Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Minúscula a la part comuna dels topònims

14
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tinc un dubte sobre la majúscula a la part comuna dels topònims, especialment perquè veig que diferents editors estem fent canvis oposats.

Ens banyem (o evitem banyar-nos) a la riera de Merlès, a la riera de Rubí i a la riera de Vallvidrera, o a la Riera de Merlès, la Riera de Rubí i la Riera de Vallvidrera?

Notifico @Enric, @Leptictidium i @Isidre blanc sense voluntat d'excloure tots els altres editors no notificats.

Leptictidium (discussiócontribucions)
Enric (discussiócontribucions)

Sí, amb minúscula. Tant si són rieres com rius o muntanyes.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Gràcies a tots tres.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Prenc deguda nota.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Isidre blanc (discussiócontribucions)

Es molt millot i t'ho agrairé.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Dubte: Aquesta regla afecta, també, als títols de VP? És a dir: l'article o pàgina Riera de Merlès hauria de dir "riera de Merlès"?

Leptictidium (discussiócontribucions)

El programari MediaWiki no distingeix entre majúscula o minúscula inicial, per a ell, és exactament el mateix. El que sí que podem fer és forçar l'aparició d'una minúscula inicial al títol mitjançant la plantilla {{títol minúscula}}, com podeu veure a «iPhone». Ara bé, estendre-ho de manera massiva a tants topònims (estaríem parlant de desenes de milers d'articles) necessitaria una discussió més a fons.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si féssim aquest canvi als topònims, tindríem el mateix motiu per fer-lo als articles que no són topònims (o sigui, no té sentit mostrar el títol "riera de Merlès" i en canvi seguir tenint els títols "Riera" i "Pastananga"). Per canviar això s'hauria de configurar la Viquipèdia com el Viccionari i reanomenar els articles que calgués. En qualsevol cas, completament d'acord que seria un gran canvi que s'hauria de parlar molt, i dubto molt que valgués la pena.

Per curiositat m'he mirat l'Enciclopèdia Catalana en paper i ho fa més o menys així, amb els títols amb majúscula o minúscula segons toqui. La diferència, que precisament afecta de ple els topònims, és que l'article no es diu "riera de Merlès" sinó "Merlès, riera de" i està ordenat per la M.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

(conflicte d'edicions)

Sí i no.

Els títols de les pàgines de la Viquipèdia estan configurats per mostrar-se amb majúscula, fins i tot si la paraula va amb minúscula. Per exemple, el títol de l'article minúscula es mostra com a Minúscula.

Ara bé, dins de l'article (o de qualsevol text) si s'esmenta la riera de Merlès i no és a principi de frase, s'ha d'escriure riera de Merlès amb minúscula.

De fet, la decisió de disseny que algú va prendre fa molts anys a les Viquipèdies (però no als Viccionaris) va ser la de tractar els títols dels articles com a principis de frase.

Igualment, tot i que seria debatible, podríem decidir que en algun altre context com ara les llistes de topònims volem els topònims com anirien a principi de frase i podríem configurar les consultes perquè sortissin així. Ara bé, dic que seria debatible perquè això no ho fa ni el mapa de l'ICGC on tindria més sentit que aquí.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Gràcies pels comentaris. Aplicaré la regla als items de Wikidata si volem que a les llistes de topònims surtin correctament. Ja tenia clar que dins d'un text, com quan parlo de la riera de Merlès, ha d'anar en minúscula.

Resposta a «Minúscula a la part comuna dels topònims»