Càrrega (transport)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La càrrega és la quantitat de béns –anomenats mercaderies– que es transporten en vaixell, avió, tren, camió o furgoneta amb l'objectiu bàsic d'obtenir beneficis econòmics.

La càrrega se sol mesurar en pes o volum, depenent de la mateixa mercaderia i del mode de transport. És un factor clau per a les empreses transportistes perquè determinarà el seu volum de beneficis per viatge.

La càrrega en transport marítim es pot classificar de moltes maneres; tenint en compte l'embalatge i la manipulació es distingeixen la mercaderia a granel: els granels poden ser sòlids, entre els quals es distingeixen granels majors (cereals, mineral de ferro, fòsfor...) i granels menors (sucre, fertilitzants, productes forestals, minerals no fèrrics, sulfurs...); líquids (petroli cru i els seus derivats, productes químics, olis, begudes alcohòliques...); i, finalment, gasosos (gas de petroli i gas natural). Es dipositen a les bodegues o tancs dels vaixells, que solen estar compartimentats per mampares.

De l'altre costat hi ha la càrrega general: és tota la mercaderia no inclosa en el concepte de granel, des de primeres matèries fins a productes de consum (béns d'equip, productes manufacturats, productes alimentaris, càrregues refrigerades...). Pot ser: càrrega general paletitzada (els palets se situen a les bodegues dels vaixells de càrrega general); càrrega general en contenidors (els contenidors es carreguen sobre la coberta o a la bodega del vaixell); i, finalment, càrrega general rodada (vehicles sobre rodes que accedeixen a les bodegues dels vaixells adaptats per a aquest tipus de càrrega)

Al transport aeri és important que es busqui un equilibri entre la càrrega de pagament i l'abast de l'avió. En aquest context del transport aeri, les persones que no són part de la tripulació es consideren càrrega de pagament. Com més càrrega de pagament s'introdueixi en un avió menys combustible es podrà portar i, a més, l'avió pesarà més, i per tant es podrà recórrer molta menys distància. Depenent del tipus de càrrega de pagament, els avions solen classificar-se en avions comercials i avions de càrrega.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Càrrega Modifica l'enllaç a Wikidata