Viquipèdia:La taverna/Novetats

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

La Viquipèdia no es podrà editar durant dos minuts el proper dia 26 de novembre

1
Pau Colominas (discussiócontribucions)

Bon dia,

Ens han informat que la Viquipèdia no es podrà editar (però sí llegir) durant dos minuts el pròxim dia 26 de novembre a causa de tasques de manteniment que es realitzaran entre les 06:00 i les 06:30 UTC (és a dir de 7 a 7:30 del matí als Països Catalans). Us deixo l'avís original i la meva traducció:

«Hello!

Sorry to use English. Si us plau, ajudeu a traduir-ho al vostre idioma. Thank you.

Your wiki will be on read-only mode for a maintenance task on 26th November, from 06:00 to 06:30 AM UTC. The read-only mode is supposed to take a couple of minutes.

Edits won't be possible, but reading will still be possible. A banner will be displayed to warn users before the operation.

This is due to a database moved to a different server. To know more, please check phab:T238046.

Please share this announcement with your community, and post it at the right places if needed.

Thank you,»

---

«Disculpeu per l'ús de l'anglès. Si us plau, ajudeu a traduir-ho al vostre idioma. Gràcies.

La vostra viquipèdia entrarà en mode de només lectura per realitzar tasques de manteniment el pròxim 26 de novembre entre les 06:00 i les 06:30 UTC. La durada prevista del mode de només lectura és d'un parell de minuts.

No serà possible editar, però sí llegir. Es mostrarà un anunci per avisar als usuaris abans de l'operació.

La raó és que es vol moure una base de dades a un altre servidor. Si en voleu saber més, si us plau, consulteu phab:T238046.

Si us plau, compartiu aquest anunci amb la vostra comunitat i publiqueu-lo als llocs apropiats.

Gràcies.»

Resposta a «La Viquipèdia no es podrà editar durant dos minuts el proper dia 26 de novembre»
Jmarchn (discussiócontribucions)

En crear l'article Desmond Doss per la pel·li d'en Mel Gibson, he trobat a faltar la plantilla {{Matrimoni}} que he traduït. Podria ser interessat utilitzar-la en moltes biografies... tot i que en un futur potser s'importi directament de wikidata.

Així, amb Enric VIII d'Anglaterra he canviat:

Caterina d'Aragó (1509-1533)
Anna Bolena (1533-1536)
Jane Seymour (1536-1537)
Anna de Clèveris (1540-1540)
Caterina Howard (1540 - 1542)
Caterina Parr (1543-1547)

per

He actualitzat les ajudes corresponents.

Fins una altra!

Jey (discussiócontribucions)

Gràcies per l'esforç! Perquè aquesta plantilla s'utilitzés àmpliament crec que hauries de mirar com alimentar-la amb dades de Wikidata i com incorporar-la dins la plantilla{{infotaula persona}}

Jmarchn (discussiócontribucions)
Jey (discussiócontribucions)
Jmarchn (discussiócontribucions)

Ja havia vist la wikidata d'Enric VIII i havia comprovat que hi ha per a cada dona amb qui es va casa: la data en que ho feu (P580), la data en que es va acabar (P582) i el motiu (P1534). Però perquè apareguin aquestes altres propietats s'hauria de crear una funció específica dins del Mòdul:Wikidata (o altre mòdul), en PHP, que jo no domino, si té temps, i ho creu oportú, en @Vriullop ho podria fer.

El que he fet és que si no introdueixes un valor pel camp |conjuge =  de {{persona}} i existeix aquest valor a wikidata, la plantilla llegeix els valors del(s) nom(s) del cònjuge(s) a wikidata (P26), com així passa amb altres camps, com per exemple el camp |data_naixement = . T'he mostrat com apareix en l'anterior post (si omets el camp |conjuge = ): cada dona separada de la següent per una coma menys l'última separada per una "i".

Vriullop (discussiócontribucions)

La funció ja existeix i està documentada. Una mostra:

{{#invoke:Wikidata | claim | item=Q38370 | property=P26 | qualifier=P580 | qualifier2=P582 | qualifier3=P1534 | formatting=table | rowformat=$0 ($1 - $3 $2)}}

Té coses flexibles i algunes limitacions.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Gràcies, @Vriullop, Malauradament el resultat no és gaire bo:

Caterina d'Aragó (11 juny 1506 - nul·litat 23 maig 1533)
Anna Bolena (25 gener 1533 - pena de mort 19 maig 1536)
Jane Seymour (30 maig 1536 - mort 24 octubre 1537)
Anna de Clèveris (6 gener 1540 - nul·litat 9 juliol 1540)
Caterina Howard (28 juliol 1540 - pena de mort 13 febrer 1542)
Caterina Parr (juliol 1543 - mort 28 gener 1547)

Les línies són molt llargues, amb la data completa (que habitualment no és necessària de conèixer).


Així si mirem el mateix per Caterina d'Aragó:

Enric VIII d'Anglaterra ( - )
Arthur, Prince of Wales ( - )

El resultat és pitjor ja que a wikidata no hi ha assignades les dates de casament i acabament del matrimoni.


Per tant és millor deixar la plantilla {{persona}} amb la modificació que havia fet (de crida a wikidata), malgrat que no s'incloguin les dates ni la causa d'acabament i, opcionalment, la possibilitat d'utilitzar {{Marriage}} amb el millor resultat, que recordo:

{{Plainlist|
* {{matrimoni|[[Caterina d'Aragó]]|11 June 1509|23 May 1533|end=anul·lat}}
* {{matrimoni|[[Anna Bolena]]|25 January 1533|19 May 1536|end=executada}}
* {{matrimoni|[[Jane Seymour]]|30 May 1536|24 October 1537|end=morta}}
* {{matrimoni|[[Anna de Clèveris]]|6 January 1540|9 July 1540|end=anul·lat}}
* {{matrimoni|[[Caterina Howard]]|28 July 1540|13 February 1542|end=executada}}
* {{matrimoni|[[Caterina Parr]]|12 July 1543}}
}}

i que produeix:

Arnaugir (discussiócontribucions)

no veig clar què s'hi guanya,... però sí que shi perd: complica l'edició (per qui no sàpiga fer anar plantilles), les dates estan en anglès i s'amaguen dades que no veig perquè no s'haurien de mostrar.

Jmarchn (discussiócontribucions)

@Arnaugir, certament és un inconvenient per qui no sàpiga fer anar plantilles. Però per qui en tingui l'habilitat, permet amb un copiar i enganxar la plantilla del corresponent article en anglès que sí utilitzi {{Marriage}}, i que aquesta plantilla funcioni correctament (com he fet per primera vegada amb l'article de Desmond Doss, i després vaig descobrir que un article no creat per mi, Bette Nesmith Graham, ja l'utilitzava). Em sembla bé que s'amaguin les dades del dia i mes ja que no són tan rellevants.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Jmarchn@Arnaugir@Jey@Vriullop Després dels canvis aplicats sobre el tractament de les dades de matrimoni al mòdul:wikidata i a la infotaula persona que apliquen les funcionalitats explicades pel Jordi, aquesta plantilla perd sentit i la posaré com a obsoleta per evitar la seva propagació.

No hi havia participat en el seu moment, però cal agrair al @Jmarchn la seva creació i les idees que, indirectament, va aportar per millorar el mòdul i la infotaula.

Salut !

PD: Cap article la fa servir actualment

Resposta a «Plantilla matrimoni»

Viquirepte 16è aniversari de Viquitexts

1
KRLS (discussiócontribucions)

El 24 de novembre s'apropa i per celebrar l'efemèride del 16è aniversari de Viquitexts hem decidit activar el concurs Viquirepte Emili Vilanova. Consisteix en un concurs de transcripció i validació de les obres completes de Emili Vilanova i March, que es troben en domini públic, i s'allargarà del 20 de novembre 00:00 CET al 5 de desembre 23:59 CET. Com en les edicions anteriors, el repte inclou algun premi gràcies al suport d'Amical Wikimedia. Esteu tots convidats a participar!

Resposta a «Viquirepte 16è aniversari de Viquitexts»

Presa de decisions sobre l'impacte del "brànding" de la Wikimedia Foundation

1
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bona nit, Insisteixo en animar-vos a participar en la següent presa de decisions: Viquipèdia:Presa de decisions/2019/Marca de la WMF

El procés de decisió a nivell internacional sobre aquest assumpte i el seu impacte en la Viquipèdia en català són molt considerables. A la pàgina s'explica el context i els greuges patits perquè pugueu opinar amb coneixement de causa. Es pot votar fins el 25 de novembre.

Resposta a «Presa de decisions sobre l'impacte del "brànding" de la Wikimedia Foundation»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Versió curta: Repassant les esglésies que tenim he acabat omplint Categoria:Articles duplicats d'esglésies repetides i ara hi ha una quarantena d'articles d'una vintena d'esglésies catalanes. Ho aviso per si algú té interès a fusionar-los i notifico en @Claudefà i en @Medol que havien editat uns quants d'aquests articles i potser hi volen tornar.

Versió llarga: Darrerament he estat pujant edificis del Nomenclàtor a Wikidata. La part difícil d'aquesta feina és evitar crear duplicats d'elements que ja hi són i amb les darreres tandes se m'havien colat unes quantes esglésies duplicades perquè se'm van escapar les inconsistències de noms i coordenades. Per trobar-les he tret de Wikidata una llista d'edificis que tenen un nom de sant que està repetida dins del mateix municipi, a d:User:Pere prlpz/advocacions repetides. Tot i que la majoria de repeticions són correctes (alguns sants són molt populars), resseguint aquesta llista he trobat els meus duplicats i uns quants més que ja hi eren. Crec que n'he trobat la majoria però deixo l'enllaç a la llista per si algú vol mirar si troba més duplicats a les zones que coneix (notifico l'@Isidre blanc). La llista és per ordre alfabètic de municipis, però si ha de ser útil la podria fer per comarques.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Bona aplicació per a localitzar duplicitats, però implica un enfarfegós treball de comprovació i posterior actualització de dades. Hi he donat una ullada i crec que seria millor fer la llista per comarques (i dins de la comarca, per municipi), ja que en molts casos caldrà consultar les llistes de monuments. Per exemple Sant Pere Màrtir d'Agulló (Q73249816) i Sant Pere de Millà (Q20901440) són el mateix, però vaig anar a la llista de monuments d'Àger per estar-ne més segur (a pesar que ho conec perquè hi he estat). Ajuda el fet de recalcar en negreta les altes més recents. Hi trobo bastants items, com per exemple Can Cases de Sant Ponç (Q73394106), que no són a les llistes de monuments ni tenen pàgina a WP. Tenen moltes probabilitats de quedar-se "in albis" (sense ús) a WD, encara que tampoc fan cap nosa. Algun he vist que sí que es troben a les llistes però sense pàgina a WP ni foto. En aquest cas caldrà anotar el codi de WD a la llista. La casuística pot ser molt variada. Estaria bé indicar d'alguna forma les revisions que es facin, per exemple amb un Fet!. Una vegada que en Pere faci la llista per comarques, em dedicaré a fer una revisió sistemàtica.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Isidre blanc: Si l'has de fer servir, la faig per comarques.

La idea de pujar topònims a Wikidata encara que no tinguin article és:

  • Que surtin al Wikishootme i poder anar-ne fent fotos.
  • Poder enllaçar Wikidata i l'Enciclopèdia Catalana (de fet, vaig començar a pujar el Nomenclàtor a partir del repte de la GEC).
  • Poder fer llistes automàtiques, tot i que està per veure quin ús els podem donar.
  • Que si mai algú en fa l'article ja hi tingui les dades (tot i que és probable que qui faci l'article no busqui l'item).

Acabar d'enllaçar les llistes de monuments a Wikidata i pujar a Wikidata les dades de les llistes és una feina que em temo que cal posar al dia (per exemple, tenim monuments sense coordenades a Wikidata que sí que en tenen a les llistes). Ho tinc pendent per si mai torno a fer de botaire.

La intenció original de la llista era trobar els meus duplicats, perquè no havia tingut en compte que el nom de les esglésies és molt variable i les coordenades del Nomenclàtor molt poc precises i aleshores se'm van colar moltes esglésies que ja hi eren; per això els molt recents, que bàsicament són els que he creat jo, estan en negreta. La sorpresa va ser trobar-hi una pila de duplicats antics.

La casuística d'esglésies repetides que he vist és:

  • Monuments que tenien un article que no es va enllaçar a les llistes de monuments, de manera que quan es van importar les descripcions se'n va fer un article nou.
  • Monuments que surten repetits a les llistes perquè estan repetits a Patmapa, de vegades al mateix municipi o en municipis diferents.
  • Esglésies repetides pel mateix editor, i de vegades pel mateix editor el mateix dia. Entenc que són badades que passen.
  • Esglésies amb article en castellà no enllaçat a l'article en català.

I a Wikidata hi ha més topònims duplicats que a la Viquipèdia, perquè hi ha qui ha pujat bases de dades senceres sense tenir en compte el que ja hi havia. Per exemple, hi havia una pila de platges duplicades per culpa d'una base del Ministeri i una pila de topònims de tota mena portats de Geonames a través de les viquipèdies en suec i cebuà.

Quan pugui miraré de fer una llista per comarques. El que no tinc gaire clar és si per revisar-la és millor anar-la marcant amb fet o si millor anar-la actualitzant, però sempre se'n pot fer edicions diferents.

La manera que he fet servir jo per revisar la llista ha estat buscar al mapa els casos sospitosos. En general, quan trobava que les coordenades apuntaven a llocs molt diferents m'aturava, però també m'he trobat esglésies amb les coordenades equivocades. Aquí és on crec que pot ser molt eficient algú que conegui el lloc i pugui reconèixer les esglésies repetides només amb un cop d'ull als noms.

I potser valdria la pena fer més llistes d'aquestes. De fet, una de les possibles funcions de les llistes automàtiques de topònims per municipi hauria de ser la de detectar errors i repeticions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Isidre blanc: Per cert, el criteri d'aquesta llista és el d'edificis que tinguin un sant al nom i que aquest sant també surti al nom d'un altre edifici del mateix municipi, perquè està pensada per trobar esglésies duplicades. Si hi ha un altre criteri que et convé més en parlem.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

@Pere prlpz: Deixa-ho tal com està. No facis res. Ho revisaré igualment des de la llista per municipi. Si trobo alguna complicació, ja t'ho diré. Acabo la categorització de fotos de monuments i m'hi poso.

Per cert. Aniràs a la Viquitrobada de Cervera? Ja va sent hora de què ens saludem personalment. Em faria molta il·lusió.