Vés al contingut

Viquipèdia:Tipus d'usuaris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:TU

En aquesta pàgina s'expliquen els diferents tipus d'usuari i les seves funcionalitats, també anomenat drets d'usuari. Es tracta de diferents funcions tècniques i no de poders de decisió. En tant que editors tots els usuaris són iguals. Es pot veure una llista d'usuaris per estatus tècnic a Especial:Listusers i una dels drets de cada grup a Especial:ListGroupRights.

Usuari anònim

[modifica]

Usuari Vegeu meta:Anonymous user

Per usuari anònim s'entén un col·laborador que participa a la Viquipèdia sense tenir un compte d'usuari. Pot crear pàgines, editar-les, participar en les discussions, etc. No pot reanomenar una pàgina, participar en les votacions ni modificar les pàgines semi-protegides.

Cal notar que les edicions d'un usuari anònim queden registrades amb la seva adreça IP. En canvi les edicions d'un usuari no anònim queden registrades amb el seu àlies i la seva adreça IP només pot ser consultada per verificadors de comptes d'usuari (checkusers en anglès) sota una estricta política de privadesa. Per això es diu que un usuari registrat actua d'una manera més anònima que no pas un usuari anònim.

Usuari registrat

[modifica]

Dues persones Vegeu meta:Registered user

A més de les funcions d'un usuari anònim, un usuari registrat pot reanomenar pàgines, carregar arxius, disposar d'una llista de seguiment, d'una pàgina d'usuari a la seva lliure disposició, d'una pàgina pròpia de discussió, marcar les edicions com a menors i filtrar la llista de canvis recents.

Habitualment s'anomenen usuaris novells i es poden restringir algunes funcions menors. Les seves contribucions apareixen a Especial:Contributions/newbies.

Usuaris autoconfirmats

[modifica]

Són els usuaris registrats amb més de cinc dies d'antiguitat i trenta edicions, condició assignada automàticament. A més de les funcions dels usuaris registrats, poden moure pàgines, editar pàgines semiprotegides i marcar articles com a patrullats.

Usuaris confirmats

[modifica]
Vegeu m:Meta:Confirmed users i Especial:Usuaris/confirmed

Són equivalents als usuaris autoconfirmats amb assignació per part dels buròcrates abans del termini per l'assignació automàtica.

Usuaris autopatrullats

[modifica]
Vegeu Viquipèdia:Usuaris autopatrullats i Especial:Usuaris/autopatrolled

Els membres d'aquest grup tenen autopatrulla, cosa que els permet tenir les seves pàgines patrullades de manera automàtica a la llista de pàgines noves. Aquest dret s'assigna automàticament als administradors.

Llista d'autopatrullats

Reversors

[modifica]
Vegeu Viquipèdia:Reversors i Especial:Usuaris/rollbacker

Tenen accés a la funció de revertir, que permet desfer ràpidament les darreres edicions en una pàgina (d'un mateix usuari) des de la pàgina de canvis recents, la llista de seguiment, l'historial de la pàgina o les contribucions de l'usuari. Només s'ha de fer servir pel vandalisme i altres casos molt evidents.

Gestors de filtres

[modifica]
Vegeu Viquipèdia:Gestor de filtres d'abusos i Especial:Usuaris/abusefilter

Els gestors de filtres d'abusos poden crear i modificar filtres d'edicions per prevenir abusos. Són assignat pels administradors sobre la base de consens.

Creadors de comptes

[modifica]
Vegeu Viquipèdia:Creadors de comptes i Especial:Usuaris/accountcreator

Per tal de protegir la Viquipèdia d'atacs informàtics la creació de comptes d'usuari per adreça IP està limitat a 6 comptes cada 24 hores. Els usuaris amb aquesta marca d'usuari no tindran límit de creació de comptes, molt útil quan es realitzen activitats, cursos, tallers on molts nous usuaris han de registrar-se.

Robot Vegeu Viquipèdia:Bots i Especial:Usuaris/bot

Un bot és un robot controlat per un usuari registrat destinat a fer modificacions massives i automatitzades. Les seves edicions queden marcades i es poden filtrar de la llista de canvis recents.

Administrador

[modifica]

Administrador Vegeu Viquipèdia:Administradors i Especial:Usuaris/sysop

Un administrador, o sysop, a més de les funcions d'un usuari registrat, pot protegir i desprotegir pàgines, blocar i desblocar usuaris, suprimir i restaurar pàgines i imatges. Els administradors són elegits per la comunitat.

Buròcrata

[modifica]

Buròcrata Vegeu Viquipèdia:Buròcrates i Especial:Usuaris/bureaucrat

Un buròcrata pot canviar alguns drets d'usuari. Pot donar i treure el nivell de bot a un compte d'usuari i pot promocionar un usuari registrat a administrador i un administrador a buròcrata. En canvi, no pot retirar aquests drets. Totes les modificacions de drets d'usuari es fan prèvia aprovació col·lectiva.

Verificador de comptes d'usuari

[modifica]

Checkuser Vegeu Viquipèdia:Verificador de comptes d'usuari i Especial:Usuaris/checkuser

Un verificador de comptes d'usuari local pot comprovar les adreces IP d'un usuari registrat únicament en el seu projecte mitjançant la funció de checkuser. Aquesta funció serveix per a detectar usuaris titella tot respectant la política de privadesa. Els stewards disposen de la funció per a tots els projectes.

Els boardvoters fan la funció de checkusers en les votacions al Consell d'Administració de la Fundació Wikimedia.

Oversight

[modifica]

Ull Vegeu meta:Oversight

Un usuari amb la funció oversight pot esborrar permanentment edicions de l'historial d'una pàgina. A diferència de l'esborrat que pot fer un administrador, les edicions esborrades per un oversight només són accessibles i recuperables per un developer. L'objectiu és eliminar contingut difamatori o dades personals. Tots els stewards tenen la funció oversight. Les peticions es poden fer via correu a «Stewards ARROVA wikimedia PUNT org».

Steward

[modifica]

Ratolí Vegeu meta:Stewards.

Un steward (comissionat) és un usuari elegit per la comunitat global dels participants en projectes de la Fundació Wikimedia per tal de gestionar els drets d'usuari de tots els wikis de Wikimedia. Els steward també tenen accés a la interfície MediaWiki en tots aquests wikis, i això inclou que tenen la potestat d'esborrar, blocar, ... (però les activitats de checkuser i oversight només les poden fer sota demanda explícita). Tot i això i per raons de neutralitat i comoditat, en principi només intervenen a la seva comunitat d'origen. A la resta de wikis poden actuar puntualment en tasques no controvertides de lluita contra el vandalisme massiu en múltiples wikis, però no executen la resta de feina que puguin fer els administradors, buròcrates, checkuser o oversight locals.

Administrador de sistema

[modifica]

Developer Vegeu meta:System administrators.

Un administrador de sistema (en anglès developer o sysadmin) té accés a les bases de dades i als servidors de Wikimedia. Les seves funcions de manteniment i de desenvolupament del programari són sota la responsabilitat de la Fundació Wikimedia.

Altres denominacions

[modifica]

Usuari votant

[modifica]

Generalment el dret de vot en la discussió de polítiques locals, en propostes d'esborrat de pàgines i en votacions d'administradors locals de cada projecte es reserva als usuaris registrats. En força ocasions, a més, considerant que aquestes decisions requereixen una certa experiència es poden demanar condicions suplementàries en base a l'antiguitat i el nombre de contribucions de l'usuari.

En les eleccions al consell d'administració de la Fundació Wikimedia tenen dret a vot aquells usuaris amb 90 dies d'antiguitat i un mínim de 400 edicions en algun projecte Wikimedia abans de la data d'inici del procés electoral, és a dir, la data en què s'obre el període de presentació de candidats.

Usuari titella

[modifica]

S'anomena usuari titella (sockpuppet) a un segon compte registrat pel mateix usuari humà. La Viquipèdia admet l'ús de comptes titella especialment quan es fan per a destinar-los a tasques especials (com quan es creen per a servir de bots). Tot i això, han d'estar convenientment indicats per part de l'usuari que els controla i no poden ser usats amb la finalitat d'evitar un bloqueig o per a influir en el resultat d'una votació. Un checkuser pot intervenir en el cas que s'incompleixin aquestes consideracions.

Rei diví

[modifica]

Medalla Jimbo Vegeu meta:GodKing i meta:Benevolent dictator.

S'anomena informalment Jimbo Wales com a rei diví (GodKing), com a fundador i usuari en actiu del projecte. Teòricament té diversos poders i una autoritat moral. En algunes decisions té poder de veto i en ocasions va anunciar unilateralment algunes decisions com el bloqueig de determinats usuaris o l'elevació d'algunes normes a la categoria de polítiques. La seva participació com usuari s'ha limitat a la Viquipèdia en anglès i progressivament ha anat deixant les preses de decisió a la dinàmica de la comunitat que l'ha nomenat membre honorari de diversos comitès.

Ell mateix ha comparat la seva funció actual amb la d'un monarca constitucional com la reina britànica: generalment fa tombs per a afers cerimonials i ocasionalment fa una recomanació al Parlament. El seu càrrec a la Fundació és el de president emèrit (chairman emeritus) del Consell d'Administració (en anglès Board of Trustees).

Vegeu també

[modifica]
  • meta:User groups (anglès)
  • Especial:Drets dels grups d'usuaris, llista detallada dels grups d'usuaris i drets d'accés.