Viquipèdia:La taverna/Novetats

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona novetats de la taverna

A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL

Wikidata terminator: Feina pendent en català

6
Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones, amb Wikidata terminator es poden veure diverses tasques a fer en català:

Som-hi!

FranSisPac (Discussiócontribucions)

(Aquesta "resposta" potser hauria de traslladar-se a "La taverna/Ajuda") @Kippelboy: amb manca actual de temps, i sols per fer-me'n una idea, he entrat en la tercera llista que proposes, la de "coses" que no tenim en català, i, almenys les quatre primeres entrades en ordre decreixent, m'han deixat una mica perplex / inquiet:

a) la primera, {{!}} (Plantilla:Barra (Q5400303)), sembla ser una plantilla en desús; de fet, a "es." figura dins d'una categoria amb el següent text: "Plantillas para reemplazar un carácter para evitar su evaluación por parte de MediaWiki. En general, evite el uso de estas plantillas si es posible". Algú em pot explicar què és aquesta Categoria:Plantilles per evitar l'avaluació per MediaWiki (Q9908099) que, en català, no té l'esmentat avís? (jo faig servir sovint la {{'}} que hi tenim inclosa, fins i tot en edicions per millorar la visió del text "en brut" si es té activat el giny que l'acoloreix en la caixa d'edició). Cal tenir-la? Es pot / poden usar?

b) la segona ( (Q21042793)) i la tercera ( (Q21042793)), plantilles d'arxiu de pàgines de discussió, tot i aparèixer en més de 300 "articles in other languages", no sembla que ningú s'hagi molestat en traduir-les! Les hauríem de tenir en català?

c) a la quarta, una categoria (Categoria:Notícies per estat (Q4026570)), hi veig diverses peculiaritats:

  • em sorprèn que no tinguem la "Categoria:Països"; potser hi ha un rerefons de "prudència política"?
  • efectivament no la tenim a Viquipèdia, però sí hi és a Viquinotícies i a Viquidites.
  • segurament fruït de la seva incorporació a Viquinotícies, l'etiqueta de l'element Wikidata (Categoria:Notícies per estat), posada per bot el 23 novembre 2015, no sembla la més convenient per a un element "multiús". Quina seria la "bona" etiqueta en català?

Resum: potser s'hauria de tractar aquest tema amb un cert guiatge? Què fem? Cordialment,

Kippelboy (Discussiócontribucions)

@FranSisPac bon dia! Com bé dius, no totes les categories, elements o categories més utilitzats en altres llengües tenen equivalent en català. Jo em centraria en aquelles que sí que ho tenen :-)

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Gràcies i perdona @Kippelboy, sembla que havia mal interpretat el teu suggeriment original.

Descartada la tercera llista ("sense versió en català"), i a efectes pràctics la segona, m'he animat a ficar el nas a la primera. "Superada" la sorpresa dels 67 ítems de "Lo gayter del Llobregat" (entrades de Viquitexts), he intentat fer-hi alguna cosa, però veig que això és força més enredat del que sembla.

Per cert, som conscients que en alguns casos estem parlant de "Wikidata pur"? M'explicaré: per exemple, hi ha 13 ítems amb igual etiqueta, dels quals l'únic amb descripció és l'"Àngel. Dibuix preparatori per a l’escena de la Trinitat de l'església de la Plana Novella (Olivella, Garraf) (c. 1890) (Q23902299)", que, si no ho he mirat malament, cap d'ells té cap entrada a cap projecte Viqui! Sembla ser el mateix que passa amb "Cos de vestit del Museu d'Història de Sabadell (Q23906219)", tot i que en aquest cas "algú" ha tingut prou informació com per posar descripció a 42 dels 54 ítems que comparteixen etiqueta.

Reconeixent la teva bona intenció, tot plegat em porta a reiterar la meva sol·licitud de poder treballar des d'un punt de partida (altre tipus de llista? / certa guia?) que ens permeti fer bo el "Som-hi!" Ja veus que, de ganes, no en falten (temps, potser sí). Cordialment,

Jey (Discussiócontribucions)

Una mica relacionat amb aquest tema, algú (@Paucabot, @Kippelboy :) ) sap com fer edicions massives basades en categories? Per exemple totes les pàgines de Categoria:Quadres al Museu de l'Orangerie haurien de tenir P195=Museu Orangerie, si no la tenen. Estalviaria moltíssima feina perquè la selecció ja està feta i només cal replicar-la. Gràcies!

Paucabot (Discussiócontribucions)

Aquesta és l'eina.

Resposta a «Wikidata terminator: Feina pendent en català»
Paucabot (Discussiócontribucions)

En el marc del Viquiprojecte:Adaptació de plantilles a Wikidata/infotaules, ja tenim unes quantes infotaules que agafen dades de Wikidata i que podeu anar afegint als articles.

La idea és afegir, p.e., {{Infotaula de persona}} als articles de biografies que no tenguin cap infotaula (vegeu Tema:T3orhh6ydlt9a7f0). Si hi ha moltes dades a Wikidata, us les importarà i si no, permetrà detectar fàcilment des de Viquipèdia quins articles tenen poques dades a Wikidata. Jo crec que és bo en ambdós casos. Això sí, si veim que un article no importa res de Wikidata, crec que almanco hi hauríem de posar un statement perquè la infotaula no estàs completament buida. Ara, això és més fàcil a gràcies a l'enllaç que hem posat a baix de les infotaules que diu modifica dades a Wikidata.

També podeu fer el mateix amb programes informàtics ({{Infotaula de programari}}), entitats ({{infotaula d'organització}}) i llocs geogràfics ({{indret}}), entre d'altres.

Uns quants exemples: Edgar Rubin, QEMU, Banc Agrícola i Comercial i Brickebacken.

ESM (Discussiócontribucions)

Visca!!! Bona feina!

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

No oblideu la {{infotaula edifici}}. Sota el seu innocent nom amaga la capacitat de tractar castells, gratacels, palaus, esglésies, refugis (de muntanya i antiaeris), pavellons esportius i estadis i....edificis en general, és clar. El millor de tot és que li posa mapa i recupera totes les proteccions patrimonials de WD sense posar cap paràmetre addicional. Per cert, la {{indret}} esmentada pel Paucabot també tracta les proteccions patrimonials, ja que hi ha una bona colla d'espais naturals que són Patrimoni de la Humanitat i quedava lleig anomenar-los "edifici".

Després de la darrera ampliació està a punt d'integrar la {{Patrimoni de la Humanitat}} i la {{infotaula patrimoni cultural}} que té 20.000 articles.

La bona feina, com sempre, és col·lectiva, però cal esmentar la saviesa del @Vriullop per fer-nos eines que permeten recuperar WD més fàcilment.

Townie (Discussiócontribucions)

Estic acabant de polir que la {{Infotaula d'empresa}} agafi tot el que pugui des de Wikidata (vegeu proves)

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Molt bé, @Townie.

Estaria bé mirar el nivell de similitud-fusionabilitat que té amb una colla que estava guardant per assaltar-les en quan tingués un foradet. En concret:

Ho dic per concentrar esforços, ja que la "infotaula d'organització" que em semblava una bona candidata a fer de "base" (per endreçada i rica en paràmetres) ja l'ha començat a modificar el @Paucabot. Ja sé que us excita veure el miracle que suposa xuclar de WD i que s'ompli sola, però si prèviament s'han ajuntat les similars (segurament creades al seu dia per la mateixa febre productora que tots tenim quan som viquipèdicament joves), llavors la satisfacció és enorme.

Salut !.

Pacopac (Discussiócontribucions)

Excel·lent treball! Gràcies per tot el que feu!

Un detall, a Refugi Font Ferrera les coordenades són correctes, el refugi és al terme de La Sènia al Montsià, però el mapa que figura és del País Valencià no el de Catalunya, com es pot solventar? Gràcies.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Pacopac, dient-li manualment el nom del mapa que ha d'agafar (mapa_nom=Catalunya). La resta de paràmetres, si ja estan bé, no cal indicar-li.

Jey (Discussiócontribucions)

Grandíssima feinada! Personalment ja faig servir extensament moltes d'aquestes taules en els articles que creo (la meva preferida és Infotaula d'obra artística, vegeu l'exemple a Retrat de Lluís XIV) Un parell de temes:

- En algun moment un bot podria passar per substituir les inclusions sense paràmetres i canviar-los per paràmetres en blanc, per si de cas algú vol completar-los, una cosa és que els agafem de Wikidata i l'altra és que renunciem totalment a fer-los localment

- Aquest any podríem afrontar les infotaules geogràfiques? Per demanar que no quedi! :)

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Jey El tema bot és una assignatura pendent que dubto que aprovi. Per tant, en soc depenent i sempre haig de pidolar. Un dels problemes estètics que té la concentració d'infotaules és que repleguen molts paràmetres que mai ningú farà servir a l'hora. Ara bé, el que dius seria ideal, per posar paràmetres prou comuns i que no tenen pinta d'aparèixer mai dins WD. Pel mateix preu, el bot podria bescanviar els noms dels paràmetres antics pels nous deixant nets i polits els articles anteriors. Aquesta darrera feina la van fer -parcialment- uns bots del @Pere prlpz i l'@Arnaugir, però veient l'esgotament en que varen acabar els seus autors, tot fa pinta que no els tornaré a enredar. Si vols fer campanya, compta amb el meu suport.

Pel que fa a les geogràfiques, no són el meu target a curt per dues raons:

a) tot i que són esotèriques, funcionen en milers d'articles.

b) Crec que hem de fer un salt en el tema mapes en la línia que s'apuntava a Tema:T085xpc3xh8cwt4h. Quan algú s'hi posi i ho converteixi en una eina fàcil d'invocar, li podrem fer un repàs a aquestes i a les que acabem de migrar, aconseguint un salt espectacular respecte a la resta de WP.

Salut !

Ferran Mir (Discussiócontribucions)

Hola a tots: És fantàstic... Una bona forma d'estalviar feina: el que ja és a WD, no cal posar-ho! M'he mirat uns quants científics que tenien la infotaula científic i he vist que els registres d'autoritat surten dins de la infotaula, lo qual està molt bé, però al peu de l'article, quasi tots ells tenien la plantilla autoritat, i ara els registres d'autoritat surten dues vegadas: a la infotaula i al peu de l'article. Potser caldria eliminar aquesta plantilla de tots els articles que ja tenen l'infotaula científic.

Salut!

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

@Ferran Mir Això que comentes de plantilla autoritat s'està discutint a Plantilla Discussió:Infotaula persona#Autoritat. Si vols sumar't-hi.....

Resposta a «Infotaules que xuclen de Wikidata»

ArticlePlaceholder s'estrena en quatre llengües minoritàries

3
QuimGil (Discussiócontribucions)

mw:Extension:ArticlePlaceholder s'estrena a Wikipedia Esperanto, Haitian Creole, Napolità i Odia. Aquesta extensió crea "pre-articles" allà on hi hauria enllaços vermells sempre que trobi les dades bàsiques a Wikidata. Les comunitats d'aquests idiomes "només" han de procurar que les etiquetes de Wikidata ("població", "data de naixement", etc) estiguin traduïdes.

Aquesta és una primera versió en producció, i s'esperen millores en base ala resposta d'aquestes comunitats.

Exemples:

(més informació)

QuimGil (Discussiócontribucions)

El primer test ha funcionat bé i l'equip de Wikidata està convidant més projectes a provar aquesta funcionalitat. Lectors d'aquest tema: creieu que val la pena proposar-ho a Propostes?

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Personalment, tot i els possibles avantatges dels "pre-articles", sóc clarament contrari a aquesta mena "d'articles buits" que "donen l'aparença de contingut", sense cap garantia que s'acabi fent un "article de debò", especialment quan la seva mancança queda "camuflada".

Anant als casos concrets, hi aprecio un altre problema de "generació de confusió": interpreto que, com en el cas napolità, ens podria aparèixer un article, que no tenim,(*) anomenat "Julia", referit al llenguatge de programació (Q2613697), mentre tenim les desambiguacions Julia i Júlia, la primera de les quals, evidentment, no esmenta aquest significat.

Vot: no, gràcies! Cordialment,

(*) P.S.: vull dir que segurament ens apareixeria si no hi hagués l'actual desambiguació homònima, cosa que pot succeir en altres casos similars.

Resposta a «ArticlePlaceholder s'estrena en quatre llengües minoritàries»
QuimGil (Discussiócontribucions)

Si mai us heu preguntat quantes visites ha rebut un grup d'articles durant un període de temps, i quins han estat els articles més/menys visitats... Ta-Txaaan! http://tools.wmflabs.org/massviews/

Els grups d'articles es poden definir en base a una categoria o una pila de pàgines. Per exemple, quins són els articles més visitats de la categoria Anarquisme en el darrer mes? La Resposta.

Si això no us ha impressionat suficientment, aquesta eina distingeix entre edicions d'humans i bots, pot oferir dades específiques per a web mòbil i aplicacions mòbils, i també gràfics de visites dia a dia. En fi, trobo que és una eina que pot ajudar tant als editors individuals especialitzats en una àrea com als organitzadors d'activitats temàtiques.

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Per fi sé objectivament que la meva feina potser és molt interessant però resulta absolutament estèril.

Miraré de canviar de tema o d'aprendre a gestionar les meves frustracions.

Gràcies per donar-la a conèixer.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Molt útil, sens dubte!

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Moltes gràcies Quim!

Resposta a «Massview analysis»
Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Aviso que acabo d'integrar la "benvolguda i molt útil" plantilla:Infotaula Patrimoni Cultural dins Plantilla:infotaula edifici. Va ser una gran plantilla que ha permès fer milers d'articles amb el bot de patrimoni catalogat del @Vriullop.

La nova plantilla respecta totes les funcionalitats que tenia i amplia el catàleg de paràmetres disponibles. Abans, quan a algú li calia algun paràmetre que no estava previst feia combinacions estranyes que han anat -benintencionadament- embrutant els articles. He mirat de fer neteja i he modificat aquests dies uns 500 articles per ajustar-los als nous paràmetres.

Us demano paciència i col·laboració si veieu alguna cosa que no va o alguna dada que abans sortia i ara no és veu. Penseu que el canvi afecta prop de 15.000 articles i amb un 1 per mil d'error, m'esperen 15 bronques.

Gràcies !

Beusson (Discussiócontribucions)

La primera bronca és meva: Ho podies haver fet abans! ;-) Parlant seriosament, mooolt bona feina!

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Gràcies, @Beusson. Aquesta bronca no compta.

Aquesta infotaula era molt més evolucionada i complerta que la resta i posava el llistó molt alt.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bona feina Amador! La única pregunta que em sorgeix és de conjunts. Tots els elements de patrimoni cultural es poden considerar edificis?

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

Parlant de diccionari, hauria de dir que no. Ara bé, les funcions que tenia la ja antiga "infotaula patrimoni cultural", només atenia edificis.

Ara bé, si no són edificis (en sentit ampli, castells, palaus, etc.) sinó que són elements naturals (jaciments, muntanyes, parcs naturals, etc.) susceptibles de tenir una protecció patrimonial, s'aplica {{indret}}, més adaptada als elements naturals i que també tracta les proteccions patrimonials.

D'altra banda, dins el concepte "patrimoni de la Humanitat" hi ha 4 conceptes: cultural (coberta amb "infotaula edifici"), natural (coberta amb "indret"), mixt (tu mateix) o immaterial (tractada amb {{infotaula Patrimoni Immaterial}}, ja que no està vinculada a un bé estable en el territori, sinó cultural i, mai millor dit, immaterial.

Amb tot aquest rotllo no se m'escapa que el que volies dir és que el patrimoni cultural també inclou les arts dramàtiques o la música, per exemple. Cert, però no em consta que existeixin sistemes de "valor patrimonial", sinó més aviat de reconeixement via "premi". En tot cas, per a il·lustrar aquesta part del patrimoni cultural, pots fer servir {{infotaula arts escèniques}}; per la pintura i l'escultura ja coneixes la {{infotaula d'obra artística}} (amb un nom clarament superior al que fa) i per la literatura i el cinema, de moment, jo no he fet res.

Segur que no era això el que volies saber, oi?

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Entesos. És just el que volia saber :-)

Resposta a «Canvis a Infotaula Patrimoni Cultural»
Kippelboy (Discussiócontribucions)

sabíeu que només el 12% de biografies de la Viquipèdia en català són de dones? El biaix de gènere és una forma de biaix sistèmic. Us presentem el viquiprojecte:Viquidones Aquest projecte vol posar-hi remei d'una manera positiva. Des d'aquesta pàgina s'informa de les activitats, projectes i propostes que es fan en català per a posar-hi remei, així com de les que organitzin altres grups d'arreu del món amb l'objectiu d'ampliar la participació i la presència de la dona a la Viquipèdia i als seus projectes germans, amb l'objectiu de sumar-nos-hi traduint continguts al català. Us hi esperem!

Resposta a «Viquidones»
QuimGil (Discussiócontribucions)

La Fundació Wikimedia ha anunciat Rapid Grants, subvencions de fins a $2.000 dòlars amb un procediment àgil per a fer propostes i evaluar-les.

Resposta a «Rapid Grants ("Subvencions ràpides"?)»

Com el Vallès no hi ha res! Concurs Joan Oliver (Pere Quart)

1
Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones, per commemorar el 30è aniversari de la mort de Joan Oliver en @Banyeres i jo hem organitzat aquest petit concurs: Viquiprojecte:Joan Oliver (Pere Quart)

Us hi esperem a tots!

Resposta a «Com el Vallès no hi ha res! Concurs Joan Oliver (Pere Quart)»
B25es (Discussiócontribucions)

El dissabte vinent, 21 de maig, hi ha un acte organitzat per WMES: I_Pentatló_Wikimedia_España. Mai no hem fet cap com aquest. Així que si voleu venir, apunteu-vos i vingau. És a la Biblioteca d'Humanitats Joan Reglà, de la Universitat de València, al carrer Arts Gràfiques 13. (Per als dinosaures com jo, a l'edifici de l'antiga Escola d'Empresarials).

Resposta a «Pentatló d'edició a València»
Elitre (WMF) (Discussiócontribucions)

Hola a tothom,

Això és un avís sobre un canvi que serà anunciat en Tech News: Afegir el diàleg "Benvingut" (amb botó per a canviar) a l'editor de wikitext.

En poques paraules, això proporcionarà un missatge de benvinguda a 'editor de wikitext on s'explicarà que qualsevol pot editar, i cada ajuda millora. L'usuari llavors podrà començar a editar en l'editor de wikitext de seguida, o canviar a l'editor visual. (Això és l'equivalent al missatge de benvinguda per a usuaris d'editor visual, el qual suggereix l'opció per canviar a l'editor de wikitext. Si ja heu vist aquest diàleg en l'editor visual, no veureu el nou en l'editor de wikitext.)

  • Volem assegurar que, tot i que els usuaris veuran aquest diàleg només una vegada, el podran llegir en la seva llengua en la mesura que sigui possible. Si podeu ajudar amb traduccions, [$Les instruccions si us plau llegiu les instruccions].
  • També volem subratllar que el diàleg no canvia de cap manera les configuracions globals i personals dels usuaris. actual-configuracions amples i personals de l'editor visual. Res no canvia permanentment per als usuaris que van escollir amagar l'editor visual en les seves Preferències o per als qui no l'utilitzen de cap manera, o per a wikis on és encara una Beta, o per wikis on alguns grups d'usuaris no tenen la pestanya de l'editor visual, etc.
    • Hi ha una possibilitat lleu que us trobeu amb més preguntes que de costum sobre l'editor visual. Si us plau, dirigiu aquests usuaris amb preguntes a la documentació local o a la pàgina de discussió. Si teniu preguntes també em podeu preguntar a mi!
  • Finalment, volem constatar que, tot i que no tothom veurà aquest diàleg, molts de vosaltres el veureu. Si esteu llegint aquest missatge probablement no sou els destinataris d'aquest diàleg, així que potser us trobareu confosos o molests. Si aquest és cas, us demanem disculpes sinceres. Si us plau, féu córrer aquest missatge a altres llocs d'aquest wiki si penseu que això ajudarà a evitar que els usuaris siguin agafats per sorpresa amb aquest canvi.

Si voleu saber-ne més, podeu veure https://phabricator.wikimedia.org/T133800. Si teniu comentaris o voleu reportar problemes amb el diàleg, podeu comentar en aquesta tasca (o a mediawiki.org si ho preferiu).

Gràcies per la vostra atenció i felices edicions, Elitre (WMF) (traduït per User:QuimGil)

Resposta a «Un nou missatge "Benvingut"»