Vés al contingut

Viquipèdia:Guia bàsica/Criteris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Inici Modificar Format i enllaços Imatges Fonts Discussió Criteris Resum

Aquestes són alguns dels criteris a recordar quan edites la Viquipèdia.

Normes editorials[modifica]

Contingut[modifica]

La Viquipèdia és una enciclopèdia, tot i que es pot modificar i pot incloure cert tipus d'informació típica d'almanac. Per això, els articles haurien de constar d'informació enciclopèdica sobre temes admissibles. No hi hauria d'haver articles sobre totes les persones del món, tota empresa que vengui alguna cosa, tots els carrers de totes les ciutats o tota iniciativa lloable, sinó que el criteri bàsic d'admissibilitat és que el tema hagi rebut una cobertura significativa per part de fonts fiables. Si no podeu escriure un article a partir de la informació que hagi sortit en un o més llibres, o el tema no ha rebut una cobertura important als mitjans de comunicació, és com a mínim molt probable que no sigui considerat admissible i acabi esborrat.

Tanmateix, hi ha projectes germans per cert tipus de contingut no enciclopèdic. Un article que simplement defineixi una paraula o expressió, tal com es trobaria típicament en un diccionari, i que no es pugui ampliar com a entrada enciclopèdica, es pot afegir al Viccionari, un dels projectes germans de la Viquipèdia. El text font original, com un llibre en domini públic, ja publicat, que voleu penjar per fer-lo accessible, s'hauria d'afegir a Viquitexts.

Els diferents projectes germans de la Viquipèdia, gestionats per la Fundació Wikimedia, són els següents:


*Projecte sense versió en català o parcialment traduït

La Viquipèdia tampoc és el lloc per publicar «investigació original» inèdita — és a dir, noves teories, treballs, etc., que no han passat una revisió paritària. Vegeu allò que la Viquipèdia no és.

També tendim a dissuadir que els autors escriguin sobre ells mateixos, o les seves coses, ja que això és un conflicte d'interessos. Si has aconseguit alguna cosa notable, algú altre t'acabarà escrivint un article.

Punt de vista neutral[modifica]

La política editorial de la Viquipèdia és el «punt de vista neutral». Aquesta política diu que acceptem tots els punts de vista significatius sobre un assumpte. En comptes d'explicar simplement una perspectiva, intentem presentar tots els punts de vista pertinents sense jutjar-los. El nostre propòsit és ser informatius, no persuasius. Això NO significa que es pugui esperar que els nostres articles siguin 100% objectius, ja que en tota disputa totes les parts creuen que el seu punt de vista és el correcte.

És correcte manifestar opinions en els articles, però s'han de presentar com a opinions, no com a fets. A més, és una bona pràctica (en ocasions és exigit) atribuir aquestes opinions, per exemple «Els seguidors d'aquesta teoria diuen que...» o «El comentarista destacat Daixonses creu que...»

Potser trobaràs viquipedistes que es refereixen a un article com «PVN» (abreviatura de Punt de Vista Neutral). Això és argot local per a un article esbiaixat o escrit òbviament des d'una única perspectiva. La publicitat cauria en aquesta categoria, com també una diatriba política. En un cas menys extrem, un article podria tenir problemes de «PVN» si passa significativament més temps parlant d'un punt de vista que un altre d'importància equivalent, encara que cada un es presenti de manera neutra.

Si penses dedicar-te a articles controvertits en temes com religió o política, és important que llegeixis la pàgina sobre la directriu del punt de vista neutral tan aviat com sigui possible. Probablement també hauries de llegir com mantenir-se calmat en un conflicte. Si penses passar el teu temps en temes menys emocionals com matemàtiques o videojocs, igualment hauries de llegir les polítiques, però és menys urgent. Recorda els consells donats aquí, i llegeix la política completa quan tinguis temps o bé quan sorgeixi un tema PVN.

Cita les fonts[modifica]

La Viquipèdia exigeix que citis les fonts de la informació que aportes. Totes les fonts s'haurien d'enumerar en una secció anomenada «Referències». Si algun lloc web pot ser d'interès particular pel lector d'un article, s'hauria d'enumerar i enllaçar en la secció «Enllaços externs», però només si no s'ha utilitzat com a font per l'article. Les referències ajuden els nostres lectors a verificar el que heu escrit i trobar més informació.

Per a més informació, veges Viquipèdia:Citau les fonts.

Drets d'autor[modifica]

No copiïs material amb els drets reservats sense permís. En afegir informació als articles, ha d'estar escrit en les teves pròpies paraules. Recorda que tota informació trobada a Internet té els drets d'autor reservats mentre no es manifesti específicament d'altra manera.

Per a més informació, veges Viquipèdia:Drets d'autor.

Variants lingüístiques[modifica]

A la Viquipèdia s'accepten les variants dialectals utilitzades més comunament, seguint en general els criteris de l'AVL i de l'IEC. En resum:

1. No facis suposades correccions ortogràfiques per fer canvis dialectals en un sentit o altre.
2. Si el subjecte de l'article té una relació clara amb un àmbit regional catalanoparlant determinat, és preferible utilitzar les variants regionals pròpies, sempre que estiguin estandarditzades.
3. Si el subjecte no és d'àmbit regional, cal mantenir l'opció escollida pel col·laborador original. Per exemple, la pàgina «Viquipèdia:Citau les fonts», que hem explicat més amunt, va ser escrita originalment per un col·laborador balear.
4. L'ús de la variant ha de ser consistent en la mateixa pàgina.
5. Quan creïs un article nou, en general es prefereix que el títol sigui el nom més comú.
Per a més informació, veges el llibre d'estil.

Comportament[modifica]

La Viquipèdia fomenta una atmosfera d'amabilitat i franquesa. Naturalment, en la pràctica de vegades hi ha desacords i ocasionalment discussions acalorades, però s'espera que els membres de la comunitat es comportin de forma civilitzada.

És important recordar que sempre hauries de pressuposar bona fe per part dels altres editors. No donis per fet a la lleugera que algú estigui actuant per despit o malícia. Si algú fa alguna cosa que et preocupa, deixa un missatge educat a la pàgina de discussió de l'article corresponent o a la pàgina de discussió de l'usuari, i demana-li per què ho fa. Et pots trobar que heu evitat un malentès i t'has estalviat una situació compromesa.

Per a més informació sobre el comportament, veges Viquietiqueta.

Creació d'articles[modifica]

Pots crear articles nous a la Viquipèdia. Intenta tenir en compte els consells donats en aquesta guia i seguir les polítiques esmentades, com la neutralitat. És important citar les fonts per establir l'admissibilitat del tema i fer l'article verificable.

Per a més informació, veges Com crear un article.

Reanomenament d'articles[modifica]

Si trobes un article que creieu que té un títol incorrecte, et preguem que no copiïs i enganxis el contingut de l'article vell a un article nou - entre altres coses, no tindrà l'historial de les contribucions prèvies que és un registre que hem de mantenir per raons de drets d'autor. És millor moure la pàgina (amb els seus registres) amb l'opció de «reanomenar». Per fer-ho cal estar registrat, i si no ho estàs pots demanar-ho a la pàgina de discussió per tal que ho faci algú altre. Si és el teu primer reanomenament, llegeix atentament els avisos que sortiran ja que caldrà considerar una sèrie d'assumptes abans de moure la pàgina. Si hi està implicada una pàgina de desambiguació, és millor que revisis Ajuda:Pàgina de desambiguació.

Per a més informació, veges Com canviar el nom d'una pàgina.
Prova d'escriure un article a la pàgina general de proves


Pàgina següent