Viquipèdia:La taverna/Propostes

Salta a: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Propostes

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Sciking (discussiócontribucions)

Hola. En 2015 hem fet la col·laboració Llombard-Galego. Fou una important iniciativa per favorir l'escambi cultural i l'escriure veu interessant. Aquest any nos agradaria fer aquesta col·laboració amb vosaltres de la Viquipèdia catalana. Seria una setmana on hi ha una llista de veus de escriure aquí i una llista de veu que parlen de Catalunya on la Viquipèdia llombarda.

Resposta a «Col·laboració amb la Wikipedia Llombarda»

Ferroviaris, experts en mobilitat, ''et al.'' i amants de les infotaules en general.

32
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola amics, He pensat que ja era hora de fer un "reestiling integral" de les estacions de metro i tren. Em refereixo a les infotaules, no als edificis, clar.

Les afectades són: {{Infotaula estació de ferrocarril d'Espanya}}, {{Infotaula d'estació de ferrocarril}} i {{Infotaula Metro de París}} que estan pendents de viquificar i de posar-li accessos a WD. Si m'he deixat alguna, aviseu.

Pensava fer servir una estructura de blocs aproximadament:

 • nom, zona, municipi, adreça, coordenades i/o enllaç a mapa
 • contacte, serveis, enllaç a web horaris, operadors, xarxes socials?
 • línies i enllaços (veure exemple a {{Infotaula estació de ferrocarril d'Espanya}})
 • dades edifici, historia i xifres
 • mapes

El que us demano és:

 • Què falta o sobra?
 • Us agrada que surtin tots els transports amb què es pot enllaçar, tot i que alguns són només "pròxims" i no un enllaç formal?

Convido especialment als habituals que tinc identificats, @Xavier Dengra, @9pm. Que em perdonin la resta, però opineu, si us plau.

Quan acabeu, traslladaré els vostres comentaris a la discussió de la nova pàgina. Merci,

9pm (discussiócontribucions)

Hola! Crec que seria necessari canviar els següents aspectes:

A infotaula d'estació de ferrocarril. 1er apartat ok. 2on apartat (canvi dades): propietat, operador, línies (quines: T3,S4,U6,TER 1,RER 4...). nombre de vies, nombre d'andanes, passatgers per any i serveis. ·3er apartat història(nou nom): data obertura, remodelació (any d'última remodelació),arquitecte i 4rt apartat nou nom correspondències (i si pot ser especificar línies en concret).

També resaltar titol apartat, per exemple amb banda blava i en negreta

Feu una ullada a la Wikipedia en francés:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Gare_de_Toulouse-Matabiau

També serveix per canvis a infotaula estació de ferrocarril de Catalunya

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bones! D'acord amb en 9pm. A banda d'això, la integració dels mapes de les línies dins la infotaula s'hauria de replantejar i permetre la creació d'una subicona per a autobusos que eviti tant l'ús de subplantilles.

Les seccions d'enllaços externs deixar-les pel final abans del mapa i amb un color potser diferent, amb "plainlinks". En general em sembla una bona estructura tal i com proposeu.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@9pm @Xavier Dengra Veig que més o menys estem alineats. Faré una maqueta i sobre això pugem/baixem el que convingui.

M'amoïna més en saber on parem amb el tema dels enllaços amb transports complementaris. Una cosa és inventariar les línies o serveis que "hi ha dins l'estació" i una altra descriure totes les connexions que hi pots fer amb altres serveis. En casos singulars, com un funicular (que dubtosament hi haurà més d'un) es pot suportar, però amb els busos es pot produir una infoxicació.

L'altre tema és el dels mapes. Jo pensava fer com a la infotaula de geografia política que té un mapa (imatge) de situació, esquema, etc. + un mapa dinàmic basat en les coordenades per situar-lo geogràficament i poder navegar.

Que us sembla ?

Barcelona (discussiócontribucions)

Per a mi el mapa de la línia de metro s'ha de posar

83.231.115.12 (discussiócontribucions)

Perfecte. Si, els busos hauria de ser general.

9pm (discussiócontribucions)

l'anterior comentari es meu

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo estic d'acord en posar un mapa dinàmic el més acurat possible, i després desplegables pels mapes de les línies de metro o tren. Pel que fa als enllaços externs (parada de bus a 5 minuts d'una estació), crec que haurem de tirar de la consideració de la font oficial com a referència. Al cap i a la fi Passeig de Gràcia és considerad un transbordament però són 15 minuts caminant d'enllaç...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@9pm@Xavier Dengra@Barcelona Teniu una primera proposta a Plantilla:Proves estació. No feu gaire cas de l'exactitud del contingut. Només és tracta de fer ajustos de distribució.

Suggeriments ? Correccions ?

Un altre: M'he començat a mirar com posar-li WD i els temes estrictament ferroviaris (línies / serveis / tipus de tren, enllaços..) està poc (o heterogèniament) treballat a WD. Si algú és un expert en terminologia ferroviària, ja farem un monogràfic a veure si es pot millorar.

Gràcies

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

M'agrada! Jo afegiria un paràmetre "tipus d'estació" per especificar si és baixador, estació local, intercanviador modal, estació central, parada, cotxeres, etc. També més paràmetres bàsics relatius a l'edifici (remodelació, material, inauguració vs. construcció i dimensions).

Per últim, caldria pensar si val la pena afegir el mapa de la zona tarifària si existeix. Gràcies a tu per la bona feina!

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

es veu mooooolt bé

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bones!

La localització està duplicada a inici i final de la plantilla (al principi com a "adreça", al final com a "localització"). És factible poder expressar valors de les subplantilles {{BUS}}, {{FCAT}} o {{Bicing}} sense haver-les d'afegir com a extra? Recordem que l'editor visual encara no accepta la inclusió de plantilles dins d'altres plantilles si no és amb coneixements de codi.

Townie (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Veuries factible fer un mapa amb les línies que hi passen? Per exemple, que a Estació de Sarrià s'hi vegi marcada l'estació en si, amb la L12, S1, S2, S5, S6 i S7 pintades amb el seu color.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Tenim pocs recursos per a fer això. La Plantilla:Map draw pot mostrar: title, description i image. Es podria intentar fer servir algun d'aquests per a posar la línia o la seva icona, pero aquests elements no es mostren amb el mapa en thumbnail, sinó quan s'obre i cliques sobre el punt. És a dir, amb la primera visió de la infotaula no es veuria.

Faré alguna prova a veure on arribo.

Bona pensada

9pm (discussiócontribucions)

He donat un cop d'ull a la nova infotaula i la millora es evident. Felicitats per la feina.

El que jo proposaria canviar seria:

1-unir el primer apartat (sense titol) i el 2on apartat en un de sol, la meva proposta de nom seria: localització i informació.

2- l'entrada circulacions, pot ser podría ser més explícit com próxims trens.

3- coincideixo amb en Xavier Dengra sobre la duplicació d'informació i solucionar-ho amb les subplantilles.

4- com es dona el cas de més d'una estació no s´hi podría encabir més d'1 imatge; per exemple a sants: 1a foto igual que ara amb llegenda estació de ferrocarril, a sota 1 igual estació de metro L1 amb la llegenda i també una tercera estació de metro L3 amb la seva llegenda.

A palau reial per exemple serien 2 fotos, 1 de metro i l'altre de tram. Desconec si es possible fer això, en tot cas és una proposta o una possibilitat.

9pm (discussiócontribucions)

respecte a les segones i terceres imatges potser seria millor ficar-les al final de la infotaula (a diferencia de ficar-les al principi, on només hi hauria 1 i quedaría més harmonitzat amb la resta)

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Respecte el que diu en @9pm d’afegir més d’una imatge, tinc els meus dubtes... Jo crec que la infotaula quedaria massa carregada i que això correspondria al cos de l’article. Veuria més adient fer un “collage” i pujar-lo a Commons, com el dels articles de les grans ciutats que tenen només una imatge amb fotos en mosaic.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Responc a @9pm i @Xavier Dengra.

 1. d'acord a ajuntar-les, però crec que amb "informació general" ja està bé, és prou inclusiu.
 2. "Circulacions", d'acord a millorar el nom, però també hem de parlar de que opino que acabarà essent un problema . Actualment construeix l'enllaç només per estacions ADIF, a partir d'un "codi" que és el codi variable de la web. En realitat, el "codi_estacio" hauria de contenir algun dels codis de les institucions oficials. Ara bé, aquest codi oficial d'estació no ens ajudarà per enllaçar a pàgines descriptives com passa amb altres codis. Si la plantilla ha de servir per a estacions d'arreu i volem mantenir l'accés directe als horaris, jo posaria la URL com a lloc web oficial (P856) i així podrà contenir qualsevol adreça i no tant sols una de construïda amb un codi. Ho dic perquè les grans estacions europees no apareixen a la web de l'operador sinó que tenen una de pròpia.
 3. Ja ho poliré. Ja han sortit altres paràmetres duplicats i els he anat eliminant. Estem assumint un error de disseny que no hem acceptat en altres edificis-funció. M'explico: El MNAC és un museu o un edifici? La biblioteca de Catalunya és una institució o un edifici? I la Gare d'Orsay que és: un edifici, una estació o un museu ?. Doncs bé, la solució és que cada cosa ha de ser un ítem diferent a WD per assegurar que conté les propietats que li són pròpies a la seva naturalesa. Les estacions no tenen arquitecte, tenen línies i serveis i s'ubiquen dins un edifici que si que té arquitecte i, com es demostra a la Gare d'Orsay, pot canviar de funcions i convertir-se en museu, però no canviarà ni la data de construcció ni l'arquitecte. En el cas de les estacions -suposo que perquè ningú s'ha posat a fer infotaules com les nostres- han tirat pel dret i tenen un ítem per l'estació i l'edifici i això ens donarà algun mal de cap.
 4. m'apunto al que diu el Xavier. Tècnicament, la infotaula pot tenir més d'una imatge, però deixaria de ser sintètica. A banda de que tinc els meus dubtes que sigui el mateix Palau Reial (M) i Palau Reial (Tram). Entenc que són "parades" que enllacen dos mitjans, com passa amb el Bus. La meva opinió és que una estació conté tot allò que aixopluga dins el seu edifici, siguin trens o metro (o trams, si fos el cas). Vull dir que un estrany entra en un edifici i s'ho troba tot dins. La resta pertany al món dels "enllaços". És una opinió, no sóc un expert ferroviari.

Gràcies per les aportacions.

PS: en referència al punt 4 sobre si van tots els mitjans junts o separats, us recomano veure l'estat actual de Gare de Lyon on es passen per l'altra banda i tenen tres infotaules, una per tipus de línia. Quanta feina tenim !!

9pm (discussiócontribucions)

Si, teniu raó respecte a més d'1 imatge. Si, segurament en un futur s'haurà de decidir entre diverses infotaules o bé deixar-ho el més simplificat possible en 1 infotaula per permetre llegir la informació el més ràpid possible.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Konkordia@9pm@Xavier Dengra@Barcelona Hola, podeu veure una versió força avançada del que serà la infotaula. En el primer bloc teniu l'estació de Sants com està ara i com quedaria amb WD. Les úniques dades manuals són les d'enllaç amb allò que no sigui ferroviari (bus, bicing,..). També teniu l'estació de Cornellà 100% WD. Podeu observar una diferència entre Sants i Cornella en la consideració que se li dóna al metro. En el primer cas és considera que és una altra estació amb la que "enllaça" i en el cas de Cornellà es considera que el metro i el tren estan servits des de la mateixa estació, mentre que el Tram està tractat com enllaç. No dic que sigui així, sinó que són dos models de dades que m'he trobat en diferents casos i que cal preveure. En cap cas estan considerades les línies de bus com a estació d'intercanvi (P833).

Al segon bloc són exemples de estacions estrangeres amb alguns paràmetres nous, però amb poques diferències substancials.

No he incorporat el concepte "anterior estació / propera estació" força típic al metro perquè no tinc forma de posar-ho sense ocupar molt d'espai.

Si em voleu ajudar tinc algunes feinetes:

Townie (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Igual, però el que no sé si paga la pena subordinar-les a les zones de només número.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola @Townie @Xavier Dengra @9pm @Barcelona @Paucabot @Konkordia. Si no dieu res en contra, procediré a bescanviar el codi de {{Infotaula estació de ferrocarril d'Espanya}} amb el de les proves. A efectes pràctics no ha d'afectar als articles existents, ja que tenen paràmetres manuals. En aquells articles "pobres" en contingut manual agafarà WD i haurem de ser pacients si el contingut no és com ens agradaria.Com ja he comentat més amunt, aquest segment d'articles està poc treballat a WD, especialment en estacions del nostre entorn. Us encoratjo a millorar-lo a mida que detectem errors.

Recordeu les dues pàgines del missatge anterior que en pot ajudar a saber "què cal millorar".

Merci,

Konkordia (discussiócontribucions)

Hola Amador et al! He entrat a Q26879350(Estació de Ca'n Feu, Sabadell) per insertar-hi (a 'parades sense línia') les línies de Bus (F4, L4, L44) però només he pogut fer que surti 'Parada d'autobús' quan volia que sortís L4. No en sé més. En tema de lrètols 'enllaços', és possible especificar si son de metro o bus o tram? Es poden posar els mapes sota 'situació'? Salut i felicitats per la feina!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Konkordia De fet, encara no he fet el canvi, perquè abans volia preparar la documentació per a que els editors sapiguem com emplenar correctament. En el cas dels transbordaments a busos, no he contemplat agafar-lo de WD perquè vaig veure que no apareixien en cap cas. Els transports d'enllaç contemplats són aquells que corresponen a una altra estació (metro, tram, funicular, ...). Desconec el motiu pel qual s'ha fet així, però dedueixo que és perquè és una informació més voluminosa i més volàtil. A la infotaula es podrà introduir manualment igual que ja es feia abans. T'aviso quan acabi.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Perdoneu la ignorància, però em costa molt distingir quan es tracta d'una multimodal, d'un transbordament, d'un transport d'enllaç, etc. Fa referència a accesos diferents i segregats, edificis o instal·lacions diferents? A l'exemple de la plantilla, no entenc perquè la multimodal de Cornellà té inclòs el metro a la capçalera i no el tramvia, però a la de Sants no apareix el metro. Caldria detallar-ho bé a la info de la plantilla, perquè pot resultar en una heterogeneïtat confusa a l'hora de fer-la servir. Gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Responc després d'haver fet els aclariments posteriors i llegir la teva resposta posterior. Els exemples no són perfectes respecte a la realitat. Per exemple, Cornellà centre la desconec físicament i, per fer provatures, vag decidir deixar junt metro-tren i separat el tram. Probablement, qui coneixent-la bé, apliqui la definició que he fet dirà que són 3 estacions enllaçades. D'igual forma, algú podrà dir que sants Estació és una multimodal i que el metro s'ha de considerar dins.Doncs, cap problema. Per mi la prova del cotó era veure que el disseny de la infotaula suportava diverses formes d'abordar la càrrega de WD, ja que no tothom aplicarà aquest criteri i que les xarxes ferroviàries segur que tenen subtileses segons cada estat. Merci pels teus comentaris

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra Totalment d'acord. Després de mirar i remenar, m'he creat la meva pròpia definició segons el que he trobat arreu. Bàsicament, he seguit els següents criteris:

 • A WD, en tema ferroviari existeixen 3 conceptes ben diferenciats amb un nom que no ajuda gaire a la comprensió segon el llenguatge col·loquial que fem servir:
  • línia (P81), és el trajecte (línia) físic sobre la que circula com a mínim un servei que acostuma a tenir el mateix nom. Ex.: Línia 3 (Rodalia de Barcelona), Línia Barcelona-Vallès o Línia 1 del metro de Barcelona
  • servei de connexió (P1192), serveis ferroviaris prestats per una línia (P81). Per exemple, amb la L1 del metro només s'atén un servei que té el mateix nom, però sobre la línia Barcelona-Vallès dels FGC, estan les els serveis S1, S2, S5, S6, S7 i també les considerades línies de metro L6, L7, L12. Aquest concepte és perfectament clar en termes ferroviaris, però popularment acostumem a anomenar-les "línies".
  • estació d'intercanvi (P833), estació amb la que es pot establir un enllaç des de la que estem. Cal observar que les correspondències es fan entre estacions i no entre línies, ja que les línies (i serveis) són un dels continguts que té una estació.
  • Tal com ho he treballat jo en la infotaula i en els continguts que he afegit, "una estació conté totes les línies que allotja, siguin del tipus (i operador) que siguin". D'aquesta forma:
   • una estació moderna nascuda com a multimodal encaixa en la definició
   • en aquells casos que clarament surts d'un món per entrar en un altre (estació Selva de Mar de Metro i de Tram) estaríem parlant de diferents estacions "enllaçades".
   • on ens costa distingir la frontera de l'edifici (ex.: Sant Renfe i Sants Metro o Arc de Triomf metro i renfe) no resulta molt greu seguir un criteri o un altre. La única cosa que haurem de tenir en compte és que si tenim serveis diferents (Tram, Metro, Tren, Funicular,..) dins el que considerem una estació, probablement tindrà diferents operadors i altres aspectes. Ara bé, només hauria de tenir una adreça i coordenades que hauria de coincidir amb l'edifici.
 • Un altre tema a diferenciar a nivell WD (més estranyament en VP) és la diferència entre edifici i estació. Estem acostumats a no diferenciar i considerar que una estació és un edifici. Realment, una estació és un element d'una xarxa que presta serveis de parada i encotxament, habitualment "dins un edifici". En alguns casos no tenen un "edifici tradicional", com els vehicles lleugers (tramvies o busos) que tan sols tenen una simple "parada" amb una marquesina, però hi ha casos més complexos com la parada de Tram de Estació de Gorg que està integrada amb el metro.
 • La raó per diferenciar ambdós items està relacionat amb les propietats que li hi són pròpies. Els edificis tenen arquitecte, estil, dimensions, data de construcció, etc. L'estació té línies, operador, data d'inauguració (moltes són anteriors al seu actual edifici). A més, en alguns casos, l'edifici ja no l'ocupa l'estació originària (estació del Nord, Barcelona; estació d'Orsay, París,..) i ara té altres usos, la qual cosa no canvia el valor de les seves característiques pròpies.

Ho explicaré a la documentació.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon aclariment, especialment amb les coordenades i el factor edifici en la inclusió o no de les línies. Gràcies @Amadalvarez!

Resposta a «Ferroviaris, experts en mobilitat, ''et al.'' i amants de les infotaules en general.»
Pardaletpetitet (discussiócontribucions)

Bon dia

*Ubicar és una invenció recent del castellà sudamericà. En general s'ha de traduir per Trobar-se o Ser.

Per a l'anglès To locate and Location val més emprar l'anglicisme Localitzar i Localització o Posició i si de cas Geoposició, que nom pas *Ubicació. En els casos generals: Lloc, siti, rodal/paratge/partida.

*ubicació / (geo)posición i més generalment  Lloc, siti, rodal/paratge/partida

*ubicar(-se) / instal·lar / establir / asseure / col·locar / posicionar(-se) / posar | ser / situar(-se) / trobar-se / construir (estar construït)

PD: S'abusa de "es troba" pel simple i planer És.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Extret del GDLC:

ubicació: 1803; del b. ll. ubicatio, -ōnis, íd.
ubicar: formació culta analògica sobre la base del b. ll. ubicatus, ubicatio, der. de ubique

FranSisPac (discussiócontribucions)

Veure al diccionari normatiu català, «ubicació». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.:

1.f. Acció d'ubicar; l'efecte.

2 f. Lloc on hi ha situat un edifici o un terreny. En l'escriptura cal que hi consti la ubicació dels terrenys.

Pardaletpetitet (discussiócontribucions)

És tanmateix un calc del castellà innecessari.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Aquest és el problema de les teves edicions. "Innecessari"? Vols dir que, en cas d'igualtat de validesa, ha de prevaldre el que menys s'assembli al castellà? Per què?

Pardaletpetitet (discussiócontribucions)

No gens, la qüestió no és de semblar-se al castellà o no, és de saber si ja tenim un nom per a designar aquest concepte i si és patrimonial. En cas que sí, no cal prendre al castellà ni a cap altra llengua cap mot per a aquest concepte o significat.

Vos convidi al grup de Facebook "Aprenguem la nostra pròpia llengua" dedicat a informar de la gravíssima situació que viu la llengua catalana, la pregona depauperació i l'empobriment que cuida esvair-la ja per a sempre si no en prenem consciència. Per això cal superar els tòpics de la "correcció", de la gramàtica i del diccionari car tot diccionari és un discurs i el discurs dels diccionaris actuals és anticatalà.

La llengua catalana pateix una influència fora mida de la llengua de Castella: no és una relació natural amb aquella llengua. És un abassegament total de l'una respecte de l'altra, una subordinació escandalosa. En aquest grup tractem d'identificar aquesta influència i restaurar la llengua, posar-la en relació amb la resta de la romània per a fer-la lliure.

Resposta a «Ubicar, Ubicació, castellanismes»
Pardaletpetitet (discussiócontribucions)

"En français, le mot éditeur a deux sens principaux :

personne qui prépare un texte en vue de sa publication en le révisant à partir des sources et en rédigeant des textes de présentation et des notes (angl. editor);

personne ou société qui assure la production et la mise en vente d'un ouvrage (angl. publisher).

Les écrits d'un auteur peuvent donc être édités par un chercheur puis édités (ou publiés) par une maison d'édition.

En anglais, le mot désigne aussi non seulement la personne qui prépare un texte en vue de sa publication mais aussi celle qui est responsable de la préparation d'un ouvrage collectif en vue de sa publication. En français, on parle d'un directeur littéraire, d'un directeur de collection ou d'un directeur de la rédaction. De plus, en anglais, le mot désigne la personne chargée de la gestion d'un journal ou d'un périodique et de son contenu. Ces fonctions sont celles du rédacteur en chef (pl. rédacteurs en chef).

Dans une bibliographie, on peut trouver des ouvrages placés sous la direction de la personne qui a recruté les auteurs et a supervisé le processus d'évaluation de leurs textes pour ensuite les réviser et uniformiser leur mise en page (angl. editor). Ici, ce n'est pas édité par qui convient (même si c'est cette personne qui va éditer, ou réviser, les textes), mais sous la direction de, puisqu'il est question de la direction d'un ouvrage. Cependant, si une ou plusieurs personnes ont préparé une édition d'une œuvre ou d'un texte, il faut absolument dire édité par."

https://www.mus.ulaval.ca/roberge/gdrm/04-angli.htm

FranSisPac (discussiócontribucions)

... i quina és la proposta? (estem a La taverna/Propostes)

Pardaletpetitet (discussiócontribucions)

Modificar, Modificació

FranSisPac (discussiócontribucions)

Ara no sé si estem jugant a perdre el temps o intentem arreglar / millorar alguna cosa! Si no articules cap proposta, millor tancar el tema.

Pardaletpetitet (discussiócontribucions)

No sé d'on tant de menyspreu quan això és una qüestió terminológica essencial...

A propòsit (i no *per cert), en català autèntic és: mirem, provem o tentem D'adobar (o arranjar. Arreglar en aquest significat és castellà). I també "estem jugant" : juguem, *millor: més val.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Gràcies per les lliçons. Intenció de menysprear, cap. Si no t'agrada, o és incorrecte, l'expressió "articular una proposta", sisplau (ref. Joan Solà, Plantem cara), podries escriure en termes clars, i amb frases completes, què és el que estàs proposant? Demanes alguna acció concreta per part d'algú? O tan sols es tractava de desfogament alliçonador, dirigit a qui ho pesqui de la comunitat viquipedista, i jo he "picat"?

PS: Si veus alguna errada en aquesta entrada en català (potser no del tot autèntic), ens podem estalviar les correccions. Crec que ja s'entén. Cordialment.

Pardaletpetitet (discussiócontribucions)

La proposició és més clara que l'aigua: canviar Editar per Modificar i Edició per Modificació o Versió.

PS: el que és incorrecte és incorrecte, no hi ha res de personal.

*"què és el que estàs proposant" (spanglish catalanitzat) : què és que proposes

"per part de" : de part de (no hi ha ambigüitat, per tant cal la segona fórmula. En castellà empren Por parte de perquè per a ells Parte de = cat. UNA part de).

Resposta a «Editar, Editor i Edició anglicismes»
Gerardduenas (discussiócontribucions)

Actualment fem servir per identificar proteïnes la infotaula {{proteïna}}. A la wiki anglesa fan servir que agafa totes les dades de Wikidata. Trobo que estaria bé importar-la i implementar aquest mètode d'identificació de les proteïnes. Corregiu-me si ja existeix o si he interpretat qualsevol cosa malament... @Amadalvarez: Mestre de les infotaules, segur que tu ho saps ;)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Gerardduenas Tens raó, la vaig descobrir l'altre dia, mentre buscava tutorials de wikidata, en un youtube d'un científic que explicava que pensava carregar tota la base de dades a Wikidata. I, si, finalment ho va fer. Crec que l'únic que cal fer és traduir els conceptes per part d'un coneixedor temàtic.

Si algú s'anima, li dono suport tècnic.

Gerardduenas (discussiócontribucions)

El que hem d'anar amb compte és de no confondre gen i proteïna. Trobo que a l'anglesa estan convertint molts articles de proteïnes a una barreja i no queda clar. Caldria adaptar la plantilla de proteïna perquè incorporés els paràmetres genètics d'aquella proteïna.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ah, val. Això confirma que ens cal un expert temàtic, més que un perfil tècnic. Si apareix un voluntari, el tutelo.

Yuanga (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

No. Ja l'he copiat a plantilla:Infotaula gene. No és una plantilla "al uso", ja que invoca el Mòdul:Infotaula gene que no és fàcil d'entendre i és on s'han de fer les traduccions. El més fàcil és que, miris Calreticulina on l'he posat per provar. Veuràs els títols que surten. Imagino que molts no s'han de traduir perquè seran acrònims tècnics, però els que si s'hagin de canviar, pots fer un "buscar" en el codi del Mòdul i quan el trobis, vas i ho canvies (amb molta cura de no trencar res). Vigila que estiguis canviant el nom del literal i no un nom de variable. Per exemple, el que mostra com "Aliases" si ho busques trobaràs un munt. El que cal canviar és el que diu local label_aliases = en.wikipedia.org/wiki/Human_Genome_Organisation Aliases, o "Identifiers" és el que diu local title = "Identifiers"

Espero s'entengui.

Si tens dubtes, apunta les traduccions en una pàgina de treball i ja ho arreglarem. Merci,

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Era més aviat una proposta, de com pensavem que s'havia de fer. Trobo que enwiki està confonent els articles de proteïnes amb articles de gens i no m'agradaria que passés el mateix aquí al traduir la plantilla. Trobo que és bona idea incorporar les dades de wikidata a la plantilla de proteïna a part de traduir la de gen per evitar que s'utilitzi la de gen en pàgines que són proteïnes substituint la proteïna.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Gerardduenas Disculpa el meu [imperdonable] desconeixement. La plantilla anglesa què representa, gens o proteïnes ?. La confusió que esmentes és cosa de la plantilla o de com s'utilitza ?

Que hauríem de fer aquí per a que no passés el que dius ?

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Cert, no m'he explicat 'gens' XD. Sembla que a la wiki anglesa estan substituint moltes plantilles de proteïnes per la Infobox gene. La qüestió és que un gen no és el mateix que una proteïna: un gen pot (o no) codificar per una proteïna, a més a més pot codificar per més d'una proteïna, i tabmé pot ser que una proteïna estigui codificada per més d'un gen. Com pots veure n'hi ha de tots colors. Jo crec que estaria molt bé incorporar en els articles de proteïnes la informació genètica de la proteïna però sense perdre de vista que estem parlant d'una proteïna i no d'un gen. Notifico @Xavier Dengra, Mbosch, Pepetps: perquè em sona que ens sabeu d'aquests temes.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ja, però la infotaula és només una colla de dades. Són o no vàlides per l'article que representen ?. A més en aquest cas el 100% ho treu de WD. Per tant vol dir que la "mala pràctica" no és només com posen la plantilla sinó que la font potser està mal carregada amb dades que no li corresponen. Potser que els experts mirin primer wl WD d'una proteïna i un gen a veure si estan exactament (i potser incorrectament) igual.

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Totes les dades són correctes i fan referència al gen que codifica per aquella proteïna. El que passa és que el títol de la infotaula és del gen i la infotaula només fa referència al gen, en canvi es presenta com a infotaula de l'article (que és una proteïna, no un gen).

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Doncs no és problema de la infotaula si no d'on la posen.

Entenc que ha d'haver una diferent per les proteïnes, no?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És un bon tema per abordar, ara que encara tenim un bon marge per establir pautes. Com diu en @Gerardduenas, les proteïnes i els gens han de tenir infotaules separades sigui quina sigui l'exactitud de Wikidata, ja que tenen diferències que no poden estar contenides en una plantilla unificada.

En llenguatge planer, hi ha gens que no codifiquen per cap proteïna, mentre que algunes proteïnes són codificades per fragments d'un sol gen o fins i tot per fragments de diversos gens contigus.

M'ho poso com a deures a un mes vista i que n'@Amadalvarez em vagi supervisant l'aprenentatge infoboxer. @Toniher, tu què en penses?

Toniher (discussiócontribucions)

Doncs no és un debat trivial. A Wikidata, com passa en els llocs web especialistes, es diferencia clarament proteïnes i gens (vegi's BRCA1) https://www.wikidata.org/wiki/Q227339 https://www.wikidata.org/wiki/Q17487737 Però enciclopèdicament (a la Viquipèdia) no crec que tingui sentit que sigui així i hagi d'haver-hi com a norma una pàgina per a gen i proteïna separats. De fet, té sentit que una mateixa pàgina enciclopèdica reculli referències al gen, a la proteïna (i sovint no només humans).

Diria que ara hi ha la limitació tècnica que 1 article VP -> 1 article Wikidata. Mentre això no es resolgui, entenc que el més convenient és fer com ho fa a l'anglesa i partir del gen a Wikidata (d'on ja s'enllaça la proteïna o altre producte si s'escau). Cal anar amb compte amb entrades com Tripsina, p. ex., que no fan referència a una proteïna concreta (sinó a un grup d'elles) i on veig que fins i tot no està molt formalitzat a nivell de Wikidata encara https://www.wikidata.org/wiki/Q127450 (aquí encara l'EC) però en altres casos no tant https://www.wikidata.org/wiki/Q426367

En fi, hi ha més casuística de la que sembla. En tot cas, tot allò que a l'anglesa ja està tirant de gen, ho faria igual. Aquesta gent porta molt de temps treballant-hi https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Wiki

Mariusmm (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Els enzims són proteics, per tant com a mínim aquestes dues s'haurien de fusionar permetent que {{proteïna}} tingui paràmetres concrets en cas de funcions enzimàtiques. Per altra banda, gen i proteïna no tenen res a veure i haurien de romandre en infotaules diferents, o fer-ne una que fos gen/proteïna que tingués dues parts diferenciadíssimes o paràmetres per mostrar-la únicament per gens, per gens que codifiquen proteïnes, o per proteïnes que estan codificades per part d'un gen o per múltiples gens.

Com va dir en Toniher, el problema rau en Wikidata però crec que es poden deixar els paràmetres majoritàriament amb entrada manual.

Mariusmm (discussiócontribucions)

Hola, perdoneu el temps de resposta!

Així què hauriem de fer? prepara una plantilla {{Proteïna}} que serveixi per enzims i proteines i una plantilla {{Gen}} pels articles de gens, és això?

Teniu cap exemple a enwiki o on sigui d'articles que comentes?

Merci!

Resposta a «Infotaula gen»
Manema17 (discussiócontribucions)

Hola, suposo que aquest projecte està molt arrelat aquí a la Viquipèdia, però crec que s'hauria d'extendre ja que quan va començar, el 2005, la Viquipèdia només tenia 10.000 i escaig articles. Però ara que ja en té més de mig milió, crec que s'hauria de fer dues o tres "Quinzenes" o alguna cosa semblant durant l'any.

Ja sé que sóc bastant nou i que ho teniu tot ben programat, però crec que hi han molts articles que caldria millorar.

Moltes gràcies per la feina que feu!

Arnaugir (discussiócontribucions)

Jo fa un temps també vaig proposar de fer-ne dues. Una per nadal i l'altra a l'estiu.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

+1

Solde (discussiócontribucions)

+1

FranSisPac (discussiócontribucions)

Em sembla bé la proposta i l'acompanyo amb un comentari / proposta addicional: tenint en compte que, en molts casos, "no estan tots els que són" (em refereixo, per exemple, a nombrosos articles que mereixerien un "FR" o un "obsolet"), es podria instituir algun tipus de ##PreQQ permanent que n'incentivés el "marcatge"?

Yuanga (discussiócontribucions)

I quinzenes temàtiques?

Barcelona (discussiócontribucions)

La idea és complementar la QQ amb els viquireptes d'estiu, que poden ser de tasques de manteniment. Apart, es fan concursos específics, com el d'ORES que acabem de fer. I es poden fer reptes individuals, és clar!

Manema17 (discussiócontribucions)
Yuanga (discussiócontribucions)

Iniciar un viquiprojecte és molt fàcil, ho pot fer qualsevol. El complicat és poder mantenir-lo amb el temps.

Manema17 (discussiócontribucions)

Puc iniciar un viquiprojecte de qualsevol tema? Havia pensat en fer un sobre Estats Units.

Per un viquiprojecte de manteniment jo no tinc els coneixements per ordenar-lo i triar què fer i això.

Gràcies

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No m'hi puc dedicar perquè en aquests moments estic intentant endreçar les estacions de ferrocarril, tramvies i metro a WD i hi ha molta feina. Si algú s'anima a ajudar que s'hi passi per Tema:U75p6zhynwda4pmo. Salut !

Barcelona (discussiócontribucions)

Penso com he dit que això és cosa dels reptes d'estiu

Sorenike (discussiócontribucions)

Jo trobo bé la idea, si bé com diu @Barcelona ja hi ha els concursos específics. A banda d'això, hi ha alguna cosa no tant relacionada amb el contingut dels articles articles sinó de la seva categorització. Crec que seria important millorar aquest aspecte.

Resposta a «Gran Quinzena Anual de la qualitat»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com era el consens sobre aplicar (o no) els canvis ortogràfics que va aprovar l'IEC (sobretot eliminar accents diacrítics) però que l'AVL encara no havia acceptat?

Avui s'ha reanomenat bóta d'acord amb el criteri del diccionari de l'IEC però contra el criteri del Diccionari Normatiu Valencià, amb l'agreujant que ara cal una desambiguació. És això el consens actual?

Yuanga (discussiócontribucions)

De la mateixa manera hi ha un bot que reemplaça els “dona nom” per “dóna nom”. Ja que ens trobem en el període d’adaptació de la nova norma penso que hauriem de deixar de fer els canvis. O hi ha un consens per fer el contrari?

Vriullop (discussiócontribucions)

No hi ha cap discussió específica, que recordi, només algun comentari sobre precaucions a prendre. Està recollit a Viquipèdia:Reforma ortogràfica amb comentaris generals sobre possibles actuacions i amb llistes dels casos, però està aturat sense haver pres cap iniciativa.

La meva opinió sobre el reanomenament de bóta. "S'admet l'ús discrecional en mots homògrafs en enunciats aïllats en què pot produir-se una ambigüitat indesitjada". Aquest és el cas d'un títol. A més, el DNV no la suprimit. A més, "quan hi ha diferents opcions, ha de prevaldre el consens basat en l'ús més comú en fonts fiables". Dubto que sense accent ja sigui l'ús més comú.

Jey (discussiócontribucions)
Resposta a «Reforma ortogràfica i accents diacrítics»
Erichm18 (discussiócontribucions)

Hola, no sé si s'ha de fer per aquí, però demano protecció per l'article Anna Gabriel i Sabaté, per fets d'actualitat i possible vandalisme. A Wikipedia en castellà ha passat fa 10 min. i ja està bloquejada.

Merci!

Jey (discussiócontribucions)

De moment no s'hi veu vandalisme. Si fos així ho valorem! La petició normalment es fa a VP:PA. Gràcies!!

Infotaula animanga/ONA

2
Resum per Hienafant

Ara puc utilitzar-la en Devilman Crybaby de l'article Devilman, per exemple.

Hienafant (discussiócontribucions)

Propose afegir la subplantilla per a ONA a la Plantilla:Infotaula animanga. Seria pràcticament copiar la plantilla per a OVA canviant el nom a ONA i enllaçant a ONA.

Jarashi (discussiócontribucions)
Resum per Paucabot

Creada la infotaula de les regions vinícoles i afegida al centenar d'articles que la necessitaven

Paucabot (discussiócontribucions)

He creat una infotaula per a les regions vinícoles ({{Infotaula regió vinícola}}) que hauria de substituir les infotaules fetes a mà de l'època pre-infotaules. La llista d'articles a arreglar és aquesta i el canvi a fer és aproximadament aquest. Si qualcú s'avorreix molt, ja ho sap.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

ara estic entretingut amb les possessions mallorquines. Em queden 100 per endreçar

Mariusmm (discussiócontribucions)

M'hi poso, entenc que també s'hauria de crear l'item a WD si no hi és, oi?

Mariusmm (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Sí, això és. Bona feina!

Mariusmm (discussiócontribucions)

Fet!

A la llista original queden algunes entrades que no son DOs

Mariusmm (discussiócontribucions)

L'unic que em queda "raro" és que la infotaula aprofita la propietat P181 ("mapa de distribució del tàxon") per guardar-hi la imatge del mapa de localització.

No s'hauria de fer servir P242 ("imatge del mapa localitzador") o P1943 ("mapa de localització")?

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí. Això és un error de copiar i enganxar, ja ho he canviat. Bona feina!

Amadalvarez (discussiócontribucions)