Usuari Discussió:Alzinous

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Usuari Discussió:Alzinous/Arxiu 1 en data 31-01-2016.

KsaveroEO (discussiócontribucions)

Saluton, karulo!

Jen pluraj ligiloj kaj referencoj, kiuj estas sendependaj de la movado kaj kiuj devus esti akcepteblaj laŭ la reguloj de vikipedio. Estas neniu intereskonflikto.

https://forum.duolingo.com/comment/10129343/AMA-with-Bertilo-Wennergren-rock-star-grammarian

http://pola-retradio.org/2014/02/interparolo-kun-birke-kaj-bertilo-wennergren-dum-arkones-2013/

https://podcasts.apple.com/ca/podcast/rokstelulo-de-du-mondoj-intervjuo-kun-bertilo-wennergren/id1368768273?i=1000459382251

https://sezonoj.ru/2020/09/wennergren/

https://esperanto-ondo.ru/Novaj/Nov06-41.htm

https://biblioteket.stockholm.se/sok/author/Bertil%20Wennergren

Sukceson al vi mi deziras!

X.

Alzinous (discussiócontribucions)

Ŭaŭ, Kia surprizo! tre interese. Mi ĵus vidi la mesaĝon... mi ne konektita al vikipedio dum kelkaj tagoj. Morgaŭ mi revizios la ligilojn denove kaj mi eklaboros pri la artikolo. Koran dankon :-)

Resposta a «Bertilo»
Barcelona (discussiócontribucions)
Resposta a «Fruites»
Culturaactiva (discussiócontribucions)

Bon dia,

He iniciat aquesta caixa de diàleg perquè tinc dubtes. Ara fa uns dies que vaig començar a fer la revisió d'articles que ja havia escrit (ex.: Organització No Governamental). Vaig voler innovar amb la col·locació d'un apartat "indicacions lingüístiques". El meu objectiu és seguir una mica les línies dels lingüistes Pau Vidal i Carme Junyent. És a dir, finalment, i m'ha costat, he entès què volia dir en Pau Vidal al seu llibre.

No hi diu pas que corregir sigui dolent, més aviat que hi ha correccions i correccions. Si jo vaig pel carrer entestat a corregir els qui diuen camión en lloc de camió no haurem avançat. El català està perdent genuïtat i un detall com camió no serveix de res corregir-ho perquè faltes com aquestes desafortunadament les fem tots, jo inclòs. Llavors, la cosa és corregir, quan toqui, les estructures, allò que torna el català genuí per evitar, primer, de destruir el català i, després, evitar de desnaturalitzar el castellà. Al capdavall en destruir el català, també estem destruint el castellà i això sembla que els polítics, VOX, PP, Cs, el PSEO i companyia, obsessionats a eliminar el català de la faç de la terra, ni s'adonen que destrueixen el seu "hispañol" que tant estimen.

Resumidament, que calcar directament del castellà sense romiar si hi ha o no cap equivalent aabans en català destrueix el català. Fer-ho amb el castellà però a la inversa (VOX, PP,...) també destrueix el castellà. És clar que PP, VOX i companyia ho fan intencionadament per dir que el català no és una llengua que només cal treure-li una lletra final a cada paraula i apa, ja tens català. És el cúmul de la manipulació de la població de Castella que només sap parlar castellà i per tant és ignorant del català i la seva cultura. Trobo que va més enllà del populisme.

Llavors, vaig trobar correcte corregir a la Viquipèdia perquè és una enciclopèdia, que vol dir que és un lloc per a aprendre-hi. I, per tant, no tindré l'efecte contrari d'allò que desitjo. Per tant, vaig emprendre la iniciativa de col·locar l'apartat "indicacions lingüístiques", que vol dir que estaria innovant. És una proposta que cap altre idioma fa i aquí també estic afegint valor al català. La gent podria tendir a llegir-se els articles en català perquè també corregeix el català que parlem tots.

D'altra banda, com diu la Carme Junyent, això del ciutadà i ciutadanes no és gens bo perquè pot estigmatitzar les dones, que era el que no volíem. És una bona iniciativa, molt ben intencionada de dir ciutadans i ciutadanes. L'aplaudeixo i jo també hi vaig caure. Però clar, podem caure en l'estigmatització. Igualment, és cert que les llengües neollatines són totes masclistes i que a Catalunya s'hagi pres aquesta iniciativa és lloable. Per tant, hi vaig romiar i crec que allò que proposa el filòleg Magí Camps potser no va encaminat malament. Per exemple, si he de posar un seguit d'oficis, per tal de deixar clar que els poden exercir tots, diré una militar, un cuiner, una bombera i personal de neteja. És a dir, vario els gèneres en un mateix indret i provo d'escriure sempre que es pugui alguna alternativa que no faci referència a cap gènere (ex.: La direcció).

Les insistències de TV3 amb el seu nou llibre d'estil continuen posant-me en dubte. I, no obstant, valor els lingüístiques i filòlogues que he mencionat fins ara. Al mateix temps quan llegeixo Vilaweb m'agrada perquè és un diari nutritiu amb què pots aprendre la genuïtat de la llengua catalana. Però TV3 també té raó en considerar-ho massa extremista. És clar que també trobo la posició de TV3 una mica extremista.


En resum entenc a tothom. Ara s'ha de prendre decisions. He optat per l'apartat "indicacions lingüítiques" per corregir allò que és genuínament català i fer passar el missatge que a "cada llengua un calaix" i no calque del castellà ni del català, feu el favor sisplau de deixar que les dues llengües conservin allò que les torna boniques. Si a més a més això serveix per a altres llengües com el portuguès, francès, italià o anglès que gairebé tots els PPCC i Andorra parlen (per porcions, Andorra portuguès i francès) serà fantàstic. Per tant, miro de provar a qui llegeixi que el català també és fàcil d'aprendre, que l'anglès també és difícil, que cada llengua té un calaix i que calcar molts cops no és correcte, però que hem de deixar marge a l'evolució. El català també necessita evolucionar i hauríem de dir tots reguetó i no reguetón. Hauríem de dir botelló/botellot i no botellón.


Dit tot això, que és molta lectura, gràcies per llegir-ho; exposat el contingut, ara vull plantejar-te la meva pregunta. Faig ben fet? És correcte que faci això? Llavors, potser no ets lingüista, i, en aquest sentit trobo que s'hauria de plantejar el cas a Carme Junyent, Pau Vidal, Magí Camps, TV3 i Vilaweb. Però ho hauria de fer la Viquipèdia, els usuaris, després de prendre coneixement de la situació. Que ens diguin si convé o no. I, llavors, modifiquem el llibre d'estil per col·locar això mateix (indicacions lingüístiques a l'apartat) si es pot fer.@Culturaactiva

Culturaactiva (discussiócontribucions)

PD: la cosa s'agreuja quan veus que la Sexta, Antena 3 i companyia també fan com el PP i VOX que evidencia només amb la parla que fan propaganda, no són televisions, encara menys telenotícies.

Alzinous (discussiócontribucions)

Hola Culturaactiva, gràcies per la interacció i per la teva confiança. Efectivament no soc lingüista, soc zoòleg, així que probablement no soc el més indicat per orientar-te en aquest tema. Intento, però, fer algun comentari... Imagino que quan parles de la secció 'Indicacions lingüístiques' et refereixes a la secció 'Notes' que has inclòs a l'article Organització no governamental. Entenc que la teva intenció és bona, en el sentit d'introduir-hi una millora. Malgrat això, la meva opinió és que no veig gaire clar l'interès o l'oportunitat d'aquesta secció. Intento argumentar-ho una mica...

D'una banda, sobre temes lingüístics moltes persones tenen una opinió formada i de vegades hi ha una gran diversitat d'opinions, les quals poden portar a discussions salomòniques en les quals és molt difícil arribar a un consens. Si es barregen emocions la cosa es complica encara més. El mateix fet de citar a Carme Junyent podria ser un problema, ja que hi ha viquipedistes que no estem gens d'acord amb algunes de les seves postures més ideològiques. D'altra banda la Viquipèdia pretén ser una enciclopèdia. No és un lloc per estimular la creativitat dels seus editors i editores. Els articles han de ser neutrals i han de tenir un format i una estructura enciclopèdica. Quan escrivim articles a la Viquipèdia hem de deixar la creativitat en un calaix. Modificar el llibre d'estil per incloure una secció d'aquest tipus (entenc que és el que estàs proposant) no em sembla una bona idea, més aviat el contrari. La majoria d'editors i editores no tenim la preparació per fer aquestes anotacions. I encara que no fos així, una nova secció obligaria a revisar desenes de milers d'articles. Finalment, tampoc veig quina seria la funció d'aquestes notes... educativa? ensenyar un català correcte? difondre la llengua? Un article sobre ONG ha de parlar sobre ONG, no ha de parlar sobre morfosintaxi o gramàtica o l'ús precís del català. Al menys jo ho entenc així. Faig notar, per cert, que les 'indicacions lingüístiques' que has inclòs a l'article no estan referenciades, així que el primer que passi podria posar-les en dubte.

Bé, crec que t'he ajudat ben poc. Em sap greu. La meva intenció no és tirar per terra la teva proposta sinó exposar-te la meva opinió. Si bé, és cert que estic escrivint molt ràpid i amb poca reflexió, així que, en qualsevol moment, podria canviar aquesta opinió meva. Jo et suggeriria dues coses. Una, si tens la necessitat de fer aquest tipus d'anotacions, fes-les i ja veurem d'aquí a un temps si algú té alguna cosa en contra o a favor. Una altra, si tens curiositat per tenir una idea més general d'allò que pugui pensar pensar la comunitat viquipedista, planteja el tema a la taverna, a la secció de propostes.

Bé, salutacions. Seguim en contacte. :-)

Culturaactiva (discussiócontribucions)

Bones,

Bé pel que fa a la creativitat he de reconèixer que no ho havia valorat i tens raó.

Sobre les postures ideològiques de Carme Junyent potser no les conec. Per a mi és una lingüista com totes. Simplement caldria que ho sabés.

La funció principal d'això seria ensenyar. És a dir, una enciclopèdia és educativa, per tant, la gent hi va per aprendre. Si jo amb aquest aport que trobava innovador (et dono la raó sobre això de la ccreativitat) aconsegueixo que la gent quedi informada de com aprendre a escriure i parlar correctament en català em dono per content. És a dir, de la mateixa manera que hi ha articles a la viquipèdia que parlen de la gramàtica catalana, és a dir, que posen per escrit les normes gramaticals, etc, també podria haver-hi alguna cosa així com proposava per tal que la gent millori si vol l'ús del català, francès, portuguès, etc.

D'altra banda és cert que no he referenciat, però pensava que no calia, són notes. No totes les notes necessiten referències en principi si agafem qualsevol llibre acadèmic. La nota pot aportar referència o contextualizar, etc.

No ans el contrari, m'has ajudat molt.

Finalment: on és la taverna?

Alzinous (discussiócontribucions)

A la columna de l'esquerra de qualsevol pàgina de Viquipèdia tens un seguit d'enllaços molt útils que convé mirar adesiara. A la secció 'Comunitat' tens un enllaç que posa La taverna. La taverna és un espai informal per a la comunicació entre viquipedistes. Allà pots demanar ajuda, fer consultes, propostes, etc. Quan entris veuràs que hi ha diversos botons. En el teu cas, si el que vols es fer una proposta, clica a l'espai 'Propostes' i deixa allà el teu missatge. Sempre respon algú. És un bon costum freqüentar la Taverna per aprendre coses noves, posar-se al dia de novetats, demanar ajuda i/o ajudar als altres, etc. Si no te'n surts diguem alguna cosa. Salut i sort!

Resposta a «Tema correccions lingüístiques»
Crespinell (discussiócontribucions)

Hola Alzinous.

El gir espacial no és un moviment cultural, sinó un paradigma en les ciències socials i humanes. És un canvi en la manera d'enfocar la recerca científica. Penso que la definició hauria d'anar en aquest sentit i no un altre. Gràcies pel teu treball. Salutacions.

Alzinous (discussiócontribucions)

Vaja! La idea de 'moviment intel·lectual' la vaig agafar directament de la Viquipèdia anglesa, però sembla que la cosa no va per aquí. La qüestió és que no conec el tema i no entenc massa de què va l'article. He tornat a editar-lo per tal de desfer la pífia. Mira-t'ho, a veure com ho veus i canvia el que et sembli, sis plau. I si ho pots millorar seria genial. El meu suggeriment seria mirar de fer-ho més entenedor. Gràcies per la teva comprensió. :-)

Crespinell (discussiócontribucions)

Gràcies Alzinous. L'objecte de l'article, és cert, és una mica difícil de definir. En principi també es podria definir com un "corrent en la recerca en ciències socials", o una "proposta d'anàlisi científica en ciències socials". No pateixis. Miro de fer-ho més entenedor i segur que estarà bé.Gràcies i salut!

Resposta a «Gir espacial»
Marti.bdb (discussiócontribucions)

Hola, veig que no t'ha quedat clar de què va la pàgina de "Projectes a Catalunya". Es tracta de fer una llista de diferents projectes d'edificis i estructures en construcció i plantejats a Catalunya similar o millorat de la pàgina "Edificios y estructuras en proyecto en España". M'has dit que trobes a faltar alguns projectes. T'animo a que els posis. Gràcies

Alzinous (discussiócontribucions)
Resposta a «Projectes a Catalunya»
Xevi.noe (discussiócontribucions)

Alzinous, gràcies pel comentari de la pàgina que he traduït. No tinc molta pràctica amb les plantilles, però faré un repàs a l'article quan trobi temps (buf!).

Salut!

Resposta a «Gràcies!»
Capsot (discussiócontribucions)

Espere que vos vaja tot molt bé a tu i tots els teus. Diria que he vist que havies votat ja doncs no vindré a emprenyar-te, només agrair-t'ho! Entre tots pujarem fins al cim de les estadi'stiques! :) Que tingues un molt bon diumenge i un excel.lent estiu. Fins ben prompte, una abraçada! Claudi/Capsot

Resposta a «Bon dia!»
Vador Faura (discussiócontribucions)

Comprenc que em diguis que he justificat poc aquest article, i et dono les gràcies perquè el teu comentari m'ha servit per millorar-lo, però realment no puc entendre que em diguis que les olives leucocarpa Margherita no són una varietat. Torna't a mirar l'article si us plau.

Alzinous (discussiócontribucions)

Hola @Vador Faura:, gràcies per atendre el meu missatge i per millorar l'article. Tot i així, encara no em queda clar si el tipus d'olives que menciones són una subespècie, una varietat, un híbrid o el resultat d'un procés. A més, no trobo a Internet masses fonts sobre Leucocarpa Margherita. A aquest lloc, diu això: Leucocarpa como tal no es una variedad, sino un conjunto de genotipos de acebuche que presentan la particularidad de enverar y llevar a maduración los frutos con color blanco marfil. En aquest article associen directament la Leucocarpa amb l'espècie Olea europaea. Imagino que el problema és meu quan intento donar un valor taxonòmic a aquestes olives, quan probablement la cosa no vagi per aquí. A més, entenc que els termes 'raça' i 'varietat' poden significar conceptes diferents segons el punt de vista, biològic o comercial. Gràcies pels teus comentaris i salutacions.

Vador Faura (discussiócontribucions)

Olea europaea només vol dir olivera, aquesta informació no vol dir res de res. Aquesta dada la posa Internet de qualsevol tipus d'olivera.

Jo no sóc biòleg. Només et puc dir que aquesta mena d'oliveres (marfil) de les Terres de l'Ebre se la considerava 1 tipus a part i independendent de qualsevol altra (per això té nom) i que ara està gairebé en extinció.

No sé si l'olivera leucocarpa Margherita del sud d'Itàlia de la que em parles ara (l'article que té a la viqui catalana també l'he fet jo) és exactament la mateixa que l'olivera marfil de Tortosa, però és que potser no ho sap ningú això si no se'n fa 1 estudi abans. La veritat, ara no sé si em segueixes parlant de l'olivera marfil, o em parles de la leucocarpa o de les dues.

El que està clar és que si la marfil no fos una raça no tindria nom a la zona, i no es podria reproduir amb filles iguals i això sí que passa amb la marfil (i de fet també amb la leucocarpa), vull dir que aquestes espècies no són com el Floquet de neu, que només era un individu incapaç de reproduir-se amb fills iguals.

Em sap greu que el meu article no et resolgui bé això que vols saber, si es varietat o raça, però jo no entenc massa bé la diferència que marques i crec que no és la funció de viquipèdia dir-ho tot de l'element definit, només posar en alerta sobre l'existència d'un tema/element/ producte/tradicció/etc. (de fet, aquests dos articles de què parlem, marfil i leucocarpa ni tan sols existeixen a la viqui en castellà).

Em fas un favor si us plau. Potser tu en saps més que jo. Un dels meus articles, fet fa moooolt de temps, sobre l'olivera Vera del Montserratí (olivera) no surt a Internet quan tu ho apuntes a google i no sé perquè. Només surt des d'altres enllaços on se la menciona perifèricament. Com ho podem resoldre això? GRÀCIES MIL PEL TEU AJUT

Alzinous (discussiócontribucions)

Hola @Vador Faura:, no soc expert en el tema de les olives ni res semblant. Només preguntava perquè tenia alguns dubtes. La confusió és meva quan intento trobar respostes des del punt de vista de la biologia i la taxonomia. Pel que fa a la Vera del Montserratí, si el que m'estàs demanant és que t'ajudi a trobar fonts, he estat mirant a Internet i he trobat aquesta fitxa. A veure si et serveix. Salut i fins una altra.

2.138.216.46 (discussiócontribucions)

NO, no vull fonts. Torno a preguntar:

"Un dels meus articles, fet fa moooolt de temps, sobre l'olivera Vera del Montserratí (olivera) no surt a Internet quan tu ho apuntes a Google i no sé perquè. Només surt des d'altres enllaços on se la menciona perifèricament. Com ho podem resoldre això? GRÀCIES MIL PEL TEU AJUT


Si no tens la resposta, tranquil. Records,

Alzinous (discussiócontribucions)

Ostres! La pàgina no surt a Google! No m'havia trobat abans amb una cosa semblant. En altres buscadors la pàgina en qüestió apareix en primer lloc quan fas una cerca. Em resulta inexplicable que Google no la tingui indexada. Google "veta" determinades pàgines que no li agraden, però no veig quin problema podria tenir amb un article de Viquipèdia. No tinc la resposta, però ara tinc molta curiositat per conèixer-la. Has preguntat a la Taverna? Potser allà, algú en sap alguna cosa...

Vador Faura (discussiócontribucions)

col·laboro amb viquipèdia fent articles del que sé, però no en sé gaire tecnològicament parlant. No sé què és la Taverna ni com preguntar-li. M'ho expliques i/o li preguntes tu si us plau?

Alzinous (discussiócontribucions)

Hola @Vador Faura: la Taverna és un espai virtual on els usuaris i usuàries de la Viquipèdia es troben per compartir novetats, fer propostes o demanar ajuda. Qualsevol dubte o dificultat es pot plantejar en aquest espai i gairebé sempre hi ha algú que respon i soluciona la qüestió plantejada.

Per cert, he revisat l'historial de l'article Vera del Montserratí (olivera) i veig que es va crear, encara no fa un mes, el 27 de juliol. Podria ser que Google encara no l'hagués trobat. Aquesta podria ser una explicació.

90.167.222.26 (discussiócontribucions)

1.És estrany. He creat molts articles i triguen pocs dies a veure's. 2. Buscaré la Taverna. Per si uncas,on la trobo? GRÀCIES

Alzinous (discussiócontribucions)
Resposta a «Leucocarpa Margherita»

Parc Nacional de Białowieża (Bielorússia)

2
Ventic (discussiócontribucions)

Hola,

gràcies. Crec que està traduït del francès, però vaig dividir un article sobre el parc nacional polonès i bielorús. Els referències són dolents, n’he de trobar de nous.

Si, em podeu ajudar. El català no és la meva llengua materna :)

Salutacions Ventic (disc.) 20:55, 17 ago 2021 (CEST)

Alzinous (discussiócontribucions)

Hola @Ventic:, veig que has arreglat el problema de les referències eliminant la referència que donava error. Molt bé! De fet, era innecessària ja que hi ha una altra referència que permet verificar el que està escrit. Pel que fa a la resta l'article està molt bé i el català és molt correcte. He fet algunes modificacions, però només canvis menors. Et felicito per la feina i t'animo a seguir col·laborant amb la Viquipèdia catalana. Si necessites ajuda, estaré encantat de donar-te un cop de mà. Salutacions! :-)

Resposta a «Parc Nacional de Białowieża (Bielorússia)»
Anaïs Madera (discussiócontribucions)

Alzinous, gràcies pel teu missatge a la meva discussió i oferir-te a ajudar-me. Encara he d'aprendre més sobre com funciona la Viquipèdia i s'agraeix bastant.


Salut!

Alzinous (discussiócontribucions)

És un plaer (i, sovint, poc habitual) trobar noves usuàries que, des del principi, es preocupen per adaptar-se a la manera de fer de la Viquipèdia catalana i fan bons articles des d'un primer moment. Qualsevol cosa, ja saps on trobar-me. Salut i endavant! :-)

Resposta a «Salutacions i gràcies»