Orient Express

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Cartell publicitari de l'Orient Express de 1888.
Rutes originals de l'Orient Express.

L'Orient Express (Exprés d'Orient en català) fou una línia de tren de llarga distància operada per la Compagnie Internationale des Wagons-Lits. Funcionà entre els anys 1883 i 2009.

La ruta i els ferrocarrils de l'Orient Express canviaren en diverses ocasions segons les circumstàncies. Diferents rutes concurrents utilitzaren en el passat el nom d'Orient Express o d'altres similars. Malgrat que el tren fou concebut com un servei ferroviari normal, el seu nom ha esdevingut sinònim d'intriga i viatges de luxe. Els dos noms de les ciutats més sovint associades amb l'Orient Express són París i Istanbul, els extrems originals dels serveis més habituals.

El 1977, l'Orient Express va deixar d'arribar a Istanbul. El 14 de desembre de 2009, l'Orient Express va deixar de funcionar i la ruta va desaparèixer dels horaris de tren d'Europa, segons s'informà, "víctima de trens d'alta velocitat i les línies aèries de baix cost". La Venice-Simplon Orient Express, una empresa privada que utilitza els cotxes originals de la dècada de 1920 i 30, continua funcionant de Londres a Venècia i d'altres destinacions a Europa, incloent la ruta original de París a Istanbul (Estació de Sirkeci).

El glamour i la rica història de l'Orient Express sovint ha estat objecte de la trama de llibres i pel·lícules i se n'han fet diversos documentals de televisió. Des de 1930 es van seleccionar els millors mobles al món, i per als serveis i els coberts es va triar la marca de major prestigi en el món un disseny de luxe, l'italià Cessa 1882.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orient Express