una eina informàtica que no té la mínima qualitat per estar en producció; que, en mans de viquipedistes experts, fa articles mediocres, i en mans de novells, fa vandalismes. Com deia el Pau, si no ens focalitzem en l'eina, haurem de fer-ho en els usuaris, i és molt pitjor.

Medol (discussiócontribucions)

Com que t'hi has ofert, si finalment esbrines qui porta el traductor i el pot modificar, a més de les altres mesures que es prenguin -si es prenen-, insisteixo que el que a mi em sembla que convindria fer és suggerir-li millores.

Vriullop (discussiócontribucions)

Abans de tenir aquesta eina ja teníem articles il·legibles. No ens enganyem matant al missatger, el problema és d'usuaris irresponsables usin l'eina que sigui, ara i abans. La solució és esborrar-lo directament quan és més fàcil començar de nou. Proposo ampliar el criteri VP:CSR#A3.

Joutbis (discussiócontribucions)

Està bé que hi hagi propostes alternatives. Si de cas ja farem una presa de decisions.

Per entendre fins a quin punt ampliaríem el criteri, què en faríem d'Endotelina? Des de 2009, fent el ridícul amb LLAURI. O Mariah Carey, on molts usuaris hi han passat estones desxifrant el que deia, però on encara queda molta feina per fer.

No és tan fàcil: una cosa són els que tothom veu que s'han d'esborrar d'una hora lluny; però els que tenen algunes petites pífies, com "va anar" per "va ser", s'aniran quedant, i abaixant el nivell mitjà de la Viquipèdia.

No som la viquipèdia en anglès, on sobra gent per fer el que calgui. Aquí som els que som, i amb cada vegada més articles, no es dóna a l'abast de repassar-los.

Vriullop (discussiócontribucions)

Justament els dos exemples que poses no estan fets amb l'eina de traducció. El problema va més enllà de l'eina. Per si et serveix: la solució.

Joutbis (discussiócontribucions)

No, és clar, el problema són els traductors automàtics, tots en general. Però tenint-ho clar, cal que la viquipèdia en faciliti un, que a més és especialment dolent?

I efectivament, has solucionat un article. Te'n queden uns quants milers.

Vriullop (discussiócontribucions)

Vols dir que és millor que usin el Google Translate?

No pretenia solucionar res sinó contestar a la pregunta, què en fem dels articles? Per mi és retallar dràsticament o esborrar. És la forma de curar-se de traductors irresponsables.

Joutbis (discussiócontribucions)

Et contesto amb la metàfora de les armes. Jo hi estic en contra, i no aprovo que se'n faci servir cap, perquè una part de la feina que faig és intentar curar ferits o enterrar morts. I per això vull que el municipi on visc deixi de facilitar-hi l'accés, regalant-ne.

Però el Content Translator és especialment pervers per això. En ser una eina "de" la Viquipèdia, sembla que en fomentem l'ús. I com que interpreta el codi wiki, estalvia als editors la feina de repassar els enllaços i les referències. Això podria ser bo, però el que sol passar a la pràctica és que l'editor encara es relaxa més i deixa passar més errors. O directament, algú que no sap ni què és un claudàtor et plantifica un article gegant.

Per cert, apart del llenguatge, els errors del programa no són sols les plantilles ref-web; últimament també fa malament els enllaços interns (posa bé l'enllaç intern, i el text el deixa en castellà, o directament posa l'enllaç a la viqui en castellà).

D'altra banda, tens raó que seria bo ampliar els criteris de supressió ràpida.

Castellbo (discussiócontribucions)

Els articles ja s'anirant millorant, si es pot. Crec que l'important es que quan ens trobem aquests casos de males traduccions o posem fil a l'agulla i intentem millorar-los o posem l'avís que pertoqui: «supressió ràpida», si és molt molt dolent com els exemples que comenteu, o «usuarificar» per editors novells, o «traduïnt» per editors actius, o potser podem crear un altre avís específic per males traduccions provinents de l'eina, de tal forma que qui consulti sempre pogui fer-se una idea inicial del que es trobarà i el motiu.

Joutbis (discussiócontribucions)

Això de col·laborar amb la viquipèdia, representa que ho fem per la gent, perquè volem que existeixi una eina de referència lliure i de qualitat.

Si anem tenint cada vegada més avisos que vénen a dir "aquest article és dolent i ho sabem, però no donem a l'abast d'arreglar-ho", la veritat, no crec que faci gaire per augmentar el prestigi.

Castellbo (discussiócontribucions)

Crec que tots sabem que els articles de totes les viquipèdies no són ni seran mai perfectes, al contrari, sempre seran millorables, i no crec que aquest fet sigui negatiu per si mateix, al contrari. Al trobar-nos en un projecte col·laboratiu, per mi la qualitat tambè pot ser entesa com que cada article pogui tenir diferents avisos de millora, no de si son dolents, sino de millora, i això també ens dona prestigi.

Joutbis (discussiócontribucions)

Tens raó, m'he explicat molt malament. Ho torno a provar. No vull dir que no s'hagin de posar avisos quan són necessaris. El que volia dir és que hem d'aspirar a reduir-ne el nombre. I això es pot fer de dues maneres: arreglant els que tenen problemes, i deixant de crear-ne.

I si la tendència és d'anar fent multitud d'articles amb eines automàtiques, i esperar que algú altre els arregli, no anem bé.

Townie (