Viquipèdia:La taverna/Novetats

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Modifica la descripció
Icona novetats de la taverna

A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL

Ciutadania i llengua escrita en infotaula persona

9
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ei, companys. per si no en sou conscients, aquest tema es va quedar mig aturat i l'hem d'acabar. Resumeixo:

 • Vaig canviar llengua escrita per llengua materna i ha generat nous problemes amb la gent nascuda fora i traslladada a Catalunya de nens. Ex.: afer Àngel Guimerà.
 • Vam fer una votació per no agafar "ciutadania" des de WD, però havia veus discrepants per a col·lectius culturalment (o geogràficament) llunyà on podia ser útil. S'ha quedat com estava i les queixes pugen.

Tinc una proposta, basant-me en que abans no sortien aquestes dades i ja ens estava bé; i que la regla no està clara.

No sé si sabeu que aquesta infotaula incorpora una novetat per evitar (manualment) que es carregui una dada de WD si no ens interessa. Se li posa noWD com a contingut i no ho recupera. és a dir, "es recupera de WD, llevat que diguem que NO". Com que sembla que -en aquests casos- és més freqüent que els valors ens disgusten que no que ens agraden, proposo crear el siWD. És a dir, no es recupera de WD, llevat que manualment ho forcis.

Com ho veieu ?.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb el siWD pels camps que per defecte no xuclin de Wikidata però que de vegades convingui que ho facin.

Sng (discussiócontribucions)

Hi estic d'acord. Guanyem en flexibilitat i facilitat d'ús.Un únic dubte. Que passa amb els articles afectats? És a dir, com quedarien?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Sng Els que tenen paràmetre manual, seguirà tenint prioritat. Els que ara "sempre ho agafen" de WD, deixaran de fer-ho fins que algú li posi "siWD". En el cas de la "llengua materna", com que va ser una solució de provatura com a mal menor (que també ha generat soroll), tornaré a "llengua parlada i escrita" però funcionant amb aquesta nova fórmula. Cal dir que l'esperit inicial de "llengua parlada i escrita" no és tenir un CV de dominis idiomàtics, sinó indicar la llengua de treball d'escriptors i actors, però algú ho ha embrutat carregant els idiomes que "se suposa" que deu saber parlar.

CarlesMartin (discussiócontribucions)

Totalment d'acord amb el siWD.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Vaig tirant, doncs. Si apareix un discrepant post-vacacional, ja ho debatrem.

Sng (discussiócontribucions)

D'acord. Entès.

Barcelona (discussiócontribucions)

Pregunto només, no és millor posar el nowd? entenc que és més freqüent que no ens agradi però per lògica de disseny no és millor que sempre agafi en qualsevol plantilla a no ser que indiquem el contrari? Pregunto.

Respecte llevar dates, doncs sí, fora menys quan aporti informació no polèmica

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Barcelona Aquest era el punt de partida, però obliga a indicar manualment "noWD" en el 90% dels casos que "no agrada". Com a lògica, no és un problema:

 • quan per defecte es mostra, s'evita amb noWD
 • quan per defecte no es mostra, es força amb siWD

Fins ara, per defecte sempre es posava, però aquestes dades s'estan demostrant inconvenients. La seva eliminació total de la infotaula tampoc ha agradat com a solució. Per tant, opto pel menor esforç pels editors.

A la pràctica, crec que la gent s'inclina pel mínim esforç i ningú acabarà posant "siWD" per oblit o per pressa, però l'opció d'agafar de WD estarà prevista.

Resposta a «Ciutadania i llengua escrita en infotaula persona»

Atemptat BCN

2
Resum per KRLS

Tanco fil. Som uns 1.060 editors mensuals i seria poc operatiu anar dient que tots estem bé. Recomano centrar els esforços en els articles relacionats amb l'atropellament a la Rambla de Barcelona.

Gerhidt (discussiócontribucions)

Esteu tot bé?

Docosong (discussiócontribucions)

Si...

Resposta a «Atemptat BCN»
Docosong (discussiócontribucions)

Com tots ja sabreu, durant l'última setmana agost, la comunitat de Viquidites, amb el suport d'Amical Wikimedia, organitza el Viquirepte anual per celebrar el 13è aniversari de Viquidites. El concurs es celebrarà del 23 d'agost al 31 d'agost i està obert a tots els usuaris registrats que hi vulguin participar.

En aquesta ocasió, el viquirepte està centrat en les frases fetes i les locucions, expressions d'ús habitual en la llengua que s'han fixat permanentment de manera que, fins i tot, han perdut part del seu significat primitiu i n'han adquirit un altre de metafòric i figurat.

És a dir, si us apassiona el món de les frases fetes, esteu convidats. No hi falteu!

Resposta a «Viquirepte 2017: Frases fetes i locucions »
Iiioxoiii (discussiócontribucions)

Alats,

Enceto aquest tema per donar a conèixer a la comunitat de la Vikipèdia del projecte de divulgació de grups musicals de música popular del darrer segle i del present i amb el qual s'espera el recolzament de la comunitat Vikipèdia.

Entenc perfectament la política d'admissió de continguts Vikipèdia i per això m'avanço als esdeveniments i poso en coneixement als administradors la seva responsabilitat en el tracte de la informació i tot el que es pugui derivar a l'hora de l'admissió, revocació o modificació dels continguts ja que és l'usuari amb permisos, el responsable de l'ús a la plataforma.

records

Paucabot (discussiócontribucions)

No entenc què vols dir. Què se suposa que hem de fer els administradors?

Sng (discussiócontribucions)

Potser vol dir que heu de fer el que ja feu, administrar. Si no és això, jo tampoc ho entenc.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Els administradors no tenen cap responsabilitat editorial del que es publica, simplement tenen el consentiment de la comunitat per gestionar, moderar i executar el que s'acordi en preses de decisions o votacions. Per altra banda, crec que al logotip i a qualsevol espai de l'enciclopèdia queda prou clar que el nom és Viquipèdia.

Resposta a «Entrada de continguts desconeguts»

Share your thoughts on the draft strategy direction

1
SGrabarczuk (WMF) (discussiócontribucions)

Hola! I'm sorry that I'm not writing in Catalan. Si us plau, ajudeu a traduir-ho al vostre idioma! (@KRLS: I'd be grateful if you helped out :)

At the beginning of this year, we initiated a broad discussion to form a strategic direction that will unite and inspire people across the entire movement. This direction will be the foundation on which we will build clear plans and set priorities. More than 80 communities and groups have discussed and gave feedback on-wiki, in person, virtually, and through private surveys[strategy 1][strategy 2]. We researched readers and consulted more than 150 experts[strategy 3]. We looked at future trends that will affect our mission, and gathered feedback from partners and donors.

In July, a group of community volunteers and representatives from the strategy team took on a task of synthesizing this feedback into an early version of the strategic direction that the broader movement can review and discuss.

The first draft is ready. Please read, share, and discuss on the talk page. Based on your feedback, the drafting group will refine and finalize this direction through August.

 1. Cycle 1 synthesis report
 2. Cycle 2 synthesis report
 3. New Voices synthesis report
Resposta a «Share your thoughts on the draft strategy direction»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Com sabeu la infotaula persona va ser la primera que va fer una recopilació de dades de WD. En aquell moment es va ser molt prudent davant els riscos que WD no tingués un bon contingut. Ha plogut força i altres infotaules amb menys volum d'articles són més intenses i complertes que aquesta.

Ara li toca una reforma integral en la que hem estat treballant des de fa un mes i mig. Podeu veure alguns exemples de la versió beta a plantilla:proves persona.

Com hem fet a d'altres, només n'hi haurà una única infotaula per a tos els perfils professionals i desapareixeran progressivament les d'artista, científic, polític, etc..

De moment, totes les que no són d'esportistes funcionen al 90% (resta algun problemet amb els religiosos), i les d'esportistes encara estan en procés d'anàlisi i integració. Sigueu pacients !.

Us demano que feu proves amb personatges diversos (amb i/o sense paràmetres manuals) i ens n'informeu dels errors o millores que considereu a la pàgina de discussió de la plantilla.

Moltes gràcies

Jey (discussiócontribucions)

N'Amador és molt modest com de costum però la feina que està fent és increïble. Us recomano que feu almenys una prova o dos amb la plantilla per veure el seu enorme potencial i passeu per la pàgina de discussió per qualsevol dubte o comentari. Un cop estigui operativa ens estalviarà moltíssima feina en la creació i manteniment d'articles.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si no hi ha més comentaris, al llarg d'aquest cap de setmana canviaré la {{infotaula persona}} pel nou codi. NO s'aplicarà als esportistes que, encara els hi falta unes voltes més.

Avís abans hi hagin queixes:

 • Apareix "ciutadania" que abans només existia com a manual i s'usava molt poc. Òbviament, els catalans surten com a "espanyols". Penso que ens pot servir per frenar les peticions de canvi de "nacionalitat". Però si us sembla inconvenient, ja podeu iniciar una discussió a la pàgina de discussió de la plantilla.
 • Tots els paràmetres que agafen dades de WD, accepten el valor manual noWD per a indicar-li que no l'agafi. Així, si hom discrepa amb un valor de WD i no vol que aparegui, té solució.

Vinga, va. A veure si us animeu a passar a fer comentaris que he afegit algun gadget aquests dies que encara ningú ha comentat.

Manlleus (discussiócontribucions)

infotaula persona 2.0? Està perfecte, ja els hi agradaria tenir aquest grau d'organització altres wikis més grosses. Gadget et refereixes els links a webs i xarxes socials a peu d'infotaula?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Manlleus Si. He canviat la llista de línies, molt llarga i invasiva en alguns personatges, per icones.

També hi ha -de forma opcional i amb paràmetres manuals- el Medaller incrustat dins les taules d'esportistes.

Merci,

Barcelona (discussiócontribucions)

com sempre enhorabona per la feina a infotaules!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bé, no va ser el cap de setmana per problemilles amb la migració dels articles amb paràmetres manuals.

Ara ja està fet !!

Podeu seguir l'estat de les coses a la pàgina del projecte. Si teniu que comunicar errors o millores, si us plau, seguiu deixant-los a la pàgina de discussió de la plantilla de proves.

Enric (discussiócontribucions)

Per cert, resulta que gairebé tots els personatges catalanoparlants només tenen com a "llengua" el castellà; ara m'he adonat que a wikidata es pot posar més d'una llengua, però per defecte surt que els nascuts a Espanya, siguin d'on siguin i parlin la llengua que parlin, parlen el castellà i prou. És una impressió meva o algú més s'hi ha fixat?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Enric És absolutament cert. Això és el resultat d'algun bot, benintencionat o no, (si són d'Espanya deuen parlar castellà. Si parlen alguna altra, ja ho afegiran). En la mateixa línia està carregada la "ciutadania", tot i que en aquest cas, en ser una qüestió jurídica, és cert,...per ara.

Com dius, es poden afegir més, però atenció que l'ordre d'entrada serà l'ordre de presentació i, per tant, prevaldrà la primera que s'ha entrat. Els personatges clarament catalanoparlants que m'he trobat he anat bescanviat castellà per català. Per a fer un bot complementari/substitutori, caldria tenir alguna característica que ens asseguri que parla català, si no volem entrar en una guerra d'edicions.

Enric (discussiócontribucions)

Això és el que té voler posar tants paràmetres a wikidata. Precisament el paràmetre llengua només tindria sentit per remarcar que tot i ser nascut en l'Estat X, el tal personatge parla la llengua Y (ja que la llengua X se li suposa), o bé en estats amb més d'una llengua, reconegudes o no. D'aquesta manera, si per defecte surt sempre la llengua oficial de l'Estat (o del territori, quan a cada territori li correspongui una llengua determinada, cas de Suïssa, el Canadà o Bèlgica, diguem-ne), el resultat és que és un paràmetre que no serveix per res, i tindrem en el millor dels casos que la llengua de Lluís Llach o dels membres d'Estopa és el català (perquè Catalunya = català), o en el pitjor que la llengua de tots dos és el castellà (perquè Catalunya = Espanya = castellà). No sé si m'explico. A part això, si els hem d'anar arreglant tots cas per cas, com sabem en molts casos quina és la llengua d'ús habitual de cadascú, quan no es tracta de personatges que surtin habitualment als mitjans o coneguem personalment de tenir-hi tracte? I pel que fa als personatges antics? Quina llengua els col·loquem? Català sempre? Fins a quina data? Total, que les bones intencions (si n'hi ha) i l'eficiència d'aquest paràmetre, si més no pel que fa als personatges catalanoparlants, no les veig enlloc.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@EnricBé. La teva protesta conté l'algorisme a aplicar: Si ciutadania = Espanya, esborrar idioma castellà.

Ara només falta un botaire que ho faci.

Paucabot (discussiócontribucions)

No sé si a WD hi haurà acord en fer això ...

Manlleus (discussiócontribucions)

com es referencia que una persona parla tal o altre idioma, posant un camp de "referència URL" que contingui citacions del personatge en aquell idioma? parlo de WD es clar, la mateixa referencia pot servir en cos d'article

Enric (discussiócontribucions)

Jo trobo que aquest paràmetre és absurd, i el veuria útil només per caracteritzar aquelles persones que sempre es van negar a parlar la llengua d'allà on eren, o bé en estats multiètnics per saber quina era la seva llengua habitual d'ús. Però, com molt bé dius, i això com ho sabem? Ho podem saber, sí, de la gent que surt per la tele o parla per ràdio, o si els coneixem personalment, però, i pel que fa a la resta? I, per cert, qui omple aquests paràmetres a wikidata? Perquè jo puc posar que el president txetxè parla preferentment txetxè, i que en canvi no parli res més que rus. O algú, sabent que a les Balears o al País Valencià es parla català, posar que els presidents Eduardo Zaplana o José Ramón Bauzá, o l'alcaldessa Rita Barberà, parlen/parlaven català. Jo ho veig complicat, la veritat. I una altra cosa: i la gent que parla, no dues llengües, sinó tres, quatre, cinc, etc.? Si jo tingués un article a wikidata, què en diria? Català, castellà, anglès, francès i italià? Com més hi penso més absurd ho veig.

Manlleus (discussiócontribucions)

opinió: a no ser que es tingui una base de dades que reculli aquest tipus d'informació, em sembla que només a partir de les referències serà totalment incomplet, però això demostra la falta de notabilitat i que és tema menor.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot@Enric@Manlleus Bé, com que veig que us hi engresqueu, aprofito per demanar opinions sobre altres aspectes menors, però transcendents.

 • Trec l'accés a WD de la llengua parlada/escrita ? o la bescanvio per llengua materna (p103) que està menys manipulada ?
 • Trec ciutadania ? o l'amago per a tots els que tinguin espanyola, per considerar que és una dada local i assumible pels locals?
 • les dates inici-fi que apareixen complementàriament als cònjuge, alma mater, ocupació, etc. m'autoritzeu a posar només l'any ?. En el cas de càrrecs, si mantindria d-m-a perquè pot ser important afinar.

Gràcies per les opinions/valoracions.

Jey (discussiócontribucions)

Indiferent/En contra/Suport. Visió "inclusista" per part meva: cal incloure tots els camps de Wikidata que siguin realistes encara que alguns no ens agradin tant. WD igual que VP està en constant creixement, és només qüestió de temps que s'inclogui "català" per a tots els catalans (de fet tenim un projecte per revisar coses com aquesta).

Manlleus (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: doncs disparo primer:

punt 1: Suport preferible, tot i que és encara discutible i presenta també l'inconvenient citat més amunt, mantenir llistat d'idiomes parlats/escrits sembla un curriculum o l'Europass

punt 2: Suport preferible, la millor solució de moment, almenys els catalans ja no tindrem més mal d'ulls durant un temps veient ciutadania espanyola a "casi" primera línia. els que estan en el limbo sense estat es poden acollir a la tradició del "localisme" de la wiki, igual manera es fa en infotaules i introduccions d'articles de municipis dels Països Catalans sense tenir en compte el nacionalisme, tema a part.

punt 3: Suport Preferible, se suposa que la infotaula ha de resumir el text.

Enric (discussiócontribucions)

Jo disparo segon, @Amadalvarez::

 • 1: Indiferent Molt millor que l'anterior, evidentment, però tampoc no sé en quins criteris es deuen haver basat els qui hagin afegit aquest paràmetre, si són fiables o no. De tota manera, aquest té un cert sentit; l'anterior, el de la llengua pelada, no.
 • 2: Suport Sí, evidentment que sí.
 • 3: Suport També, com més sintètic millor.
Paucabot (discussiócontribucions)
 1. Millor llengua materna que llengua parlada.
 2. No ho tenc clar. En tot cas, si s'ha d'implementar, o tots moros, o tots cristians. M'explic: la "localitat" entesa com la definiu aquí correspon a tres estats: Espanya, França i Andorra. No té cap sentit que els espanyols siguin "locals" i els andorrans, no.
 3. D'acord.
Manlleus (discussiócontribucions)

@Paucabot:en teoria podem aplicar el "localisme" a tots els articles d'àmbit catalanoparlant, i no entén de fronteres i estats actuals, així que això s'aplica només en els d'aquests àmbit i tan sols aquí, a can cawiki. jo personalment llevaria el camp de ciutadania de tots els personatges d'àmbit català/relació d'algun tipus d'espanya, Andorra, frança, itàlia i de la resta del món (fins i tot que no tinguin cap de les ciutadanies dels països citats) i mantindria la ciutat de naixement, però la resta de personatges sí que mantindria el camp de ciutadania ja que el localisme no s'aplica.

PS: editat, jeje

Paucabot (discussiócontribucions)

No entenc què vols dir. Que Andorra no és "aquí"? O estàs dient el mateix que jo però amb altres paraules?

Manlleus (discussiócontribucions)

exacte, tots moros o tots cristians, però amb l'acolliment del localisme de cawiki en ment per "no ferir" sentiments dels independentistes o fins i tot dels nacionalistes lleugers sense ficar el dit a l'ull als unionistes

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot@Manlleus Deu ser un tema interessant aquest del que parleu, però jo només entenc instruccions simples:

 1. trec el paràmetre ciutadania per a tothom
 2. trec el paràmetre quan el valor sigui "espanyol" (o més. Indicar quins)
 3. No trec el paràmetre.

La riquesa lingüística tipus: localismes de l'àmbit d'influència cultural propera però no vinculable a les sensibilitats estètiques de l'entorn en el que el personatge s'hagi desenvolupat en la primera fase de la seva formació política. I altres similar, no es poden programa en llenguatge wiki. Ho sento, potser en futures versions.

Paucabot (discussiócontribucions)

Només espanyol és clarament discriminatori respecte dels francesos i els andorrans. Discriminar aquests tres respecte dels altres 190 també és discriminatori, però no canta tant.

PS. Em deixava els italians ...

Paucabot (discussiócontribucions)

Ara veig que n'Amador ha creat uns subapartats 2.1, 2.2 i 2.3. Jo no ho tenc clar: almanco sí que descartaria el 2.1 (trec el paràmetre ciutadania per a tothom).

Manlleus (discussiócontribucions)

a veure, per escollir la millor opció queda clar que llevar el paràmetre per tothom és més resolutiu que deixar-lo per tothom. més aviat de menys feina a a més. la tercera opció no crec que sigui difícil de programar amb les dades actuals de WD, d'entrada tots els personatges nascuts en territoris de parla historica catalana+administratius (afegiria), per a totes les èpoques excepte regions o "estats" històrics anteriors que ocupaven la regió en la qual ocupa l'estat actual sigui Espanya França, Italia, etc, com els romans, vegeu: Aureli Climent Prudenci, la ciutadania d'espanya en aquest article no té sentit, en canvi la de l'Antiga Roma la mantindria. en aquest últim sentit, realment són pocs casos que casi ho podem controlar manualment, fins i tot afegir situacions historiques precises: Corona d'Aragó, República Catalana, Monarquia Absoluta Borbònica, Segona República Espanyola , etc que augmentaria la visibilitat d'aquests articles.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Jo..r que sou rars !.

La proximitat em facilita la seva identificació per pur coneixement. Un nom castellà d'algú nascut a Guadalajara, casi segur que és espanyol i no em cal més info. Però un nom francès, com ara, Hercules Poirot, no sabré si és francès o belga. Per això la meva proposta era eliminar la ciutadania espanyola. Si ho anem complicant, el millor serà treure-li a tothom, però llavors només ens podrem guiar pel lloc de naixement que no sempre és evident a quin país pertany.

Manlleus (discussiócontribucions)

bueno raros som casi tots d'alguna manera ;-) just per millorar la viquipèdia d'una manera o altra doncs perfecte!! no em cansaré de dir-ho la bona feina amb les infotaules i plantilles sobretot si agafen dades de WD, dóna infinitat d'aplicacions i estem bastant a l'avantguarda amb aquestes actualitzacions. de fet tan me fa que tingui el camp de ciutadania o altre camp amunt o avall; sempre ho podem anar polint, lo important és que anem afegint més plantilles i la combinació d'aquestes és també una idea excel·lent i que ja estem veient aplicant-se. enhorabona!!

PS: tots els catalans nascuts a la Catalunya Nord també són d'àmbit català així que no fa falta posar ciutadania=França en la infotaula, però sí la resta de francesos.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Manlleus Ja entenc lo de la Cat Nord i el que diu el @Paucabot, però fer un tall fi és més complicat i acaba donant falsos positius (ja no recordeu aquells indrets que deia que estaven a Catalunya, província de Castelló). Si haig d'amagar informació més val que sigui amb una dada concreta i indiscutible, altrament prefereixo mostrar-la i que manualment cadascú canvii el que vulgui o no mostrar-la mai i que cadascú afegeixi el que vulgui.

Dafne07 (discussiócontribucions)

Si se'm permet m'agradaria fer una proposta: que les dades de WD només actuïn en les pàgines on posa "infotaula persona", però no en les pàgines on la infotaula ja té dades. Això és per evitar casos en què arriben dades innecessàries, com en el cas de Simeó de Durham (no cal que posi la nacionalitat). Això mateix he proposat en un altre lloc però Amadalvarez m'ha malinterpretat i pensa que estic demanant "que surti si està bé", el que demano és no haver de fer la feina per duplicat i que si les dades ja estan escrites en la pàgina d'una persona no haver de tornar-les a escriure a WD perquè algú ha escrit coses innecessàries o equivocades.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies @Dafne07 per integrar aquí l'altra discussió.

Si interpreto bé la teva proposta és: o totes les dades són manuals o totes de WD. És una opció, tot i que penso que perdríem tota la potencia de WD quan algú posi una infotaula amb, per exagerar, amb només 1 dada, ja que no sortiria res més. Altres WP han fet dues infotaules: la manual de tota la vida i una que només mostra coses de WD. Particularment penso que és la pitjor solució perquè hi ha dades que mai estaran a WD i caldrà entrar-les manualment i em sembla cruel que qui tingui de fer servir una dada manual, n'hagi d'entrar-les totes sense gaudir de WD.

La fórmula que tenim aquí combina el millor de cada cas. Per cada dada:

 • si s'ha entrat manualment, té prioritat i és la que es mostra (amb alguna excepció per motius tècnics).
 • si no s'ha entrat res - perquè no ho sabem o no ho volem escriure-, agafarà la dada de WD.
 • si creiem que no ha de sortir ni lo de WD ni cap altra cosa, entrem manualment el valor noWD i no sortira res.

La discrepància que m'havies manifestat sobre l'aparició de "ciutadania" amb valors que consideres inadequats, és un tema específic d'aquesta dada que no pot condicionar la lògica de funcionament de tota la infotaula (especialment ara que tothom ha assumit el model que t'acabo d'explicar).

Ara bé, la discussió específica sobre aquesta dada, ja s'havia començat aquí i per això t'he redireccionat cap aquí.Si mires el fil complert, veuràs que no hem arribat a cap conclusió. Resumeixo: no hi ha acord en deixar-ho com està, ni en treure-li a tothom. S'han fet propostes per a fer que no li aparegui a algunes persones en funció del seu territori. Crec que no em deixo res.

Doncs, a partir d'aquí, digues que faries amb la "ciutadania".

Gràcies per participar

Dafne07 (discussiócontribucions)

Aplaudeixo les altres WP que han fet dues infotaules: la manual de tota la vida i una que només mostra coses de WD; fer-he una hibridació només porta doble feina i problemes. Quan una persona escriu les dades en una pàgina de Viquipèdia i se'n deixa alguna no és per peresa sinó perquè en el cas concret que està escrivint aquesta dada no cal posar-la (com en el cas de Simeó de Durham). Se suposa que si es fa una nova infotaula de persona és per facilitar o estalviar feina i no per duplicar-la o complicar-la i a la pràctica s'ha vist que sovint cal fer correccions des de WD, cosa que és força complicat o és repetir el que ja està fet en una pàgina de la viquipèdia.

Aprofito per comunicar dos altres problemes que he detectat: 1)La plantilla "infotaula de persona" no agafa les dades de nova creació. Per exemple, vaig crear la pàgina abadia d'Evesham i després vaig veure que la infotaula de Simó V de Montfort no recollia aquesta dada.

2)Hi ha alguna manera d'aplegar les antigues infotaules de "monarca" i "persona de rellevància espiritual" en una sola? Vaig provar de fer-ho en Osvald de Northúmbria i en Etelbert de Kent però em sortia un missatge de "paràmetres desconeguts" i si s'escriuen per separat apareixen dades repetides que venen des de WD, com ara on va néixer, lloc de mort, amb qui es va casar. (El tema de les dades innecessàries com ja he dit abans es resoldria si només es veiés el que està escrit en la pàgina) En altres casos apareix la mateixa imatge repetida, cosa que de la manera com està ara no es pot evitar. Tampoc he pogut ajuntar dades en el cas de biografies d'algú que és "escriptor" i "sant".

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Dafne07 Aquí tens els canvis que he fet per aconseguir que sant osvald surti com a rei i com a sant tot junt. Ja estan integrades totes les funcions de persona en {{infotaula persona}}, no facis servir les antigues (monarca, líder religiuos, escriptor, etc.) perquè només mostren una part. Espero que vegis la utilitat de WD.

Per cert, no estava casat amb Cynegils de Wessex, que era un senyor com ell, sinó amb la seva filla que desconec com es deia. Salut !

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Dafne07 Començo a respondre pel final:

 • Quan acabi amb la infotaula persona només hi haurà UNA infotaula per a qualsevol tipus de perfil professional. Quan canonitzin Messi, també es podrà representar com a sant i futbolista, una combinació encara inexistent. No caldrà que facis experiments d'ajuntar coses que no es poden ajuntar i després queixar-te que WD et posa coses repetides.
 • No entenc que vols dir amb "la plantilla infotaula de persona no agafa les dades de nova creació", ni amb "la infotaula de Simó V de Montfort no recollia aquesta dada". Les infotaules no dedueixen dades d'altres articles. Mostren el que s'ha entrat manualment o s'ha entrat a WD.
 • Lamento que aplaudeixis una fórmula que només respon a una visió antiquada, quan no gandula, per part dels seus creadors. Fer una infotaula que aplegui quatre crides a WD és fàcil. Fer que satisfaci als que volen documentar bé els articles, són figues d'un altre paner (visió gandula). Les WP que han fet infotaules "WD only" han aconseguit poca implantació als articles perquè només apliquen als articles nous (els vells per definició tenen paràmetres manuals) i perquè els bons editors no volen haver de renunciar a poder complementar la informació que s'agafa de WD amb alguna de més específica que només es pot aportar manualment i, per tant, es queden amb la versió antiga (visió antiquada). No és una opinió meva, la WP anglesa només té 828 articles dels seus 5,4 milions amb aquest tipus d'infotaules (un 0,00014%), mentre que nosaltres ara estem en uns 300.000 articles (el 56% de tots els nostres articles) amb infotaules mixtes WD-manual.
 • Per últim, la teva frase "Quan una persona escriu les dades en una pàgina de Viquipèdia i se'n deixa alguna no és per peresa sinó perquè en el cas concret que està escrivint aquesta dada no cal posar-la", ets lliure d'escriure-la en primera persona, però no atribueixis al conjunt del col·lectiu aquesta afirmació.

La discussió sobre la ciutadania continua oberta.

Gràcies

Dafne07 (discussiócontribucions)

Si us plau no t'enfadis, no vull donar presses ni queixar-me, només informava d'una cosa que havia notat que passava.

Pel que fa a la discussió sobre ciutadania, no vull votar ni a favor ni en contra, perquè no veig adequat que en una infotaula surtin dades sobre ciutadania o sobre nacionalitat. Que la informació d'una infotaula sigui breu és d'agrair, crec que té més a veure amb la capacitat de resumir i triar allò que és rellevant més que no pas el resultat de la feina d'un gandul.

El tema de fons i, disculpa si ofenc però la meva intenció no és aquesta, és si no estem desvirtuant el que hauria de ser la Viquipèdia: una enciclopèdia amb informació en català. Ho dic perquè amb la nova infotaula de persona apareixen dades en altres idiomes, com en el cas que he explicat de Simó V de Monfort, i si de tota manera s'han d'introduir les dades en català, ja sigui des de la WD o des de la pàgina, no veig que faci cap millora.

Salut!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Dafne07EL tema traducció ja t'ho respon el Pau més avall.

No m'enfado, de debò. Soc vehement de mena.

Tot i que no vulguis votar, ja has votat -en contra- quan dius que creus que això no s'ha de posar. Perfecte. Tots els punts de vista en un debat són benvinguts.

Lo de gandul, no era per posar pocs paràmetres, sinó perquè quan va aparèixer WD, els més llençats van crear infotaules que només mostraven el que hi havia a WD i, com que hi havia poc contingut, el resultat era pobre. l'únic que van aconseguir va ser incrementar el nombre d'infotaules, habitualment poc documentades.

La nostra metodologia ha estat: no perdre res del que tenim, incorporant el màxim d'innovacions i reduint el nombre de plantilles a mantenir a base de fusionar les que feien coses similars. Una línia que permet, precisament, el que tu demanaves: posar una infotaula a un sant que també és monarca.

Espero haver ajudat.

Paucabot (discussiócontribucions)

Sobre el tema de les coses en d'altres idiomes: jo, quan veig una cosa amb un altre idioma (normalment en occità, diria) o amb codi QXXXXXX (que també passa), vaig a Wikidata a traduir-la. La millora respecte de posar-la directament en català a la plantilla és que la propera vegada que aparegui aquest personatge, aquesta professió o el que sigui, ja estarà traduït. Se centralitza la traducció del concepte a Wikidata.

Manlleus (discussiócontribucions)

La informació manual pot ser afegida fàcilment a WD, es pot crear camps perquè puguin ser utilitzats en altres articles, és just qüestió de temps que aquests camps amb els seus valors arribin a un punt que ni la plantilla manual més completa podrà competir, ja tenim exemples d'això a milers d'articles de bios i municipis.

Lo de la ciutadania està tancat si des del punt de vista local no es vol fer res més, que afectava a totes les bios dels Països Catalans. En canvi, sí corregiria els errors de ciutadania a personatges antics que no formaven part dels estats actuals, com algun ciutadà de l'antiga roma que té ciutadania "Regne d'Espanya".

Amadalvarez (discussiócontribucions)

D'acord amb el @Manlleus respecte als antics. Això és una feina a fer a WD. Crec que en molts casos serà millor deixar-ho sense res, perquè costarà identificar si existia ciutadania com l'entenem ara. No sé si els ibers tenien ciutadania o eren una ètnia, que també surt en infotaula persona.

Ssola (discussiócontribucions)

Tema llengua. Jo deixaria totes les que es pugui referenciar que coneix i ha fet servir públicament la persona en qüestió. Si a Wikidata un bot ha posat que tots els espanyols parlen castellà podem revertir-ho i demanar referències (ho prefereixo) o bé fer el mateix amb els catalans (i d'excepcions n'hi haurà als dos costats). Una cosa que sí que es podria fer, si l'ordre a Wikidata és el de la creació de les propietats, és posar primer el català i després la resta de llengües en ordre alfabètic.

Jey (discussiócontribucions)

Fa uns dies que estic posant català a les biografies de catalanoparlants que trobo amb Petscan. Els criteris són més complicats que en el castellà però a la llarga s'anirà fent. Òbviament una altra cosa és que incloguem la propietat o no a la infotaula o que haguem de lluitar a Wikidata per la utilització correcta de llengua materna (p103)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

acabo d'incorporar a infotaula persona els dos canvis que havíem acordat: Llengua_materna a canvi de llengua i dates d'inici-fi només en anys.

Resta pendent el tema ciutadania que encara no hi ha consens clar.

Jey (discussiócontribucions)

Estic d'acord amb el canvi però només voldria assenyalar que "llengua materna" també és un tema controvertit. N'hi pot haver més d'una? És la llengua del lloc naixement de la persona encara que tota la vida hagi viscut en un altre lloc? Segons com evolucionin els valors a WD pot ser que calgui descartar-la també.