Viquipèdia:La taverna/Novetats

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

Actualització important de Infotaula d'Organització

6
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bon any, estimadíssims viquipedistes !!

L'any ens porta una novetat ara que s'acaba la Quinzena de la Qualitat.

Si mireu aquest menú podreu navegar per les pàgines d'exemples de la revisada {{Infotaula d'organització}} amb les tipologies d'articles que s'han incorporat al seu tractament. El que veieu és la versió en proves i és el moment ideal per que unes desenes d'ulls experts li trobin errors o, més apassionant, proposin més millores. És una bona oportunitat perquè ara és més fàcil d'atendre les vostres peticions.

(Si us plau deixeu les propostes i peticions a la seva pàgina de discussió per no perdre l'històric de peticions)


Els canvis més importants provenen de la incorporació dels clubs esportius, si bé encara manca migrar els articles que tenen {{Infotaula club esportiu}}. Una de les conseqüències ha estat un tractament del mapa que permet representar fins a 6 seus i 2 estadis, quan abans només es contemplava la seu central; aquest canvi, òbviament, és vàlid per qualsevol organització, com ara els campus de les universitats. S'ha resolt també el problema de les diferents denominacions d'una mateixa entitat quan canvia de nom sense canviar de funcions, com el cas dels equips de basquet o ciclisme que porten el patrocinador al nom.

S'han afegit alguns retocs que fan més viable utilitzar-la també per a grups, nissagues, moviment o creences, per tal de repescar articles que ara no tenen infotaula. Mireu els exemples perquè segur que afegint coses que manquen a WD, ens pot quedar un article molt millorat.

També s'ha integrat la infotaula d'aerolínies amb la incorporació a WD de dades manuals que frenaven la seva integració.

Resten pendent les seleccions nacionals esportives, ja que la seva integració suposarà la pèrdua d'un 60% del contingut que, en realitat, és el medaller que hauria d'estar (si no ho està ja) al cos de l'article i que en molts casos està molt desactualitzat. Aquesta feina requerirà d'un consens previ amb els amants dels esports i ja ho abordarem en un altra fase.

Res més, desitjant veure que em demaneu.

Salut !

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bon dia. No heu deixat cap proposta de canvi o millora. Assumeixo que ja us està bé.

Aprofito per afegir que també mostra els escons que tenen els partit polítics a les diferents cambres on hi són presents.

Ho passaré a producció. Atents si hi trobeu alguna cosa incorrecta.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

L'únic però són les mànegues dels equips de bàsquet, que es veuen estranyes a la infotaula de l'esquerra, però no a la de la dreta, dels clubs històrics.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@TaronjaSatsuma Quin cas et refereixes ?. Pot ser un error de la conversió que ha sofert el tema uniformes. Però l'objectiu és que surti com estava.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Solucionat !

Resposta a «Actualització important de Infotaula d'Organització»

Per molts anys! Ja podeu demanar la vostra màscara de Viquipèdia

1
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Avui fa 20 anys va néixer la Viquipèdia en anglès!

Des d'Amical Wikimedia i el Grup de Joves Viquipedistes s'ha posat en marxa una commemoració amb un petit obsequi a la comunitat de viquipedistes. Hi ha 210 unitats disponibles de franc per a les primeres persones que compleixin uns requisits mínims i vulguin lluir una màscara amb la identitat del projecte.

Si heu fet més de 50 edicions durant els darrers 6 mesos (abans de les 23.59 hores d'ahir), demaneu la vostra màscara a Viquipèdia:Màscares 2021!

Enhorabona i gràcies a totes les persones que ho feu possible. En moments tan complicats és bonica una petita celebració, animar-nos una mica i començar a fer caliu pels 20 anys del projecte en català el proper 16 de març!

Resposta a «Per molts anys! Ja podeu demanar la vostra màscara de Viquipèdia»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Acabo de veure que aquesta setmana s'ha creat Categoria:Morts per país amb algunes subcategories i alguns articles.

Fins ara no fèiem servir aquest criteri per categoritzar i entenc que s'hauria d'haver discutit abans de començar.

Com a criteri és legítim, igual que ho seria un criteri estricte per lloc de naixement, però la seva utilitat és limitada només té sentit si està raonablement complet i això suposa una gran feinada de manteniment. Pel cap baix, deuen ser desenes de milers d'edicions només per implementar-ho, tot i que una part es pot fer amb bot.

Com a referència, el criteri per origen el teníem molt treballat però quan hem engegat el bot ha resultat que li faltaven desenes de milers d'edicions comptant només les que podia fer el bot, que són una part petita del total. Aquest criteri que s'ha començat de zero estarà pitjor, amb l'única excepció que una part de les biografies que tenim són de persones vives.

Recordo també que fa temps s'havia discutit si categoritzar per data de la mort i no tenia consens. El lloc de la mort no havia arribat a sortir.

Aleshores, la pregunta és què fem: Fem servir aquest criteri a més de tots els altres que ja fèiem servir o val més que no?

Notifico en @Zigurat.

Zigurat (discussiócontribucions)

Certament podria haver-ho consultat. Me n'ocupo (o coocupo) de la categoria a la versió en castellà i he trobat que podria ser interessant tenir-lo també a la nostra. La categorització més complerta, és a dir, el referent, és la versió francesa i en segon terme la italiana. Com a enciclopèdia referenciem tant el lloc de naixement com el de defunció i ambdós ens aporten força informació sobre el biografiat.

I novament tens raó, és una feinada, però com tota la resta del projecte. Potser tinc mentalitat d'himenòpter, però pas a pas i picant de flor en flor, un viquipedista va aprenent, descobrint i sumant al projecte. Sempre amb l'horitzó de la completitut, però també amb el realisme que no l'assolirem mai i que el que importa és el camí.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Cal reconèixer que tots els criteris de categorització que tenim han començat en algun moment amb algunes categories aïllades i que en aquest cas gran part de la feina es deu poder fer amb bot, però ara tenim de fa uns dies la categoria:Morts a Anglaterra amb vuit articles quan n'hi hauria d'haver milers.

Aniria bé decidir cap a on volem anar.

Zigurat (discussiócontribucions)

Bé, si no recordo malament, la categorització en la castellana la varem iniciar amb dos o tres articles per a morts a Barcelona i en unes setmanes ha anat creixent a bon ritme. Si el debat és sobre la necessitat de que existeixi aquest tipus de categoria, ho puc entendre perfectament. Si és per impaciència, ja no tant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A veure si algú més hi diu alguna cosa. La "impaciència" no és sobre si s'ompliran les categories en una setmana, sinó sobre si s'arribaran a omplir mai.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com que ningú diu res, engego una estona el bot. Si al final es decidís no categoritzar per lloc de la mort, costa gairebé el mateix treure una dotzena d'articles de la categoria que treure'n dos mil (que són els que falta posar a la categoria de morts a Roma, segons Wikidata).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per cert, sobre la completitud i mirant la Viquipèdia en castellà: no és que la categorització estigui incompleta, és que el que hi ha és una ínfima part del que hi hauria d'haver. La es:Categoría:Fallecidos en Roma conté 102 persones, però segons Wikidata n'hi hauria d'haver 2778. Aquí aquesta categoria estarà més plena (pràcticament ja ho està ara), però no tot es pot fer amb bot i veient això tinc un cert dubte sobre si hi haurà prou categories d'aquestes i prou plenes com per ser útils, perquè una categoria que conté 100 articles dels 2700 que hi hauria d'haver no serveix de gaire.

Mcsmp (discussiócontribucions)

A mi no em sembla prou rellevant la categorització per lloc de mort, però no tinc problema amb què es faci si la comunitat hi està d'acord.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Si el bot és capaç d'omplir les categories (com a mínim) de la mateixa manera per naixement i per estudi d'universitat, no li veig cap problema important si hagués consens i editors que ho volen fer la feina manual que calgues. Si bé, personalment crec que hi ha altres categoritzacions més rellevants a fer.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sí, amb bot es pot omplir les categories que ja estiguin creades si a Wikidata hi ha les dades. Crear automàticament les categories seria més complicat, i categoritzar les categories també. A més, quedaria el tema dels morts en algun lloc sense categoria, que seria complicat de buscar-los automàticament una categoria superior.

I d'acord amb vosaltres que és un criteri poc rellevant, tot i que no faci gaire nosa.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Per mi endavant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Zigurat: Per si et fa servei et deixo la consulta amb les categories que falta crear. Com que aquí tenim la norma dels 5 articles per categoria, no cal crear-ne gaire més de 1500.

# Categories per lloc de mort i nombre d'articles
SELECT DISTINCT ?lloc ?llocLabel ?cat ?categoria (COUNT(?persona) AS ?totpers)
  WHERE {
   ?persona wdt:P20 ?lloc.
  ?art schema:about ?persona.
  ?art schema:isPartOf <https://ca.wikipedia.org/>.
 OPTIONAL {
  ?lloc wdt:P1465 ?cat.
 OPTIONAL {
  ?categoria schema:about ?cat.
  ?categoria schema:isPartOf <https://ca.wikipedia.org/>.
 }
  }
SERVICE wikibase:label {
bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],ca,en,es" . } 
   }
GROUP BY ?lloc ?cat ?llocLabel ?categoria 
ORDER BY DESC(?totpers) ?llocLabel

Prova-ho !

Resposta a «Categories per lloc de la mort»

Escriure un article amb alumnes de 4t de primària

9
Agonz323 (discussiócontribucions)

Hola, soc una mestra tutora que esta interessada en escriure un article sobre una artista viva que els i les alumnes de la classe de 4t han escollit treballar.

És la primera vegada que ens enfrontem a un repte d'aquestes característiques i tinc molts dubtes al respecte, la idea és que els/les alumnes facin un recull de tota la informació que han treballat sobre l'artista i com a aplicació i treball final incorporem aquesta persona dins de l'imaginari i el coneixement comú d'internet.


Seria un article escrit possiblement en català i posteriorment traduït a Castellà i Anglès.


Que penseu?

Paucabot (discussiócontribucions)
Agonz323 (discussiócontribucions)

Tenim relació perquè l'hem convidat per fer un projecte a l'escola però cap relació més, hem aprofitat que viu a la nostra ciutat.

Moltes gràcies!

Barcelona (discussiócontribucions)

Si al final és admissible i necessiteu ajuda per al guiatge, compteu amb mi

Agonz323 (discussiócontribucions)

PD: de fet ella tampoc no sap la nostra intenció d'escriure un article, li hem de preguntar?

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo, el primer de tot que m'asseguraria abans de dir-li res és si pot tenir article ...

Paucabot (discussiócontribucions)

Ja m'ho pensava. En tot cas, recoman ben vivament que us llegiu aquestes polítiques i que mireu de tenir-les en compte. Pensau que hi pot haver la possibilitat que aquesta artista no pugui tenir un article a la Viquipèdia.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Un resum aproximat i molt ràpid de l'admissibilitat: Si podeu escriure l'article a partir d'un o més llibres abans de parlar amb ella, l'article pot ser a la Viquipèdia. Si per escriure l'article li heu de demanar la informació a ella, és gairebé segur que no hi pot ser.

FranSisPac (discussiócontribucions)

... no tan sols a partir de llibres, però si de fonts fiables (no blogs, tweets, etc.) i que, si no és per obtenir-ne dades personals bàsiques, no tinguin el seu origen en la pròpia activitat de la persona.

Resposta a «Escriure un article amb alumnes de 4t de primària»

Collaboraciò amb la Viquipedia llombarda pels 200 anys de la mort de Carlo Porta

13
Sciking (discussiócontribucions)

Bon dia, no puc escriure bé perché soc amb teclat italià. A la Viquipedia llombarda estem projectant una maratò de escritura pels 200 anys de la mort de Carlo Porta, el poeta mes important en llombard. Nos agradaria molt si la Viquipedia en català es puc jontar al nostre projecte i escriure amb nosaltres nous articles sobre la llengua llombarda. Algù vol partecipar?

Townie (discussiócontribucions)

M'hi apunto!

Allman (discussiócontribucions)

Estaria bé fer una llista dels 20 articles fonamentals (no massa que sigui assolible). Si la gent s'engresca l'ampliem a 100. Independentment de si ja existeixen, perquè del que es tracta és que els fonamentals estiguin ben fets. Els que haurien d'estar a totes les viquipèdies.

1.- Carlo Porta (cal millorar)

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Arnaugir (discussiócontribucions)

Jo també hi participaré!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Podem fer un viquiprojecte d’una setmana amb això tot just acabi la Quinzena de la Qualitat :)

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Li començo a donar forma el més aviat possible perquè el 1r de gener el puguem començar

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Viquiprojecte creat!

Ja us hi podeu apuntar i participar-hi. Durant el dia d'avui el posaré a la pàgina de coordinació de projectes, a la portada i l'anunciem el més aviat possible a les xarxes. Seguim!

> Viquiprojecte:Carlo Porta 200 <

Sciking (discussiócontribucions)

He vist. Molt bè!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ja és a la portada, per qui s'hi vulgui apuntar. Si creem tots els vermells serà molt significatiu per tancar un biaix de contingut que tenim amb aquesta llengua. A veure si hi ha sort i tenim bona participació!

93.176.149.78 (discussiócontribucions)

ei pero que passa

Resposta a «Collaboraciò amb la Viquipedia llombarda pels 200 anys de la mort de Carlo Porta»
Vulcano (discussiócontribucions)
Bon Nadal i Feliç 2020, Companys

@Vulcano

Lohen11 (discussiócontribucions)

El mateix per als palauencs més guapos!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon Nadal!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bones festes tingueu i a cuidar-se mooooolt !.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Bon nadal i bon any!!

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

No em digueu que hem de tornar a passar el 2020! Be vaja! Signat: Una companya

Castellbo (discussiócontribucions)

Bones festes i Bon Nadal tingueu!

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Bon any nou, tanmateix. I tant! Que no costaria gaire...!

Llevant (discussiócontribucions)

Bon Nadal i millor Any 2021!!!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon Any Nou, amics viquipedistes! Ara bé, que no sigui el 2020 un altre cop

Resposta a «Felicitació»

Plantilla per un article sobre un musicòleg-músic intèrpret, compositor i mestre

25
Josepvmarin (discussiócontribucions)

Benvolguts, jo no he creat mai una entrada nova, bé sí, però m'agradaria preguntar, pel tipus d'article que plantejo, si hi ha plantilla, o quina és més adequada. També volia saber com la trobo, si en iniciar un article nou el sistema em dóna l'opció de triar una. Disculpeu els meus pocs coneixements sobre el sistema d'edició.

Salut, gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No sé si hi ha algun lloc on surtin totes, però per una persona la plantilla de la infotaula és {{infotaula persona}}, que té funcionalitats automàtiques per tota mena de persones. Aquesta infotaula (com la majoria d'infotaules) s'omple automàticament amb les dades de Wikidata. Per que s'ompli només has d'enllaçar aquest article amb els d'altres llengües si existeix. Si no existeix en altres llengües has de crear l'element a Wikidata i la mateixa plantilla et dóna l'enllaç per omplir-hi les dades.

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Hola, gràcies. Llavors entenc que el primer pas és, abans de crear l'article, anar a Wikidata, buscar 'crear infotaula persona' i afegir l'entrada de la persona amb les dades corresponents.

2. Llavors, crear l'article a Viquipèdia. El sistema em permetrà incorporar en aquest article les dades que prèviament hauré introduït a Wikidata.

La persona no té article en cap idioma.

Ho he entès bé :)?

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Una pregunta: Puc crear l'entrada, sense publicar-la? Com esborrany vull dir, per anar-la treballant fins que estigui acabada, i llavors publicar-la.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Josepvmarin Ampliant la resposta de @Pere prlpz, pots trobar informació sobre totes les infotaules a Ajuda:infotaules.

Allà mateix hi ha un esquema on s'explica com enllaçar un article amb Wikidata.

Benvingut !

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Hola, una pregunta: copiar el codi font de qualsevol article ja existent (contingut de l'article + plantilla amb dades), i després modificar aquest contingut, creant el nou article, és una via possible per crear una entrada que no existeix?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

És una via possible i molt raonable. De fet, el que sigui possible copiar i enganxar és el que fa que no ens hagi calgut mai fer gaires pàgines d'ajuda.

Sí que et diria que per no embrutar l'historial, miressis de treure tot el que no tingui a veure amb el teu article abans de desar per primer cop. Una opció és anar copiant el codi a trossos.

Josepvmarin (discussiócontribucions)
Josepvmarin (discussiócontribucions)

Gràcies! Li he contestat al Pere:

Hola, gràcies. Llavors entenc que el primer pas és, abans de crear l'article, anar a Wikidata, buscar 'crear infotaula persona' i afegir l'entrada de la persona amb les dades corresponents.

2. Llavors, crear l'article a Viquipèdia. El sistema em permetrà incorporar en aquest article les dades que prèviament hauré introduït a Wikidata.

La persona no té article en cap idioma.

Ho he entès bé :)?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Pere, per no complicar les opcions, a Ajuda:infotaules hi ha un flow que assumeix que primer cal mirar si hi ha WD i, cas que no hi sigui, és millor crear-lo abans que l'article. Suposo que per això en Josepvmarin ho ha exposat en aquest ordre.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Josepvmarin Ho has entès "quasi bé". Quan dius: anar a wikidata i buscar "crear infotaula persona", ho dius literalment ?.

La Wikidata és comuna a totes les Viquipèdies, per això recomano anar primer a mirar si alguna altra Viquipèdia ja ha creat aquest personatge, lloc, llibre, etc. Per tant, el que has de cercar no és "allò que vols fer", sinó "el nom de l'article que vols crear". La resta, penso que ho has captat bé.

Salut !

Josepvmarin (discussiócontribucions)

No està creada l'entrada a aquest personatge. L'estic fent ara; sí, literalment, buscava la forma pràctica, el link, per crear l'entrada.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

"crear un element nou" al menú esquerre

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Gràcies, ja l'he creat. Ara no trobo la forma d'incorporar les dades de l'element nou que he fet, a l'article que estic fent. És tracta d'una persona.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Està explicat a Ajuda:Infotaules#Resumint. On diu "afegir nom article als intewikis". Al final de l'element que has creat a wikidata hi ha una mena de llista (ara buida) amb el títol "Viquipèdia"; aquí és on s'indica com es diu l'article en cada viquipedia. Clica "modificació", s'obrirà una línia que demana "wiki", li hi poses "ca"; i a la dreta li poses el nom de l'article; clica "publica" i ja tindràs enllaçats l'article i wikidata.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

una altra cosa, havies entrat malament la informació de Modest Moreno i Morera (Q104630599), ja ho he arreglat (mira-ho com s'ha de fer).

La data de naixement, si no se sap, no es posa. Tu havies posat "desconeguda", això es posa quan ni sé sap, ni se sabrà mai, perquè estan exhaurides totes les opcions per saber-la. Que tu no la sàpigues avui, no vol dir que demà no pugui venir el seu biògraf i posar-la.

Poc a poc,...ànims!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'ordre és bastant igual. Jo crec que crearia primer l'article i després la pàgina de Wikidata, però a l'inrevés també funciona. Si crees primer la pàgina de Wikidata recorda d'enllaçar-hi l'article quan el creïs.

I només per si de cas: Compte amb Viquipèdia:Admissibilitat i Viquipèdia:Conflicte d'interessos si vols crear l'article d'un musicòleg actual.

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Realment si veiessis el nivell que té (a Rússia va ser considerat 'el millor organista de nacionalitat espanyola')... Considero que és una entrada perfectament admissible.

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Estic actualment en contacte amb aquest musicòleg. Vols dir vigilar qüestions de privacitat, coses així?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No. Mira't Viquipèdia:Conflicte d'interessos. Bàsicament, si estàs en contacte continu personal amb ell el que no hauries de fer MAI és crear i editar-ne l'article. Ell encara menys, naturalment.

Josepvmarin (discussiócontribucions)

M'agrada treballar temes nous que trobo interessants. Aquest és el meu interès per publicar l'article. Vull dir, seria una cosa més professional que personal.

Josepvmarin (discussiócontribucions)

I professional no vull dir, ni molt menys, que no sigui un interès estrictament voluntari en difondre la seva figura com a músic de prestigi.

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Amb 'nivell personal' volia dir que em passa coses, documents, composicions...

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Moltes gràcies als dos. El cos ja està editat, ara em falten fotos, i referències, omplir la part 'Obra musical'... M'agradaria la vostra opinió sobre admissibilitat (Modest Moreno i Morera). Ara ho deixo per seguir els propers pocs dies. Salut,

Josep

Josepvmarin (discussiócontribucions)

Bones, sobre aquest article s'ha decidit que l'admissibilitat és qüestionable? S'ha eliminat l'estructura que vaig donar, i dues imatges. Això ajuda a millorar-lo, si de millorar-lo i referenciar-lo es tracta?

Resposta a «Plantilla per un article sobre un musicòleg-músic intèrpret, compositor i mestre»
Paucabot (discussiócontribucions)

Ahir a les dotze del vespre acabava el termini d'entrega de les feines del Viquiprojecte:IFMuC. Això vol dir que unes quants alumnes es van apressar a fer la feina just abans de que la carrossa en convertís en carabassa.

Resultat: tenim unes desenes de biografies (jo els havia anat arreglant fins ahir però ahir la cosa ja es va desbordar definitivament) sense infotaula (buida, evidentment), sense ORDENA i sense categories. Podeu veure'n la llista aquí o aquí.

La feina consistiria en fer aproximadament això: Special:diff/25854834.

Bona entrada d'any!

PS. De l'admissibilitat d'algunes propostes com Ferran Gorgs i Rabat, ja en parlarem un altre dia. Més informació a Tema:Vxj4nwwvclwoqrpl.

Paucabot (discussiócontribucions)
Resposta a «IFMuC»
Vriullop (discussiócontribucions)

- Com ha provat l'any?
- Bé... amb alts i baixos, ja saps.
- Tu ho has dit.
- Iii. Punyetero, aquest.
- I doncs?
- Mira...
- ...
- Goita què diuen a la Goitipèdia.
- Ja t'ho deia.
- Boi que sí.
- Es veu que l'any que ve tot anirà bé.
- Vés què han de dir.
- 'Nar-hi 'nant.
- Iii.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies per la feina, aquesta i la immensa que fas al llarg de l'any.

Bones festes i millor 2021 que aquest nefast 2020.

Solde (discussiócontribucions)

Bones Festes a tothom!

Resposta a «Quin any, aquest»
Allman (discussiócontribucions)

L'article de la Wikipedia anglesa Client-side decoration com ha de ser anomenat en català Client-side decoration o Decoració del costat-client. S'ha de tenir en compte que client-side ja ha estat traduït com costat-client.

Decoration, per altra banda, pot ser traduït com decoració o disseny. Fa referència a l'aspecte de les finestres. M'explico:

Decoració del costat-client és la capacitat de que un programari gràfic sigui responsable del disseny de les finestres pròpies, històricament la responsabilitat requeia en el gestor de finestres.

Papapep (discussiócontribucions)

La traducció seria més acurada, segons el meu parer, com "Disseny de la part client". El terme "costat client" a mi em sona molt estrany, tot i que tots els neologismes sempre em costen d'assimilar. Al traductor de Softcatalà veig que hi surt "costat". En tot cas, lo de "decoració" sí que em resulta absolutament aliè.

Allman (discussiócontribucions)

Entenc que es pot deixar en anglès Client-side decoration o una forma traduïda. Però en la variable de forma traduïda no s'ha de canviar el que ja funciona com a consens. És a dir, si ja hi ha consens en emprar costat-client, com mostra Softcatalà i l'entrada de la Viquipèdia, afegir una nova variable com seria part-client podria fer interpretar que no és el mateix concepte. Entenc com a possible forma traduïda Decoració del costat-client o Disseny del costat-client. En tot cas la opinió d'un filòleg o expert ha de ser la que ha de prevaldre.

Aquest és el meu parer.

KRLS (discussiócontribucions)

El termcat recull que "client-side" s'ha de traduir com "del costat del client". Llavors l'article costat-client s'hauria d'adaptar com a "costat del client". En el meu dia a dia he escoltat majoritàriament "de la banda de client" o "de la part client", tanmateix el termcat és qui marca el camí a seguir. Respecte "Client-side decoration" jo em decantaria per "Decoració del costat del client", perquè em sembla més acurat.

Allman (discussiócontribucions)

D'acord amb reanomenar costat-client a costat del client (no ho faig jo mateix perquè des que hi ha l'editor visual he perdut la pràctica d'aquests canvis). Però entenc que encara hi ha obertes les tres possibilitats:

1.- Client-side decoration. Per no mullar-se.

2.- Disseny del costat del client. La que entenc més fidel al sentit del que es tradueix.

3.- Decoració del costat del client. La més literal, però em sembla molt estranya.

Resposta a «Nova entrada Client-side decoration»