Vés al contingut

Viquipèdia:Usuaris autopatrullats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:UA

El dret d'autopatrullat pretén reduir la càrrega de treball en la patrulla de canvis recents. Les pàgines noves creades pels usuaris autopatrullats, així com totes les edicions fetes per ells, són automàticament marcades com a patrullades, de tal manera que es facilita la feina dels usuaris que revisen els canvis recents.

Qualsevol administrador pot concedir aquest dret, via petició als administradors prèvia, a usuaris en qui es confia, que regularment creen i editen pàgines, que han demostrat que estan familiaritzats amb les polítiques i directrius de Viquipèdia (en especial VP:VER, VP:ADMS i VP:BPV) i que o bé hagin creat una quantitat notable d'articles nous o bé hagin fet una quantitat significativa d'edicions. Es poden demanar els drets d'usuari autopatrullat via Viquipèdia:Petició als administradors, ja sigui per a l'usuari que fa la petició com per a un tercer. Actualment hi ha 321 usuaris autopatrullats i el nombre total d'usuaris amb aquest permís és de 348 (la resta són administradors).

Com funciona?[modifica]

Procés normal
  • Un editor no autopatrullat crea una pàgina. El programari MediaWiki enumera immediatament la pàgina a Especial:Pàgines noves, i la ressalta en groc. Un patrullador humà, com a part del procés de patrulla de pàgines noves, revisa l'article (i fent correccions si cal) i fa clic a l'enllaç per marcar l'article com a revisat.
  • Un editor no autopatrullat edita una pàgina. El programari MediaWiki enumera immediatament la pàgina a Especial:Canvis recents, i la ressalta amb un signe d'exclamació vermell (!). Un patruller humà, com a part del procés de patrulla de canvis recents, revisa l'article (i fent correccions si cal) i fa clic a l'enllaç per marcar l'article com a revisat.
Procés autopatrullat
  • Una persona amb el dret autopatrullat crea una pàgina. El programari MediaWiki inclou la pàgina a Especial:Pàgines noves però la marca com a patrullada i no ressalta en groc. El programari (en lloc d'un ésser humà) marca la pàgina com a revisada.
  • Un editor amb el dret autopatrullat edita una pàgina. El programari MediaWiki enumera immediatament la pàgina a Especial:Canvis recents i considera la pàgina com a revisada i no la ressalta amb el signe d'exclamació vermell.

Punts a tenir en compte[modifica]

  • "El dret autopatrullat m'ajudarà a crear articles": No, no ho farà. Aquest dret d'usuari s'assigna als creadors d'articles prolífics per tal de reduir la càrrega de treball d'aquells que patrullen les pàgines noves, no per ajudar els creadors de l'article.
  • Editors inexperts: Com que l'usuari amb aquest permís se salta un pas del cribratge basat amb l'observació d'un altre editor, la comunitat ha de confiar que crearà articles de bona qualitat sobre temes notables. Si té poca experiència, o si la seva experiència suggereix només un coneixement parcial de les polítiques i directrius pertinents, llavors l'editor no hauria d'esdevenir autopatrullat.
  • Patrullers de pàgines noves: Els usuaris que estan creant pàgines noves o editant articles poden demanar el dret d'usuari autopatrullat. Aquest dret d'usuari només és útil en l'acte de la creació d'una nova pàgina. No fa res en absolut quan l'usuari està mirant o patrullant pàgines.

Vegeu també[modifica]