Ajuda:Edició menor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
A:EM
Benvinguda
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Editar
Manteniment i organització
Establir contacte
Modifica

Els usuaris que estan registrats quan editen una pàgina tenen l'opció de marcar els canvis com a edició menor. Sovint és una qüestió de criteri personal, però generalment s'entén com a "edició menor" els canvis trivials com ara correccions ortogràfiques, errors de teclat, canvis de presentació i format i reestructuració del text sense que en canviï el sentit.

Al contrari, una "edició major" és aquella que val la pena que sigui revisada per qui estigui fent el seguiment de l'article. Per tant, qualsevol canvi que afecti el sentit d'un article no és una "edició menor" encara que només hagi canviat una paraula.

La distinció entre edicions menors i majors és significativa perquè un pot decidir ignorar les edicions menors en fer el seguiment dels canvis recents i, fins i tot, els usuaris registrats poden amagar-les a la seva configuració. A ningú no li agrada sentir-se enganyat fent-li ignorar un canvi significatiu simplement marcant-lo com a menor. Per tant, tingueu en compte l'opinió que poden tenir altres editors a l'hora d'escollir aquesta opció.

En canvi, marcant com a menors aquelles correccions que realment ho són, faciliteu la feina als viquipedistes que revisen els canvis recents per desfer el vandalisme, o controlar la qualitat de les contribucions que es fan. Cada dia es fan canvis a centenars d'articles, i cal evitar perdre el temps revisant petits canvis trivials.

Els usuaris que no estan registrats a la Viquipèdia no poden marcar els canvis com a menors per a evitar un potencial vandalisme. La possibilitat de marcar els canvis com a menors és una altra raó per a registrar-se.

Quan marcar una edició com a menor[modifica]

Com a norma general pregunteu-vos «és possible que a diferents viquipedistes els interessi revisar aquest canvi?» Si no és així no els feu perdre el temps. Canvis que generalment cal marcar com a menors són:

  • Correccions ortogràfiques o errors de teclat.
  • Canvis simples de format (majúscules, etc.)
  • Canvis de format que no alterin el sentit de l'article (p.ex. afegir línies horitzontals, dividir un paràgraf en dos, etc.)
  • Errors obvis (canviar 1873 per 1973, quan l'esdeveniment en qüestió és evident que va ser el 1973).
  • Correccions d'errors d'estil.

Qüestions a tenir en compte[modifica]

  • Qualsevol canvi al text font, encara que no afecti la presentació de la pàgina en HTML (per exemple, afegir un espai en blanc o un salt de línia) és tractat com un canvi a la base de dades.
  • Marcar un canvi major com a menor és una pràctica de desconsideració, especialment si el canvi inclou esborrar part del text.
  • Revertir edicions no es pot considerar com un canvi menor quan l'article és disputat. Especialment, si hi ha una guerra d'edicions, és millor no marcar cap edició com a menor.
  • Segons com estigui configurada, la llista de seguiment d'un usuari mostra només l'últim canvi fet a una pàgina, encara que l'edició fos menor. Per tant, un canvi menor en pot amagar un altre de major anterior. Això és així perquè un usuari que manté una llista de seguiment generalment està interessat en tots el canvis fets a una pàgina. Si dubteu si s'han fet altres canvis no menors, reviseu l'historial de la pàgina. Amb altres configuracions la llista de seguiment pot no mostrar les edicions menors.
  • Si per error marqueu una edició com a menor quan en realitat era major, podeu esmenar-ho fent una segona edició fictícia explicant en el Resum que "l'edició anterior no era menor". Com que una nova edició no es guarda si no es fa cap canvi, es pot afegir un espai extra entre dues paraules o un salt de línia.

Excepcions[modifica]

Un administrador pot revertir una edició semiautomàticament. Aquestes reversions són marcades per defecte com a menors perquè en la majoria de casos es tracta de vandalisme. Una reversió de vandalisme s'ha de considerar com a menor, i pot ser ignorada en la llista de canvis recents. L'efecte que això pot produir és que a la llista de canvis recents hi consti l'edició vandàlica i que no hi consti, en canvi, la reversió semiautomàtica.