Viquipèdia:La taverna/Novetats

Jump to navigation Jump to search

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Docosong (discussiócontribucions)

Bon dia!

Com cada any, del 23 al 31 d'agost celebrem l'aniversari de Viquidites. En aquesta ocasió, el viquirepte està centrat en les dites tòpiques o refranys geogràfics, és a dir, les dites referides a les diferents branques de la geografia: rius, muntanyes, poblacions, entre d'altres. Els participants que afegeixin més parèmies guanyaran un lot de llibres de gramàtica, paremiologia i literatura catalanes. Podeu consultar les bases a Viquidites:Viquirepte Refranyer Geogràfic/Normes

Us hi esperem!

Resposta a «Viquidites:Viquirepte Refranyer Geogràfic»

Geogràfs, muntanyers, amants del rius i els jaciments

6
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Aprofitant l'embranzida amb que ens han proporcionat els canvis que ahir anunciava el @Vriullop, i amb el que hem aprés preparant les infotaules multilingües (pròximament a les seves pantalles), he pensat a millorar una de les infotaules estrella:

Aquí teniu la nova {{Indret}}.

Què té de nou ?.

 • s'ha fusionat amb {{infotaula element hidrografia}}, per a que no us calgui pensar si poseu una o l'altra.
 • Els mapes es gestionen igual que a la {{infotaula de geografia política}}, homogeneïtzant l'aspecte. A més sap pintar dos punts (inici-fi) per poder mostrar recorreguts, rius, canals o, si ho voleu, una serralada.
 • Tracta les diverses formes en que als editors de WD se'ls ha passat pel cap d'entrar les coordenades (3 pels inicis + 3 pels finals + 1 pels que són monopunt). Això fa que alguns articles canviïn d'aspecte sense fer res, ja que ara troba les coordenades en llocs que abans no mirava.
 • A més a més de les provinents de l'antiga "element hidrografia", recupera 29 noves propietats de WD (estan a les instruccions). D'aquestes hi ha dues que són comodins i permeten incorporar informació que la tenim manual i probablement mai tindrà una propietat pròpia. Es tracta de:
  • Conté parts del tipus (P2670) que permet indicar el concepte com a valor de la propietat (p. Exemple: Resclosa (Q105731)), i afegir-li com a qualificador: Nombre (P1114) amb un valor, com ara, 5. Resultat: nombre de rescloses = 5. Us preguntareu perquè us foto aquest rotllo. Fàcil, el futur de les infotaules el veig sense paràmetres manuals per raons que ja us explicaré un altre dia.
  • Una altra propietat comodí ja era coneguda: Esdeveniment significatiu (P793). Però aquí li hem incorporat el tractament de 8 qualificadors que ens permet descriure dades com els participants, les causes i perquè es va produir una destrucció, la qual cosa va molt bé pels jaciments. Mireu Estret del Príncep Guillem, per fer-vos una idea; ha permès incorporar que va ser el primer navegant (fins ara paràmetre manual) i també indicar que allà hi va haver un accident mediambiental. És un prototip que, ajustant-lo, el podrem posar en altres infotaules.
 • A més de les propietats comodins, he afegit 3 paràmetres manuals comodí (definim etiqueta i nom) per cada secció. Això m'ha permès eliminar una dotzena de paràmetres manuals que no es feien servir o tenien menys de 5 casos. Vigileu en no fer copy-paste de tirallongues de paràmetres manuals perquè la majoria o no són necessaris, o no funcionaran. La documentació és la font, no els articles antics !!
 • Se li pot indicar si no volem que alguna dada es recuperi de WD, per poder anul·lar si surt quelcom malament, sense que calgui intervenir a WD.
 • Per últim, la incorporació de la hidrografia ha aconsellat alguns ajustos en l'estructura dels blocs informatius. Si detecteu algun error de bulto, aviseu.

Bé, crec que no em deixo res. Com sempre, esteu atents, sigueu pacients i aviseu de tot allò que us sembli un error.

Salut !

ESM (discussiócontribucions)

Espectacular, Amador! Només una cosa: he mirat ràpidament la documentació de la infotaula i a la que hi ha com a exemple apareix un error al bloc de patrimoni de la humanitat que potser voldries retocar. En tot cas, mil gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Exemples no actualitzats encara. Són rampoines de quan era jove

Barcelona (discussiócontribucions)

Boníssima feina! Veig a la documentació que esdeveniment significatiu recupera només coses com creació, destrucció etc i no coses que hi tenen lloc (per exemple: no recupera la batalla més important del coll aquell). El nom és confús per a gent com jo que busca just el contrari. Si soc només jo, no feu cas.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si que ho fa. Mira Estret del Príncep Guillem. El que potser és que hagin fet servir un qualificador dels que no tracto (aquesta propietat té més d'un centenar de qualificadors) i no es vegi el detall concret, però el fet si que ha de sortir.

Resposta a «Geogràfs, muntanyers, amants del rius i els jaciments»
Vriullop (discussiócontribucions)

Hem fet una reorganització en el Mòdul:Wikidata que alimenta les infotaules automàtiques, juntament amb Amadalvarez. L'objectiu inicial era fer-lo multilingüe per poder exportar-lo fàcilment a altres wikis. A efectes pràctics presenta les següents novetats que podeu trobar en algunes de les 548.213 pàgines que l'utilitzen:

 • Intenta treure els valors de Wikidata en català. Si no el troba ho intenta en les llengües alternatives definides al Mediawiki: primer occità i desprès anglès.
 • Quan el valor no s'ha trobat en català hi afegeix un llapisset per poder traduir-ho a Wikidata. Us animo a que aneu eliminant llapissets fent les traduccions que manquen.
 • En espais de noms fora del principal d'articles en lloc de català utilitza la llengua de l'usuari definida en les preferències. En enllaços continuen sent locals, afecta només a l'etiqueta de l'enllaç. Per exemple es pot copiar una infotaula en l'espai d'usuari per veure com funciona en la llengua de les preferències. Cal dir-li, però, de quin article es tracta. Per exemple Barack Obama té l'element Wikidata Barack Obama (Q76) i en l'espai d'usuari es pot provar la mateixa infotaula amb {{Infotaula persona|item=Q76}}. Igualment ho intentarà en les llengües alternatives a la de l'usuari i afegint-hi el llapisset per les traduccions que manquin en la llengua que sigui.
 • Les etiquetes de les infotaules estan pendents de fer-les multilingües, però l'Amador ja ho té per la mà i properament funcionaran igual que els valors trets de Wikidata.
 • Hi ha altres millores menors, però això ja és la feina habitual. Pels editors de plantilles, hi ha alguns canvis a aplicar anotats a Viquiprojecte:Adaptació de plantilles a Wikidata/infotaules/Feines pendents#Incorporació canvis mòdul:wikidata d'agost-2018.

Amador, em deixo alguna cosa?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Transcendental, no t'has deixat res. Faré una petita guia de com fer per a crear/convertir les infotaules a multilingüe i així quan hom crei alguna nova, ja la podrà fer 90% exportable. Només dir que està resultant un exercici molt enriquidor perquè ens ha obligat a reformular coses que tenien enfocaments millorables i aquesta operació ens ha obligat a fer algunes optimitzacions de codi que ens vindran molt bé.

Qualsevol dubte que tingueu o error que detecteu, aviseu immediatament a la discussió de la infotaula que correspongui.

Mariusmm (discussiócontribucions)

Bona feina i gràcies!

Només un apunt, això del llapisset (genial idea!!!) apareix també a tots els noms de persones i potser no te gaire sentit, no? No se veure en quin cas cal tenir una traducció d'un nom de persona. En el cas d'alfabets no llatins? Potser es podria detectar l'alfabet i si és llatí no treure el llapisset?

Enhorabona per la feina!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bona observació @Mariusmm. Visualment tens raó. Els noms propis no hi canvien gaire o gens. Però hem de mirar-ho amb una altra perspectiva: el que hem d'escriure és la "còpia en llengua catalana de WD". Recorda que la "no informació" té dues interpretacions: no cal o no la sé. Jo més que evitar mostrar el llapis, demanaria a algun botaire si s'atreveix a carregar el label català quan no tingui variació respecte a altra llengua. Segurament pels noms de persones serà relativament fàcil, però pels topònims no n'estic tant segur.

Merci,

Vriullop (discussiócontribucions)

Encara que sembli inútil copiar els noms propis en l'etiqueta en català podent-la agafar directament de l'anglès cal tenir en compte que també és interessant tenir la descripció en català que després s'usa com a subtítol en molts llocs.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord amb Mariusmm que el llapisset és una gran idea i ens ajudarà a millorar les etiquetes de Wikidata. Bona feina!

Barcelona (discussiócontribucions)

En la línia del llapis, animo que seguiu explicant les novetats i suggerint tasques per a WD

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Vriullop: a Pingüí_de_Magallanes surt un llapis a "ordre" i el que té és una redireccció. No sé si només hem d'advertir-ho, prohibir-ho o fabricar un bypass. Opto per la 1a opció.

Res. Faltava l'etiqueta en català. Ja està arreglat.

Vriullop (discussiócontribucions)

En el cas de ordre=Sphenisciformes, l'etiqueta correcta en català és "esfenisciformes", però no pren aquesta sinó la del nom científic. El que falta en aquest cas és afegir en la plantilla editicon=no.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Val, perquè com que va als noms científics, no cal considerar la mancança de la llengua en curs. Fet !

Resposta a «Infotaules via Wikidata»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)
Resposta a «New user group for editing sitewide CSS/JS»
Jey (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

han de ser "verified" ?. En tot cas, tindrem molts falsos positius. Quan vaig estar remenant dates de naixement-mort pel tema de la infotaula persona, vaig trobar molta gent centenària (indubtablement morta) que no tenia data defunció simplement perquè havien deixat de ser famosos i ningú en té constància del seu traspàs.

Jey (discussiócontribucions)
Resposta a «Llista de supercentenaris»

Traducció de propietats a Wikidata al català

5
Kippelboy (discussiócontribucions)

Aquesta query de Wikidata: https://query.wikidata.org/sparql?query=SELECT%20DISTINCT%20%3Fitem%20%3FitemLabel%20%3FitemDescription%0AWHERE%20%7B%0A%20%3Fitem%20wdt%3AP31%2Fwdt%3AP279*%20wd%3AQ18616576%20.%0A%20%20MINUS%20%7B%20%3Fitem%20wdt%3AP31%2Fwdt%3AP279*%20wd%3AQ19847637%20.%7D%0A%20FILTER(NOT%20EXISTS%20%7B%0A%20%20%20%3Fitem%20rdfs%3Alabel%20%3Flang_label.%0A%20%20%20FILTER(LANG(%3Flang_label)%20%3D%20%22ca%22)%0A%20%7D)%0A%20%20SERVICE%20wikibase%3Alabel%20%7B%20bd%3AserviceParam%20wikibase%3Alanguage%20%22en%2Cnl%2Cfr%2Cde%2Cit%2Ces%2Cno%2Cpt%22.%20%7D%0A%7D%0AORDER%20BY%20%3FitemLabel et presenta una llista de propietats pendents de ser traduïdes al català, per si algú s'hi anima a donar un cop de mà :-)

Arnaugir (discussiócontribucions)

També es poden trobar en aquest enllaç, jo de tant en tant en vaig fent, totes les que falten són d'indentificadors.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

sembla que no va quan cliques

Jey (discussiócontribucions)
Kippelboy (discussiócontribucions)

Gràcies a tots dos! Ho vaig veure per Twitter i vaig pensar que era interessant compartir :-)

Resposta a «Traducció de propietats a Wikidata al català»

Dia de la poesia 2018: figures retòriques

1
Resum per Kippelboy

concurs finalitzat

Kippelboy (discussiócontribucions)

Aquesta setmana se celebra el #DiaDeLaPoesia i per això encetem un nou concurs: Us proposem crear i ampliar articles de figures retòriques. Tota la informació aquí: Viquiprojecte:Dia de la Poesia 2018.

Concurs Manuel de Pedrolo

1
Resum per Kippelboy

concurs finalitzat

Kippelboy (discussiócontribucions)

El dia 1 va ser el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo. Per aquest motiu us proposem fer un concurs per ampliar al màxim el seu article i els articles de les seves obres més destacades, en qualsevol idioma. Apunteu-vos-hi aquí: Viquiprojecte:Manuel de Pedrolo

Viquiprojecte Saló del Còmic

1
Resum per Kippelboy

concurs finalitzat

F3RaN (discussiócontribucions)

Concurs Sant Jordi 2018

1
Resum per Kippelboy

concurs finalitzat

Kippelboy (discussiócontribucions)