Vés al contingut

Viquipèdia:Infraccions de drets d'autor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:COPYVIO
Nota: La política fonamental aplicable és Viquipèdia:Condicions d'ús.

Un dels objectius de la Viquipèdia és que el seu contingut pugui ser distribuït lliurement, utilitzat per tothom per a qualsevol propòsit, sota les condicions de la llicència de Creative Commons Reconeixemet i Compartir Igual 3.0 (CC-BY-SA) i, si no es diu el contrari, la Llicència de Documentació Lliure de GNU (GFDL).

Els editors, en publicar el seu material, accepten alliberar-lo sota ambdues llicències. El material de fonts de domini públic o altres llicències compatibles amb la Viquipèdia també es poden publicar, d'acord amb les nostres condicions d'ús, afegint els crèdits correctament.

El material de fonts que no siguin de domini públic, o amb llicències compatibles, no es pot copiar sense el permís del propietari dels drets, llevat que sigui una breu citació d'acord amb la nostra política de continguts no lliures.

Els fets no tenen drets protegits, però sí la seva presentació, selecció, estructura i redactat. Es pot utilitzar la informació pública i explicar els conceptes amb les pròpies paraules de forma que generi una nova obra prou original i creativa per ser-ne considerat l'autor i poder disposar dels drets. Altrament, una modificació superficial d'un original amb similituds substancials és un plagi per parafrasejat que pot comportar infracció dels drets d'autor.

Les infraccions dels drets d'autor es tracten seriosament ja que no només impedeixen la lliure distribució de la Viquipèdia sinó que també poden comportar problemes legals. Cada usuari és responsable dels seus actes davant el seu ordenament jurídic, i la Viquipèdia és responsable de tenir unes normes clares al respecte i fer-les complir.

Material amb drets reservats

[modifica]

Totes les obres creatives tenen drets d'autor protegits per acords internacionals, tant les obres originals com les obres derivades, llevat que els seus drets hagin expirat o hagin estat alliberats explícitament. L'absència de cap avís legal no significa res i cal assumir que els drets estan reservats. Generalment, caldrà obtenir un permís per a que la Viquipèdia pugi utilitzar material amb drets d'autor.

S'entén per obra original aquella que supera el llindar d'originalitat reflectint la personalitat de l'autor o la seva competència, judici i esforç. S'entén per obra derivada aquella que incorpora substancialment una obra preexistent (per exemple, una traducció d'un original en el domini públic és una obra derivada amb els drets reservats).

Els drets pertanyen a l'autor amb una durada de per vida i passen als seus hereus legals generalment durant 70 anys. Cal comprovar la legislació en cada cas. A Espanya, per exemple, són 80 anys post mortem fins que no sigui aplicable l'harmonització de 70 anys.

Un autor pot alliberar la seva obra, per exemple concedint una llicència d'ús sota determinades condicions. Però no totes les condicions són acceptables d'acord amb les condicions d'ús de la Viquipèdia (vegeu les llicències compatibles). Per exemple, no és acceptable un permís d'ús exclusiu per a la Viquipèdia per les restriccions de redistribució que comporta. Vegeu Viquipèdia:Autoritzacions.

Plagi

[modifica]

El plagi és fer passar l'obra d'algú altre com a pròpia. A banda de les implicacions ètiques, si l'obra original té els drets reservats, el plagi és una infracció dels drets d'autor.

A diferència de la còpia literal inapropiada, el plagi se sol produir incorporant parts d'una obra en l'obra pròpia, o bé parafrasejant superficialment sense aportació original. Normalment és una actuació ben intencionada resultat de no haver treballat prou el text. El fet que se citi l'obra original com a referència no anul·la el plagi ja que se suposa que el text incorporat és propi, llevat que s'utilitzi com a citació amb el text correctament delimitat i atribuït.

La informació, els fets, és patrimoni cultural que no poden tenir els drets reservats. Però la forma de redactar-ho, presentar-ho, la seva selecció, estructuració o ordenació és un treball d'autor. La Viquipèdia demana utilitzar fonts verificables publicades i evitar fer recerca original publicant treballs inèdits. Per una banda, no es pot canviar el sentit original de la font; però per altra, la forma d'explicar-ho ha de ser pròpia, prou original com per poder assegurar que un és el propietari dels drets del text.

En alguns casos no es pot considerar plagi:

  • Frases que són la forma més simple i òbvia de presentar una informació (per exemple, "Pau Pujol va néixer el 29 de febrer de 1900 a Palma").
  • Frases que han estat utilitzades per més d'un autor, com a mínim fa més de 2 anys sense cap denúncia de plagi, temps suficient per detectar-ho. Particularment en àmbits especialitzats hi ha expressions que són comunes.
  • Definicions especialitzades, fórmules matemàtiques o científiques, deduccions lògiques. En aquest cas té preferència evitar fer un treball inèdit, però en molts casos serà preferible fer una citació per verificabilitat, especialment si són complexes.
  • Llistes d'informació simples, no creatives. Si la llista conté creativitat, per exemple seleccionant la informació a incloure, llavors seria plagi si no s'atribueix correctament a la font. En qualsevol cas, fer una valoració o selecció pròpia seria un treball inèdit.

Tractament de les infraccions

[modifica]

Els col·laboradors que publiquin repetidament material amb drets reservats malgrat l'avís pertinent poden ser blocats per a que no editin més per qualsevol administrador per evitar més problemes. Els col·laboradors que infringeixin àmpliament els drets d'autor poden ser blocats sense previ avís per protegir el projecte, mentre no hi hagi garanties satisfactòries que les infraccions no continuaran. En casos extrems els administradors poden imposar condicions especials abans de desbloquejar, com demanar ajuda amb la neteja i que revelin quines fonts s'han utilitzat. Si resulta que els col·laboradors tenen un llarg historial d'infraccions de drets d'autor, es pot suposar sense més evidències que totes les seves contribucions substancials són infraccions de drets d'autor i es poden eliminar indiscriminadament.

Instruccions pels col·laboradors

[modifica]

Si sospiteu d'una infracció de drets d'autor, primer comproveu que no sigui una falsa alarma. Comproveu les condicions d'ús de la font. Podria ser que tingui una llicència compatible amb la Viquipèdia o podria ser una còpia de l'original de la Viquipèdia. En cas de dubte, ho podeu explicar en la pàgina de discussió o podeu demanar la supervisió per part d'un administrador.

Eines d'ajuda per cercar coincidències:

Si us sembla que és un cas evident o que mereix ser revisat immediatament, afegiu la plantilla {{copyvio}} indicant quina és la font i, si cal, afegiu més explicacions en la pàgina de discussió. Si no es tracta d'una còpia directa sinó similar, llavors utilitzeu la plantilla {{parafrasejat similar}}. En qualsevol cas, reviseu l'historial i informeu del cas a l'usuari responsable de la possible infracció.

Una alternativa és treure directament el material amb possible infracció i reconstruir l'article. És millor no intentar editar el text amb infracció per dissimular-la, cosa que us podria convertir en corresponsables.

Instruccions pels autors

[modifica]

Si sou el propietari dels drets, o el seu representant, llavors us podem atendre via correu electrònic. Podeu fer la vostra denúncia informal a l'adreça info-cawikimedia.org explicant el cas amb la informació que sigui pertinent. Tingueu en compte que els correus són tractats per un grup reduït de voluntaris i en ocasions no és possible una resposta immediata. Si preferiu utilitzar el procés més lent d'una denúncia formal, dirigiu-vos a l'agent designat per la Fundació Wikimedia.

Instruccions pels administradors

[modifica]

La Viquipèdia no ofereix assessorament legal. Les decisions sobre drets d'autor estan basades en el sentit comú i amb un principi de precaució per protegir el projecte.

Aquestes són instruccions pels administradors i pels col·laboradors que vulguin ajudar amb problemes d'infraccions de drets d'autor que es poden trobar a la Categoria:Drets d'autor a revisar. El procés consisteix en avaluar l'article i la font, i comprovar els permisos.

  1. Comprovar si l'article i la font són iguals o similars. Si la font no es troba en línia pot caldre demanar ajuda per poder-ho comprovar. Una modificació superficial del text original és insuficient per evitar la infracció. Un parafrasejat similar també pot ser una infracció. Citacions excessives, encara que estiguin marcades correctament, poden ser una infracció en funció de la quantitat que suposa de l'original i de l'article.
  2. Comprovar is la font és realment l'original. Comproveu l'historial de l'article i de la font. Compareu les dates, si és possible (Internet Archive pot ser d'ajuda). Si el text s'ha afegit recentment com a resultat d'una ampliació important i sense format, moltes vegades és una còpia. Si és el resultat de col·laboracions de diferents usuaris, és ben possible que l'original sigui el de la Viquipèdia.
  3. Comprovar si la font té els drets reservats. Alguns texts poden ser de domini públic. Comproveu si la font té algun avís. Si indica alguna llicència d'ús, comproveu que sigui compatible amb la Viquipèdia. Si indica alguna cosa com "drets revervats", "copyright", "©", "només ús educatiu", "només ús no comercial" o "permís per la Viquipèdia", llavors no es pot utilitzar. Si no es pot verificar, cal assumir que té els drets reservats.
  4. Comprovar si hi ha algun permís o intenció de concedir-lo o obtenir-lo. Comproveu la pàgina de discussió de l'article, els resums d'edició en l'historial, la pàgina de discussió de l'usuari. Comproveu les contribucions de l'usuari per si ha tingut opció d'explicar-se en algun lloc. En cas que l'usuari tingui intenció de concedir un permís o d'obtenir-lo per part de l'autor original, expliqueu-li que cal que el formalitzi a través de Viquipèdia:Autoritzacions. Si és necessari, consulteu amb un voluntari d'OTRS. En aquests casos la resolució es pot demorar el temps que es consideri prudencial.
  5. Eliminar el text amb infracció confirmada: si el text és el mateix o similar a l'original prèviament publicat en una font sense una llicència compatible. Si no hi ha un historial útil sense cap infracció, s'esborrarà l'article. Si hi ha alguna versió recuperable, s'ocultaran les versions que incloguin la infracció. Si l'historial és massa complex, amb aportacions substancials vàlides, es pot deixar mentre l'autor no demani esborrar l'historial via OTRS. En aquest cas es pot esborrar l'article i iniciar-lo de nou amb cadascuna de les edicions vàlides atribuint-les al seu autor en el resum de l'edició.

Ocultar versions

[modifica]

Atenció: Acció reservada als usuaris amb drets d'administrador

Per ocultar les versions antigues que contenen la infracció del copyright, el procediment és el següent:

Heu d'anar a l'historial de l'article en qüestió, seleccionar amb les caselles de selecció totes les versions amb el problema i clicar a Mostra/oculta les versions seleccionades.

Al quadre de diàleg següent li heu de dir que voleu ocultar el text de la revisió (basta que marqueu aquest) i com a motiu, heu d'escollir el primer: Violació del copyright.

S'han d'ocultar totes les versions que infringeixen el copyright. És a dir, des de la primera versió en que s'hi va introduir el text conflictiu fins a la darrera on apareix aquest text.

Vegeu també

[modifica]