Vés al contingut

Viquipèdia:Guia bàsica/Modificar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Inici Modificar Format i enllaços Imatges Fonts Discussió Criteris Resum
Botó «Modifica»

Amb l'excepció d'algunes pàgines protegides, tota pàgina té uns enllaços a dalt de la pantalla a la dreta que diuen «modifica» o «modifica el codi», que us permet fer canvis a la pàgina que esteu veient. És el tret més bàsic de la Viquipèdia, i permet fer correccions i afegir contingut als articles. Si afegiu informació a una pàgina, us demanem que proporcioneu les referències adients, perquè els fets no verificables poden ser eliminats.

Aneu a la pàgina de proves i feu clic a l'enllaç «modifica». S'obrirà una finestra que conté un processador del text d'aquella pàgina. Afegiu alguna cosa divertida i interessant, o «Hola a tothom!», i llavors feu clic a «Publica els canvis» i… veureu què heu fet! Acabeu de fer la vostra primera modificació a la Viquipèdia (o potser no somriure).

Nota: existeixen dos botons, el «Modifica» i el «Modifica el codi». Per començar, us suggerim fer servir el primer, ja que obre l'editor visual, molt més intuïtiu i fàcil que no pas l'editor de codi. Si no us apareixen tots dos podeu canviar d'un editor a l'altre amb la icona del llapis que apareix en mode edició.

Altres botons i funcions útils abans de desar[modifica]

Mostra previsualització[modifica]

Botons d'edició
Botons d'edició

Una opció important que ja podeu començar a utilitzar és el botó «Mostra previsualització». Proveu-lo fent una modificació a la pàgina de proves i després feu clic al botó «Mostra previsualització» en lloc de «Publica els canvis». Això permet veure com quedarà la pàgina amb la vostra modificació, però abans de desar-la definitivament. Tots cometem equivocacions i aquesta opció ens permet pescar-les a temps. Utilitzar la previsualització abans de desar també permet provar alguns canvis sense embolicar l'historial de la pàgina. Tanmateix, no oblideu desar els canvis després de previsualitzar-los!

Resum de la modificació[modifica]

Abans de desar la pàgina, es considera una bona pràctica afegir una breu explicació dels canvis a la caixa «Resum» que es troba entre la finestra de text i els botons per desar i previsualitzar. Pot ser bastant breu; per exemple, si només diu «orto», la gent ja sabrà que heu fet una correcció d'ortografia. A més, si el canvi que heu fet és menor –com pot ser corregir un error de teclat o gramatical– indiqueu-ho marcant la casella «Aquesta és una edició menor» (només està disponible si us heu registrat).

La Viquipèdia és lliure![modifica]

Recordeu: un dels pilars bàsics de la Viquipèdia és que el seu contingut és lliure, és a dir, no pot ser copiat d'altres fonts. Tingueu-ho en ment quan editeu! Tanmateix, òbviament podeu (heu de) recolzar-vos en les fonts (premsa, bibliografia, etc.) per referenciar i documentar el text: n'aprendreu d'aquí poc si seguiu amb la guia.


Proveu d'editar la pàgina de proves!

Pàgina següent