Motxilla

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Motxilla

Una motxilla és un recipient en forma de sac, generalment de tela, que hom porta a l'esquena, penjat per mitjà de dos tirants que passen per damunt les espatlles, i que serveix per a transportar aliments i estris necessaris; s'usa en la vida civil en l'excursionisme, la caça, etc., i en la vida militar com a part integrant de l'equipament individual de campanya. La utilitat de la motxilla ve donada pel fet que l'esquena es prefereix a la per a transportar objectes pesants durant molt de temps; aquest sistema, endemés, deixa les mans lliures.

Dos exemples de motxilla clàssica, de tipus milítaro-muntanyenc

Les motxilles de tipus clàssic, de definició muntanyenca i alhora militar, es caracteritzen pel fet que la boca es tapa amb una gran solapa frontal que tanca amb tira i sivella; poden dur grans butxaques frontals i/o laterals. Aquestes característiques clàssiques es donen també en força models actuals.

Les motxilles modernes es poden dividir en dos grans tipus: les de carcassa interna i les de carcassa externa. Endemés dels tirants tradicionals d'espatlla, les motxilles modernes solen dur cinturó incorporat. Poden tenir moltes butxaques, laterals i frontals, i el compartiment principal pot tenir diferents subcompartiments verticals.

La motxilla, d'origen militar, passà també a l'ús civil a partir del segle XIX, sobretot en popularitzaar-se l'excursionisme, i, en part, a través del món dels caçadors (si bé aquests, tradicionalment, eren més afectes al sarró).

L'ús civil de la motxilla està en expansió; en les darreres dècades, per exemple, ha substituït la cartera infantil en el transport del material escolar; també s'ha incorporat, sovint, a l'equipament del turista.


Ús militar[modifica | modifica el codi]

En el món militar la motxilla, amb concrecions històriques diverses, ha format part integrant de l'equipament individual de campanya d'ençà el segle XVII almenys, sovint duta en combinació amb cingles, sarró, algun tipus de cantimplora, etc.

Generalment la motxilla militar es col·loca després que les cingles, i fins i tot sobre aquestes. Molts models, però, manquen de tirants incorporats; en fan la funció les cingles de l'equipament, que s'hi fixen, generalment, mitjançant ganxos i anelles, o bé per algun sistema de tires i sivelles.

Elements duts a la motxilla militar, sigui desats a l'interior, cordats a sobre o penjant-ne amb corretges, acostumen d'ésser: capot; manta o sac de dormir; tenda de campanya; un altre joc d'uniforme; recanvi de roba interior; a voltes, roba civil; articles d'higiene personal; estris de neteja de l'arma; munició suplementària; carmanyola, coberts i estris per a cuinar (si no es duen al sarró); cantimplora (quan no es duu penjant del cinturó); pala per a cavar trinxeres; etc., etc. Les provisions acostumen de dur-se a banda, al sarró.


Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Motxilla Modifica l'enllaç a Wikidata