Viquipèdia:La taverna/Propostes

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Paucabot (Discussiócontribucions)

Ara mateix tenim 1353 articles que no tenen ítem a Wikidata. Podeu mirar d'enllaçar-los a l'ítem corresponent utilitzant Duplicity o, si el concepte no hi és, podeu crear molts ítems de cop ràpidament utilitzant Petscan.

Les estadístiques.

Paucabot (Discussiócontribucions)
Paucabot (Discussiócontribucions)

Tots els elements que tenim sense enllaçar a Wikidata: Especial:UnconnectedPages (només mostra els 10 000 primers).

Resposta a «Articles sense ítem a Wikidata»
Melamrawy (WMF) (Discussiócontribucions)

Hola a tots! One more time, with my messages that has only one scentence in Catalan :).

So, right now on our mobile devices, while searching we can see Wikidata descriptions underneath the items we search. We would like to extend the same browsing experimence into desktop, so that while you type in the search box, you can view Wikidata descriptions underneath. We are targeting some Wikipedias to be the first to apply it in stable (not beta) mode. We would like Catalan Wikipedia to be one of our first Wikipedias to apply it after two weeks from now. Let me know how does that sound. Thanks :)

Vriullop (Discussiócontribucions)

Thanks, Melamrawy, let me explain it my way :-)

En la versió per a mòbils, quan es fa una cerca s'inclou la descripció de Wikidata en els resultats. Es pot veure en la captura enllaçada més amunt o directament a https://ca.m.wikipedia.org poseu per exemple "Joan".

Estan pensant estendre-ho a la versió escriptori en la llista que surt sota la caixa de cerca mentre s'escriu. Proposen la Viquipèdia en català com una de les primeres en implantar-ho d'aquí a 15 dies. A mi em sembla perfecte.

Davidpar (Discussiócontribucions)

Endavant!

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

I tant.

Unapersona (Discussiócontribucions)

No sabia que existís aquesta funció. Molt útil!

Medol (Discussiócontribucions)

Fantàstic

Paucabot (Discussiócontribucions)

També d'acord. Això vol dir que hauríem de mirar d'augmentar el nombre d'ítems de Wikidata que tenen descripció. Si voleu fer-hi feina ...

Paucabot (Discussiócontribucions)

En realitat, no crec que sigui prioritari posar descripcions a tots els ítems de Wikidata. Jo miraria de començar pels centenars de milers d'ítems dels quals tenim article en català però que no tenen descripció a Wikidata. He intentat fer la consulta per obtenir la llista però no l'he sabuda fer. Si qualcú sap SPARQL ...

FranSisPac (Discussiócontribucions)

No és una variant del que deia en @Kippelboy a Tema:T3t0epvevop2x2j0?

Paucabot (Discussiócontribucions)

No, no és cap d'aquestes. La consulta limitada a 10 000 ítems és aquesta. La consulta de tots, peta.

ESM (Discussiócontribucions)

Endavant. I molt d'acord amb el Pau. Torno a insistir que estaria molt bé que els més hardcore provéssiu el giny que mostra dades de wikidata entre el títol i el text de cada article, per detectar i afinar de manera relativament senzilla ítems que tenim a VP sense descripció (i a vegades sense àlias) a WD.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Preferències → Ginys → Interfície → WikidataInfo

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Hi @Melamrawy (WMF) it seems that community supports the proposal! :-)

Melamrawy (WMF) (Discussiócontribucions)

Yes, it looks like it :D Thanks @Kippelboy, it shall be available within 10days.

Paucabot (Discussiócontribucions)

No sé si hi ha una manera senzilla de fer un recompte dels ítems de :ca que tenen descripció i dels que no en tenen. He fet una aproximació centrant-me a la categoria:Palmesans. Dels aproximadament 800 articles, 600 no tenien descripció. Extrapolant vol dir que devem tenir uns 380 000 articles sense descripció. Sort que, si no tenim la descripció, simplement no apareixerà res en aquell camp ...

Manlleus (Discussiócontribucions)

Sembla una feina titànica, però els bots podrien fer descripcions automàtiques si els articles són una sèrie semblant o en categoria.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si qualcú s'anima, d:Wikidata:Creating a bot.

Resposta a «Wikidata descriptions»
E4024 (Discussiócontribucions)

Estoy tratando de contribuir lo que puedo, en el area de les dones turques. També falten moltes dones d'Azerbaidjan. Com per exemple l'escriptora notable Nigar Rafibeyli. Hi ha en anglés el seu article, si qualcun vol traduir.

Paucabot (Discussiócontribucions)

SI voleu col·laborar en augmentar el % de dones a la Viquipèdia, aquí teniu una llista de les 230 dones de l'àmbit catalanoparlant que tenen en castellà però no tenim en català.

Llista estàtica però en format wiki: Usuari:Paucabot/Dones.

Barcelona (Discussiócontribucions)

@Kippelboy @Tiputini, podria incorporar-se a propers projectes Viquidones, com ho veieu?

Paucabot (Discussiócontribucions)

N'hi ha 85 més que tenen article en anglès i que no en tenen ni en català ni en castellà.

E4024 (Discussiócontribucions)

Renata Tarragó Fàbregas ja esta fet.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Sí, n'hi ha dos més que també. Sortien a la llista perquè no estaven enllaçats correctament a Wikidata. Potser en trobarem més, de casos d'aquests.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si n'heu de traduir qualcun, mirau de triar aquells que estiguin més ben referenciats i, sobretot, que no presentin dubtes sobre la seva admissibilitat. Jo acab de traduir Pilar Bonet Cardona.

E4024 (Discussiócontribucions)

A que idioma deberia traducir? Primero el catanyol, i després rogar a Metralleta, Darth, Castellbo i altres per a que me corrigessin? (Se entiende? :)

E4024 (Discussiócontribucions)

es:Ana María Álvarez de Toledo Portugal no té ni una referencia ni una font, per exemple.

Resposta a «Dones»
Barcelona (Discussiócontribucions)

Obro aquest debat perquè darrerament han aparegut diversos fils sobre aquesta qüestió a la taverna. Trobo que és un tema important i que hauríem d’arribar a un consens per no estar cada quinze dies amb el mateix, perquè el debat de fons no és si un article X mereix una entrada o si tal usuari incorre en CI (conflicte d'interessos), sinó de quina manera hem de treballar a la Viquipèdia perquè, al meu parer, es troben enfrontades normes i polítiques fonamentals.

No voldria personalitzar en el Paucabot, perquè és només l’usuari més actiu dels patrulladors i la seva postura, penso, és compartida per més viquipedistes, com de fet s’ha vist en aquesta taverna en més d’una ocasió. De fet, jo mateixa comparteixo la majoria dels punts del seu argumentari, per això penso que cal un debat a fons.

Exposo doncs, quines són les postures enfrontades (matiseu el que calgui) com a punt de partida per al debat, i aportaré la meva visió al respecte i alguns dubtes, a veure si entre tots podem arribar a un consens, seguint l’esperit wiki que ens uneix. Com que hi ha usuaris de perfils molt diferents, parlaré de postura A i postura B per no encasellar a ningú o pressuposar conclusions.

 • Postura A: La Viquipèdia ha de cercar per sobre de tot un punt de vista neutral, que s’altera quan un usuari escriu un article amb conflicte d’interessos. La majoria dels usuaris novells que escriuen amb CI no volen realment aprendre les normes de la Viquipèdia sinó fer publicitat d’ells mateixos o les seves causes / entitats. Aquest fet, sumat al desconeixement del funcionament de la plataforma, fa que no responguin als avisos que els fan altres usuaris sobre els articles i reaccionin malament si es proposen per esborrar els seus articles. S’ha detectat que alguns d’aquests editors provenen de viquimaratons i tallers similars on, malgrat els avisos dels formadors, arriben usuaris que volen fer el “seu” article i que després desapareixen. Si no es posa fre a aquestes pràctiques i es regula dràsticament el CI, baixarà la qualitat de la Viquipèdia, que és un dels seus valors més importants.
 • Postura B: La Viquipèdia és un projecte obert que té com a lema “Tothom pot editar”. La base dels usuaris és la seva força: com més mans, més articles i de millor qualitat, ja que més ulls els vigilaran i ompliran de contingut. Per això s’ha d’intentar acollir els nouvinguts, fer que se sentin còmodes a l’entorn i que vagin entenent les polítiques de mica en mica, com hem fet els que ara som viquipedistes experimentats. Amical Wikimedia fa molts esforços en sumar gent al projecte i una via privilegiada per assolir aquest objectiu passa per organitzar viquimaratons, tallers i accions al carrer, en col·laboració amb diverses institucions. Això, sumat a la bona acollida comunitària general de la Viquipèdia en català (a diferència d’altres viquipèdies, fet que sempre s’esmenta en aquests actes), atreu persones que en molts casos han acabat sent editors actius. Perquè això passi, cal respectar el procés d’aprenentatge que exigeix el projecte i mantenir la viquietiqueta amb els novells, ja que és un dels 5 pilars bàsics de la Viquipèdia. Només així es garantirà una Viquipèdia forta, amb una comunitat sana que la vagi mantenint amb el pas del temps.

Sóc conscient que les postures són molt parcials, i que tots compartim alguns arguments de les dues, però les he volgut resumir per iniciar el debat. Per tal de no repetir-nos, apart de comentar cada postura, proposo preguntes per a la reflexió:

 • Relatives al CI: caldria definir millor quan estem davant d'un conflicte d'interessos i quins són els seus límits, que no sempre estan clars. Per exemple, s'incorre en en un CI en aquests casos?
  • coneixença del personatge (no relació personal)
  • entorn geogràfic coincident
  • sector professional
  • admiració pel tema / obra / personatge: sentiments poden esbiaixar?
  • participació en entitat que dóna suport a X (no escriure sobre l’entitat sinó sobre tema)
  • ideologia politica o similar
 • Relatives als usuaris novells: Com podem millorar l'atenció als usuaris novells per tal que...
  • aprenguin les polítiques del projecte i les puguin seguir
  • siguin conscients de l'existència d'un CI encara que no es tracti de publicitat directa o no siguin la mateixa persona
  • puguin comunicar-se amb altres usuaris i responguin als avisos que se'ls puguin fer
  • esdevinguin actius i no editin només sobre el "seu" tema (possible CI)
  • se sentin acompanyats per la comunitat en la seva entrada
 • Relatives a la qualitat de la Viquipèdia, com mantenim els estàndards assolits quan incorporem nous membres a la comunitat?

Perdó per la parrafada però crec que el tema mereix una reflexió i no saltar a cada cas repetint-nos.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Antecedents:

Jey (Discussiócontribucions)

Gràcies per la parrafada i perdoneu el pessimisme però si en diverses Viquitrobades no hem aconseguit arribar al fons de la qüestió (més que l'actual redactat de VP:CI) trobo difícil que ho resolguem en línia. Potser hauríem de mirar d'ampliar aquesta pàgina de projecte i altres similars (la meva aportació personal a Plantilla:Usuari corporatiu)? Aprofito per trencar una llança a favor dels usuaris que es dediquen a patrullar aquests canvis, als que organitzen viquimaratons i encara més als que fan les dues coses (amb els articles creats a les viquimaratons que organitzen). Em sembla que en moltes ocasions cal seguir anant "cas per cas". Salut!

Darth vader 92 (Discussiócontribucions)

És un tema importantíssim per al bon funcionament de la Viquipèdia, així que gràcies per encetar-lo. Al meu parer el que ens hauria de preocupar menys són les edicions amb CI d'usuaris novells en comparació amb les edicions de CI amb les d'usuaris experimentats.

Responent a la pregunta, i sempre segons el meu parer:

 • coneixença del personatge (no relació personal) --> no necessàriament conflicte d'interessos
 • entorn geogràfic coincident --> sense conflicte d'interessos
 • sector professional --> sense conflicte d'interessos a no ser que es tracti de companys de feina o empresa pròpia
 • admiració pel tema / obra / personatge: sentiments poden esbiaixar? --> conflicte d'interessos
 • participació en entitat que dóna suport a X (no escriure sobre l’entitat sinó sobre tema) --> conflicte d'interessos
 • ideologia politica o similar --> conflicte d'interessos

Si em permeteu, també afegiria:

 • edició d'un tema (per exemple polític) per part d'un usuari que se'n mostra partidari a la pàgina d'usuari mitjançant etiquetes (p.e. Aquest usuari és comunista i que posteriorment editi l'article Comunisme o Stalin...); casualment aquest tipus d'edicions solen generar controvèrsia --> CI
Pere prlpz (Discussiócontribucions)

No té gaire utilitat discutir l'abast exacte del conflicte d'interessos, i menys pel casos molt perifèrics com els que s'han posat aquí, si no decidim si prohibim (o no) editar amb conflictes d'interessos clars. Estem parlant de si que els agrada un grup musical tenen un conflicte d'interès quan escriuen sobre el grup, quan el que tenim són articles sobre grups que no tenen seguidors escrits pels membres del mateix grup, o articles sobre associacions no escrits per gent de la mateixa ideologia sinó escrits pel president de l'associació, o fins i tot associacions on els membres es dediquen a escriure articles els uns sobre els altres.

I el pitjor de tot plegat és que la idea de dedicar el nostre temps lliure a escriure gratis una enciclopèdia és molt engrescadora, però la idea de treballar gratis muntant i mantenint una plataforma publicitària per qualsevol que vulgui promoure els seus interessos sembla més aviat estúpida.

Mcsmp (Discussiócontribucions)

Molt d'acord amb el comentari anterior de Pere prlpz. M'allargaria opinant sobre aquest tema, però crec que tot el que penso ja ho han expressat ell mateix i l'usuari Paucabot en anteriors discussions. Una petita apreciació relacionada amb la secció Com podem millorar l'atenció dels usuaris novells per tal que...: No sé si s'ha donat algun cas, però a mi la gent que ve a escriure només sobre ell mateix/la seva associació/el seu amic o familiar, no em sembla que tinguin cap interès en esdevenir usuaris novells ni en començar a familiaritzar-se amb la VP. I si el seu interès és 0 (perquè l'únic que volien era promocionar-se) no hi haurà manera d'aconseguir que esdevinguin actius.

FranSisPac (Discussiócontribucions)

En línia amb algun altre comentari, aquesta contribució no es cenyeix als "novells", ho sento. Tanmateix, crec que sí dóna resposta al primer bloc de "preguntes per a la reflexió".

La meva posició és que el CI no deixa de ser una circumstància, no sempre prou "objectivable", que molts cops es detecta per indicis, i que, per cert, no sols es dóna en relació amb interessos favorables ("...un usuari amb CI pot incorporar-hi un biaix favorable..."); també existeix el CI desfavorable, menys "detectable" i que no recordo haver vist considerat (en tot cas es parla de "vandalisme" o, precisament, de "manca de neutralitat").

El que realment ens ha de preocupar, i s'hauria de vigilar, són els continguts, el resultat, pel que fa a VP:PVN, VP:ADMS o VP:NO i les seves concrecions (com ara {{Promoció}}). Aquells que es resisteixen a admetre el CI com a barrera, fins i tot carregats de raons (l'antecedent Viquiprojectes i conflictes d'interessos em sembla paradigmàtic), difícilment entendran / acceptaran els arguments habituals que, a més, sols estan recolzats en una "normativa" que, per motius que em semblen evidents, "recomana", "aconsella fermament", "desaconsella", etc. Per acabar-ho d'adobar, el nostre benvolgut @Paucabot i altres esforçats vigilants, difícilment podran arribar a tot el que hi ha a la Viquipèdia, i, d'articles amb força "tuf" d'amagar algun dels clàssics CI, és fàcil trobar-ne de tant en tant, cosa que dóna peu a la coneguda queixa de "... si n'hi ha d'altres que ho han fet, per què jo no!".

De fet, nego la major: ni es pot dir que un punt de vista neutral s’altera quan un usuari escriu un article amb conflicte d’interessos ("Postura A"), ni es pot afirmar el contrari. Fins i tot trobem el "consell" de "prendre precaucions similars en temes on no tingueu un conflicte d'interès sinó un punt de vista inflexible o una implicació significativa" o, per altra banda, el "permís" a un relacions públiques per "arreglar l'article sobre la persona o companyia a qui represento"; això com es menja? Un culer és més objectiu en certs temes esportius, o un ornitòleg és menys objectiu tractant d'espècies que ha conegut a fons, que algú parlant del seu pare o de la seva entitat? El que cal és veure què hi posen! En termes de "vigilància" i de "neteja", podríem estalviar-nos d'anar definint quan hi ha CI i quan no! Compte! no dic pas que desapareguin ni el concepte, ni les recomanacions, ni molta de la "literatura" que sobre el tema hi ha als espais Viquipèdia o Ajuda.

Finalment, dos detalls sobre "plantilles" i sobre el lloc on posar-les: a) les "Plantilles d'usuari", que jo sàpiga, ni són obligatòries (llevat, potser, del cas "contribuït" per en @Jey) ni estableixen lligam directe amb articles concrets, la qual cosa situa la detecció del CI per aquesta via a nivell de tasques detectivesques; b) tant per "recomanació oficial" com per "lògica", la presencia del CI s'ha de fer palesa "en" l'article afectat ("en" vol dir "en la seva discussió", per no fer nosa al lector) i, sobre això, em permeto apuntar a una proposta meva de plantilla "Declaració de CI" que caldria desenvolupar / codificar (també serviria per "traslladar" a les pàgines afectades la condició d'usuari corporatiu).

Resposta a «Novells i CI»
Isidre blanc (Discussiócontribucions)

Durant aquesta última setmana m'he entretingut enllaçant categories de monuments a Commons amb la seva corresponent pàgina a la Viquipèdia. Han estat prop de 1.500 pàgines visitades. Aquestes pàgines, en la seva majoria, foren creades pel bot d'en @Vriullop durant els últims sis mesos. En totes elles m'ha sorprès l'absència quasi total d'enllaços interns. En bastants casos el revisor de l'article es va limitar a treure l'avís de "Aquest article ha estat creat pel bot...". Aquest fet m'ha portat a plantejar les següents qüestions:

 • És útil, necessari o convenient posar enllaços interns? O és una informació supèrflua. Si aquest últim és el cas, no cal parlar-ne més i ens estalviarem la feixuga tasca de posar enllaços.
 • Si el que creiem és que cal posar-los, proposo que, sistemàticament, cada vegada que el bot d'en Vicenç generi una fornada d'articles, al seu darrere en @Pere prlpz passi el seu eficaç bot de creació d'enllaços. Si ho hagués fet en els articles dels quals he parlat al començament, avui estarien correctament enllaçats. Estic segur que tant en @Manlleus com en @Medol hi estaran totalment d'acord,
Manlleus (Discussiócontribucions)

@Isidre blancBones! Durant un temps es va engegar el bot del Pere però pel que es veu va deixar de funcionar temps després, clar, jo des de llavors no he posat enllaços interns (repetitius) ja que el bot ja ho feia llavors, i em podia dedicar a millorar l'article, posar enllaços interns/externs més concrets, etc. És cert que hi ha articles amb correccions mínimes perquè o bé no hi havia res a corregir o no hi ha més informació (disponible per Internet almenys). No sé si es pot re-engegar el bot d'en Pere per aquests i els futurs articles afectats (encara en queden molts), suposo que si. Totalment d'acord per tan.

Isidre blanc (Discussiócontribucions)

@Pere prlpz, el que insinua en Manlleus és prou interessant. El teu bot podria actuar damunt les pàgines de monuments creades a partir d'una data donada?

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

@Isidre blanc, Manlleus: El meu programa és eficaç en articles que no tenen enllaços o en tenen molt pocs i no és 100% lliure d'errors, de manera que quan va millor passar-lo és abans de revisar manualment els articles. No serveix per substituir el revisor manual sinó per estalviar-li la feina mecànica. De fet, els canvis que fa són els que quan revisava a mà jo feia sistemàticament a tots els monuments.

Passar el bot per articles que ja han estat revisats pot tenir resultats incerts i s'hauria de provar o adaptar. En la forma actual del programa segurament milloraria els articles mal revisats (o sigui, els que només se'ls ha tret l'etiqueta) però segur que empitjoraria un article que ja estigui ben revisat a mà. Per exemple, és possible que no detecti que un enllaç ja hi és i el dupliqui.

O sigui, passar el bot pels articles creats a partir d'una data donada és possible, modificant el programa perquè busqui aquests articles, però no em sembla gaire aconsellable. El funcionament actual del programa és que li dones una categoria i actua sobre els articles d'aquesta categoria que tinguin la plantilla d'article creat per bot pendent de revisar.

A més, el consens per passar el bot no està gaire clar, i al darrer viquirepte, tot i l'aparent consens, ja hi va haver un administrador que va revisar un article on el bot havia posat un enllaç erroni i ho va considerar gravíssim (tot i que encara no sé ni quin article ni quin enllaç era). Si no hi ha un consens molt clar jo seguiria amb la regla bàsica de passar el bot només pels articles que pensi revisar jo en pocs dies o poques hores i pels articles que algú altre tingui previst revisar en breu i hagi demanat expressament que hi passi el bot per simplificar-li la feina.

Tot i això, he deixat el codi a Usuari:PereBot/robot enllaça monuments. Si algú que el vol fer servir segons el seu criteri i sota la seva responsabilitat, per mi endavant (però que revisi les edicions del bot).

I de cara al futur, una altra possibilitat és incorporar algunes de les funcions d'aquest programa al programa d'en Vriullop que crea els articles perquè ja surtin amb uns quants enllaços.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Impressionant. He incorporat les funcions d'enllaç en el bot creador d'articles. Ha estat fàcil copiar i enganxar.

Manlleus (Discussiócontribucions)

@Vriullop Molt bé! Per tan part de la feina del Perebot ja ho farà el Vriullopbot, però no el substitueix totalment encara oi?

Em miro aleatòriament algun dels nous articles a veure com està.

@Vriullop, no fas gaire soroll però sí molt bona feina. El tema, al meu parer, queda resolt de la millor manera. Gràcies.

Manlleus (Discussiócontribucions)

@Pere prlpz@Isidre blanc: Entenc el que comentes, no hi ha bot sense revisió manual posterior, és lo lògic. Potser hauríem de fer una categoria temporal amb aquests articles, o bé una llista, passar-hi el bot i llavors entre uns quants nar revisant. D'altra banda, em podries engegar el bot per la categoria de pendents de revisar actuals, vull veure com actua. Revisaré els articles durant el cap de setmana. Salutacions

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

@Manlleus: Si vols veure què fa el programa, pots mirar a https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Contribucions&offset=2015090200125&contribs=user&target=PereBot&namespace=&tagfilter= les edicions que tinguin "Robot enllaçant article per ajudar a la revisió manual" al sumari.

A la categoria de pendents de revisar hi ha més de cent articles. A quin municipi (o comarca, si té pocs articles) vols que li passi el bot?

Manlleus (Discussiócontribucions)

@Pere prlpz D'acord, potser els articles de Folgueroles que estan a tocar d'on vinc estaria bé. Si veig que no em dona problemes i no he de corregir gaires malifetes del bot seria interessant agrupar el llistat d'articles generats pel Vriubot ja revisats però que encara no hi ha passat el Perebot abans de pensar en fer el mateix amb articles nous.

PS: Millor generar una llista per poder marcar els que han sigut revisats. Alternativament es pot posar una plantilla que categoritzi i nar eliminant-la a mesura que es va corregint/revisant els articles

Isidre blanc (Discussiócontribucions)

@Manlleus. No et preocupis que el Perebot no fa malifetes. En Pere és molt modest i afirma que el seu bot no és eficaç al 100 per cent. Ho és, almenys, al 99 per cent. Trobaràs més fàcilment errors quan els enllaços es fan a mà.

@Pere prlpz. Oblida la meva insinuació de passar el bot a pàgines ja revisades. És complicat i no vindrà d'unes quantes pàgines sense enllaços interns. Ja ho arreglarem durant la setmana de la qualitat (recordes aquesta frase?). Però no hi donis més tombs i passa sistemàticament el teu bot a totes les pàgines de la categoria de pendents de revisar. Si a algun revisor no li agrada, ja revertirà l'edició del bot. Dius que el consens per passar el bot no està gaire clar. No hi estic pas d'acord. A Viquiprojecte Discussió:Monuments/Repte 2015 (#Bot d'ajuda) el consens quedava prou clar. Inclús l'únic editor discrepant deia textualment: Per la resta tinc la impressió que funciona força bé i que pot seguir implementat segons considereu. A què esperes?

I una consideració final: estic desconcertat que ningú hagi sortit trencant una llança en favor de la bondat i excel·lència dels enllaços interns. Vol dir això que es considera un detall superflu? O que la seva utilitat es dóna per òbvia? Qualque volta la Viquipèdia em sorprèn.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

@Manlleus: Ja està engegat el bot per Folgueroles.

@Isidre blanc: El bot fa pocs errors, però en fa, i algun és greu. A més, com que fa mesos que no el faig servir pot ser que faci errors nous en trobar-se amb coses que no hi eren la darrera vegada que el vaig provar, com això de l'expressió "pedra seca" dins del nom d'una categoria. Aleshores, aquest programa necessita sempre una revisió, encara que sigui ràpida.

I d'aquesta discussió del setembre crec recordar que n'hi havia una altra part en una altra banda amb un to més pujat, on a més de fer-me arribar la queixa se'm recordava una cosa que comparteixo, que és que cadascú ha de ser responsable de les seves edicions, incloent les del seu bot, i en aquest cas difícilment em puc fer responsable d'aquestes edicions que no revisaré si no és que està molt clar qui i quan les revisarà. D'edicions irresponsables que arreglen una cosa (o no) i n'espatllen deu i així es queda, ja en tenim suficients com per afegir-hi les meves.

Manlleus (Discussiócontribucions)

@Isidre blanc : Depèn de com vingui l'article o el text, el codi del bot pot fer canvis que en el resultat final no queden bé. El problema és saber en quins casos és possible que cometi errors. Potser he generalitzat en dir que pot ser que faci "malifetes", però segur que manualment es fan més errors això està clar.

Sobre el manteniment dels enllaços interns, jo crec que són necessaris, per nosaltres potser no perquè ja hem vist centenars de pàgines relacionades però algun lector que entra en un article de monuments i obres per primer cop sense conèixer la terminologia i els temes que hi poden aparèixer pot ser de gran utilitat aquests enllaços, com si entrem en qualsevol d'aquests articles jo crec que com a mínim haurien d'estar ben enllaçats.

@Pere prlpz Merci, me'ls miro. També crec igual que l'Isidre que hi ha prou consens, l'objectiu és el mateix ja que al final és un usuari que ha de mirar-se l'article i retirar la plantilla del bot si no hi troba més errors del text actual, passi o no el bot.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

D'acord amb tots dos que els enllaços són molt importants i que normalment els cuidem massa poc, que fins i tot de vegades s'esguerren a dotzenes en fer reanomenaments per qüestions menors sense revisar els enllaços que hi van a parar.

Manlleus (Discussiócontribucions)

@Pere prlpz: Folgueroles Fet! Si vols passar el bot pels de Ripoll o altre poble a la teva elecció, endavant!

Resposta a «Enllaços interns»
Gerhidt (Discussiócontribucions)

Bona tarda. Tenint en compte que aquest estiu tenim Eurocopa i Jocs Olímpics, us semblaria bé realitzar un viquiprojecte per cada un? Un viquiprojecte Eurocopa 2016, on els participants creessin i ampliessin articles sobre els jugadors convocats, els àrbitres, els estadis, les ciutats seu, els partits, les Eurocopes anteriors, etc., i el mateix pels Jocs Olímpics: un viquiprojecte sobre els esportistes participants, i tota la pesca.

A part d'interessant, em sembla que això podria engrescar persones poc habituals o noves al projecte, a més de fer augmentar el nombre de visitants a la viquipèdia (que veu augmentats els seus índexs en aquest tipus de celebracions.

Gràcies!

Jarashi (Discussiócontribucions)

Per mi, endavant! Intentaré ajudar-hi tant com pugui...

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Podríem mirar com ho plantegem. Publicitant-ho una mica, o com s'estructura.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Està cuinant-se la idea d'un projecte sobre dones olímpiques, pot ser una de les vies

LauraHale (Discussiócontribucions)

Hi. I was in Salou for http://www.cpfootballsalou2016.org/ last week. It was organized by Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals. While not the Olympics, I did mention Wikipedia to members of the Federation as something they should consider as a way of publicizing local Paralympians. It might be worthwhile to reach out to them to see if you could arrange to have a local edit-a-thon ahead of the Rio Games with them, or see if you can set up a photoshoot with some of the local Rio bound Paralympians.

(I have a few pictures from the event I should upload that I took on my phone that I should not run into copyright issues with. It just would be nice to get local sportspeople, of which there are a pretty decent number of.)

Townie (Discussiócontribucions)

Tinc unes proves fetes pel viquiprojecte de Rio 2016 aquí.

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Em sembla perfecte, podem treballar des d'aquest punt. Jo havia pensat en dividir per categories, separant cada disciplina perquè els participants puguin escollir aquella en la que volen participar. Un cop hagin començat, ja s'hanirien carregant els resultats, però en el temps previ ja podrien anar fent-se els articles dels i les esportistes.

Resposta a «Eurocopa i Jocs Olímpics»
Planvi (Discussiócontribucions)

Benvolguts,

Després d'editar uns quants articles sobre l'àmbit aeronàutic i consultar múltiples fonts d'informació he observat que en català caldria emprar el terme "forces aèries" en plural fins i tot quan ens referim a les d'un sol país. Així es pot apreciar a fonts de referència com l'enciclopèdia catalana , l'És a Dir (que estableix el criteri de la CCMA) i múltiples articles en diaris en català. Caldria doncs endegar una substitució d'aquest terme a multitud d'articles de la Viquipèdia o sovint s'empra en singular (suposo que per traducció literal del castellà).

Paucabot (Discussiócontribucions)

Idò hi ha feina.

Docosong (Discussiócontribucions)

En els cas d'aquells articles on aparegui la paraula Força aèria/naval/etc molt d'acord que s'ha de bescanviar per Forces. Però en el cas de noms d'institucions o exèrcits, hi ha la tendència de conservar-los en la llengua original, cas com de la Royal Navy, la US Air Force, etc. També he vist que fan el mateix altres interwikis. Només la castellana (i nosaltres) traduïm el noms...

Resposta a «Forces aèries»
Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Bones, no se si és aquí on puc comentar això, però ahir per primera vegada vaig veure un article on al acabar posava: "Aquest article [...] és una burilla. Et Pot ajudar Viquipèdia per expandir-lo." @Joutbis: Va donar-me la idea (ja que compartiem, crec, el mateix enuig). Avui n'he vist un altre. Resulta, per als que no ho sàpiguen, que aquests articles són els que han estat traduïts mitjançant un programa. Desconec el programa però sabia que existia. El que vull exposar és que avui he llegit un article d'aquests (abans d'ésser editat per mi) i era incomprensible, il•legible... He hagut de fer un esforç per saber que volia dir, i poder millorar-ho, tot i així s'ha quedat en mitja burilla l'article. Com van dir alguns, estic d'acord que existeixi el programa si se'n fa un bon ús, però això a vegades és excessiu (de malament). Demano que si els usuaris realitzen traduccions i volen fer-ho ràpid i volen usar aquest programa; que d'acord, ho facin Però els demano siusplau que revisin el contingut perquè realment hi ha de lamentables... No és una queixa, ni vull senyalar a ningú; tant sols demano una mica d'atenció, ja que això no és qüestió de retallar i enganxar en un programa per a que faci la feina. Crec que lo bo d'aquest lloc és l'aportació (en la redacció) feta per usuaris i no tant per màquines (aquestes s'haurien de limitar per petits errors, no per crear articles; i en el segon cas si es volgués fer així, crec que haurien de ser més una ajuda que (com ara) un perjudici... A vegades potser és més ràpid traduir-ho i corregir-ho que traduir-ho i deixar-ho (ja que en aquest últim cas, fas que la comunitat viquipedista, hagi de treballar per doble, coses que només amb 5 minuts més es podrien millorar pel propi autor)...

Vriullop (Discussiócontribucions)

Les burilles que trobis marca-les amb {{millorar traducció}}. Si són infumables, caldrà esborrar-les. L'usuari que vagi llençant burilles caldrà avisar-lo.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Sí, ja ho faig. El procés me'l conec massa bé. La idea d'aquest tema és més de conscienciació que de dubte procedimental.

Paucabot (Discussiócontribucions)

L'eina és aquesta: Special:ContentTranslation.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Ara mateix tenim 11 articles que són una burilla.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Sincerament em desmoralitza llegir alguns... Però crec que hauriem de fer quelcom més al respecte, a part de col·locar les plantilles i de tenir el purgatori (ja que pel que veig hi ha articles des de 2013 que no s'han millorat per l'autor) i han estat deixats en l'oblit...

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

La burilla i la mala traducció de l'article no estan relacionades. Burilla és una inadequada accepció de stub (anglès) i hauria de ser "esborrany". Que la resta de l'article sigui un nyap és cosa de l'editor que no ha fet de revisor i això passa en els burilles i en els llargs.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Entenc el que vols dir. Crec que s'empra burilla en aquests casos com a "mot irònic" degut a les males traduccions. Tens raó en el fet de que "passa en els burilles i en els llargs", però hi ha una diferència. Tots els marcats com burilla (és a dir, traduïts literalment, ja sigui mitjançant programes), estan fets un "nyap" com bé has dit. A diferència dels altres (que hi ha de les dos bandes, bons i molt bons articles i d'altres que arriben al "quasi burilles"), crec jo. Per tant és més fàcil plantejar que amb els "traducció literal" (burilles) se'n faci alguna cosa al respecte, mentre que la resta (que també n'hi a de mals articles), ja aniran rebent atenció, o si són tant immenjables com els burilla, ja seran marcats com a tal o com a MR. El que jo proposava va més enllà. Volia fer una demanda, en concret pels articles burilla o MR, per a trobar alguna solució, ja que hi ha un llarg llistat que ha quedat allà, i crec que és quelcom del que s’ha de parlar.

Joutbis (Discussiócontribucions)

La meva opinió ja l'he dita uns quants cops. L'eina aquesta hauria d'estar limitada, o directament treure-la. Si saps l'idioma, no et fa falta; i si no el saps, val més que no tradueixis. Fins i tot a usuaris experimentats els he vist articles revisats que estan bé, però on s'hi ha colat un "Furgoneta" en comptes de la partícula "Van" abans del cognom.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Metralleta95 Com ja va passar en una altra discussió, fer alguna acció amb traduccions literals sense revisar és un discussió tant honorable com a cíclica. Fins i tot varem patir un usuari que s'havia inventat un traductor que generava una cosa pitjor que nyaps, però com que a ell l'interessava el seu software i no els resultats que generava, s'entestava a dir que els productes defectuosos del seu giny ja ho arreglarien "els que els hi agrada fer correccions", ja que ell estava centrat en millorar els seu invent. Va generar milers d'articles. Se li van esborrar alguns, varem dedicar moltíssimes hores a discutir sobre la diferència entre treball cooperatiu i l'incivisme de repercussió comunitària, varem fer reunions presencials i va ser motiu de bronca a les viquitrobades perquè deia que li teníem mania i no compreníem la gran aportació que feia a la VP.

En resum: Si, s'ha de fer alguna cosa: conscienciar, conscienciar i conscienciar. Qui ha fet això no és conscient de les prioritats. Si després d'explicar-li (si cal reiteradament) continua, acabarà per avorrir-se quan vegi que el grup "no entén" la seva sabia actuació i marxarà perquè "ens considerarà uns immobilistes" que no comprenem la seva peculiar forma de veure la vida en societat. Esforçar-se en regular el sentit comú, s'ha demostrat una feina estèril a la VP, perquè qui no té respecte per la feina dels altres, qui no entengui que qualsevol aportació ha de ser per millorar la VP abans que per fer-la grossa, acostuma a coincidir amb algú que no li agrada complir les normes. Per tant, no cal dedicar esforços a discutir-les ni a escriure-les.

Disculpa el rotllo, si la teva proposta no anava per aquí.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Coincideixo amb aquesta visió, és i serà una cosa cíclica que no s'arreglarà amb limitacions tècniques sinó intentant que els usuaris implicats en els nyaps els arreglin o deixin de produir-ne

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

@Amadalvarez Bé, s'agraeix una reflexió experimentada en el tema d'aquesta discussió cíclica com tu dius. Jo porto poc temps aquí, així que per a mi és nou, però ja veig que és un tema monóton en el temps. Si ho he entès bé, comparteixo la teva opinió de "qui no té respecte per la feina dels altres, qui no entengui que qualsevol aportació ha de ser per millorar la VP abans que per fer-la grossa". Hauriem de limitar les edicions "nyap" que pujen la grandària però fan baixar la qualitat. I veig que, si no m'equivoco, veus única l'opció de conscienciar però cap més. Jo, nou que sóc, i suposo que amb esperances, de moment, volia trobar una forma (no se com, per això he obert aquest tema), de combatre aquestes edicions "frustrants"... Salut.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Metralleta95 Potser he exagerat i ha semblat que conscienciar és la única opció que hi veig. Ho diré al revès, crec poc en les regulacions per aconseguir-ho. Penso que l'avís, la pedagogia mostrant que el que tu no fas ho fem la resta, la difusió de bones pràctiques per la via de l'acció directa, etc. aplicats ''ad nauseam'' si cal, converteix de forma immediata als que s'havien equivocat accidentalment, al cap d'un temps als que ho feien malament però pensaven que era un estil personal fruit de la llibertat inalienable de l'ésser humà, i autoexpulsa els iconoclastes que els hi és igual embrutar la VP que el carrer perquè la seva consideració de l'espai públic o del bé comú està subordinada a uns valors antisocials egocèntrics. Sé que em direu somiatruites però aquests dies que estem treballant sobre Llull, és la diferència entre la visió franciscana i la dominica de convertir infidels: per la demostració de les virtuts d'allò en que creus o per la imposició d'unes regles que algú va escriure, ves a saber qui i ves a saber perquè.

Alguns comentaris d'aquest fil estan contra l'eina (prohibim l'alcohol perquè hi ha borratxos que maten innocents), altres donen pistes de com localitzar les males praxis (on hi hagi burilles, referencias,..), altres suggereixen anticipar-se al problema i fer que les eines no permetin el seu mal ús. Ara ja saps quines m'agraden més.

Joutbis (Discussiócontribucions)

És una mica com els arguments de l'NRA als Estats Units: "guns don't kill, people do". Home, doncs sí, cal conscienciar la gent, però si limitéssim una mica les armes i no les venguéssim al primer que passa pel supermercat, potser no hi hauria tantes morts violentes.

Evidentment, sempre hi haurà motivats que faran copy-paste del Google translator, però com a mínim no els ho facilitem.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Joutbis No et falta raó, però l'exemple no és el millor, ja que als USA no es mata per poca regulació, sinó per una priorització diferent dels valors. En tot cas, i per no apartar-nos del tema, no estic dient d'anar amb el lliri a la mà. Les mesures de tipus policials (reversió, bloqueig, esborrat immediat, etc.) han d'existir. No és pot permetre que sigui la selva perquè uns pacifistes estan mirant de negociar amb algú que ha perdut el senderi. Les normes mínimes de quins són els nostres valors han d'estar clares per a què ningú és pensi que ha entrat en un xiquipark, però regular, lo mínim de lo mínim. La meva visió crítica des de dins d'una administració és que cada cop que hom regula el sentit comú en favor d'una situació, se'n perjudica -com a mínim- una altra. Això més d'hora que tard, provoca una nova regulació per a corregir i al poc tens un garbuix legislatiu que ningú entén però tothom mira de trobar la seva interpretació de la fissura. Terreny adobat pels buròcrates.

Voldria pensar que viure en un món de valors és millor que viure en un món de normes, i que, aquí, som capaços d'aconseguir-ho.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Jo no ho veig com una prohibició. Simplement, reconèixer que l'eina és molt defectuosa, i no utilitzar-la en producció. Perquè, en el millor dels casos, quan l'usuari és responsable i repassa la traducció:

 • li suposarà una feinada pràcticament equivalent a haver-ho traduït a l'antiga.
 • és molt fàcil que la llengua no sigui genuïna: calcs, desaparició dels pronoms febles, ...
 • de vegades s'hi cola alguna animalada del tipus "New York Estafis", "Furgoneta Morrison", o "break-dansi"

I aquests casos són molt més complicats d'arreglar. Un d'aquests sense repassar, l'usuarifiques i s'ha acabat, però en els altres, la usuarificació no està justificada, i perduren. I la qualitat de la llengua a la Viquipèdia continua baixant i baixant...

ESM (Discussiócontribucions)

Només un incís: em sembla recordar que el content translator t'avisa (i diria que no et deixa) publicar traduccions 100% automàtiques; requereix una part (no sé fins a quin punt) d'activitat humana per —en teoria— evitar això. No es podria intentar dificultar una mica la creació "alegre" d'articles per aquesta banda?

Townie (Discussiócontribucions)

Ho acabo de provar. T'avisa que estàs fent una bajanada, però no t'atura. He agafat un article de la Viquipèdia en urdú i l'he burillat (?), aquest n'és el resultat.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Tant sols puc afegir: jajajajajaj; de veritat, és el 'millor text' que he llegit... Eus ací el mal que pot fer el programa. (encara ric)...

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Ondia @Townie, boníssim. Observo que està obsessionat en no traduir "referències" tant se val l'idioma en que estigui escrit. En aquest cas no s'ha atrevit ni a canviar l'alfabet. Bé, suposo que ho revisaràs i corregiràs, oi ?.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Qualcú hauria d'obrir un bug a Phabricator indicant això de l'encapçalament de les referències (si és que no existeix ja, jo no l'he trobat).

Paucabot (Discussiócontribucions)

Un dels defectes que solen tenir aquestes traduccions automàtiques és que, no sé perquè, de vegades no tradueixen l'encapçalament de la secció de referències: 277 "Referencias". El problema en aquests 277 articles és que deuen tenir més errades: si el creador no ha vist un encapçalament no traduït, segurament la resta tampoc no deu estar revisat gaire a fons ...

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si qualcú vol fer pràctiques de mediació, podria mirar de parlar amb ChandraHelsinky, que fa articles d'actrius porno en sis o set minuts. Les traduccions automàtiques, evidentment, deixen molt que desitjar: Krissy Lynn va anar vestida de Caperucita vermella i de Blancanieves , Taylor Hayes va fitxar pel grup Viviu i Jessica Drake va començar fent fotografies per la revesteixi Playboy.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Per cert, que de revesteixi en tenim bastants: .

Joutbis (Discussiócontribucions)

He, n'hi ha una que és la "revesteixi de la Faculteu de medicina". Curiosament, no hi ha cap "revesteixi Estafi", el dec haver corregit. Amb aquests sempre tinc dubtes: els puc arreglar amb el bot ràpid, però llavors perdem el detector d'"article bunyol".

Paucabot (Discussiócontribucions)

Sí, jo també ho havia pensat. En tot cas, quan qualcú corregeixi burilles, furgonetes, estafis o revesteixis, que no s'oblidi de revisar-los completament o bé de deixar la plantilla {{MT}}.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Llavors no ho podré fer amb el bot. Perquè he vist articles on l'únic problema era una "furgoneta" fora de lloc.

Paucabot (Discussiócontribucions)

De la tongada d'actors porno d'aquesta matinada de ChandraHelsinky, destacar que Aria Giovanni va treballar de mesera (feina per mesos?) i Lauren Phoenix va fer striptease als afores de Torontó i la seva primera escena fou Habiti Dirty Debutants (More Dirty Debutants).

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Mirant la seva pàg. discussió, sembla irreductible i és prolífic (27.750 edicions). Crec que s'hauria de negociar un pla model Capdevila. O revisa o passen a pàgs. d'usuari. Quan tingui una estoneta m'hi penso una proposta a fer-li.

Townie (Discussiócontribucions)

Els L.A. Guns tenen una gran cançó, es veu, anomenada 'One Habiti Reason'. Un projecte es diu 'Not a Penny Habiti, Not a Penny Less'. L'Antonio Habito era un pintor. Un llibre es diu 'The Habiti I Owe You' i en Thomas Habiti fou un jurista. Amb un simple cop d'ull són cagades que es rectifiquen, si es fa una revisió de l'article.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Cercau "habiti" (n'hi ha qualcuns de legítims)

Joutbis (Discussiócontribucions)

Puc passar el bot en un moment, i canviar només els que s'han de canviar. De destrossa no en faré, però perdem la referència d'articles mal traduïts. Jo ho faria, si no ens hi morirem.

Paucabot (Discussiócontribucions)

El que seria important seria documentar aquests errors de traducció per tal de millorar la detecció d'articles en estat lamentable. Ho feim a Viquipèdia:Traduccions/Errors comuns?

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Entenc que a la pàgina de Content Translator només arreglen errors de l'eina, però no errors del traductor, oi?.

Ho dic perquè la "no traducció" de "referències" és clar que és de l'eina, però revesteix, mesera o furgoneta són del traductor (per cert, molt superat pel mateix google translator)

Val la pena que ho reportem ?

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Hi ha feinada pel que veig. I els dubtes, de si arreglar tots els articles mal traduïts o deixar-los per no perdre la referència d'aquests casos; si ho entès bé. Crec, personalment que hauríem de posar-nos més estrictes. És a dir, les petites mal traduccions arreglar-les, vaja. Si l'article es pot salvar. Però si un article d'aquest és insalvable, canviar-lo directament a una pàgina d'usuari. O proposar d'esborrar. Això no és un lloc per fer un article en 30 segons amb un copy peast. Crec que els articles han de tenir un treball darrere, cerca de fonts i redacció. Tot i que qualsevol, o almenys jo, certs cops haurem agafat material d'altres wiquis, però traduint amb dedicació darrere (manualment) i revisant les fonts... (Intercanvi d'info d'altres wikis) però el copy peast and translate és molt "semat" perdoneu el mot col·loquial. Així que la meva proposta és aquesta. Ser estrictes, però si es pot salvar, intentar-ho per millorar la "qualitat" i que la gent que pugui consultar aquests articles no es trobi amb "habitis", "furgonetes" i altres "burilles". PD: si a més d’això es pot enviar un avís o modificar l'eina (ja que de ben segur que no la podem abolir, ja que l'ús correcte segur que tampoc està tant malament (si hi ha llegida i elaboració prèvia)), doncs enviem-lo a veure que en podem treure de benefici. Salut!

Paucabot (Discussiócontribucions)

Els articles que ja s'han hagut de moure a l'espai d'usuari, majoritàriament per problemes de traducció són a Categoria:Articles traslladats a l'espai d'usuari. Es pot veure quins usuaris són els més donats a fer traduccions-burilla.