Vés al contingut

Ajuda:Caràcters especials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Viquipèdia usa un programari que suporta codificació Unicode (UTF-8). Això significa que s'hi poden introduir i mostrar texts escrits amb símbols que no solen aparèixer als nostres teclats.

Introduir caràcters especials

[modifica]

Quan es fa necessari usar caràcters que no formen part de l'estàndard ASCII es poden fer servir els següents mètodes:

  1. Picar directament el caràcter directament des d'un teclat estranger (o un emulador de teclats) o copiar i enganxar els caràcters que volem des d'una aplicació del tipus "mapa de caràcters". Alguns navegadors convertiran els caràcters directament a entitats HTML numèriques (vegeu punt 3).
  2. Fer servir entitats HTML amb nom com ara Ø.
  3. Utilitzar entitats HTML numèriques com ara ¡.

Símbols de moneda

[modifica]
€    £    ¥
€ £ ¥

Visualitzar caràcters especials

[modifica]

Si disposeu de fonts unicode al vostre ordinador, no hauríeu de tenir problemes per a visualitzar pàgines que continguin caràcters especials, però això també pot dependre d'altres factors com el navegador i el sistema operatiu. Normalment, el redactor d'un article o fragment amb caràcters especials pot forçar que el sistema de l'usuari mostri el fragment en qüestió usant una de les fonts d'aquesta llista: Code2001, Code2000, TITUS Cyberbit Basic, Doulos SIL, Chrysanthi Unicode, Arial Unicode MS, Bitstream Cyberbit, Bitstream Vera, Gentium, GentiumAlt, Lucida Sans Unicode. Assegureu-vos de tenir-ne una d'elles instal·lades si veieu que teniu problemes per a visualitzar algunes pàgines. Si veieu que teniu alguna d'elles instal·lades però no ho visualitzeu bé encara que estiguin en entitats HTML, proveu de posar aquest caràcter dins de les plantilles {{unicode|elquesiga}} per a caràcters unicode generals, {{IPA|elquesiga}} per a caràcters fonètics AFI o {{polytonic|elquesiga}} per a caràcters provinents del grec antic.

Aquests problemes s'accentuen quan utilitzeu l'Internet Explorer, ja que no és capaç de forçar-se ell mateix a utilitzar fonts unicode i obliga a fer servir les plantilles de dalt. S'han observat dificultats amb l'alfabet rúnic amb l'IE fins i tot emprant aqueixes plantilles. Si feu servir Mozilla Firefox, no tindreu aquestes dificultats per a forçar el navegador i només caldrà que tingueu instal·lades les fonts unicode.

Problemes en visualitzar caràcters especials

[modifica]

Si no teniu cap font unicode o la que teniu no conté algun caràcter inclòs a alguna pàgina o hi ha cap altre problema, el navegador substituirà els caràcters desconeguts o problemàtics per símbols com ara interrogants o quadradets (o fins i tot pot ometre'ls). Si us plau, reviseu que tot estigui en ordre al vostre ordinador o plantegeu els vostres dubtes a la taverna o a la pàgina de discussió de la pàgina on trobeu el problema.

Avisant de l'existència de caràcters especials a una pàgina

[modifica]
No veieu bé alguns caràcters?

Si un redactor vol avisar que està usant caràcters especials a una pàgina pot incloure-hi {{avís unicode}}, i obtindrà la següent plantilla, que menarà els usuaris a aquesta pàgina d'ajuda.