Viquipèdia:La taverna/Propostes

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Ja fa dos anys que vam decidir donar els primers passos amb el Flow, activant-lo a l'apartat de Tecnicismes de la Taverna. Vam continuar per activar-lo a altres pàgines de discussió de l'espai de noms Viquipèdia, tota la Taverna i activant una funcionalitat beta que permet transformar la pàgina d'usuari a Flow.

Obro aquest tema perquè com a comunitat valorem com han anat aquestes proves que s'han convertit amb el pa de cada dia i que entre tots decidim per on volem continuar. Hem d'aprofitar que som una comunitat amb molta empenta i prou petita per entendre'ns entre tots i arribar a consens fàcilment. Ser una comunitat així també ens obre més les portes a funcionalitats que encara es troben en desenvolupament, ja que són més fàcils de controlar.

Així doncs proposo un debat on decidim si ens ha agradat o no aquesta experiència i si volem implementar Flow a algun altre espai de la Viquipèdia, o fins i tot a tota si ens hi atrevim ;).

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Notifico @QuimGil @Vriullop @KRLS @Marcoil @Pere prlpz @Arnaugir @Davidpar @Dvdgmz @Barcelona @ESM @Amadalvarez @Unapersona per principals participants a les discusions anteriors de flow.

Notifying @DannyH (WMF)@Trizek (WMF)@Quiddity (WMF) as developers

Trizek (WMF) (Discussiócontribucions)

For the record, I'm the only contact: Danny is not on the development team anymore and Quiddity is stepping back to work on other projects.

Lluis tgn (Discussiócontribucions)

Crec que de cara als nous usuaris sí que estaria bé que tinguessin activat per defecte aquesta opció, en general he pogut veure que troben molt més senzill comunicar-se amb aquesta eina que amb la forma tradicional. Si parlem de nouvinguts, poder-se comunicar amb la resta d'usuaris, el teu mentor, etc. Ha de ser lo més fàcil possible. Ara bé, no ho generalitzaria amb tots els usuaris, parlo dels ja registrats.

Davidpar (Discussiócontribucions)

A la Viquitrobada es va parlar d'activar el Flow per defecte als nous usuaris.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Em sembla bé activar-ho per defecte a "Usuari:Discussió" si no existeix pàgina wiki. Ara bé, per anar més enllà cal tenir en compte l'estat actual de desenvolupament: mw:Flow#Development status. Últimament el desenvolupament ha estat aparcat i hi ha moltes tasques pendents: phabricator. Caldria fer un seguiment d'aquelles que considerem fonamentals. D'entrada se m'acut dues: 1) incloure pàgines Flow en les cerques , 2) poder editar temes, per exemple traslladar d'un tauler a un altre (sovint s'obren en l'apartat de la Taverna que no toca), o separar un tema en dos (hi ha discussions que es bifurquen fent impossible seguir-les més enllà de la darrera resposta).

Yuanga (Discussiócontribucions)

De vegades també costa veure els canvis d'una edició a una altra, no?

Trizek (WMF) (Discussiócontribucions)

Thank you for opening that discussion. I'm sorry for using Englsh but if I can (almost) read Catalan, I can't write it. Please translate my messages if needed.

Flow development is indeed stalled: no new feature at the moment, only maintenance. However, a recent survey has been sent to communities concerning Flow. Based on that survey, the Wikimedia Foundation will take a decision concerning Flow's future, or talk pages in general.

Current major feedback areas that have been requested by communities (and the possibles fixes) are:

 1. Es fa difícil trobar temes concrets. Una opció de cerca hi ajudaria.
 2. Es fa difícil centrar-se en un grup específic de temes. Una opció per filtrar o categoritzar temes faria més fàcil centrar-se en aquells que més interessen.
 3. Es fa difícil gestionar i organitzar una conversa. Una opció per moure temes a una altra pàgina ajudaria a mantenir la claredat dels taulells.
 4. Es fa difícil fer un seguiment de diferents converses que es mantenen en diferents pàgines. Una opció per veure tota la meva activitat Flow alhora en una única pàgina, amb actualitzacions fàcils de llegir, hi ajudaria.
 5. Es fa difícil seguir l'evolució d'una conversa. Millors opcions per comprovar l'historial d'una conversa, els canvis, i per netejar vandalisme, hi ajudarien.

I took that from the survey, that explain the translation! Ideas 1 and 5 are the most popular in the survey results.

Your community consultation will anyway help us with that decision and we will be happy to have a look to any idea or suggestion you can have. I'll ask for the idea of having Flow enabled for new accounts. I don't know if that's possible.

Molta gràcia!

Vriullop (Discussiócontribucions)

Thanks. Numbers 1 and 3 are just the ones I pointed out above on the fly. An alternative of Flow enabled for new accounts, if not possible, is to enable it by default on user talk namespace, without moving existing wiki pages. From experience in workshops and diverse meetings, new users prefer Visual Editor and Flow.

BTW, molta gràcia is literally a lot of fun. I hope Flow is fun after all :-) Moltes gràcies.

Trizek (WMF) (Discussiócontribucions)

@Vriullop, what do you mean by "without moving existing wiki pages"? Article talk pages?

And moltes gràcies! :)

Vriullop (Discussiócontribucions)

Just user talk pages, to enable Flow by default on new created user talk pages, as most new users prefer. For currently existing user talk pages in wikitext content model is up to the user to decide through beta features.

Trizek (WMF) (Discussiócontribucions)

Ok, I'll ask.

Trizek (WMF) (Discussiócontribucions)

Enable Flow only on user talk pages, and only on user talk pages that will be created after that change is possible. We will need a bit of time to discuss about the details, but that will also depend of this current conversation and what you prefer to do.

Please also note that we will not be able to deploy anything until the new year (a lot of staff will be on vacation). So you have time :)

Xavier Dengra (Discussiócontribucions)

D'acord amb la implementació en discussions de novells. També crec que seria extremadament útil en l'espai Viquiprojecte, on sovint també interaccionen novells de perfil escolar i gent que potser vol inscriure's a tallers, viquimaratons, etc.

Unapersona (Discussiócontribucions)

Jo sóc dels que, com diu en Gerard, s'atreveixen a activar-ho a tot arreu, almenys a les pàgines de discussió de tots els usuaris (els novells demanen ajuda a usuaris experimentats, i diria que no sempre tenen el Flow activat). Crec que és una molt bona manera de fer més accessible la interacció entre usuaris novells i veterans i, per tant, la retenció dels primers que sovint es troben amb què han d'editar una pàgina (amb editor de codi, em sembla) per demanar ajuda, precisament, sobre com editar.

Però pels comentaris que s'han fet de moment, veig que aquesta opció no té gaire consens, ara mateix. De moment, doncs, estic a favor d'activar el Flow a les noves discussions de novells. La idea d'en Xavi sobre els Viquiprojectes també es bona.

Si al final s'implementa el Flow a les discussions de novells, caldria adaptar la plantilla de benvinguda?

Vriullop (Discussiócontribucions)

Si et refereixes a Viquipèdia:Sistema de mentorització cal ara mateix una correcció perquè els missatges dirigits a pàgines Flow no funcionen. Els veterans ja saben el que fan i el que volen fer, i no es pot obligar a ningú a canviar. Per mentors amb discussió wiki es poden dirigir els missatges a una pàgina central Flow amb pings. Amb el mateix sistema, un veterà pot posar un missatge per dirigir novells a una pàgina de discussió Flow.

El que cal ara és veure pros i contres. Tenim els mentors, la benvinguda no caldrà modificar-la però sí una benvinguda automàtica, i missatges diversos com Categoria:Plantilles de recordatori.

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Em sembla detectar un gran entusiasme pel Flow, que tant sols comparteixo "molt relativament". És pràctic i bonic quan "hi ets dins", però ja sabem que tant les cerques com el seguiment de la història o la facilitat per reconèixer els enllaços (aquest aclaridor i transparent "Tema:pkjbkjhsdbvbjhg") estan ben lluny d'oferir-ne una utilització pràctica "des de fora del tema". Opino que es prou bo "peça a peça", però no facilita una bona integració en el conjunt. Demanaria moderació en la seva implantació (al menys no me'l feu obligatori! Gràcies).

Unapersona (Discussiócontribucions)

@Vriullop: Bé, em referia als novells que demanen ajuda en general, no només als que van al sistema de mentorització. Feia temps que havia vist que el botó de "contacta!" aleatori no era aleatori, però no hi havia caigut que podia ser problema del Flow. Però vaja, dirigint l'usuari a la pàgina de discussió sense editar ja n'hi ha prou, el Flow és prou intuïtiu com perquè l'usuari pugui veure com obrir un tema.

El principal punt a favor que hi veig és que pot fer augmentar el nombre d'usuaris "retinguts" (és a dir, que no participen a un viquiprojecte i després se n'obliden). I crec que això és molt important.

Els contres ja els has comentat tu i Trizek en forma de suggerències (no es pot cercar, no es poden categoritzar...). I tenint en compte que el desenvolupament trigarà un temps a reprendre's em sembla que va per llarg.

Tot i els contres mantinc la meva posició d'"a favor d'activar-ho per defecte en les discussions dels novells i en les dels viquiprojectes".

Vriullop (Discussiócontribucions)

Modificat {{mentor}} ara funciona detectant si la pàgina és flow o wikitext. Igualment caldria modificar altres plantilles.

Els punts de millora apuntats són més aviat per a usuaris avançats. No afecten a pàgines de discussió de novells i probablement tampoc a la discussió de l'espai Viquiprojecte.

Vriullop (Discussiócontribucions)

... i pel que deia de facilitar l'accés de novells via Flow per part d'usuaris que volen mantenir la seva discussió en wikitext, sempre poden afegir un enllaç o botó com [{{fullurl:Viquipèdia Discussió:Plantejament de preguntes|action=new-topic&topiclist_topic=Missatge+per+a+Vriullop&topiclist_content={{ping{{!}}Viullop}}}}+Missatge+a+continuació. Nou missatge Flow]: Nou missatge Flow

Townie (Discussiócontribucions)

A mi no és que m'acabi de fer gaire el pes el Flow. Sóc molt fan de les notificacions, i entenc que és molt més simple pels novells, però penso que es podria adaptar l'editor visual per a pàgines de discussió actuals. L'índex i l'estètica actuals em convencen. Ara bé, +1 en casos com viquiprojectes, on penso que sí que pot ser molt beneficiós.

Per cert, un dubte: es pot "des-flowificar" una pàgina de discussió actualment?

Unapersona (Discussiócontribucions)

@Townie No n'estic segur, però suposo que sí desactives l'opció "flow" de les preferències beta la teva discussió des "des-flowifica".

ESM (Discussiócontribucions)

Ja li vaig dir al @Trizek (WMF): a Wikimania, estic tan habituada al Flow que gairebé he oblidat com era la vida abans que es comencés a desplegar. Com que a vegades oblido les limitacions que té diria que es podria activar a tot arreu on es pogués, però potser cal ser prudents i tirar per la via d'activar-ho a les discussions de novells i a les dels viquiprojectes.

@Townie: Diria que quan actives el Flow se t'avisa que no es pot desflowificar, però no em facis gaire cas.

Papapep (Discussiócontribucions)

Certament, per la gent que acaba d'aterrar a la Viquipèdia i encara no entén ni la dinàmica de conversa via pàgines de discussió "creuades", ni la sintaxi del codi wiki, estic segur que el Flow és un sistema molt més «humà» de comunicar-se (ja m'enteneu, oi?). També hi pot haver qui opini que aquesta forma d'aplanar l'arribada complica l'aprenentatge del «core» de l'edició, però penso que els beneficis han de superar en aquests cas de molt als desavantatges. I sí, si com s'ha comentat més amunt es pot, només activat de forma predeterminada pels nous usuaris seria la forma de ser poc intrusius amb la resta de la comunitat que ja decideix per si mateixa quina opció vol.

Barcelona (Discussiócontribucions)

L'únic problema és que justament els novells tenen flow activat i en comunicar-se amb els veterans o molts d'ells veurien l'altre sistema. La majoria de comunicacions no és entre novells.

Toniher (Discussiócontribucions)

Hola, miro de demanar a Phabricator l'activació a la discussió de Viquiprojectes i per a nous comptes (tot i que sembla que ja hi és). Enllaço un cop demanat aquí.

Toniher (Discussiócontribucions)

Seguiment: https://phabricator.wikimedia.org/T159047

Barcelona (Discussiócontribucions)

Per a mi el problema és la doble convivència, si el tenim arreu, doncs ens habituarem al canvi i pensarem com buscar millor que és un punt pendent, però si tenim usuaris amb doble sistema, i espais de noms amb diferents estètiques, només fa que augmentar la confusió dels novells i perdre l'eficàcia del sistema de notificacions

Xavier Dengra (Discussiócontribucions)

@barcelona jo confio en que la transició entre pàgines es vagi agilitzant progressivament més que no pas un canvi radical tot/res.. Després d'aquest pas, com a discussions més transitades només quedaran com a antigues les d'usuaris veterans i les dels articles (en plantilles no crec que sigui necessari). També cal veure els propers avenços perquè en articles els missatges previs no quedin perduts.

Francament, si hi esteu d'acord, podem activar per defecte també el flow als novells (ara han de seleccionar el Beta). O si no, a la plantilla de benvinguda oferir-los els passos per fer-ho.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Suport a activar-ho per defecte als novells. Trobo que és molt més fàcil i intuïtiu que la discussió tradicional.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Quan parlem de novells imagino que vol dir pàgines de discussió d'usuari que no estiguin creades. Això implica usuaris registrats nous i segurament també altres usuaris que no tinguin discussió creada, sense considerar l'antiguitat, per exemple "Usuari Discussió:Jimbo" si algun dia clica algun interwiki català cosa que no ha fet almenys des de la unificació de comptes.

Trizek (WMF) (Discussiócontribucions)

Activation of Flow for all newcomers will only affect accounts created after the configuration change. It will also target user talk pages which doesn't exists (red link, no content at all). Both will have a Flow board by default. It will not impact existing talk pages. (And sorry for English.)

Xavier Dengra (Discussiócontribucions)

Em referia al que dieu, @Vriullop i @Trizek (WMF) (don't worry ;)). Crec que pot estar bé pels nous usuaris que es vagin unint al projecte, facilitarà la transició cap a la unificació del Flow. No em sembla un problema que es creï en pàgines no existents, ja que així la interfície també en promociona l'ús i les eines de comunicació.

Resposta a «Flow, com continuem?»

Projecte escolar - dubtes de polítiques viqui

6
Ignasipuig (Discussiócontribucions)

Bona tarda, tinc un dubte espero algú me'l pugui resoldre o derivar-me a qui pugui fer-ho.

Actualment estic fent de professor de química a FP i per a treballar els hidrocarburs a l'aula tenia pensat demanar als alumnes que per grups es reparteixin molècules que encara estan pendents d'article i el redactin, seguint el format dels que ja estan fets. I el dubte, quina és la política de la viquipèdia pel que fa a projectes com aquests? Estan permesos? Com s'ha d'actuar?

Moltes gràcies!

Jey (Discussiócontribucions)

Hola! Mira't si vols el Portal:Educació on segur que trobaràs informació del teu interès sobre aquest tema. Ànims!

Paucabot (Discussiócontribucions)

No només estan permesos sinó que són benvinguts.

Recomanacions que segur que els aniran bé:

 • Que es registrin com a usuaris
 • Que primer practiquin amb la seva pàgina d'usuari i que avisin que són usuaris escolars. També és recomanable que indiquin quin és el seu professor (amb un enllaç a la seva pàgina d'usuari).
 • Que avisin que l'article està en edició usant la plantilla {{inacabat}}
 • Que mirin de fer a les recomanacions dels altres usuaris (si és que n'hi ha, mitjançant plantilles de manteniment o missatges a la discussió). Que demanin si no entenen qualque cosa.
 • Que no usin imatges ni textos amb copyright
 • Que abans de pujar el text, te'l mostrin a tu.
 • Que no usin el traductor automàtic i que revisin ben revisat el text abans de desar-lo.
 • Que citin les fonts d'on han tret la informació.
 • Que usin la plantilla {{chembox}} per resumir les característiques principals de cada hidrocarbur.
 • Que enllacin l'article amb els altres articles que parlen del mateix compost en d'altres llengües: Viquipèdia:Enllaços entre viquipèdies.
 • Que li posin la Categoria:Hidrocarburs o qualcuna de les seves subcategories.

Aquí tens una llista d'hidrocarburs senzills que ens falten.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si necessitau més articles, sempre es pot traduir aquesta plantilla que m'ensum que tendrà la major part dels seus enllaços en vermell.

Ignasipuig (Discussiócontribucions)

Moltes gràcies @Paucabot.

Justament havia pensat obrir un perfil d'usuari únic per a tota la classe, per a evitar massa mans inexpertes potinejant (i m'és més fàcil de controlar). Merci també per les consideracions a tenir en compte, les tindré presents.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Crec que seria millor que cadascú tengués el seu compte. Això té dues avantatges: 1. Tu sabràs exactament qui ha fet cada edició. 2. Si s'animen a editar més coses, ja tendran el compte creat. Pensa que és més important l'objectiu de que coneguin l'enciclopèdia que l'objectiu de que l'article quedi "perfecte".

Per control·lar la feina dels alumnes, te recoman dues coses:

 • Una pàgina de Viquiprojecte amb els articles que hagis de treballar (exemple)
 • Una llista com aquesta

En general, un cert grau de "potineig" a la Viquipèdia està bé. Els alumnes no han d'entrar com un elefant a una deixalleria però tampoc no s'han de pensar que això és una catedral. S'assembla més a un basar.

A mi m'agrada que puguin equivocar-se i puguin aprendre. Això sí, amb unes certes indicacions prèvies, perquè sinó tothom té tendència a cometre els mateixos errors de novell: fer copyvios, escriure sobre ells mateixos, carregar imatges amb copyright, copiaferrar coses infernals sortides del traductor automàtic, etc. Si podem evitar aquestes coses, millor.

Resposta a «Projecte escolar - dubtes de polítiques viqui»
Melamrawy (WMF) (Discussiócontribucions)

Hola a tots! Apologies for the English post :) Recent Reading team research has lead to finding out that readers do not recognise Wikipedia content on their mobile devices. So, while they might spend hours on our platform, they can still answer "No", if they were asked if they were asked if they have used Wikipedia before. Our current site branding is one major cause of the problem. The team has put in place some changes to the header in order to make Wikipedia more noticeable on our sites. We would like to test the changes on a number of Wikipedias before generalising it, and we think we can start with your Wikipedia as an early collaborator in our experiment, among other 2 Wikipedias. A demo of the new header is available here. For more in depth information on our design, rationale, and research, check out this page, and let us know what you think. The change is expected within 2 weeks and should run for 3 weeks while measuring impact. Merci!

Jarashi (Discussiócontribucions)

Em sembla perfecte...

Resposta a «improving Wikipedia branding on mobile»
Mr. Fulano (Discussiócontribucions)

Olá, olha eu aqui de novo, e desculpa pelo português! Dessa vez vim propor um novo gadget, o RTRC que é um script que permite o monitoramento das mudanças recentes em tempo real e combater o vandalismo com mais facilidade. Já fiz os testes, está funcionando perfeitamente e está traduzido. Tens o interesse em adicioná-lo nessa wiki?

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Obrigado! @Vriullop: Què et sembla posar-ho a Common.js, no afecta a ningú a no ser que vulgui utilitzar el gadget.

Mr. Fulano (Discussiócontribucions)

Eu sugeriria criar uma página própria, para não deixar o global.js muito cheio e extenso.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

É unicamente uma linha ( mw.loader.load('//meta.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Krinkle/RTRC.js&action=raw&ctype=text/javascript'); ). Nao encha muito o global.

Mr. Fulano (Discussiócontribucions)

Pode ser então. É que na pt.wiki o pessoal tem mania de manter a global.js vazia. Estás com alguma dificuldade em entender português? Pois se preferires, posso falar em inglês.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Eu nao falo portugues, unicamente umas palabras. If you understand english, I'll reply in english. It's easier for me. But I have no problem with you speaking portuguese. It's similar to catalan except some few words, so we understand you. We'll look into it, I think it might be a better idea to define it as a gadget as you say.

Mr. Fulano (Discussiócontribucions)

I can understand catalan, but I can't write. My idea is create a specific page to gadget, but if you want, you can put in Commons.js, and I think is faster.

Unapersona (Discussiócontribucions)

jo ja me l'he instal·lat al common.js personal. Potser es podria posar com a gadget i aprofitar i fer que surti un enllaç directe? Podria estar a la barra lateral (no sé si és possible) o a la barra d'eines d'usuari (em sona haver vist algun giny que ho feia).

Mr. Fulano (Discussiócontribucions)

Não se entendi bem, mas normalmente o gadget é implementado como uma página própria, mas se deu a ideia de incorporar no common.js. E a respeito de como vai aparecer, ela vai estar ali, na barra lateral e nas Mudanças Recentes (Canvins recents). Se tiveres mais dúvidas, é só perguntar. Mr. Fulano (disc.) 23:42, 30 gen 2017 (CET)

Unapersona (Discussiócontribucions)

@Mr. Fulano I just didn't see the link RTRC in the sidebar, I didn't look at the section Eines. Thanks for pointing it out!

Vriullop (Discussiócontribucions)

Es pot instal·lar de forma personal o com a giny. Per posar-lo com a giny caldria enllaçar a alguna pàgina que expliqui què és: falta traduir m:User:Krinkle/Tools/Real-Time Recent Changes i traduir la interfície.

Mr. Fulano (Discussiócontribucions)

A interface já está traduzida e traduzir a página de explicação deixo com vós, pois meu catalão é meio enferrujado.

Resposta a «RTRC»
Sng (Discussiócontribucions)

Hola a tothom,

Recentment he estat treballant en un article d'un riu i m'he trobat que al fer ús de la plantilla corresponent ({{Riu}}), els paràmetres no segueixen cap coherència. M'explico. N'hi ha que comencen amb majúscula, d'altres no, alguns són dues paraules... Trobo que caldria posar una mica d'ordre. En principi, la meva idea es dotar d'uniformitat els paràmetres fent que tots comencin per minúscula, que si estan formats per dues paraules, les dues paraules s'uneixin, i eliminant accents incomodes d'utilitzar. Si us sembla bé, a continuació de la feina que ja tinc compromesa, m'hi poso. Si cal també modificaré tots els articles que en facin ús, encara que potser això es podria fer automàticament. Ja direu el què.

Gràcies.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Per la part de traduir paràmetres als articles que ja existeixen, no hi perdis temps, que el bot ja està fet. Només és especificar quins vols traduir, i t'ho faig.

Sng (Discussiócontribucions)

@Joutbis: Ja he adaptat els paràmetres de la plantilla Riu.

Els paràmetres que he canviat són els següents:

Original Nou
Nom nom
fotografia_descripció fotografia_descripcio
Mapa mapa
Peu de mapa mapa_peu
Alçada alçada
Naixement naixement
Coordenades n coordenades_n
Desemboca desemboca
Altitud altitud
Coordenades d coordenades_d
Llargada llargada
Cabal cabal
Àrea area
Territoris territoris
Nomenclàtor nomenclator

Quan et vagi bé li fots canya al bot. Moltes gràcies.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Sng Totalment d'acord. No hi ha una norma aprovada, però quan vaig començar a endreçar, vaig documentar-ho i ningú s'hi ha oposat mai. Coincideix totalment. Gràcies

Jarashi (Discussiócontribucions)

Totalment a favor. Endavant!

Resposta a «Paràmetres de plantilla»

Properes eleccions al Parlament de Catalunya!

6
Oriololmo (Discussiócontribucions)

Bona nit camarades viquipedistes! L'altre dia (ja fa temps) vaig voler començar la traducció de la pàgina de la wikipedia en anglès que tractava sobre les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Un cop feta la traducció i adaptar totes les plantilles al català perquè fossin compatibles, m'he trobat que encara he de canviar totes les referències que hi ha. Algun voluntari?? ;-) Properes eleccions al Parlament de Catalunya

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Oriololmo Per totes aquelles que tenen url, et suggereixo un truc:

 • Obre l'article amb el modificador de codi.
 • entra en una altra finestra a modificar amb l'editor visual.
 • per cada referència, agafa la url de la sessió que tens en codi i la poses a la sessió "visual" amb el botó "cita" i l'opció "automàtic", en lloc de la que tens.
 • d'aquesta forma, si més no per totes les que entén, ja et construirà la cita en la versió catalana.
 • guardes la versió VISUAL !!, i ignores la de codi (compta !!)
 • Quan acabis, hauràs de fer algun retoc final , però em sembla que molt menor.
FranSisPac (Discussiócontribucions)

Benvolgut @Oriololmo (c.c. @Amadalvarez, @Paucabot):

Veig que, tot i la teva joventut, portes més de sis anys ficat a la Viquipèdia i crec que això em permet saltar-me el VP:NMN, tot reconeixent-te la bona voluntat i l'esforç fet.

Amb relativa sorpresa descobreixo que a Viquipèdia (també a la anglesa) tenim articles "especulatius" sobre potencials fets futurs, per altra banda imprecisos. Com bé saps -perquè hi has entrat-, les eleccions, les legislatures o fins i tot les enquestes preelectorals, per no parlar de les característiques generals del sistema electoral, tenen els seus articles (seguir els enllaços), les tres primeres referides a una data concreta. Aquest "Properes eleccions al Parlament de Catalunya", a quines eleccions es refereix? a les de quin any? té sentit que ignori absolutament la prevista duració, de 18 mesos, de l'actual legislatura? Es pot dir que, tret de les taules d'enquestes -per cert, sense referències- i la data "màxima"de realització (dada de rellevància, diria, insignificant, donades les circumstàncies), tota la qüestió de caps de llista és pura especulació i la resta dels continguts ja estan en els articles esmentats.

Si hi sumem més d'una deficiència de traducció, la meva inclinació seria demanar-ne l'esborrat si no passa a ser un article "enciclopèdic" amb contingut més específic. En veus possible la transformació?

Ja sé que tot això ho hauria de posar en la corresponent pàgina de discussió o en la del teu usuari, però, com voldria rebre'n més opinions / visions, em temo que, com tantes altres discussions, quedaria perdut en un racó. Cordialment.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Estic d'acord que caldria tornar a plantejar article, és i serà necessari però parlar de "properes eleccions" sense més no correspon a les normes de la resta d'entrades. En canvi tenim articles d'eleccions passades obsolets o que necessiten ampliació, potser començaria per aquí i quan hi hagi moviments polítics tornaria a aquest article, que els temes d'actualitat sempre necessiten mans.

Oriololmo (Discussiócontribucions)

El que segurament faci és refer manualment les referències manualment, i com diu @FranSisPac, intentaré afegir les referències de les enquestes, per veure que no són en va, sinó que hi ha webs que ho corroboren.

Les eleccions es refereixen a les "properes", simplement les següents que es celebrin. Per exemple, si les eleccions al Parlament de Catalunya fossin aquest 2017 (si la CUP no aprova els pressupostos) canviaria el nom de "Properes Eleccions al Parlament de Catalunya" per Eleccions al Parlament de Catalunya de 2017, entens? És una pàgina provisional i per, quan ja s'hagin convocat un altre cop les eleccions, ja hi sigui.

Puc procurar de millorar la traducció de l'anglès, sí, quan trobi temps.

En conclusió, @Amadalvarez@FranSisPac@Barcelona, no sol·liciteu borrar-la, no patiu que ja l'aniré transformant i millorant poc a puc. Gràcies per respondre el fil!

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Bé, @Oriololmo: i què penses fer amb les referències a candidatures (tant partits com candidats) que, tal com deia, són merament especulatives, i amb el considerable contingut que ja es troba en altres articles? Sobre això últim, si hi persisteixes, suggeriria fer-ne un breu esment i remetre a l'{{article principal}}. Sort i encert amb les millores! Si cal, ja hi tornarem!

Resposta a «Properes eleccions al Parlament de Catalunya!»
Vulcano (Discussiócontribucions)

Avui m'he trobat en la Viqui, amb (Salvatierra de Miño) traduït al català (Salvaterra de Miño). M'ha semblat una aberració; a més ja que traduïm, traduïm-ho tot (Minyo per Miño). Crec que els noms hauríem de respectar els de la terra. Vulcano

Vriullop (Discussiócontribucions)

No és cap proposta nova, ja existeix: Viquipèdia:Traducció de noms#Topònims.

Lohen11 (Discussiócontribucions)

En aquest cas, és just al revés, l'única viquipèdia que l'ha traduït és la castellana, perquè l'original és en gallec: Salvaterra de Miño.

Vulcano (Discussiócontribucions)

Val, gracies Lohen11, en aquest cas tens raó, però ull amb els noms, que jo hem trobo amb alguns fregaos (merdes), algunes vegades, i sobre tot a partir d'Alemanya enllà (Polònia, Hongria, Txèquia, Rússia, etc...) Vulcano

Resposta a «Traducció de noms de topònims»

Últimes destrosses del traductor automàtic

60
Joutbis (Discussiócontribucions)

L'última "millora" del refotut traductor automàtic és transformar totes les referències en el text: Error en el títol o la url.«». No hi queda ni rastre de la referència original. Mireu Crisi del PSOE de 2016, però d'exemples n'hi ha a palades.

Tenint en compte que els textos que genera continuen sent tant desastrosos com sempre, si no són pitjors, podem deixar-lo en suspens una temporadeta? En principi, fins que s'arregli el tema de les referències; però si ens descuidem de tornar-lo a engegar un lustre o dos, no seré pas jo qui es queixi.

De veritat, no sé per què fem quinzenes de la qualitat si per l'altra banda permetem engendres com aquest, i no donem a l'abast d'usuarificar-los. No hem de créixer perquè sí, si no garantim un mínim de qualitat.

Yuanga (Discussiócontribucions)

+1 a la proposta de congelació.

CarlesMartin (Discussiócontribucions)

Totalment a favor. A la nevera. El traductor automàtic pot ser útil en alguns casos, però només si qui el fa servir hi dedica temps després, per repassar frase per frase.

Medol (Discussiócontribucions)

I no seria millor arreglar el que no funciona? Segurament s'hi troben en altres Viquipèdies amb això. Mentrestant, d'acord en desactivar-lo.

Joutbis (Discussiócontribucions)

El que no funciona, et refereixes al tema de les referències en concret, o a les mancances dels textos que perpetra? Perquè suposo que això de les referències és relativament fàcil de solucionar, em temo. Però el que seria generar un català correcte amb pronoms febles, ho tenim més pelut.

Jo ho aturaria del tot mentre no se solucionin les referències. I després l'obriria només per als usuaris que han demostrat que en saben fer un ús responsable (que es poden comptar amb els dits d'una mà, i encara me'n sobren).

Medol (Discussiócontribucions)

És una ajuda, mai serà totalment automàtic ni perfecte, sempre caldrà una revisió. Ara mateix és un niu de problemes, però arreglant les referències i les plantilles facilitaria la feina, em sembla.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Com ja he manifestat en diverses ocasions, el traductor automàtic em sembla una catàstrofe per la Viquipèdia. La tira d'usuaris tradueixen sense fer la revisió pertinent i després els patrulladors i els correctors no donem a l'abast de dignificar-los.

FranSisPac (Discussiócontribucions)

SI algun cop he tingut problemes significatius amb les traduccions des del castellà ha sigut més per les mancances de l'article original que no pas pel traductor (fins i tot en alguna ocasió l'havia de refer tant que he preferit partir de zero abans de deixar que constés com a "traduït"). Potser parleu d'un problema temporal (el de les referències)? D'acord amb en @Medol: evidentment, és una ajuda, no ho fa tot, i poques vegades es podrà deixar l'article sense una "neteja" posterior, però no crec que això impliqui prescindir-ne. Altra cosa és si s'ha "d'aturar" temporalment per problemes.

Joutbis (Discussiócontribucions)

"Tanmateix, l'aliança entre Sánchez i Díaz era curta-va viure. Díaz segons es diu pretès per esdevenir el candidat de PSOE per la 2015 elecció general,"

"Pablo Iglesias de Podemos posat fora de stiff termes a fins i tot considera començar negociacions per una coalició"

"Fonts de partit van indicar l'alt likelihood de Susana Díaz candidacy si Sánchez va fallar en el seu intent a esdevenir Primer ministre"

"Primer ministre llavors suplent Mariano Rajoy i C dirigent Albert Rivera tots dos van suggerir una coalició magnífica entre els seus partits i PSOE"

Vist això, el tema referències és una simple excusa que em va de conya per denunciar el gran desastre que és el traductor, i per demanar que si us plau es concedeixi una treva. Si pot ser indefinida, millor, perquè les referències les arreglaran, però traduir "was short-lived" per "era curta-va viure" fa de més mal solucionar. "laid out stiff terms" seria "va posar condicions exigents", no "posat fora de stiff termes". Això ho considereu ajuda?

No potser que el primer que passa ens endossi material de baixíssima qualitat i no el tornem a veure més. Ens hem de guanyar el prestigi, i així no ho farem mai.

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Quan jo parlo d'ajuda em refereixo a la traducció des del castellà (no m'havia imaginat que la pàgina del PSOE es traduïa de l'anglès!). Des de l'anglès i del francès ràpidament vaig descobrir que feien més nosa que servei; quasi estaria d'acord en bloquejar-les o restringir-ne l'ús..

Una altra aportació a l'anecdotari: "siglo VI" > "segle vaig veure".

Unapersona (Discussiócontribucions)

Està clar que la traducció anglès-català fa pena, però alguna vegada l'he utilitzat per traduir des del castellà i no va tant malament (potser és així amb tots els idiomes romànic? No l'he provat amb el francès). S'ha de revisar, clar, però a mi m'ha ajudat. No hi ha cap opció per activar només algunes llengües en concret?