Viquipèdia:Usuaris autopatrullats

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:UA
Wikipedia Autopatrolled.svg

El dret d'autopatrullat pretén reduir la càrrega de treball en la patrulla de canvis recents. Les pàgines noves creades pels usuaris autopatrullats, així com totes les edicions fetes per ells, són automàticament marcades com a patrullades, de tal manera que es facilita la feina dels usuaris que revisen els canvis recents.

Qualsevol administrador pot concedir aquest dret, via petició als administradors prèvia, a usuaris en qui es confia, que regularment creen i editen pàgines, que han demostrat que estan familiaritzats amb les polítiques i directrius de Viquipèdia (en especial VP:VER, VP:ADMS i VP:BPV) i que o bé hagin creat una quantitat notable d'articles nous (a mode de generalització, se suggereix un nombre d'almenys 75 articles nous vàlids) o bé hagin fet una quantitat significativa d'edicions (a mode de generalització, se suggereix un mínim de 4.000 edicions). Es poden demanar els drets d'usuari Autopatrullat via Viquipèdia:Petició als administradors, ja sigui per a l'usuari que fa la petició com per a un tercer. Actualment hi ha 207 usuaris autopatrullats i el nombre total d'usuaris amb aquest permís és de 233 (la resta són administradors).

Com funciona?[modifica | modifica el codi]

Procés normal
Un editor no autopatrullat crea una pàgina. El programari MediaWiki enumera immediatament la pàgina a Especial:Pàgines noves, i la ressalta en groc. Un patrullador humà, com a part del procés de patrullatge de pàgines noves, revisa l'article (i fent correccions si cal) i fa clic a l'enllaç per marcar l'article com a revisat.
Procés autopatrullat
Una persona amb el dret autopatrullat crea una pàgina. El programari MediaWiki llista la pàgina a Especial:Pàgines noves però la marca com patrullada i no ressalta en groc. El programari (en lloc d'un ésser humà) marca la pàgina com revisada.

Punts a tenir en compte[modifica | modifica el codi]

  • El dret autopatrullat m'ajudarà a crear articles: No, no ho farà. Aquest dret d'usuari s'assigna als creadors d'articles prolífics per tal de reduir la càrrega de treball d'aquells que patrullen les pàgines noves, no per ajudar els creadors de l'article.
  • Editors inexperts: Com que l'usuari amb aquest permís se salta un pas del cribratge basat amb l'observació d'un altre editor, la comunitat ha de confiar que crearà articles de bona qualitat sobre temes notables. Si té poca experiència, o si la seva experiència suggereix només un coneixement parcial de les polítiques i directrius pertinents, llavors l'editor no hauria d'esdevenir autopatrullat.
  • Patrulladors de pàgines noves: Només les persones que estan creant pàgines noves poden utilitzar el dret d'usuari autopatrullat. Aquest dret d'usuari només és útil en l'acte de la creació d'una nova pàgina. No fa res en absolut quan l'usuari està mirant o patrullant pàgines.
  • Modificadors d'articles: El dret d'usuari només afecta les pàgines creades recentment. Si està ampliant una pàgina que una altra persona ha iniciat o fent una redirecció en un article, llavors el dret d'usuari no és rellevant.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]