Viquipèdia:La taverna/Propostes

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquesta discussió

Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Estaria bé que algú crees l'article Eiji Tsuburaya. És el doodle d'avui del Google i tindrà bastantes visites

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Si vols, fes la petició també a VP:IAN.

QuimGil (Discussiócontribucions)

Sembla que en @Medol: l'està traduint? Com a mínim això és el que diu el traductor de continguts.

Medol (Discussiócontribucions)

Fet!

Resposta a «Eiji Tsuburaya»
Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Tenim articles suficients per crear una categoria sobre el poble zulu. El que no tinc clar és el nom de la categoria (categoria:KwaZulu es podria confondre amb el bantustan, categoria:zulus hauria de ser per biografies...). No sé si tenim altres casos semblants, però per ara només se m'ocorre categoria:poble zulu i crec que estaria bé tenir un criteri fàcil d'estendre als altres pobles de la terra sense un nom evident per la categoria.

ESM (Discussiócontribucions)

Jo crec que potser en @Pitxiquin: sabrà com encarar-ho.

Resposta a «Categoria zulu»

Nom de plantilla confús

5

Solucionat, he canviat el nom de la plantilla


CarlesMartin (Discussiócontribucions)

Un usuari novell ha creat la plantilla {{Ref-publicació n}} que clarament es confon amb la molt important {{Ref-publicació}}. Diria que caldria, com a mínim, canviar-li el nom.

Passa a més una cosa curiosa: l'usuari novell ha inserit la plantilla en un sol article, Leridanismo, que és l'ùnic article on hi té sentit, però és que en diversos articles preexistents ja hi havia inserida la plantilla {{Ref-publicació n}}: https://ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Enlla%C3%A7os/Plantilla:Ref-publicaci%C3%B3_n que és una mala traducció de la plantilla castellana per citar publicacions. N'he arreglat uns quants, però encara en queden alguns per arranjar (és a dir, per substituir la {{Ref-publicació n}} per {{Ref-publicació}} catalanitzant-ne tots els paràmetres.

En definitiva: pregunto si canviar el nom de la plantilla {{Ref-publicació n}} és una bona cosa, i d'altra banda, si algú amb un bot pot substituir {{Ref-publicació n}} per {{Ref-publicació}} als articles on surt per error

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

No cal un bot perquè a Especial:Enllaços/Plantilla:Ref-publicació_n veig que només són quatre els articles afectats.

I d'acord a reanomenar {{Ref-publicació n}} a {{cita Casals}} o un altre nom i redirigir {{Ref-publicació n}} a {{Ref-publicació}} per evitar l'error en el futur.

CarlesMartin (Discussiócontribucions)

Gràcies, Pere. Ho faré així, reanomenant a {{cita Casals}}, ja avisaré l'usuari.

Consti que ja havia arreglat algunes pàgines amb la incorrecta {{Ref-publicació n}} però me n'he cansat ràpid perquè cal catalanitzar tots els paràmetres!.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Si és així, redirigir {{Ref-publicació n}} no serveix de gran cosa, perquè tampoc funcionarà gaire bé.

CarlesMartin (Discussiócontribucions)

Sí, tens raó. {{Ref-publicació n}} és per suprimir, l'hi posaré plantilla de destrucció. Simplement, la plantilla Ref-publicació no funciona amb els paràmetres en castellà.

Davidpar (Discussiócontribucions)

Davant la poca activitat i varietat de propostes en la discussió sobre les accions a prendre per la llibertat de panorama he obert una presa de decisions amb la voluntat de fer les coses bé, amb consens majoritari i clar perquè afecta la Viquipèdia en general en molts sentits, sabent que estem actuant a contra-rellotge. Per això, us animo amb urgència a dir quina de les propostes plantejades us sembla millor.

Davidpar (Discussiócontribucions)

@Gerardduenas: @Manlleus: @Vriullop: @Pere prlpz: @Jey: @KRLS: @Unapersona: @Mikicat: @Coentor: @Dvdgmz: @Toniher: @Xavier Dengra: @Leptictidium: He obert una presa de decisions per tenir un veredicte final clar de la comunitat sobre les opcions plantejades en la discussió.

Resposta a «Decidim: Accions per la llibertat de panorama»
Jaumellecha (Discussiócontribucions)

Només deixo això com a comentari d'una cosa curiosa que m'he trobat a la viquipedia italiana (no se si cap altra viquipèdia fa alguna cosa semblant).

Es tracta el que ells anomenen Monitoraggio (monitoratge), que es tracta d'una eina que utilitzen per a facilitar la millora de la qualitat dels articles.

La idea es avaluar els articles segons quatre paràmetres (exactitud del contingut, estil, verificabilitat i qualitat d'imatges i videos) . Cada paràmetre es classificat amb un dels cinc nivells que tenen ja previstos (A, B, C, D, E)

Cada viquipedista pot avaluar l'article omplint la corresponent plantilla i publicar-la en la pàgina de discussió de l'article. (un exemple d'això es pot veure en -> o ) En cas de dubte o d'avaluacions contradictories, es sol agafar l'avaluació més baixa (ja que, segons ells, la subestimació del article es un incentiu per a la seva millora).

Amb aquest monitoratge, es fa més fàcil la visualització de la qualitat d'un article, i es pot fer taules per a fer seguiments generals.

Paucabot (Discussiócontribucions)

Sembla una bona idea i supòs que s'haurà d'implementar tard o d'hora. Però diria que ara mateix no tenim prou mans per fer-ho als 460 000 articles. En la patrulla d'articles nous, ja hi ha més feina de la que podem fer per detectar mancances greus com articles no admissibles, sense referències, a mig traduir o amb un format espantós.

De totes formes, si es vol tirar endavant, jo agafaria una categoria no molt grossa i hi engegaria un projecte pilot.

Jaumellecha (Discussiócontribucions)

De començar a fer-lo, al principi es podria fer amb els articles que estan sent proposats i avaluats per a rebre una distinció de qualitat (així, apart dels comentaris que es van fent, pot facilitar al que fa l'article veure el que li falta per a millorar-lo).

Més endevant, es pot anar fent o dintre d'una categoria petita com has comentat, o durant la patrulla d'articles nous (els que no siguin esborrats, ja tindrien la seva avaluació i amb un cop d'ull ja es podrà veure les seves mancances o el que es podria millorar, apart que també seria com una mena «segell» de que algú ja l'ha vist i revisat).

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

No entenc l'objectiu de la proposta, que a més portaria una gran feinada. Els articles amb segons quines mancances les marquem amb plantilles (que tampoc són gaire efectives) i els que són especialment bons els distingim com a articles de qualitat i articles bons. Per què serviria fer més gradacions? Si és per guiar els que vulguin millorar-los, de moment ja hi ha molts més articles per millorar marcats que gent amb ganes de millorar-los.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Recordo que quan es va proposar fer plantilles o guies per avaluar adq es va rebutjar perquè complicava el procés general.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Rebuig És dedicar esforços d'usuaris actius a una tasca que ja queda prou coberta per les plantilles de manteniment. Millor centrar-nos en millorar els articles ja marcats i, si mai hi ha massa pocs articles marcats per millorar, ja ampliarem la documentació al respecte. --~~~~

Manlleus (Discussiócontribucions)

És veritat, és dedicar massa temps que seria millor adreçat en reduir la llista d'articles pendents.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

En Pau té raó.

Resposta a «Monitoratge d'articles»

Criteri d'admissibilitat i articles de còmics i sèries (especialment Anime i manga)

4
Hienafant (Discussiócontribucions)

Trobe que hi ha una llarga llista d'articles dedicats a còmics i sèries que no veig que puguen tindre pes per a ser mereixedores d'articles. Per a veure-ho en global soles cal explorar la Categoria:Manga i Categoria:Anime

El meu dubte és si el fet d'estar doblat al català i tindre fonts fiables és suficient. O si tindre una font (sí, una sola font) fiable és prou com per donnar-li la característica d'admissibilitat.

Em sap mal que tota aquesta muntonada d'articles s'eliminen. Així que escric perquè es pose a examen i que per a compensar la pèrdua d'articles irrellevants i costosos (per als qui els han escrit) s'afegisca (jo mateixa ho faré ara en mitja hora) als articles Anime i Manga en les seccions de "Vegeu també" una sèrie d'enllaços a bases de dades i altres fonts secundàries.

Resum:

1) El fet d'estar doblat al català i tindre fonts fiables és suficient?

2) Tindre una font (sí, una sola font) fiable és prou com per donnar-li la característica d'admissibilitat? (el cas de Strike witches)

Vriullop (Discussiócontribucions)

Que no tingui fonts només vol dir que cal millorar i posar-les. En l'exemple, la versió en anglès en té 30. Que siguin en japonès i difícils de comprovar no vol dir que no sigui admissible. Ho seria si algú coneixedor del tema no fos capaç de trobar-les.

Paucabot (Discussiócontribucions)

El criteri d'admissibilitat és bastant clar: cobertura significativa en fonts fiables. Per tant, jo entenc que si una sola font fiable en parla de manera significativa, ja basta per verificar-ne la seva admissibilitat. Això sí: 1. La font ha de ser fiable 2. La cobertura ha de ser significativa 3. Molt millor per l'article si hi ha més fonts.

En aquest cas concret, crec que l'article és admissible ja que a la versió anglesa de l'article (en:Strike Witches) hi ha nombroses fonts que en parlen. El capítol andorrà no donaria per un article segurament, però sí per citar-lo en l'article de la sèrie (tal com s'ha fet).

Sorenike (Discussiócontribucions)

El problema no és si és admissible l'article sobre una obra concreta, perquè el més possible és que existeixin diverses fonts de caràcter fiable, però òbviament caldria trobar-les, més que res perquè hi ha la barrera idiomàtica del japonès en el cas de manga/anime. Jo crec que són tan admissibles com els articles sobre pel·lícules, la discografia d'un cantant, etc.

El que si trobo que no és admissible és, per exemple, l'existència d'articles per a cada un dels personatges d'una sèrie. Tot i que hi ha personatges que són prou rellevants i probablement comptin amb fonts que en parlin, no és així en el cas dels secundaris. Poso com exemple en el cas de Shin-chan, de la qual hi ha articles derivats sobre els amics del protagonista com en Kazama i la Nené, i fins i tot un article pel Parvulari Futaba, que a totes llums no són rellevants i poden ser incorporats a l'article principal o bé crear-se un article sobre personatges de la sèrie, la qual també tindria un problema d'admissibilitat si no tingués referències.

Resposta a «Criteri d'admissibilitat i articles de còmics i sèries (especialment Anime i manga)»

Dates de naixement i mort a la secció d'introducció d'una biografia

9
Ferran Mir (Discussiócontribucions)

Bon dia: He estat creant articles biogràfics durant força temps i em sembla que mai he posat les dates de naixement i mort a la secció d'introducció com diu la norma Viquipèdia:Secció d'introducció#Biografies. No ho feia perquè sempre he posat una infotaula en la que ja hi són i em semblava redundant tornar-ho a posar a la introducció. Fa uns dies vaig crear un article biogràfic a la en:wiki i un administrador em va corregir aquesta manca, afirmant que el llibre d'estil està per davant de les infotaules. Ara no sé què he de fer: Hauria de revisar tots els articles que he creat? '''Com coi es signa ara?''' Sóc l'usuari Ferran Mir 22 juny 2015

Bestiasonica (Discussiócontribucions)

Tot i que m'agrada trobar aquesta informació en el primer paràgraf sóc del parer de no fixar un criteri estàndard fixista per aquestes qüestions. Si que pot contextualitzar l'abast temporal del personatge, però fixar-ne la seva forma d'una manera única pot encarcarar la redacció ( Viquipèdia:Llanceu-vos-hi! ). Si creieu que és millor no afegir la informació del seu naixement i òbit per clarificar la redacció i lectura no veig cap impediment per no afegir-ho al primer paràgraf.

ESM (Discussiócontribucions)

Jo tampoc hi trobo cap impediment tot i que per deformació professional sempre espero —en textos enciclopèdics— trobar les dates de naixement i mort immediatament després dels noms i cognoms d'un biografiat. Total, si hi ha la infotaula a la vora la informació és tremendament fàcil de trobar.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

No estic totalment d'acord. Penso que a l'entradeta ha de ser obligatori amb la formula habitual: nom (lloc naixement, data naixement - lloc mort, data mort), nnnnn. Recordem que l'entradeta és un text que apareix com a pop-up en alguns enllaços actius tant de la VP com de fora, mentre que la infotaula no es mostra.

Ara bé quan es comença la biografia no cal tornar-ho a posar. És cert que jo sovint ho faig servir perquè m'ajuda a introduir la relació familiar: nom dels pares, nissaga, etc. però no consider-ho que s'hagi d'incloure al llibre d'estil com obligatori si ja s'ha esmentat abans (entradeta i/o infotaula). Suposo que hom ho deu dir perquè és norma que tot allò que surt a l'entradeta (com a síntesi que és) són dades que s'han de desenvolupar posteriorment al text, però em sembla excessiu en el cas d'aquestes dades de filiació.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

No sé si obligatori (com menys obligacions millor) però d'acord que és molt recomanable posar les dates a la primera frase. Ara bé:

  • Si hi ha infotaula, jo al text hi posaria només l'any, que és el que dóna context. La data exacta ja és a la infotaula.
  • Compte que els pop-ups (si més no els Hovercards) ometen tot el que és entre parèntesi, de manera que et deixen sense context i fan que la utilitat que esmenta l'Amador sigui menys útil.
Vriullop (Discussiócontribucions)

Cal pensar que la infotaula és un resum en un annex i que el text hauria de ser autosuficient sense infotaula. En algunes reutilitzacions, per exemple en mòbils on miren d'estalviar, o bé no surt o bé queda amagada. La millor introducció és la que amb un pop-up n'hi hagi prou per per tenir el context sense necessitat d'obrir tot l'article. Amb el mateix motiu, tampoc cal posar d'entrada totes les dades si no són rellevants per contextualitzar.

Ferran Mir (Discussiócontribucions)

Moltes gràcies per totes les vostres opinions... Us recordo que la pregunta inicial era: Cal que revisi tots els articles que he creat?. (Ara ja he vist que queda signat automàticament)

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Falten tantes coses a tants articles (per exemple infotaules) que no crec que hagis de refer-los tots. Amb que incorporis les "bones pràctiques" comentades (per a evitar la paraula "obligatori"), penso que n'hi ha prou. Gràcies !

Ferran Mir (Discussiócontribucions)

OK. Ho tindré en compte!

Resposta a «Dates de naixement i mort a la secció d'introducció d'una biografia»
Breogan2008 (Discussiócontribucions)

La Wikipedia:Galicia 20 - 20 Challenge és una competició que anima a traduir i millorar 20 articles importants sobre Galícia en el màxim nombre de llengües possibles. Pot participar obertament a través de la creació o expansió d'articles. Seria fantàstic comptar amb la comunitat de *ca.wiki en aquest desafiament. Moltes gràcies i un salutació - Breogan2008 (Discussió) 8 de juny de 2015 a 23:55 (UTC)

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Alguna cosa farem :-)

Resposta a «Desafiament Galícia 20 - 20»
Ssola (Discussiócontribucions)

He afegit una ombra a les imatges de la Portada d'avui dilluns (vegeu la portada de la Viquipèdia en neerlandès). Pel que fa a la imatge del dia, podeu veure com quedaria a Usuari:Ssola/proves. Si us sembla bé, ho aplicaré definitivament (amb subplantilles per deixar el codi més net).

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

M'agrada molt. Jo en lloc de plantilles ho faria a nivell de full d'estil.

Ssola (Discussiócontribucions)

He provat això i crec que funciona: (provat a Usuari:Ssola/Proves2)

.ombreig {
	box-shadow:0 3px 4px rgba(0, 0, 0, 0.45);
	background:#ffffff;
	display:inline-block;
	margin-bottom: 7px
}

S'hauria d'afegir a MediaWiki:Common.css, si ho he entès bé.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Sí, s'hauria d'afegir a MediaWiki:Common.css. Sr. Vriullop alguna cosa a dir? Es podria aplicar?

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Crec que amb això ja en tindríem prou (aplicant la class ombreig als divs que contenen les imatges).

.ombreig img {
	box-shadow:0 3px 4px #000; /* Suport navegadors antics */
	box-shadow:0 3px 4px rgba(0, 0, 0, 0.45);
}
/* Evitar espais en blanc sota la imatge a causa d'un <p> */
.ombreig p {
	margin:0;
}
Ssola (Discussiócontribucions)

D'acord amb el suport per a navegadors antics i l'evitar els espais en blanc amb els paràgrafs (jo tot això no sé com va). Així el que passa és que no sé com aplicar directament la class a les <img> afegides amb codi wiki: [[Fitxer:Exemple.jpg|...]]. El background:#ffffff va bé per les imatges amb fons transparent. El display:inline-block i margin-bottom:7px els he necessitat per la imatge del dia i no he vist que fessin mal (però es poden posar a fora).

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Jo deia de posar la class als divs que contenen la imagte i seleccionar la imatge amb el css (.class (del div) seguit de img selecciona la imatge no el div)

Ssola (Discussiócontribucions)

Ara ho entenc. El background té algun inconvenient?

PD: El que has proposat funciona de meravella, gràcies! Només afegiria background:#ffffff a .ombreig img.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

No, el background no té cap inconvenient, simplament m'agrada més sense background. En tot cas m'agrada més un background adaptat al color del panell (un color un pèl més fosc que el panell) en lloc de blanc. També hi afegiria un border-radius:5px

Ssola (Discussiócontribucions)

Els cantons arrodonits m'agraden. Pel que fa al fons, m'agrada més blanc, però és qüestió de gustos. En tot cas les imatges afectades no són moltes. Hi ha altres imatges de portada que tenen el fons blanc (png o gif), i potser per coherència hauríem d'agafar blanc. A Usuari:Ssola/proves he fet la comparació.

Yuanga (Discussiócontribucions)

A mi no se'm veu!

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

No se't veu perquè no ho tens al teu full d'estil (Usuari:Yuanga/vector.css). Tot i així no t'amoinis que quan ho s'apliqui a tothom no et caldrà.

KRLS (Discussiócontribucions)

Crec que queda molt bé. Per mi endavant.

Unapersona (Discussiócontribucions)

A mi també m'agrada! Ja m'agradaria saber prou html com per posar ombres...

Yuanga (Discussiócontribucions)

A mi també m'agrada!

Arnaugir (Discussiócontribucions)

Molt bé.

QuimGil (Discussiócontribucions)

+1 a l'ombra també per a la imatge del dia. Gràcies per la perseverància en millorar la portada!

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Jo estava aplicant una cosa similar en algunes infotaules de biografies, però he rebut queixes comentaris pel fet que el text queda descentrat, ja que l'espai que ocupa la imatge, compta. A altres WPs fan servir una tècnica en que la imatge està com a class i es comporta com una trama de background sense ocupar espai, i així el text surt centrat. (Vegeu exemple). Nosaltres tenim definida una (veure .capçalera.mapa en MediaWiki:Common.css ) de la que podeu veure un exemple de com quedaria a Usuari:Amadalvarez/proves.

Ssola (Discussiócontribucions)

El que estem afegint són ombres a les imatges que apareixen a la portada (com a la portada de la Viquipèdia en neerlandès). El que tu dius és pels encapçalaments, que és una altra cosa que també es podria fer.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Ui, disculpa. És que he mirat la portada (que feia mesos que no ho feia) i he vist que els encapçalaments dels temes "article del dia" "imatge del dia", etc. sortien amb la bolawiki en difuminat i pensava que anava d'això.

Però ja que estem, aprofito per preguntar: Com preferiu els encapçalaments? :

  • Sense cap imatge de fons
  • Amb imatge ocupant espai junt amb el text (com a Portada)
  • Sense ocupar espai i mantenint el text centrat (com a l'exemple)
Arnaugir (Discussiócontribucions)

Penso que podries obrir un fil nou a la Taverna i ho comentem, per no barrejar temes.

Ssola (Discussiócontribucions)

Prefereixo la tercera opció, com a l'exemple, però com a la Portada també queden bé, excepte a la secció Imatge del dia.

Ssola (Discussiócontribucions)

Estic veient que els cantons arrodonits amb l'ombra queden molt bé amb fotografies, però recarreguen massa la pàgina amb dibuixos i fotografies de documents, sobretot quan tenen un marc intern. Crec que s'haurien d'eliminar, o mantenir només per la Imatge del dia. I segueixo insistint també amb el fons blanc.

Ssola (Discussiócontribucions)

Bé, fem fons arrodonits i si per alguna imatge no queda bé la tractem individualment. I pel que fa al fons, provem background:rgba(0,0,0,0.02); que l'enfosqueix amb fallback a blanc. He demanat els canvis a les pàgines protegides i aviat ja s'hauria de veure tot.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

D'acord!

Resposta a «Imatges ombrejades a la portada»
Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Avui la Copa del Món Femenina de Futbol és tema del Google Doodle, però el nostre article és curtet i es va actualitzar per darrera vegada el 2011. Ho deixo aquí per si algú té ganes d'esmentar-hi l'edició actual, com a mínim.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

He fet una prova piulant el teu missatge per veure si funciona l'efecte crida a les xarxes. https://twitter.com/Viquipedia/status/606754378343694336. Sort!

Resposta a «Copa del Món Femenina de Futbol»