Viquipèdia:La taverna/Propostes

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Bones, no se si és aquí on puc comentar això, però ahir per primera vegada vaig veure un article on al acabar posava: "Aquest article [...] és una burilla. Et Pot ajudar Viquipèdia per expandir-lo." @Joutbis: Va donar-me la idea (ja que compartiem, crec, el mateix enuig). Avui n'he vist un altre. Resulta, per als que no ho sàpiguen, que aquests articles són els que han estat traduïts mitjançant un programa. Desconec el programa però sabia que existia. El que vull exposar és que avui he llegit un article d'aquests (abans d'ésser editat per mi) i era incomprensible, il•legible... He hagut de fer un esforç per saber que volia dir, i poder millorar-ho, tot i així s'ha quedat en mitja burilla l'article. Com van dir alguns, estic d'acord que existeixi el programa si se'n fa un bon ús, però això a vegades és excessiu (de malament). Demano que si els usuaris realitzen traduccions i volen fer-ho ràpid i volen usar aquest programa; que d'acord, ho facin Però els demano siusplau que revisin el contingut perquè realment hi ha de lamentables... No és una queixa, ni vull senyalar a ningú; tant sols demano una mica d'atenció, ja que això no és qüestió de retallar i enganxar en un programa per a que faci la feina. Crec que lo bo d'aquest lloc és l'aportació (en la redacció) feta per usuaris i no tant per màquines (aquestes s'haurien de limitar per petits errors, no per crear articles; i en el segon cas si es volgués fer així, crec que haurien de ser més una ajuda que (com ara) un perjudici... A vegades potser és més ràpid traduir-ho i corregir-ho que traduir-ho i deixar-ho (ja que en aquest últim cas, fas que la comunitat viquipedista, hagi de treballar per doble, coses que només amb 5 minuts més es podrien millorar pel propi autor)...

Vriullop (Discussiócontribucions)

Les burilles que trobis marca-les amb {{millorar traducció}}. Si són infumables, caldrà esborrar-les. L'usuari que vagi llençant burilles caldrà avisar-lo.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Sí, ja ho faig. El procés me'l conec massa bé. La idea d'aquest tema és més de conscienciació que de dubte procedimental.

Paucabot (Discussiócontribucions)

L'eina és aquesta: Special:ContentTranslation.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Ara mateix tenim 11 articles que són una burilla.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Sincerament em desmoralitza llegir alguns... Però crec que hauriem de fer quelcom més al respecte, a part de col·locar les plantilles i de tenir el purgatori (ja que pel que veig hi ha articles des de 2013 que no s'han millorat per l'autor) i han estat deixats en l'oblit...

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

La burilla i la mala traducció de l'article no estan relacionades. Burilla és una inadequada accepció de stub (anglès) i hauria de ser "esborrany". Que la resta de l'article sigui un nyap és cosa de l'editor que no ha fet de revisor i això passa en els burilles i en els llargs.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Entenc el que vols dir. Crec que s'empra burilla en aquests casos com a "mot irònic" degut a les males traduccions. Tens raó en el fet de que "passa en els burilles i en els llargs", però hi ha una diferència. Tots els marcats com burilla (és a dir, traduïts literalment, ja sigui mitjançant programes), estan fets un "nyap" com bé has dit. A diferència dels altres (que hi ha de les dos bandes, bons i molt bons articles i d'altres que arriben al "quasi burilles"), crec jo. Per tant és més fàcil plantejar que amb els "traducció literal" (burilles) se'n faci alguna cosa al respecte, mentre que la resta (que també n'hi a de mals articles), ja aniran rebent atenció, o si són tant immenjables com els burilla, ja seran marcats com a tal o com a MR. El que jo proposava va més enllà. Volia fer una demanda, en concret pels articles burilla o MR, per a trobar alguna solució, ja que hi ha un llarg llistat que ha quedat allà, i crec que és quelcom del que s’ha de parlar.

Joutbis (Discussiócontribucions)

La meva opinió ja l'he dita uns quants cops. L'eina aquesta hauria d'estar limitada, o directament treure-la. Si saps l'idioma, no et fa falta; i si no el saps, val més que no tradueixis. Fins i tot a usuaris experimentats els he vist articles revisats que estan bé, però on s'hi ha colat un "Furgoneta" en comptes de la partícula "Van" abans del cognom.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Metralleta95 Com ja va passar en una altra discussió, fer alguna acció amb traduccions literals sense revisar és un discussió tant honorable com a cíclica. Fins i tot varem patir un usuari que s'havia inventat un traductor que generava una cosa pitjor que nyaps, però com que a ell l'interessava el seu software i no els resultats que generava, s'entestava a dir que els productes defectuosos del seu giny ja ho arreglarien "els que els hi agrada fer correccions", ja que ell estava centrat en millorar els seu invent. Va generar milers d'articles. Se li van esborrar alguns, varem dedicar moltíssimes hores a discutir sobre la diferència entre treball cooperatiu i l'incivisme de repercussió comunitària, varem fer reunions presencials i va ser motiu de bronca a les viquitrobades perquè deia que li teníem mania i no compreníem la gran aportació que feia a la VP.

En resum: Si, s'ha de fer alguna cosa: conscienciar, conscienciar i conscienciar. Qui ha fet això no és conscient de les prioritats. Si després d'explicar-li (si cal reiteradament) continua, acabarà per avorrir-se quan vegi que el grup "no entén" la seva sabia actuació i marxarà perquè "ens considerarà uns immobilistes" que no comprenem la seva peculiar forma de veure la vida en societat. Esforçar-se en regular el sentit comú, s'ha demostrat una feina estèril a la VP, perquè qui no té respecte per la feina dels altres, qui no entengui que qualsevol aportació ha de ser per millorar la VP abans que per fer-la grossa, acostuma a coincidir amb algú que no li agrada complir les normes. Per tant, no cal dedicar esforços a discutir-les ni a escriure-les.

Disculpa el rotllo, si la teva proposta no anava per aquí.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Coincideixo amb aquesta visió, és i serà una cosa cíclica que no s'arreglarà amb limitacions tècniques sinó intentant que els usuaris implicats en els nyaps els arreglin o deixin de produir-ne

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

@Amadalvarez Bé, s'agraeix una reflexió experimentada en el tema d'aquesta discussió cíclica com tu dius. Jo porto poc temps aquí, així que per a mi és nou, però ja veig que és un tema monóton en el temps. Si ho he entès bé, comparteixo la teva opinió de "qui no té respecte per la feina dels altres, qui no entengui que qualsevol aportació ha de ser per millorar la VP abans que per fer-la grossa". Hauriem de limitar les edicions "nyap" que pujen la grandària però fan baixar la qualitat. I veig que, si no m'equivoco, veus única l'opció de conscienciar però cap més. Jo, nou que sóc, i suposo que amb esperances, de moment, volia trobar una forma (no se com, per això he obert aquest tema), de combatre aquestes edicions "frustrants"... Salut.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Metralleta95 Potser he exagerat i ha semblat que conscienciar és la única opció que hi veig. Ho diré al revès, crec poc en les regulacions per aconseguir-ho. Penso que l'avís, la pedagogia mostrant que el que tu no fas ho fem la resta, la difusió de bones pràctiques per la via de l'acció directa, etc. aplicats ''ad nauseam'' si cal, converteix de forma immediata als que s'havien equivocat accidentalment, al cap d'un temps als que ho feien malament però pensaven que era un estil personal fruit de la llibertat inalienable de l'ésser humà, i autoexpulsa els iconoclastes que els hi és igual embrutar la VP que el carrer perquè la seva consideració de l'espai públic o del bé comú està subordinada a uns valors antisocials egocèntrics. Sé que em direu somiatruites però aquests dies que estem treballant sobre Llull, és la diferència entre la visió franciscana i la dominica de convertir infidels: per la demostració de les virtuts d'allò en que creus o per la imposició d'unes regles que algú va escriure, ves a saber qui i ves a saber perquè.

Alguns comentaris d'aquest fil estan contra l'eina (prohibim l'alcohol perquè hi ha borratxos que maten innocents), altres donen pistes de com localitzar les males praxis (on hi hagi burilles, referencias,..), altres suggereixen anticipar-se al problema i fer que les eines no permetin el seu mal ús. Ara ja saps quines m'agraden més.

Joutbis (Discussiócontribucions)

És una mica com els arguments de l'NRA als Estats Units: "guns don't kill, people do". Home, doncs sí, cal conscienciar la gent, però si limitéssim una mica les armes i no les venguéssim al primer que passa pel supermercat, potser no hi hauria tantes morts violentes.

Evidentment, sempre hi haurà motivats que faran copy-paste del Google translator, però com a mínim no els ho facilitem.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Joutbis No et falta raó, però l'exemple no és el millor, ja que als USA no es mata per poca regulació, sinó per una priorització diferent dels valors. En tot cas, i per no apartar-nos del tema, no estic dient d'anar amb el lliri a la mà. Les mesures de tipus policials (reversió, bloqueig, esborrat immediat, etc.) han d'existir. No és pot permetre que sigui la selva perquè uns pacifistes estan mirant de negociar amb algú que ha perdut el senderi. Les normes mínimes de quins són els nostres valors han d'estar clares per a què ningú és pensi que ha entrat en un xiquipark, però regular, lo mínim de lo mínim. La meva visió crítica des de dins d'una administració és que cada cop que hom regula el sentit comú en favor d'una situació, se'n perjudica -com a mínim- una altra. Això més d'hora que tard, provoca una nova regulació per a corregir i al poc tens un garbuix legislatiu que ningú entén però tothom mira de trobar la seva interpretació de la fissura. Terreny adobat pels buròcrates.

Voldria pensar que viure en un món de valors és millor que viure en un món de normes, i que, aquí, som capaços d'aconseguir-ho.

ESM (Discussiócontribucions)

Només un incís: em sembla recordar que el content translator t'avisa (i diria que no et deixa) publicar traduccions 100% automàtiques; requereix una part (no sé fins a quin punt) d'activitat humana per —en teoria— evitar això. No es podria intentar dificultar una mica la creació "alegre" d'articles per aquesta banda?

Townie (Discussiócontribucions)

Ho acabo de provar. T'avisa que estàs fent una bajanada, però no t'atura. He agafat un article de la Viquipèdia en urdú i l'he burillat (?), aquest n'és el resultat.

Metralleta95 (Discussiócontribucions)

Tant sols puc afegir: jajajajajaj; de veritat, és el 'millor text' que he llegit... Eus ací el mal que pot fer el programa. (encara ric)...

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Ondia @Townie, boníssim. Observo que està obsessionat en no traduir "referències" tant se val l'idioma en que estigui escrit. En aquest cas no s'ha atrevit ni a canviar l'alfabet. Bé, suposo que ho revisaràs i corregiràs, oi ?.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Qualcú hauria d'obrir un bug a Phabricator indicant això de l'encapçalament de les referències (si és que no existeix ja, jo no l'he trobat).

Paucabot (Discussiócontribucions)

Un dels defectes que solen tenir aquestes traduccions automàtiques és que, no sé perquè, de vegades no tradueixen l'encapçalament de la secció de referències: 277 "Referencias". El problema en aquests 277 articles és que deuen tenir més errades: si el creador no ha vist un encapçalament no traduït, segurament la resta tampoc no deu estar revisat gaire a fons ...

Resposta a «Les burilles, són bones o dolentes?»

On s'ha de posar el mapa a la infotaula edifici (i derivades) ?

23
Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Fa unes setmanes vaig fer una modificació important de la {{Infotaula edifici}} que, a més, és invocada per un bon grapat d'altres denominacions (castell, gratacel, església, estadi,...), uns 7.000 articles+ 20.000 encara pendents de migrar.

Una de les novetats era la recuperació des de Wikidata de moltes dades i també del mapa d'ubicació. Tal com la vaig crear, el bloc de dades de localització (país, regió, municipi, etc.) estava cap a la meitat de la taula i el mapa, abaix de tot, darrera de les dades d'activitat i protecció patrimonial. Fa uns dies en @Jarashi va pujar el mapa al costat de les dades de localització (és a dir, ajuntava tota la informació geogràfica), tal com es veu als exemples de la plantilla. Com que em semblava que era poc estètic tenir el mapa al mig, varem acordar fer una prova de tornar-ho avall però emportant-nos també el bloc de dades de localització, tal com es veu en aquesta prova.

En resum: com us agrada més ?

Merci,

Townie (Discussiócontribucions)

Sóc partidari de l'opció C, perquè em sembla que queda millor, però la B també està bé en el sentit que agrupa tot el tema de la situació. A la B potser hi posaria primer la ubicació i després el mapa (no com està ara la plantilla).

Manlleus (Discussiócontribucions)

Seria partidari sinó hi ha imatge fotogràfica, esquema, etc, de moure el mapa dalt de tot. Però si hi ha una d'aquestes imatges llavors la opció B em semblaria més raonable perquè una part important és la ubicació i més fàcil que fer scroll una mica i el tens tot agrupat al capdavall de la infotaula. Tot i que el mapa al mig tampoc està malament. Però em sembla que és una qüestió de gustos i d'estil. Bona feina amb les plantilles enllaçades a wikidata!! Salutacions!

Isidre blanc (Discussiócontribucions)

L'opció C és la que m'agrada més.

Medol (Discussiócontribucions)

La C. Ubicació al mig o a dalt i mapa a baix.

ESM (Discussiócontribucions)

Jo penso una mica com en Manlleus: si no hi ha imatge disponible, mapa i ubicació a dalt (no sé com de complex seria aconseguir això); si hi ha imatge, el combo B crec que és el que em fa més patxoca. Bona feina amb això de les infotaules!

Manlleus (Discussiócontribucions)

Cal mirar com està fet la plantilla de la infotaula dels monuments catalans que fan just això quan no hi ha imatge fotogràfica. Crec que en una línia de codi es pot fer.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Manlleus. No sé de quina parles, però m'interessa. Si et refereixes a la {{Infotaula patrimoni cultural}}, crec que no ho fa, si trobes un exemple, passa-ho que així tindrem un cas d'exemple per l'anàlisi.

@ESM, si tu vols que ho faci, la infotaula ho farà !.

Townie (Discussiócontribucions)

Llavors faríem el mateix amb la plantilla Indret? Ho dic per unificar els estils.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Townie. Si, és clar.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Lo de la plantilla dels monuments catalans m'ho hauré imaginat ;-) però sabia que havia vist alguna plantilla d'infotaula que ho feia ja que l'havia editat abans. És Plantilla:Ciutat SLO, pots veure els exemples Usuari:Manlleus/proves/plantillaambfoto1 i Usuari:Manlleus/proves/plantillaambfoto2 Un amb totes les imatges possibles per la plantilla i l'altre només amb el mapa i fins i tot escrivint el paràmetre al capdavall de la plantilla, surt l'apartat de localització al principi ja que té imatge. Potser posar-ho a la infotaula d'edifici és més complicat. Espero que això ajudi. Salutacions!

Manlleus (Discussiócontribucions)

Plantilla:Infotaula d'entitat de població també ho fa, segur que hi ha més exemples.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

No és que actuï de forma diferent, el que passa és que en aquestes dues plantilles el mapa està per sobre de la imatge i, per tant, sempre està dalt (només per sota de bandera i escut), tant si hi ha foto com si no. És un cas que, té sentit en les infotaules de població on, tractant-se de "geografia" la seva situació en el mapa és molt més important que, per exemple, la demografia o el nom de l'alcalde. Merci per la recerca.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Les imatges de bandera i escut apareixen sempre dalt de tot si hi ha el paràmetre donat, sinó el mapa surt en el seu lloc en aquesta posició. És cert que la imatge fotogràfica està en aquesta plantilla sempre per sota del mapa, però hi ha les d'escut i bandera, que també són imatges, doncs fa lo que havíem comentat no? que sinó hi ha "x" camp d'imatge omplert doncs que el que sí n'hi ha surti al capdamunt? És qüestió d'editar la plantilla d'edificis perquè tingui el mateix comportament.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Manlleus A veure company. Quan hi ha, posem, tres persones en una fila, la segona és segona, perquè una altra està davant i s'anomena primera. Si aquesta desapareix, la segona ja no és diu segona, ara es diu primera, i la que abans era tercera s'anomena segona i no és la mateixa que l'anterior segona.

Doncs amb la infotaula, igual. L'ordre de les que esmentes sempre és:

 1. escut i bandera
 2. mapa
 3. foto.

Si no hi ha escut ni bandera, la plantilla no fa cap tractament especial per a que el mapa pugi, simplement puja perquè no hi ha res més sobre seu. D'igual forma, podríem dir que la foto té un comportament variable, perquè pot ser la tercera o la primera en cas que no hi hagi ni mapa ni bandera, ni escut.

Entenc que la proposta que s'ha fet és que, si en condicions normals, l'ordre és:

 1. foto
 2. dades localització
 3. protecció
 4. activitats
 5. mapa

Quan no hi hagi foto el mapa passés a ser la número 1 i no la número 4, com li correspondria en condicions normals.

Isidre blanc (Discussiócontribucions)

Em sembla molt bé

Jarashi (Discussiócontribucions)

Hola a tothom!

La meva intervenció, que ha explicat perfectament l'@Amadalvarez, només pretenia (sota el meu punt de vista) recuperar la lògica interna de la taula. Crec que no té sentit posar la ubicació en una part de la taula i el mapa que mostra la ubicació en una altra. Són 2 informacions lligades, que no té sentit que no estiguin juntes. Ho trobo tan absurd com, per exemple, posar la data d'inici al principi de la taula i la de finalització al final, separades...

Si han d'anar a dalt, al mig, o a baix, és una qüestió estètica que, francament, no m'interessa gaire. Però sí que crec que és important, per coherència interna, que la informació relacionada es mostri agrupada.

Per tant, jo voto A o B, m'és igual quina.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Jo també ho trobo un pèl absurd, però si la infotaula apareix en milers darticles, potser seguir millor un estil determinat.

Medol (Discussiócontribucions)

Doncs a mi no em sembla absurd, a mi m'agradaria la ubicació al principi de la infotaula, just després de la foto, i el mapa al final de la infotaula. Haver d'anar fins al final per a saber a quin municipi es troba l'obra no em sembla lògic. Després del nom de l'obra i la foto el lloc on es troba em sembla el més rellevant.

Per cert, la infotaula que posava el mapa a dalt quan no hi havia foto era la infotaula patrimoni cultural en alguna versió anterior, que dit sigui de pas, estèticament em semblava molt bona.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Per aclarir el darrer punt: la {{infotaula patrimoni cultural}} funcionava com les abans esmentades en aquest fil, és a dir, primer foto i després mapa; si no hi havia foto, el mapa pujava una posició, però sense tractament especial. Després d'una modificació que va fer el @Pere prlpz per recuperar el mapa des de WD (en la línia del que ara parlem), es va veure que el mapa era massa intrusiu i varen acordar a la discussió posar-ho abaix. De fet, la migració d'aquesta infotaula dins la Infotaula edifici (20.000 articles) està aturada fins tenir alguna posició acordada, ja que no voldria canviar-la i que passés a tenir un comportament diferent del que té actualment i que va estar acordat.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Resum després de 10 dies actiu i 7 sense intervencions:

@Medol

 • D) Variable segons hi hagi foto (mapa avall) o no (mapa dalt). @ESM@Manlleus

Com veieu, no hi ha una posició clara, ja que, tot i semblar que guanya la C, també són molts els que pensen que han d'anar junts els dos temes (ubicació i mapa).

Animo a que més gent opini a veure si tenim una posició més diferenciada. Gràcies

Medol (Discussiócontribucions)

Mentrestant, doncs potser el millor seria deixar-ho com estava abans del canvi que es va fer sense cap tipus de consens.

Jarashi (Discussiócontribucions)

Estic d'acord amb el Medol.

Resposta a «On s'ha de posar el mapa a la infotaula edifici (i derivades) ?»

Sitenotice amb faltes

17
Resum per QuimGil

El text actual:

"Concurs Wiki Loves Earth: En maig, decobreix el nostre patrimoni natural, carrega les teves fotografies, ajuda a Viquipèdia i podràs guanyar premis. Participa!"

El text que hauria de sortir:

"Concurs Wiki Loves Earth: En el mes de maig, descobreix el nostre patrimoni natural, carrega les teves fotografies, ajuda a la Viquipèdia i podràs guanyar premis. Participa!"

(o caldria utilitzar "descobriu "carregueu"...?)

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Que a base de traduccions automàtiques i articles fets segons com la llengua de la Viquipèdia no és com hauria de ser ja se sap, però diria que no hauríem de tenir un sitenotice amb dues faltes i a més enllaçat a la versió castellana de la pàgina.

Proposo treure el concurs del sitenotice mentre no s'arregli el missatge.

Lohen11 (Discussiócontribucions)

Proposo que a la viquipèdia en català no hi surtin anuncis sense tenir l'acord dels seus usuaris.

KRLS (Discussiócontribucions)

La proposta és no fer aparèixer cap missatge de fundraising de la Wikimedia Foundation perquè no hi ha cap acord explícit de la comunitat?

Lohen11 (Discussiócontribucions)

No, llegeix exactament el què he dit. I afegeixo, no hem d'acceptar que algú aliè a la viquipèdia en català ens imposi un anunci, i ple de faltes. És clar que és la meva opinió i res més.

QuimGil (Discussiócontribucions)

Potser només calia una mica de coordinació abans per a la traducció en català? És una campanya originada a Commons, la part corresponent a l'Estat Espanyol és organitzada per Wikimedia Espanya, i el text en català va arribar no sé com [via el voluntari de WLE que està cordinant aquest bàner, que ni parla català ni espanyol. Moltes campanyes funcionen així, i la gent ajuda amb les traduccions sense pensar en si són aliens o no a una Wikipedia determinada o en si estan imposant o no un bàner.

Lohen11 (Discussiócontribucions)

Gràcies per l'explicació. Ara s'hauria de posar l'enllaç a la traducció en català. Perquè, Amical Wikimedia no ho pot fer?

Vriullop (Discussiócontribucions)

Context:

 • El 2014 WLE va ser organitzat per Amical i el bàner es veia en català i castellà per tot Espanya enllaçat a wikilovesearth.cat i amb les llistes de ca.wiki. L'organització va rebre alguns correus fora de to.
 • El 2015 va ser organitzat per Amical i wm-es. En català enllaçava a .cat i en castellà a .es.
 • El 2016 Amical no hi participa. Hem considerat que ja tenim prou fotos del nostre àmbit i que el tema està esgotat.
Lohen11 (Discussiócontribucions)

Gràcies pel context. Doncs crec que les coses si s'expliquen és més fàcil d'entendre-les pels que hem optat per fer una feina més de camp i no tant a les altes esferes.

Arnaugir (Discussiócontribucions)

No puc estar més d'acord amb en Lohen11...

Manlleus (Discussiócontribucions)

un espai per anuncis comunitaris és important, el que s'ha de fer és revisar-los abans de posar-los públics.

QuimGil (Discussiócontribucions)

Parleu del "Wiki Loves Earth 2016" que ara mateix em surt en anglès? En qualsevol cas, on es pot traduir/editar?

Vriullop (Discussiócontribucions)

Es parla de c:Commons:Wiki Loves Earth 2016/CentralNotice, un bàner centralitzat i geolocalitzat responsabilitat de Wikimedia Spain, en català, castellà o anglès per defecte. Per modificar-lo cal un gestor de campanyes, per aquest cas es pot veure el registre. Per anul·lar-lo cal parlar amb els organitzadors de la campanya.

Vriullop (Discussiócontribucions)

En atenció al Quim, enllaç per veure'l des de fora d'Espanya: https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Random&banner=wle_2016_es&uselang=ca&force=1

QuimGil (Discussiócontribucions)

Moltes gràcies. He arreglat una mica el text, i veig que en Kippel hi ha editat també (diff). Quin temps verbal és preferible, descobreix o descobriu?

Sembla que el text a la campanya es va actualitzant (l'edició d'en Kippel ja ha estat incorporada).

QuimGil (Discussiócontribucions)

La meva versió ha estat incorporada.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

He actualitzat amb la segona del plural que és com ens dirigim als ususaris normalment.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Amb IPs alemanyes (suposo que igual amb IPs d'altres llocs des de la xarxa Tor) solc veure els missatges en anglès (fins que entro en sessió).

Resposta a «Sitenotice amb faltes»
Isidre blanc (Discussiócontribucions)

Durant aquesta última setmana m'he entretingut enllaçant categories de monuments a Commons amb la seva corresponent pàgina a la Viquipèdia. Han estat prop de 1.500 pàgines visitades. Aquestes pàgines, en la seva majoria, foren creades pel bot d'en @Vriullop durant els últims sis mesos. En totes elles m'ha sorprès l'absència quasi total d'enllaços interns. En bastants casos el revisor de l'article es va limitar a treure l'avís de "Aquest article ha estat creat pel bot...". Aquest fet m'ha portat a plantejar les següents qüestions:

 • És útil, necessari o convenient posar enllaços interns? O és una informació supèrflua. Si aquest últim és el cas, no cal parlar-ne més i ens estalviarem la feixuga tasca de posar enllaços.
 • Si el que creiem és que cal posar-los, proposo que, sistemàticament, cada vegada que el bot d'en Vicenç generi una fornada d'articles, al seu darrere en @Pere prlpz passi el seu eficaç bot de creació d'enllaços. Si ho hagués fet en els articles dels quals he parlat al començament, avui estarien correctament enllaçats. Estic segur que tant en @Manlleus com en @Medol hi estaran totalment d'acord,
Manlleus (Discussiócontribucions)

@Isidre blancBones! Durant un temps es va engegar el bot del Pere però pel que es veu va deixar de funcionar temps després, clar, jo des de llavors no he posat enllaços interns (repetitius) ja que el bot ja ho feia llavors, i em podia dedicar a millorar l'article, posar enllaços interns/externs més concrets, etc. És cert que hi ha articles amb correccions mínimes perquè o bé no hi havia res a corregir o no hi ha més informació (disponible per Internet almenys). No sé si es pot re-engegar el bot d'en Pere per aquests i els futurs articles afectats (encara en queden molts), suposo que si. Totalment d'acord per tan.

Isidre blanc (Discussiócontribucions)

@Pere prlpz, el que insinua en Manlleus és prou interessant. El teu bot podria actuar damunt les pàgines de monuments creades a partir d'una data donada?

Resposta a «Enllaços interns»
Paucabot (Discussiócontribucions)

Si qualcú s'avorreix, pot omplir Categoria:Obres per període. La cosa consisteix en crear les categories de les obres per any que falten. Exemple: Anam a Categoria:2013 i ficam dins una nova categoria Categoria:Obres del 2013 tot allò que siguin obres: videojocs, cançons, quadres, discs, pel·lícules, etc. Vegeu com queda a Categoria:Obres del 2014.

Manlleus (Discussiócontribucions)

No coneixia la categoria. Intentaré afegir-la en els meus propers articles i els existents (sino està fet ja)..

Paucabot (Discussiócontribucions)

CarlesMartin ja n'ha creades moltes. Ara ja les tenim totes des del 2016 fins al 1966. Si qualcú vol fer feina en paral·lel, pot fer les categories que manquen a Categoria:Esdeveniments del segle XX per any i a Categoria:Esdeveniments del segle XXI per any.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Els diversos articles de Cronologia dels vols espacials entrarien com a esdeveniments? Així com les missions espacials (expedicions Soiuz, dels Transbordadors o expedicions a l'ISS..)?

Paucabot (Discussiócontribucions)

Segons jo, Expedició 15 hauria d'anar a Categoria:Esdeveniments del 2007 però 1954 en els vols espacials no hauria d'anar a Categoria:Esdeveniments del 1954.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Ok, se suposa que 1954 en els vols espacials aniria a una categoria anomenada 1954 en els vols espacials o Astronàutica el 1954, que aquesta formaria part de Ciència el 1954, i aquesta a la categoria general de 1954 (seguint l'esquema de la wiki anglesa). Però com que en resum és un recull de fets i esdeveniments potser estaria afegir-la a esdeveniments per any o millor directament a la general de l'any?

Paucabot (Discussiócontribucions)

A la general, tal com està, per exemple Categoria:2007 a Catalunya.

Resposta a «Una proposta de feina»
Paucabot (Discussiócontribucions)

Una de les feines de manteniment fàcils de fer és revisar les pàgines més curtes de la Viquipèdia i mirar de millorar-les o almanco fer propostes de solució, com poden ser una proposta de supressió diferida, una fusió o un trasllat al Viccionari.

La llista la teniu a Especial:Pàgines curtes.

Vriullop (Discussiócontribucions)

L'exemple de trasllat al Viccionari l'he esborrat directament per còpia del DIEC.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Ok. Gràcies, Vicenç.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Hi he fet una petita repassada. De les 100 pàgines més curtes, ara mateix, 96 són articles d'anys com 593. Els altres quatre són Portada, Tounj, Dècada del 1120 aC i Abarognòsia.

Resposta a «Pàgines curtes»
47.63.69.82 (Discussiócontribucions)

Proposo que el dia 23 d'abril de cada any la Viquipèdia en català dediqui l'article principal de la Portada a tot el relacionat amb Sant Jordi, patró de Catalunya, i la seva festa.

Llàstima que aquest any actuem com si fòssim una colònia espanyola.

Salut i República

Jordi Millan

E4024 (Discussiócontribucions)

Jordi, VP en catala no es de Catalunya o de Valencia o de les Illes Balears, pertenya a tots.

Resposta a «Sant Jordi»
Leptictidium (Discussiócontribucions)

Bona tarda. En la immensa majoria de casos, l'expressió "període de temps" és un pleonasme, car la paraula "període" ja inclou la noció de temps. Per tant, proposo substituir aquesta expressió per simplement "període" en tots els casos que sigui necessari.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

+1

Manlleus (Discussiócontribucions)

També crec obvi el raonament. Voluntari amb bot per fer correccions massives?

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

A favor

Gerhidt (Discussiócontribucions)

Hi estic d'acord

Leptictidium (Discussiócontribucions)

Tiro endavant, doncs.

Resposta a «"Període de temps"»

Proposta de qualitat lingüística i de model de llengua

23
Rauric (Discussiócontribucions)

Crec que fóra convenient establir algun mecanisme (no sé exactament de quin tipus) per millorar el nivell de qualitat lingüística dels continguts de la Viquipèdia. Avui dia, en aquest aspecte, hi ha una gran irregularitat: tant podem trobar articles amb un nivell acceptable o fins i tot excel·lent com d'altres que, francament, són molt millorables. A més a més, potser també caldria pensar a establir algun criteri orientatiu sobre el model de llengua. Sovint, potser amb la intenció de posar en joc un català "literari", hi ha col·laboradors que opten per formes artificioses o, directament, per arcaismes detonants que, en comptes de facilitar la lectura del contingut, l'entrebanquen. I quan això es barreja amb castellanismes flagrants, el còctel resultant fa certament de mal empassar. En fi, és una reflexió. M'imagino que, en aquestes qüestions, ja hi deu haver pensat molta gent abans que jo.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones Rauric, a l'apartat llenguatge del llibre d'estil pots veure quines són les recomanacions d'estil. Pel que fa a la qualitat, tots treballem per millorar-la dia a dia. Al Portal Viquipedista trobaràs propostes de tasques de manteniment a realitzar per a millorar la qualitat del projecte. Gràcies per la teva reflexió!

Rauric (Discussiócontribucions)

Bon dia, Kippelboy. Gràcies per la informació. M'ho miraré. Jo també hi treballo, en la millora de la qualitat, i, sempre que puc, reviso articles des del punt de vista lingüístic, per això he tingut l'atreviment de fer la proposta.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Doncs aquí hi ha una comunitat força activa que debat temes lingüístics (jo no domino gaire, però els respecto molt) Segur que les teves aportacions són molt necessàries i t'ho passes bé. Ens veiem per aquí! :-)

Rauric (Discussiócontribucions)

Bon dia, Kippelboy. I on els puc trobar aquesta gent? Gràcies.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Supòs que ja ho coneixes, però els articles que estan pitjor, els tenim a:

La primera categoria no deixa d'augmentar des de fa molt de temps i diria que la cosa ha empitjorat d'ençà que tenim l'assistent de traducció Especial:ContentTranslation.

Rauric (Discussiócontribucions)

Ho sé, Paucabot, ho sé. I el problema de l'empitjorament de la llengua és generalitzat. No remuntem, i sap greu. El desorientament és a l'ordre del dia. Jo, a estones perdudes, em dedico a revisar articles de la Viquipèdia, si bé és una tasca que, ara per ara, supera les meves possibilitats. Però ho faig amb molta il·lusió, perquè la nostra llengua i la Viquipèdia s'ho mereixen.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Tens tota la raó, i l'accelerada dels 500.000 encara ha fet més mal. Tota proposta en aquest sentit té el meu suport.

Rauric (Discussiócontribucions)

Potser caldria pensar a establir algun mecanisme de revisió lingüística. Però, prèviament, estaria bé poder comparar amb les altres llengües i saber si tenen alguna cosa semblant.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Una cosa que sol funcionar molt bé són els concursos. El problema gros és que en un concurs, s'ha de mesurar alguna cosa, i l'única cosa que és fàcil de mesurar són els octets: crear articles d'una mida mínima, ampliar articles, ... Però assegurar una qualitat lingüística mínima són figues d'un altre paner.

Si algú trobés una manera de fer un concurs que tingui en compte aquests paràmetres, seria un principi de solució.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Un paràmetre fàcil de mesurar és a quants articles has llevat la plantilla {{MT}} o {{Millorar ortografia}}. Això sí, s'ha d'anar amb compte amb els concursos perquè si qualcú prioritza els punts a la qualitat de la Viquipèdia, hi pot haver eliminacions d'avisos prematures. En aquest cas, potser hi hauria d'haver un jutge per validar els punts ...

Joutbis (Discussiócontribucions)

Exacte, el problema és trobar el jutge. En l'esperit de la viquipèdia, potser es podria organitzar un sistema semblant al d'avaluació d'articles de qualitat, però molt "lleuger": simplement validar que l'article ha millorat i avall que fa baixada. Per estimular la participació dels "jutges", una votació (favorable o contrària) també donaria punts. I crear articles amb plantilla {{MT}} n'hauria de restar una bona pila.

Faig un ping, a veure què en pensa la @Barcelona:

Barcelona (Discussiócontribucions)

Penso que com dius caldria estimular els jutges i com veiem a les avaluacions dels adq no és tan fàcil. Potser podem demanar mans per al dels 10k però fer un concurs lingüístic el veig molt complicat.

Rauric (Discussiócontribucions)

Bon dia, companys. Trobo les vostres intervencions interessantíssimes, tot i que m'hi perdo una mica, per la terminologia que feu servir. Jo sóc relativament nou a la Viquipèdia, i no m'he acabat d'introduir en la mecànica que la regeix. Us explico una mica la meva experiència a la Viqui. Ja fa cinc anys que vaig començar a revisar articles, i em penso que ja passo dels cinc-cents. La meva dedicació és esporàdica, però cada cop que faig una consulta, si veig que l'article consultat té deficiències lingüístiques, procuro revisar-lo. En principi, no em fico en qüestions estilístiques, però, si veig que el nivell de l'article en qüestió és pèssim, em veig més en cor d'entrar-hi en profunditat.

Com a qüestions lingüístiques fonamentals detecto: 1) errors gramaticals bàsics; p. e.: l'ús de la preposició davant d'objecte directe ("mata al seu pare") o l'ús del gerundi de posterioritat ("va caure trencant-se una cama"). 2) pèrdua de girs i recursos propis, que se substitueixen pels del castellà. p. e.: "amb o sense diners" (en comptes de "amb diners o sense"); "atac al cor" (en comptes de "atac de cor"); "el millor classificat" (en lloc de "el més ben classificat"); pràctica inexistència de l'adverbi "pas" ("això i no allò", en lloc de "això i no pas allò". 3) problemes de redacció, sobretot per errors de concordança o per l'abús d'oracions massa llargues i de sintaxi complexa, que dificulta la comprensió. 4) preferència per les formes més allunyades de l'oralitat. p. e.: "discs" (en comptes de "discos"; "ambdós/ambdues (i no pas "tots dos/totes dues"); "quelcom" (en lloc de "alguna cosa", o "res" en frases condicionals o interrogatives"; "emprar", "usar" o "utilitzar" (en comptes de "fer servir").

Sé que aquest últim punt és delicat, i que hi haurà qui defensarà aquestes formes, diguem-ne, literàries, per un concepte particular del que ha de ser la llengua escrita, però crec que la Viquipèdia podria ser una bona plataforma per defensar un català correcte i ric, però alhora planer, àgil i de lectura agradable. A vegades, quan llegeixo determinats articles, tinc la sensació que qui els ha escrit té un empatx d'Enciclopèdia Catalana. Alerta, la GEC és una obra importantíssima i cabdal per a la nostra cultura, però s'ha de tenir en compte l'època de resistència en què es va començar. Intentar reproduir la prosa d'aquells temps i acabar barrejant-la amb calcs del castellà per imperícia dóna uns resultats catastròfics que no ens podem permetre. En fi, per sort, no tots els articles de la Viquipèdia són així, però sí que n'hi ha molts, i crec que no fan cap bé a la nostra llengua. Amb la mà al cor, creieu que hem de continuar fent servir el pretèrit perfet simple?

Barcelona (Discussiócontribucions)

Com comenta el Xavi Dengra, crec que faries bé posant-te en contacte amb els que fan servir bots de llengua (Jaumeortola, Leptictidium i Arnaugir, per començar). Quant al passat simple, aquí discrepo, crec que és un ús ben legítim i entenedor si s'usa com cal. També crec que les qüestions de 4) són estilístiques i no cal que segueixin la parla, perquè això és un registre formal i escrit. La resta de remarques, especialment els calcs, les trobo ben trobades i caldria potser anar avisant els editors perquè hi parin atenció.

Referit a terminologia Viquipèdia, on et perds? Com et podem ajudar?

Xavier Dengra (Discussiócontribucions)

Bones! En aquest sentit, penso que per errors comuns com els que proposes, els bots de correcció lingüística fan molt bona feina. Potser s'haurien de potenciar més o especialitzar-los segons àmbit (lèxic, ortografia, gramàtica...). També centralitzar-ne la gestió en alguna pàgina de viquiprojecte on es puguin suggerir noves funcions que es puguin implementar més ràpidament.

Townie (Discussiócontribucions)

@Rauric: de vegades fem passades amb bot d'algun d'aquests errors (especialment, els de complement directe amb preposició), però es fa difícil perquè no es pot automatitzar del tot. D'altra banda, el pretèrit perfet simple va bé per anar variant les formes de passat, que sinó es pot fer feixuc.

El sistema d'avaluacions que es proposa pot estar bé, però cal prioritzar que s'avaluïn els articles de VP:AA.

Xavier Dengra (Discussiócontribucions)

Afegeixo, per altra banda, que estaria bé que qualsevol usuari pogués tenir l'opció de "passar els bots lingüístics" per un article. Com a mínim, eliminaria errors flagrants.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Trobo molt interessants les aportacions del @Rauric:, i l'animo a corregir tot el que pugui, segur que pot aportar molt.

De totes formes, el meu diagnòstic és molt més pessimista que el seu. Tant de bo ens poguéssim preocupar per aquests detalls. Ara mateix estic buscant "Furgoneta" amb el bot, i em trobo amb perles com aquesta, a Scott Walker (cantant)

El primer vers de Furgoneta Morrison cançó, "Qualsevol Passat a PJ Proby?", inclou aquestes línies: Qualsevol cosa passat a PJ Proby? // La meravella pot el fixes Jim // On l'infern penses és Scott Walker // La meva memòria està aconseguint tan dim

Furgoneta Morrison?????? Per no parlar del gran pintor Furgoneta Eyck, ja se sap, els holandesos sempre van amb Van...

Aquestes animalades ens fan molt mal, però no passa mai res. Els traductors automàtics ens estan destrossant la viquipèdia.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si mai trobau articles en aquest estat lamentable, canviau l'etiqueta {{MT}} per {{Usuarificar}}. Els mourem a l'espai d'usuari fins que s'hagin corregit les deficiències greus. Podeu veure els que tenim pendents de moure a Categoria:Articles per moure a l'espai d'usuari i els ja traslladats a Categoria:Articles traslladats a l'espai d'usuari.

Joutbis (Discussiócontribucions)

És que ens quedarem sols. No hi som a temps. És com el "New York Estafis", el gran diari.

Townie (Discussiócontribucions)

Usuarificar està bé, però arribarà un punt on no serà factible seguir usuarificant perquè la quantitat de traduccions "cutres" ens superarà. El problema és que el 90% d'aquests articles usuarificats provenen d'una traducció feta amb el ContentTranslator. És molt temptador: quatre clics i au, un article més. D'aquí en resulten traduccions terribles i bajanades a nivell de codi. El que s'hauria de fer és limitar qui té accés a l'eina.

Barcelona (Discussiócontribucions)

No crec que el problema sigui l'accés a l'eina, sinó com s'usa (i no la faig servir). Un traductor d'ajuda està bé per estalviar temps sempre que després es revisi, si no, cal avisar l'usuari i traslladar l'article com es proposa

Resposta a «Proposta de qualitat lingüística i de model de llengua»
Jolle (Discussiócontribucions)

Estic traduint molts articles i observo que el 99% no troben cap categoria corresponent entre la llengua original i la catalana. Jo crec que es a causa del sistema de 5 mínim en cada categoria, que fa que milers d'articles els tinguem mal classificats. Per exemple avui he classificat un metge cubà a les categories de metges i de cubans, però no estic segur de que no hi hagi a la categoria metges un grapat més de cubans, o a la de cubans un grapat de metges, ni tinc temps per esbrinar-ho. Crec que algunes categories simples s'haurien de poder categoritzar independentment dels articles que tinguin, perquè sempre serà més fàcil retocar unes dotzenes de categories que uns milers d'articles.

Paucabot (