Viquipèdia:Verificador de comptes d'usuari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:CU

El verificador de comptes d'usuari és un usuari que disposa d'una interfície especial anomenada checkuser. Un editor amb la funció de checkuser pot comprovar si un usuari és o no és un titella d'un altre usuari en el mateix projecte. En concret pot:

 • Determinar des de quines adreces IP un usuari ha fet les edicions
 • Determinar les edicions fetes des d'una IP específica (encara que estigui registrat)

Aquesta informació només es conserva durant un període curt de temps, i les edicions més velles no es poden consultar via checkuser. Les consultes fetes amb aquesta eina queden guardades en un registre que poden consultar els altres usuaris checkuser.

Política de privadesa[modifica]

Tots els projectes de Wikimedia es regeixen per una política de privadesa unificada. Llevat que algú estigui violant manifestament les polítiques amb les seves accions (per exemple, per vandalisme massiu o spam), revelar la seva IP o altres informacions suficients per identificar-lo és una violació de la política de privadesa.

La secció rellevant corresponent diu:

«Segons la política de Wikimedia les dades personals identificables recollides en els registres de servidor no seran lliurades pels desenvolupadors que hi tenen accés, excepte en els casos següents:
 1. »En resposta a una citació vàlida o altre petició obligatòria per aplicació de la llei.
 2. »Amb el permís de l'usuari afectat
 3. »Pel president de la Fundació Wikimedia, el seu consell legal, o per la persona designada per ell, quan sigui necessari per a la investigació de queixes per insult.
 4. »Quan la informació pertany a planes generades per una aranya o bot i la seva difusió és necessària per a il·lustrar o resoldre assumptes tècnics.
 5. »Quan l'usuari ha estat fent malbé articles o comportant-se persistentment d'una manera desorganitzada, les dades es poden lliurar per ajudar a la identificació de blocs d'IP, o ajudar en la formulació d'una queixa als Proveïdors de Servei d'Internet pertinents
 6. »Quan és raonablement necessari protegir els drets, propietat o seguretat de la Fundació Wikimedia, els seus usuaris o el públic.
»La política de Wikimedia no permet la distribució pública d'aquest tipus d'informació en cap circumstància, excepte en els casos descrits a dalt.»

D'un checkuser s'exigeix el nivell de la confidencialitat aplicable a les nostres dades d'usuari més confidencials.

Informació subministrable[modifica]

Fins i tot si l'usuari està cometent abusos, és millor no revelar informació personal si és possible.

 • Generalment no s'han de revelar les IP. Només doneu informació com ara és o no és de la mateixa xarxa, o similar. Si es proporciona informació detallada, assegureu-vos que la persona a qui l'esteu donant sigui una persona de confiança que no la revelarà.
 • Si l'usuari ha donat dades i la IP ho confirma, no esteu revelant informació privada si la verificació és necessària.
 • Dir que pertany a un gran ISP no es pot considerar que es doni informació privada ja que és improbable que es pugui identificar l'usuari personalment.
 • Revelar el país no és generalment una identificació personal (per exemple, l'Usuari:Titella es connecta des del País Valencià).
 • En cas de dubte no doneu cap detall.

Petició de consultes[modifica]

L'eina s'usa per combatre el vandalisme o per verificar l'abús d'usuaris titella, per exemple quan hi ha la sospita d'un vot il·legal. S'ha d'usar només per prevenir danys a la Viquipèdia.

No està permès el seu ús per a control polític, ni per a presionar o amenaçar cap editor. Hi ha d'haver un motiu vàlid per verificar un usuari (un simple desacord no és un motiu vàlid).

Es permet verificar les adreces IP d'un editor sota la seva pròpia petició, quan aquest usuari vulgui demostrar públicament la seva innocència. Noteu que l'eina pot proporcionar algunes evidències parcials, però que no demostra per ella mateixa la seva innocència.

Recordeu que els usuaris titella no estan en principi prohibits (els usuaris poden editar sota diferents comptes). És el seu abús (en particular votant dues vegades sota dos noms diferents) que fa actuar amb severitat.

La notificació a l'usuari que ha estat verificat no és obligatòria, però el checkuser pot decidir explicar-li-ho si ho creu convenient. De forma similar, la notificació de la verificació a la comunitat no és obligatòria, però es pot fer mentre no es reveli informació privada.

Nomenament[modifica]

Vegeu Viquipèdia:Elecció de verificadors de comptes d'usuari.

Només uns pocs editors i els stewards estan autoritzats a tenir la funció de checkuser. Els verificadors de comptes d'usuari nomenats només ho són localment al seu projecte. N'hi ha d'haver com a mínim dos de manera que puguin mútuament controlar la seva activitat.

Els candidats han d'estar familiaritzats amb la política de privadesa. En projectes sense un comitè d'arbitratge, com la Viquipèdia en català, és la comunitat qui ha d'aprovar els checkuser per consens. Els requisits de consens en aquest cas és del 70-80% amb un mínim de 25-30 aprovacions. El nomenament es farà efectiu quan el propi candidat s'afegeixi a meta:Requests for permissions amb un enllaç a la pàgina amb la decisió de la comunitat.

Mentre no hi hagi una decisió suficient per nomenar dos verificadors de comptes, les peticions de comprovació d'usuaris s'han de fer amb el consens de la comunitat. S'han de dirigir a un steward afegint-la a meta:Requests for CheckUser information, i explicant els motius amb els enllaços apropiats.

Cancel·lació[modifica]

L'accés a la funció checkuser es cancel·larà si el compte d'usuari roman inactiu durant més d'un any.

En cas d'ús abusiu de l'eina, es traurà immediatament a l'usuari l'accés a l'interfície. Això pot passar en particular si les verificacions es fan repetidament sobre editors sense un motiu justificat per fer-ho (cal proporcionar enllaços i proves del mal ús).

Les sospites d'abús del checkuser s'han de discutir localment. La comunitat pot votar la cancel·lació de l'accés. La comissió Ombudsman, com a garants de la privadesa, s'encarrega d'investigar les queixes sobre violacions de la política de privadesa. Si és necessari, i en particular en cas de manca de respecte envers la política de privadesa, el consell de la Fundació Wikimedia pot demanar la cancel·lació de l'accés.

En cas que només quedi un checkuser, la comunitat hauria d'elegir un checkuser nou per complir amb el requisit que n'hi hagi com a mínim dos.

Vegeu també[modifica]