Viquipèdia:La taverna/Novetats

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia. Kamala Harris ha estat un dels articles més consultats dels últims dies i segurament continuarà rebent moltes visites, com a mínim, fins al novembre. Tanmateix, és un article força curt en comparació amb altres viquipèdies, amb el risc que "perdem" trànsit en benefici d'altres projectes

No disposo de prou temps per ampliar-lo suficientment en un termini raonable de temps, però si ajuntem un grapat de viquipedistes i ens repartim la feina, podríem tenir un article prou digne abans de finals d'agost. Qui s'hi apunta?

Arnaurs (discussiócontribucions)

Bon dia, jo m'apuntaria a ampliar-lo.

Fa uns quants dies que estic ampliant l'article de Joe Biden, que era força esquemàtic. També crec que es podrien millorar els articles de Donald Trump i Mike Pence i el general de les eleccions. Si hi hagués prou gent interessada, podríem crear un viquiprojecte de les eleccions.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Em sembla una gran idea! Però, com bé dius, caldrà que en siguem prou.

Solde (discussiócontribucions)

Ep, he començat a afegir informació provinent de wiki-en. Intentaré anar-hi treballant en la mesura del que pugui. Si voleu que ens repartim apartats, perfecte.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Si et sembla bé, fes fins on puguis i vulguis aquest vespre, demà al matí faig jo el mateix, demà a la tarda ho fa l'Arnaurs... i esperem que d'aquí a aleshores ja s'hagi sumat més gent al projecte. :)

Solde (discussiócontribucions)

Perfecte!

Arnaurs (discussiócontribucions)

Em sembla bé

FranSisPac (discussiócontribucions)

Benvolguts, no em puc comprometre a treballar-hi ara perquè ja seria la quarta cosa de les que tinc a mitges per a la VP i se'm van "cavalcant". La curiositat de veure com estava m'ha portat a traduir l'últim peu de pàgina i "construir" una referència pendent... i de retruc a canviar algunes coses de les últimes línies actuals. No tenia previst fer aquesta entrada aquí i hi he deixat un avís (en comentaris dins el text) recomanant que simplifiquem les traduccions evitant detalls, noms i enllaços que poden tenir sentit en l'enciclopèdia "americana" però em semblen excessius a la VP. Cordialment,

Leptictidium (discussiócontribucions)

Em poso a fer el meu "torn" aquest matí. Deixo la secció "Campanya de 2003 per a fiscal del districte" incompleta perquè la pugui acabar qui la va començar i segueixo amb la següent secció en ordre cronològic.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Hi he afegit uns 21.000 octets, cobrint tot el seu primer mandat com a fiscal general. @Arnaurs:, tot teu perquè el continuïs aquesta tarda. I, evidentment, si més gent s'hi vol sumar, benvinguts sereu!

Arnaurs (discussiócontribucions)

Molt bé, començo a editar l'article, miraré de traduir els apartats de la seva etapa al Senat i el de la campanya presidencial de la versió anglesa.

Solde (discussiócontribucions)

Ja he enllestit l'apartat de "Campanya de 2003 per a fiscal del districte". I de rebot he après que va existir un escàndol anomenat "Fajitagate", i ja puc dormir tranquil avui :-)

Arnaurs (discussiócontribucions)

Ja he traduït l'apartat del Senat i el de les eleccions de 2020 de la versió anglesa. En el cas del Senat he omès algunes parts de la versió anglesa ja que he considerat que és millor tenir primer una versió més esquemàtica i que no cal saturar l'article amb detalls. Crec que d'aquí poc ja tindrem un article força decent :-)

Leptictidium (discussiócontribucions)

Genial! Per la meva banda, demà faré la part sobre el seu segon mandat com a FG.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Ja està fet, 10.000 octets més. Si no teniu previst fer-ne més ampliacions significatives, podeu treure la plantilla de dalt de tot de la pàgina.

Arnaurs (discussiócontribucions)

Ara hi acabo d'afegir els apartats de "Vida personal" i "Publicacions". Diria que només falta afegir-hi l'apartat corresponent a la seva etapa com a fiscal a San Francisco.

Leptictidium (discussiócontribucions)

@Solde:, tens previst fer aquest apartat? Com que vaig veure que havies fet l'apartat sobre l'elecció del 2003, vaig assumir que sí i no l'he tocat.

Arnaurs (discussiócontribucions)

@Leptictidium, @Solde, @FranSisPac. Aprofito que heu mostrat interès per aquest tema per dir-vos que tinc dos articles a votació sobre les eleccions presidencials dels Estats Units de 2016 i de 1792, per si voleu fer-hi un cop d'ull :-)

Resposta a «Kamala Harris»
Paracel63 (discussiócontribucions)

Bon dia! Aquí és una nova possibilitat de veure la Viquipèdia. Frwp, euwp, hewp i fawp ja han provat la novetat. Més info en anglès sobre el desenvolupament i els arguments per a un nou estil, i per vosaltres que sou curiosos sobre el futur. Salutacions!

Paracel63 (discussiócontribucions)

Per fer la prova de la novetat, cal deselectar "Use Legacy Vector" sota "Preferències de l'aparença". :-)

Resposta a «Una nova aparença»

La primera versió del Bridge de Wikidata estarà disponible a la Viquipèdia a partir del 18 d'agost

5
Lea Lacroix (WMDE) (discussiócontribucions)

Hola a tothom,

Tal com ja vam anunciar anteriorment, ens adrecem de nou a vosaltres per confirmar-vos que la primera versió del Bridge de Wikidata ja està preparada per a ser publicada a la Viquipèdia.

Volem tornar a agrair-vos el vostre suport i l’entusiasme mostrat. La data inicial prevista pel llançament d’aquesta eina a la Viquipèdia és el dimarts 18 d’agost.

Resum de les funcionalitats disponibles

Podeu trobar una descripció detallada de les funcionalitats del Bridge tant al primer anunci, com a la pàgina que en documenta el desenvolupament. En poques paraules, la primera versió del Bridge permetrà:

 • Habilitar el Bridge per a les infotaules que seleccioneu, actualitzant-ne el codi Lua i la plantilla
 • Editar alguns valors de Wikidata directament des de la Viquipèdia, concretament aquells de tipus string: per exemple, un codi postal, una categoria de Commons…
 • Corregir o actualitzar un valor existent, després de justificar-ne el canvi
 • Mostrar les referències existents que procedeixen de Wikidata
 • Ser redirigit a Wikidata en cas que alguna de les accions que vulgueu dur a terme no estigui disponible encara al Bridge

Si us plau, tingueu en compte que aquesta és només una primera versió, que no inclou encara totes les funcionalitats que planegem incorporar al Bridge. Gràcies a la vostra col·laboració, i a la de la resta de comunitats que ens volen ajudar a provar-la, aquesta eina continuarà desenvolupant-se i millorant en el futur.

Com habilitar el Bridge?

L’equip de desenvolupament de Wikidata integrarà i habilitarà el Bridge (part de l’extensió del client de Wikibase) a la Viquipèdia el 18 d’agost. Tan aviat com la tasca estigui enllestida, us ho comunicarem publicant un altre missatge en aquest fil. A partir d’aquest moment, ja podreu editar el codi de les vostres infotaules i habilitar el Bridge.

Això significa que la integració per si mateixa no canviarà ni trencarà res a la vostra Viquipèdia: podreu fer proves i habilitar l’eina al vostre ritme, a les infotaules que vulgueu.

Per tal de fer una infotaula compatible amb el Bridge, un cop la integració s’hagi dut a terme, seguiu si us plau les instruccions especificades en aquesta pàgina (ja traduïda al català). Us preguem que us comuniqueu amb nosaltres en cas que trobeu qualsevol problema durant el procés, per tal que us puguem donar suport.

Com informar d’un problema?

Si trobeu qualsevol problema un cop realitzada la instal·lació del Bridge, si us plau adreceu-vos a nosaltres: estarem disponibles per proporcionar suport, arreglar possibles errors o, en cas que es produeixin problemes més greus, deshabilitar l’eina temporalment.

Si ja teniu experiència amb Phabricator, el nostre sistema de seguiment d’errors, podeu crear una tasca, assignar-hi l’etiqueta “Wikidata Bridge” i afegir-me a mi “Lea Lacroix (WMDE)” com a subscriptora.

Com a alternativa, també podeu publicar un comentari en aquest fil.

En qualsevol cas, si us plau indiqueu la següent informació al vostre missatge:

 • Què estàveu intentant fer quan es va produir l’error
 • Quin resultat esperàveu i quin vau obtenir en realitat
 • Enllaç a la pàgina de la Viquipèdia a la qual vau experimentar l’error
 • Qualsevol informació complementaria que pugui ajudar-nos a entendre el problema: missatge d’error, captura de pantalla, etc.


Thanks a lot to @Sarai-WMDE for the translations into Catalan, and thanks to you all for your support :) Cheers, Léa

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Thanks @Lea Lacroix (WMDE). Gràcies, @Sarai-WMDE, segur que ens ajudaràs molt "fent de bridge"

Faig un ping a @ESM, @Docosong i @KRLS que van mostrar interès al darrer missatge, així com als habituals de les infotaules:@Vriullop, @Paucabot, @Kette~cawiki, @Arnaugir, @Jey et al.

Us recordo que tenim una pàgina pròpia pel projecte; Viquiprojecte:Wikidata Bridge on concentrarem l'evolució del projecte i on tots hauríem de deixar els nostres comentaris o preguntes per tal de canalitzar-los a qui pugui respondre millor.

Gràcies per la implicació.

Salut !

Lea Lacroix (WMDE) (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

The aspects related with project evolution, test, Q&A, etc. is better in project page; but news, as this of today, are ok here in Taverna, because is common for the whole community.

Look, that I create a section in viquiprojecte page with "chronology" in order to link all news published in Taverna. So, both ways are linked.


One question: Have you decide which will be the next type of data ?. Thinking in "basic data type", problaby numeric are more spread out than strings. Well, sure you have a plan.

Keep in touch.

Lea Lacroix (WMDE) (discussiócontribucions)

We have not decided yet, we will decide on the next steps based on community feedback and on tracking (we will track how many people click on the edits buttons, to see what are the types of data people would like to edit most). Thanks for your feedback!

Resposta a «La primera versió del Bridge de Wikidata estarà disponible a la Viquipèdia a partir del 18 d'agost»

Articles d'alta visibilitat amb poc contingut

6
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia. D'entre els 10 articles més vistos a la Viquipèdia en català al mes de juliol, 4 tenen menys de 1.000 paraules. En deixo la llista aquí per si algú que toqui aquests temes té ganes d'ampliar-los:

 1. Fundació Wikimedia, 192 paraules
 2. Mare de Déu del Carme, 370 paraules
 3. Santa Anna, 371 paraules
 4. El paradís de les senyores, 408 paraules

L'alta visibilitat dels sants en les seves dates també em fa pensar que valdria la pena ampliar "preventivament" Santa Clara i Sant Lluís per a aquest mes d'agost.

El paradís de les senyores té una visibilitat molt constant, gairebé cada dia entre els 10 primers, juntament amb articles relacionats amb l'episodi de cada dia.

Desconec si l'alta visibilitat de Fundació Wikimedia és efímera o recorrent.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Curiós que el santoral es miri a VP. Potser hauríem de fer com els mitjans d'abans: publicar el santoral a la portada.....

Paracel63 (discussiócontribucions)

Fundació Wikimedia: de 2.111 a 3.672 octets… Salutacions! :-)

Leptictidium (discussiócontribucions)

Genial, moltes gràcies! He ampliat una mica l'article sobre la sèrie, a veure si trobem més gent per als altres articles.

Barcelona (discussiócontribucions)

Crec que el santoral i les festes van molt lligats, quan es diu a algun mitjà avui és el dia de X, les visites augmenten

Leptictidium (discussiócontribucions)
Resposta a «Articles d'alta visibilitat amb poc contingut»

Technical Wishes: FileExporter and FileImporter become default features on all Wikis

2
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Max Klemm (WMDE) 11:13, 6 ago 2020 (CEST)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si algú s'hi vol entretenir, a Categoria:Imatges catalogades per llicència hi ha alguns centenars d'imatges antigues lliures (o suposadament lliures) que es podria pujar a Commons, tot i que és probable que moltes o bé ja hi siguin, o bé hi tinguin un interès relatiu.

De tota manera, suposo que l'interès de l'eina per nosaltres és pujar les imatges lliures que siguin a la Viquipèdia en anglès i vulguem fer servir, però no n'hi deuen quedar gaires.

I el que no he aconseguit aclarir amb la documentació és si l'eina impedeix pujar imatges que tinguin llicències no lliures incompatibles amb Commons, però m'imagino que sí.

Pel que he llegit, l'eina no permet importar imatges entre Viquipèdies (que seria útil pels que importen imatges no lliures de la Viquipèdia en anglès, com ara cartells de pel·lícula) però ho tenen a la cua de peticions.

Resposta a «Technical Wishes: FileExporter and FileImporter become default features on all Wikis»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per més informació, aquí només té 66 edicions (si no n'hi ha més d'eliminades) Eric abiog (discussió contribucions registre). El bloqueig es proposa per molts anys de fer traduccions automàtiques en moltes viquipèdies i no fer cas als missatges.

Resposta a «Notification about a proposed global ban of User:Eric abiog»

Com puc traduir una plantilla de l'anglés?

5
Josepko (discussiócontribucions)

En concret vull traduir la plantilla Template:APOD. Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per què la vols fer servir? Si és per posar referències, no t'aniria millor alguna cosa equivalent a en:Template:Cite APOD?

Josepko (discussiócontribucions)

Val no coneixia eixa forma de citar! Gràcies.

Josepko (discussiócontribucions)

i com la puc fer servir?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Depèn de quantes desenes de vegades la vulguis fer servir.

Si l'has de fer servir molts cops, pots anar en:Template:Cite APOD editar el codi, copiar-lo en una plantilla nova aquí i adaptar-lo perquè faci servir la nostra plantilla:Ref-web. Si la deixes amb plantilla:cite web pot ser que funcioni, també, i deu ser més simple de copiar.

Si no l'has de fer servir gaires desenes de vegades, aleshores probablement és més simple fer servir plantilla:cite web, que surt amb un botó tant amb l'editor de codi com amb l'editor visual, i omplir els paràmetres.

Resposta a «Com puc traduir una plantilla de l'anglés?»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Alguns de vosaltres ja sabíeu que s'estava fent una nova infotaula més moderna d'aspecte i que accedeix a WD.

Fa uns dies vaig posar una mostra als habituals a la pàgina de discussió de la plantilla. Ara, ja està acabat -tot allò que pensava fer- i us la presento per veure si li cal alguna millora, si és intel·ligible, si hi ha algun cas no contemplat, etc. En definitiva, us demano que feu de beta testers.

Actualment estic escrivint la documentació de com emplenar correctament WD per aconseguir aquests resultats.

Passeu per {{Infotaula eleccions/proves}} i digueu la vostra opinió.

Merci,

Resposta a «Infotaula eleccions/proves»
Vriullop (discussiócontribucions)

Pels aficionats als mapes, ara {{map draw}} pot mostrar totes les coordenades definides en una pàgina, o secció, amb {{coord}}. És una alternativa a la caixa {{Mapa llista coordenades}} amb l'avantatge de presentar directament el mapa i el desavantatge de que necessita la plantilla:coord i no funciona amb d'altres. Una mostra a Especial:Permalink/24342522.

Resposta a «Mapa dels punts d'una pàgina»

Canvi de la llista dels altres wikis

6
Resum per Vriullop
Jmarchn (discussiócontribucions)

Des de fa un parell de dies el que em semblava un error transitori ha arribat per a quedar-se: la llista (per a cada article) dels articles en altres idiomes es presenta desordenat. Com sabeu, abans apareixia ordenat alfabèticament atenent al codi de l'idioma. Ara és un guirigall...

Mcsmp (discussiócontribucions)

Jo també m'hi he fixat, a veure si algú sap resoldre-ho perquè a mi tampoc m'agrada.

Paracel63 (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Carregat el hack provisional.

Paracel63 (discussiócontribucions)

Gràcies! :-)

Paracel63 (discussiócontribucions)