Viquipèdia:La taverna/Propostes

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Yuanga (Discussiócontribucions)

Bones! Fa un parell de dies que en @Osmòtic i jo debatim sobre el guionet de "Castell-estaó", tal i com podeu veure en aquesta pàgina de discussió. Algú entès ens pot donar un cop de mà? Gràcies!

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Sento no poder-vos ajudar. Simplement volia recordar-vos que el lloc adient pel debat no és a la pàgina de discussió de cap usuari sinó a Discussió:Castellestaó. Seria bo que moguéssiu el fil allà, per tal que quan es prengui una decisió final sigui fàcilment localitzable en comptes d'haver de reobrir el tema. Gràcies.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Yuanga @Osmòtic A banda de secundar el suggeriment d'en @Pau Colominas, no sé com la proposta de l'@Enric no es considera arbitral. No ho dic perquè lingüísticament estigui a favor, que no estic capacitat per discutir-ho, sinó perquè recórrer, per desempatar, a un expert que respon amb arguments se suposa que és per assumir el resultat (llevat en el cas de Donald Trump que només accepta el resultat si guanya). Altrament, em sona a "pique intel·lectual sectorial", un tipus d'afer que acostuma a tenir una baixa receptivitat entre la resta de la comunitat.

Osmòtic (Discussiócontribucions)

Penso que per decidir si l'opinió d'una persona és arbitral o no, també s'ha d'estar capacitat per discutir el tema en qüestió. El que a tu t'ha semblat un "pique", era un intercanvi d'opinions.

Enric (Discussiócontribucions)

He traslladat tota la discussió a la pàgina de discussió de Castellestaó, tal com proposàveu, i he fet l'afegitó al començament on diu que oficialment se'n diu Castell-estaó (semblantment als casos de Cabassers i el Figueró i Montmany). No recordava que en aquests últims casos en què hi ha una divergència entre la forma oficial i la "canònica" havíem triat aquesta última. Es dóna la paradoxa, però, que mentre que els articles es diuen, respectivament, Cabassers i el Figueró i Montmany, les categories a què estan adscrits (i tot el que en penja) s'anomenen Cabacés i Figaró-Montmany!

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Quan es decideixi quina forma adoptar, podem canviar el nom dels articles o de les categories per fer-los coherents.

Resposta a «Guionet a Castell-estaó»

Amants dels articles d'esports, entessos del tema o simples afeccionats a millorar infotaules

4
Resum per Paucabot

Demanda d'opinions respecte de les infotaules d'esports.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Teniu l'oportunitat i el deure d'ajudar amb el vostre coneixement en aconseguir les millors infotaules de totes les Wikipedies. NO HO DESAPROFITEU !!

He començat a estudiar com s'haurien de millorar, homogeneïtzar i wikidatificar les infotaules sobre el tema.

He encetat una pàgina on anar incorporant les propostes, els canvis fets i l'evolució de tot plegat. A banda d'una introducció del tema "homogeneïtzar infotaules" per als que no el coneguin, la primera feina que he fet ha estat preparar un diagrama Entitat-Relació per tenir clar els elements d'aquesta temàtica, què tenim, què ens falta i, en definitiva tenir un mapa de l'estat de tot plegat. Al costat del diagrama hi ha un relat del contingut pels que no estiguin habituats amb aquesta tècnica.

Us vull demanar dues coses molt simples per aquesta primera fase:

 • valideu / aporteu / proposeu / discutiu si és correcte el que es recull al model (aquí cal gent que entengui d'esports i/o que tinguin sentit comú)
 • Afegiu a la llista altres infotaules que se m'hagin passat per alt.
 • Ara NO CAL que digueu quins paràmetres hauria de tenir cadascú, ni quines propietats s'haurien d'agafar de Wikidata ni que us poseu a canviar les infotaules per a fer-les millor. Això ja arribarà.

Algun dubte ?,

Doncs espero els vostres comentaris a la corresponent pàgina de discussió.

Paucabot (Discussiócontribucions)

M'ha recordat l'anunci de l'Expedició Endurance: Ernest Shackleton#Anunci de l'expedició. Bona feina, Amador!

Medol (Discussiócontribucions)

El que puc entendre em sembla molt bé, fins que no ho vegi fet no seré capaç de fer massa aportacions. A priori em sembla que la infotaula organització i la infotaula persona podrien assumir la major part de les infotaules actuals relacionades amb l'esport. Per mi, endavant.

Tiputini (Discussiócontribucions)

En principi tal com planteges l'organització esportiva em sembla correcta i no hi veig mancances. Entenc que més endavant caldrà unificar el que ja hi ha fet i és quan sorgiran els dubtes. Compta amb mi.

Invisibilitzar plantilles

63
Resum per Paucabot

S'invisibilitzen unes quantes famílies de plantilles com "cal coor", "cal foto" i "orfe".

Paucabot (Discussiócontribucions)

Començ un nou fil amb la proposta de Pere prlpz a Tema:Swpmf1222knofhwi d'invisibilitzar certes plantilles que demanen ampliació. La idea és, com es fa en la presentació plegada de plantilles de navegació molt grosses, destacar més la informació pròpia de l'article respecte del que no ho és. Els editors seguiríem tenint a mà les categories per fer-hi feina. La proposta seria invisibilitzar:

Què en pensau?

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

D'acord a (quasi) totes.

Penso que la Esborrany podria convidar -encara més- a l'ampliació i eliminar la sensació de precarietat del contingut, per a evitar un efecte negatiu.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Penso que amagar el problema no l'elimina ni el corregeix. El primer pas per a resoldre un problema és assumir que hi ha un problema. Negar-ho o dissimular-ho és netament improductiu i molt més negatiu que el que s'està plantejant.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

D'acord que per esborranys molt curts l'etiqueta encara ajuda a omplir la pàgina.

Ara bé, en general totes aquestes etiquetes no aporten informació al lector i és molt dubtós que algú se senti impulsat a contribuir en veure una etiqueta d'aquestes (a algú li passa gaire sovint?). De fet, posar a cada article uns quants anuncis d'aquests està entre la publicitat i l'spam.

Actualment, les plantilles de les famílies cal coor i cal foto tenen més funcions que mostrar l'etiqueta, i per això en comptes de convertir-les en categories valdria més modificar-les perquè fessin la mateixa funció (categoria inclosa) però fossin invisibles. Les altres tant es poden modificar per fer-les invisibles com substituir-les per categories.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

¿Publicitat?¿Spam? Apa! Digues-li a un professor que les anotacions que fa quan corregeix un examen o treball està fent spam i publicitat. A veure que diu! Va home, va. No traguem les coses de polleguera.

Unapersona (Discussiócontribucions)

Jo, en general, ignoro aquestes plantilles (les FR, FVA i d'aquest tipus no les ignoro en el sentit que vaig més en compte quan busco informació, però tampoc m'animen a modificar l'article). Quan vull arreglar coses d'aquestes em guio per les categories, ho trobo més útil.

Estic a favor d'invisibilitzar-les totes, perquè no proporcionen res útil al lector. Tot i així, tampoc tinc res en contra en deixar la plantilla esborrany tal com està ara, no ho veig malament perquè ocupa una posició discreta, és petita i pot animar a col·laborar a alguns lectors.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Acab de descobrir aquesta meravella: una línia de text i set plantilles! Si no l'esborram, l'enllaç permanent és Special:Permalink/16356388.

Arnaugir (Discussiócontribucions)

fascinant!

Manlleus (Discussiócontribucions)

Això guardem-lo, Record Guiness de la Viquipèdia!

Jey (Discussiócontribucions)

FVA i FR son redundants, no?

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Indiquen coses diferents. Un aplica a la política de verificabilitat Viquipèdia:Citau les fonts (respon a la pregunta "on es pot trobar publicada la informació?") mentre que l'altra respon a la directriu Viquipèdia:Criteris d'admissibilitat (respon a la pregunta "són les fonts prou diverses i subjectes a un editor no implicat en l'objecte de l'article?"). Evidentment la manca de referències porta associada una possible manca d'admissibilitat, però no necessàriament a la inversa.

Paucabot (Discussiócontribucions)

La manca de referències no implica una manca d'admissibilitat (en realitat hi ha milers d'articles que duen FR que són completament admissibles), però si manquen referències que en verifiquin la seva admissibilitat és segur que manquen referències.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Jo entenc que sí. Un article podria tenir moltes referències i, així i tot, tenir {{FVA}}, però si té l'avís de manca d'admissibilitat, ja estam demanant més referències.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

En contra d'invisiblitzar les categories taronges i grogues que van a l'inici (FVA, FR, millorar traducció, etc.) i tampoc les d'esborrany. Aquestes plantilles demostren al lector no editor que hi ha algú darrere els articles que és conscient de quan les coses no s'estan fent bé, i fan l'efecte que s'està controlant i que l'enciclopèdia sap discernir el que està en bones condicions i el que no.

Penseu que hi ha moltíssima gent que no sap que la gent revisa articles i que hi ha una estructura d'editors pendent d'aquestes coses. Aquestes plantilles fan que el lector desinformat confiï més en la Viquipèdia, al meu parer.

Per tant, a favor d'invisiblitzar només les plantilles poc importants (cal coordenades, cal foto, orfe, cal infotaula).

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

I perquè invisivilitzar unes si i les altres no? Les que dius que són "poc importants" també demostren al lector que hi ha algú darrere pendent d'aquestes coses.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Força d'acord amb en Pau Colominas. A més d'avisar els lectors, crec que aquestes plantilles ajuden a assegurar-nos que la possibilitat d'esborrat o fusió no passi desapercebuda als interessats, tot i que sovint aquí es defensa (directa o indirectament) esborrar els articles sense que els autors se n'adonin per no mossegar els nous. Per això proposava invisibilitzar les plantilles verdes i les grogues poc importants que posem a baix, com {{orfe}}, i s'hi podria afegir {{traduir imatge}} que és blava però podria ser verda.

Ara bé, aquest exemple que ha posat en Paucabot em sembla un cas clar que l'ús de les plantilles es pot racionalitzar. Una plantilla de problemes múltiples potser n'hagués estalviat un parell amb menys espai, i la plantilla d'en construcció després de quinze dies de l'única edició de l'autor ja no hi fa res.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Si no hi ha més intervencions, propòs invisibilitzar les que tenen consens, que són:

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Suport

Yuanga (Discussiócontribucions)

+1

Arnaugir (Discussiócontribucions)

d'acord.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Invisibilitzar però deixar ocultes (que ja ho són) les categories respectives. Per tan, d'acord!

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

En contra Desincentiva encara més l'edició en mancances que poden ser resoltes per experts en les matèries però no experts a la Viquipèdia. Així la única manera de adonar-se que tenen determinades mancances només serà a través de les categories de manteniment que no són visitades pels usuaris no experts en la Viquipèdia.

Jey (Discussiócontribucions)

A favor en el cas d'aquestes quatre

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Perquè aquestes i no unes altres? La majoria de visualitzacions inclouen enllaços a pàgines que indiquen com millorar les pàgines. Com millora la Viquipèdia blanquejant aquestes plantilles?

Jey (Discussiócontribucions)

En el cas d'aquestes 4 considero que la millora que demanen no justifica la invasió en el contingut. En els casos d'esborrany i similars, sí. Les categories ocultes ens permeten seguir agrupant els articles per fer-ne manteniment.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Per què unes si i d'altres no? No respons la pregunta més que des d'un punt de vista estètic. Les plantilles que s'han blanquejat fins ara ja es col·locaven al capdavall dels articles per a no "envair el contingut". A més en la versió per a mòbil ja no apareix cap plantilla de manteniment. Trobo que són molt més invasives les de FR, FVA o MT, incomplet o neutralitat.

Aquest blanquejat que s'està perpetrant ara com creieu que milloraran els articles?

Creieu incrementarà la possibilitat que millorin els articles en els aspectes que marquen o que les disminuirà?

Jey (Discussiócontribucions)
Aquest comentari va ser amagat per Pau Colominas (historial)
Paucabot (Discussiócontribucions)

Per començar he invisibilitzat {{Cal foto}}, {{Cal foto bal}}, {{Cal foto val}} i {{Cal foto cat}} i {{Cal foto geo}}. En queden bastantes de la mateixa família a Categoria:Plantilles cal foto.

Paucabot (Discussiócontribucions)

També invisibilitzades {{Orfe}}, {{Cal}} i {{Cal coor}}. A part de la categoria que ja vaig dir, crec que només queden Categoria:Plantilles de manca d'infotaula.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Crec que totes aquestes plantilles fomenten l'edició activa dels articles. Crec que invisivilitzar-les desincentiva l'addició o solució de les mancances detectades.

Manlleus (Discussiócontribucions)

No crec jo que fomentin tan, al contrari desmotiva i fa mal d'ulls veure les plantilles repetides en tans articles..

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Com a mínim fomenten que et facin mal els ulls. Això fomenta que intentis millorar-ho. No ? Si no et fan mal els ulls no fomenten gaire més. I l'única manera de localitzar-los és navegar per les categories de manteniment. Francament no freqüentades per usuaris no avesats a la viquipèdia. ;-)

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

En una discussió sobre eliminar una d'aquestes plantilles hi va haver diversos usuaris que es van manifestar contraris a l'esborrament per la seva capacitat de fomentar l'edició d'altres usuaris Viquipèdia:Esborrar_pàgines/Historial/2009/10#Plantilla:Cal_foto. Entre ells @Leptictidium:, @KRLS:, @Vriullop:, els quals no s'han manifestat al respecte. Estaria bé que diguessin la seva després de sis anys.

Penso que la ubicació d'aquestes plantilles al final de l'article no envaeixen ni interfereixen en la lectura de l'article, ja que la ubicació suggerida a la pàgina d'ús és al final de la pàgina (corol·lari: després d'haver llegit l'article). Les accions de blanquejat estan limitant les activitats de manteniment i millora a una elit força experimentada en l'ús de les categories de manteniment (normalment ocultes als usuaris no registrats i per defecte en els registrats que no han modificat les seves preferències). La veritat no em sembla un esperit gaire obert ni que indueixi a la participació de tercers. Els missatges presents a les plantilles, normalment limitats a una frase pot induir a altres persones a animar-les a interessar-se com participar a la Viquipèdia. A més els hipervincles i sintaxis presents a les plantilles ajuden a la resolució de les mancances dels articles molt més fàcilment que si no hi són o a adreçar als lectors/editors a localitzar pàgines del projecte que li ajudaran a trobar ajuda tècnica. El seu blanquejat ha eliminat aquesta possibilitat ràpida (wiki) i fàcil de trobar com fer-ho.

"Els viquipedistes més actius vam crear, fa cinc o sis anys, una associació perquè vam veure que necessitàvem més usuaris" (Àlex Hinojo, bondia.ad, 2014). Em costa imaginar com es fomenta la millora dels articles més galdosos de la Viquipèdia després d'aquesta decisió o com s'aconseguiran nous editors. Per tot el que he dit crec que és un error estratègic fer aquests blanquejats. Som pocs i a sobre no volem que altres s'hi apuntin a millorar alguns articles proposats que es troben en una fase incipient i que en general és més fàcil que s'arreglin que no pas empitjorin si s'editen de nou. @Kippelboy: la Viquipèdia es fa entre tots? o només entre uns quants?

Yuanga (Discussiócontribucions)

Què tal una cosa intermitja, en què no s'amaguin del tot, però tampoc hi siguin tan a la vista? Us en faig una proposta, una mica barroera, només per agafar la idea.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Gràcies, Yuanga. A veure si podem filar més prim: 1. Jo veig això encara més intrusiu que les plantilles pelades. 2. No tots aquests avisos de baix són mancances: almanco esborrany i orfe, segur que no. Si s'hagués de cercar una paraula que millor descrivís això seria ampliació o millora.

Yuanga (Discussiócontribucions)

Tan sols és una proposta, el text es pot canviar per un més adient, estem d'acord. Més intrusiu? La idea és agrupar totes les plantilles en un únic bloc desplegable.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Amb només una plantilla, la cosa no es fa molt més petita. L'amplada del desplegable és del 100%, més ampla que les plantilles. I finalment, el color groc viu el fa menys discret que les plantilles.

De totes maneres, crec que em decantaria més per la proposta d'en Vicenç.

Yuanga (Discussiócontribucions)

Ostres! Es poden canviar tant la mida com el color; és així perquè n'he aprofitat una que ha estava feta. El que volia mostrar era el concepte.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Ja t'entenc. Jo intentava fer propostes de millora al prototip.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Moltes gràcies a tots per encetar aquest debat. Dic la meva:

 • Wikidata: Al meu parer la gestió de coordenades i el "Manca foto" serà o hauria de ser centralitzada en breu a través de Wikidata de manera que podrem saber fàcilment quan manquen les coordenades d'un lloc o una imatge de referència. Ara per ara aquestes plantilles ens serveixen per fer unes tasques de manteniment i migració important, però comparteixo la idea que no aporten "utilitat" al lector.
 • Mancances greus vs millores pendents: Jo estaria a favor de deixar ben visibles les plantilles que indiquen mancances greus (FR, FVA, Neutralitat...) ja que ajuden al lector, i ocultar aquelles que presenten propostes de millora (orfe, cal coor, manca foto). de fet, si pensem en les plantilles que podríem afegir tot indicant les coses "que es podrien millorar" en un article...no acabaríem mai (Manca context, manca informació històrica, manca x, y o z) .
 • Esborrany: En aquest cas penso que hauríem de tenir una discussió paral·lela per definir que és un esborrany i què no, però això queda fora del fil de la conversa. Jo definiria un paràmetre (p.ex: 2.000 octets i 2 refs) i tot el que quedés per sota ho marcaria com a esborrany amb categoria ocult (per facilitar tasques de manteniment. Però entenc que és un punt de vista molt personal.

A veure si entre tots podem arribar a un bon consens en aquest tema.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Desprès de llegir el que vaig escriure fa sis anys, continuo pensant el mateix. Hi ha plantilles que de millores menors que no van adreçades als lectors i que poden anar a la pàgina de discussió. La inclusió de múltiples avisos no fomenta l'edició, més aviat desanima als novells. Què fan a l'anglesa al respecte?

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

També tenen molt més ben desenvolupada la plantilla:MM. Penso que caldria facilitar-ne l'ús i incloure tota la resta de paràmetres que usen.

Jo no m'hi he embrancat perquè té una sintaxi massa complexa per les meves habilitats i no goso modificar-la per por de causar algun despropòsit.

Penso que la versió plegada semblant a la que fan servir a en:wiki (en:Template:Multiple issues) seria tolerable per als usuaris que s'oposen a afegir altres plantilles de manteniment. M'equivoco?

Paucabot (Discussiócontribucions)

D'acord amb Kippelboy en gairebé tot.

Només concretar que un esborrany només s'hauria de referir a la mida de l'article. Per indicar manca de referències, s'hauria d'usar l'altra plantilla ({{FR}}). Dit d'una altra manera: un article de dos paràgrafs o menys és un esborrany amb referències o sense. Més informació a Tema:Swul5wa0fofzebkc.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

D'acord amb en Kippel excepte en com definir un esborrany (però d'acord en que és un tema a part). Hi ha per exemple molts personatges antics dels quals no se'n sap més de dues frases (no a la Viquipèdia sinó a la humanitat, perquè només apareixen citats en una única font primària). En aquests casos no tindria sentit parlar d'esborranys, independentment de l'extensió de l'article.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Respecte de què és un esborrany, i per centralitzar-ho al lloc més adequat, millor continuar a Viquipèdia Discussió:Esborrany. Més que res, perquè és un tema recurrent que encara no hem resolt i que deu estar repartit en moltes discussions arreu de la taverna...

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Si creieu possible definir quin és el llindar d'esborrany és possible tenir en compte la mida present a l'historia però hi ha no pocs articles com Chaetostoma fischeri amb un cos d'article brevíssim (56 paraules) i un recull bibliogràfic desmesurat que fan que l'article superi els 3.000 octets.

Tanmateix molts microarticles com p.ex.: els que hi ha a Categoria:Khútors de Rússia o Categoria:municipis de Karlovac (com a exemple, però també s'ha suggerit en alguns articles sobre granotes) són 1. molt breus, 2. difícils de trobar (orfes). La brevetat és un motiu de fusió. Pel que fa al fet ser citats només en una font primària també és un motiu de fusió (no sembla haver-hi cobertura significativa).

Flamenc (Discussiócontribucions)

Per a mi, el problema no és invisibilitzar plantilles, el problema és l'ús massiu i excessiu de plantilles. Quan s'en posen massa, ningú no en fa cas i no serveixen per a res. Coneixem tots el problema de plantilles que hi són durant anys són sense que ningú faci res, n'en eliminem un centenar a la quinzena de la qualitat i les altres queden. Jo sóc partidari de fer un límit màxim a les plantilles de manteniment (dos, o tres gran màximum). I també podriem suprimir plantilles tipus «cal foto». Si no hi ha foto, ja es veu que no n"hi ha. El que pogues resoldre seria categories tipus «article sobre Xyz sense foto» i dirigir els viquipedistes a qui li agrada fer fotos a aquestes categories. Un categoria és menys agressiva que una plantilla. I tipogràficament, és més tranquil.

Manlleus (Discussiócontribucions)

Jo crec que pel fet de manteniment, categoritzar-los ocultament és suficient, com apunta en Flamenc

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Si només s'han de fer servir per al manteniment caldria blanquejar totes les plantilles de manteniment i no només unes quantes.

Vriullop (Discussiócontribucions)

La disjuntiva no és manteniment sí o no, sinó en quins casos són útils pels lectors o només pels editors.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

La de MF no aporta cap informació "útil" al lector de l'article o la de millorar referències o la d'enllaços externs o la de creat per bot... Penso que les plantilles de manteniment fan altres coses a banda d'informar al lector. Ja ho he dit anteriorment en aquesta discussió. Les plantilles també són una manera d'"enganxar" a nous editors i d'aportar eines al lecto-editor per a facilitar-li les tasques i accedir a les pàgines del projecte, blanquejar-les és restringir les tasques de manteniment a una "elit" que sap com accedir a les categories de manteniment.

Vriullop (Discussiócontribucions)

Hi ha evidències de que les plantilles incentiven als lectors? Més aviat en tenim moltes de que desincentiven als editors.

Per altra banda es pot discutir cadascuna de les plantilles de manteniment. La proposta inicial d'aquest fil és per unes determinades. No desviem el tema amb d'altres o fem una proposta nova.

Centrant el tema, diria que l'única que pot incentivar a la participació és "Cal foto", si tingués enllaços per facilitar la càrrega, tot i que és inútil pel lector. Altres com "Cal infotaula" o "Orfe" són inútils tant per lectors i com per editors novells.

Paucabot (Discussiócontribucions)

D'acord amb què {{EE}} potser també es podria ocultar. La de creat per bot clarament sí que avisa el lector i la de falten referències, també. La de millorar format, no ho tenc clar.

83.50.159.16 (Discussiócontribucions)

La de millorar format depèn de la gravetat del cas. Per detalls menors que permeten fer servir l'article amb normalitat no té cap utilitat per al lector i val més fer servir la categoria directament.

Ara bé, pels articles molt mal presentats (els típics copiats i enganxats del Word, per exemple), igual que passa amb els articles amb massa faltes d'ortografia i les traduccions automàtiques, les plantilles són més una disculpa que un avís. Ve ser com dir "Si aquest article fa pena no és que a la Viquipèdia siguem uns deixats sinó que el tenim localitzat i pendent d'arreglar". Per molt que el lector ja pugui veure per si sol que l'article fa pena, o precisament perquè pot veure-ho, no trobo que l'avís estigui fora de lloc.

83.50.159.16 (Discussiócontribucions)

La plantilla d'enllaços externs sí que indica una mancança més o menys greu i és en bona part un avís per al lector. A més, en el fons és una proposta d'esborrat parcial que és important que no passi desapercebuda a l'editor si té vigilat l'article.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Eliminar enllaços externs sobrers d'acord a VP:EE no té res a veure amb una proposta d'esborrat. Si tenim l'article a la nostra llista de seguiment, tan se val si l'avís és visible o no, l'addició de l'avís no ens passarà desapercebuda.

83.50.159.16 (Discussiócontribucions)

Els enllaços externs que duen EE són enllaços no enciclopèdics i sovint promocionals, si no és que directament són spam. Si quan un article té contingut no enciclopèdic o li falten referències creiem que hem d'avisar el lector amb un cartell a dalt, molt intrusiu, crec que hi ha motius molt semblants per avisar-lo quan els enllaços externs són poc adients, aprofitant a més que el cartell no fa tan lleig perquè no va a dalt.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Quan posam {{EE}} normalment és perquè hi ha massa enllaços externs i allò s'ha convertit en un directori. És un problema, sí, però no sé si és tan greu per al lector com que l'article no citi referències, sigui un copyvio o no sigui neutral. En qualsevol cas, aquesta plantilla, a diferència de les altres, no té consens per invisibilitzar. Les altres, sí.

83.50.159.16 (Discussiócontribucions)

D'acord amb que si l'únic problema és la quantitat d'enllaços externs no cal avisar el lector, tot i que sí el problema és la qualitat dels enllaços aleshores potser sí. Com amb la manca de referències i alguns problemes més, la necessitat d'avisar depèn de la gravetat de cada cas.

Nomenclatura dels composts químics

1
Resum per Paucabot

N'Antoni Salvà ens explica que ha creat Viquipèdia:Nomenclatura dels composts químics.

Antoni Salvà (Discussiócontribucions)

Amb en @Paucabot hem observat que la nomenclatura de composts químics emprada en molts de títols i articles no estava actualitzada a les noves normes de la IUPAC, que ja s'empren a la Wikipedia en anglès i a d'altres. Un bon nombre dels noms que hi havia a la Viquipèdia, actualment la IUPAC els considera incorrectes. Per això, en @Paucabot em demanà que redactés una norma d'estil per tenir tots una referència de les regles de nomenclatura actuals i no cometre errors. També era necessari seleccionar només un tipus de nomenclatura de les diferents que accepta la IUPAC per donar una uniformitat a la Viquipèdia en aquest camp. L'article que propòs a debat és Viquipèdia:Nomenclatura dels composts químics. Esper els vostres suggeriments.

Modificacions de la infotaula pel·lícula

12
Resum per Paucabot

S'hauria d'usar el format consensuat per aquesta infotaula.

Pallares (Discussiócontribucions)

Darrerament, en @Paucabot: en @Amadalvarez: han modificat la plantilla ''infotaula pel·lícula'', entre d'altres, suposant la seca feina un estalvi de treball en els articles relacionats.

Ara bé, en @Bestiasonica: desatenent les indicacions al respecte, i fent cas omís al manual sobre la confecció d'articles de pel·lícules, segueix modificant al seu aire diversos articles, anant en direcció contrària al que s'està fent amb les plantilles i a l'estructura general d'aquest tipus d'articles.

Agrairia que algú li fes veure, tenint en compte que aquest senyor es administrador la necessitat de, si creu que les coses s'han de fer d'una altra manera, que ho plantegi als llocadequats.

Jey (Discussiócontribucions)

Notifico @Paucabot, @Amadalvarez,@Bestiasonica

Paucabot (Discussiócontribucions)

El debat: Usuari Discussió:Bestiasonica#Der Staat gegen Fritz Bauer. Jo no l'entenc gaire. @Pallares: podries posar alguns exemples concrets?

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Aquest "senyor" no entén perquè aixequen tanta polèmica les edicions que no alteren ni desvirtuen els continguts d'esborranys sobre pel·lícules. Pel que fa als canvis efectuats a diverses infotaules no entenc perquè no es pot fer servir la sintaxi que s'ha fet servir durant anys. El que més em costa d'entendre és en que contraria a la resta de feina que fan els esmentats Paucabot i Amadalvarez. Agraïra que algú descrivís a Viquipèdia:Infotaules aquests nous aspectes adoptats als darrers mesos. Només demano flexibilitat. No em dedico a perseguir a ningú, com sembla que se'm vulgui acusar. Ni demano que només hi hagi una única manera de fer les coses com sembla que opina Pallares. Tant difícil és tolerar?

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Gràcies,@Bestiasonica pels teus aclariments sobre el tema que planteja @Pallares. Entenc que no estàs en contra dels canvis a les infotaules, si bé demanes explicacions sobre els canvis que s'han estat realitzant els darrers dos any. Doncs, miro de respondre:

 • Entenc que quan dius "canvi de sintaxi" et refereixes a com anomenar els paràmetres, si no és així, disculpa el rotllo que segueix i ja em corregiràs. Aquest canvi es va iniciar dins una acció sistemàtica iniciada per incorporar l'accés a WD. El que va començar com una modificació més, va fer aflorar un garbuix per l'ús no reglat sobre com anomenar els paràmetres (maj-min, espais o guions entre paraules, etc.). A això se sumava la llibertat per a dir-li de forma diferent al mateix concepte entre dues infotaules similars i, per acabar d'arredonir-ho, la proliferació d'infotaules que feien el mateix en un 95% (veure la família {{Indret}}). Tot això va aconsellar "fer l'endreça desprès de la fressa" i es va començar a documentar a aquí, tot i que posteriorment s'han abordat moltes altres infotaules no tan documentades. És cert que "no he cercat consens" en el nou nom dels paràmetres (com tu dius, aplico Viquipèdia:Llanceu-vos-hi!), tot i que quan se m'ha fet alguna observació m'he adaptat al que em demanaven. Però no hi ha desconeixement en la campanya de neteja i homogeneïtzació amplament comentada a les dues darreres viquitrobades, a la taverna, a les múltiples pàgines de discussió de les infotaules, a més de l'esmentada pàgina de Viquiprojecte.
 • Com sovint passa l'esforç per la documentació ha estat inferior al dedicat a les millores. A la propera Viquiprojecte:Viquitrobada 2016 està previst que faci un taller sobre infotaules i la meva intenció és haver revisat abans la documentació ara obsoleta o incorrecta, com la Viquipèdia:Infotaules que esmentes.

Gràcies

Pallares (Discussiócontribucions)

Em refereixo a aquest document, que segueix pràcticament tothom: Llibre d'estil per a pel·lícules. Efectivament, es poden fer els articles com doni la gana, però la meva opinió és que en una enciclopèdia també ha d'haver un cert ordre i estètica. Res mes que això. En el cas que m'ha fet iniciar aquesta nota (l'eliminació del "repartiment", i la seva incorporació a la plantilla, com a mínim, caldria discutir-ho, com ja li he indicat fa uns dies a Bestiasonica. Exemple d 'article: El ventre d'un arquitecte.

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

No estic en contra dels canvis tècnics si són útils i fàcils d'usar respecte a usos anteriors. Així mateix agraeixo tots els esforços fets per tal de simplificar l'ingent col·lecció d'infotaules que des de que corro per la Viquipèdia no han parat d'incrementar-se, sovint amb documentació poc aclaridora. D'altra banda, he detectat que en alguna de les plantilles dedicades a articles de monuments les coordenades han desaparegut de l'encapçalament de l'article. Com que sembla que hi ha una aparent analogia amb el tema de les infotaules biogràfiques no sé si és un canvi inesperat, un canvi acordat o un canvi que només detecto jo per una qüestió tècnica dels meus equips que es connecten a Internet.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Bestiasonica: les coordenades tornaran a aparèixer. La recuperació sistemàtica de les coordenades de WD dins la infotaula, per il·lustrar i per pintar el mapa, produïa una aparició duplicada a la capçalera quan l'article també contenia la plantilla coord dins el text. Per a evitar una imatge antiestètica que va ser denunciada a la taverna, vaig canviar -amb caràcter transitori- la coordenada de la infotaula a "inline" exclusivament. L'efecte secundari conegut i controlat és que no surten coordenades a la capçalera quan les úniques que hi ha són aquestes.

La solució:

Hi ha un bot que, de tant en tant, va eliminant les antigues coord inserides al text quan es donen les circumstàncies per a fer-ho sense risc de perdre contingut. Quan acabi (encara té per unes setmanes perquè fa també les feines de normalització de paràmetres) canviarem a "inline, title" el valor per defecte que posa la plantilla i sortiran totes a la capçalera com abans.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Ara ho entenc. En el cas de posar el repartiment amb el nom del personatge a la infotaula de l'article d'El ventre d'un arquitecte, estic d'acord amb Pallares per tres motius: 1. (i menys important) l'estètica (mirau com queda i jutjau-ho vosaltres mateixos) i 2. Si hi ha un estil més o manco consensuat, l'hauríem de mantenir. i 3. La infotaula de pel·lícula hauria de tendir a no tenir paràmetres. D'aquesta manera hauríem d'introduir manualment el camp protagonistes a les pel·lícules, que precisament és un dels més extensos de la infotaula.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Proveu Der Staat gegen Fritz Bauer i El ventre d'un arquitecte sense paràmetres i veureu que queda tal com estaven originalment. Vull dir que subscric els comentaris d'en @Paucabot de que cada anirem abandonant es paràmetres com ja ha passat a altres infotaules. Tot allò que vulguem afegir i no estigui a WD requerirà "escriure aquí" mentre que la tendència cada cop més és alimentar WD perquè és més productiu i avantatjós.

Davidpar (Discussiócontribucions)

Estic d'acord amb Pallares i Paucabot.

Pallares (Discussiócontribucions)

A ningú no sorpren que els (centenars d') articles sobre masies, pobles de França o mamífers tinguin la mateixa estructura. Doncs el mateix s'ha anat fent al llarg dels anys amb els articles de pel·lícules. I fa anys també, la GemmaMR ho va posar negre sobre blanc en una guia d'estil, que ara caldria actualitzar, però al meu entendre no en els diferents apartats. Concretament, totes les versions de wp contemplen un apartat sobre repartiment, de vegades ampli, com a l'anglesa, i la majoria escadussera, com la catalana, francesa, italiana, etc. En aquest apartat es detalla l'actor i el paper que fa en el film.

En les plantilles de les corresponents versions, hi ha un punt per destacar els cinc principals actors (cinc a totes les wp) sense afegir el rol. I així s'ha recollit en el nou model de plantilla.

Resum per Paucabot

Divulgació de tres més dels milers de tasques de manteniment que s'han de fer.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Hi ha unes feines recursives que s'haurien d'anar fent però que moltes vegades oblidam. És fàcil posar {{Actualitat}} o {{Inacabat}}, però es veu que és molt més difícil recordar-se'n d'eliminar-los quan ja no són necessaris.

Les categories a revisar són:

Ara mateix estan més o manco netes (les he buidades), però estaria bé que hi tenguéssim un ull a sobre per evitar que s'omplin.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

La {{Esdeveniment futur}} categoritza?

Paucabot (Discussiócontribucions)

Ho feia. Ara ja no.

Leptictidium (Discussiócontribucions)

Bon dia. Cito el llibre d'estil de la Viquipèdia:

«Tot i que les normes que es presenten en aquest llibre d'estil no són indiscutibles, un viquipedista hauria de tenir bons motius per no respectar-les, i cercar un mínim consens abans de fer-ho.»

Tenint això en compte, les meves dues preguntes són:

1) Es pot considerar «consens» una discussió en la qual només ha presentat els seus arguments una persona i tan sols s'ha deixat un dia perquè altres usuaris puguin dir-hi la seva?

2) En cas que un usuari faci un reanomenament que infringeixi demostrablement el llibre d'estil sense haver aconseguit el consens necessari, es pot desfer el canvi directament o es permet una política dels fets consumats?

Gràcies pel vostre input.

Leptictidium (Discussiócontribucions)

Notifico el company @Paucabot per ser part interessada.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Podries adjuntar els casos d'on neix la discussió, si us plau?

Paucabot (Discussiócontribucions)

Discussió:Ximon Peres

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Tenint en compte que la petició de reanomenament venia del creador i únic contribuïdor a l'article en aquell moment, em sembla natural haver pres aquella versió com a "versió inicial" (que, pel que veig, no és tant del Pau -que es va limitar a reanomenar el que demanava el creador i únic editor- com d'aquest últim). De tota manera, està arreglat. No veig raó per les dues preguntes tendencioses.

Leptictidium (Discussiócontribucions)

@Pau_Colominas, quan et refereixes al "creador i únic contribuïdor", suposo que deus haver clicat a l'historial de la discussió. L'article en si té un historial llarg, amb molts editors, i un nom estable des de feia sis anys.

Per tant, reitero: es pot considerar «consens» una discussió en la qual només ha presentat els seus arguments una persona i tan sols s'ha deixat un dia perquè altres usuaris puguin dir-hi la seva?

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Ostres sí, disculpa Lepti tens raó, m'he confós mirant els historials. Aleshores, durant quin període l'article es va dir "Ximon" i durant quin "Shimon"?

Leptictidium (Discussiócontribucions)

2006: l'article es crea amb el nom "Shimon Peres".

2010: l'article es mou a "Ximon Peres" d'acord amb Viquipèdia:Transliteració#Hebreu.

28 de setembre del 2016: proposta del Jarashi

29 de setembre del 2016: en Pau reanomena l'article

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Aleshores estic d'acord que la versió que ha de romandre mentre duri la discussió és "Ximon Peres". D'altra banda, i com ja he comentat en un primer moment a la discussió de l'article, crec que s'hauria de triar "Ximon" (però aquest debat ja no pertany a la taverna).

Resposta a «Dues preguntes sobre canvis injustificats»
Resum per Paucabot

No s'hauria de fer publicitat massiva dels portals als articles.

Paucabot (Discussiócontribucions)

@Peprovira: No m'acaben de convèncer edicions com Special:diff/17443886, que consisteix en afegir un enllaç a un portal a absolutament tots els articles de la categoria corresponent. Em semblen publicitat innecessària.

D'aquest tema ja n'hem parlat d'altres vegades, la darrera: Tema:T8japahxk51s6be4.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Paucabot Està clar que no se li pot prohibir a ningú que crei un portal. Per mi el compromís és mantenir-ho.

Al tema que comentes, jo em queixava de l'abandonament i els participants coincidien en la caiguda de la moda pels portals.

Respecte a la inserció massiva als articles, coincideixo amb tu, si bé recordem que, quan estaven de moda els portals, s'acostumava a vincular articles a un (únic) portal.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Cap problema en què la gent creï portals, fins i tot si no els mantenen.

Al tema que he enllaçat hi ha una intervenció de Pau Colominas que parla exactament d'això: . Ja som tres que no ens agraden aquestes insercions massives.

Peprovira (Discussiócontribucions)

Cap problema, doncs quan tingui una estona trec els enllaços i tot quedarà com estava. Perdoneu si he creat quelcom rònec i desfasat, però m'ha semblat que les versions anglesa, castellana i francesa del portal que he creat estaven prou treballades i era una pena que en català no el tinguéssim.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Almanco per la meva part, el problema no és la creació del portal. El problema és la seva excessiva publicitació.

Peprovira (Discussiócontribucions)

Tens raó, potser m'he passat en la campanya de màrqueting... Hi posarem remei.

Yuanga (Discussiócontribucions)

Suposo que és semblant a altres casos com el de l'article de Joan Carles Navarro, que enllaça a un viquiprojecte que no s'actualitza des del 2013. Si és així, tenim feina...

Paucabot (Discussiócontribucions)

Feina, n'hi ha molta i no l'acabarem. Jo el que mirava d'evitar és que n'hi hagués una més ...

Peprovira (Discussiócontribucions)

Per la part que m'afecta, ja no hi ha cap article que enllaci amb Portal:Motociclisme

Paputx (Discussiócontribucions)

He vist que a la Viquipèdia anglesa esmenten els portals a la pàgina de discussió. Per exemple gamba de palamós

Infotaula d'organització

15
Resum per Paucabot

Es traslladen les consultes a Viquipèdia:PetScan.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Tenim uns 1500 articles que haurien de dur {{Infotaula d'organització}} i no la duen. He començat a afegir la plantilla a aquests articles però hi ha una feinada. La feina consisteix a afegir la plantilla sense paràmetres als articles. Normalment, si són entitats estrangeres, sol recuperar bastantes dades de Wikidata. Si són entitats de per aquí, s'ha de fer la feina inversa: afegir dades a Wikidata (clicau al llapisset) perquè la infotaula tengui un mínim de contingut.

Crec que és una tasca interessant perquè o bé omple de dades provinents de Wikidata la infotaula o bé facilita l'addició de dades a Wikidata (que es poden utilitzar per totes les altres viquipèdies).

La llista d'articles susceptibles de dur aquesta plantilla és aquesta

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

No ho pot fer un bot? De manera que nosaltres només haguem de fer la part de Wikidata per entitats "nostres".

Paucabot (Discussiócontribucions)

Potser sí, però almanco hi veig uns quants inconvenients. De major a menor importància:

 • He demanat una tasca similar per les persones i no hi ha molts de candidats per fer-la.
 • La llista que he posat té organitzacions i coses que no ho són i no veig immediat discernir les entitats de les altres coses.
 • Amb la feina manual es pot revisar que no quedin imatges o coordenades duplicades, per exemple.
Jey (Discussiócontribucions)

Bona! Portava un temps intentant fer una consulta semblant però la teva és més acurada. De moment no crec que un bot ho pugui fer pels punts que comentes més amunt, però en unes poques setmanes amb ajut ens ho polim. Salut!

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Gràcies! M'hi poso aniré fent algunes cada dia

Paucabot (Discussiócontribucions)

La consulta no recull totes les entitats que haurien de dur la plantilla. Almanco falten un miler d'entitats catalanes, un centenar de fundacions Fet!, un altre centenar d'organitzacions armades Fet! ...

Paucabot (Discussiócontribucions)
Paucabot (Discussiócontribucions)
Paucabot (Discussiócontribucions)

200 centres educatius Fet!

Jey (Discussiócontribucions)

Ja quasi ho tenim! Tampoc convé oblidar-se d'aquests errors

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Això no ho podria arreglar un bot? Costa molt?

Paucabot (Discussiócontribucions)

Viquipèdia:Bots/Sol·licituds#Coordinades duplicades.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Diria que em vaig equivocar de bastant quan vaig estimar en 1500 les organitzacions que quedaven sense infotaula. En lloc de 1500, aquest estiu, en devem haver fet més de 5000. La bona notícia és que diria que ara només queden aquests 1200 articles per repassar (no tots han de dur la plantilla, hi ha falsos positius).

En haver acabat aquestes, ja podrem envestir les persones.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Una altra feina pendent és afegir {{Infotaula de publicacions periòdiques}} a la majoria d'aquests 400 elements. Aquesta infotaula ha estat estandaritzada i ara importa fins a 33 paràmetres de Wikidata.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Hem reunit totes aquestes consultes a Viquipèdia:PetScan.

Resum per Kippelboy

proposta acceptada

Leptictidium (Discussiócontribucions)

Bona tarda. En la immensa majoria de casos, l'expressió "període de temps" és un pleonasme, car la paraula "període" ja inclou la noció de temps. Per tant, proposo substituir aquesta expressió per simplement "període" en tots els casos que sigui necessari.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

+1

Manlleus (Discussiócontribucions)

També crec obvi el raonament. Voluntari amb bot per fer correccions massives?