Viquipèdia:Guia bàsica/Fonts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Inici Modificar Format i enllaços Imatges Fonts Discussió Criteris Resum
Botó "Cita"

Si afegeixes informació a un article, et demanem que hi incloguis les fonts utilitzades, ja que els fets no verificables poden ser suprimits. La millor forma és citar les fonts dins del text ja que així els lectors i els altres editors ho podran comprovar més fàcilment. A més, assegura't que les fonts que utilitzes siguin fiables i autoritzades.

Notes a peu de pàgina[modifica]

Amb l'editor visual[modifica]

Aspecte de l'eina que genera citacions automàticament. A la caixa de text s'hi ha introduït un número ISBN.
Previsualització de la cita que s'inserirà, generada automàticament a partir d'un número ISBN.

El botó "Cita" (a la imatge) permet inserir automàticament tot tipus de referències. Només has de posar el cursor allà on vols inserir la referència (sempre després del punt final de frase o, si és necessari, després de coma dintre l'oració) i fer clic al botó: s'obrirà una finestra emergent amb tres pestanyes:

  • Automàtic: cal teclejar o enganxar (recomanat) l'ISBN, el DOI o l'enllaç de la font que es vol emprar com a referència i fer clic al botó "Genera". La Viquipèdia generarà automàticament la citació i només n'haurem de confirmar la inserció amb fent clic al botó "insereix". Aquest és el mètode més senzill i recomanable.
  • Manual: en el cas que l'eina automàtica no funcioni, cal fer clic a la pestanya "manual", seleccionar el tipus de referència que volem introduir (lloc web, publicació, llibre, etc) i omplir el formulari que se'ns oferirà.
  • Reutilitza: permet tornar a emprar referències ja introduïdes al mateix article.

Les referències es mostren automàticament al final de l'article. És recomanable generar una secció amb un encapçalament anomenat "Referències".

Amb l'editor de codi[modifica]

La manera més senzilla de posar citacions al text és utilitzant notes a peu de pàgina. Ves a la pàgina anterior per aprendre'n. Aquí no es detalla el funcionament amb codi per no embolicar la troca.

La secció d'enllaços externs[modifica]

Molts articles de la Viquipèdia tenen una secció separada anomenada Enllaços externs. Aquesta secció és per enllaçar a llocs web amb informació addicional significativa i fiable sobre el tema d'un article. No tots els enllaços externs són apropiats per afegir-los en un article de la Viquipèdia; mira les directrius a Viquipèdia:Enllaços externs.

Per introduir un enllaç extern amb l'editor, cal fer clic al botó d'enllaç i introduir allà la URL de la web de destinació.


Prova el que has après

Pàgina següent