Viquipèdia:La taverna/Novetats

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

identificador Diccionari del cinema a Catalunya

5
Docosong (discussiócontribucions)
Judesba (discussiócontribucions)

Per mi, fantàstic! :-) Però no veig on he de votar.

Docosong (discussiócontribucions)
Judesba (discussiócontribucions)

Ho he vist abans, però no veig com es fa... :-/ M'esperaré a que algú altre voti, i així ja tindré un exemple! ;-) Gràcies, Docosong!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Ja en tens una mostra, però és fàcil. Es vota com en una de les nostres propostes d'esborrat però sense demanar que esborrin res.

Tots aquests identificadors estan molt bé, però menys el Identificador Gran Enciclopèdia Catalana (P1296) els altres no els estem fent servir i pràcticament no hi ha elements que els duguin. Si ens haguessin de rebutjar el del cinema podria ser per això.

Potser valdria la pena muntar un Mix'n'match per aparellar-ne uns quants. (@KRLS?)

Resposta a «identificador Diccionari del cinema a Catalunya»
Jordiventura96 (discussiócontribucions)

Coincidint amb l'entrega dels Premis Gaudí aquesta nit i els Premis Goya la setmana que ve, se celebra el Viquiprojecte:Cinema, en què es pretén ampliar i crear nous articles relacionats amb el cinema, amb especial interès en el recent i d'aquí. Serà tota la setmana que ve. Us animo a que hi participeu. Si teniu cap proposta, ja sabeu

Resposta a «Viquiprojecte:Cinema»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Hello Folks,

Wiki Loves Love is back again in 2020 iteration as Wiki Loves Folklore from 1 February, 2020 - 29 February, 2020. Join us to celebrate the local cultural heritage of your region with the theme of folklore in the international photography contest at Wikimedia Commons. Images, videos and audios representing different forms of folk cultures and new forms of heritage that haven’t otherwise been documented so far are welcome submissions in Wiki Loves Folklore. Learn more about the contest at Meta-Wiki and Commons.

Kind regards,
Wiki Loves Folklore International Team
 Tulsi Bhagat (contribs | talk)
sent using MediaWiki message delivery (disc.) 07:14, 18 gen 2020 (CET)

Resposta a «Wiki Loves Folklore»
Paucabot (discussiócontribucions)

Acab de blocar un vàndal i he vist que ara, els administradors, tenim l'opció de bloquejar només en segons quines pàgines (o espais de noms) un usuari en concret. Crec que ens dona més marge per gestionar coses com els conflictes d'interessos.

Paucabot (discussiócontribucions)
CarlesMartin (discussiócontribucions)

Jo ja ho he aplicat en alguns casos. M'agrada la novetat, sobretot pels casos d'IP escolars o compartides, en què a un vàndal li agrada molt vandalitzar només un tema concret, mentre altres usuaris des de la mateixa IP podrien fer aportacions útils. Molt pràctic.

Jey (discussiócontribucions)

Jo també ho vaig veure ahir. Més enllà d'algun conflicte d'interessos no crec que tingui una gran utilitat, però qualsevol novetat és d'agrair. De totes formes, si a algú creu que podem aplicar bloquejos d'aquesta manera a partir d'ara, endavant!

Barcelona (discussiócontribucions)

Gràcies per informar, no ho havia vist i és molt pràctic.

Resposta a «Novetat: blocatge parcial d'usuaris»
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bona tarda.

A Viquipèdia:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article tenim un article que porta 19 mesos en votació, un altre que en porta 17 i un altre que en porta 13. Us prego que passeu per aquesta pàgina per revisar i votar, si més no, les propostes que tenim pendents des del 2018 i que puguem tancar-les abans que s'acabi el 2019. Gràcies!

Manlleus (discussiócontribucions)

les que porten tant de temps i no són favorables o encallades les tancaria. Crea colls d'ampolla i dispersa els editors. em sembla que en això ja hi havia "consens"

Leptictidium (discussiócontribucions)

Hi estic d'acord.

Resposta a «Passeu per les votacions AdQ/ABo»
ESM (discussiócontribucions)

Bonics i boniques! Ja tenim aquí el primer concurs en línia de l'any: entre queixalada als torrons i viatge al gimnàs, passeu pel Viquiprojecte:Centenari Asimov i dediqueu una estoneta a millorar continguts o a crear articles nous sobre Isaac Asimov i la seva obra. El concurs comença ara mateix i acaba el 14 de gener a mitjanit. Us hi esperem!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ben fet !

Saps que aquest any hi ha un grapat considerable de centenaris i cinquantenaris ?.

Townie (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tenint en compte que habitualment es presenten a les propostes d'esborrar personatges i llocs d'obres de ficció (i sobretot de ciència-ficció i fantasia), hi ha alguna selecció o guia per tal d'evitar que els participants creïn articles que acabaran etiquetats o esborrats, o per tal d'assegurar que els que etiqueten i proposen esborrar articles no els proposin?

Per exemple, dels enllaços vermells que hi ha al viquiprojecte, el primer està redirigit o fusionat en totes les viquipèdies excepte en una on té una gran etiqueta de manca de referències, i dels quatre personatges amb enllaç blau tres porten {{FVA}}.

Em sap greu ser aixafa-guitarres (per variar), però ara mateix em temo que si el viquiprojecte donés premis al primer article proposat per esborrar, el que acumulés més etiquetes, el que tingués {{FVA}} amb menys edicions, etc., podria ser un concurs molt renyit.

Mariusmm (discussiócontribucions)

Aquesta queixa/reflexió porto temps fent-la i per ara no m'han convençut gaire.

ESM (discussiócontribucions)

Bé, per la meva banda visualitzava el concurs com un mecanisme que justament permetria resoldre les mancances que mencioneu. Hi ha publicacions sobre l'obra d'Isaac Asimov que permeten millorar els articles que comenteu i deixar-los més dignes del que estan. També hi ha el risc que comenteu, sempre hi és, però m'agradaria creure que hi haurà prou sensibilitat per a que no sigui dramàtic. En fi, ho sento.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@ESM: Crec que no t'has de disculpar.

El problema descrit pel @Pere prlpz no ha de ser resolt ni ha de suposar una limitació per un viquiprojecte en concret.

És un problema endèmic i global que fa anys que arrosseguem i mai ens arremanguem a solucionar per feixuc i per la disparitat d'opinions sobre la "millor solució" que trobaríem.

Fa mandra, no volem trepitjar ulls de poll i anem amagant el cap sota l'ala. Procrastinar només fa que, imperceptiblement, el problema vagi creixent.


Al fil de crear articles de personatges, poso un exemple de norma que hauríem de modular: suposo que el text de les novel·les és una font primària sobre les característiques d'un personatge.

I què ? un personatge és com l'ha pensat el seu autor i com l'ha descrit a la novel·la. Si algun crític ha entrat en analitzar la personalitat oculta i les passions d'un ésser inexistent, pregunto: qui està fent més ficció, l'autor o el crític ?. No serà que el crític està psicoanalitzant l'autor que parla a través dels seus personatges?

La manca de cintura en l'aplicació d'una norma és tan perillosa com la seva interpretació retorçada per que hi càpiga tot allò que a algú li interessi.


Pere prlpz (discussiócontribucions)

En primer lloc, consti que no volia fer cap queixa. La intenció és ajudar a que el viquiprojecte tingui èxit tenint en compte que no seria un èxit fer una pila d'articles que en un parell d'anys acabessin tots esborrats.

Posant-me en la pell dels participants al viquiprojecte, i encara més en la pell d'un editor novell, el primer que se m'ocorreria és fer articles sobre Trantor, Siwena o Susan Calvin, i el que tinc a casa per documentar-me no són tesis doctorals sobre els llibres d'Asimov (que alguna n'hi deu haver), sinó llibres d'Asimov. A més, si busquem en línia el que trobarem seran blogs i wikis, i cap font que sigui indiscutiblement fiable i independent. Aleshores, qualsevol article d'aquests és fàcil que acabi marcat i esborrat. Crec recordar que ja hem esborrat algun article de l'univers de la Fundació, tot i que seria difícil trobar-lo, però el que em sembla preocupant pel viquiprojecte és que fins i tot Salvor Hardin porta {{FVA}} i té proposada la fusió. Aleshores, sense una guia adequada del que és segur fer, el que és perillós fer i el que val més no fer, em temo que els articles que faran els participants seran carn de proposta d'esborrat.

I abans que algú surti amb allò de no mossegar els nous, crec que la pitjor idea que podríem tenir és deixar fer durant el viquiprojecte sense ni etiquetar per després, quan acabi, seguir el procés normal que pot incloure esborrar els articles a l'esquena dels autors.

Notifico en @Paucabot, no només per al·lusions (les etiquetes de Salvor Hardin) sinó per que crec que seria molt interessant tenir la seva visió com a patrullador més actiu de la casa sobre com és de compatible el plantejament d'aquest viquiprojecte amb les polítiques de la Viquipèdia que apliquem en patrullar.

Paucabot (discussiócontribucions)

Per al·lusions: d'acord hem d'anar alerta amb el que proposam als viquiprojectes. En realitat, crec que és una bona idea criticar-ho prèviament (i el més constructivament que sapiguem) perquè ja començam a tenir una col·lecció d'articles zombis (que estan per esborrar o fusionar però que no tenim temps o ganes de processar) provinents de viquiprojectes anteriors. Ara record coses com aquesta o com aquesta altra, que comença amb A la imatge es poden veure a la coberta del vaixell Uruguay ... i l'article no té cap imatge.

En aquest cas concret, m'he mirat què hi ha a en:Category:Isaac Asimov (que sempre és una bona idea per inspirar-se) i hi ha pocs personatges (en:Salvor Hardin redirigeix a en:List of Foundation series characters, per exemple) però hi ha articles de la majoria de les seves obres: en:Category:Books by Isaac Asimov. Jo aniria més per aquí.

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
Amadalvarez ha amagat aquest apunt (historial)
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Resposta a «Celebrem el centenari d'Isaac Asimov!»
Paucabot (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per al·lusions, aquesta categoria la posava un bot. Caldria que la tornés a posar? O la cerca ja és suficient? O hi ha maneres millors de marcar mancances que un bot posant categories ocultes?

Paucabot (discussiócontribucions)

No tenc clar si és més fàcil posar {{Fet}} a la meva llista o eliminar la categoria oculta.

Resposta a «Interwikis»
Jmarchn (discussiócontribucions)

Després de moltes hores i canvis us anuncio la disponibilitat de {{XCols}}, per a posar text en columnes.

Basada en Lua, presenta millores que no disposen cap de les plantilles existents per a columnes de propòsit general:

  • És l'única disponible amb TemplateData.
  • Fa el repartiment tenint en compte línies amb "sublínies", vigilant de no partir-les. El motiu és millorar la lectura.
  • Ajustament de l'amplada de cada columna al seu contingut encara que es defineixi l'amplada per al grup de columnes.
  • Encapçalament i peu del grup de columnes.
  • Alineació, optativa, que permet al text de l'article fluir pel costat del grup de columnes.
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Sona bé. Vaig a buscar on aplicar-la. Merci,

Resposta a «Plantilla:XCols»
Jey (discussiócontribucions)

Hola. Ens acostem un cop més a finals d'any l'època en que solíem fer la Quinzena de la Qualitat. Enguany l'usuari que més s'hi dedicava sembla que està inactiu així que us demanaria que entre tots ens encarreguéssim de preparar-la. És una de les tradicions més antigues i més importants del projecte i considero vital que la mantinguem. Passeu-vos si us plau per aquí!

Arnaugir (discussiócontribucions)

Ja està força a punt, @Jey: ;)

Jey (discussiócontribucions)

Moltes gràcies Arnaugir! Correu tots a apadrinar categories, comencem dilluns!!

Toniher (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hola,

He fet diversos canvis de lífting a la pàgina per facilitar-ne la lectura i visualització.

També he afegit explicacions d'ajuda, però he fracassat en aconseguir que al clicar la plantilla de cada grup s'editi amb Editor Visual i no de codi. En aquest sentit, voldria fer una crítica constructiva i és que si no som més clars en com fer les coses, mai aconseguirem atraure més novells en aquest tipus de concursos.

Sense bots que comptin les edicions, recomptes i indicacions més clars i automàtics, o enllaços que s'obrin per defecte amb l'Editor Visual, les Quinzenes i altres concursos veuran un decreixement progressiu en la participació (com ja va passar en la QQ18). Personalment m'he encarregat de promoure-ho en altres viquiprojectes d'enguany, però en aquest no he arribat prou a temps i encara és tot massa complicat d'unir-s'hi i d'entendre què estem fent. Cal treballar més aquest tipus de pàgines, perquè ens estem malacostumant a fer-les per a veterans del codi i això és un error.

Arnaugir (discussiócontribucions)

Totalment d'acord. Per la següent ho intentem fer amb més temps.

Resposta a «AVÍS! Quinzena Qualitat»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

1) Quan heu de passar a un tercer una URL impossible de memoritzar o molt llarga (queries, presentacions a Commons, etc.) podeu fer servir el shortener de Meta:


2) Quan us calgui saber quins articles de la VP fan servir alguna entitat WD (item o property), podeu fer servir:


Apa, que ho gaudiu !

Barcelona (discussiócontribucions)

Potser hauríem de fer algun llistat de totes aquestes troballes, són molt útils

Amadalvarez (discussiócontribucions)

S'accepten propostes, teves o de qualsevol que passi per aquí. Pensa que el més difícil de les pàgines d'ajuda és trobar-les.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Pel que fa a la "segona troballa" i el suggeriment de @Barcelona, recomano posar Especial:Pàgines_especials a la caixa de cerca. S'obté la llista de totes les pàgines (eines) disponibles. He de reconèixer que per a mi n'hi ha que han estat grans descobertes! Alguns noms són prou significatius... i altres no són d'un ús tan evident. En concret, certes eines de la secció "Pàgines especials de redirecció" no tenen res a veure amb les redireccions!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Cert, és una pàgina especial.

Barcelona (discussiócontribucions)

Crec que caldria fer com a mínim unes pmf (amb eines si calen)

- editar wd des de la viqui i per a què

- consultar wd (amb visió no tècnica)

Les ajudes per a la viqui i eines ja estan a les pàgines dels usuaris habituals i són útils

Amadalvarez (discussiócontribucions)

entenc el concepte, però el més difícil és el nom de pàgina.

Hem de tenir present que existeix Ajuda:Eines d'ajut a l'edició que el darrer editor vaig ser jo el 2016 i que ha tingut 39 visites en un any. Vull dir que, o està poc promocionada, o ningú la coneix o no la sap trobar i s'ha fet una xuleta a la seva pàgina personal, com és el meu cas.

Suggeriments.: ajuda:wikidata / ajuda:gadgets (no tenim perquè limitar-ho a WD, ni tampoc perdre les aplicacions externes que fan coses útils, etc.) / ....


Algú més vol participar i suggerir ??. Vinga, va. Animeu-vos !!

Barcelona (discussiócontribucions)

Crec que clarament cal més promoció de la pàgina i afins. Potser amb la reordenació proposada de la taverna. Per exemple: pàgina general d'ajuda enllaça a: ajuda edició viqui / ajuda edició wd des de viqui/ lloc on preguntar (secció taverna) / ajuda i eines per a la consulta viqui / ajuda i eines per a la consulta wd desde viqui / ajuda bots . Aquest menú gran es dividiria després en submenús (per exemple la guia de les infotaules o consells per a fer tallers o enllaços llibre d'estil). I el menú principal s'ha de promoure

Medol (discussiócontribucions)

M'interessa i no trobo aquesta reordenació proposada a la taverna que comentes, si algú el troba que posi l'enllaç. Gràcies

Barcelona (discussiócontribucions)

Em refereixo a la discussió sobre reordenar o agrupar espais a la taverna, doncs el d'ajuda podria estar apart i dins de l'índex que proposo o un de similar

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Barcelona (discussiócontribucions)

Caldria explicació intro per a tots els públics però tot el que sigui síntesi així ajuda

Lohen11 (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola @Lohen11. Jenůfa no feia servir WD perquè tots els seus paràmetres eren manuals. He esborrat alguns i ja surt


Un altre bon motiu per eliminar els paràmetres manuals. Salut !

Manlleus (discussiócontribucions)

Tota eina d'ajuda hauria d'anar a les corresponents pàgines d'ajuda de la Viquipèdia. Recull d'eines i novetats poden ser anunciades en Taverna o llistades de manera personalitzada en pàgines d'usuari. Gràcies per l'escurçador de URL. Salutacions

Resposta a «Gadgets que us poden servir»