Viquipèdia:La taverna/Novetats

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Modifica la descripció
Icona novetats de la taverna

A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

23:05, 23 maig 2017 (CEST)

Resposta a «Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections»
Samuele2002 (discussiócontribucions)

Hi, you are invited to participate in the discussion on the proposal to make a banner through m: centralnotice to inform more people around the world about what the Turkish government has done about Wikipedia, ie all the language versions of Wikipedia are You are obscured, so in Turkey it is impossible to view the * .wikipedia.org site. To hope that the Turkish government will remove the block, it is necessary to raise awareness of this fact around the world because it is important to succeed in this mission because Wikipedia can not be seen in Turkey. With this message also for those interested, I invite him to sign the Wikimedian appeal.

If you have any questions or questions do not hesitate to contact me.

Thanks best regards. --Samuele2002 (Talk!) ~~~~~

Resposta a «m:Requests for comment/Global centralnotice for the blockade of the Turkish government»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

23:08, 16 maig 2017 (CEST)

Resposta a «Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Birgit Müller (WMDE) 16:39, 16 maig 2017 (CEST)

Resposta a «RevisionSlider»

Prototype for editing Wikidata infoboxes on Wikipedia

11
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Hello,

I’m sorry for writing in English. It’d be great if someone could translate this message if necessary.

One of the most requested features for Wikidata is to enable editing of Wikidata’s data directly from Wikipedia, so the editors can continue their workflow without switching websites.

The Wikidata development team has been working on a tool to achieve this goal: fill and edit the Wikipedia infoboxes with information from Wikidata, directly on Wikipedia, via the Visual Editor.

We already asked for feedback in 2015, and collected some interesting ideas which we shared with you in this thesis. Now we would like to present to you our first prototype and collect your feedback, in order to improve and continue the development of this feature.

We present this work to you very early, so we can include your feedback before and all along the development. You are the core users of this feature, so we want to make sure that it fits your needs and editing processes.

You will find the prototype, description of the features, and a demo video, on this page. Feel free to add any comment or feedback on the talk page. The page is currently not translated in every languages, but you can add your contribution by helping to translate it.

Unfortunately, I won’t be able to follow all the discussions on Wikipedia, so if you want to be sure that your feedback is read, please add it on the Wikidata page, in your favorite language. Thanks for your understanding.

Thanks, Lea Lacroix (WMDE)

Paucabot (discussiócontribucions)

Això fa molt bona pinta, Amadalvarez ...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Certament, @Paucabot. Avui parlàvem amb na @Barcelona i el @Davidpar sobre com difondre tot el que hem fet per a ser model de referència. Penso que aquesta gent del Wikidata development team són un bon target.

Davidpar (discussiócontribucions)

Totalment, caldrà parlant amb aquesta gent.

Barcelona (discussiócontribucions)

sí, i que no reinventin la roda, que es coordinin amb nosaltres. Amador, per què no els expliques la situació "tècnica" mentre preparem l'altra part?

Sng (discussiócontribucions)

M'agrada. Ara ja li veig més sentit a la globalització de plantilles. Així si!! El que potser amb això ja no cal tot el "xurro" de codi que tenim ara, no? O si? En qualsevol cas, pinta molt i molt bé. La llàstima és que haguem d'esperar fins l'any vinent. No podem fer res per accelerar el procés?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Sng Ja veurem. Potser no caldrà tant codi. En tot cas, la feina d'homogeneïtzació que ha comportat segur que ens fa més fàcil implantar aquesta nova eina. Veig difícil que poguem accelerar el procés; en tot cas, el que podem és preparar-nos millor per a que el canvi sigui immediat quan ho alliberin.

M'agrada que t'agradi. Gràcies

Sng (discussiócontribucions)

Es que com que trobo pesat de mantenir aquest codi tant poc intuïtiu, el fet de tenir una eina visual intuïtiva em sembla una gran millora. T'oblides de si t'has deixat de tancar una expressió o si et sobra un }, que després amb tants paràmetres costa de trobar. A mi em fa molt respecte i quan ho toco ho faig amb por de trencar alguna cosa. En qualsevol cas, si s'ha de fer alguna feina mecànica i repetitiva que no requereixi més de 3 neurones, m'avises :P

Paucabot (discussiócontribucions)

Pensa que omplir els paràmetres de la infotaula fins ara ja era així de senzill: els paràmetres locals es podien omplir en mode gràfic sense haver d'editar gens de codi i els paràmetres de WD, 3/4 del mateix (encara que s'havia de fer a Wikidata). L'avantatge serà que, quan això s'implementi, ho podrem fer tot des d'aquí mateix i usant l'editor gràfic.

Tot això si et refereixes a omplir les infotaules. Si et referies a crear infotaules, aquí sí que crec que haurem de seguir usant codi ...

Una darrera cosa: us sembla que aquesta nova eina entendrà la sintaxi de Mòdul:Wikidata?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot NO. Llevat que el nostre Mòdul:Wikidata esdevingui l'estàndard.

Penso que el @Vriullop per aquesta banda i -com diu la @Barcelona més amunt- els que hem fet infotaules per l'altra, hem d'assabentar aquest team del que ja tenim fet.

Potser és l'oportunitat de que ens ho copiïn/adoptin.

Vriullop (discussiócontribucions)

Una cosa no treu l'altra. Una cosa és fer plantilles automàtiques xuclant de Wikidata i una altra és el procès d'edició d'articles.

Per fer plantilles el codi es pot simplificar fent més plantilles. Les invocacions repetitives a una mateixa propietat poden ser una plantilla d'ajuda sense necessitat de conèixer els paràmetres del mòdul. El mòdul en sí s'ha anat desenvolupant de forma diferent en diferents wikis i veig per ara impossible alinear-los.

La novetat està en l'edició. Sovint els usuaris pregunten com modificar o com incloure un valor nou en una infotala automàtica. Doncs aquí està la solució. Segons ho he entès, en modificar una infotaula amb l'editor visual hi haurà les opcions 1) escollir el valor Wikidata o posar-ne un altre, 2) modificar o afegir un valor a Wikidata directament des de l'editor.

El que interessa és col·laborar-hi amb les necessitats detectades a partir de l'experiència adquirida. No hi veig interferències amb el mòdul, excepte l'impossibilitat de tractar consultes complexes a diferents propietats. Possiblement, tornant al primer punt, caldrà simplificar infotaules amb més plantilles. Per exemple, veient el prototip, el camp "birth date" consta d'una plantilla amb els valors corresponents de Wikidata. El que no li podem dir a l'usuari via editor visual és que modifiqui els valors dins d'un invoke. Ja veurem com es tracta tot plegat, però millor ser-hi que trobar-nos-ho.

Resposta a «Prototype for editing Wikidata infoboxes on Wikipedia»
QuimGil (discussiócontribucions)

Si teniu la beta activada, aneu a Canvis recents, cliqueu la nova icona amb la lupa i veureu quina meravella.

Encara seria més meravellós amb l'ORES (revisió automàtica) funcionant, però no queda clar quina és la situació actual. Pas a pas.

Hi ha una entrada de blog en anglès que ho explica.

Sng (discussiócontribucions)

He activat la beta i m'he posat a fer una prova de traduir un article amb l'assistent. He de dir que m'agrada. La part de traduir plantilles és complicada perquè amb l'afany de fusionar plantilles, una plantilla nostra equival a varies d'altres llengües i la que et proposa pot no ser vàlida com m'ha passat amb un article d'una universitat americana. El traductor em proposa utilitzar la plantilla Infotaula d'universitat, que és obsoleta i està fusionada juntament amb d'altres a la Infotaula d'organització, i només em deixa triar la nostra o la original la wiki anglesa. A més la selecció de paràmetres no és gaire àgil quan tens tants paràmetres per triar i es desplega una llista enorme que no està ordenada alfabèticament. De moment, em sembla que la part de la infotaula l'hauré de seguir fent manualment, però en general està prou bé i per mi és una millora important.

Aplaudiments i felicitacions als autors.

QuimGil (discussiócontribucions)

@Sng a mi també m'agrada el Traductor de continguts, però aquesta és una altra beta.  :) Tornant als filtres per als Canvis recents i a ORES...

Si aneu a m:Objective Revision Evaluation Service/Support table i cliqueu l'asterisc que surt a cawiki, anireu a parar a http://labels.wmflabs.org/ui/cawiki/

Aquesta és una eina molt interessant, gairebé un joc, que serveix per a ensenyar l'ORES a "entendre el català". Millor dit, la cosa va d'ajudar ORES a descobrir models (patterns) de vandalisme, antivandalismes, i edicions regulars.

Si teniu una estona, aquesta eina us ofereix un paquet de deu diferències d'edicions reals, i vosaltres heu de jutjar quina ha estat la intenció de l'editor en cada cas. Es fa rapidet.

Lluis tgn (discussiócontribucions)

@QuimGil Es pot participar a la prova escollint l'idioma? Està mig traduït o mig mal traduït i amb traduccions barrejades (occità?). O es pot col·laborar amb les traduccions? Gràcies!!

QuimGil (discussiócontribucions)

Sí, pots triar l'idioma que vulguis mentre surti a la taula enllaçada adalt (i si vols altres idiomes suposo que és només cosa de demanar-ho).

I sí, es pot traduir tot i que ara mateix no sé trobar l'enllaç correcte a Translatewiki.net. El projecte es diu Wiki-ai-labels i m han passat aquest enllaç.

PS: Algunes de les traduccions actuals són ben curioses i sí, sembla que quan manca el text en català fa un "fallback" a occità o similar. Mai no ho havia vist i encara no sé si és millor tenir-les així que en anglès. Però bé, si realment està fent un "fallback" automàtic, llavors suposo que en algun lloc es podran definir els idiomes preferits quan no hi ha la cadena en català. Una discussió certament interessant a la qual no cal que m'espereu. ;)

Sng (discussiócontribucions)

Perdona, que vaig una mica de bòlit i no havia llegit bé el títol. Ja està. He fet 3 lots. He mirat de traduir alguna cosa, però m'ha semblat una mica estrany i he preferit no tocar res abans d'espatllar-ho.

Com que ha estat una mica confús al principi fins que no he entès ben bé que s'havia de fer. Ho explico per si algú es troba a la mateixa situació.

Passes a seguir:

 • Entrar clicant al següent enllaç: m:Objective Revision Evaluation Service/Support table,
 • Clicar sobre l'asterisc * que apareix a la segona columna de la fila del Català i us obrirà una nova pàgina amb el títol Campanyes.
 • A sota cliqueu sobre el boto +
 • Clicar sobre el botó Demana un lot de tasques.

Haureu de "categoritzar" 10 revisions d'articles. Us mostrarà (a la part inferior) en dues columnes, una comparativa de revisions. Heu de dir quin us sembla que és el propòsit. Per fer-ho, podeu seleccionar una o més opcions d'un desplegable. Seleccioneu, cliqueu al botó + (blau). Quan hagueu afegit les Categories que volgueu, deseu i us proposarà la següent revisió. Així fins a 10 vegades. Tot això és la mecànica a seguir (perdoneu l'extensió), però a mi m'ha costat una mica entendre-la.

A continuació, miraré d'explicar breument cada categoria, per tal d'ajudar-vos a seleccionar-les.

Categories:

 • Copy editing: reformular; millorar la gramàtica, la ortografia, el to o la puntuació
 • Clarificacion: especificar o explicar un fet o significat existent per exemple, o una discussió sense afegir informació nova
 • Simplificacion: reduir la complexitat o extensió, poden eliminar informació
 • Point of view: reescriure usant to enciclopèdic neutral; eliminar el biaix; aplicar la deguda importància
 • Reorganization: reestructurar l'article; moure i tornar a escriure el contingut, sense canviar el significat
 • Fact update: actualitzar números, dates, resultats, episodis, estat, etc., sobre la base de nova informació disponible.
 • Elaboracion: ampliar o afegir nous continguts substantius; inserir un fet o una nova afirmació significativa (més enllà d'un simple fet d'actualització)
 • Verificabilitat: afegir fonts o citacions
 • Desambigüacion: canviar d'un enllaç a una pàgina de desambiguació a un enllaç a una pàgina específica
 • Wikificacion: fer el text més adequat per al medi wiki, per exemple afegint enllaços, o eliminant-los quan sigui necessari; convertir el text en negreta en capçaleres, etc; o canvis de format relacionats amb el manual d'estil.
 • Vandalisme: intent deliberat de esborrar parcial o totalment el contingut o d'afegir informació aliena a l'article. En general, sigui quina sigui la seva naturalesa, edicions mal intencionades.
 • Count-vandalisme: revertir o eliminar vandalisme
 • Processus: iniciar o continuar un procés de flux de treball wiki com afegir (o treure) una etiqueta a un article d'avisos de neteja, fusió o esborrat.
 • Autre: cap dels anteriors. En aquest cas, si us plau, afegiu una breu explicació a les notes.

Espero que us sigui útil.

Lluis tgn (discussiócontribucions)

Moltes gràcies Quim i Sergi per les respostes.

QuimGil (discussiócontribucions)

Acabo d'aprendre com veure l'estat d'"aprenentatge" de l'ORES:

http://labels.wmflabs.org/campaigns/cawiki/?campaigns=stats

Aquestes són les dades a pèl:

 • "tasks": 2186, aquest és el nombre total de tasques que s'han de complir per a confiar que l'ORES està en condicions per a fer prediccions decents.
 • "assignments": 163, aquest és el nombre de tasques que han estat completades. Vinga, ja falta menys! ;)
 • "coders": 8, aquest és el nombre de persones que han completat tasques.
Resposta a «Nous filtres per als Canvis recents»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

20:05, 12 maig 2017 (CEST)

Resposta a «Editing News #1—2017»
Resum per Kippelboy

fet!

Davidpar (discussiócontribucions)

Bon dia! He creat el Viquiprojecte:16 Dones Africanes per unir-nos a un projecte internacional que ja ha començat i que vol traduir a 16 idiomes 16 biografies de dones africanes. Ho aconseguirem?

Resum per Kippelboy

finalitzat

Rubén Ojeda (WMES) (discussiócontribucions)

Hola,

Entre l'1 i el 28 de febrer arriba el concurs Intercultur, que consisteix en traduir articles de la Viquipèdia entre les diferents llengües que es parlen a Espanya.

A la península Ibèrica conviuen nombrosos idiomes que tenen la seua pròpia versió de la Viquipèdia, entre ells l'aragonés, l'asturià, el castellà, el català, l'eusquera, l'extremeny, el gallec i l'occità. El concurs consistirà, per la qual cosa, en traduir el màxim nombre possible d'articles a estes vuit llengües d'entre els suggerits en el llistat de partida.

Per participar en el concurs és necessari comptar amb un compte en la Viquipèdia i anotar-se en la pàgina del concurs. En esta també es poden trobar la llista d'articles proposats i les regles de puntuació. Una salutació cordial.

Manlleus (discussiócontribucions)

Molt bon projecte, gràcies per la info

Kippelboy (discussiócontribucions)

Avui és el darrer dia!

Viquimarató Art+Feminism a València

1
Resum per Kippelboy

finalitzat

Millars (discussiócontribucions)

Hola. Us convidem a participar en el Viquimarató Art+Feminism que celebrarem a València el proper 4 de març a la Biblioteca Municipal Carmelina Sánchez-Cutillas de Benicalap. L'activitat està organitzada per l'Ajuntament de València, Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i Regidoria d'Acció Cultural (Xarxa de Biblioteques Públiques), Amical Wikimedia i Wikimedia Espanya. Gràcies.