Ajuda:Redirecció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
A:R
Vegeu també Viquipèdia:Redirecció

Una redirecció és una ordre especial que es pot posar en pàgines wiki de manera que tothom que segueix un enllaç a la pàgina A s'enviï a la pàgina B. Les redireccions s'utilitzen per mantenir la Viquipèdia organitzada centralitzant la informació de manera que noms múltiples, abreviatures, errors ortogràfics o temes relacionats puguin apuntar tots al mateix lloc.

Una redirecció es crea escrivint el text

#REDIRECT [[Nom_de_la_pàgina]]

on Nom_de_la_pàgina és la pàgina de destinació.

Podeu utilitzar l'ordre Redirecció (cap una altra pàgina/Redirecció (cap una altra pàgina)/Redirecció (cap una altra pàgina), de la barra d'eines. Que envoltarà el text seleccionat (el Nom_de_la_pàgina) amb els elements propis de la sintaxi.

El text addicional després de l'ordre i enllaç #REDIRECT és ignorat. Es mostra només en previsualització i en una pàgina de diferències.

Com es mostra a l'usuari[modifica]

Si la destinació de la redirecció és una pàgina existent en el mateix projecte, quan es va a la pàgina de redirecció per mitjà d'un enllaç, l'URL, o el botó Vés-hi, el programari redirigeix a la pàgina destinació de la redirecció, com si s'hagués seguit l'enllaç. Tanmateix, el navegador mostra l'URL de la pàgina de redirecció, i la pàgina destinació mostra un petit avís sota del títol per indicar que hi heu arribat indirectament.

Per exemple, si algú va a Ajuda:Redirigir, en el seu lloc anirà a aquesta mateixa pàgina, i l'encapçalament es veurà així:

Ajuda:Redirecció
(S'ha redirigit des de: Ajuda:Redirigir)

Per obtenir l'URL correcta de la pàgina destinació en el vostre navegador, cliqueu la pestanya de l'article.

Si la pàgina destinació no existeix en el mateix projecte, o redirigeix a un altre projecte, simplement es mostra la pàgina de redirecció.

Quan es crida la inclusió d'una pàgina que és una redirecció, en el seu lloc s'inclou la pàgina destinació, amb els mateixos paràmetres i sense l'avís de redirecció. Una redirecció doble no funciona (vegeu més avall).

Restriccions[modifica]

Com a manera simple d'evitar problemes de recursivitat infinita, si la pàgina destinació és una altra redirecció, no s'aplica la segona redirecció.

La destinació de la redirecció no pot dependre d'una variable, plantilla o funció parser. En intentar-ho, la restricció no és aparent en la previsualització (vegeu també la secció sobre la presentació d'una pàgina de redirecció), però sí després de desar.

Un codi en l'enllaç de redirecció com %70 fa que la deshabiliti, encara que l'enllaç funciona des de la pàgina de redirecció.

Fixeu-vos també que els diferents projectes tenen especificacions diferents sobre què es pot redirigir. A en.wiktionary.org la majoria de redireccions estan prohibides per norma.

Propòsit d'una redirecció[modifica]

 • Permet l'accés en el cas que el títol de la pàgina
  • sigui un terme alternatiu del subjecte;
  • sigui un terme per un subtema (en aquest cas es podria fer una redirecció a una secció);
  • utilitzi una forma alternativa de majúscules o guions;
  • utilitzi una ortografia alternativa;
  • tingui errors ortogràfics comuns.
 • Proporciona una manera d'anar fàcilment a una pàgina (drecera).
 • Manté actius els enllaços a una pàgina després d'un reanomenament (fins i tot si s'actualitzen els enllaços interns, és encara aplicable per enllaços des de l'exterior i també per enllaços en els resums d'edició).

Propòsits especials[modifica]

 • Enllaçar indirectament a una pàgina, sense la necessitat d'un enllaç conduït. Tanmateix, en alguns aspectes un enllaç conduït pot ser millor que una redirecció. Vegeu Ajuda:Enllaç conduït.
 • Permet un títol d'enllaç independent de la destinació final; un crea una pàgina amb el nom que desitja com a títol d'enllaç, i redirigeix a la destinació apropiada. Per exemple, [[30.48 cm|ft]] amb la pàgina 30.48 cm que redirigeix a Foot (unit of length). El títol d'enllaç «30.48 cm» en la caixa flotant informa sobre la unitat «ft» encara que no es segueixi l'enllaç cap a l'article sobre aquesta unitat.

Quan creeu noves redireccions, tingueu present que unes redireccions excessives poden recarregar la pàgina de resultats d'una cerca confonent als usuaris. A més, no passeu massa temps creant redireccions -sovint és més important dedicar-lo a millorar la qualitat de la pàgina destinació. Una alternativa és utilitzar enllaços conduïts.

Crear una redirecció[modifica]

Si esteu creant una nova redirecció, inicieu una nova pàgina, escriviu al principi de la pàgina #REDIRECT [[nom_de_la_pàgina]] (o #redirect [[nom_de_la_pàgina]]) on nom_de_la_pàgina és la pàgina destinació. Aquí teniu un exemple. Si esteu substituint una pàgina existent per una redirecció, per exemple després de fusionar una pàgina duplicada, aneu a la pàgina, editeu-la i substituïu el text per #REDIRECT [[nom_de_la_pàgina]].

La pàgina no redirigirà si hi ha res abans de l'etiqueta «redirect». A més, no hi ha d'haver cap espai entre # i REDIRECT.

El text addicional després de l'enllaç #REDIRECT serà ignorat. Només es mostra en una previsualització i en la pàgina de diferències. Vegeu, per exemple, [1], [2] i [3]. Les etiquetes de categoria no són ignorades. Si es posa una categoria, la pàgina de redirecció es mostrarà a la pàgina de la categoria corresponent. Quan es segueixi l'enllaç des de la pàgina de categoria, es redirigirà de la forma habitual.

Si no es subministra cap resum de l'edició, es proporciona un resum automàticament d'acord amb el text de MediaWiki:Autoredircomment. Al contrari del resum automàtic quan s'edita una secció, no s'ofereix per a modificar-lo.

Presentació de la pàgina de redirecció[modifica]

Després de desar la pàgina de redirecció se us mostrarà la pàgina amb l'afegit «&redirect=no» a l'URL. Així es mostrarà la pàgina que heu acabat de crear i no la pàgina on redirigeix. La pàgina de redirecció tindrà un aspecte com:

Ajuda:Redirigir
Pàgina de redirecció

Ajuda:Redirecció

Després del títol de la pàgina es mostra el contingut de MediaWiki:Redirectpagesub (per defecte és el text «Pàgina de redirecció»), una fletxa doblegada i l'enllaç cap a la pàgina destinació. Aquest enllaç mostra la forma correcte de la destinació. Com s'explica més amunt, tot el text que hi pugui haver després de l'enllaç és ignorat, excepte les marques de categoria.

Per veure com funciona la vostra redirecció, traieu l'afegit de l'URL en la vostra barra de navegació. Alternativament, creeu en una altra pàgina un enllaç a la vostra redirecció i seguiu-lo.

Canviar una redirecció[modifica]

Quan vulgueu canviar la destinació d'una redirecció, o convertir una pàgina de redirecció en una pàgina normal, heu d'anar a la pàgina de redirecció. Per fer-ho, cliqueu un enllaç a la redirecció i fixeu-vos en l'enllaç del principi de pàgina on heu estat redirigit, per exemple

(S'ha redirigit des de: Ajuda:Redirigir)

Una altra forma d'anar a la pàgina de redirecció, des de la pàgina destinació, és clicant a «Què hi enllaça». Això us mostrarà tots els enllaços que apunten a aquesta pàgina, incloses les redireccions.

Quan tingueu la pàgina de redirecció, editeu-la. Podeu canviar l'enllaç destinació, substituir la redirecció per una nova pàgina normal o revertir a una versió anterior.

Suprimir una redirecció[modifica]

Els administradors poden suprimir una redirecció de la mateixa forma que qualsevol altra pàgina. Hi poden haver unes directrius específiques del projecte sobre quan es por suprimir.

Reanomenament[modifica]

Quan es mou una pàgina amb la funció de reanomenar, es crea automàticament una redirecció des del nom vell al nou, i també una altra per la pàgina de discussió corresponent.

Si el nou nom de la pàgina ja estava creat amb una redirecció cap el nom vell, i només tenia una edició en el seu historial, es substitueix per la pàgina que s'està reanomenant. Si la redirecció té més d'una edició en l'historial, o la destinació és una altra diferent, llavors només ho pot reanomenar un administrador.

Redireccions especials[modifica]

Redireccions a interwikis i a pàgines especials[modifica]

Les redireccions a altres projectes (interwiki) i les redireccions a pàgines especials han estat deshabilitades. Proveu, per exemple, m:Help:Interwiki redirect demo i m:Help:Redirect to special page demo.

Utilitzeu enllaços interwiki directes (o enllaços directes a pàgines especials) sense redirecció, o una redirecció no automàtica.

Redirecció a una àncora[modifica]

Es pot fer una redirecció a una àncora, en particular a una secció. Un exemple és m:Help:Section linking and redirects on hi ha més informació.

Se suposa que funciona des de r18220 (vegeu bugzilla:218), però no funciona en tots els entorns. En cas que falli, us redirigirà a la pàgina correcte però no a la secció desitjada.

Redirecció als espais d'imatge o categoria[modifica]

A la Viquipèdia, i a MetaWiki, una redirecció a una pàgina d'imatge o a una categoria mostra només el text editable. Per obtenir la pàgina completa utilitzeu l'enllaç «Imatge» o «Categoria», respectivament.

A Commons una redirecció a una categoria mostra la pàgina completa, però no les subcategories i les pàgines que estiguin a la pàgina de redirecció (si també és una categoria).

Per prevenir que una pàgina que redirigeix a una categoria aparegui en la categoria, poseu dos punts davant de Categoria, com això: #REDIRECT [[:Categoria:Índex]]

Imatges que enllacin a una pàgina[modifica]

Hi ha formes per fer que una imatge enllaci a una pàgina especificada, algunes d'elles funcionen especialment bé en llocs Mediawiki que admetin la inclusió d'imatges externes (bàsicament la majoria excepte la Viquipèdia). Vegeu m:Help:Navigational image.

Fulles d'estil en cascada[modifica]

Amb el nou preprocessador un enllaç intern a una pàgina de redirecció té la classe CSS «mw-redirect». Això pot ser útil per destacar-les i facilitar les tasques de manteniment.

Redirecció per a una pàgina inexistent[modifica]

Quan B és un subtema d'A, i B no té la seva pròpia pàgina amb informació addicional, hi ha les següents possibilitats:

 1. redirigir B a A, utilitzeu què hi enllaça per anar d'A a B (desavantatge: no invita a crear un nou contingut per a B, i és un inconvenient si A té molts enllaços que hi apuntin)
 2. enllaçar A a B (un enllaç vermell) com a invitació o preparació per crear la pàgina B, utilitzeu què hi enllaça per anar de B a A (desavantatge: no és obvi per un novell, menys convenient que una redirecció automàtica, especialment si B té molts enllaços que hi apuntin)
 3. ambdós (enllaç circular a A). Per anar d'A a B cliqueu l'enllaç a A cap a B, que us portarà de nou a A, i utilitzeu l'enllaç de l'avís de redirecció (vegeu més amunt) (desavantatge: no és obvi per a un novell)
 4. el mateix però amb una pseudoredirecció de B a A, per exemple una pàgina que només té una cosa com «Vegeu [[A]]»; es ot veure des d'A que B és mlt curt usant la funció d'esborrany (desavantatges: una pseudoredirecció no és estàndard; qui no conegui el motiu pot canviar-la a una redirecció normal; és una mica menys convenient que una redirecció automàtica; requereix la funció de configuració d'esborranys)
 5. si B és una redirecció, enllaceu des d'A a B amb "redirect=no", o enllaceu a la pàgina d'edició de B, per exemple Template i inici de Template, respectivament.

En el tercer i quart cas, especialement si A té una llista d'enllaços a pàgines B, es poden marcar els enllaços amb més informació, per exemple en negreta, explicant aquesta marca.

Vegeu també[modifica]


[modifica] Ajuda específica de la Viquipèdia


Els criteris específics de la Viquipèdia en català són a Viquipèdia:Redirecció.

Les redireccions estan marcades en cursiva en les pàgines Especial:Llista de pàgines, Especial:Cerca per prefix, Especial:Llista de seguiment i a les categories. La definició és:

.allpagesredirect a, .watchlistredir a, .redirect-in-category {
    font-style:italic;
}

Això és configurable per cada usuari al seu monobook.css