Ramadà

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ramadà (en àrab رَمَضَان, ramadan, ramaḍān) és el novè mes del calendari musulmà i té 30 dies. En català s'utilitza indiferentment la paraula "ramadà" per designar aquest mes i, per metonímia, el dejuni especial (sawm) que té lloc durant aquest període, i que constitueix un dels cinc pilars de l'islam. El mot "ramadan" ja havia estat el nom del novè mes en la cultura àrab anterior a l'arribada de l'islam; la paraula deriva de l'arrel àrab rmḍ, que fa referència a "calor intensa" i "sequera".

Durant tota la seva durada, els musulmans (excepte els malalts, les dones embarassades o que alleten, els nens petits, els vells o qualsevol altra persona a qui aquest dejuni estricte podria perjudicar la salut) no ingereixen o introdueixen res al seu cos des de l'alba fins al crepuscle, és a dir no mengen ni beuen res, així com s'abstenen de fumar, de perfumar-se i de mantenir relacions sexuals, durant les hores diürnes. Cada vespre, la ruptura del dejuni diari acostuma a tenir caràcter festiu,[1] sent motiu de reunions familiars, de lectures compartides de l'Alcorà [2] o de lliurament d'almoines als més necessitats. El mes pren fi amb l'Id al-fitr, la festa de la ruptura del dejuni, que comença el primer dia del mes següent, xawwal, i que és ocasió de grans festivitats.

Dins del mes del ramadà se celebra la Nit del Destí (Làylat al-Qadr). Segons la tradició, va ser en el transcurs d'aquesta nit que l'Alcorà va ser revelat per l'arcàngel Gabriel al profeta Muhàmmad. Tot i que no hi ha acord en quina de les deu darreres nits del mes de ramadà va tenir lloc aquesta efemèrides, la majoria de sunnites la celebren, per convenció, durant la nit del 26 al 27.

Dates assenyalades[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Anuncis de televisió i humor en ramadà». Interpretant el món àrab i l'islam.
  2. «Llegir l'Alcorà en ramadà». Interpretant el món àrab i l'islam.


Mesos del calendari musulmà
muhàrramsàfarrabí al-àwwalrabí al-àkhirjumada al-ulajumada al-àkhira ràjabxabanramadàxawwaldhu-l-qadadhu-l-hijja
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ramadà Modifica l'enllaç a Wikidata