Viquipèdia:La taverna/Novetats

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

[94a setmana] El diumenge de les referències

11
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada vam referenciar 35 articles sobre LGBT que no tenien fonts durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 5.148 articles de diferents temes.

La noranta-dosena edició comença demà, 27 de novembre. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Organitzacions polítiques internacionals. Podeu consultar aquí els articles sense referències (54 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera:, @Davidpar:, @Mercè Piqueras:, @Magenri:, @Flamenc:, @Robertgarrigos:, @Dragonfly137:, @Socialdilema:, @Jordiff:, @Josu PV:, @Smalde:, @Bsckr:, @J bullanga:, @Brunnaiz:, @Ivan Avz F:, @AntoniBM:, @Capsella01: i @Jove:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Podeu trobar articles amb {{FVA}} i {{CC}} aquí.

RECORDEU que aquesta vegada, últim Diumenge de novembre, inaugurem el mode esprint amb una selecció relativament petita d'articles i l'ambició de referenciar-los tots, tots, tots. Som-hi!

Leptictidium (discussiócontribucions)
Castellbo (discussiócontribucions)
Flamenc (discussiócontribucions)
Pcm (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Capsella01 (discussiócontribucions)
Amortres (discussiócontribucions)
Laurita (discussiócontribucions)
Vallue (discussiócontribucions)
Resposta a «[94a setmana] El diumenge de les referències»
Coet (discussiócontribucions)

Per començar amb alguna coseta fàcil acabe de fer les modificacions necessàries a l'antic script del rànking. Calia entre altres coses adaptar el codi de Python 2.7 a Python 3.

És només l'inici hi ha molta feina!!!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies, @Coet. Tot és començar.

esperem que vinguin més !!!!!

Judesba (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, Coet!

Pallares (discussiócontribucions)
Arnaugir (discussiócontribucions)
TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Benvingut de nou @Coet:.

Beusson (discussiócontribucions)

Mare de Déu Senyor!!! Ha tornat el @Coet!!! Avui ja és un dia millor a la Viquipèdia! PD: Després ja li donaré feina .... xxxsssttt no li digueu!

Fora conyes! Benvingut de nou!
Resposta a «El retorn dels bots»

La plantilla parafrasejat similar no funciona correctament

10
Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Acabo de descubrir que el paràmetre "lliure" (sí/no) de {{Parafrasejat similar}} no serveix de res, ja que sempre indica que la font no és lliure, independentment del valor.

Penso que seria útil fer-la servir per a indicar els abusos de copiar literalment material, encara que sigui lliure.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

És que "parafrasejat similar" és un problema de copyright, i si la font és lliure no hi ha problema de copyright.

Per dir "crec que aquest article s'hauria de redactar d'una altra manera" ja hi ha la discussió, i si realment hi ha un problema greu del que cal advertir el lector per que vagi amb compte amb l'article o no el llegeixi, hi ha la plantilla de millorar redacció.

Vriullop (discussiócontribucions)

Un parafrasejat d'una font lliure també pot ser un problema ètic, fins i tot si s'afegeixen referències. Si faig passar un text més o menys llarg com si l'hagués redactat jo llavors no passaria un examen acadèmic. De fet, van sortir denúncies a la premsa sobre articles d'en.wiki per aquest problema i van acabar modificant el criteri sobre plagis.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Quan copiem textos lliures aquí som menys explícits que d'altres viquis (com eswiki i de vegades enwiki) que tendeixen a una plantilla a la mateixa pàgina dient d'on s'ha incorporat text. La idea habitual és que si al sumari de l'edició (que surt a l'historial) diu d'on hem importat el text i la referència acaba de concretar el lloc exacte, podem anar tranquils. Vaig bé?

Si això no fos suficient hauríem d'afegir una pila de plantilles de reconeixement d'autoria, començant pels monuments importats de l'IPAC.

Un altre tema són els articles amb text lliure importat que tinguin la referència però ni esmentin la importació a l'historial ni a la discussió. No sé si n'hi ha gaires però no ens hem dedicat pas massa a revisar aquests casos. En aquests potser caldria com a mínim un missatge a la discussió.

Vriullop (discussiócontribucions)

El tema del plagi ètic per manca d'atribució va sortir després de WLM, per concretar en un cas massiu. El problema d'atribuir-ho només amb referències és que es barregen coses. No se sap si és un redactat nou inspirat en la font, amb plagi o sense, o bé és l'atribució d'una còpia literal, lícita si és text lliure.

Sovint una plantilla com ref-web és insuficient quan només es pensa en indicar la font i no en els requisits d'atribució. Potser cal indicar de quina manera es pot reutilitzar i no val només la nostra llicència general. Indicar-ho en l'historial està bé, però també és insuficient.

En el cas de gencat, incloent-hi les fitxes de monuments, caldria dir que la llicència és CC-0 i que requereix atribució en la forma "Generalitat de Catalunya. Departament de [nom departament]. [organisme autònom, empresa pública]" a més de la data de l'última actualització. En els monuments la data d'actualització no consta en les fitxes, l'atribució del departament està prou bé, la fitxa està enllaçada. Només afegint-hi la llicència CC-0 podem passar.

Per fer-ho bé, o en altres casos, realment caldria fer una plantilla específica per a gencat. La general és en:Template:Free-content attribution de la que tenim una còpia sense documentació. Posar-la en la discussió també valdria si no es vol enredar l'apartat de referències.

Vriullop (discussiócontribucions)

Pensant-ho bé, no em convencen aquestes plantilles massa genèriques que no se sap a quina part del text es refereixen. Prefereixo el format de referències indicant el paràgraf. Si s'amplia el text amb altres fonts no interfereix amb l'atribució inicial. He fet {{atribució gencat}} com a variant de ref-web però més enfocada a l'atribució de la importació. Un exemple a Mas Gras amb uns canvis menors Especial:Diff/30953038.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Aleshores, el paràmetre en qüestió només serveix d'atrezzo, oi?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquesta plantilla té dotze anys, no es fa servir en cap article (fora del que li has posat tu) i el que la va crear ja no és actiu per preguntar-li la intenció del paràmetre.

En qualsevol cas, crec que si l'hem de fer servir necessita una millora de l'explicació i treure'n aquest paràmetre.

I aproximadament el mateix seria cert per la plantilla {{Massa llarg}}.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Acabo d'entrar a la pàgina que conté el codi de la plantilla i he descobert que el problema es devia un simple error tipogràfic, "si" en lloc de "sí". Així que ara ja funciona!

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

He modificat una mica el text del rètol. Ara diu això:

Resposta a «La plantilla parafrasejat similar no funciona correctament»
Cataleirxs (discussiócontribucions)

M'he trobat amb la Plantilla:Patologia de l'embaràs, el part i el postpart i més de la meitat dels conceptes, una cinquantena, està en vermell. Fa mal a la vista i a l'ànima.

Algun voluntari que tingui una estona lliure per crear una pàgina de viquiprojecte i organitzar-lo mínimament? Algú sap si hi ha algun "dia internacional" relacionat i que caigui mitjanament a prop?

Gràcies.

Judesba (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

"Fa mal a la vista i a l'ànima." Sí, tota la raó, però jo ho resumiria més aviat com que per aquí tenim qui mira el dit per no veure la lluna. És més fàcil fer campanyes externes per criticar segons quins aspectes que arromangar-se i editar aquests articles complexos i desagraïts però crítics.

Jo vaig crear fa uns mesos mort materna i agressió profilàctica. Em miraré aquests que esmentes per tornar a posar fil a l'agulla. Gràcies pel recordatori!

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Si us plau, una mica de calma. En una petició de col·laboració conjunta com aquesta no hi ha cap necessitat d'enredar-se en picabaralles sense relació amb el que estem parlant.

Resposta a «Proposta de viquiprojecte»

Plantilla per a imatges d'edificis catalogats i entorn de protecció

6
Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

La plantilla "Bien Catalogado" està desactualitzada i l'enllaç a les fitxes del Catàleg apunta a l'antiga web, que ja no funciona. També caldria poder diferenciar si es tracta de BCIN (categoria A), BCIL (categoria) o els entorns de protecció d'aquests dos. Opcionalment, també s'hi podria incloure la categoria C (be d'interès urbanístic/amb elements d'interès).

Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia, Paddy.

Si quan et refereixes a una plantilla, l'enllaces, ens estalviaràs haver de cercar-la. Una altra opció seria posar el comentari a la discussió de la plantilla en lloc de la taverna.

En aquest cas, no he trobat la plantilla a la qual et refereixes. Podria ser que fos una plantilla de :es?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Es tracta de la commons:Template:BIC a la que redirigeix commons:Template:Bien Catalogado.

Es pot proposar i editar a Commons i es pot discutir a Viquiprojecte Discussió:Monuments, on segurament és més fàcil que no es perdi el fil.

De tota manera:

  • Aquesta plantilla és d'abans que existís Wikidata i a més es va crear en el marc dels Wiki Loves Monuments. Bona part de les seves funcions útils ara la fa la commons:template:Wikidata Infobox. Cadascú que actualitzi el que vulgui però dubto si no val més anar deixant córrer aquesta plantilla.
  • Un altre tema és que s'hauria de crear a Wikidata l'identificador de les fitxes del catàleg de patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona, i segurament importar els elements de nivells C i D que no tenim a les actuals llistes de monuments, cosa que tindria molts més usos potencials.

Per les dues coses el que més falta fa és algú amb ganes i temps que s'hi posi.

81.43.74.157 (discussiócontribucions)

Tinc entès que per crear una nova propietat a Wikidata calen privilegis. Paddy

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per proposar-la no. Per proposar-la cal aprendre com funciona i fer la proposta.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ho confirmo, aquesta la vaig crear jo. El propòsit inicial era incloure-la en els fitxers carregats via campanya WLM amb el botó + de les llistes. Ja no segueixo les campanyes WLM, no sé si encara es fa i la veritat és que poc m'importa. He actualitzat l'enllaç a patrimoni de Barcelona: c:Special:Diff/708314233.

Resposta a «Plantilla per a imatges d'edificis catalogats i entorn de protecció»

[93a setmana] El diumenge de les referències

14
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada vam referenciar 79 articles sobre amniotes que no tenien fonts durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 5.113 articles de diferents temes.

La noranta-dosena edició comença demà, 20 de novembre. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:LGBT. Podeu consultar aquí els articles sense referències (150 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera:, @Davidpar:, @Mercè Piqueras:, @Magenri:, @Flamenc:, @Robertgarrigos:, @Dragonfly137:, @Socialdilema:, @Jordiff:, @Josu PV:, @Smalde:, @Bsckr:, @J bullanga:, @Brunnaiz:, @Ivan Avz F:, @AntoniBM:, @Capsella01: i @Jove:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Leptictidium (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)
Amortres (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Comencem aquest últim dia de Viquitrobada (per als que hi heu pogut assistir) amb 10 articles. Som-hi!

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)
Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Tingueu en compte que ja n'hi ha una jerarquia de categories establerta:

LGBT per territori -> LGBT a Europa -> LGBT als Països Catalans -> LGBT a Catalunya

Vallue (discussiócontribucions)
Laurita (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

35 articles en un dia que coincidia amb la Viquitrobada. Un resultat prou digne! Gràcies i fins Diumenge que ve, que serà el primer en modalitat Esprint.

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Judesba (discussiócontribucions)

Gràcies, Lepti, per triar aquesta categoria justament ara, i a les persones que hi heu participat!

KajenCAT (discussiócontribucions)

Articles referenciats per KajenCAT (1)

(fora del concurs)

Resposta a «[93a setmana] El diumenge de les referències»

Opportunities open for the Ombuds commission and the Case Review Committee

1
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Hi everyone! The Ombuds commission (OC) and the Case Review Committee (CRC) are looking for members. People are encouraged to nominate themselves or encourage others they feel would contribute to these groups to do so. There is more information below about the opportunity and the skills that are needed.

About the Ombuds commission

The Ombuds commission (OC) works on all Wikimedia projects to investigate complaints about violations of the privacy policy, especially in use of CheckUser and Oversight (also known as Suppression) tools. The Commission mediates between the parties of the investigation and, when violations of the policies are identified, advises the Wikimedia Foundation on best handling. They may also assist the General Counsel, the Chief Executive Officer, or the Board of Trustees of the Foundation in these investigations when legally necessary. For more on the OC's duties and roles, see Ombuds commission on Meta-Wiki.

Volunteers serving in this role should be experienced Wikimedians, active on any project, who have previously used the CheckUser/Oversight tools OR who have the technical ability to understand these tools and the willingness to learn them. They must be able to communicate in English, the common language of the commission. They are expected to be able to engage neutrally in investigating these concerns and to know when to recuse when other roles and relationships may cause conflict. Commissioners will serve two-year terms (note that this is different from past years, when the terms have been for one year).

About the Case Review Committee

The Case Review Committee (CRC) reviews appeals of eligible Trust & Safety office actions. The CRC is a critical layer of oversight to ensure that Wikimedia Foundation office actions are fair and unbiased. They also make sure the Wikimedia Foundation doesn’t overstep established practices or boundaries. For more about the role, see Case Review Committee on Meta-Wiki.

We are looking for current or former functionaries and experienced volunteers with an interest in joining this group. Applicants must be fluent in English (additional languages are a strong plus) and willing to abide by the terms of the Committee charter. If the work resonates and you qualify, please apply. Committee members will serve two-year terms (note that this is different from past years, when the terms have been for one year).

Applying to join either of these groups

Members are required to sign the Confidentiality agreement for nonpublic information and must be willing to comply with the appropriate Wikimedia Foundation board policies (such as the access to non-public information policy and the Foundation privacy policy). These positions requires a high degree of discretion and trust. Members must also be over 18 years of age.

If you are interested in serving in either capacity listed above, please write in English to the Trust and Safety team at ca(_AT_)wikimedia.org (to apply to the OC) or to the Legal Team at legal(_AT_)wikimedia.org (to apply to the CRC) with information about:

  • Your primary projects
  • Languages you speak/write
  • Any experience you have serving on committees, whether movement or non-movement
  • Your thoughts on what you could bring to the OC or CRC if appointed
  • Any experience you have with the Checkuser or Oversight tools (OC only)
  • Any other information you think is relevant

The deadline for applications is 31 December 2022 in any timezone.

Please feel free to pass this invitation along to any users who you think may be qualified and interested. Thank you!

On behalf of the Committee Support team,

Resposta a «Opportunities open for the Ombuds commission and the Case Review Committee»

[92a setmana] El diumenge de les referències

20
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada vam referenciar 58 articles sobre directors de cinema que no tenien fonts durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 5.034 articles de diferents temes.

La noranta-dosena edició comença demà, 13 de novembre. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Amniotes. Podeu consultar aquí els articles sense referències (121 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera:, @Davidpar:, @Mercè Piqueras:, @Magenri:, @Flamenc:, @Robertgarrigos:, @Dragonfly137:, @Socialdilema:, @Jordiff:, @Josu PV:, @Smalde:, @Bsckr:, @J bullanga:, @Brunnaiz:, @Ivan Avz F:, @AntoniBM:, @Capsella01: i @Jove:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Leptictidium (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Laurita (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Comencem el dia amb 16 animalons al zoo. A veure quans acaben a la col·lecció!

Jaumellecha (discussiócontribucions)
Vallue (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

I ja en van 38 de 121, gairebé un terç. A veure si podem arribar a 50!

Amortres (discussiócontribucions)
Flamenc (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)

Gràcies